???global.info.a_carregar???
Maria da Graça Teles de Sousa Pacheco de Carvalho. Completed the Mestrado in Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos in 1998 by Universidade de Lisboa/Instituto Superior de Agronomia, Licenciatura in Engenharia Zootécnica in 1992 by Universidade de Évora and Doctor in PhD from the University of Extremadura in 2007/03/28 by Universidad de Extremadura - Campus Badajoz. Is President of the Pedagogic Council in Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Adjunct Teacher in Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Member of the Scientific/Technical-Scientific Council in Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Coordinator of the Viticulture and Enology Superior Technical Professional Course in Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas and Manager of Laboratory, Institute, Museum, Centre or Observatory in Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas. Published 15 articles in journals. Has 4 section(s) of books and 4 book(s). Organized 4 event(s). Participated in 3 event(s). Supervised 2 MSc dissertation(s). Participates and/or participated as Principal investigator in 2 project(s), Research Fellow in 1 project(s) and Researcher in 7 project(s). Works in the area(s) of Agrarian Sciences with emphasis on Agrarian and Food Biotechnology and Agrarian Sciences with emphasis on Animal and Dairy Science. In his curriculum Ciência Vitae the most frequent terms in the context of scientific, technological and artistic-cultural output are: sustentabilidade; Alentejo; Vitivinicultura; Qualidade; Programa; Sustainability; Viticulture; Programm; Quality; Ciências Agrárias; 371.12; 37.058; Modo de Produção Biológico (MPB); Solo; Certificação; Organic Production Method (MPB); Soil; Certification; Ciências Agrária; .
Identification

Personal identification

Full name
Maria da Graça Teles de Sousa Pacheco de Carvalho

Citation names

  • Carvalho, Graça P.
  • Graça P. Carvalho
  • Carvalho, G.P.

Author identifiers

Ciência ID
F615-C61F-83C0
ORCID iD
0000-0002-9081-6040
Researcher Id
AAH-3399-2021
Scopus Author Id
57211557683

Addresses

  • Av. 14 Janeiro, 21, 7350-903, Elvas, Portalegre, Portugal (Professional)

Websites

Knowledge fields

  • Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
  • Agrarian Sciences - Animal and Dairy Science

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
Spanish; Castilian Proficiency (C2) Proficiency (C2) Proficiency (C2) Proficiency (C2) Proficiency (C2)
English Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Intermediate (B1)
French Upper intermediate (B2) Advanced (C1) Upper intermediate (B2) Advanced (C1) Upper intermediate (B2)
Education
Degree Classification
2021/09 - 2022/05
Concluded
Demola International Project Studies. (Outros)
Kajaanin ammattikorkeakoulu, Finland
2020/12/04 - 2020/12/21
Concluded
Modo de Produção Biológico - Geral (Outros)
Agricert- Controlo e Certificação , Portugal
2020/10 - 2020/11
Concluded
"Formação para a Docência Digital em Rede para o Ensino Superior" (Outros)
Major in Docência
Universidade Aberta, Portugal
2009 - 2009
Concluded
Qualidade Alimentar: Legislação, Autocontrolo e Segurança (Outros)
Major in Qualidade Alimentar
CEQUAL - Centro de Formação Profissional para a Qualidade, Portugal
2008 - 2008
Concluded
Curso de Auditor Interno ISO 9001-2008 (Outros)
Major in Auditoria
Centro de Formação Profissional para a Qualidade, Portugal
2002 - 2007/03/28
Concluded
PhD from the University of Extremadura (Doctor)
Major in Conservación y poscosecha de frutos
Universidad de Extremadura - Campus Badajoz, Spain
"Estúdio del comportamiento poscosecha de la ciruela "Reina Cláudia Verde" (THESIS/DISSERTATION)
Sobressaliente cum laude por unanimidad
2002 - 2003
Concluded
Biologia e Produção de Vegetais . Espanha. (Curso de doutoramento (conclusão de unidades curriculares))
Major in Conservación y poscosecha de frutos
Universidade de Extremadura, Spain
Aprovado
1995 - 1998
Concluded
Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos (Mestrado)
Major in Tecnologia alimentar
Universidade de Lisboa/Instituto Superior de Agronomia, Portugal
"Textura de Queijo. Um estudo de variáveis de processamento" (THESIS/DISSERTATION)
Aprovado
1995 - 1995
Concluded
Implementação e Validação de Métodos Experimentais. (Curso médio)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
1995 - 1995
Concluded
Tratamento de Dados Experimentais. (Curso médio)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
1984 - 1994
Concluded
Engenharia Zootécnica (Licenciatura)
Major in Controlo de Qualidade
Universidade de Évora, Portugal
13
1989 - 1989
Concluded
Formação de Formadores em Gestão de Qualidade na Industria Alimentar (Curso médio)
Major in Gestão de Qualidade Alimentar
Autoridade Autoridade de Segurança Alimentar e Económica, Portugal., Portugal
Muito Bom
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
1998/02 - 1999/11 Research Trainee (Research) Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Universidade de Évora, Portugal

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2009/06 - Current Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
1999/11/01 - 2009/05 Assistant (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2006 - 2008 Invited Assistant (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal
Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2019/04/01 - Current President of the Pedagogic Council Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2015 - Current Coordinator of the Viticulture and Enology Superior Technical Professional Course Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2015 - Current Manager of Laboratory, Institute, Museum, Centre or Observatory Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2009 - Current Member of the Scientific/Technical-Scientific Council Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2014 - 2019 Member of the Pedagogical Council Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2013/10 - 2017/02 Coordinator of the Department of Animal Science and Technology Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2014 - 2016 Comissão cientifica pedagógica dos Mestrados de Enfermagem Veterinária Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2013 - 2016 Coordinator of the Higher Technical Professional Course Veterinary Care Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2008 - 2016 Coordinator of the Technological Specialization Course in Oenological Production Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2010/01/05 - 2014/12/31 Organic Unit Director Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2010 - 2014 Member of the Management Board Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2006 - 2008 Coordinator of the Post-Graduation in Strategic Management in the Agri-Food Sector Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
1988/02 - 1996/10 Manager of Laboratory, Institute, Museum, Centre or Observatory SGS Group, Switzerland
SGS - Societé General de Surveillance, Portugal
Projects

Grant

Designation Funders
1998 - 1999 Qualidade física e química de frutos no período pós-colheita com vista a otimizar a data de maturação e os equipamentos de calibragem
PRAXIS/3/3.2/HORT/2138/95
Research Fellow
Universidade de Évora, Portugal
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Concluded

Contract

Designation Funders
2023/03/01 - 2025/12/31 PRR - Plano de Recuperação e Resiliência - PRR-C05-i03-I-000152 Linha A1.3 - Dieta Mediterrânica
PRR-C05-i03-I-000152
Principal investigator
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
Investimento RE-C05-i03 – Agenda de investigação e inovação para a sustentabilidade da agricultura, alimentação e agroindústria N.º 12/C05-i03/2021 – PRR-C05-i03-I-000152
Ongoing
2023/03/01 - 2025/12/31 PRR - Plano de Recuperação e Resiliência - PRR-C05-i03-I-000152 Linha A1.4 - Desperdício Alimentar
PRR-C05-i03-I-000152 A1.4
Principal investigator
Ongoing
2022/10/01 - 2023/11/10 2PROSA – PROGRAMA DE PROMOÇÃO DO SUCESSO ACADÉMICO Líder do projeto: Instituto Politécnico de Portalegre Programa: Custo total elegível: 235.150,57€ Início: 01/10/2022 Fim: 10/11/2023
POCH
Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal
Concluded
2021/04 - 2023/04 Guardiões
ALT20-09-5864-FSE-000004
Researcher
Programa Operacional Regional do Alentejo
Cancelled
2017/10 - 2020/10 Innoace: Mapa de subprodutos
INTERREG V-A España-Portugal (POCTEP) 2014-2020
Researcher
2018/02/19 - 2020/08/21 Application of computational fluid dynamics in the optimization of traditional cheeses ripening conditions
SAICT-POL/23356/2016
Instituto Politécnico de Setúbal, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal

Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal

Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal

Instituto Politécnico de Beja, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2018/02 - 2020/08/20 CFD4CHEESE - aplicação da mecânica de fluidos computacional na otimização das condições de cura de queijos tradicionais
POCI-01-0145-FEDER-023356
Principal investigator
Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal
Comissão de Coordenação de Desenvolvimento Regional do Alentejo
Concluded
2017/09/11 - 2019/09/13 Diminuição da mortalidade e morbilidade perinatais por falha da transferência da imunidade passiva em bovinos em regime extensivo com base na administração de plasma
SAICT-POL/23757/2016
Instituto Politécnico de Viseu, Portugal

Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2017 - 2019/09/13 RUMMUNITY - Diminuição da mortalidade e morbilidade perinatais por falha da transferência da imunidade passiva em bovinos em regime extensivo com base na administração de plasma
POCI-01-0145-FEDER-023757
Researcher
Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal
Comissão de Coordenação Regional do Alentejo
Concluded
2016/07/01 - 2019/06/30 OLEAVALOR - Valorização das Variedades de Oliveira Portuguesas
ALT20-03-0145-FEDER000014
Researcher
Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal
Concluded
2015 - 2018/04 VITAPEC - vitela e vitelão da ELIPEC
ALT20-03-0246-FEDER-000021
Concluded
2011 - 2013/09/30 Desarrollo de soluciones tecnológicas avanzadas para la mejora de la prevención, la eficacia y la seguridad en materia de extincion de incendios forestales
Principal investigator
Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal
INTERREG IV B SUDOE 2007-2013
Concluded
2010 - 2011 RITECA II - Tarefa 6.- Elaboração do perfil sensorial de vinhos monovarietais elaborados nas regiões da Extremadura, Centro e Alentejo
Researcher
FEDER - Fundo Europeu de Desenvolvimento Regional
Concluded
2008 - 2010 RITECA II Tarefa 1.- Tecnologia pós-colheita e IV gama: Valorização de frutos e hortaliças de interesse regional
Researcher
FEDER - Fundo Europeu de Desenvolvimento Regional
Concluded
2001 - 2003 Utilização do porco de raça alentejana, respeitando os princípios da sustentabilidade do montado e objectivado na valorização dos produtos tradicionais de qualidade
AGRO 321 - Medida 8
Researcher
Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal
Outputs

Publications

Book
  1. Santos, Rute; Farinha, Noémia; Granadeiro, Cheila; Minas, Miguel; Carvalho, Graça P.; Conceição, Luís Alcino. Perspetivas de inovação na produção de bovinos de carne. Portalegre, Portugal: Instituto Politécnico de Portalegre. 2018.
    Published
  2. Santos, Rute; Carvalho, Graça P.; Conceição, Luís Alcino. Monitorização do Bem-Estar Animal no Parque de Leilões de Gado de Portalegre.. Portalegre, Portugal: Instituto Politécnico de Portalegre. 2015.
    Published
  3. Carvalho, Graça P.; Santos, Rute; Noémia Farinha; Ana Barradas; Pedro Bento. Alimentação do Porco Alentejano para Produção de Carne Fresca.. Portalegre, Portugal: Instituto Politécnico de Portalegre. 2005.
    Published
Book chapter
  1. Rosa, Nelson; Carvalho, Graça P.; Ferreira, Paulo Jorge Silveira. Corresponding author: Carvalho, Graça P.. "Assessment of the impact of the size of viticulture exploitation on sustainability: a study of the subregions of Borba and Vidigueira". edited by thomson reuters, 27. Thomson Reuters, 2022.
    In press
  2. Ferreira, Paulo; Teixeira, Nuno; Dias, Joao Mestre; Pires, Maria Clara; Carvalho, Graça P.; Santos, Rute; Rodrigues, Francisco Mondragão; et al. "Automated Remote Control of Cheese Ripening Chambers". In Handbook of Research on Reinventing Economies and Organizations Following a Global Health Crisis, 442-460. United States: IGI Global, 2021.
    10.4018/978-1-7998-6926-9.ch024
  3. Dias, João Jorge Mestre; Pires, Maria Clara; Carvalho, Graça P.; Ferreira, Paulo Jorge Silveira; Santos, Rute; Francisco Mondragão-Rodrigues; Alvarenga, Nuno; Teixeira, Nuno. "Descrição das queijarias nas regiões de Serpa, Évora e Azeitão.". In Aplicação da mecânica dos fluídos computacional e monitorização remota em queijarias tradicionais, edited by João Dias; Maria de Fátima Duarte; João Garcia; Fernando Lidon; Nuno Alvarenga; Graça P. Carvalho, 39-58. Portugal: Instituto Politécnico de Beja, 2020.
    Published
  4. Nuno Teixeira; Maria Clara Pires; Ferreira, Paulo Jorge Silveira; Carvalho, Graça P.; Rute Santos; Francisco Mondragão Rodrigues. "Análise socioeconómica". In Aplicação da mecânica dos fluídos computacional e monitorização remota em queijarias tradicionais, 131-165. Beja, Portugal: Instituto Politécnico de Beja, 2020.
    Published
Conference abstract
  1. Carvalho, Graça P.; Cláudia Villax; Loures, Luís (A81B-A514-56DF); Santos, Rute. "A novel approach to sustainable olive oil production - The case study of Azeitona Verde". Portalegre, 2021.
    Published
  2. Rico Duarte, Carlota; Santos, Rute; Carvalho, Graça P.; Loures, Luís. Corresponding author: Carvalho, Graça P.. "Equestrian tourism as a sustainable business model in the Alentejo region". Paper presented in Congress SD2021 - III International Congress on Sustainable Development, Landscape Planning and Territorial Governance, Portalegre, 2021.
    Published
  3. Carvalho, Graça P.; Paula Trindade; Paula Rodrigues. "Avaliação dos efeitos da aplicação de produtos enológicos no acabamento de dois vinhos tintos do Alentejo". Paper presented in I Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias, Bragança, 2015.
    Published
Conference paper
  1. Santos, Rute; Conceição, Luís Alcino; Caetano, Maria do Carmo; Minas, Miguel; Silva Pereira, Luísa; Carvalho, Graça P.; Costa, Lina. "On-farm mortality of Mertolenga progeny in Alentejo beef cattle farms". Paper presented in 71st Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (virtual meeting), 2020.
    Published • 10.3920/978-90-8686-900-8
  2. Carvalho, Maria da Graça Pacheco de; Cachapa, Ana; Santos, Rute; Costa, Lina; Pereira, Luísa Silva; Minas, Miguel; Silva, Carolina; Hernández, Laura; Vala, Helena. "Caracterização dos recursos humanos e do tratamento da informação em explorações alvo de estudo da FTIP (Falha de Transferência Imunitária Passiva) no Alentejo". 2019.
  3. Costa, Lina; Hernández, Laura; Silva Pereira, Luísa; Pacheco de Carvalho, Maria da Graça; Minas, Miguel; Cachapa, Ana Mafalda; Vala, Helena; Santos, Rute; Balão da Silva, Carolina. "Estado imunológico de uma vacada de carne cruzada na região do Alentejo". 2019.
  4. Santos, Rute; Cachapa, Ana; Silva, Carolina; Hernández, Laura; Costa, Lina; Silva Pereira, Luísa; Pacheco de Carvalho, Mª da Graça; Minas, Miguel; Vala, Helena. "Projeto Rummunity - A falha na transferência da imunidade passiva em vitelos de carne". 2019.
  5. Santos, Rute; Cachapa, Ana; Silva, Carolina; Hernández, Laura; Costa, Lina; Silva Pereira, Luísa; Pacheco de Carvalho, Maria da Graça; Minas, Miguel; Vala, Helena. "Influência do maneio alimentar durante a gestação sobre a transferência da imunidade passiva em bezerros de carne". 2018.
  6. Carvalho, Graça P.; Elsa Lopes; Francisco Mondragão-Rodrigues; Conceição, Luís Alcino; Augusto Peixe; Josefa Bernalte Garcia. "Evolução da maturação de seis variedades nacionais de azeitona baseada em três metodologias de avaliação da cor". Paper presented in VIII Congresso Ibérico de Ciências Hortícolas, Coimbra, 2017.
    Published
  7. Carvalho, Graça P.; Francisco Mondragão-Rodrigues; Elsa Lopes; António Brito; Conceição, Luís Alcino; Augusto Peixe. "Relação entre o desenvolvimento vegetativo e a eficiência produtiva das variedades tradicionais portuguesas de oliveira (Olea europaea L.) em olivais intensivos de regadio". Paper presented in VIII Congresso Ibérico de Ciências Hortícolas, Coimbra, 2017.
    Published
  8. Carvalho, Graça P.; Loures, Luís (A81B-A514-56DF); Santos, Rute; Varandas, José; Mocinha, Nuno. ""Centro de Animação e Formação Equestre de Elvas (CAFEE) - um esforço sinérgico para acrescentar valor ao património (um caso de estudo)"". Paper presented in 20th APDR Congress 'Renaissance of the regions of Southern Europe, Évora, 2014.
    Published
  9. Graça P. Carvalho. Corresponding author: Graça P. Carvalho. "CENTRO DE ANIMAÇÃO E FORMAÇÃO EQUESTRE DE ELVAS (CAFEE) - UM ESFORÇO SINÉRGICO PARA ACRESCENTAR VALOR AO PATRIMÓNIO (UM CASO DE ESTUDO)". Paper presented in 20th APDR Congress 'Renaissance of the regions of Southern Europe, Évora, 2014.
    Published
  10. Carvalho, Graça P.. "A formação e o ensino da Segurança Alimentar – importância estratégica de desenvolvimento". Paper presented in IV Simpósio A Segurança Alimentar e Nutricional e Desenvolvimento Sustentável no âmbito da CPLP, Praia, 2013.
    Published
  11. Povoa, Orlanda; Carvalho, Graça P.; Rodrigues, L.; Lobato, P.; Monteiro, A.; Martins-Moldão, M.. "Chemical Characterization and Organoleptical Evaluation of a Mentha pulegium L. and Mentha cervina L. «piso», a Traditional Food Sauce". Paper presented in I International Medicinal and Aromatic Plants Conference on Culinary Herbs, Antalya, 2007.
    Published
  12. Povoa, Orlanda; Carvalho, Graça P.. "Effect of storage time on Physico-Chemical characteristics of Mentha Pulegium L. and Mentha Cervina L. «Piso», a traditional food sauce". Paper presented in I International Medicinal and Aromatic Plants Conference on Culinary Herbs, Antalya, 2007.
    Published • 10.17660/ActaHortic.2009.826.26
  13. Farinha, Noémia; Santos, Rute; Bento, Pedro; Barradas, Ana; Carvalho, Graça P.. ""Efeito da restrição alimentar na produção de porco da raça Alentejana para produção de carne"". Paper presented in I Jornadas ibéricas de razas autóctonas y sus productos tradicionales, Sevilha, 2003.
    Published
Edited book
  1. Dias, João Jorge Mestre; Pires, Maria Clara; Carvalho, Graça P.; Ferreira, Paulo Jorge Silveira; Santos, Rute; Francisco Mondragão-Rodrigues; Teixeira, Nuno; Alvarenga, Nuno. Aplicação da Mecânica dos Fluídos Computacional e Monitorização Remota em Queijarias Tradicionais. Beja, Portugal: Instituto Politécnico de Beja. 2020.
    Published • Editor
Journal article
  1. P. Carvalho, Graça; Santos, Rute; Fino, Anabela; Ferreira, Paulo; M. Rodrigues, Francisco; Dias, João; Teixeira, Nuno; et al. "Evolution during Three Ripening Stages of Évora Cheese". Foods 9 9 (2020): 1140. http://dx.doi.org/10.3390/foods9091140.
    Open access • Published • 10.3390/foods9091140
  2. Teixeira, Nuno; Pires, Maria Clara; Ferreira, Paulo; P. Carvalho, Graça; Santos, Rute; M. Rodrigues, Francisco; Dias, João; Martins, João C.; Caeiro, José Jasnau. Corresponding author: Teixeira, Nuno. "The Economic Impact of a New Type of Ripening Chamber in Traditional Cheese Manufacturing". Sustainability 12 16 (2020): 6682. http://dx.doi.org/10.3390/su12166682.
    10.3390/su12166682
  3. Carvalho, Graça P.; Santos, Rute; Silva Pereira, Luísa; Minas, Miguel; Costa, Lina; Caetano, Maria do Carmo. "Mortality of calves born from alentejana and mertolenga cows in Portalegre district". Millenium - Journal of Education Technologies and Health 2 11 (2020): 83-90. https://revistas.rcaap.pt/millenium/article/view/18701.
    Open access • Published • 10.29352/mill0211.09.00261
  4. Santos, R.; Cachapa, A.; Carvalho, G.P.; Silva, C.B.; Hernández, L.; Costa, L.; Pereira, L.S.; Minas, M.; Vala, H.. "Mortality and Morbidity of Beef Calves in Free-Range Farms in Alentejo, Portugal-A Preliminary Study". Veterinary Medicine International 2019 (2019): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85074403126&partnerID=MN8TOARS.
    10.1155/2019/3616284
  5. Santos, Rute; Cachapa, Ana; Pacheco de Carvalho, Graça; Hernández, Laura; Silva, Carolina; Vala, Helena; Costa, Lina; et al. "A falha na transferência da imunidade. O inimigo dentro de portas.". (2019): http://hdl.handle.net/10400.26/28315.
  6. Lidon, Fernando; Dias, J.; Alvarenga, N.; Carvalho, M.J.; Santos, T.; Lampreia, C.; Horta, M.; et al. "Projecto CFD4CHEESE - Aplicação da mecânica dos fluídos computacional na otimização das condições de cura de queijos tradicionais". TecnoAlimentar 19 (2019): 52-55.
    Published
  7. Santos, Rute; Churra, André Filipe Cordeiro; Conceição, Luís Alcino; Minas, Miguel; Carvalho, Graça P.; Farinha, Noémia. "Polimorfismos do gene da leptina em efetivos bovinos de carne na região do Alto Alentejo". Revista Portuguesa de Zootecnia - Edição Especial XX ZOOTEC (2018): 298-305.
    Published
  8. Ezzati, Majid; Bentham, James; Di Cesare, Mariachiara; Bilano, Ver; Bixby, Honor; Zhou, Bin; Stevens, Gretchen A.; et al. "Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128.9 million children, adolescents, and adults". (2017): http://hdl.handle.net/11449/164793.
    http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32129-3
  9. Carvalho, Graça P. (F615-C61F-83C0); Povoa, Orlanda; Rodrigues, L.; Lobato, P.; Monteiro. A.; Monteiro, P.; Moldão-Martins, Margarida. "EFFECT OF STORAGE TIME ON PHYSICO-CHEMICAL CHARACTERISTICS OF MENTHA PULEGIUM L. AND MENTHA CERVINA L.". Acta Horticulturae (2009): http://dx.doi.org/10.17660/actahortic.2009.826.26.
    10.17660/actahortic.2009.826.26
  10. Santos, Rute; Carvalho, Graça P.; Farinha, Noémia; Barradas, Ana; Neves, J.; Bento, P.. "Estudo da influência de diferentes alimentos sobre características quantitativas e qualitativas da gordura em porcos de raça alentejana". Revista de Ciências Agrárias 311 (2008): 5-16. http://www.scielo.oces.mctes.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2008000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt.
    Published
  11. Carvalho, Graça P.; Santos, Rute; Farinha, Noémia; Neves. J.. "Efeito de três alimentos diferentes sobre as características físico-químicas do músculo Longissimus dorsi do porco de raça Alentejana". Revista de Ciências Agrárias 301 (2007): 375-384. http://www.scielo.oces.mctes.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2007000100041&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt.
    Published
  12. Carvalho, Maria. "THE USE OF PLASTIC FILM (ORIENTED POLYPROPYLENE) UNDER COLD CONDITIONS FOR STORAGE OF ´RAINHA CLAUDIA VERDE´ PLUMS". Acta Horticulturae (2005): http://dx.doi.org/10.17660/actahortic.2005.682.235.
    10.17660/actahortic.2005.682.235
Magazine article
  1. Ferreira, Paulo Jorge Silveira; Carvalho, Graça P.; Mondragão-Rodrigues, Francisco; Santos, Rute; Dias, João. "Projecto CFD4CHEESE-Aplicação de apoio à decisão de investimento em novas câmaras de cura de queijos", Tecnoalimentar, 2020, http://www.tecnoalimentar.pt/noticias/a-seguranca-e-manutencao-industrial-na-tecnoalimentar-24/.
  2. João Dias; Maria Clara Pires; Carvalho, Graça P.; Paulo Jorge Silveira Ferreira; Santos, Rute; Francisco Mondragão Rodrigues; Nuno Teixeira; Nuno Alvarenga. "Caracterização das queijarias nas regiões demarcadas do Queijo Serpa, Queijo de Évora e Queijo de Azeitão", Vida Rural, 2020
Thesis / Dissertation
  1. Tendeiro, Raquel Filipa Soças. "Estudo em duas explorações certificadas de bovinos de carne segundo as regras do Modo de Produção Biológico". Master, 2023. http://hdl.handle.net/10400.26/44370.
  2. Santos, Elisabete Maria Carvalho dos. "Implementação do programa de sustentabilidade dos vinhos do Alentejo na Herdade da Cardeira". Master, 2018. http://hdl.handle.net/10400.26/25717.
  3. Carvalho, Maria da Graça Pereira da Costa. "A identidade profissional dos professores do ensino particular e cooperativo". Master, 2007. http://hdl.handle.net/1822/7778.
  4. Ribeiro, Maria da Graça Teles de Sousa Pacheco de Carvalho. "Estudio del comportamiento poscosecha de la ciruela 'Reina Claudia verde'". PhD, Universidad de Extremadura - Campus Badajoz, 2006. http://hdl.handle.net/10400.26/3594.
  5. Carvalho, Graça P.. "Textura de Queijo - um estudo de variáveis de processamento". Master, Universidade de Lisboa, 1998.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2023/11/27 Assessment of the Influence of the Mediterranean Diet in Human Life Quality above 40s. 9 th International Conference on Food Chemistry and Technology
(Paris)
2023/05/23 Flowering under stress: phenomics and proteomics approaches to chickpea grain yield and quality. 5th International Conference on Plant Proteomics
(Thessaloniki, Greece)
2021/10/25 Relação da produção por árvore e da eficiência produtiva com o volume de copa em olivais de variedades tradicionais portuguesas IX Simpósio Nacional de Olivicultura
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária (Oeiras)
2021/10/20 A novel approach to sustainable olive oil production – the case study of Azeitona Verde Congress SD2021 - III International Congress on Sustainable Development, Landscape Planning and Territorial Governance
CAMPUS POLITÉCNICO, in the Polytechnic Institute of Portalegre (Portalegre, Portugal)
2021/10/20 Assessment of the impact of the dimension of viticulture exploitation on the sustainability: a study on the sub-regions of Borba and Vidigueira Congress SD2021 - III International Congress on Sustainable Development, Landscape Planning and Territorial Governance
Instituto Politécnico de Portalegre (Portalegre)
2021/10/20 Equestrian tourism as a sustainable business model in the Alentejo region Congress SD2021 - III International Congress on Sustainable Development, Landscape Planning and Territorial Governance
Instituto Politécnico de Portalegre (Portalegre)
2019/05 Fenología floral del olivo en tres variedades tradicionales portuguesas y su relación con las variables ambientales XIX Simposio Científico-Técnico de EXPOLIVA 2019
Feria Internacional del Aceite de Oliva e Industrias Afines (Sevilha, Spain)
2018/06/26 Agriculture and its contribution to circular economy in the irrigation perimeter of the river Caía, Alentejo Scientific Meeting on Circular Economy and Waste Management
Universidade de Coimbra (Coimbra)
2018/05/12 O azeite das variedades portuguesas de azeitona Seminário “OLEAVALOR”
XV OLIVOMOURA (Moura)
2018/04/29 Estudos de orientação para a produção "Jornadas Técnicas “Valorização das variedades de oliveira portuguesas”.
FIAPE - Feira Internacional de Agro Pecuária de Estremoz (Estremoz, Portugal)
2017/10/26 Desenvolvimento vegetativo e acompanhamento do teor de água no solo WORKSHOP SOBRE VALORIZAÇÃO DAS VARIEDADES DE OLIVEIRA PORTUGUESAS – Apresentação do projeto OLEAVALOR
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas (Elvas)
2015/12/03 Avaliação dos efeitos da aplicação de produtos enológicos no acabamento de dois vinhos tintos do Alentejo I Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança)
2015/12/03 Avaliação da temperatura ocular em bovinos num parque de leilões de gado mediante imagens termográficas I Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança
2014/07/11 Centro de Animação e Formação Equestre de Elvas (CAFEE) – Um esforço sinérgico para acrescentar valor ao património (um caso de estudo) 20Th APDR Congress Renaissance of the Regions of Southern Europe
Universidade de Évora (Évora)
2013/11 A formação e o ensino da Segurança Alimentar - importância estratégica de desenvolvimento IV Simpósio de Segurança Alimentar e Nutricional da CPLP
Governo de Cabo Verde (Praia, Cape Verde)

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2017 - 2018 Implementação do programa de sustentabilidade dos vinhos do Alentejo na Herdade da Cardeira
Supervisor of Elisabete Santos
Agricultura Sustentável (Master)
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2008 - 2009 Avaliação do nível de implementação das exigências para a Segurança Alimentar no sector horto frutícola no Ribatejo.
Supervisor
Agricultura Sustentável (Master)
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2022/03/21 - Current Coordenadora da Pós Graduação em Enoturismo (2022/04/19)
Other (Member of the Scientific Committee)
Instituto Politécnico de Portalegre Bioenergy and Business Incubator of Portalegre, Portugal
2018/04/29 - Current Jornadas Técnicas “Valorização das variedades de oliveira portuguesas” (2018/04/29 - 2018/04/29)
Seminar (Member of the Organising Committee)
Camara Municipal de Estremoz, Portugal
2020/02/13 - 2020/02/13 Aula Aberta no âmbito do Módulo de Modo de Produção Biológico do Mestrado em Agricultura Sustentável da ESAE/IPP com o título: COMO A PRODUÇÃO ANIMAL SUSTENTÁVEL PODE CONTRIBUIR PARA A NEUTRALIDADE CARBÓNICA? proferida pelo Professor Doutor Manuel Cancela de Abreu da Universidade de Évora (2020/02/13 - 2020/02/13)
Seminar (President of the Organising Committee)
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2018/04/29 - 2018/04/29 Prova Sensorial de Azeites (2018 - 2018)
Workshop (Member of the Organising Committee)
Camara Municipal de Estremoz, Portugal

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2021/03/17 - Current Participação na mesa-redonda: "A Política de Coesão no Alto Alentejo: história e impacto na sustentabilidade territorial"
Round table
Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal
2016/05/13 - Current Moderação da lecture "Wines and tradicional Romanian beverages" - Claudia Muresan University of Arad, Roménia International week
Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal
2021/02/27 - 2021/02/27 Moderadora do Evento. "Conversas d' Azeite"
Round table
Câmara Municipal de Marvão, Portugal

Jury of academic degree

Topic
Role
Candidate name (Type of degree)
Institution / Organization
2022/02/03 Planeamento da implementação do modo de produção biodinâmica na vinha
(Thesis) Main arguer
Ana Margarida Almeida Real (Master)
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2020/07/15 Implementação do Programa de Sustentabilidade dos Vinhos do Alentejo na Herdade da Torre de Palma
(Thesis) Main arguer
José Ricardo Araújo Brochado (Master)
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2018 Implementação de um sistema de monitorização “food - fraude” e “food - defense” na indústria do arroz
(Thesis) Main arguer
Carlos Manuel Neves (Master)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2018 Validação e Otimização do Processo de Higienização dos Equipamentos de Produção de Margarina
(Thesis) Main arguer
Sofia Noémia Santoalha Torres Martins (Master)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2017 Avaliação da influência dos polimorfismos genéticos do gene da Leptina sobre o peso das carcaças de bovinos cruzados de aptidão cárnica
(Thesis) Main arguer
André Filipe Cordeiro Churra (Master)
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2008 "Caracterización genética de la aptitud deportiva del caballo Pura Sangre Lusitano a partir de variables biocinemáticas al trote"
(Thesis) Main arguer
Rute Isabel Guedes dos Santos (PhD)
Universidad de Córdoba, Spain

Committee member

Activity description
Role
Institution / Organization
2019/11/14 - 2019/11/15 III Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias Comissão Especializada das Escolas Superiores Agrárias do CCISP
Member
Instituto Politécnico de Viseu, Portugal
2018/06/07 - 2018/06/07 4º Simpósio Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável. Comissão Científica do 4º Simpósio - Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável.
Member
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2017/11 - 2017/11 II Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias Comissão Especializada das Escolas Superiores Agrárias do CCISP
Member
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal

Conference scientific committee

Conference name Conference host
2022/02/10 - Current Comissão científica do IV CNESA Instituto Politécnico de Santarém
2019/11/14 - 2019/11/15 III Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias Instituto Politécnico de Viseu
2018 - 2018 4º Simpósio Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Nova de Lisboa, Lisboa
2017/11/16 - 2017/11/18 II Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias Elvas, Portugal

Consulting

Activity description Institution / Organization
2019/10/28 - 2019/10/28 Avaliação da candidatura nº 7092 Pluralgae Instituto Politécnico de Portalegre Bioenergy and Business Incubator of Portalegre, Portugal

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2015 - Current Inspeção Qualidade e Segurança Alimentar Cuidados Veterinários (Curso Técnico Superior Profissional) Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2015 - Current Qualidade e Segurança Alimentar Viticultura e Enologia (Curso Técnico Superior Profissional) Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2012 - Current Modo de Produção Biológico Agricultura Sustentável (Mestrado integrado) Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2010 - Current Segurança Alimentar e Controlo de Qualidade Enfermagem Veterinária (Licenciatura) Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2004 - Current Tecnologia de Transformação de Produtos Agronomia Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2004 - Current Gestão e Controlo da Qualidade Agronomia (Licenciatura) Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2015 - 2018 Técnicas de Produção de Monogástricos Agronomia (Licenciatura) Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2013 - 2017 Citologia e Histologia Animal Enfermagem Veterinária (Licenciatura) Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2014 - 2015 Introdução à Enologia Produção Enológica Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2013 - 2014 Higiene e Saúde Animal Cuidados Veterinários Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2012 - 2014 Auditoria, Higiene Segurança em Espaços Verdes Planeamento, Auditoria e Fiscalização de Espaços Verdes Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2007 - 2008 Pós Graduação em Gestão Estratégica no Sector Agroalimentar Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal

Evaluation committee

Activity description
Role
Institution / Organization Funding entity
2020/01/02 - Current External member of the Evaluation team of the doctoral thesis: Development of an artificial intelligence methodology for Decision Support System in Portuguese agricultural crops
Evaluator

Journal scientific committee

Journal title (ISSN) Publisher
2017 - Current Millenium - Journal of Education, Technologies and Health

Other jury / evaluation

Activity description Institution / Organization
2022/03/31 - Current President of the Selection and Seriation Jury of candidates for the Postgraduate Course in wine tourism Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2014 - Current Auditorias da Qualidade no âmbito do ISO 9001-2008 e 2015 Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2016/11/14 - 2016/11/18 Auditoria Interna ao Sistema Integrado de Gestão do Instituto Politécnico de Portalegre - ISO 9001-2008 Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal
2015 - 2016 Presidente do Júri de Seleção e seriação de candidatos aos CTESP da ESAE Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal