???global.info.a_carregar???
João Almeida, concluiu o Doutoramento em Ciências Agrárias/Agricultural Sciences em 2008 pela Universidade de Évora, o Mestrado em Ciência e Tecnologia dos Alimentos, ramo de engenharia dos alimentos em 1994 pela Universidade Técnica de Lisboa e Licenciatura em Engenharia Zootecnica/Zootechnical Engeneering em 1990 pela Universidade de Évora. É Investigador Auxiliar (carreira) no(a) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária., desde Junho de 2008.
Identification

Personal identification

Full name
João Augusto Marques de Almeida
Date of birth
1967/01/26
Gender
Male

Citation names

  • Almeida, João
  • Almeida, João M.
  • Almeida, João Marques
  • João M. Almeida
  • Almeida, J.M.

Author identifiers

Ciência ID
9114-CEDC-6FEF
ORCID iD
0000-0002-2763-2134
Google Scholar ID
https://scholar.google.com/citations?user=-C59XzEAAAAJ
Researcher Id
AAX-8290-2020
Scopus Author Id
7203053490

Email addresses

  • joaoalmeida@iniav.pt (Professional)
  • joao.marques.almeida@gmail.com (Personal)

Telephones

Telephone
  • 243767300 (Professional)

Addresses

  • Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I.P. - Polo de Investigação da Quinta da Fonte Boa, 2005-768, Vale de Santarém, Santarém, Portugal (Professional)

Knowledge fields

  • Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages
Education
Degree Classification
2000 - 2008/06/12
Concluded
Engenharia Agro-Alimentar (Doutoramento)
Major in Sem especialidade
Universidade de Évora, Portugal
"Produção de Carne de Bovino Mertolenga. Influencia do Fenótipo da Raça e de Factores de Maneio Ante e Post Mortem na Variação da Qualidade Intrínseca e Comercial da Carne" (THESIS/DISSERTATION)
1991/10 - 1994/03
Concluded
Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
"Avaliação de Tratamentos Sequenciais Sobre a Conservação de Carne de Porco Fresca" (THESIS/DISSERTATION)
Muito Bom
1984/10 - 1990/03
Concluded
Engenharia Zootécnica (Licenciatura)
Universidade de Évora, Portugal
"Determinação de Parâmetros Físico-Químicos em Presuntos de Suíno Alentejano" (THESIS/DISSERTATION)
Bom
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2015/01/01 - Current Researcher (Research) Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2012/08/01 - Current Auxiliary Researcher (Research) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2010/01/01 - 2012/07/31 Auxiliary Researcher (Research) Instituto Nacional de Recursos Biológicos, Portugal
Instituto Nacional de Recursos Biológicos, Portugal
2008/06/21 - 2009/12/31 Auxiliary Researcher (Research) Instituto Nacional de Engenharia Tecnologia e Inovação - INETI, I.P., Portugal
Instituto Nacional de Engenharia Tecnologia e Inovação - INETI, I.P., Portugal
1998/06/01 - 2008/06/11 Research Assistant (Research) Instituto Nacional de Engenharia Tecnologia e Inovação - INETI, I.P., Portugal
Instituto Nacional de Engenharia Tecnologia e Inovação - INETI, I.P., Portugal
1990/06/01 - 1998/05/31 Research Trainee (Research) Laboratório Nacional de Engenharia e Tecnologia Industrial, LNETI, Portugal
Laboratório Nacional de Engenharia e Tecnologia Industrial, LNETI, Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2018/02/27 - Current Representante da área científica de Sistemas e Técnicas de Produção Animal na Comissão Coordenadora do Conselho Científico Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Bressan, M. C.; João M. Almeida; Amaral, A.; Bettencourt, C.; Santos-Silva, J.; Moreira, O.; Bessa, R.; Gama, L. T.. "Genetics of Carcass and Meat Quality Traits in Iberian Pigs". In Advances in Animal Health, Medicine and Production, 69-86. Springer International Publishing, 2020.
    Published • 10.1007/978-3-030-61981-7_4
Conference abstract
  1. Santos-Silva, J.; Francisco, A.; Alves, S.P.; Portugal, A.P.; Almeida, J.M.; Fialho, L.; Jerónimo, E.; Bessa, R.J.B.. "Growth performance, carcass and meat quality of Alentejana bulls fed high- bre and low-starch diet. (Abstract and Poster)". Paper presented in 71th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science - EAAP, 2020.
    Published
  2. Murta, D.; Antunes, R.; Pestana, A.; Vieira, I.; Nunes, R.; Sequeira, A.; Almeida, J.M.; Moreira, O.. "Efect of the replacement of soybean by black soldier larvae in pig diets – a metabolic assay. (Oral presentation by O.M.)". Paper presented in 71th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science - EAAP, 2020.
    Published
  3. Olga Moreira; João M. Almeida. "Produção de suínos face ao gosto da carne de porco: Enquadramento. (Oral presentation by O.M.)". Paper presented in Seminário de Divulgação de Resultados do Projeto PIGS+CARE, 2019.
  4. Almeida, João M.; Machado, M A; Nunes, Rui; Murta, Daniel; Moreira, Olga. "Effects of replacing soybean with black soldier fly (Hermetia illucens) in broiler meat quality. (Abstract and Poster)". Paper presented in 70th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science - EAAP book of abstract series no. 24, Genth, 2019.
    Published
  5. Santos-Silva, J.; Francisco, A.; Janieck, M; João M. Almeida; Portugal, A.P.V.; Jerónimo, E.; Alves, S.J.; Bessa, R.J.B.. "Forage particle size and starch content in lambs diet – effects on productivity and product quality. (Abstract and Poster)". Paper presented in 70th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science - EAAP book of abstract series no. 24, Genth, 2019.
    Published
  6. Murta, Daniel; Machado, Maria Ana; Nunes, Rui; Almeida, João M.; Moreira, Olga. "Effects of replacing soybean with black soldier fly in broiler feeding programs. (Oral presentation by O.M.)". Paper presented in 70th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science - EAAP book of abstract series no. 24, Genth, 2019.
    Published
  7. Dentinho, M.T.P; Paulos, Katia; Francisco, Alexandra; Jerónimo, Eliana; João M. Almeida; Belo, A.T.; Santos-Silva, José; Bessa, Rui J.B.. "The use of Cistus ladanifer condensed tannin extract as additive to improve the soybean meal protein efficiency in lamb diets. (Abstract and Poster)". Paper presented in CIISA Congress 2018 - Exploring the boundaries of animal, veterinary and biomedical sciences, Lisboa, 2018.
    Published
  8. Santos-Silva, José; Francisco, Alexandra (4916-3E3A-FEE7); Dentinho, M.T.P; Portugal, A.P.V.; João M. Almeida; Jerónimo, Eliana; Soldado, D.; Alves, S.P.; Bessa, Rui J.B.. "Valrumeat - How to reconcile the intensive production of ruminants with the production of meat with high nutritional value. (Abstract and Poster)". Paper presented in CIISA Congress 2018 - Exploring the boundaries of animal, veterinary and biomedical sciences, Lisboa, 2018.
    Published
  9. Bressan, M.C.; Amaral, A.J.; João M. Almeida; Bettencourt, Carlos; Moreira, Olga; Sá, J.; Gama-Carvalho, M.; Bessa, Rui J.B.; Gama, Luis. "Genome-wide association analysis and gene interaction networks to identify genes associated with carcass traits, meat quality and fatty acid profiles. (Abstract and Poster)". Paper presented in CIISA Congress 2018 - Exploring the boundaries of animal, veterinary and biomedical sciences, Lisboa, 2018.
    Published
  10. M. Teresa P. Dentinho; Francisco, Alexandra (4916-3E3A-FEE7); katia paulos; Eliana Jerónimo (4A13-451E-7FB8); Almeida, João M.; Rui Bessa (BA1F-EDCB-D1AC); José Santos-Silva (5B15-5347-EA5A). "Effect of soybean meal treated with Cistus ladanifer tannins on lambs growth and meat quality. (Abstract and Poster)". Paper presented in 69th Congress of the European Association for Animal Production, Drubrovnik, 2018.
    Published
  11. José Santos-Silva (5B15-5347-EA5A); Francisco, Alexandra (4916-3E3A-FEE7); M. Teresa P. Dentinho (7E19-8581-558E); Almeida, João M.; Portugal, Ana (A81A-5C3E-49DB); Susana P Alves (1C12-A357-7029); Eliana Jerónimo (4A13-451E-7FB8); Rui Bessa (BA1F-EDCB-D1AC). "The effect of neutral detergent fibre source on lambs growth performance and meat nutritional value. (Abstract and Poster)". Paper presented in 69th Congress of the European Association for Animal Production, Dubrovnik, 2018.
    Published
  12. Amaral, Andreia J.; Bressan, M.C; Bettencourt, Carlos; João M. Almeida; Sá, J; Gama-Carvalho, M.; Santos-Silva, José; et al. "Genome-wide screen of intramuscular fat in Alentejano pigs: uncovering the genetic basis of lipogenesis. (Oral presentation by A.A.)". Paper presented in 4th Fatty Pig Science & Utilization International Conference, Badajoz, 2017.
    Published
  13. Moreira, Olga; Sequeira, A; Duarte, I.; João M. Almeida. "Malhado de Alcobaça Pig breed: Metabolic Characteristics, Growth Performance and Carcass Traits. (Abstract and Poster)". Paper presented in 4th Fatty Pig Science & Utilization International Conference, Badajoz, 2017.
    Published
  14. João M. Almeida; Bressan, M.C.; Santos-Silva, José; Moreira, Olga; Bettencourt, Carlos; Gama, Luís. "Quality of meat produced by Iberian and Large White x Landrace pigs finished intensively or in the “dehesa” system. (Abstract and Poster)". Paper presented in 4th Fatty Pig Science & Utilization International Conference, Badajoz, 2017.
    Published
  15. Bressan, M.C.; Bettencourt, Carlos; Portugal, Ana P.V.; João M. Almeida; Santos-Silva, José; Moreira, Olga; Belo, A.T.; et al. "Lipid profile of intramuscular fat in Iberian and F1 Large White x Landrace pigs finished intensively or in the “dehesa” system. (Abstract and Poster)". Paper presented in 4th Fatty Pig Science & Utilization International Conference, Badajoz, 2017.
    Published
  16. Bressan, M.C.; Almeida, João; Bettencourt, C.; Santos-Silva, J.; Belo, A.T.; Ferreira, P.; Roque, A.; Francisco, A.; Gama, L.T.. "Deposição de gordura corporal e na carcaça em porcos alentejanos e Landrace*Large white acabados intensivamente. (Abstract and Poster)". Paper presented in IX Congresso Ibérico sobre Recursos Genéticos Animales, (SERGA – SPREGA), Palencia, 2014.
    Published
  17. Francisco, Alexandra; Portugal, Ana (A81A-5C3E-49DB); Dentinho, M.T.P; Alves, Susana; Eliana Jerónimo (4A13-451E-7FB8); Almeida, João M.; Maria Cristina Bressan (AE12-888B-2530); Sequeira, António; Rui Bessa (BA1F-EDCB-D1AC). "Inclusão de esteva (cistus ladanifer l.) e de polpa de citrinos desidratada na dieta de borregos merino branco - Efeitos no desempenho produtivo, na qualidade da carcaça e da carne. (Abstract and Poster)". Paper presented in IX Congresso Ibérico sobre Recursos Genéticos Animales, (SERGA – SPREGA), Palencia, 2014.
    Published
  18. Ana Gomes; Cristina Roseiro; Almeida, João M.; Miguel Elias; Carlos Santos. "Factors affecting levels of PAH in smoked meat products. (Abstract and Poster)". Paper presented in 57th ICoMST – International Congress of Meat Science and Technology, Ghent, 2011.
    Published
  19. Ana Gomes; Cristina Roseiro; Almeida, João M.; Miguel Elias; Carlos Santos. "PAH contamination in dry-fermented sausage influenced by manufacturing options. (Abstract and Poster)". Paper presented in 57th ICoMST – Interna¬tional Congress of Meat Science and Technology, Ghent, 2011.
    Published
Conference paper
  1. Machado, A.M.; Nardozi, Bruno; João M. Almeida; Nunes, Rui; Lordelo, Madalena; Moreira, Olga; Murta, Daniel. "Effects resulting the replacement of soybean with insect larvae (Black Soldier fly, Hermetia illucens L. (1758)) in broiler feeding programs". Paper presented in 5th International Poultry Meat Congress, Antalya, Turkey, Antalya, 2018.
    Published
  2. Ferreira, Pedro; Pardal, Paulo Reis Branco ; Almeida, João M.; Bressam, M C; Gama, Luis T.. "Crescimento e qualidade da carcaça de suinos Landrace X Large White submetidos a acabamento intensivo até elevado peso de abate". Paper presented in X Congresso Ibérico Recursos Genéticos Animais (SPREGA - SERGA), Castelo Branco, Escola Superior Agrária, Castelo Branco, 2016.
    Published
  3. Roque, António; Pardal, Paulo Reis Branco ; João M. Almeida; Bressan, Maria Cristina; Gama, Luis. "Avaliação do desempenho produtivo de suínos de raça Alentejana submetidos a acabamento intensivo até elevado peso de abate". Paper presented in X Congresso Ibérico Recursos Genéticos Animais (SPREGA - SERGA), Castelo Branco, Escola Superior Agrária, Castelo Branco, 2016.
    Published
  4. Amaral, A.J.; Bressan, M.C; Bettencourt, C.; Almeida, J.M.; Moreira, Olga; Santos-Silva, J.; Belo, A.T.; et al. "Alentejano pig: one important piece of the puzzle to uncover the genetic basis of lipogenesis". Paper presented in Livestock Genomic Resources in a Changing World, Cardiff, 2014.
    Published
  5. Santos, C.; Roseiro, L; Almeida, João M.; Gonçalves, H; Partidário, A.. "Variação de parâmetros físico-quimicos do paínho de Portalegre ao longo da fase de secagem/maturação". Paper presented in III Jornadas Ibéricas de Raças Autóctones e Produtos Tradicionais, Transformação com genuinidade, Portalegre, 2006.
    Published
  6. Almeida, João; Roquete, C; Santos, C. "Influência de factores biológicos e tecnológicos na tenrura da carne Mertolenga DOP". Paper presented in IV Jornadas da raça Mertolenga, Beja, 2006.
    Published
Conference poster
  1. João M. Almeida. "Grupo Operacional - Child Lamb". Paper presented in Cimeira Nacional Inovação na Agricultura, Florestas e Desenvolvimento Rural 2018, 2018.
    10.17143/ciaed/xxiilciaed.2017.00372
  2. Amaral, A.J.; Bressan, M.C.; Bettencourt, C.; Almeida, J.M.; Santos-Silva, J; Belo, A.T; Carolino, N.; Bessa, R.J.B.; Gama, L.T.. "Alentejano pig: one important piece of the puzzle to uncover the genetic basis of lipogenesis". Paper presented in Workshop Recolad 2015 - International Network on adaptation of livestock to the consequences of climate change, 11th-12th February, Paris, France, 2015.
Journal article
  1. Santos-Silva, José; Francisco, Alexandra; Portugal, Ana Paula; Paulos, Kátia; Dentinho, Maria Teresa; Almeida, João M.; Regedor, Leandro; et al. "Effects of partial substitution of grain by agroindustrial byproducts and sunflower seed supplementation in beef haylage-based finisher diets on growth, in vitro methane production and carcass and meat quality". Meat Science 188 (2022): 108782. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108782.
    Published • 10.1016/j.meatsci.2022.108782
  2. Coelho, Diogo; Alfaia, Cristina M.; Lopes, Paula A.; Pestana, José M.; Costa, Mónica M.; Pinto, Rui M.A.; Almeida, João M.; et al. "Impact of Chlorella vulgaris as feed ingredient and carbohydrases on the health status and hepatic lipid metabolism of finishing pigs". Research in Veterinary Science 144 (2022): 44-53. http://dx.doi.org/10.1016/j.rvsc.2022.01.008.
    10.1016/j.rvsc.2022.01.008
  3. Ribeiro, David M.; Coelho, Diogo; Osório, Hugo; Martins, Cátia; Bengala Freire, João P.; Almeida, João; Moreira, Olga; Almeida, André M.; Prates, José A.M.. "Effect of dietary incorporation of Chlorella vulgaris and CAZyme supplementation on the hepatic proteome of finishing pigs". Journal of Proteomics 256 (2022): 104504. http://dx.doi.org/10.1016/j.jprot.2022.104504.
    Published • 10.1016/j.jprot.2022.104504
  4. Aluwé, M.; Heyrman, E.; Kostyra, E.; Zakowska-Biemans, S.; Almeida, J.; Citek, J.; Font-i-Furnols, M.; et al. "Consumer evaluation of meat quality from barrows, immunocastrates and boars in six countries". Animal 16 3 (2022): 100455. http://dx.doi.org/10.1016/j.animal.2022.100455.
    Published • 10.1016/j.animal.2022.100455
  5. Bressan, Maria Cristina; Belo, Ana Teresa; Amaral, Andreia; Cordeiro, Daniela; Boari, Cleube Andrade; Bettencourt, Carlos; van Harten, Sofia; et al. "The impact of genetic groups (Alentejano and F1 Landrace x Large White pigs) and body weight (90, 120 and 160kg) on blood metabolites". Livestock Science 255 (2022): 104810. http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2021.104810.
    Published • 10.1016/j.livsci.2021.104810
  6. Marijke Aluwé; Evert Heyrman; João Almeida; Jakub Babol; Gianni Battacone; Jaroslav Cítek; Maria Font i Furnols; et al. "Erratum: Aluwé, M. et al. Exploratory Survey on European Consumer and Stakeholder Attitudes towards Alternatives for Surgical Castration of Piglets. Animals 2020, 10, 1758". Animals 10 12 (2020): 2388-2388. https://doi.org/10.3390/ani10122388.
    10.3390/ani10122388
  7. Coelho, Diogo; Pestana, José; Almeida, João M.; Alfaia, Cristina M.; Fontes, Carlos M. G. A.; Moreira, Olga; Prates, José A. M.; et al. "A High Dietary Incorporation Level of Chlorella vulgaris Improves the Nutritional Value of Pork Fat without Impairing the Performance of Finishing Pigs". Animals 10 12 (2020): 2384. http://dx.doi.org/10.3390/ani10122384.
    10.3390/ani10122384
  8. Silva, E.M.C.; Almeida, J.M.; Gama, L.T.; Portugal, A.P.V.; Santos-Silva, J.; Moreira, O.; Bressam, M.C.. "Season effects on the characteristics of meat from cull beef cow reared on extensive system". Animals (2020):
    Under revision
  9. Santos-Silva, José; Alves, Susana P.; Francisco, Alexandra; Portugal, Ana Paula; Almeida, João; Fialho, Letícia; Jerónimo, Eliana; Bessa, Rui J.B.. "Effects of a high-fibre and low-starch diet in growth performance, carcass and meat quality of young Alentejana breed bulls". Meat Science 168 (2020): 108191. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2020.108191.
    Published • 10.1016/j.meatsci.2020.108191
  10. Aluwé, Marijke; Heyrman, Evert; Almeida, João M.; Babol, Jakub; Battacone, Gianni; Cítek, Jaroslav; Font i Furnols, Maria; et al. "Exploratory Survey on European Consumer and Stakeholder Attitudes towards Alternatives for Surgical Castration of Piglets". Animals 10 10 (2020): 1758. http://dx.doi.org/10.3390/ani10101758.
    Published • 10.3390/ani10101758
  11. Dentinho, M.T.P.; Paulos, K.; Francisco, A.; Belo, A.T.; Jerónimo, E.; Almeida, João M.; Bessa, R.J.B.; Santos-Silva, J.. "Effect of soybean meal treatment with Cistus ladanifer condensed tannins in growth performance, carcass and meat quality of lambs". Livestock Science 236 (2020): 104021. http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2020.104021.
    Published • 10.1016/j.livsci.2020.104021
  12. Francisco, Alexandra E.; Janícek, Martin; Dentinho, Teresa; Portugal, Ana P.V.; Almeida, João M.; Alves, Susana P.; Fialho, Letícia; et al. "Effects of alfalfa particle size and starch content in diets on feeding behaviour, intake, rumen parameters, animal performance and meat quality of growing lambs". Meat Science 161 (2020): 107964. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2019.107964.
    10.1016/j.meatsci.2019.107964
  13. Guerreiro, Olinda; Alves, Susana P.; Soldado, David; Cachucho, Liliana; Almeida, João M.; Francisco, Alexandra; Santos-Silva, José; Bessa, Rui J.B.; Jerónimo, Eliana. "Inclusion of the aerial part and condensed tannin extract from Cistus ladanifer L. in lamb diets – Effects on growth performance, carcass and meat quality and fatty acid composition of intramuscular and subcutaneous fat". Meat Science 160 (2020): 107945. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2019.107945.
    Published • 10.1016/j.meatsci.2019.107945
  14. Almeida, João M.; Bressan, M.C.; Amaral, A.J.; Bettencourt, C.; Santos-Silva, J.; Moreira, O.; Gama, L.T.. "Body weight and ultrasound measurements over the finishing period in Iberian and F1 Large White¿×¿Landrace pigs raised intensively or in free-range conditions". Livestock Science 229 (2019): 170-178. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2019.09.020.
    Published • 10.1016/j.livsci.2019.09.020
  15. Amaral, A.J.; Bressan, M.C.; Almeida, João M.; Bettencourt, C.; Moreira, O.; Sá, J.; Gama-Carvalho, M.; et al. "Combining genome-wide association analyses and gene interaction networks to reveal new genes associated with carcass traits, meat quality and fatty acid profiles in pigs". Livestock Science 220 (2019): 180-189. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85059455968&partnerID=MN8TOARS.
    Published • 10.1016/j.livsci.2018.12.025
  16. Santos-Silva, J.; Francisco, A.; Alves, S.P.; Portugal, P.; Dentinho, T.; Almeida, João M.; Soldado, D.; Jerónimo, E.; Bessa, R.J.B.. "Effect of dietary neutral detergent fibre source on lambs growth, meat quality and biohydrogenation intermediates". Meat Science 147 (2019): 28-36. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030917401830593X.
    https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.08.015
  17. Almeida, J; Bressan, M C; Santos-Silva, J; Moreira, O; Bettencourt, C; Gama, L T; Almeida, J M. "Physicochemical characteristics and sensory attributes of meat from heavy-weight Iberian and F1 Large White × Landrace pigs finished intensively or in free-range conditions1". Journal of Animal Science 96 7 (2018): 2734-2746. http://dx.doi.org/10.1093/jas/sky181.
    Published • 10.1093/jas/sky181
  18. Francisco, A.; Portugal, P. V.; Alves, S. P.; Dentinho, M. T.; Jerónimo, E.; Sengo, S.; Almeida, João M.; et al. "Effects of dietary inclusion of citrus pulp and rockrose soft stems and leaves on lamb meat quality and fatty acid composition". animal 12 4 (2018): 872-881. 10.1017/S1751731117002269.
    Published • 10.1017/s1751731117002269
  19. Costa, M.; Alves, S.P.; Francisco, A.; Almeida, J.; Alfaia, C.M.; Martins, S.V.; Prates, J.A.M.; et al. "The reduction of starch in finishing diets supplemented with oil does not prevent the accumulation of trans-10 18:1 in lamb meat". Journal of Animal Science 95 8 (2017): 3745-3761. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85026850840&partnerID=MN8TOARS.
    Published • 10.2527/jas.2017.1578
  20. Bressan, M.C.; Almeida, J.; Santos Silva, J.; Bettencourt, C.; Francisco, A.; Gama, L.T.. "Carcass characteristics and fat depots in Iberian and F1 Large White × Landrace pigs intensively finished or raised outdoors in oak-tree forests". Journal of Animal Science 94 6 (2016): 2592-2602. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84975859216&partnerID=MN8TOARS.
    10.2527/jas.2016-0276
  21. Gomes, A.; Santos, C.; Almeida, João M.; Elias, M.; Roseiro, L.C.. "Effect of fat content, casing type and smoking procedures on PAHs contents of Portuguese traditional dry fermented sausages". Food and Chemical Toxicology 58 (2013): 369-374. http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2013.05.015.
    Published • 10.1016/j.fct.2013.05.015
  22. Morais, C.S.N.; Morais, N.N.; Vicente-Neto, J.; Ramos, E.M.; Almeida, J.; Roseiro, C.; Santos, C.; Gama, L.T.; Bressan, M.C.. "Mortadella sausage manufactured with Caiman yacare (Caiman crocodilus yacare) meat, pork backfat, and soybean oil". Meat Science 95 2 (2013): 403-411. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84878793552&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.meatsci.2013.04.017
  23. Almeida, João M.. "Muscle fiber and fatty acid profiles of Mertolenga-PDO meat". Meat Science 78 4 (2008): 502-512. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174007002537.
    https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2007.07.020
  24. Fraqueza, M.J; Roseiro, L.C; Almeida, João M.; Matias, E; Santos, C; Randall, J.M.. "Effects of lairage temperature and holding time on pig behaviour and on carcass and meat quality". Applied Animal Behaviour Science 60 4 (1998): 317-330. http://dx.doi.org/10.1016/s0168-1591(98)00156-7.
    Published • 10.1016/s0168-1591(98)00156-7
  25. Santos, C.; Almeida, J.M.; Matias, E.C.; Fraqueza, M.J.; Roseiro, C.; Sardina, L.. "Influence of lairage environmental conditions and resting time on meat quality in pigs". Meat Science 45 2 (1997): 253-262. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-0031286259&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/S0309-1740(96)00048-4
  26. Roseiro, L.C.; Santos, C.; Almeida, João M.; Melo, R.S.. "Measurements of pH60 in pork using ISFET/REFET and glass electrode methods". Meat Science 38 2 (1994): 347-351. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-38149143833&partnerID=MN8TOARS.
    Published
Magazine article
  1. Almeida, João M.; José A. M. Prates; Olga Moreira. "A produção de porcos machos inteiros ou a Imunocastração são alternativas à castração de leitões: IPEMA fornece soluções", Voz do Campo | AGROCIÊNCIA, 2020, https://vozdocampo.pt/2020/12/13/a-producao-de-porcos-machos-inteiros-ou-a-imunocastracao-sao-alternativas-a-castracao-de-leitoes-ipema-fornece-solucoes/.
  2. José Santos-Silva; Alexandra Francisco; Ana Paula Portugal; João M. Almeida; João Paulo Carneiro; Teresa Catita; Eliana Jerónimo; et al. "As fenosilagens na engorda de novilhos", Ruminantes, 2020
  3. Jerónimo, E.; Guerreiro, O.; Soldado, D.; Cachucho, L.; Fialho. L.; Francisco, A.; Paulos, K.; et al. "Esteva (Cistus ladanifer L.) na alimentação de ruminantes – Projeto CistusRumen (parte II)", Voz do Campo | AGROCIÊNCIA, 2020, http://vozdocampo.pt/2020/06/13/esteva-cistus-ladanifer-l-na-alimentacao-de-ruminantes-projeto-cistusrumen/.
  4. Jerónimo, E.; Guerreiro, O.; Soldado, D.; Cachucho, L; Fialho, L.; Francisco, A.; Portugal, A.P.V.; et al. "Esteva (Cistus ladanifer L.) na alimentação de ruminantes – Projeto CistusRumen (parte I)", Voz do Campo | AGROCIÊNCIA, 2020, http://vozdocampo.pt/2020/06/13/esteva-cistus-ladanifer-l-na-alimentacao-de-ruminantes-projeto-cistusrumen/.
  5. Olga Moreira; António Sequeira; António Vicente; João M. Almeida. "Teste de performance em estação: raça suína Malhado de Alcobaça", Revista Técnica de Suinicultura, 2018, https://repositorio.ipsantarem.pt/bitstream/10400.15/2296/1/Revista_Suinicultura_Teste_Performance_MA_7_2018.pdf.
  6. João M. Almeida; Alexandra Francisco; José Santos-Silva. "Qualidade da carne de Ruminantes: Breve abordagem dos aspetos intrínsecos, comerciais, tecnológicos, sensoriais e nutricionais", TecnoAlimentar, 2018, https://scholar.google.com/scholar?oi=bibs&cluster=13699467160969713013&btnI=1&hl=pt-PT.
  7. Jerónimo, Eliana; Guerreiro, Olinda; Soldado, David; Duarte, Fátima; Lamy, Elsa; Rodrigues, Lénia; Capela e silva, Fernando; et al. "Utilização sustentável da Esteva em pequenos ruminantes", Voz do Campo | AGROCIÊNCIA, 2017, http://vozdocampo.pt/2020/07/09/utilizacao-sustentavel-da-esteva-em-pequenos-ruminantes/.
  8. João M. Almeida. "Perceção da qualidade da carne pelo consumidor", Vida Rural - Dossier Técnico, 2017, http://www.iniav.pt/fotos/editor2/percecao_da_qualidade_da_carne_pelo_consumidor.pdf.
  9. Olga Moreira; João M. Almeida; Nuno Carolino. "Contributo do INIAV para a promoção da raça suína Alentejana", Voz do Campo | AGROCIÊNCIA, 2016, http://pt.calameo.com/read/000821192bf7446ba0820.
  10. Inês Carolino; Susana Lopes; Fátima Santos-Silva; Conceição Oliveira-e-Sousa; João M. Almeida; Nuno Carolino. "Galinhas de raças autóctones e a sua importância na agricultura sustentável", Voz do Campo | AGROCIÊNCIA, 2014, https://vozdocampo-revista.webnode.pt/newletter/destaques-set-out-2014/galinhas-de-racas-autoctones-e-a-sua-importancia-na-agricultura-sustentavel/.
Online resource
  1. João M. Almeida. Favas Contadas - Ep. #80 - João Almeida | INIAV. 2020. https://youtu.be/QlYDa_ilPSk.
Thesis / Dissertation
  1. Almeida, João M.. "Produção de Carne de Bovino Mertolenga - Influência do fenótipo da raça de factores de produção e de maneio ante e postmortem na variação da qualidade intrínseca e comercial da carne". PhD, Universidade de Évora, 2008.
Activities

Consulting

Activity description Institution / Organization
2016/05 - 2016/07 Acompanhamento da elaboração do protocolo estabelecido entre a associação Qualifica / oriGIn Portugal e o INIAV, no sentido de estreitar as relações de cooperação e intercâmbio entre as Instituições, de modo a que ambas possam beneficiar de ações de colaboração nos domínios de atividade a que se dedicam. Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2014/12 - 2015/02 Realização de um estudo de avaliação sensorial por painel de peritos a carne de lombo de porco, a fim de se aquilatar das possíveis diferenças introduzidas pelo processo de conservação. 2015. Objetivo: Avaliar o efeito da conservação por refrigeração ou congelação nas características sensoriais da carne de Porco Alentejano DOP. Solicitado pela Associação de Criadores de Porco Alentejano. Foi elaborado o respetivo relatório. Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Distinctions

Title

2016 Membro Sénior
Ordem dos Engenheiros, Portugal