Identificação
            Identificação pessoal
- Nome completo
- Maria Madalena Costa Sobral
Nomes de citação
- Sobral, M. Madalena C.
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 2B15-0249-80AC
- ORCID iD
- 0000-0002-5747-2370
- Google Scholar ID
- https://scholar.google.com/citations?user=TIt9yFwAAAAJ&hl=pt-PT&oi=ao
- Scopus Author Id
- 57190871818
Websites
- http://www.i3a-laqv.pt/People/People (Profissional)
- https://laqv.requimte.pt/people/1652-maria_madalena_costa_sobral (Profissional)
- https://sigarra.up.pt/ffup/pt/func_geral.formview?p_codigo=586643 (Profissional)
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
- Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
Idiomas
| Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review | 
|---|---|---|---|---|---|
| Português (Idioma materno) | |||||
| Inglês | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | 
| Espanhol; Castelhano | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | 
Formação
            | Grau | Classificação | |
|---|---|---|
| 2021/10 - 2022/07 Em curso | Graduate Specialisation Programme in Applied Statistics to Health Sciences (Diploma de especialização) Universidade de Aveiro, Portugal | |
| 2021/09/21 - 2021/10/14 Concluído | Practical Introduction to project management (Diploma de especialização) Leiria Business School, Portugal | |
| 2016/05/15 - 2020/07/17 Concluído | Sustainable Chemistry (associação) (Doutoramento) Especialização em Sem especialidade Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal "Chemical hazards from poultry meat: cooking, digestion, absorption and toxicity" (TESE/DISSERTAÇÃO) | Thesis: Approved (academic course: 18/20) | 
| 2019/09 - 2020/01 Concluído | Spanish Language Course - Level B2 (Outros) Centro de Estudos de Espanhol, Portugal | 19,5/20 | 
| 2019/11/12 - 2019/11/14 Concluído | High Performance Liquid Chromatography (HPLC): from theory to practice  (Outros) AIM - Consultoria, Formação, Auditoria, Portugal | |
| 2019/10/16 - 2019/10/17 Concluído | Public Speaking course (Outros) Speak and Lead, Portugal Universidade de Aveiro, Portugal | |
| 2019/02 - 2019/05 Concluído | Spanish language course - Level B1 (Outros) Universidad de Almería, Espanha | 10/10 | 
| 2014/10 - 2015/02 Concluído | Practical course of HACCP - Level 1  (Outros) Certform - School of Practical Formation , Portugal | 5/5 | 
| 2013 - 2015 Concluído | Biochemistry (Mestrado) Especialização em specialization  in Food Biochemistry Universidade de Aveiro, Portugal "Development of long-term fruit salads: Optimization and monitoring of thermal processing" (TESE/DISSERTAÇÃO) | 17 valores | 
| 2014/02 - 2014/07 Concluído | English Language Course - Level C1 (Outros) Universidade de Aveiro, Portugal | 15/20 | 
| 2013/09 - 2014/02 Concluído | English Language Course - Level B2 (Outros) Universidade de Aveiro, Portugal | 16/20 | 
| 2010 - 2013 Concluído | Biochemistry (Licenciatura) Universidade de Aveiro, Portugal "Chemical and sensorial characterization of coffee and wine" (TESE/DISSERTAÇÃO) | 16 | 
Percurso profissional
            Ciência
| Categoria Profissional Instituição de acolhimento | Empregador | |
|---|---|---|
| 2020/09/01 - Atual | Investigador Contratado (Investigação) | Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal | 
| Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
| 2021/05/01 - 2021/05/31 | Investigador visitante (Investigação) | Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Espanha | 
| Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Espanha | ||
| 2016/05/15 - 2020/07/17 | Investigador (Investigação) | Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal | 
| Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
| 2019/02/01 - 2019/07/31 | Investigador visitante (Investigação) | Universidade de Almeria, Espanha | 
| Universidade de Almeria, Espanha | ||
| 2015/11/03 - 2016/05/02 | Investigador (Investigação) | Universidade de Aveiro, Portugal | 
| Universidade de Aveiro CICECO, Portugal | ||
| 2016/02/01 - 2016/03/16 | Investigador visitante (Investigação) | Universidad Autónoma de Madrid, Espanha | 
| Instituto de Ciencia de Materiales de Madrid, Espanha | 
Outros
| Categoria Profissional Instituição de acolhimento | Empregador | |
|---|---|---|
| 2014/10 - 2015/02 | Curricular Internship (MSc Dissertation) | Nutrigreen, S.A., Portugal | 
| 2014/08 - 2014/09 | Summer Internship | Lactogal Produtos Alimentares, S.A., Portugal | 
Projetos
            Bolsa
| Designação | Financiadores | |
|---|---|---|
| 2016/05/15 - 2020/07/14 | Chemical hazards from poultry meat: cooking, digestion, absorption and toxicity PD/BD/114581/2016 Bolseiro de Doutoramento
                                     Universidade do Porto, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Em curso | 
Projeto
| Designação | Financiadores | |
|---|---|---|
| 2022/01/01 - Atual | Explore the impact of DIETaryeXPOSOME on chronic inflammation assessed through in vitro assays and mathematical modelling PTDC/SAU-NUT/6061/2020 Investigador
                                     Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Em curso | 
| 2020/09 - 2021/12 | DIETimpact - Diet impact on the prevention of chronic diseases: a foodomics approach PTDC/SAU-NUT/30322/2017 Investigador
                                     REQUIMTE LAQV Porto, Portugal | Em curso | 
Outro
| Designação | Financiadores | |
|---|---|---|
| 2021 - Atual | Senior meals towards high nutrient bioaccessibility Project IJUP2021-ITAU-12-NOBEL Bolseiro de Investigação
                                     Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal | Em curso | 
| 2019 - Atual | Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos UID/QUI/50006/2019 Bolseiro de Investigação
                                     REQUIMTE LAQV Porto, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Em curso | 
| 2016 - Atual | Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos UID/QUI/50006/2013 Bolseiro de Investigação
                                     REQUIMTE LAQV Porto, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Concluído | 
| 2017/07 - 2021/08 | Diet impact on the prevention of chronic diseases: a foodomics approach PTDC/SAU-NUT/30322/2017 Bolseiro de Investigação
                                     Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal | Concluído | 
Produções
            Publicações
| Artigo em conferência | 
 | 
| Artigo em revista | 
 | 
| Capítulo de livro | 
 | 
| Poster em conferência | 
 | 
| Resumo em conferência | 
 | 
| Tese / Dissertação | 
 | 
Atividades
            Apresentação oral de trabalho
| Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) | |
|---|---|---|
| 2021/07 | Processos de mitigação da produção de compostos indesejáveis durante o processamento térmico. | Food Safety class under the Doctoral Programme in Sustainable Chemistry Universidade do Porto Faculdade de Farmácia (Porto, Portugal) | 
| 2021/06 | Natural Ingredients as suitable alternatives to mitigate the formation of hazardous substances in cooked foods | EUGLOH Summer School on Nutrition and Food Sciences University of Porto (Online event) | 
| 2020 | Influence of Oregano or Beer Addition on Lipid and Protein Oxidation during Cooking and Digestion of Chicken Meat | 3rd International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants. Online event | 
| 2020 | May oregano or beer addition before cooking chicken meat prevent PUFAs from oxidation? | XIX Congresso de Nutrição e Alimentação Online event | 
| 2018 | Absorption of mycotoxins using in vitro models of human gastric and intestinal epithelium | XXIV Encontro Luso-Galego de Química Universidade do Porto Faculdade de Ciências (Porto) | 
| 2018 | Influence of domestic cooking and herbs addition on the exposure to multi-mycotoxins from chicken breast muscle | 4th International Congress on occupational & environmental toxicology  (Porto, Portugal) | 
| 2016 | Thermally Processed Fruit Salads With Long Shelf-life at Different Storage Temperatures | 2nd Euro Mediterranean Symposium on Fruit and Vegetables Processing  (Avignon, França) | 
Orientação
| Título / Tema Papel desempenhado | Curso (Tipo) Instituição / Organização | |
|---|---|---|
| 2022/02 - Atual | The influence of caloric energy of meals on fat oxidation during gastric digestion using a semi-dynamic in vitro model Coorientador | Pharmaceutical Sciences (Iniciação científica) Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | 
| 2021/02/01 - 2021/09 | Interação de micotoxinas durante a digestão de alimentos ao longo do trato gastrointestinal: uso de um novo modelo de digestão
                                 in vitro Orientador de Tiago Daniel Teixeira Gonçalves | Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato) | 
Participação em evento
| Descrição da atividade Tipo de evento | Nome do evento Instituição / Organização | |
|---|---|---|
| 2015/04/29 - Atual | Biochemistry and well-being Encontro | 7th Biochemistry Day Universidade de Aveiro, Portugal | 
| 2016/09/30 - 2016/09/30 | Participation in the seminar "Legumes in the dish" in ISEP, Porto, Potugal Seminário | Legumes in the dish Instituto Politécnico do Porto Instituto Superior de Engenharia do Porto, Portugal Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal | 
| 2016/09/28 - 2016/09/28 | Participation in seminar "New insights on diabetes research" Seminário | New insights on diabetes research Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | 
| 2016/09/20 - 2016/09/20 | Participation in seminar "Food contaminants and risk assessment: a contribution to food safety" Seminário | Food contaminants and risk assessment Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal | 
Júri de grau académico
| Tema Tipo de participação | Nome do candidato (Tipo de grau) Instituição / Organização | |
|---|---|---|
| 2022 | Fotónica aplicada a la monitorización de procesos y al desarrollo de sensores en la industria agroalimentaria. SUBSTITUTE
                                 Member of the Ph.D. Defence Committee for the thesis Vogal | Juan Ángel Tomás Egea (Doutoramento) Universitat Politècnica de València, Espanha | 
Arbitragem científica em revista
| Nome da revista (ISSN) | Editora | |
|---|---|---|
| 2020/09 - Atual | Food Chemistry (0308-8146) | Elsevier | 
| 2020 - Atual | International Journal of Food Science and Technology (1365-2621) | Wiley | 
| 2020 - Atual | Food Research International (0963-9969) | Elsevier | 
| 2020 - Atual | Toxins | MDPI | 
| 2020 - Atual | Foods | MDPI | 
Consultoria / Parecer
| Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
|---|---|---|
| 2018/09/18 - 2018/09/18 | Meeting with Evaluation Panel of UI&D: Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Process - LAQV representing the PhD student of Doctoral Programme in Sustainable Chemsitry | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal | 
| 2014/11/05 - 2014/11/05 | Meeting with Master students of Biochemistry - A3ES Evaluation | Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior, Portugal | 
Curso / Disciplina lecionado
| Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
|---|---|---|---|
| 2021/07 - Atual | Invited lecturer on Food Safety discipline in the Doctoral Programme in Sustainable Chemistry (1h30) | Food Safety (Curso de doutoramento (conclusão de unidades curriculares)) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal | 
| 2021/06 - Atual | Invited lecturer at EUGLOH summer school on nutrition and food sciences | (Outros) | 
Membro de comissão
| Descrição da atividade Tipo de participação | Instituição / Organização | |
|---|---|---|
| 2022/01 - Atual | Participant at Cost Action UNGAP Cost Action CA16205  https://www.cost.eu/actions/CA16205/#tabs|Name:overview Outro | |
| 2021 - Atual | Participant at Cost Action CA18131 - Statistical and machine learning techniques in human microbiome studies https://www.ml4microbiome.eu/ Outro | Horizon 2020 European Innovation Council Fast Track to Innovation, Bélgica | 
| 2020 - Atual | Participant at INFOGEST - an international network of excellence on the fate of food in the gastrointestinal tract https://www.cost-infogest.eu/ Outro | Institut National de Recherche pour l'Agriculture l'Alimentation et l'Environnement, França | 
Outro júri / avaliação
| Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
|---|---|---|
| 2021/07 - Atual | External reviewer in the evaluation of an International PhD thesis entitled "Analytical advances for the improvement of information on the safety of vegetable oils and other high-fat vegetable food products", PhD student: José Luis Hidalgo Ruiz | 
Tutoria
| Tópico | Nome do aluno | |
|---|---|---|
| 2021/06 - 2021/10 | Evaluate the bioaccessibility and intestinal transport across Caco-2 monolayers of tyrosol and hydroxityrosol obtained from polyphenolic liquid complexes from olive pressing juice (MOMAST) using in vitro models of digestion and absorption | Francesca Curci | 
| 2021/03 - 2021/06 | Diet impact on the nutrients stability and oxidation products formation during digestion using the novel in vitro semi-dynamic model | Iskandar Harahap | 
| 2020/02 - 2020/07 | Study the inhibitory effects of avocado peel phenolic extractions against formation of chemicals hazards during cooking and digestion of meat and vegetable burgers | Igor Trujillo-Mayol | 
Distinções
            Prémio
| 2021 | Travel grant for the participation in a Short-Term Scientific Mission (STSM) at Institute of Agrochemistry and Food Technology (Spain) from 1st May to 31st May (STSM-2021-002) awarded by INFOGEST network | 
| 2016 | Travel grant for the participation in a Short-Term Scientific Mission (STSM) at Materials Science Institute of Madrid at Autonomous University of Madrid (Spain) from 1st Frebruary to 16th March(COST MP1202 Action) | 
| 2016 | PhD grant (PD/BD/114581/2016) Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal | 
Outra distinção
| 2016 | Publication highlighted as Journal Inside Back Cover (10.1002/adfm.201670271) | 
| 2015 | Honorable mention by the poster exposed at the 7th Biochemistry day entitled "The effect of thermal processing in fruit salads over storage at 4 and 25 ºC" | 
