Identification
Personal identification
- Full name
- Diva Alexandra Simões dos Santos
- Date of birth
- 1988/10/05
- Gender
- Female
Citation names
- Santos, Diva
Author identifiers
- Ciência ID
- B510-7C5F-5BFA
- ORCID iD
- 0000-0002-4461-3007
- Researcher Id
- A-4263-2018
- Scopus Author Id
- 54945214200
Email addresses
- diva.santos@ucp.pt (Professional)
- divaalexandrasantos@gmail.com (Personal)
Addresses
- Universidade Católica Portuguesa, CBQF - Centro de Biotecnologia e Química Fina – Laboratório Associado, Escola Superior de Biotecnologia, Rua Diogo Botelho 1327, 4169-005 Porto, Portugal, 4200-374, Porto, Porto, Portugal (Professional)
Websites
- https://orcid.org/0000-0002-4461-3007 (Scholar)
- https://www.linkedin.com/in/diva-santos-1555b813/ (Professional)
Knowledge fields
- Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages
- Engineering and Technology - Industrial Biotechnology - Bioderived Bulk and Fine Chemicals
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology - Agricultural Biotechnology and Food Biotechnology
- Natural sciences - Biological Sciences - Biochemistry
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
English | Advanced (C1) | Proficiency (C2) | Proficiency (C2) | Proficiency (C2) | |
Spanish; Castilian | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2020/01/01 - 2024/03/12
Ongoing
|
Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa, CBQF - Centro de Biotecnologia e Química Fina – Laboratório Associado, Escola Superior de
Biotecnologia, Portugal
Universidade de Aveiro, Portugal Universidade do Minho, Portugal "Innovative multifunctional sustainable breakfast cereal products to answer the consumer demand of low carb and high fibre
products" (THESIS/DISSERTATION)
|
|
2012
Concluded
|
Biotecnologia ramo alimentar (Mestrado)
Universidade de Aveiro, Portugal
"Desenvolvimento de filmes edíveis para criação de novos produtos. Development of edible films to new food products development" (THESIS/DISSERTATION)
|
17 |
2010/03 - 2010/03
Concluded
|
HACCP e Segurança Alimentar (Curso médio)
Major in Segurança Alimentar
Companhia Própria - Formação e Consultoria, Lda., Portugal
Direção-Geral do Emprego e das Relações de Trabalho, Portugal |
|
2010
Concluded
|
Biotecnologia (Licenciatura)
Universidade de Aveiro, Portugal
"Optimização do processo de extracção de antibióticos peptídicos por alta pressão. Optimization of antibiotics extraction
by high hydrostatic pressure" (THESIS/DISSERTATION)
|
15 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2017/02/01 - Current | Researcher (Research) | Universidade Católica Portuguesa, CBQF - Centro de Biotecnologia e Química Fina – Laboratório Associado, Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2014/10/01 - 2015/05/31 | Researcher (Research) | Universidade Católica Portuguesa, CBQF - Centro de Biotecnologia e Química Fina – Laboratório Associado, Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2012/10/01 - 2012/12/31 | Researcher (Research) | Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal |
2011/09/01 - 2012/07/01 | Research Trainee (Research) | Universidade de Aveiro Departamento de Química, Portugal |
Frulact S.A., Portugal | ||
2010/01/04 - 2010/07/30 | Research Trainee (Research) | Universidade de Aveiro Departamento de Biologia, Portugal |
2008/10/01 - 2009/09/30 | Research Trainee (Research) | Universidade de Aveiro CICECO, Portugal |
Other Careers
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2013/01 - 2014/04 | Carreiras / Categorias Subsistentes | Passaporte para o Empreendedorismo (IAPMEI), Portugal |
Universidade de Aveiro Incubadora de Empresas, Portugal | ||
2008 - 2012 | Assistente Operacional (Assistente Operacional) | Nestlé S.A., Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2020/01/01 - 2024/03/12 | Innovative multifunctional sustainable breakfast cereal products to answer the consumer demand of low carb and high fibre
products
SFRH/BD/143493/2019
PhD Student Fellow
Universidade Católica Portuguesa, CBQF - Centro de Biotecnologia e Química Fina – Laboratório Associado, Escola Superior de
Biotecnologia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2017/02/01 - 2019/09/30 | Projecto ModelMeat - Modelo de Optimização de Ambiente e Qualidade do Produto para Serviços de Apoio à Competitividade dos
Agentes da Fileira da Produção Animal Extensiva
17630 BI_1
Research Fellow
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Ongoing
|
2014/10/01 - 2015/05/31 | IAPMEI Vale Inovação nº39928 - Desenvolvimento de um vinho licoroso com base na casta Moscatel Vermelho
Vale Inovação nº39928
Research Fellow
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Concluded
|
2012/10/01 - 2012/12/31 | Creation of new value added products with extended shelf life through high hydrostatic pressure technology
ADI-23130-BI-1
Research Fellow
Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal
|
Concluded
|
2008/10/01 - 2009/09/30 | Modification of kraft lignin for bioremediation applications
---
Integration into Research Grant Fellow
Universidade de Aveiro CICECO, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
Outputs
Publications
Conference poster |
|
Journal article |
|
Thesis / Dissertation |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2023/11 | High-fibre breakfast cereals products by valorisation of food industry by-products | 3rd Conference on Innovation, Sustainability and Regeneration
Universidade Católica Portuguesa - Porto (Porto, Portugal)
|
2021/07/07 | FROM CARROT BY-PRODUCTS TO CARROT FLOUR: PRODUCTION PROCESS AND FLOUR CHARACTERIZATION | Circular Economy: Make It Happen
Smart Waste Portugal, Young Professionals Group (online, Portugal)
|
2019/04/15 | Nutritional profiles of beef from different production systems obtained on a retailer store | 3rd International Conference on Food and Nutritional Sciences
Food Science 2019 (Paris, France)
|