???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
Renato Viana Linhares Neto

Citation names

  • Viana, Renato
  • Viana, R

Author identifiers

Ciência ID
9816-7460-25AC
ORCID iD
0000-0002-0154-702X

Telephones

Mobile phone
  • 920383497 (Personal)

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
Spanish; Castilian Upper intermediate (B2) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1)
English Intermediate (B1) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2)
Education
Degree Classification
2022/02/21
Concluded
Mestrado em ciências gastronômicas (Mestrado)
Universidade NOVA de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
"ADAPTAÇÃO DE MÉTODOS ANCESTRAIS NA VINIFICAÇÃO DE UVAS PARCIALMENTE DESIDRATADAS" (THESIS/DISSERTATION)
16
2013 - 2017
Concluded
MBA em gestão de serviço de alimentação (Postgraduate Certificate)
Major in Gestão
Universidade Potiguar - Campus- Roberto Freire, Brazil
2011 - 2013
Concluded
Gastronomia (Bachelor)
Universidade Potiguar, Brazil
16
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2017/07/17 - 2019/09/09 Associate Professor (University Teacher) Universidade Potiguar, Brazil

Others

Category
Host institution
Employer
2019/10/08 - Current Cozinheiro Bsc-brito, Santos & Carvalho, Lda, Portugal
2014/11/01 - 2017/04/30 Sommelier J de L B DA SILVA - ADEGA SÃO CRISTOVÃO, Brazil
Outputs

Publications

Journal article
  1. Harutyunyan, Mkrtich; Viana, Renato; Granja-Soares, Joana; Asryan, Arman; Marques, José Carlos; Malfeito-Ferreira, Manuel. "Consumer acceptance of sweet wines and piquettes obtained by the adaptation of Ancient Wine-making Techniques". Journal of Sensory Studies (2023): http://dx.doi.org/10.1111/joss.12823.
    10.1111/joss.12823
  2. Harutyunyan, Mkrtich; Viana, Renato; Granja-Soares, Joana; Martins, Miguel; Ribeiro, Henrique; Malfeito-Ferreira, Manuel. "Adaptation of Ancient Techniques to Recreate ‘Wines’ and ‘Beverages’ Using Withered Grapes of Muscat of Alexandria". Fermentation 8 2 (2022): 85. http://dx.doi.org/10.3390/fermentation8020085.
    10.3390/fermentation8020085
Activities

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2019/06/05 - 2019/06/07 Ministrei a "OFICINA DE COQUETÉIS" durante o XII CONGRESSO CIENTÍFICO E MOSTRA DE EXTENÇÃO DA UNIVERSIDADE POTIGUAR, com o tema: O PAPEL DA UNIVERSIDADE NO CENÁRIO REGIONAL.
Congress
XII CONGRESSO CIENTÍFICO E MOSTRA DE EXTENÇÃO DA UNIVERSIDADE POTIGUAR
Universidade Potiguar, Brazil
2018/11/06 - 2018/11/09 Ministrei a "OFICINA DE HARMONIZAÇÃO DE BEBIDAS" no XX CONGRESSO CIENTIFICO E MOSTRA DE EXTENÇÃO DA UNP.
Congress
XX CONGRESSO CIENTIFICO E MOSTRA DE EXTENÇÃO DA UNP
Universidade Potiguar - Campus- Roberto Freire, Brazil
2018/06/04 - 2018/06/06 Ministrei a "OFICINA DE COQUETÉIS" durante o XI CONGRESSO CIENTÍFICO E MOSTRA DE EXTENÇÃO DA UNIVERSIDADE POTIGUAR.
Congress
XI CONGRESSO CIENTÍFICO E MOSTRA DE EXTENÇÃO DA UNIVERSIDADE POTIGUAR.
Universidade Potiguar, Brazil
2017/10/04 - 2017/10/06 Palestrante durante o XIX CONGRESSO CIENTÍFICO E MOSTRA DE EXTENÇÃO DA UNIVERSIDADE POTIGUAR. Onde foi abordado o tema: harmonização de comidas e bebidas.
Congress
XIX CONGRESSO CIENTÍFICO E MOSTRA DE EXTENÇÃO DA UNIVERSIDADE POTIGUAR
Universidade Potiguar - Campus- Roberto Freire, Brazil

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2019/01 - 2019/06 ENOGASTRONOMIA Especialização em gastronomia profissional (Postgraduate Certificate) Universidade Potiguar, Brazil
2018 - 2019 SERVIÇOS DE SALÃO E EVENTOS CST EM GASTRONOMIA (Bachelor) Universidade Potiguar, Brazil
2018 - 2019 FUNDAMENTOS DA COZINHA PROFISSIONAL CST EM GASTRONOMIA (Bachelor) Universidade Potiguar, Brazil
2018/06 - 2018/12 COZINHA INTERNACIONAL Especialização em cozinha profissional (Postgraduate Certificate) Universidade Potiguar, Brazil
2018 - 2018 HISTÓRIA E PRINCÍPIOS DA GASTRONOMIA CST EM GASTRONOMIA - SEMIPRESENCIAL - MOSSORÓ (Bachelor) Universidade Potiguar, Brazil
2018 - 2018 EVENTOS CST EM GASTRONOMIA - SEMIPRESENCIAL - MOSSORÓ (Bachelor) Universidade Potiguar, Brazil
2018 - 2018 ENOGASTRONOMIA E SERVIÇOS DE BEBIDAS CST EM GASTRONOMIA - SEMIPRESENCIAL - MOSSORÓ (Bachelor) Universidade Potiguar, Brazil