???global.info.a_carregar???
Ph.D. in Health Sciences (Nutrition) from the Universidad de Alcalá, Madrid, Spain (2022). Postgraduate degree in Metabolic Diseases and Eating Behavior from the Faculty of Medicine of the University of Lisbon (2013). Degree in Nutrition Sciences from the Atlantic University (2013). Post-graduation in Management from Nova School of Business and Economics (2003). Degree in Chemical Engineering (pre-Bologna) from Instituto Superior Técnico, University of Lisbon (1992). Director of the Master in Clinical Nutrition at Lusófona University, School of Health Sciences and Technologies, since 2023. Auxiliar Professor at Lusófona University, School of Health Sciences and Technologies, since 2014, in the degrees of Bachelor in Nutrition Sciences, Master in Clinical Nutrition, Master in Pharmaceutical Sciences and Master in Health Products and Food Supplements. Member of CBIOS (Research Center in Biosciences and Technologies, Lusófona University) since 2017, developing research studies focused on the impact of functional foods on human health and disease. Experience in the clinical area of Nutrition since 2013.
Identification

Personal identification

Full name
Emília Alves

Citation names

  • Alves, Emília
  • Emilia Borba Alves
  • Alves, E

Author identifiers

Ciência ID
BE1F-8467-2666
ORCID iD
0000-0002-3320-6748

Email addresses

  • emilia.alves@ulusofona.pt (Professional)

Knowledge fields

  • Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
English Proficiency (C2) Proficiency (C2) Proficiency (C2) Proficiency (C2)
Spanish; Castilian Elementary (A2) Elementary (A2) Elementary (A2) Intermediate (B1) Elementary (A2)
Education
Degree Classification
2018 - 2022
Concluded
Health Sciences (Nutrition), Ph.D. (Doutoramento)
Major in Clinical Nutrition
Universidad de Alcalá Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud, Spain
"CONTRIBUTION TO THE STUDY OF KEFIR AND ITS BY-PRODUCTS ON SKIN HEALTH" (THESIS/DISSERTATION)
Excelent (Sobresaliente)
2019/09/30
Concluded
Advanced Training “Food Metabolites and the Impact of Microbiota” (Outros)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
17 valores
2019/02 - 2019/04
Concluded
Formação Avançada Monitorização de Ensaios Clínicos (Outros)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2014/01/15
Concluded
Curso Atualização Profissional (CAP) - Alimentação na Gravidez (Outros)
Major in Clinical Nutrition
Comité de Especialidade para a Nutrição Clínica da Associação Portuguesa dos Nutricionistas, Portugal
2009/10 - 2013/07
Concluded
Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal
17 valores
2012 - 2013
Concluded
Doenças Metabólicas e Comportamento Alimentar (Pós-Graduação)
Major in Metabolic Diseases
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal
19 valores
2002 - 2003
Concluded
Gestão (Pós-Graduação)
Universidade Nova de Lisboa, Portugal
1987 - 1992
Concluded
Engenharia Química (Licenciatura)
Major in Biotecnologia
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2017 - Current Researcher (Research) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Centro de Investigação em Biociências e Tecnologias da Saúde, Portugal

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2014 - Current Assistant Professor (University Teacher) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2013 - 2014 Invited Assistant (University Teacher) Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal
Projects

Grant

Designation Funders
2023 - Current Exploring Unconventional Plant - Derived Metabolites to Keep Away Diabetes: The case of Pomegranate.
FAZER+/ILIND/CBIOS/1/2023
Researcher
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Centro de Investigação em Biociências e Tecnologias da Saúde, Portugal
COFAC/ILIND
Ongoing
Outputs

Publications

Conference poster
  1. Fontes, Tatiana; Ferreira-Pêgo, Cíntia; Alves, Emília. Corresponding author: Alves, Emília. "Health Literacy in a Sample of Portuguese Adults: A question of empowerment.". Paper presented in Congresso de Saúde Pública, Lisboa, Portugal, 2023.
  2. Alves, E; Gregório, João; Rijo, Patrícia; Rosado, Catarina; Monteiro Rodrigues, L. Corresponding author: Monteiro Rodrigues, L. "Kefir intake reduces the clinical severity in atopic dermatitis by improving epidermal “barrier”.". Paper presented in ISBS 2022 - World Congress on Biophysics and Imaging of the Skin, Berlin, Germany, 2022.
  3. Alves, E; Gregório, João; Rijo, Patrícia; Rosado, Catarina; Monteiro Rodrigues, L. "More Evidence on The Gut-Skin Axis Modulation by Kefir.". Paper presented in 2nd International Meeting of the Portuguese Society of Physiology, Coimbra, Portugal, 2022.
  4. Alves, Emília; Gregório, João; Rijo, Patrícia; Monteiro Rodrigues, L; Rosado, Catarina. "Variabilidade na função de barreira da pele de indivíduos saudáveis, induzida pela ingestão de kefir.". Paper presented in XXV Congresso Latino-Americano e Ibérico de Quimicos Cosmeticos-COLAMIQC- I, Venezuela, 2021.
  5. Alves, Emília; Gregório, João; Rijo, Patrícia; Monteiro Rodrigues, L; Rosado, Catarina. Corresponding author: Rosado, Catarina. "Impact of kefir consumption on cutaneous health assessed using an SLS-induced lesion model.". Paper presented in 55th Annual Congress of SBFIS, Brasil, 2020.
  6. Alves, Emília; Rijo, Patrícia; Monteiro Rodrigues, L; Rosado, Catarina. "Assessment of the impact of oral intake of the probiotic kefir in cutaneous health.". Paper presented in Physioma 2019 - 1st International Meeting of the Portuguese Society of Physiology, Lisbon, Portugal, 2019.
Journal article
  1. Gregório, João; Patricia Tavares; Alves, Emília. Corresponding author: Alves, Emília. "Pharmacists’ Perceptions on Nutritional Counseling of Oral Nutritional Supplements in the Community Pharmacy: An Exploratory Qualitative Study". Pharmacy (2023): https://doi.org/10.3390/pharmacy11020078.
    10.3390/pharmacy11020078
  2. Pedro, Andreia; Ferreira-Pêgo, Cíntia; Rossoni, C.; Alves, E. Corresponding author: Alves, E. "Food and Nutrition Knowledge of Elementary School Teachers in a Region of Lisbon, Portugal". Biomedical and Biopharmaceutical Research (2023): https://doi.org/10.19277/bbr.20.1.313.
    10.19277/bbr.20.1.313
  3. Alves, E; Gregório, João; Rijo, Patrícia; Rosado, Catarina; Monteiro Rodrigues, L. Corresponding author: Monteiro Rodrigues, L. "Kefir and the Gut–Skin Axis". International Journal of Environmental Research and Public Health (2022): https://doi.org/10.3390/ijerph192113791.
    10.3390/ijerph192113791
  4. Alves, E; Gregório, João; Rijo, Patrícia; Rosado, Catarina; Monteiro Rodrigues, L. Corresponding author: Monteiro Rodrigues, L. "The Impact of Kefir on Epidermal Water Homeostasis in Healthy Human Skin". Life (2022): https://doi.org/10.3390/life12071075.
    10.3390/life12071075
  5. Alves, E; Gregório, João; Baby, André Rolim; Rijo, Patrícia; Monteiro Rodrigues, L; Rosado, Catarina. Corresponding author: Rosado, Catarina. "Homemade Kefir Consumption Improves Skin Condition—A Study Conducted in Healthy and Atopic Volunteers". Foods 10 11 (2021): 2794-2794. https://doi.org/10.3390/foods10112794.
    10.3390/foods10112794
  6. Alves, Emília; Rijo, Patrícia; Monteiro Rodrigues, L; Rosado, Catarina. Corresponding author: Rosado, Catarina. "Probiotics in the gut-skin axis – the case of kefir". Journal Biomedical and Biopharmaceutical Research (2021): https://doi.org/10.19277/bbr.18.2.261.
    10.19277/bbr.18.2.261
  7. Alves, E; Epole N. Ntungwe; Gregório, João; Monteiro Rodrigues, L; Pereira-Leite, Catarina; Caleja, Cristina; Pereira, Eliana; et al. Corresponding author: Rijo, Patrícia. "Characterization of Kefir Produced in Household Conditions: Physicochemical and Nutritional Profile, and Storage Stability". Foods 10 5 (2021): 1057-1057. https://doi.org/10.3390/foods10051057.
    10.3390/foods10051057
  8. Alves, Emília; Rijo, Patrícia; Monteiro Rodrigues, L; Rosado, Catarina. Corresponding author: Rosado, Catarina. "Acceptability of kefir produced by fermentation of Portuguese milk with CIDCA AGK1 grains in a sample of Portuguese consumers". Biomedical and Biopharmaceutical Research Journal 18 1 (2021): 1-9. https://doi.org/10.19277/bbr.18.1.252.
    10.19277/bbr.18.1.252
  9. Arantes, Rachel; Alves, Emília; Bicho, Manuel; Valente, Ana. Corresponding author: Valente, Ana. "The Possible Influence of Microbiota on Food Compulsion". Open Access Journal of Biomedical Science 2 2 (2020): http://dx.doi.org/10.38125/oajbs.000179.
    Published • 10.38125/oajbs.000179
  10. Alves, Emília; Rijo, Patrícia; Monteiro Rodrigues, L; Rosado, Catarina. Corresponding author: Rosado, Catarina. "Determination of relevant endpoints to evaluate the in vivo barrier function in cutaneous health". Journal Biomedical and Biopharmaceutical Research 16 1 (2019): 80-88. https://doi.org/10.19277/BBR.16.1.201.
    Published • 10.19277/BBR.16.1.201
Manual
  1. Alves, Emília. 5 Questões sobre Baby Led Weaning. Porto, Portugal: Associação Portuguesa de Nutrição. 2018.
    Published
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2023/09/14 Gut-Skin Axis – Effect of Kefir 45th ESPEN Congress on Clinical Nutrition & Metabolism
European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) (Lyon, France)
2022/10 Kefir intake reduces the clinical severity of atopic dermatitis by improving the epidermal “barrier”. ISBS 2022 - World Congress on Biophysics and Imaging of the Skin
International Society of Biophysics and Imaging of the Skin (Berlin, Germany)
2021 Kefir intake can improve skin health? 33rd Congresso Brasileiro de Cosmetologia
Associação Brasileira de Cosmetologia (Brazil)
2021 Can the consumption of probiotic drinks improve skin health? 13th International Congress of Pharmaceutical Sciences
CIFARP (Brazil)
2018 Contribuição para o estudo dos efeitos do kefir e seus subprodutos sobre a saúde da pele. Conferência Conjunta sobre Investigação em Produtos Naturais e Avícolas-Iniciativa conjunta CBIOS – CYTED
CBIOS - Research Center for Biosciences and Health Technologies, U.Lusófona (Lisbon, Portugal)
2014 Programa MUN-SI: Promoção de Saúde Infantil em Municípios. XVI Congresso Anual da Associação Portuguesa de Nutrição Entérica e Parentérica
Associação Portuguesa de Nutrição Entérica e Parentérica (Porto, Portugal)

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2023/10 - Current Master Dissertation - Health Literacy in the management of chronic diseases.
Supervisor
Master in Pharmaceutical Sciences (Master)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2023 - Current Master Dissertation - Quality of life and skin health in rural and urban environments.
Co-supervisor
Master in Pharmaceutical Sciences (Master)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2022 - Current Master Dissertation - Estudo do Uso de Suplementos Alimentares Galactogogos por Lactantes com e sem aconselhamento em Amamentação
Supervisor
Health Products and Food Supplements (Master)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2020 - Current Curricular Internships - Clinical Nutrition
Supervisor
Nutrition Sciences (Degree)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2019 - Current Professional traineeship (Ordem dos Nutricionistas)
Supervisor
Nutrition Sciences (Other)

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2024/03/15 - 2024/03/16 IV Jornadas Lusófonas de Nutrição (2024/03/15 - 2024/03/16)
Conference (Member of the Organising Committee)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2020/03/03 - 2020/03/04 III Jornadas Lusófonas de Nutrição (2020/03/03 - 2020/03/04)
Conference (Member of the Organising Committee)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2014/11/25 - 2014/11/27 European Obesity Forum 2014 (2014/11/25 - 2014/11/27)
Congress (Member of the Organising Committee)
EPODE International Network (EIN) e Programa MUN-SI-Promoção de Saúde Infantil em Municípios, Portugal

Jury of academic degree

Topic
Role
Candidate name (Type of degree)
Institution / Organization
2024 Avaliação dos hábitos alimentares e perfil antropométrico em jogadores de futebol.
(Thesis) Main arguer
Joana Lobato Crisóstomo (Other)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2023 Eating habits, adherence to Mediterranean Diet and nutritional status of an adolescence population of elementary and high school in Alverca, Portugal.
(Thesis) Main arguer
Ana Marta Ferreira (Other)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2023 Impacto da vitamina D no bem-estar de mulheres em período de pós-parto.
(Thesis) Main arguer
Marta Lobo dos Santos (Other)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2023 Análise de comparação dos hábitos alimentares entre a região dos Açores e outras regiões de Portugal Continental.
(Thesis) Main arguer
Rachel Jones da Cruz (Other)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2022 As consultas de Nutrição em Farmácia – Análise das perceções e experiências dos profissionais envolvidos.
(Thesis) Main arguer
Beatriz Tomás Santos (Master)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2022 Estilo de vida e hábitos alimentares de crianças dos 6 aos 10 anos de idade: o efeito da pandemia.
(Thesis) Main arguer
Ana Margarida Fiuza Martins (Other)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2019/12/06 A Possível Influência da Microbiota na Compulsão Alimentar
(Thesis) Main arguer
Rachel Arantes (Other)
Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal
2019/10/18 Avaliação do Estado Nutricional de Idosos com Diabetes Mellitus
(Thesis) Main arguer
Elsa Silva (Other)
Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal
2019/09/17 Avaliação dos Conhecimentos Nutricionais de Bailarinas Adolescentes
(Thesis) Main arguer
Catarina Albano (Other)
Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal
2019/07/17 Associação do consumo de alimentos proteicos e a composição corporal.
(Thesis) Main arguer
Filipe Teixeira (Other)
Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal
2018/07/12 A cirurgia bariátrica em Portugal.
(Thesis) Main arguer
Eduardo Tallon (Other)
Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal
2017/07/10 Associação entre estado nutricional de crianças em idade pré-escolar e grau de escolaridade dos pais.
(Thesis) Main arguer
Inês Nunes (Other)
Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal
2016/07/06 Impacto de um programa de educação alimentar em mulheres com doença mental institucionalizadas.
(Thesis) Main arguer
Elizabete Simões (Other)
Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal
2016/06/30 Efeitos de um programa alimentar em jovens refugiados residentes em Portugal
(Thesis) Main arguer
Barbara Oliveira (Other)
Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2021 - Current Molecular Nutrition Nutrition Sciences (Licenciatura) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2019 - Current Nutritional Pathology Nutrition Sciences (Licenciatura) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2019 - Current Public Health Master in Pharmaceutical Sciences (Mestrado integrado) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2019 - Current Nutrition and Dietetics Master in Pharmaceutical Sciences (Mestrado integrado) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2018 - Current Food and Nutrition Policy Nutrition Sciences (Licenciatura) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2018 - Current Dietotherapy Nutrition Sciences (Licenciatura) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2014/10 - Current Nutritional Epidemiology and Public Health Nutrition Sciences (Licenciatura) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2013 - 2014 Nutrition and Health Promotion Ciências da Nutrição (Licenciatura) Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal