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MÁRIO ANDRÉ MONTEIRO CRISTÓVÃO. Completed the Licenciatura in Agronomia in 2015/09 by Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária and Master in Engenharia Zootécnica in 2020/12 by Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária. Is Researcher in Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco. Has 3 book(s). Organized 1 event(s). Participated in 1 event(s). Supervised 2 MSc dissertation(s). Has received 3 awards. Participates and/or participated as Researcher in 5 project(s). Works in the area(s) of Agrarian Sciences with emphasis on Agrarian and Food Biotechnology.
Identification

Personal identification

Full name
MÁRIO ANDRÉ MONTEIRO CRISTÓVÃO

Citation names

  • Cristóvão, Mário
  • Cristóvão, M.

Author identifiers

Ciência ID
F211-53F0-2F8A
ORCID iD
0000-0001-9813-7918

Knowledge fields

  • Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Advanced (C1) Proficiency (C2) Advanced (C1) Proficiency (C2) Advanced (C1)
Spanish; Castilian Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1) Advanced (C1) Intermediate (B1)
Education
Degree Classification
2015/11 - 2020/12
Concluded
Engenharia Zootécnica (Master)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
2012/09 - 2015/09
Concluded
Agronomia (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2021/09/11 - Current Researcher (Research) Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2024/01/31 - Current NEUROCLIMA
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Horizon 2020
2024/01/01 - Current Hub4FOOD
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
European Commission
Ongoing
2024/08/01 - 2027/08/01 Sucedâneos de Café de Bolota: Bioeconomia Sustentável para a Dinamização do Montado (Oakoffee)
PL24-00153
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Fundación Bancaria Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona 'la Caixa'

Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2022/01/01 - 2024/12/31 Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation (FUSILLI)
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
EU Framework Programme for Research and Innovation Science with and for Society
2021/09/11 - 2023/06/30 CULTIVAR - Rede de competências para o desenvolvimento sustentável e inovação no setor Agroalimentar
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Concluded
Outputs

Publications

Book
  1. Paulo, Luísa; Silveira, A.; Riscado, A.; Espírito Santo, C.; Pintado, Cristina Miguel; Beato, H.; Andrade, L.P.; et al. Guia de referenciação dos parâmetros de qualidade do leite destinado ao fabrico de queijos da Beira Baixa com DOP. CATAA - Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco. 2022.
  2. Paulo, Luísa; Silveira, A.; Riscado, A.; Espírito Santo, C.; Pintado, Cristina Miguel; Beato, H.; Andrade, L.P.; et al. Guia de referenciação dos parâmetros de qualidade do leite destinado ao fabrico do queijo Rabaçal com DOP. CATAA - Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco. 2022.
  3. Paulo, Luísa; Silveira, A.; Riscado, A.; Espírito Santo, C.; Pintado, Cristina Miguel; Beato, H.; Andrade, L.P.; et al. Guia de referenciação dos parâmetros de qualidade do leite destinado ao fabrico do queijo Serra da Estrela com DOP. CATAA - Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco. 2022.
Conference abstract
  1. Cristóvão, M.; Rodrigues, Ana; Silveira, Ana; Baptista, Cátia; Beato, Helena; Paulo, Luisa; Espírito Santo, Christophe; Brandão, Inês. "Innovative dehydrated snack using low-value horticultural products: Beetroot, apple and orange, a crispy combination". Paper presented in The 5th International Electronic Conference on Foods session Food Nutrition and Functional Foods, 2024.
Conference paper
  1. Vasconcelos, Vanessa; Paulo, Luísa; Lopes, Guido; Mota, M.; Beato, Helena; Martins, Ana; Camelo, Alexandra; et al. "Physicochemical and nutritional characterization of Quince (Cydonia oblonga) from the Cova da Beira Region". 2023.
  2. Pitacas, F.I.; Cristóvão, M.; Reis, C.; Martins, C.; Resende, M.; Espírito Santo, C.; Rodrigues, A.M. "Chemical composition of cowpea (Vigna unguiculata) - forage for small ruminants". Paper presented in EAAP (European Federation of Animal Science), 2022.
    https://doi.org/10.3920/978-90-8686-937-4
  3. Lopes, T., Pedrosa, A., Correia, M,. Marinho, C., Resende, M, Cristóvão, M., Martins, C., Espírito Santo, C., Canhoto, J. "Phenotypic variation assessment in cowpea - Vigna unguiculata (L.) Walp. - Portuguese landraces: exploiting new opportunities for crop improvement". Paper presented in ISHS International Symposium on Conservation and Sustainable Use of Horticultural Genetic Resources, 2022.
    10.17660/ActaHortic.2023.1384.66
Conference poster
  1. Fernandes, Pedro; Antunes, Bruna L.; González, Abigail; Nobre, Clarisse; Alves, Vitor D.; Silva, Adriana; Cristóvão, Mário; et al. Corresponding author: Fernandes, Pedro. "Sweet-tasting oligosaccharides as a strategy for functional sugar reduction in foods". Paper presented in Dare2Change, 2025.
  2. Cristóvão, M.; Rodrigo, R; Paulo, Luisa; Oliveira, Adriana; Silveira, Ana; Baptista Cátia; Rodrigues, Ana; et al. Corresponding author: Cristóvão, M.. "Effect of cherry and quince juice on the second fermentation of kombucha". Paper presented in Dare2Change, 2025.
  3. Fazenda, Paula; Luís Pinto de Andrade; Paulo, Luisa; Oliveira, Adriana; Silveira, Ana; Baptista, Cátia; Rodrigues, Ana; et al. Corresponding author: Cristóvão, M.. "Cowpea as substitute to soybean in the fermentation of miso paste: Nutritional and sensory evaluation of two varieties: 'Cara Verde' and 'Arroz”". Paper presented in Dare2Change, 2025.
  4. Camelo, Alexandra; Cristóvão, M.; Rato, Rodrigo; Espírito Santo, Christophe; Brandão, Inês. Corresponding author: Camelo, Alexandra. "A question of generation? – A comparative study of microbiota composition in subsequent generations of SCOBY and kombucha". Paper presented in Dare2Change, 2025.
  5. Cristóvão, Mário; António Moitinho Rodrigues. "The acceptability of freshwater fishes in Portugal". Paper presented in Jornada Técnica e Científica de Peixes de Rio– JTCPR 2023, 2023.
  6. Cristóvão, M., Rodrigues, A., Silveira, A., Beato, H., Vasconcelos, V., Paulo, L., Pitacas. I., Moitinho Rodrigues A.; Espírito Santo, C., Brandão, I.. "Novel product using a native breed of sheep (Merino da Beira Baixa ): Smoked lamb". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  7. Cristóvão, Mário; António Moitinho Rodrigues. "Perceptions of insect consumption among the Portuguese population". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  8. Rodrigues, A., Cristóvão, M., Baptista, C., Silveira, A., Paulo, L., Beato, H., Vasconcelos, V., Espírito Santo, C.; Brandão, I.. "Zero waste dairy: whey inclusion in bread, a newly developed product". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  9. Cristóvão M., Camelo A., Riscado A., Rodrigues A., Silveira A. Baptista C., Beato H; Paulo L., Pereira, F., Brandão, I. ; Espirito Santo, C.. "Conservation: Evaluation of the impact of different treatments on quality and conservation of Chestnut". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  10. Cristóvão, M., Camelo, A., Martins, A., Silveira, A., Riscado, A., Rodrigues, A., Batista, C., Beato, H; Vasconcelsos, V; Paulo, L., Pitacas, I., Rodrigues, A.M., Espírito Santo, C., Brandão, I.. "Development and characterization of orange dehydrated crispy snack". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  11. Lucas, A., Cristóvão, M., Beato, A., Brandão, I., Espírito Santo, C., Ferreira, C.. "School Gardens in Castelo Branco: Fostering Nature Connection and Sustainability in Children". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  12. Pereira, F., Rodrigues, A., Cristovão, M., Lucas, A, Ferreira, C., Lopes. G., Santos, J.F., Domingos, C.,; Espírito Santo, C., Brandão, I.. "Promoting Nutritional Literacy and Sustainable Food Education: initiatives involving schools in the city of Castelo Branco". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  13. Beato, H., Resende, M., Cristóvão, M., Caseiro, C., Veloso, A., Riscado, A., Brandão I., Espírito Santo, C., ; Moitinho Rodrigues, A.. "Assessment of the quality of milk from small ruminants used in the production of cheeses with PDO (chemical composition and somatic cells)". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  14. Camelo, A., Cristóvão, M., Alvarenga, B., Costa, J., Espírito Santo, C., Brandão I.. "The kombucha secret - scoby's microbiome study and health promoting bacteria identification". Paper presented in 4th International World of Microbiome Conference, 2023.
  15. Mota, M., Cristóvão, C., Camelo, C., Resende, M., Miguel, C., Baptista, C., Brandão, I., Espírito Santo, C. "Unfiltered Quince vinegar development and analysis: Meeting the rising demands on natural fermented products while using a climate-resilient fruit". Paper presented in Dare2Change, 2023.
  16. Cristóvão, M., Camelo, A., Martins, A., Silveira, A., Riscado, A., Rodrigues, A., Batista, C., Beato, H., Vasconcelos, V; Paulo, L., Pitacas, I., Rodrigues, A.M., Espírito Santo, C., Brandão, I.. "Orange snacks as a solution for orange surplus in Portugal". Paper presented in Dare2Change, 2023.
  17. Beato, H., Resende, M., Paulo, L., Martins, C., Cristóvão M., Vasconcelos V., Brandão, B., Pitacas., I; Rodrigues, A. M.. "Nutritional characteristics and minerals of Lardosa cowpea landraces: a strategic legume species for the future.". Paper presented in Dare2Change, 2023.
  18. Camelo, C., Cristóvão M., Trovão, J., Costa, J., EspíritoSanto, C., Brandão, I. The Kombucha Secret - Scoby's Microbiome. "The Kombucha Secret - Scoby's Microbiome Study and ProbioticBacteria Identification". Paper presented in Dare2Change, 2023.
  19. Riscado, A., Camelo, A., Silveira, A., Cristovão, M., Miguel Pintado, C., Pintado, C.M.S., Goulão, M., Trovão, J., Costa. "Isolation, identification and whole genome sequencing of one Pseudomonas spp. from raw milk responsible for discolouration in different culture media and cheese.". Paper presented in Dare2Change, 2023.
  20. Vasconcelos, Vanessa; Lopes, Guido R.; Marlene Mota; Helena Beato; Ana Martins; Alexandra Camelo; Ana Rodrigues; et al. "Análise nutricional de cinco variedades de marmelo da região da Cova da Beira". 2023.
  21. Cristóvão M., Camelo A., Martins A., Resende A., Silveira A.,Riscado A., Rodrigues A.,Batista C., Lopes G., Beato H; Paulo L., Pringga O., Ramos R. e Espírito Santo C.. "Aplicação de atmosferas modificadas na conservação pós colheita da castanha (cv. Martaínha)". Paper presented in IV Simpósio da Castanha, 2022.
  22. Cristóvão, M., Camelo, A., Martins, A., Silveira, A., Riscado, A., Rodrigues, A., Batista, C., Beato, H; Vasconcelsos, V., Paulo, L., Pitacas, I., Rodrigues, A.M., Espírito Santo, C., Brandão, I.. "Crispy orange: A multi-purpose ready-to-eat snack.". Paper presented in Innovation in Mediterranean Traditional Foods: novel products and processes, 2022.
  23. Cristóvão, M., Camelo, A, Martins, A., Resende, A., Riscado, A., Silveira, A., Baptista, C., Lopes, G., Beato, H.; Paulo. L., Pinto de Andrade. L., Pinheiro. C., Barracosa. P., Espírito Santo. C.. "How Cynara cardunculus ecotypes affect the production of Castelo Branco PDO cheese - a case study". Paper presented in XVI Encontro Química dos Alimentos., 2022.
  24. Galego, P., Paulo, L., Cristóvão, M., Beato, H., Vasconcelos, V., Barata, L., Rodrigues, A. M.. "Nutritional assessment of fresh, salted and soaked European catfish". Paper presented in XVI Encontro Química dos Alimentos, 2022.
  25. Marques, F., Cristóvão, M., Paula A., Espírito Santo, C., Castro, P.. "Is spatial analysis the missing link between Life Cycle Assessment and Ecosystem Services? A systematic literature review". Paper presented in 4th ESP europe conference., 2022.
  26. Pedrosa, A., Cardoso, A., Lopes, T., Mota, M., Resende, M, Cristóvão, M., Espírito Santo, C., Canhoto, J., Correia S.. "Assessment of genetic variability amongst cultivated varieties of quince (Cydonia oblonga Mill.) detected by ISSR.". Paper presented in International Symposium on Conservation and Sustainable Use of Horticultural Genetic Resources, 2022.
  27. Paulo, L., Moreira, M., Beato, H., Cristóvão, M., Resende, M., Rodrigues, A. M.. "Nutritional characterization of PDO cheeses from the central region of Portugal". Paper presented in International Conference on Multidisciplinary Research, 2021.
  28. Pintado, C. M., Resende, A. M., Silveira, A., Beato, H., Dias, J., Cristóvão, M., Riscado, A., Paulo, L., Rodrigues, A.. "Assessment of raw sheep milk quality used in the production of protected designation of origin cheeses in the center region of portugal". Paper presented in International Conference on Multidisciplinary Research, 2021.
Journal article
  1. Carriço, Raquel; Marcos, Joanna; Baptista, Cátia; Vasconcelos, Vanessa; Beato, Helena; Riscado, Ana; Silveira, Ana; et al. "Enhancing the nutritional value of a sugar-free Greek-style yoghurt by incorporating strawberry-tree (Arbutus unedo L.) fruit and peach (Prunus persica)". Biomedical and Biopharmaceutical Research 22 1 (2025): 1-20. https://doi.org/10.19277/bbr.22.1.347.
    10.19277/bbr.22.1.347
Magazine article
  1. Rodrigues, A.; Cristóvão, M.; Pereira, Filomena; Batista, Cátia; Silveira, Ana; Eugénio, Ana; Espírito Santo, Christophe; Brandão, Inês. Corresponding author: Cristóvão, M.. "Gressinos de cenoura: aceitação sensorial em crianças dos 6 anos aos 11 anos", Tecnoalimentar - Tecnologia Inovação qualidade, 2025
  2. Cristóvão, Mário; Espírito Santo, Christophe; Brandão, Inês. "Hortofrutícolas: do desperdício ao aproveitamento total", Tecnoalimentar, 2023
  3. Cristóvão, M., Camelo, A., Martins, A., Silveira, A., Riscado, A., Rodrigues, A., Batista, C., Beato, H., Vasconcelos, V; Paulo, L., Pitacas, I., Rodrigues, A.M., Espírito Santo, C., Brandão, I.. "Será Laranja-crocante uma solução para a valorização do sector dos citrinos", Voz do Campo, 2023, https://vozdocampo.pt/online/2023/01/15/sera-a-laranja-crocante-uma-solucao-para-a-valorizacao-do-setor-dos-citrinos/.
  4. Cristóvão M., Camelo A., Martins A., Resende A., Silveira A.,Riscado A., Rodrigues A.,Batista C., Lopes G., Beato H., ; Paulo L., Pringga O., Ramos R. e Espírito Santo C.. "Aplicação de Atmosfera Controladas na conservação da pós-colheita da castanha cv. Martaínha.", Voz do Campo, 2022, https://vozdocampo.pt/online/2022/11/03/aplicacao-de-atmosferas-controladas-na-conservacao-da-pos-colheita-da-castanha-martainha/.
  5. Paulo, Luísa; Moreira, M.C.; Resende, M.; Cristóvão, Mário; Beato, H.; Rodrigues, A.M.. "Caracterização nutricional dos queijos com DOP da Região Centro", Ruminantes, 2021, http://hdl.handle.net/10400.11/8259.
Thesis / Dissertation
  1. Cristóvão, Mário André Monteiro. "Inquérito ao consumo de achigã (Micropterus salmoides) e valorização de insetos na alimentação animal.". Master, 2020. http://hdl.handle.net/10400.11/7550.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2024/05/08 From brew to biome: Unveiling the journey of kombucha from production to health effects 4th VLB Symposium on Acidic Fermented Non-Alcoholic Beverages
VLB- Versuchs- und Lehranstalt fuer Brauerei in Berlin (Berlim, Germany)
2023/11/15 "Transformation and valorisation of river fish: Sensory evaluation of smoked crucian carp (Carassius carassius) and brown trout (Salmo trutta)". Trabalho apresentado em Jornada Técnica e Científica de Peixes de Rio
Escola Superior Agrária de Castelo Branco (Castelo Branco, Portugal)
2023/11/02 Despertar para o consumo local e sazonal: o papel da inovação alimentar Estratégias alimentares de base territorial: Tendências e iniciativas
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
2023/10/20 A survey of edible insect acceptability in Portugal ZOOTEC’23: XXIII Congresso Nacional de Zootecnia
APEZ - Associação Portuguesa de Engenharia Zootécnica (Angra do Heroísmo , Portugal)
2022/10/26 Post-harvest conservation of chestnut (cv. Martaínha), comparison of two controlled atmospheres during 60 days XVI Encontro Química dos Alimentos
Sociedade Química dos Alimentos (Castelo Branco, Portugal)
2022/10/23 Nutritional and physicochemical analysis of quince from Cova da Beira region: similarities, differences and particularities XVI Encontro Química dos Alimentos
Sociedade Química dos Alimentos (Castelo Branco, Portugal)

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2023/11/04 - 2024/12/01 Desenvolvimento de pasta miso com base em feijão frade
Supervisor of Paula Fazenda
Inovação e Qualidade na Produção Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Castelo Branco, Portugal
2023/12/11 - 2024/07/19 Inovação com produtos endógenos: bebidas fermentadas de cereja e marmelo
Supervisor of Rodrigo Rato
2º Ciclo em Biotecnologia (Master)
Universidade da Beira Interior Faculdade de Ciências, Portugal

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2023/01/01 - 2023/12/31 Farm to Fork Congress (2023/11/16 - 2023/11/18)
Congress (Member of the Organising Committee)
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2024/06/15 - 2024/06/19 Workshop with video and participants' interaction about Empowering communities: fostering food innovation in Castelo Branco's living lab
Workshop
EASST-4S
Vrije Universiteit Amsterdam, Netherlands

Association member

Society Organization name Role
2023/10/01 - Current Pint of Science City coordenation (Castelo Branco)

Interview (tv / radio show)

Program Topic
2023/10/28 - Current Biosfera Valorizar os Recursos Endógenos do Centro do País
Distinctions

Award

2023 Best Poster award - Jornada Técnica e Científica de Peixes de Rio – JTCPR’2023
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
2022 Best poster award - IV Simpósio da Castanha
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2022 Best poster award- Innovation in Mediterranean Traditional Foods: novel products and processes
Laboratório Colaborativo Montanhas de Investigação, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança, Portugal