???global.info.a_carregar???
In 2015 I completed my degree in Biochemistry, at the University of Madeira, Portugal and in July 2017, I got my Master degree in Applied Biochemistry at the same institution. My dissertation title was Vicinal Diketones Monitoring During Lager Beer Fermentation: The Importance of Nitrogenous Compounds and my research was focused on lager beer fermentation and flavour production, giving special attention to vicinal diketones formation and reduction. Since my academic years, I have been developing various analytical areas of expertise which include gas-chromatography, mass spectrometry, spectrophotometric techniques and methodology implementation and validation. Additionally, I have also been applying my knowledge to chemically characterize food products such as endemic fruits, like blueberries species, Madeira wine, lager beer and fermentation samples, using and optimizing in parallel diverse techniques for sample preparation and for the extraction of key analytes. At the end of 2017 I started to work in the project SuperPRO I, in cooperation with a local brewery, Empresa de Cervejas da Madeira (ECM). The main goal of this project is to supervise the lager beer fermentation process and in the meanwhile I have also been studying preservation techniques of fermented wort samples as well as oxidation-related compounds in beer storage and the influence of temperature during oversea transportation in the quality of exported beer.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Ana Carolina Leal Vieira

Nomes de citação

  • Vieira, Ana C.

Identificadores de autor

Ciência ID
1F18-D56D-A988
ORCID iD
0000-0003-3701-9648

Endereços de correio eletrónico

  • ana.vieira@staff.uma.pt (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Exatas - Química - Química Analítica

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1)
Francês Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1)
Português Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2017
Concluído
Bioquímica Aplicada (Mestrado)
Universidade da Madeira, Portugal
"Vicinal Diketones Monitoring During Lager Beer Fermentation: The Importance of Nitrogenous Compounds" (TESE/DISSERTAÇÃO)
18
2014/07/09
Concluído
Bioquímica (Licenciatura)
Universidade da Madeira Faculdade de Ciências Exatas e da Engenharia, Portugal
15
Percurso profissional

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2017/11/02 - 2019/08/31 Bolseiro de investigação (projecto SuperPRO I) Universidade da Madeira, Portugal
Universidade da Madeira, Portugal
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Carvalho, Maria J.; Gouveia, Carla S.; Vieira, Ana C.; Pereira, Ana C.; Carvalho, Miguel Â.; Marques, José C.. "Nutritional and Phytochemical Composition of Vaccinium padifolium Sm Wild Berries and Radical Scavenging Activity". Journal of Food Science 82 11 (2017): 2554-2561. http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.13928.
    10.1111/1750-3841.13928
  2. Leça, João M.; Pereira, Ana C.; Vieira, Ana C.; Reis, Marco S.; Marques, José C.. "Optimal design of experiments applied to headspace solid phase microextraction for the quantification of vicinal diketones in beer through gas chromatography-mass spectrometric detection". Analytica Chimica Acta 887 (2015): 101-110. http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2015.06.044.
    10.1016/j.aca.2015.06.044
Poster em conferência
  1. Vieira, Ana C.; Carvalho, Maria J.; Pereira, Ana C.; Freitas, S.; Mendes, T.; Branco, N.; Marques, José C.. "Volatile organic compounds monitoring during lager beer fermentation: effects of yeast re-pitching and process variability". Trabalho apresentado em 37th EBC Congress 2019, 2019.
  2. Vieira, Ana C.; Carvalho, Maria J.; Pereira, Ana C.; Marques, José C.. "Vicinal diketones and nitrogenous compounds monitoring during lager beer fermentation: effects of yeast re-pitching". Trabalho apresentado em XXIV Encontro Luso-Galego da Química, 2018.
  3. Vieira, Ana C.; Carvalho, Maria J.; Pereira, Ana C.; Marques, José C.. "Effect of different conservation treatments for unfiltered wort and beer samples during storage". Trabalho apresentado em XXIV Encontro Luso-Galego da Química, 2018.
    10.13031/aim.20162378067
  4. Pereira, Ana C.; Leça, João M.; Vieira, Ana C.; Reis, Marco S.; Marques, José C.. "Optimization of HS-SPME to quantify Vicinal Ketones in beer based on an optimal design of experiments". Trabalho apresentado em XVI Chemometrics in Analytical Chemistry, 2016.
Tese / Dissertação
  1. Vieira, Ana C.. "Vicinal Diketones Monitoring During Lager Beer Fermentation: The Importance of Nitrogenous Compounds". Mestrado, Universidade da Madeira, 2017. http://hdl.handle.net/10400.13/1643.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2018/11/08 Amino acids uptake during lager fermentation: Evaluation of re-pitching effect in different fermentation batches, The II Food Factor Conference
Formatex Research Center (Málaga, Espanha)