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Núria Nascimento Reis is pursuing a PhD in Innovation in Food Safety and Technologies at the University of Santiago de Compostela. Her research focuses on the stabilization and functionalization of Portuguese Carolino rice and the extraction of rice bran oil using microwave technology. All experimental work is being conducted at the Polytechnic Institute of Viana do Castelo (IPVC). Núria earned a Master's in Entrepreneurship and Innovation in the Food Industry from IPVC in 2015, following a Bachelor's in Food Engineering from the same institution in 2010. She started her career in 2011 as a production manager and R&D technician at Halago SA, and later became a production manager at AgroAguiar in 2016. Núria also worked as an undergraduate researcher at IPVC, contributing to three research projects between 2015 and 2022. Since 2022, she has been employed as a laboratory technician at IPVC’s School of Technology and Management, where she supports research projects and assists in class preparation. Additionally, she is a Collaborating Member of the Center for Research and Development in Agro-Food Systems and Sustainability (CISAS).
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Núria Leandra do Nascimento Reis

Nomes de citação

  • Reis, Núria

Identificadores de autor

Ciência ID
7519-C236-C24E
ORCID iD
0000-0001-9433-9109

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador elementar (A2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B2)
Espanhol; Castelhano Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2012/10/01 - 2015/05/12
Concluído
Empreendedorismo e Inovação na Indústria Alimentar (Mestrado)
Especialização em Sem especialização
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
"Desenvolvimento de um mix para pão sem glúten : efeito do amido de arroz nativo e modificado nas propriedades reológicas e de textura" (TESE/DISSERTAÇÃO)
16 valores
2006/10/01 - 2010/07/31
Concluído
Engenharia Alimentar (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
12
Percurso profissional

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2018/11/01 - Atual Bolseiro de Investigação Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
2017/05/01 - 2018/10/31 Bolseiro de Investigação Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
2016/09/05 - 2017/04/30 Técnico de Produção AgroAguiar-Agroindustria, S.A, Portugal
2015/02/01 - 2015/05/31 Bolseiro de Investigação Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
2011/05/18 - 2012/08/27 Chefe de Produção Pastelnor, lda - Grupo Halago, Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2018/11/01 - Atual RICEPLUS - Desenvolvimento de soluções inovadoras de funcionalização tecnológica e nutricional de arroz Carolino
Bolseiro de Investigação
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
Em curso
2017/05/01 - 2018/10/31 PIGS+CARE- Otimização da Produção de carcaças pesadas de suíno de modo natural e zeloso sem recurso à castração, visando novos produtos cárneos sem resíduos e elevado valor acrescentado
Bolseiro de Investigação
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
Em curso
2017/05 - 2018/10 PIGS+CARE- Otimização da Produção de carcaças pesadas de suíno de modo natural e zeloso sem recurso à castração, visando novos produtos cárneos sem resíduos e elevado valor acrescentado N/A
2015/02/01 - 2015/05/31 “Aumento do tempo de vida útil de produtos de charcutaria fatiados por incorporação de nanoparticulas
Bolseiro de Investigação
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
Concluído
2015/02 - 2015/05 “Aumento do tempo de vida útil de produtos de charcutaria fatiados por incorporação de nanoparticulas N/A
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Reis, Núria. "Monitoring the quality of sliced pork ham packed in different modified atmospheres". Trabalho apresentado em 13º Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
    Publicado
  2. Reis, Núria. "Effect of different modified starches on the proprieties of a gluten-free bread mix". Trabalho apresentado em International Conference on Food Innovation 2014, Concordia, 2014.
    Publicado
Artigo em revista
  1. Núria Nascimento Reis; Ana Castanho; Maria Manuela Lageiro; Cristiana Pereira; Carla Brites; Manuela Vaz Velho. "Rice Bran Stabilisation and Oil Extraction Using the Microwave-Assisted Method and Its Effects on GABA and Gamma-Oryzanol Compounds". Foods (2022): https://www.mdpi.com/2304-8158/11/7/912.
    10.3390/foods11070912
  2. Reis, N.; Vaz-Velho, M.. "The effect of different lycopene dyeing solutions on rice colour stability". Chemical Engineering Transactions 87 (2021): 523-528. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85109753512&partnerID=MN8TOARS.
    10.3303/CET2187088
  3. Ricardo Pereira Pinto; Núria Reis; Carla Barbosa; Rita Pinheiro; Manuela Vaz-Velho. "Physicochemical analysis of ham from entire male pigs raised with different feeding and housing conditions". Journal of Food Processing and Preservation (2019): https://doi.org/10.1111/jfpp.14233.
    10.1111/jfpp.14233
Resumo em conferência
  1. Reis, Núria. "Effect of slaughter age of entire male pigs on cooked ham quality". Trabalho apresentado em CA15215 IPEMA Innovative Approaches for Pork Production with Entire Males and Immunocastrates, 2018.
    10.1017/s2040470018000183
  2. Reis, Núria. "Sensory analysis of ham from entire male pigs raised with different feeding and housing conditions". Trabalho apresentado em CA15215 IPEMA Innovative Approaches for Pork Production with Entire Males and Immunocastrates, 2018.
    10.1017/s2040470018000183
  3. Reis, Núria. "Physicochemical analysis of ham from entire male pigs raised with different feeding and housing conditions". Trabalho apresentado em Congresso Internacional em Gestão Organizacional, Eficiência Energética e Saúde e Segurança no Trabalho na Indústria Agroalimentar, Castelo Branco, 2018.
  4. Reis, Núria. "Effect of dietary inulin on the levels of androstenone and skatole in backfat of entire male pigs". Trabalho apresentado em Zootec 28º congresso brasileiro de zootecnia - Zootecnia Brasil 55º Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, Goiânia, 2018.
  5. Reis, Núria. "Antioxidant capacity and phenolic content from fruit and vegetables flour in gluten free cookies process production". Trabalho apresentado em 7th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, Praga, 2015.
    Publicado
  6. Silva, C.; Reis, N.; Barbosa, C.; Pinheiro, R.; Fonseca, S.; Vaz Velho, M.. "Monitoring the quality of sliced pork ham packed in different modified atmospheres during 45 days of storage". Trabalho apresentado em Safe Pork 2015: Epidemiology and control of hazards in pork production chain, Porto, 2015.
    Publicado • 10.31274/safepork-180809-340
Tese / Dissertação
  1. Reis, Núria Leandra do Nascimento. "Desenvolvimento de um mix para pão sem glúten: efeito do amido de arroz nativo e modificado nas propriedades reológicas e de textura". Mestrado, 2015. http://hdl.handle.net/20.500.11960/1295.

Outros

Outra produção
  1. Sensory evaluation of meat from entire male pigs raised with different feeding and housing conditions. Introduction: Boar taint is an off-odour/off-flavour found in meat from entire male pigs due to two main compounds: androstenone and skatole. The incidence of boar taint is of concern when considering the use of entire males for pork meat production. Objectives: This study aims at evaluating sensory characteristics of meat from entire male pigs raised under specific conditions in order to reduce o. 2018. Pinto, Ricardo; Reis, Núria; Barbosa, Carla; Vaz-Velho, Manuela. http://hdl.handle.net/10400.19/5263.
    Pinto, R. P., Reis, N. N., Barbosa, C. & Vaz-Velho, M. (2018). Sensory evaluation of meat from entire male pigs raised with different feeding and housing conditions. Millenium, 2(7), 59-65. DOI: https://doi.org/10.29352/mill0207.05.00196