???global.info.a_carregar???
Kátia Paulos, licenciada em engenharia Zootécnia e Mestre em Ciências da Nutrição Animal, pela Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Bragança. A desenvolver doutoramento em Tecnologias Agroindustriais, na Universidade NOVA de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia. É técnica superior na Estação Zootécnica Nacional, Instituto de Investigação Agrária e Veterinária (INIAV) desde 2019. Desenvolve funções na caracterização química e nutritiva de alimentos para animais e na quantificação das emissões de gases com efeito de estufa, nomeadamente, de metano. Integra as equipas dos projecto SubProMais - Utilização de subprodutos da agroindústria na alimentação animal; NETA - Novas Estratégias no Tratamento de Águas-Residuais; PtzRMethane - Influência da comunidade de protozoários ruminais nas emissões de metano de ruminantes do sistema intensivo de produção de carne e GeeBovMeet - LA 3.4- Mitigação das emissões de GEE na produção de bovinos de carne – pastagens, forragens e aditivos naturais. Tem participado em congressos e reuniões para a disseminação do conhecimento e divulgação de resultados obtidos, nos projetos em que se insere. Anteriormente foi bolseira de investigação cientifica no Laboratório de Tecnologia e Qualidade da Carne e da Carcaça do IPB, na área da qualidade química, física e sensorial da carne e produtos cárneos (de 2010 a 2014) e na Estação Zootécnica Nacional, (INIAV) (de 2016 a 2019) no projecto CistusRumen- Utilização Sustentável de Esteva (Cistus Ladanifer L.) em pequenos ruminantes - Aumento da competitividade e redução do impacto ambiental.
Identification

Personal identification

Full name
Katia Paulos
Gender
Female

Citation names

  • Paulos, Katia
  • Paulos, K.
  • Katia, Paulos

Author identifiers

Ciência ID
9D15-E1A9-F4BA
ORCID iD
0000-0002-9335-1699

Telephones

Telephone
  • 243 767 00 Ext.: 54014 (Professional)

Addresses

  • Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I.P. Polo de Investigação da Quinta da Fonte Boa, 2005-768 V, Vale de Santarém, Santarém, Portugal (Professional)

Knowledge fields

  • Agrarian Sciences - Animal and Dairy Science - Animal and Dairy Science
  • Agrarian Sciences - Animal and Dairy Science - Animal and Dairy Science
  • Agrarian Sciences - Animal and Dairy Science - Animal and Dairy Science

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
Spanish; Castilian Proficiency (C2) Proficiency (C2) Proficiency (C2) Proficiency (C2) Proficiency (C2)
English Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1)
French Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2)
Education
Degree Classification
2022/09 - 2024/09
Ongoing
PhD in Agroindustrial Technologies (Doutoramento)
Universidade NOVA de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2010/09 - 2012/11/21
Concluded
Tecnologias da Ciência Animal (Mestrado)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
" Qualidade sensorial de salsichas frescas de carne de ovinos e caprinos" (THESIS/DISSERTATION)
17
2007/10 - 2010/07/21
Concluded
Engenharia Zootécnica (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
Affiliation

Others

Category
Host institution
Employer
2019/01/01 - Current Técnica Superior Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Santarém, Portugal
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Santarém, Portugal
2017/01/02 - 2018/12/31 Bolseira de Investigação Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Santarém, Portugal
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Santarém, Portugal
2015/01/12 - 2016/03/03 Engenheira Zootécnica/Produção Bisaro Salsicharia Tradicional, Portugal
2012/03/21 - 2014/12/31 Bolseira de Investigação Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2013/05/01 - 2013/07/31 Estagiária Centro Tecnolóxico da Carne de Galicia, Spain
Centro Tecnolóxico da Carne, Spain
2010/10/10 - 2011/10/31 Bolseira de Investigação Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2010/02/09 - 2010/03/09 Estagiária Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
Projects

Grant

Designation Funders
2017/01/02 - 2018/12/31 CISTUSRUMEN
Research Fellow
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Santarém, Portugal
European Regional Development Fund
Ongoing
2012/03/21 - 2014/12/31 BISOVICAP
BISOVICAP -Project PROTEC, SI I&DT - Projectos em Co-Promoção, Novos produtos Cárneos, (New Meat Products BOSOVICAP) n.º 21511
Research Fellow
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
Concluded

Contract

Designation Funders
2022/04/01 - 2025/09/30 GEEBovMit - Mitigação das emissões de GEE na produção de bovinos de carne - pastagens, forragens e aditivos naturais
PRR-C05-i03-I-000027-LA3.4
Researcher
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Santarém, Portugal
European Regional Development Fund
Ongoing
2022/01/01 - 2023/06/30 Influência da comunidade de protozoários ruminais nas emissões de metano de ruminantes do sistema intensivo de produção de carne
EXPL/CAL-ZOO/0144/2021
Researcher
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2021/01/01 - 2023/06/30 Novas Estratégias no Tratamento de Águas-Residuais NETA
Researcher
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Santarém, Portugal
European Regional Development Fund
Concluded
2019/01/02 - 2023/06/30 SubProMais
Researcher
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Santarém, Portugal
European Agricultural Fund for Rural Development
Concluded

Other

Designation Funders
2013/03 - 2016/12 BISIPORC
BISIPORC -Projeto PRODER SI I&DT Medida 4.1 «Cooperação para a Inovação»
Other
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
Concluded
Outputs

Publications

Book
  1. Alfredo Jorge Costa Teixeira; Alberto António Fernandes; Alberto João Fernandes; Alexandrina Fernandes; Ana Leite; Anabela Gonçalves; André Amorim; et al. Porco Bísaro. Qualidade da Carcaça e da Carne. Portugal: Quinta do Bísato. 2015.
    Published • 10.13140/RG.2.1.4406.8005
Conference abstract
  1. Cachucho, Liliana; Paulos, Katia; Costa, Claudia; Soldado, David; Fialho, Letícia; Guerreiro, Olinda; Dentinho, M. Teresa P.; Jerónimo, Eliana. "Atividade antioxidante e compostos bioativos em coprodutos agroindustriais para utilização na alimentação animal.". Paper presented in XXII ZOOTEC - Congresso Nacional de Zootecnia, Online, 2021.
    Published
  2. Francisco, Alexandra; Portugal, Ana Paula; Jerónimo, Eliana; Dentinho, M. Teresa P.; Paulos, Katia; Almeida, João; Santos-Silva, José. "The of use haylage-based diets for fattening of young bulls and heifers". Paper presented in 72 nd Annual Meeting of European Federation of Animal Science, Davos, 2021.
    Published
  3. Dentinho, M.T.P; Paulos, Katia; Francisco, Alexandra; Jerónimo, Eliana; João M. Almeida; Belo, A.T.; Santos-Silva, José; Bessa, Rui J.B.. "The use of Cistus ladanifer condensed tannin extract as additive to improve the soybean meal protein efficiency in lamb diets. (Abstract and Poster)". Paper presented in CIISA Congress 2018 - Exploring the boundaries of animal, veterinary and biomedical sciences, Lisboa, 2018.
    Published
Conference paper
  1. Dentinho, M.T.P; Cláudia Costa; Manuel Silveira; Paulos, Katia; Cachucho, Liliana; Marco Alves; José Santos-Silva; Jerónimo, Eliana. Corresponding author: Dentinho, M.T.P. "Base de dados de composição química e valor nutritivo de subprodutos agroindustriais para alimentação animal". Paper presented in 13as Jornadas Hospital Veterinário Muralha de Évora, 2022.
  2. Paulos, Katia; Cláudia Costa; João Costa; Cachucho, Liliana; Portugal, Paula V.; José Santos-Silva; Jerónimo, Eliana; Dentinho, M.T.P. Corresponding author: Paulos, Katia. "O bagaço de azeitona na alimentação de ruminantes". Paper presented in 13as Jornadas Hospital Veterinário Muralha de Évora, 2022.
  3. Cláudia Costa; Paulos, Katia; João Costa; Cachucho, Liliana; Portugal, Paula V.; Belo, Ana Teresa; Jerónimo, Eliana; José Santos-Silva; Dentinho, M.T.P. "Subprodutos da alfarroba na alimentação animal". Paper presented in 13as Jornadas Hospital Veterinário Muralha de Évora, 2022.
  4. Dentinho, M.T.P; Claudia Costa; Manuel Silveira; Paulos, Katia; Cachucho, Liliana; Marco Alves; José Santos-Silva; Jerónimo, Eliana. Corresponding author: Dentinho, M.T.P. "Base de dados portuguesa de composição química e nutritiva de coprodutos para a alimentação animal - GO SubProMais". Paper presented in X Jornada de Alimentação Animal . Associação Portuguesa dos Industriais de Alimentos Compostos para Animais (IACA) em colaboração com a Secção de Pré-Misturas e Aditivos (SPMA), 2021.
  5. Paulos, Katia; Cláudia Costa; João Costa; Cachucho, Liliana; Portugal, Paula V.; Luísa C. Roseiro; Jerónimo, Eliana; Dentinho, M.T.P. Corresponding author: Paulos, Katia. "Evaluation of the nutritional value of silages based on agro-industrial by-products.". Paper presented in 71st Annual Meeting of European Federation of Animal Science, Virtual Meeting, 2020.
  6. Cachucho, Liliana; Paulos, Katia; Cláudia Costa; Soldado, David; Letícia Fialho; Guerreiro, Olinda; José Santos-Silva; Dentinho, M.T.P; Jerónimo, Eliana. Corresponding author: Cachucho, Liliana. "Fruit by-products in Animal Feed: Chemical composition and nutritional value.". Paper presented in 71st Annual Meeting of European Federation of Animal Science, Virtual Meeting, 2020.
  7. Cláudia Costa; Paulos, Katia; João Costa; Cachucho, Liliana; Moreira, Olga; Portugal, Paula V.; Luisa C.Roseiro; Jerónimo, Eliana; Dentinho, M.T.P. Corresponding author: Cláudia Costa. "Chemical composition and nutritional value of almond hulls (Prunus dulcis).". Paper presented in 71st Annual Meeting of European Federation of Animal Science, Virtual Meeting, 2020.
  8. Paulos, K.; Costa, J.M.S.; A. P. V. Portugal; SPRANGER, M. I; SUN, B.S.; Moreira, O.; DENTINHO, M. T. P. Corresponding author: Paulos, K.. "Caracterización química y nutricional de los subproductos de la vinificación para aplicación en la alimentación de ruminantes". Paper presented in XX Congreso SEOC- Sociedad Española de Ovinotecnia y Caprinotecnia, Cordoba, 2019.
    Published
  9. Amorim, André; Rodrigues, Sandra; Leite, A.; Oliveira, A.F.; Paulos, Kátia; Gonçalves, A.; Pereira, E.; et al. "Estudo comparativo das características sensoriais de carne de capão, galo, “frango do campo” e “frango comercial”.". 2015.
  10. Oliveira, António Filipe Gomes de Faria; Paulos, Kátia; Rodrigues, Sandra; Leite, A.; Pereira, E.; Teixeira, A.. "Caracterización de la producción de mantas de carne salada y seca de ovinos y caprinos en ambiente preindustrial". 2013.
  11. Leite, A.; Rodrigues, Sandra; Paulos, Kátia; Oliveira, António Filipe Gomes de Faria; Pereira, E.; Teixeira, A.. "Autenticidad de salchichas de carne de ovino y caprino". 2013.
  12. Paulos, Kátia; Rodrigues, Sandra; Leite, A.; Oliveira, António Filipe Gomes de Faria; Pereira, Etelvina; Teixeira, A.. "Caracterización sensorial de salchichas frescas de ovino y caprino". 2013.
  13. Eiras, C.E.; Paulos, Kátia; Leite, A.; Pereira, E.; Rodrigues, Sandra; Teixeira, A.. "Caracterização química de salsichas frescas de ovino e caprino". 2012.
  14. Pires, Sância; Paulos, Kátia; Cadavez, Vasco. "Estudio de la incidencia de enfermedades de la cría de abejas en dos regiones del Noreste de Portugal". 2011.
  15. Oliveira, António Filipe Gomes de Faria; Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Paulos, Kátia; Teixeira, A.. "Calidad química de carne seca y salada de ovinos y caprinos". 2011.
  16. Pires, Sância; Paulos, Kátia; Cadavez, Vasco; Valério, Maria José. "Diagnóstico laboratorial de enfermedades de la cría de abejas en el Nordeste de Portugal". 2011.
  17. Rodrigues, Sandra S.Q.; Paulos, Kátia; Pereira, Etelvina; Oliveira, António Filipe Gomes de Faria; Teixeira, A.. "Análisis sensorial de carne seca y salada de ovinos y caprinos". 2011.
  18. Pires, Sância; Paulos, Kátia; Cadavez, Vasco; Valério, Maria José. "Diagnóstico laboratorial de enfermedades de la cria de abejas en el Nordeste de Portugal". 2010.
Conference poster
  1. Alves, Marco; Paulos, Katia; Costa, Claudia; Gonçalves, D.; Orvalho, T; Costa, J.M.S.; Cachucho, Liliana; et al. Corresponding author: Alves, Marco. "Dehydration temperature - effect on physicochemical and nutritional characteristics of byproducts.". Paper presented in 74th EAAP ANNUAL MEETING -LYON France 2023. August 26th?/ September 1st, 2023, 2023.
  2. Paulos, Katia; Costa, Claudia; Costa, J.M.S.; Cachucho, Liliana; Portugal, A.P.V.; Santos-Siva, José; Lidon, Fernando; et al. Corresponding author: Paulos, Katia. "Preservation of agro-industrial co-products as silage for ruminant feed". Paper presented in 74th EAAP ANNUAL MEETING -LYON France 2023. August 26th?/ September 1st, 2023, 2023.
  3. Claudia Costa; Paulos, Katia; Costa, J.M.S.; Cachucho, Liliana; Portugal, A.P.V.; J. Santos-Silva ; Jerónimo, Eliana; Dentinho, M.T.P. Corresponding author: Claudia Costa. "Ensilagem de coprodutos em misturas para a alimentação de ruminantes". Paper presented in 14ª JORNADA INTERNACIONAL do HOSPITAL VETERINÁRIO MURALHA DE ÉVORA, 2023.
  4. Dentinho, M.T.P; Paulos, Katia; Costa, Claudia; Costa, J.M.S.; Fialho, L. ; Portugal, A.P.V.; J. Almeida ; et al. Corresponding author: Dentinho, M.T.P. "Silages of agro-industrial by-products in lamb diets Effect on growth performance, carcass, meat quality and in vitro methane emissions". Paper presented in CIISA 2022 Meeting “Innovation in Animal, Veterinary and Biomedical Research, 2022.
  5. C. Costa; Paulos, Katia; Silva, João Costa; Cachucho, Liliana; Ana Paula Portugal; Belo, Ana Teresa; Jerónimo, Eliana; José Santos-Silva; Dentinho, M.T.P. "Silages of agro-industrial by-products in lamb diets – effect on performance and methane emissions". Paper presented in 73rd Annual Meeting of European Federation of Animal Science - EAAP 2022, 2022.
  6. Jerónimo, Eliana; Cachucho, Liliana; Soldado, David; Guerreiro, Olinda; Alves, Hélder; Gomes, Sandra; Alvarenga, Nuno; et al. "Agro-industrial by-products in silages for lactating ewes". Paper presented in 73rd Annual Meeting of European Federation of Animal Science - EAAP 2022, 2022.
  7. Cachucho, Liliana; Varregoso, Manuel; Costa, Claudia ; Paulos, Katia; Alves, Susana; José Santos-Silva; Dentinho, M.T.P; Jerónimo, Eliana. "Use of almond hull in lamb diets – effect on growth performance". Paper presented in 73rd Annual Meeting of European Federation of Animal Science - EAAP 2022, 2022.
  8. Francisco, Alexandra Eduarda; José Santos-Silva; Ana Paula Portugal; Paulos, Katia; Dentinho, M.T.P; Bessa, Rui J. B.. Corresponding author: Francisco, Alexandra Eduarda. "Are all the rumen ciliate protozoa equally related with the enteric methane emissions of ruminants?". Paper presented in 73rd Annual Meeting of European Federation of Animal Science - EAAP 2022, 2022.
  9. Paulos, Katia; Cláudia Costa; João Costa; Cachucho, Liliana; Portugal, A.P.V.; J. Santos-Silva ; Jerónimo, Eliana; Dentinho, M.T.P. Corresponding author: Paulos, Katia. "O bagaço de azeitona na alimentação de ruminantes". Paper presented in 13as Jornadas Hospital Veterinário Muralha de Évora, 2022.
  10. Cláudia Costa; Paulos, Katia; João Costa; Cachucho, Liliana; Portugal, A.P.V.; Belo, Ana Teresa; Jerónimo, Eliana; José Santos-Silva; Dentinho, M.T.P. "Subprodutos da alfarroba na alimentação animal". Paper presented in 13as Jornadas Hospital Veterinário Muralha de Évora, 2022.
  11. Cachucho, Liliana; Paulos, Katia; Costa, Claudia; Soldado, David; Fialho, Leticia; Guerreiro, Olinda; Dentinho, M.T.P; Jerónimo, Eliana. Corresponding author: Cachucho, Liliana. "Atividade antioxidante e compostos bioativos em subprodutos agroindustriais para utilização na alimentação animal.". Paper presented in Congresso Nacional de ZootecniaWeb Conference, 2021.
  12. Jerónimo, Eliana; Cachucho, Liliana; Soldado, David; Guerreiro, Olinda; ALVES, HÉLDER; Sandra Gomes; Alvarenga, Nuno; et al. "Coprodutos da agroindústria em silagens para ovelhas em lactação _ Efeito na composição química do leite e desempenho produtivo dos borregos". Paper presented in XXII ZOOTEC - Congresso Nacional de Zootecnia, 2021.
  13. Paulos, Katia; Claudia Costa; João Costa; Cachucho, Liliana; Belo, Ana Teresa; Jerónimo, Eliana; Mª Teresa P. Dentinho. "COPRODUTOS AGROALIMENTARES NA ALIMENTAÇÃO ANIMAL – COMPOSIÇÃO QUÍMICA E VALOR NUTRITIVO DO BRÓCOLO, CURGETE, BERINGELA, TOMATE E PIMENTO". Paper presented in XXII ZOOTEC - Congresso Nacional de Zootecnia, 2021.
  14. Cachucho, Liliana; Paulos, Katia; Costa, Claudia; Soldado, David; Fialho, Leticia; Guerreiro, Olinda; Dentinho, M.T.P; Jerónimo, Eliana. Corresponding author: Cachucho, Liliana. "ATIVIDADE ANTIOXIDANTE E COMPOSTOS BIOATIVOS EM SUBPRODUTOS AGROINDUSTRIAIS PARA UTILIZAÇÃO NA ALIMENTAÇÃO ANIMAL". Paper presented in XXII ZOOTEC - Congresso Nacional de Zootecnia, 2021.
  15. A. E. A. O. Francisco; A. P. V. Portugal; Paulos, Katia; José Santos-Silva; Dentinho, M.T.P. "Rumen ciliates and methane production of beef bulls fed a biodiverse haylage, low-starch mixed diets". Paper presented in 72nd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, 2021.
  16. A. E. A. O. Francisco; A. P. V. Portugal; E. Jerónimo; Dentinho, M. T.; Paulos, Katia; João Augusto Marques Almeida ; José Santos-Silva. "The use haylage-based diets for fattening of young bulls and heifers". Paper presented in 72nd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, 2021.
  17. Dentinho, M.T.P.; Paulos, Katia; Costa, C.; Costa, J.M.S.; Moreira, O.; Alves, S.; Jerónimo, E.; et al. Corresponding author: Dentinho, M.T.P. "Ensiling agro-industrial byproducts to use as feedstuffs for ruminants". Paper presented in 72ND Annual Meeting of the European Federation of Animal Science European Federation of Animal Science, 2021.
  18. L. Cachucho; Paulos, Katia; C. Costa; Dentinho, M.T.P; S. P. Alves; E. Jerónimo. Corresponding author: L. Cachucho. "Use of almond hulls in ruminant nutrition". Paper presented in 71ND Annual Meeting of the European Federation of Animal Science European Federation of Animal Science, 2021.
  19. Dentinho, M.T.P; Cachucho, Liliana; Paulos, Katia; Soldado, David; Fialho, Liliana; Guerreiro, Olinda; José Santos-Silva; Jerónimo, Eliana. "Utilização de Subprodutos Hortofrutícolas na Alimentação Animal- Composição Química e Valor Nutricional.". 2019.
  20. Dentinho, M.T.P; Paulos, Katia; Belo, Ana Teresa; Paula V Portugal; S Alves; Olga Moreira; José Santos-Silva; Bessa, R.J.B.. "Effect of Cistus ladanifer L. tannins as silage additives". Paper presented in EAAP Anual Meeting 2019, 2019.
  21. Cachucho, Liliana; Katia, Paulos; Soldado, David; Guerreiro, Olinda; Jerónimo, Eliana; Dentinho, M.T.P. Corresponding author: Cachucho, Liliana. "Use of agro-industrial by-products in animal feed: chemical composition and nutritional value". Paper presented in Jornadas MED Mediterranean Institute for Agriculture Environment and Development, 2019.
Edited book
  1. Francisco, A. E.; Garrido, A.; Portugal, A.P.V.; Belo, A.T.; Silvestre, Armando J. D.; Conceição, C.; Soldado, D.; et al. CistusRumen - Utilização Sustentável de Esteva em Pequenos Ruminantes - Aumento da Competitividade e Redução do Impacto Ambiental. Portugal. 2020.
    Published
Journal article
  1. Sena, F.; Portugal, P.V.; Dentinho, M.T.; Paulos, K.; Costa, C.; Soares, D.M.; Oliveira, A.; et al. "Effects of sunflower oil infusions of Asparagopsis taxiformis on in vitro ruminal methane production and biohydrogenation of polyunsaturated fatty acids". Journal of Dairy Science 107 3 (2024): 1472-1484. http://dx.doi.org/10.3168/jds.2023-23506.
    10.3168/jds.2023-23506
  2. Dentinho, M.T.P; Paulos, Katia; Costa, Claudia; Costa, J.M.S.; Fialho, Leticia; Cachucho, Liliana; Portugal, A.P.V.; et al. Corresponding author: Dentinho, M.T.P. "Engorda de borregos com silagens de coprodutos agroindustriais". Ruminantes 49 (2023): 8-12. https://revista-ruminantes.com/?fbclid=IwAR0by0F2TiJF3itQE4hRmMP4ASok9U6AySGv0rQTG17IYDTU749B4eJ10Ug#UltimaEdicao.
  3. Dentinho, M.T.P; Paulos, Katia; Costa, C.; Costa, J.; Fialho, L.; Cachucho, Liliana; Portugal, A.P.V.; et al. Corresponding author: Dentinho, M.T.P. "Silages of agro-industrial by-products in lamb diets – Effect on growth performance, carcass, meat quality and in vitro methane emissions". Animal Feed Science and Technology 298 (2023): 115603. http://dx.doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2023.115603.
    10.1016/j.anifeedsci.2023.115603
  4. Santos- Silva, José; Francisco, Alexandra; Portugal, Ana Paula V.; Paulos, Katia; Dentinho, M.T.P; Almeida, J.M.; Regedor, Leandro; et al. Corresponding author: Santos- Silva, José. "Effects of partial substitution of grain by agroindustrial byproducts and sunflower seed supplementation in beef haylage-based finisher diets on growth, in vitro methane production and carcass and meat quality". Meat Science (2022):
    Published
  5. Paulos, Katia; Cláudia Costa; Cachucho, Liliana; João Costa; Portugal, Paula V.; Belo, Ana Teresa; José Santos-Silva; Jerónimo, Eliana; Dentinho, M.T.P. "Valorização do bagaço de azeitona na alimentação animal". Voz do Campo, Agrociência, 257 (2022): 66-70. https://www.subpromais.pt/artigos/Artigo%20Baga%C3%A7o%20de%20Azeitona.pdf.
    Published
  6. Paulos, Katia; Cláudia Costa; Cachucho, Liliana; Soldado, David; João Costa; Ana Paula Portugal; Ana Teresa Belo; et al. "Utilização de cenoura (Daucus carota L.) na alimentação animal". Voz do Campo (2021): 66-69.
    Published
  7. Guerreiro, Olinda; Cachucho, Liliana; Claudia Costa; Paulos, Katia; José Santos-Silva; Dentinho, M.T.P; Jerónimo, Eliana. Corresponding author: Guerreiro, Olinda. "Subprodutos Agroindustriais Mediterrânicos com potencial para a utilização na alimentação animal". Vida Rural (2021): 68-74.
    Published
  8. Guerreiro, Olinda; Cachucho, Liliana; Cláudia Costa; Paulos, Katia; José Santos-Silva; Dentinho, M.T.P; Jerónimo, Eliana. Corresponding author: Guerreiro, Olinda. "Subprodutos Agroindustriais Mediterrânicos com potencial para a utilização na alimentação animal". Vida Rural, Circularidade (2021): 56-61.
    Published
  9. Liliana Cachucho; Olinda Guerreiro; Paulos, Katia; Cláudia Costa; Ana Teresa Belo; Portugal, Paula V.; José Santos-Silva; Maria Teresa Dentinho; Eliana Jerónimo. "Utilização de capota de amêndoa (Prunus dulcis L.) na alimentação animal". Voz do Campo (2021): .
    Published
  10. Dentinho, M.T.P; Cláudia Costa; Manuel Silveira; Paulos, Katia; Cachucho, Liliana; Marco Alves; José Santos-Silva; Jerónimo, Eliana. "Base de dados de composição química e valor nutritivo de subprodutos agroindustriais para alimentação animal". Revista Alimentação Animal (2021): ..
    Published
  11. Ribeiro, D. M.; Planchon, S.; Leclercq, C. C.; Dentinho, M.T.P; Bessa, R.J.B.; Santos-Silva, José; Paulos, Katia; et al. Corresponding author: A.M. Almeida. "The effects of improving low dietary protein utilization on the proteome of lamb tissues". Journal of Proteomics (2020): https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1874391920301664.
    Published
  12. Dentinho, M.T.P; Paulos, Katia; Costa, Claudia; Cachucho, Liliana; Moreira, Olga; Alves, Marco; Costa, J.M.S.; Santos-Silva, José; Jerónimo, Eliana. Corresponding author: Dentinho, M.T.P. "Repiso de tomate na alimentação animal". Voz do Campo (2020):
    Published
  13. Dentinho, Maria Teresa. P.; Paulos, Kátia; Portugal, Paula V.; Moreira, Olga C.; Santos-Silva, José; Bessa, Rui J. B.. "Proteolysis and in situ ruminal degradation of lucerne ensiled with Cistus ladanifer tannins". Grass and Forage Science 74 1 (2018): 78-85. http://dx.doi.org/10.1111/gfs.12394.
    10.1111/gfs.12394
  14. Rodrigues, Sandra; Paulos, Kátia; Fernandes, Aline; Pereira, Etelvina; Teixeira, Alfredo. "Análise sensorial de produtos curados. Presunto e pá de porco Bísaro vs pernas curadas de ovinos e caprinos". (2018): http://hdl.handle.net/10198/20988.
  15. Dentinho, M.T.P; Paulos, Katia; A. P. V. Portugal; Moreira, Olga; Santos-Siva, José; Bessa, Rui. J. B.. Corresponding author: Dentinho, M.T.P. "Efeito dos taninos da esteva na proteólise e na degradabilidade ruminal in situ da silagem de luzerna". Revista Portuguesa de Zootecnia (2018): 53-60.
    Published
  16. Paulos, Katia. "Utilização Sustentável da Esteva em pequenos ruminantes". Voz do Campo (2017):
  17. Jerónimo, Eliana; Guerreiro, Olinda; Soldado, David; Duarte, Fátima; Lamy, Elsa; Rodrigues, Lénia; Capela e Silva F; et al. Corresponding author: Jerónimo, Eliana. "Utilização Sustentável de Esteva (Cistus ladanifer L.) em pequenos ruminantes - Aumento da competitividade e redução do impacto ambiental". Voz do Campo - Agrociencia (2017): 46-47. http://cistusrumen.pt/wp-content/uploads/2018/01/46-47-agrociencia-esteva-FINAL.pdf.
    Published
  18. Paulos, Katia; Rodrigues, Sandra; Oliveira, António Filipe Gomes de Faria; Leite, Ana; Pereira, Etelvina; Teixeira, A.. Corresponding author: Paulos, Katia. "Sensory Characterization and Consumer Preference Mapping of Fresh Sausages Manufactured with Goat and Sheep Meat". JOURNAL OF FOOD SCIENCE 80 7 (2015): S1568-S1573. http://hdl.handle.net/10198/15906.
    Open access • Published • 10.1111/1750-3841.12927
  19. Ana Leite; Rodrigues, Sandra; Etelvina Pereira; Katia, Paulos; Oliveira, António Filipe Gomes de Faria; Lorenzo José Manuel ; Alfredo Jorge Costa Teixeira. Corresponding author: Alfredo Jorge Costa Teixeira. "Physicochemical properties, fatty acid profile and sensory characteristics of sheep and goat meat sausages manufactured with different pork fat levels". Meat Science (2015): http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174015000765.
    10.1016/j.meatsci.2015.03.015
  20. Teixeira, A.; Oliveira, António; Paulos, Kátia; Leite, Ana; Marcia, Anabela; Amorim, André; Pereira, Etelvina; Silva, Severiano; Rodrigues, Sandra. "An approach to predict chemical composition of goat Longissimus thoracis et lumborum muscle by Near Infrared Reflectance spectroscopy". (2015): http://hdl.handle.net/10198/16122.
  21. Leite, Ana; Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Paulos, K.; Oliveira, António Filipe Gomes de Faria; Lorenzo, José M.; Teixeira, A.. Corresponding author: Leite, Ana. "Physicochemical properties, fatty acid profile and sensory characteristics of sheep and goat meat sausages manufactured with different pork fat levels". (2015): http://hdl.handle.net/10198/15908.
  22. Teixeira, A.; Oliveira, A.; Paulos, K.; Leite, A.; Marcia, A.; Amorim, A.; Pereira, E.; Silva, S.; Rodrigues, S.. "An approach to predict chemical composition of goat Longissimus thoracis et lumborum muscle by Near Infrared Reflectance spectroscopy". Small Ruminant Research (2014): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84925796749&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.smallrumres.2015.03.006
  23. Oliveira, A.F.; Rodrigues, S.; Leite, A.; Paulos, Katia; Pereira, E.; Teixeira, A.. "Short communication: Quality of ewe and goat meat cured product mantas. an approach to provide value added to culled animals | Communication brève: La qualité du mantas, un produit de charcuterie-salaison de brebis et de chèvre. une approche pour offrir une valeur ajoutée aux animaux de réforme". Canadian Journal of Animal Science 94 3 (2014): 459-462. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84906302884&partnerID=MN8TOARS.
  24. Oliveira, António F.; Rodrigues, Sandra; Leite, Ana; Paulos, Kátia; Pereira, Etelvina; Teixeira, A.. "Short communication: Quality of ewe and goat meat cured product mantas. An approach to provide value added to culled animals". (2014): http://hdl.handle.net/10198/16136.
    10.4141/cjas2013-200
Magazine article
  1. Jerónimo, Eliana; Guerreiro, Olinda; Soldado, David; Cachucho, Liliana; Fialho, Letícia; Francisco, Alexandra; Paulos, Katia; et al. "Esteva (Cistus ladanifer L.) na alimentação de ruminantes ¿ Projeto CistusRumen ¿ Parte I", Voz do Campo, 2020
Newspaper article
  1. Paulos, Katia. "Effect of soybean meal treatment with Cistus ladanifer condensed tannins in growth performance, carcass and meat quality of lambs", Livestock Science, 2020, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1871141319305839?dgcid=coauthor.
Thesis / Dissertation
  1. Paulos, Katia; Paulos, Kátia. "Qualidade sensorial de salsichas frescas de carne de ovinos e caprinos.". Master, 2012. https://bibliotecadigital.ipb.pt/handle/10198/8098.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2023/12/11 Influência da Comunidade de Protozoários Ruminais nas Emissões de Metano de Ruminantes do Sistema Intensivo de Produção de Carne - Metodologia & Resultados Seminário Final do Projeto PtzR´Methane
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I.P. - INIAV Pólo de Inovação da Fonte Boa (VALE DE SANTARÉM, Portugal)
2023/03/03 Silagens de coprodutos agroindustriais em dietas de borrego - Efeito na qualidade da carcaça e da carne e na produção de metano in vitro 14ª JORNADA INTERNACIONAL do HOSPITAL VETERINÁRIO MURALHA DE ÉVORA
(Évora, Portugal)
2022/09/05 Silages of agro-industrial by-products in lamb diets – Effect on carcass and meat quality 73rd Annual Meeting of European Federation of Animal Science - EAAP 2022
(Portugal)
2022/04/29 Capota de amêndoa na alimentação de borregos SEMINÁRIO DE ENCERRAMENTO DO GRUPO OPERACIONAL (GO) SUBPROMAIS - “UTILIZAÇÃO DE SUBPRODUTOS DA AGROINDÚSTRIA NA ALIMENTAÇÃO ANIMAL"
INIAV, Polo de Inovação da Fonte Boa (Santarém, Portugal)
2022/04/29 Silagens de subprodutos agroindustriais na dieta de borregos SEMINÁRIO DE ENCERRAMENTO DO GRUPO OPERACIONAL (GO) SUBPROMAIS - “UTILIZAÇÃO DE SUBPRODUTOS DA AGROINDÚSTRIA NA ALIMENTAÇÃO ANIMAL"
INIAV, Polo de Inovação da Fonte Boa (Santarém, Portugal)
2021/10/29 Coprodutos da agroindústria em silagens para ovelhas em lactação. Efeito na composição química do leite e desempenho produtivo dos borregos Congresso Nacional de ZootecniaWeb Conference
APEZ (Portugal)
2021 Demonstração da importância e das vantagens de utilizar subprodutos agroindustriais na alimentação animal Ciência Viva –Agência Nacional para a Cultura Científica e TecnológicaLisboa
(Lisboa, Portugal)
2019/09 Caracterización química y nutricional de los subproductos de la vinificación para aplicación en la alimentación de ruminantes XLIV Congreso Nacional y XX Internacional de la Sociedad Española de Ovinotecnia y Caprinotecnia (SEOC)
Universidad de Córdoba (Córdoba, Spain)
2019 Utilização de Subprodutos Hortofrutícolas na Alimentação Animal- Composição Química e Valor Nutricional
2014/10 Caracterização sensorial de salsichas fresca de cabra e ovelha CAPRA 2014 III REUNIÃO NACIONAL DE CAPRINICULTURA
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
2013/01 CARACTERIZACIÓN SENSORIAL DE SALCHICHAS FRESCAS DE OVINO Y CAPRINO XV Jornadas sobre Producción Animal, AIDA-ITEA
AIDA-ITEA (Zaragoza, Spain)
2011/05 Calidad física de carne seca y saldad de ovinos y caprinos. XXXI Jornadas de Estudio, XIV sobre Producción Anima
AIDA-ITEA (Zaragoza, Spain)

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2022/09/30 - Current NEI-PTZR´Methane foi divulgado junto do público na Noite Europeia dos Investigadores 2022
Meeting
Researchers for European Green Growth And Education
2021/10/12 - Current FICA- Apresentação do projeto SubProMais a crianças
Festival
Festival Internacional da Ciência (FICA)
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2021/09/24 - Current NEI - Divulgação do projeto SubProMais na Noite Europeia dos Investigadores.
Meeting
Researchers for European Green Growth And Education
Distinctions

Award

2023 1º prémio atribuído à melhor comunicação oral apresentada
HOSPITAL VETERINÁRIO MURALHA DE ÉVORA, Portugal
2011 Melhor aluna licenciatura
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal