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Luís Pedro Lima Machado is a dedicated researcher with a strong multidisciplinary background. He holds a Master’s degree in Molecular Biology, Biotechnology, and Plant Bioentrepreneurship and a Bachelor’s degree in Biochemistry from the University of Minho. Currently, he is pursuing a PhD in Chemical and Biological Engineeringat the same institution. With a solid track record in scientific research, he has published 9 journal articles, contributed to 1 book section, organized 4 events, and participated in 9 conferences. Additionally, he has been involved as a Research Fellow in 2 research projects. His research focuses on Biochemistry, Plant Sciences, Microbiology, and Food Engineering, with a particular emphasis on microalgae and microalgae-derived proteins. He explores cuttingedge topics such as Fluorescence Spectroscopy, Protein Functionalization and Structure, and Electric Fields and Downstream Processing, contributing to advancements in sustainable biotechnology and alternative protein sources. With a dynamic and interdisciplinary profile, Luís Pedro Lima Machado combines advanced scientific knowledge with hands-on research experience, driving innovation in natural sciences and biological engineering.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Luís Pedro Lima Machado

Nomes de citação

  • Machado, Luís

Identificadores de autor

Ciência ID
0315-455A-6508

Endereços de correio eletrónico

  • luismachado@ceb.uminho.pt (Profissional)
  • luismachado.sts@gmail.com (Pessoal)

Websites

  • https://www.linkedin.com/in/luís-machado-66a4831b4/ (Rede social)

Domínios de atuação

  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Bioquímica
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Fitologia
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Microbiologia

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1)
Formação
Grau Classificação
2021/01/01 - 2025/01/01
Em curso
Engenharia Química e Biológica (Doutoramento)
Universidade do Minho, Portugal
2017/09/16 - 2019/11/07
Concluído
Biologia Molecular, Biotecnologia e Bioempreendedorismo em Plantas (Mestrado)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
"Cell disruption strategies for extraction of bioactive compounds from lichens photobionts" (TESE/DISSERTAÇÃO)
18
2014/09/15 - 2017/07/07
Concluído
Bioquímica (Licenciatura)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
14
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/01/01 - Atual Investigador (Investigação) Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
2019/08/01 - 2019/12/31 Investigador (Investigação) Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Minho, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2025/01/01 - 2025/05/31 Biotechnological processes for obtaining materials/ingredients with potential value in the textile and clothing industry
TC-C12-i01 – Bioeconomia Sustentável N.º 02/C12-i01/2021
Bolseiro de Investigação
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
Em curso
2020/01/01 - 2020/12/31 Risk assessment strategies for food allergens: structural and immunogenic changes induced by new processing technologies and alternative protein sources
POCI-01-0145-FEDER-031720
Bolseiro de Investigação
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Em curso
2019/08/01 - 2019/12/31 Strategic funding 2019
UID/BIO/04469/2019
Bolseiro de Investigação
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Maciel, Filipe; Machado, Luís; Silva, Joana; Pereira, Ricardo N.; Vicente, António. Autor correspondente: Pereira, Ricardo N.. "Effect of ohmic heating on the extraction of biocompounds from aqueous and ethanolic suspensions of Pavlova gyrans". Food and Bioproducts Processing (2024): http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2024.08.008.
    10.1016/j.fbp.2024.08.008
  2. Machado, Luís; Geada, Pedro; Teixeira, José A.; Pereira, Ricardo N.. Autor correspondente: Pereira, Ricardo N.. "Improving the accessibility of phytonutrients in Chlorella vulgaris through ohmic heating". Innovative Food Science & Emerging Technologies (2024): 103813. http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2024.103813.
    10.1016/j.ifset.2024.103813
  3. Marques, Fabiana; Pereira, Francisco; Machado, Luís; Martins, Joana T.; Pereira, Ricardo N.; Costa, Monya M.; Genisheva, Zlatina; et al. Autor correspondente: Geada, Pedro. "Comparison of Different Pretreatment Processes Envisaging the Potential Use of Food Waste as Microalgae Substrate". Foods 13 7 (2024): 1018. http://dx.doi.org/10.3390/foods13071018.
    10.3390/foods13071018
  4. Loureiro, Luís; Machado, Luís; Geada, Pedro; Vasconcelos, Vítor; Vicente, António A.. Autor correspondente: Loureiro, Luís. "Evaluation of efficiency of disruption methods for Coelastrella sp. in order to obtain high yields of biochemical compounds release". Algal Research 73 (2023): 103158. http://dx.doi.org/10.1016/j.algal.2023.103158.
    10.1016/j.algal.2023.103158
  5. Machado, Luís; Carvalho, Gonçalo; Pereira, Ricardo N.. Autor correspondente: Pereira, Ricardo N.. "Effects of Innovative Processing Methods on Microalgae Cell Wall: Prospects towards Digestibility of Protein-Rich Biomass". Biomass 2 2 (2022): 80-102. http://dx.doi.org/10.3390/biomass2020006.
    10.3390/biomass2020006
  6. Ferreira, Sara; Machado, Luís; Pereira, Ricardo N.; Vicente, António A.; Rodrigues, Rui M.. "Unraveling the nature of ohmic heating effects in structural aspects of whey proteins – The impact of electrical and electrochemical effects". Innovative Food Science & Emerging Technologies 74 (2021): 102831. http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2021.102831.
    Publicado • 10.1016/j.ifset.2021.102831
  7. Pereira, Ricardo N.; Rodrigues, Rui M.; Machado, Luís; Ferreira, Sara; Costa, Joana; Villa, Caterina; Barreiros, Mariana P.; et al. "Influence of ohmic heating on the structural and immunoreactive properties of soybean proteins". LWT 148 (2021): 111710. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111710.
    10.1016/j.lwt.2021.111710
  8. Rodrigues, Rui M.; Avelar, Zita; Machado, Luís; Pereira, Ricardo N.; Vicente, António A.. "Electric field effects on proteins – Novel perspectives on food and potential health implications". Food Research International 137 (2020): 109709. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109709.
    10.1016/j.foodres.2020.109709
  9. Pereira, R. N.; Costa, Joana; Rodrigues, Rui M; Villa, Caterina; Machado, Luis; Mafra, Isabel; Vicente, A. A.. "Effects of Ohmic Heating on the immunoreactivity of ß-lactoglobulin – a relationship towards structural aspects". Food & Function (2020): http://dx.doi.org/10.1039/c9fo02834j.
    Publicado • 10.1039/c9fo02834j
Capítulo de livro
  1. Moreira, Catarina; Machado, Luís; Silva, Maria; Nunes, Rafaela; Pereira, Ricardo N.; Rocha, Cristina M.R.; Geada, Pedro; Teixeira, José A.. "Algal Proteins". In Sustainable Food Science - A Comprehensive Approach, 173-194. Elsevier, 2023.
    10.1016/b978-0-12-823960-5.00090-1
Poster em conferência
  1. Machado, Luís; Silva, Maria; Geada, Pedro; Teixeira, José A.; Pereira, Ricardo N.. "Effects of ohmic heating on cellular morphology of Chlorella vulgaris - effects on protein extraction". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  2. Luís Loureiro; Machado, Luís; Anna Matejciková; Bruno Fernandes; Vasconcelos, Vitor; Vicente, A.A.. "Valorization of extremophilic microalgae isolated from lichens". Trabalho apresentado em Conferência da Associação Portuguesa de Algologia Aplicada, 2019.
  3. Machado, Luís; Luís Loureiro; Vicente, A.A.. "Cellular disruption induced by ultrasonic waves in microalgae isolated from lichens". Trabalho apresentado em Jornadas da Ciência, 2019.
Pré-impressão
  1. Silva, Bruna F.; Machado, Luís; Fernandes, Ana Margarida; Pereira, Ricardo N.; Belo, Isabel. "Effect of Ohmic Heating Pretreatment on Enzyme Production by Solid-State Fermentation of Brewer’s Spent Grain". 2025. https://doi.org/10.20944/preprints202503.2184.v1.
    10.20944/preprints202503.2184.v1
Resumo em conferência
  1. Machado, Luís; Carvalho, Gonçalo; Rodrigues, Rui M.; Teixeira, José A.; António Vicente; Pereira N. Ricardo. "Conformational dynamics of soy protein isolate under Ohmic Heating". Trabalho apresentado em Ibero-American Congress on Biotechnology (07-04-2022), Braga, 2022.
    Aceite para publicação
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/11/26 Identification of Chlorella vulgaris proteins – functional and structural characterisation FCT-2024 (Food Chemistry & Technology)
USG United Scientific Group (Valencia, Espanha)
2023/06/20 Effects of moderate electric fields on microalgae cell structure –novel perspectives towards improved bio accessibility of metabolites ICEF14 - International Congress on Engineering and Food
IAEF- International Association For Engineering And Food (Nantes, França)
2022/04/08 Conformational dynamics of soy protein isolate under Ohmic Heating 3rd BioIberoAmerica 2022
International Iberian Nanotechnology Laboratory; Universidade do Minho (Braga, Portugal)

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2023/05/22 - 2023/05/24 Pint of Science is a non-profit association whose main objective is to make scientific discussion accessible to the entire population in order to bridge the communication gap that exists in this area. To this end, an international science festival is held annually, where researchers from different areas are invited to present their projects in a simple and interesting way in a relaxed atmosphere like a bar. The festival takes place annually for 3 days in May and simultaneously in hundreds of cities around the world. (2023/05/22 - 2023/05/24)
Festival (Membro da Comissão Organizadora)
2022/09/21 - 2022/09/22 CBEDS - Chemical and Biological Engineering Doctoral Symposium is organized by the students of the Doctoral Programme in Chemical and Biological Engineering of the University of Minho. The 2022 event will celebrate the 3rd edition, and follows the theme "Biotechnology to shape the future", focusing on the contribution of chemical and biological engineering to four fields of biotechnology: health, food, environmental, and industrial biotechnology. The event will take place at the University of Minho on September 21 and 22. (2022/09/21 - 2022/09/22)
Simpósio (Presidente da Comissão Organizadora)
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
2022/05/09 - 2022/05/11 Pint of Science is a non-profit association whose main objective is to make scientific discussion accessible to the entire population in order to bridge the communication gap that exists in this area. To this end, an international science festival is held annually, where researchers from different areas are invited to present their projects in a simple and interesting way in a relaxed atmosphere like a bar. The festival takes place annually for 3 days in May and simultaneously in hundreds of cities around the world. (2022/05/09 - 2022/05/11)
Festival (Membro da Comissão Organizadora)
2021/09/22 - 2021/09/24 CBEDS - Chemical and Biological Engineering Doctoral Symposium is organized by the students of the first year of the Doctoral Programme in Chemical and Biological Engineering of the University of Minho. The 2021 event will celebrate the 2nd edition, and follows the theme "Tomorrow Needs Sustainability", focusing on the contribution of chemical and biological engineering to a more efficient utilization of resources. (2021/09/22 - 2021/09/24)
Simpósio (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2024/11/25 - 2024/11/27 Participation on FCT-2024 (Food Chemistry & Technology) in Valencia, Spain.
Conferência
FCT-2024 (Food Chemistry & Technology)
USG United Scientific Group, Estados Unidos
2023/06/20 - 2023/06/23 The resilience of the food supply chain is vital for the population all other the world. ICEF14 appears as an opportunity to face all these stakes and to bring together the best world’s experts in food engineering, food processing and food science. Based on this challenge, we have created an exciting program covering a wide array of topics around the Congress theme “SUSTAINABLE FOOD MANUFACTURING FOR A RESILIENT FOOD CHAIN”. Several distinguished international speakers, both from academia and industry have been invited to debate around the critical
Conferência
ICEF14 - International Congress on Engineering and Food
Oniris, França
2022/04/07 - 2022/04/09 3.º BioIberoAmerica 2022 é um congresso único que reúne cientistas, empreendedores, indústria e clínicos, que desenvolvem a sua investigação e o seu trabalho na área da Biotecnologia. Os temas abordados abrangem as diferentes áreas da Biomedicina e Biomaterias, Biotecnologia Agrícola, Marinha, Alimentar, Ambiental e Industrial (BioEnergia e Biorremediação), Biotecnologia Molecular, Biologia de Sistems e Engenharia Metabólica, Biorreatores, Biocatálise, Processos de Separação e Biossensores, Biotecnologia Quântica, Nanobiotecnologia, Bioinformát
Conferência
3rd BioIberoAmerica 2022
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal

Universidade do Minho, Portugal
2017/07/08 - 2017/07/08 Event organized by undergraduate students in Biochemistry at the University of Minho that aims to expose different works and in different areas of biochemistry.
Conferência
VII Jornadas de Bioquímica
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
2017/04/10 - 2017/04/10 Workshop "O papel da ética na investigação"
Oficina (workshop)
X Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
2017/04/10 - 2017/04/10 Workshop "Introdução à Técnica de Patch Clamp"
Oficina (workshop)
X Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
2017/04/07 - 2017/04/10 Event organized by biochemistry students, at a national level, that aims to expose different works and in different areas of biochemistry.
Conferência
X Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
2016/04/06 - 2016/04/06 Workshop "Bioinformática Aplicada à Biologia Molecular: Construção de um Transgénico in silico"
Oficina (workshop)
VII Jornadas de Bioquímica
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
2016/04/05 - 2016/04/06 Event organized by undergraduate students in Biochemistry at the University of Minho that aims to expose different works and in different areas of biochemistry.
Conferência
VII Jornadas de Bioquímica
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
2015/04/22 - 2015/04/23 Event organized by undergraduate students in Biochemistry at the University of Minho that aims to expose different works and in different areas of biochemistry.
Conferência
VI Jornadas de Bioquímica
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal