Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Lina Fernanda Ballesteros Giraldo
Nomes de citação
- Ballesteros, Lina F.
- Ballesteros, L.F.
- Ballesteros, Lina Fernanda
- Giraldo, Lina Fernanda Ballesteros
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 2C1B-8BF3-B3A3
- ORCID iD
- 0000-0002-2382-1210
Endereços de correio eletrónico
- linafernanda37@ceb.uminho.pt (Profissional)
Moradas
- Centre of Biological Engineering (CEB), University of Minho, Campus Gualtar, 4710-057, Braga, Braga, Portugal (Profissional)
Websites
- https://www.ceb.uminho.pt/ (Profissional)
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Bioplásticos
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Novos Materiais de Bio-derivados
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Tecnologias de BioProcessamento
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia dos Materiais - Engenharia dos Materiais
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Nanotecnologia - Nanomateriais
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Espanhol; Castelhano (Idioma materno) | |||||
Português | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) |
Inglês | Utilizador independente (B2) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador independente (B2) | Utilizador proficiente (C1) |
Formação
Grau | Classificação | |
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2020 - 2021
Concluído
|
Evaluation of Zn-Fe nanoparticles migration from packaging materials to different food simulants (Pós-doutoramento)
INL - International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
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2011 - 2016
Concluído
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Ph.D. in Chemical and Biological Engineering (Doutoramento)
Universidade do Minho, Portugal
"Extraction and characterization of polysaccharides and phenolic compounds from spent coffee grounds and their incorporation
into edible films/coatings for food applications" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
17/20 |
2015
Concluído
|
Scholarship - Academic exchange to University of Vigo (Outros)
Programa Iacobus, Portugal
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2009 - 2010
Concluído
|
Academic English (Curso Técnico Superior Profissional)
Latrobe University, Austrália
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2008 - 2009
Concluído
|
General English (Curso Técnico Superior Profissional)
Carrik Institute, Austrália
|
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2007
Concluído
|
Harvest and postharvest handling of fruits and vegetables (Curso de Especialização Tecnológica)
Servicio National de Aprendizaje, Colômbia
|
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2001 - 2006
Concluído
|
Food Science Engineering (Licenciatura)
Universidad de Caldas, Colômbia
"Design of the cassava flour production line at the pilot plant of Victoria- Caldas" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
16/20 |
2005
Concluído
|
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) (Curso de Especialização Tecnológica)
Servicio National de Aprendizaje, Colômbia
|
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2005
Concluído
|
Biotransformation processes: scaling of processes and continuous cropping (Curso de Especialização Tecnológica)
Universidad Nacional de Colombia, Colômbia
|
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2005
Concluído
|
Food Packaging Technology (Curso de Especialização Tecnológica)
Universidad Nacional de Colombia, Colômbia
|
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2003
Concluído
|
Non-conventional technologies applied to agroindustrial area (Curso de Especialização Tecnológica)
Universidad Nacional de Colombia, Colômbia
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2000
Concluído
|
Academic Highschool (Bachelor)
Colegio la Presentacion, Colômbia
|
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2019 - Atual | Investigador (Investigação) | Universidade do Minho, Portugal |
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal | ||
2016 - 2019 | Pós-doutorado (Investigação) | Universidade do Minho, Portugal |
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal | ||
2010 - 2011 | Investigador (Investigação) | Universidade do Minho, Portugal |
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal | ||
2006 - 2008 | Investigador (Investigação) | Universidad Nacional de Colombia, Colômbia |
2005 - 2006 | Estagiário de Investigação (Investigação) | Universidad Nacional de Colombia, Colômbia |
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2020 - 2021 | Associate Member | Universidade do Minho, Portugal |
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal | ||
2011 - 2016 | PhD student | Universidade do Minho, Portugal |
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2011 - 2016 | Extraction and characterization of polysaccharides and phenolic compounds from spent coffee grounds and their incorporation
into edible films/coatings for food applications.
SFRH/BD/80948/2011
Bolseiro de Doutoramento
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT)
Concluído
|
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2021/05 - 2027 | Development of multifunctional bio-based food packaging materials using biosynthetic metallic nanoparticles
2020.03280.CEECIND
Investigador responsável
Universidade do Minho, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT)
Em curso
|
2019 - 2021 | NANOXYPACK - Nano-sized oxygen scavenger for new active food packaging
POCI-01- 0145-FEDER-030789
Bolseiro de Investigação
Universidade do Minho, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT)
Em curso
|
2017 - 2018 | REDVALUE - Technological Alliance to complete the forest and agroindustrial production cycle, European project
SOE1/P1/E0123
Bolseiro de Pós-Doutoramento
|
INTERREG IVC
Concluído
|
2016 - 2018 | CAM - Companhia de Alimentos de Malanje, Angola, Technology transfer - Developing and formulation of foods
---
Investigador Pós-doutorado
|
Concluído
|
2006 - 2008 | ARCANO - Rural appropriation of agroindustrial competencies for new opportunities in Caldas. United Nations Development Programme
(UNDP).
---
Desenvolvimento técnico
Universidad Nacional de Colombia, Colômbia
|
Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo Colombia
Concluído
|
2005 - 2006 | Design and standardization of production processes for pilot plants donated by the Embassy of Japan to the department of Caldas-Colombia)
---
Desenvolvimento técnico
Universidad Nacional de Colombia, Colômbia
|
Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo Colombia
Concluído
|
Outro
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2023/07/01 - 2025/12/31 | From fossil to forest - Sustainable packaging and products to replace fossil plastic
N/A
Investigador
|
Em curso
|
2018 - 2019 | Analysis of the antioxidants production in a biorefinery context and its preliminary application in the polymer industry
NA
Orientador
Universidad Nacional de Colombia, Colômbia
|
Concluído
|
2017 - 2017 | Participation in writing project proposals - Nano-sized oxygen scavengers for new active food packaging (Approved – 239.000
€)
POCI-01- 0145-FEDER-030789
Outra
Universidade do Minho, Portugal
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT)
Em curso
|
2005 - 2006 | Design of the cassava flour production line at the pilot plant of Victoria- Caldas
---
Outra
|
Concluído
|
Produções
Publicações
Artigo em conferência |
|
Artigo em revista |
|
Capítulo de livro |
|
Livro |
|
Poster em conferência |
|
Tese / Dissertação |
|
Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
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2023 | More than coloring agents: natural pigments with antimicrobial activity | Microbiotec -Congress of Microbiology and Biotechnology
(Portugal)
|
2022 | Metallic nanostructures as bio-based active packaging components for food applications | Primer Seminario Virtual: Desarrollo y Procesos Sostenibles
(México)
|
2022 | Metallic nanostructures as bio-based active packaging components for food applications | Seminar on Sustainable development and processes
(Puebla, México)
|
2020 | Zn-Fe bimetallic nanostructured films for packaging materials | 9th Global Conference on Materials science and engineering (CMSE 2020) Online Conference |
2013 | Extraction and characterization of fibers and fibrous residues from coffee industry wastes | 1st International Conference on Natural Fibers
(Portugal)
|
2011 | Production of antioxidant extracts from coffee silverskin | XIV Congreso Nacional de Biotecnología y Bioingeniería
(México)
|
2006 | Agroindustralización de frutas del Magdalena Caldense. VI Seminario Internacional de Frutales | VI Seminario Internacional de Frutales
(Colômbia)
|
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2018 - 2019 | Analysis of the antioxidants production in a biorefinery context and its preliminary application in the polymer industry
Coorientador de Paula Andrea Marín Valencia
|
Universidad Nacional de Colombia Sede Manizales, Colômbia
|
Organização de evento
Nome do evento Tipo de evento (Tipo de participação) |
Instituição / Organização | |
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2007 - Atual | ARCANO, Transfer technology – Inauguration of the Pilot plant of the municipality of Victoria - Design of a cassava flour production line, National University of Colombia (2007) | |
2018/02/08 - 2018/02/08 | REDVALUE Seminar - New technologies for the valorization of agro-industrial residues aiming at food application (2018)
Seminário (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2018 - 2018 | REDVALUE (Technological Alliance to complete the forest and agroindustrial production cycle) - 2nd European consortium meeting (2018)
Encontro (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
Participação em evento
Descrição da atividade Tipo de evento |
Nome do evento Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2020 - Atual | Outreach activities within the Scientifically Probable Program (Programa Cientificamente Provável -https://www.rbe.mec.pt/np4/2164.html
Oficina (workshop)
|
Júri de grau académico
Tema Tipo de participação |
Nome do candidato (Tipo de grau) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2022 | Characterization of thermophilic lipolytic enzymes. Searching and study of microorganisms and enzymes with biotechnological
interest from Galician hot springs.
Arguente
|
Roberto González González (Doutoramento)
Universidade de Vigo - Campus Ourense, Espanha
|
2021 | Bioprocessing of macroalgae for bioactive compounds production with food and feed applications
Arguente principal
|
Ana Isabel Freitas Baptista (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2020 | Production of protein hydrolysate from rice bran using immobilized protease on lignocellulosic waste
Arguente
|
Yeimy Alejandra Rodríguez Restrepo (Doutoramento)
Universidad Nacional de Colombia Sede Manizales, Colômbia
|
2018 | Design of Biorefineries from Lignocellulosics Through The Use of Thermodynamic Concepts
Arguente
|
Daissy Lorena Restrepo Serna (Mestrado)
Universidad Nacional de Colombia Sede Manizales, Colômbia
|
Membro de associação
Nome da associação | Tipo de participação | |
---|---|---|
2014/04 - 2015/03 | Institute of Food Technologists |
Membro de comissão
Descrição da atividade Tipo de participação |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2022 - Atual | Guest Topic Board Member of Frontiers in Sustainable Food Systems - Frontiers | |
2021 - Atual | Guest Topic Board Member of Foods Journal (ISSN 2304-8158) - MDPI |
Outro júri / avaliação
Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
---|---|---|
2014 - Atual | Referee for international journals including Brazilian Journal of Microbiology, Antioxidants, International Journal of Fruit Science, Future Foods, Foods, Molecules, International Journal of Environmental Research and Public Health, Waste and Biomass Valorization and Scientific Reports. | |
2017 - 2017 | Jury of the project proposal "Production of antioxidants compounds by solid-state fermentation of winery and olive mill wastes" of the Master candidate in Bioengineering and Bioengineering Cátia Sofia Mendes da Silva | Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
Tutoria
Tópico | Nome do aluno | |
---|---|---|
2023 - Atual | Extraction of bioactive compounds from soursop leaves using deep eutectic solvents | Laís Oton (PhD student in Health Biotechnology and Bioengineering from Federal University of Ceará, |
2020 - 2021 | Laccase-mediator system for the ionic liquid-assisted treatment of a technical lignin with partial dissolution | Carlos A. Pena (PhD student in Chemical Engineering from the University of Santiago de Compostela) |
2018 - 2021 | Study of food processing technologies to eliminate the occurrence of fungi and mycotoxins. | Enrique Hernández (PhD student in Food Science, Technology, and Nutrition from University of Minho) |
2019 - 2020 | Biological activity of different extracts containing natural fungal pigments. | Gabriela Morais Silva (Degree student from Federal University of São Carlos, Brazil) |
2019 - 2020 | Production and characterization of xylanolytic enzymes and xylooligosaccharides from agroindustrial substrates. | Gabrielle Gautério (PhD student from Federal University of Rio Grande, Brazil) |
2018 - 2019 | A biorefinery approach for valorization of winemaking residues | Meirielly Jesus ( PhD student in Chemical and Biological Engineering from de University of Minho) |
2018 - 2018 | Biorefineries Design and Analysis: An integral methodological approach. | Valentina Aristizabal (PhD student in Chemical Engineering from the National University of Colombia |
2018 - 2018 | Extraction of bioactive compounds from olive pomace by using two-phase aqueous systems. | Christian Botero (Master student in Chemical Engineering from National University of Colombia |
2018 - 2018 | Production, extraction and characterization of a natural fungal pigment | Carla Silva Fonseca (Master student in Biotechnology from University of Minho) |
2017 - 2018 | Nutritional composition, quality and safety of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), and its use in the formulation of gluten-free bread. | Christian Encina (PhD student in Food Science, Technology, and Nutrition from the University of Minh |
2017 - 2017 | Development of edible nanolayered coatings with antimicrobial resins of Flourensia spp. and their application to extend the shelf-life of postharvest fruits. | Esperanza Salas Méndez (PhD student from Antonio Narro Agrarian Autonomous University, México) |
2016 - 2016 | Filmes Finos à Base de Carbono Depositados em Substratos Biodegradáveis para Embalagens Alimentares Inteligentes. | Catarina Fernandes ( Master student in Materials Engineering from University of Minho) |
2015 - 2015 | Extraction and characterization of polysaccharides from non-traditional Brazilian Amazon sources. | Rutelene Pinhero (PhD student from University Federal of Pará, Brazil) |
2012 - 2012 | Extraction of antioxidant phenolic compounds by autohydrolysis of spent coffee grounds. | Monica J. Ramirez (Master student in Chemical Engineering from National University of Colombia) |
Distinções
Prémio
2006 | Honors degree Thesis (meritorious mention) Food science engineering
University of Caldas, Portugal
|
2000 | Best student - High school
Colegio de la Presentación, Portugal
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Outra distinção
2020 | Scientific Employment Stimulus - Individual Call (CEEC- Individual - 3th Edition)
Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), Portugal
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2015 | Scholarship - Academic exchange to University of Vigo
Programa Iacobus, Portugal
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2012 | Scholarship PhD student - Chemical and Biological engineering
Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), Portugal
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