Identification
Personal identification
- Full name
- MÁRIO ANDRÉ MONTEIRO CRISTÓVÃO
Citation names
- Cristóvão, Mário
- Cristóvão, M.
Author identifiers
- Ciência ID
- F211-53F0-2F8A
- ORCID iD
- 0000-0001-9813-7918
Knowledge fields
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
Languages
| Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
|---|---|---|---|---|---|
| Portuguese (Mother tongue) | |||||
| English | Advanced (C1) | Proficiency (C2) | Advanced (C1) | Proficiency (C2) | Advanced (C1) |
| Spanish; Castilian | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Advanced (C1) | Intermediate (B1) |
Education
| Degree | Classification | |
|---|---|---|
|
2015/11 - 2020/12
Concluded
|
Engenharia Zootécnica (Master)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
|
|
|
2012/09 - 2015/09
Concluded
|
Agronomia (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
|
Affiliation
Science
| Category Host institution |
Employer | |
|---|---|---|
| 2021/09/11 - Current | Researcher (Research) | Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal |
Projects
Contract
| Designation | Funders | |
|---|---|---|
| 2024/01/31 - Current | NEUROCLIMA
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
|
Horizon 2020 |
| 2024/01/01 - Current | Hub4FOOD
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
|
European Commission
Ongoing
|
| 2025/06/01 - 2028/05/31 | UNEDO4All
COMPETE2030-FEDER-02044600
|
|
| 2025/10/01 - 2028/03/31 | BIOCHAINS Atlantic
EAPA_0138/2024
Researcher
|
|
| 2025/01/01 - 2027/12/31 | ProPrunus - Melhoria da Qualidade e Segurança das Frutas com aplicação de atmosferas ionizantes em Instalações de Refrigeração
Agroalimentar
CENTRO2030-FEDER-01476600
Researcher
|
|
| 2024/08/01 - 2027/08/01 | Sucedâneos de Café de Bolota: Bioeconomia Sustentável para a Dinamização do Montado (Oakoffee)
PL24-00153
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
|
Fundación Bancaria Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona 'la Caixa' Fundação para a Ciência e a Tecnologia Ongoing
|
| 2025/07/01 - 2027/07/01 | CELLBLUE
COMPETE2030-FEDER-02216200
Researcher
|
|
| 2022/01/01 - 2024/12/31 | Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation (FUSILLI)
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
|
EU Framework Programme for Research and Innovation Science with and for Society |
| 2021/09/11 - 2023/06/30 | CULTIVAR - Rede de competências para o desenvolvimento sustentável e inovação no setor Agroalimentar
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
|
Concluded
|
Other
| Designation | Funders | |
|---|---|---|
| 2022/10/01 - 2025/09/30 | Interior + – Comunidades Rurais do Interior e de Montanha
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
|
Ongoing
|
| 2020/11/09 - 2022/12/31 | ROGRAMA DE VALORIZAÇÃO DA FILEIRA DO QUEIJO DOP NA REGIÃO CENTRO
Researcher
|
Outputs
Publications
| Book |
|
| Conference abstract |
|
| Conference paper |
|
| Conference poster |
|
| Journal article |
|
| Magazine article |
|
| Thesis / Dissertation |
|
Activities
Oral presentation
| Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
|---|---|---|
| 2025/07/04 | Chestnut post-harvest conservation: cold storage with ionized air or CO2-based controlled atmospheres | V Simpósio da Castanha
(Sabugal, Portugal)
|
| 2024/05/08 | From brew to biome: Unveiling the journey of kombucha from production to health effects | 4th VLB Symposium on Acidic Fermented Non-Alcoholic Beverages
VLB- Versuchs- und Lehranstalt fuer Brauerei in Berlin (Berlim, Germany)
|
| 2023/11/15 | "Transformation and valorisation of river fish: Sensory evaluation of smoked crucian carp (Carassius carassius) and brown trout (Salmo trutta)". | Trabalho apresentado em Jornada Técnica e Científica de Peixes de Rio
Escola Superior Agrária de Castelo Branco (Castelo Branco, Portugal)
|
| 2023/11/02 | Despertar para o consumo local e sazonal: o papel da inovação alimentar | Estratégias alimentares de base territorial: Tendências e iniciativas
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
|
| 2023/10/20 | A survey of edible insect acceptability in Portugal | ZOOTEC’23: XXIII Congresso Nacional de Zootecnia
APEZ - Associação Portuguesa de Engenharia Zootécnica (Angra do Heroísmo , Portugal)
|
| 2022/10/26 | Post-harvest conservation of chestnut (cv. Martaínha), comparison of two controlled atmospheres during 60 days | XVI Encontro Química dos Alimentos
Sociedade Química dos Alimentos (Castelo Branco, Portugal)
|
| 2022/10/23 | Nutritional and physicochemical analysis of quince from Cova da Beira region: similarities, differences and particularities | XVI Encontro Química dos Alimentos
Sociedade Química dos Alimentos (Castelo Branco, Portugal)
|
Supervision
| Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
|---|---|---|
| 2023/11/04 - 2024/12/01 | Desenvolvimento de pasta miso com base em feijão frade
Supervisor of Paula Fazenda
|
Inovação e Qualidade na Produção Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Castelo Branco, Portugal
|
| 2023/12/11 - 2024/07/19 | Inovação com produtos endógenos: bebidas fermentadas de cereja e marmelo
Supervisor of Rodrigo Rato
|
2º Ciclo em Biotecnologia (Master)
Universidade da Beira Interior Faculdade de Ciências, Portugal
|
Event organisation
| Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
|---|---|---|
| 2023/01/01 - 2023/12/31 | Farm to Fork Congress (2023/11/16 - 2023/11/18)
Congress (Member of the Organising Committee)
|
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal |
Event participation
| Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
|---|---|---|
| 2024/06/15 - 2024/06/19 | Workshop with video and participants' interaction about Empowering communities: fostering food innovation in Castelo Branco's
living lab
Workshop
|
EASST-4S
Vrije Universiteit Amsterdam, Netherlands
|
Association member
| Society Organization name | Role | |
|---|---|---|
| 2023/10/01 - Current | Pint of Science | City coordenation (Castelo Branco) |
Interview (tv / radio show)
| Program | Topic | |
|---|---|---|
| 2023/10/28 - Current | Biosfera | Valorizar os Recursos Endógenos do Centro do País |
Distinctions
Award
| 2023 | Best Poster award - Jornada Técnica e Científica de Peixes de Rio – JTCPR’2023
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
|
| 2022 | Best poster award - IV Simpósio da Castanha
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
| 2022 | Best poster award- Innovation in Mediterranean Traditional Foods: novel products and processes
Laboratório Colaborativo Montanhas de Investigação, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal |
