???global.info.a_carregar???
Guida Silva Cândido. Completed her PhD in Food Heritage: Cultures and Identities in 2023/12/18 from the University of Coimbra Faculty of Arts and Humanities, her Master's in Food - Sources, Culture and Society in 2014/07/07 from the University of Coimbra Faculty of Arts and Humanities, her degree in History, Art History variant in 1997 from the University of Coimbra. She is a Senior Technician at the Municipality of Figueira da Foz. She has published 8 articles in specialised magazines. She has 19 book chapters and 11 books. Organised 26 events. Participated in 10 events. Participated in over half a hundred conferences, lectures and open classes. Coordinated around a dozen exhibitions. Received 7 award(s) and/or honours. In her Ciência Vitae CV, the most frequent terms used to contextualise his scientific, technological and artistic-cultural production are: History of Food; Catarina de Áustria; 16th century food; Commensality; Epidemics; Pneumonic disease; Food shortage; Subsistence; Press; Epidemics; Influenza pandemic; Food deprivation; Livelihood; Press; Frenchisms; cooking; culinary literature; João da Matta; Gil Vicente; Commensality in 16th century dramaturgy; food heritage; food cultures. Translated with DeepL.com (free version)
Identification

Personal identification

Full name
Guida Silva Cândido

Citation names

  • Cândido, Guida

Author identifiers

Ciência ID
7C15-1DE5-B74E
ORCID iD
0000-0002-3694-4885

Telephones

Mobile phone
  • 916771047 (Personal)

Addresses

  • Praça Cultural, 21, 3080-456, Figueira da Foz, Figueira da Foz, Portugal (Personal)

Knowledge fields

  • Humanities - Other Humanities
Education
Degree Classification
2021
Concluded
Patrimónios Alimentares: Culturas e Identidades (Doutoramento)
Major in Sem especialidade
Universidade de Coimbra Faculdade de Letras, Portugal
"O que não haveis de comer: Fome e Saciedade na obra de Gil Vicente" (THESIS/DISSERTATION)
2014
Concluded
Alimentação - Fontes, Cultura e Sociedade (Mestrado)
Major in Sem especialização
Universidade de Coimbra Faculdade de Letras, Portugal
"Comer como uma Rainha - Estudo de um livro da Casa de D. Catarina de Áustria" (THESIS/DISSERTATION)
1993 - 1997
Concluded
História, variante de História da Arte (Licenciatura)
Major in Ramo de Ensino
Universidade de Coimbra, Portugal

Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra, Portugal
14
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2024/02/01 - 2024/08/31 Invited Assistant Professor (University Teacher) Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra, Portugal
Universidade de Coimbra Faculdade de Letras, Portugal

Other Careers

Category
Host institution
Employer
2002/09/30 - Current Técnico Superior (Técnico Superior) Município da Figueira da Foz, Portugal
Município da Figueira da Foz, Portugal
2000/04/01 - 2002/04/30 Assistente Técnico (Assistente Técnico) Município da Figueira da Foz, Portugal
Município da Figueira da Foz, Portugal
1999/09/01 - 2000/06/15 Professor do ensino básico e secundário (Professor do ensino básico e secundário) Instituto Técnico Artístico e Profissional de Coimbra, Portugal
Instituto Técnico Artístico e Profissional de Coimbra, Portugal
1998/09/01 - 1999/07/31 Professor do ensino básico e secundário (Professor do ensino básico e secundário) Escola EB2/3 Jorge de Montemor, Montemor-o-Velho, Portugal
Escola EB2/3 Jorge de Montemor, Montemor-o-Velho, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
1997/12/02 - 1998/07/31 Estágio no âmbito do Curso de Qualificação e Inserção Profissional de Jovens Quadros superiores Instituto Português do Desporto e Juventude IP, Portugal
Museu Monográfico de Conimbriga, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2019/10/01 - 2023/11/30 O que não haveis de comer: fome e saciedade na obra de Gil Vicente
guida candido
PhD Student Fellow
Centro de Estudos Clássicos e Humanísticos, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2019/01/01 - 2019/12/31 Centro de Estudos Clássicos e Humanísticos da Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra
UID/ELT/00196/2019
Universidade de Coimbra, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
Outputs

Publications

Book
  1. Cândido, Guida. São Favas Contadas. Dos Vegetais ao Vegetarianismo [Favas Contadas. From Vegetables to Vegetarianism]. Alfragide. 2024.
    Published
  2. Cândido, Guida. A Vida Secreta da Cozinha Portuguesa [The Secret Life of Portuguese Cuisine]. Alfragide, Portugal: Leya | D. Quixote. 2020.
    Published
  3. Cândido, Guida. A nossa mesa: receituário gastronómico da Figueira da Foz», 2ª edição revista e acrescentada[Our Table: Gastronomic Recipes from Figueira da Foz] 2nd edition revised and added. Figueira da Foz, Portugal. 2019.
    Published
  4. A Nossa Mesa: Receituário Gastronómico da Figueira da Foz. 2019.
  5. Cândido, Guida. Comer Como uma Rainha. O receituário real do século XVI ao século XX. [Eating like a Queen. The royal recipe from 16 th to 20 th century]. Alfragide, Portugal: Leya | D. Quixote. 2018.
    Published
  6. Cândido, Guida. Five Centuries of Portuguese Cuisine. Alfragide, Portugal: Leya | D. Quixote. 2017.
    Published
  7. Cândido, Guida. Cinco Séculos à Mesa [Five Centuries at the table]. Alfragide, Portugal: Leya | D. Quixote. 2016.
    Published
  8. Cândido, Guida. A nossa mesa: receituário gastronómico da Figueira da Foz [Our Table: Gastronomic Recipes from Figueira da Foz]. Figueira da Foz, Portugal: Câmara Municipal da Figueira da Foz. 2015.
    Published
  9. Cândido, Guida. Coração, Cabeça e Estômago: Uma Tertúlia Figueirense [Heart, Head and Stomach: A Tertulia from Figueira da Foz]. 2014.
  10. Cândido, Guida. Paços do Concelho da Figueira da Foz: História de um Edifício [Town Hall of Figueira da Foz: History of Building]. Figueira da Foz, Portugal. 2001.
    Published
Book chapter
  1. Cândido, Guida; Gomes, João Pedro. "Sweet Tooth and Bitter Tables. Between Materialities and Metaphors in the Dramaturgy of Gil Vicente (D. 1536) and António Ribeiro Chiado (D. 1590) / Goût sucré et tables amères. Entre matérialités et métaphores dans la dramaturgie de Gil Vicente (D. 1536) et António Ribeiro Chiado (D. 1590)". In European Drama and Performance Studies 2024 - 2, n° 23 - Stage and Plate. Eating and Starving in European Drama and Theatres (16th-19th century), edited by Classiques Garnier, 51-74. Paris, France: Classiques Garnier, 2024.
    Published
  2. Cândido, Guida. "“Banquete oferecido pela rainha D. Catarina a D. Maria de Portugal para celebrar o casamento com o duque de Parma (1565)". In Conferências do Casino, 119-139. Póvoa de Varzim, Portugal: Casino da Póvoa, 2024.
    Published
  3. Cândido, Guida. "1876 – João da Mata: o fim de um ciclo na cozinha? [1876 -João da Matta: the end of a kitchen cycle ?]". In História Global da Alimentação Portuguesa, edited by Temas & Debates, 373-378. Lisboa, Portugal: Temas & Debates, 2023.
    Published
  4. Cândido, Guida. "Gil Vicente: comida e metáforas [Gil Vicent: food and metaphors]". In História Global da Alimentação Portuguesa, 117-122. Lisboa, Portugal: Temas & Debates, 2023.
    Published
  5. Cândido, Guida. "Subsistências: carências e açambarcamentos alimentares durante a pneumónica de 1918 sob o olhar de um periódico local [Subsistences: food shortages and hoarding during the 1918 pneumonic epidemic as seen through the eyes of a local newspaper]". Húmus, 2022.
  6. Cândido, Guida. "Pratos minhotos: origens e identidade [Minho dishes: origins and identity]". In Referencial Gastronómico do Minho.. 2022.
    Published
  7. Cândido, Guida. "“Não há festa sem comer”: sociabilidade gastronómica na Figueira da Foz do século XX. "There is no festivity without eating": gastronomy sociability from the late 19 th to the 20 th century in Figueira da Foz". In Mesa dos Sentidos & Sentidos da Mesa. Table of the Senses & Senses of the Table, 263-292. Coimbra, Portugal: Imprensa da Universidade de Coimbra, 2021.
    Published • 10.14195/978-989-26-2060-2
  8. Cândido, Guida. "“Foi servida a suas majestades uma lauta ceia”: manjares da visita régia aos Açores em 1901 [Their Majesties were served a delicious supper: delicacies from the royal visit to Azores in 1910]". In Viagens à volta da mesa nas ilhas da Macaronésia. Itinerários turísticos do património gastronómico e vinícola. [Journeys around the table in the islands of Macaronesia. Turistic itenerarys of gastrononomic and wine heritage], 147-159. Ponta Delgada: Letras Lavadas Edições, 2021.
    Published
  9. Cândido, Guida. "António Fernandes Coelho. Um ministro ao serviço de D. Maria II [António Fernandes Coelho. A minister in the service of D. Maria II]". In D. Maria II, princesa do Brasil, Rainha de Portugal, edited by Soares, Clara Moura; MALTA, Marize, 129-135. Lisboa, Portugal: ARTIS – Instituto de História da Arte da Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa,, 2019.
    Published
  10. Cândido, Guida. "O lunch que oferece a Suas Majestades: as refeições da família real à época da visita à Figueira da Foz [The lunch offered to Their Majesties: meals of the royal family at the time of the visit to Figueira da Foz]". In Atas dos II Encontros de Cultura e Património da Figueira da Foz: A Visita Real de 1882 [Atas dos II Encontros de Cultura e Património da Figueira da Foz: The Royal Visit of 1882], 291-313. Figueira da Foz: Câmara Municipal da Figueira da Foz, 2019.
    Published
  11. Cândido, Guida. "As fontes não mentem: as fotografias da inauguração da Linha da Beira Alta na Figueira da Foz [The sources don't lie: the photographs of the inauguration of the Beira Alta Line in Figueira da Foz]". In Atas dos II Encontros de Cultura e Património da Figueira da Foz: A Visita Real de 1882 [Atas dos II Encontros de Cultura e Património da Figueira da Foz: The Royal Visit of 1882], 229-251. Figueira da Foz, Portugal: Câmara Municipal da Figueira da Foz, 2019.
    Published
  12. Cândido, Guida. "Fome, peste e guerra”: referências alimentares nos periódicos da Figueira da Foz durante a Grande Guerra [Hunger, Plague, and War: references to food in Figueira da Foz periodicals during the Great War]". In Portugal na (e no tempo da) Grande Guerra [Portugal in (and at the time of) the Great War], edited by Fernando Moreira; Orquídea Ribeiro; Susana Pimenta. UTAD – Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, 2019.
    Published
  13. Cândido, Guida; Ana Cláudia Domingues. "O Fundo Casa Havanesa: contributos para a historiografia local [The Casa Havanesa Fund: contributions to local historiography]". In Da produção à preservação informacional: desafios e oportunidades [From production to informational preservation: challenges and opportunities], edited by Nelson Vaquinhas; Marisa Caixas; Helena Vinagre. 2017.
    Published
  14. Cândido, Guida. "À Beira Sal Plantada a Salicórnia Amada [By the Salt Edge, the Beloved Salicornia]". In Literatura, viagens e turismo cultural no Brasil, em França e em Portugal [Literature, travel and cultural tourism in Brazil, France and Portugal], 470-480. Lisboa: Repositório da Universidade de Lisboa, 2017.
    Published
  15. Cândido, Guida. "The Contribution of Paleographic Sources for the Study of History of Food: The Case of the Food's Superintendent Book of the Real Colégio de S. Pedro de Coimbra (XVII century)". Imprensa da Universidade de Coimbra, 2014.
    10.14195/978-989-26-0886-0
  16. Cândido, Guida. "Figueira na boca de cena: História do teatro na coleção do Arquivo Fotográfico Municipal da Figueira da Foz [Figueira na boca de cena: History of the theater in the collection of the Municipal Photographic Archive of Figueira da Foz]". In Fotografia de investigação e arquivo [Research and archive photography]. Lisboa, Portugal: Museu Nacional do Teatro [National Theater Museum], 2014.
    Published
  17. Cândido, Guida. "A base de dados Bibliobase Imagem [The Bibliobase Imagem database]". In Actas das III Jornadas de Imagen Cultura y Tecnología. Madrid, Spain: Universidade Carlos III de Madrid, 2005.
    Published
  18. Cândido, Guida. "Arquivo Fotográfico Municipal da Figueira da Foz: Criação de um Tesauro [Figueira da Foz Municipal Photographic Archive: Creation of a Thesaurus]". In Actas das II Jornadas de Imagen Cultura y Tecnología. Madrid, Spain: Universidade Carlos III de Madrid, 2004.
    Published
Edited book
  1. Cândido, Guida. Carta Gastronómica da Região de Coimbra [Gastronomic Charter of the Coimbra Region]. Coimbra, Portugal. 2022.
    Published • Editor
  2. Cândido, Guida. As nossas mesas: receituário tradicional da rede de cidades Cencyl. Las nuestras tablas: recetario de la rede de ciudades Cencyl [Our tables: traditional cuisine from the Cencyl network of towns]. Figueira da Foz, Portugal: Câmara Municipal da Figueira da Foz. 2019.
    Published • Editor
Journal article
  1. Cândido, Guida. ""De viandas tão peregrinas para o regalo dos convidados" / O Livro de Cozinha da Infanta D. Maria e os banquetes régios Quinhentistas". Mátria Digital 12 (2024): 103-128. https://matriadigital.santarem.pt/index.php/ensaio https://matriadigital.santarem.pt/images/numero12/5.guidacandido.pdf.
  2. Cândido, Guida. Corresponding author: Cândido, Guida. "Annona ou Misto Curioso, de Eduardo da Cruz e Gilda Santos". Convergência Lusíada 35 52 (2024): 2014-2018. https://doi.org/10.37508/rcl.2024.n52a1310.
    Open access • 10.37508/rcl.2024.n52a1310
  3. Cândido, Guida. ""Consommé, glacé, fricassé". Francesismos na terminologia culinária em Arte de cozinha de João da Matta [Consommé, glacé, fricassé". Frenchisms in culinary terminology in João da Matta's Arte de cozinha]". Revista de História da Sociedade e da Cultura 21 (2021): 263-285. https://doi.org/10.14195/1645-2259_21_11.
    Open access • Published • 10.14195/1645-2259_21_11
  4. Cândido, Guida. "«Vinho e pão quanto convém»: referentes alimentares na peça quinhentista Auto das Regateiras. «Having enough wine and bread»: food references in the 16th century play «Auto das regateiras»". e-Letras com Vida 5 (2020): 11-25. http://hdl.handle.net/10400.2/13736.
    Open access • Published • https://doi.org/10.53943/ELCV.0220
  5. "Vinho e pa~o quanto conve´m»: referentes alimentares na pec¸a quinhentista Auto das regateiras". E-Letras com Vida (2020):
    https://doi.org/10.53943/ELCV.2018
  6. Cândido, Guida. "«O segredo de um cuscuz». Alimentação e Identidade [The secret of couscous. Food and Identity]". Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde, 10 3 (2015): 607-621. https://www.epublicacoes. uerj.br/index.php/demetra/article/viewFile/15490/13753.
    Published
  7. Cândido, Guida. "Dos legumes de vagem, em Apicius, De re coquinaria [Of pod vegetables, in Apicius, De re coquinar]". Boletim de estudos Clássicos da Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra [Bulletin of Classical Studies of the Faculty of Letters of the University of Coimbra] (2015):
    Published
  8. Cândido, Guida. "«Não destruas por causa da comida a obra de Deus»: restrições e recomendações alimentares na legislação sinodal portuguesa (séculos XIV a XVI) [Don't destroy God's work over food": dietary restrictions and recommendations in portuguese synodal legislation (14th to 16th centuries)]". Revista de História da Sociedade e da Cultura (2014): https://digitalis-dsp.uc.pt/bitstream/10316.2/39363/3/Nao%20destruas%20por%20causa%20da%20comida%20a%20obra%20de%20Deus.preview.pdf.
    Open access • Published • http://dx.doi.org/10.14195/1645-2259_14_5
Magazine article
  1. Cândido, Guida. "A defesa da gastronomia tradicional no movimento associativo [The defense of traditional gastronomy in the associative movement]", Sócia, 2020
  2. Cândido, Guida. "O fotógrafo Carlos Relvas e a Figueira da Foz [The photographer Carlos Relvas and Figueira da Foz]", Revista Rua Larga, 2008
Newsletter article
  1. Cândido, Guida. "Natal na Nossa Mesa [Christmas at Our Table]", Divisão de Cultura da Câmara Municipal da Figueira da Foz [City Hall Culture Division Municipal Council of Figueira da Foz], 2016
Preface / Postscript
  1. Cândido, Guida. "A propósito da abertura da exposição “Itinerário de Vergílio Correia, 1888-1944, expresso no seu arquivo de fotografias em chapa de vidro [About the opening of the exhibition "Itinerário de Vergílio Correia, 1888-1944, expresso no seu arquivo de fotografias em placa de vidro]". Preface to História, Arte, Arqueologia, Geografia e Etnografia IV Jornadas de Valorização do Património Cultural e Natural de Condeixa-a-Nova. Portugal. 2018.
    Published
Thesis / Dissertation
  1. "O que não haveis de comer: Fome e Saciedade na obra de Gil Vicente. What you won't eat: Hunger and Satiety in the work of Gil Vicente". PhD, Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra, 2023.
  2. Cândido, Guida. "Comer como uma Rainha: Estudo de um livro da Casa de D. Catarina de Áustria. Eating like a queen | Study of a book of the House of Catarina of Austria". Master, Universidade de Coimbra, 2014. http://hdl.handle.net/10316/26408.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2025/02/10 Oficina sobre leguminosas no âmbito da celebração do Dia Mundial das Leguminosas, dinamizado pelo FoodLab de Cascais com vertente teórica e prática. Oficina de Leguminosas
Foodlab Cascais (Cascais, Portugal)
2024/11/23 Carta Gastronómica da Região de Coimbra: um repositório por encerrar [Gastronomic Charter of the Region of Coimbra: a repository yet to be closed] Coimbra Região Gastronómica
Câmara Municipal de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2024/10/25 “Os corpos dos frugívoros são recetáculos de vida”: análise dos primeiros receituários vegetarianos portugueses. 10 º Colóquio DIAITA [The bodies of frugivores are receptacles of life": analysis of the first vegetarian recipes portuguese. 10th DIAITA Colloquium] 10 º Colóquio DIAITA. Mesas do Quotidiano e Mesas de Festa [10nd DIAITA Colloquium. Everyday Tables and Party Tables]
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2024/03/21 The study of an expense book from the household of Queen Catherine of Austria, dated 1571, reveals what was served at her table and that of her ladies in the month of May, particularly the fruits, among which the "cherries from Sintra" stand out. This is the starting point to uncover what was eaten and how it was eaten in an era marked by overseas expansion, which forever changed Portuguese gastronomy. It was during this time that rare, expensive, and hard-to-obtain foods began to be part of the dishes served at royal banquets. “Encontros com Guida Cândido: "uma canastra de serejas de Simtra para a Rainha D. Catarina de Áustria”.
Palácio Nacional de Sintra (Sintra, Portugal)
2024/03/07 Roundtable as part of the Cafés à Quinta project, organized by the Municipality of Figueira da Foz in partnership with Quinta Ciência Viva, Marefoz, and the University of Coimbra, featuring various professional speakers and researchers in the field of gastronomy, moderated by Lusa journalist José Luís Sousa. Figueira da Foz como destino gastronómico
Universidade de Coimbra (Figueira da Foz, Portugal)
2024/03/05 "inda que esivesse são": dietética e bromatologia na Compilação vicentina ["inda que esivesse são": dietetics and bromatology in the Vincentian Compilation ] Seminários do Centro de História: “para vertigens e flatos é bom remédio”: o alimento medicamento no Portugal Moderno [Seminars at the History Center: "vertigo and flatus are good medicine": food and medicine in Modern Portugal]
Faculdade de Letras Universidade de Lisboa (Lisboa, Portugal)
2024/02/23 Roundtable "História Global da Alimentação Portuguesa", at the Coimbra Municipal Library, with a panel of authors of the collective work, led by Professor Luís Lavrador and presentation of the work by the coordinator, Professor Isabel Drumond Braga, and the director, Dr. José Eduardo Franco Tertúlia "História Global da Alimentação Portuguesa"
Câmara Municipal de Coimbra (coimbra, Portugal)
2023/11/18 "Commented dinner “De viandas tão peregrinas para regalo dos convidados” as part of the event 'Virar a Mesa do Avesso", presented by journalist Fernando Alves. “De viandas tão peregrinas para regalo dos convidados”.
Fundação Eça de Queirós (Portugal)
2023/11/08 "Participation in a roundtable discussion on the book edition of Annona, the first culinary magazine published in Portugal (1836-1837), notable and rare. Published by Livraria Lello, in collaboration with the Real Gabinete Português de Leitura. Lançamento do livro Annona ou Misto Curioso
Livraria Lello (Porto, Portugal)
2023/10/16 Lecture Commemorative dinner for the anniversary of Queen Maria Pia. Coordination of the menu and historical context." Jantar evocativo do aniversário da Rainha D. Maria Pia
Câmara Municipal de Cascais (Cascais, Portugal)
2023/05/16 Sua Majestade o Bacalhau: origens e identidades de receitas “tradicionais” de bacalhau. [His Majesty the Cod: origins and identities of tradicional cod] 7º Fórum-Estudante em História e Culturas da Alimentação [ 7th Student Forum on History and Food Cultures]
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2023/04/26 Olhares sobre o livro de Cozinha da Infanta D. Maria [A look at the Infanta D. Maria] "Debate panel within the scope of the evaluation of the master's student's internship in" Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2023/03/13 "I mana tendes i queijadas? Os lacticínios na Compilação de Gil Vicente" [I mana have i queijadas? The dairy products in the Gil Vicente] "Open class in the Medieval Table seminar of the Master's program" Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2023/03/05 "Os Olhos também comem". "Roundtable with master and chef Paulo Queirós, on the importance of photography and food styling in gastronomy." 12th Exhibition of Conventual and Contemporary Sweets of Coimbra
Câmara Municipal de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2022/11/17 "E da-lh'-ei eu puro vinho? O vinho na comensalidade medieval e moderna" ["And shall I give him pure wine? The wine in themedieval and modern commensality"] Aula aberta na licenciatura em Gastronomia [Open class at Gastronomy)
Instituto Politécnico de Coimbra [Polytechnic Institute of Coimbra] (Coimbra, Portugal)
2022/10/26 "E as peras onde estão?": Frutos, árvores e campos na "Compilaçam" vicentina”. [And where are the pears?: Fruits, trees and fields in the Vicentian Compilation] 8º Colóquio Luso-Brasileiro de História e Culturas da Alimentação. [ 8th Luso-Brazilian History Colloquium and Food Cultures.]
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2022/10/21 Dinner Conference 'Five Centuries at the Table'. Coordination of the menu and historical context. Jantar temático
Câmara Municipal de Cascais (Cascais, Portugal)
2022/04/23 Presentation of the Carta Gastronómica da Região de Coimbra, with my editorial coordination Coimbra, Região Europeia da Gastronomia 2021-2022
CIM - Comunidade Intermunicipal da Região de Coimbra (Semide, Portugal)
2022/04/04 "Nesta grande casa se preparou hum esplendido banquete¿: a mesa de D. Catarina de Áustria" ["In this great house, humsplendid banquet¿: the table of Msgr.Catherine of Austria"] "Open class in the Medieval Table seminar of the Master's program" Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2022/02/02 Um ministro ao serviço de D. Maria II: o figueirense António Fernandes Coelho Universidade Sénior - Aulas de Património
Câmara Municipal da Figueira da Foz (Figueira da Foz, Portugal)
2021/08/19 Comer como uma Rainha: Itinerários gastronómicos nas mesas régias portuguesas do século XVI ao século XX no programa "Luso-brasilidades: práticas e trânsitos" [Eat like a Queen: Itineraries "Luso-brazilities: practices and transits" gastronomy at Portuguese royal tables from the 16th to the 20th century in the program "Luso-Brazilianities: practices and transits"] "Luso-brasilidades: práticas e trânsitos"
Real Gabinete Português de Leitura (Rio de Janeiro, Brazil)
2019/12/12 "Conference at Casino da Póvoa "Rainha D. Catarina, Banquete oferecido a D. Maria de Portugal Para Celebrar o Casamento com o Duque de Parma" Celebração dos 10 anos do restaurante Egoísta
Casino da Póvoa de Varzim (Póvoa de Varzim, Portugal)
2019/11/12 António Fernandes Coelho. Um ministro ao serviço de D. Maria II. Colóquio Internacional D. Maria II, princesa do Brasil, Rainha de Portugal
Palácio Nacional da Ajuda (Lisboa, Portugal)
2019/10/24 Ai se o porco voasse não havia ave que lhe chegasse”. Saberes e práticas na matança no território figueirense. [If the pig could fly, there wouldn't be enough birds for it". Knowledge and practices in pig slaughter in Figueira da Foz] 6º Colóquio Luso Brasileiro DIAITA. 6th Luso-Brazilian Colloquium DIAITA
Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2019/05/02 Mulheres na Gastronomia. Desenvolvimento de novos produtos. A Mesa das Rainhas”, III Encontros de Estudos Superiores de Gastronomia, IPC, Coimbra. [Women in Gastronomy.Development of new products. A Table of Queens", III Gastronomy Higher Studies Meetings] III Encontros de Estudos Superiores de Gastronomia [III Gastronomy Higher Studies Meetings]
Instituto Politécnico de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2018/11/28 "Vinho que baste, carne que farte¿. O vinho na comensalidade ao longo da História." ["Enough wine, enough meat". Wine in commensality throughoutHistory."] III Seminário de Enoturismo do Dão: Os saberes à mesa no Dão” [III Dão Wine Tourism Seminar: Knowledge at the table in the Dão"]
Escola Superior de Tecnologia e Gestão de Viseu. (Viseu, Portugal)
2018/05/21 “Comer como uma Rainha. Receituário real do século XVI ao século XX” ["Eating like a Queen. Royal recipes from the 16th to the 20th century"] 5º Fórum-Estudante de História e Culturas da Alimentação [5th Student Forum on the History and Cultures of Food]
Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2018/04/20 Fome, peste e guerra: referências alimentares nos periódicos da Figueira da Foz durante a Grande Guerra [Famine, plague and war: food references in Figueira's periodicalsda Foz during the Great War] Congresso Internacional “Portugal na (e no tempo da) Grande Guerra [International Congress "Portugal in (and at the time of) the Great War]
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
2018/04/09 As receitas do Livro de Cozinha da Infanta D. Maria: modus operandi [The recipes in Infanta D. Maria's cookbook: modus operandi] "Open class in the Medieval Table seminar of the Master's program" Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2017/10/27 Investigação & Ensino em História e Culturas da Alimentação em Portugal e no Brasil [Research & Teaching in the History and Cultures of Food in Portugal and Brazil] IV Colóquio Luso-Brasileiro DIAITA «Da mesa dos Sentidos aos Sentidos da Mesa» [IV DIAITA Luso-Brazilian Colloquium "From the Table of the Senses to the Senses of the Table"]
Universidade de Coimbra
2017/10/15 Não há festa sem comer: sociabilidade gastronómica na Figueira da Foz do século XX no na Universidade de Coimbra [ There's no party without eating: gastronomic sociability in 20th century Figueira da Foz at the University of Coimbra] IV Colóquio Luso-Brasileiro DIAITA «Da mesa dos Sentidos aos Sentidos da Mesa» [IV DIAITA Luso-Brazilian Colloquium "Da mesa dos Sentidos aos Sentidos da Mesa"]
Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2017/05/18 Receituário da Figueira da Foz: tradição versus inovação”. Dia Mundial da Alimentação [Figueira da Foz recipes: tradition versus innovation". World Food Day] Curso de Cozinha e Pastelaria [Cookery and Pastry Course]
Escola Profissional da Figueira da Foz (Figueira da Foz, Portugal)
2017/05/03 De viandas tão peregrinas para o regalo dos convidados”: Receitas do Livro de Cozinha da Infanta D. Maria. [De viandas tão peregrinas para o regalo dos convidados": Recipes from Infanta D. Maria's Cookbook.] Colóquios da Primavera Mesa e Poder [Spring Colloquia Table and Power]
Palácio Nacional da Ajuda (Lisboa, Portugal)
2017/03/24 Entre Latas: Indústria Conserveira Figueirense [Between Cans: Figueirense Canning Industry] Congresso Internacional «Para a Mesa: produção, transformação e distribuição alimentar do século XIX ao XX [International Congress "To the Table: food production, processing and distribution from the 19th to the 20th century]
Universidade Nova de Lisboa (Lisboa, Portugal)
2017/03/13 Cincos Séculos à Mesa: 50 receitas com História [Five Centuries at the Table: 50 Recipes with History] "Open class in the Medieval Table seminar of the Master's program" Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2017/02/23 Cinco Séculos à Mesa: Breve História da Alimentação [Five Centuries at the Table: A Brief History of Food] Universidade Sénior - Aulas de Património [Senior University - Heritage Classes]
Câmara Municipal da Figueira da Foz (Figueira da Foz, Portugal)
2016/06/02 A hora de comer é a mais pequenina: receituário figueirense [Eating time is the smallest: Figueira da Foz recipes] "Open class in the Medieval Table seminar of the Master's program" Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2016/05/23 Quem vende galinha come sardinha. Quem vende sardinha come galinha: o mar na mesa figueirense [Whoever sells chicken eats sardines. Whoever sells sardines eats chicken: the sea at Figueiredo's table] 3º Fórum-Estudante de História e Culturas da Alimentação [3rd Student Forum on the History and Cultures of Food]
Universidade de Coimbra (Portugal)
2016/04/14 O apetite nasce à (nossa) mesa: receituário gastronómico da Figueira da Foz [The appetite is born at (our) table: Figueira da Foz's gastronomic recipes]
Rotary Club da Figueira da Foz (Figueira da Foz, Portugal)
2016/03/07 Receita para um Receituário: análise do livro de gastronomia figueirense [Recipe for a Receituary: an analysis of the Figueira da Foz gastronomy book] "Open class in the Medieval Table seminar of the Master's program" Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2015/05/30 Vida ainda nas naturezas mortas – imaginário alimentar e religioso [Still life in still life - food and religious imagery] I Fórum-estudante de Estudos de História e Culturas Alimentar [ 1st Student Forum on the Study of History and Food Cultures]
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2015/05/29 Coração, Cabeça e Estômago: Uma tertúlia figueirense [Heart, Head and Stomach: A Figueira da Foz tertulia] 2º Fórum-Estudante de História e Culturas da Alimentação [ 2nd Student Forum on the History and Cultures of Food]
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra
2015/01/19 À beira sal plantada: rota da salicórnia [On the edge of planted salt: the salicornia route] III Colóquio Internacional Interdisciplinar «Literatura, viagens e turismo cultural no Brasil, em França e em Portugal [ III International Interdisciplinary Colloquium "Literature, travel and cultural tourism in Brazil, France and Portugal]
Universidade de Lisboa (Lisboa, Portugal)
2014/12/05 Da leitura à escrita. Caminho(s) para uma tese [From reading to writing. Path(s) to a thesis] "Open class in the Medieval Table seminar of the Master's program" Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra (co, Portugal)
2014/10/03 O Fundo Casa Havanesa: contributos para a historiografia local [The Casa Havanesa Fund: contributions for local historiography,] Encontro Internacional de Arquivos [International Archives Meeting]
(Évora, Portugal)
2014/09/26 Coimbra a Banhos | no dealbar do século XX [Coimbra a Banhos | at the dawn of the 20th century] Jornadas Europeias do Património, European Heritage Days]
Venerável Ordem Terceira da Penitência de São Francisco de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2014/08/07 A Figueira sob o olhar de Manuel Santos | 1893-1975 [Figueira under the gaze of Manuel Santos| 1893-1975] Conferências abertas [Open conferences]
Rotary Club da Figueira da Foz. (Figueira da Foz, Oman)
2014/05/03 Figueira na boca de cena: História do teatro na coleção do Arquivo Fotográfico Municipal da Figueira da Foz [Figueira da Foz at the mouth of the stage: History of the theater in the collection of the Figueira da Foz Municipal Photographic Archive] Fotografia de investigação e arquivo [Research and archive photography ]
Museu Nacional do Teatro (Lisboa, Portugal)
2013/11/07 Manuel Santos: um cineasta figueirense 2ª edição do Festival de Cinema Coimbra in Motions
CEIS20 Centro de Estudos Interdisciplinares (Coimbra, Portugal)
2013/05/31 A importância das fontes paleográficas no estudo da História da Alimentação: o caso do Livro de Superintendência de Cozinha do Real Colégio de São Pedro de Coimbra (século XVII) [The importance of paleographic sources in the study of the History of Food: the case of the Book of Kitchen Superintendence of the Royal College of St. Peter of Coimbra (17th century)] I Colóquio Luso-Brasileiro de História da Alimentação [1st Luso-Brazilian Colloquium on the History of Food]
Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra
2010/09/03 Ecos da Figueira em Sinais de Fogo no Casino Figueira Seminário Jorge de Sena
Agrupamento de Escolas da Figueira da Foz (Figueira da Foz, Portugal)
2009/08/07 História da Figueira Balnear Contada em Imagens no Conferências abertas
Rotary Club da Figueira da Foz (Figueira da Foz, Portugal)
2006/04/05 O Encontro de Carlos Relvas com a Figueira da Foz Universidade Sénior - Aulas de Património
Câmara Municipal da Figueira da Foz (Figueira da Foz, Portugal)
2004 A base de dados Bibliobase Imagem. [The Bibliobase Imagem database] III Jornadas de Imagen Cultura y Tecnología
Universidade Carlos III de Madrid (Madrid, Spain)
2003 Arquivo Fotográfico Municipal da Figueira da Foz: Criação de um Tesauro [Figueira da Foz Municipal Photographic Archive: Creation of a Thesaurus] II Jornadas de Imagen Cultura y Tecnología
Universidade Carlos III de Madrid (Madrid, Spain)

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2016 - Current À BEIRA SAL PLANTADA, A SALICÓRNIA AMADA - oficinas (2016)
Festival (Member of the Scientific Committee)
Município da Figueira da Foz, Portugal
2009 - Current Preparation and coordination of the catalog and photography exhibition "Figueira da Foz: Patrimónios Naturais" (2009)
Exhibition (Member of the Organising Committee)
Município da Figueira da Foz, Portugal
2025/03/20 - 2025/03/21 I Jornadas Portuguesas de Gastronomia: “A DOÇARIA PORTUGUESA: passado, presente e futuro” (2025/03/20 - 2025/03/21)
Congress (Member of the Organising Committee)
Câmara Municipal de Cascais, Portugal
2024/11/09 - 2024/11/09 Oficina de História da Alimentação. "Da fazedura de manjar branco e arroz-doce. Receitas quinhentistas". (2024/11/09)
Workshop
Junta de Freguesia de Alqueidão, Portugal
2024/10/24 - 2024/10/24 Presentation of the book "São Favas Contadas. Dos Vegetais ao Vegetarianismo" in a roundtable discussion with food historian Isabel Drumond Braga and Leya Group editor Maria do Rosário Pedreira (2024/10/24 - 2024/10/24)
Round table (Co-organisor)
Editora Leya Portugal, Portugal
2024/10/19 - 2024/10/19 Presentation of the book "São Favas Contadas. Dos Vegetais ao Vegetarianismo" with an interview by journalist Ricardo Dias Felner (2024/10/19 - 2024/10/19)
Round table (Co-organisor)
FNAC Portugal ACDLDMPT Ltd, Portugal
2024/05/26 - 2024/05/26 Food History Workshop "Traditional Portuguese Cuisine" (2024/05/26 - 2024/05/26)
Workshop (Other)
Cooking and Nature Hotel., Portugal
2024/05/16 - 2024/05/16 “Sardines da costa para suas Majestades”. Conference - Dinner Evoking the Royal Visit of 1882 to Figueira da Foz (2024/05/16 - 2024/05/16)
Conference (Co-organisor)
Museu Municipal Dr Santos Rocha, Portugal
2024/04/21 - 2024/04/21 Food History Workshop "Traditional Portuguese Cuisine" (2024/04/21 - 2024/04/21)
Workshop (Other)
Cooking and Nature Hotel., Portugal
2023/05/13 - 2023/05/13 "Dinner Conference The Prior Invites: 'Five Centuries at the Table'. Coordination of the menu and historical context. (2023/05/13 - 2023/05/13)
Conference
2018/05 - 2019/05 "Themed Dinners. Comer como uma Rainha. Pousada de Condeixa. With my curation, consultation, and historical context." (2018 - 2019)
Other
2018 - 2019 À BEIRA SAL PLANTADA, A SALICÓRNIA AMADA (2018 - 2019) Município da Figueira da Foz, Portugal
2018/09/28 - 2018/09/29 II ENCONTROS DE CULTURA E PATRIMÓNIO DA FIGUEIRA DA FOZ: A VISITA REAL DE 1882”, 28 e 29 de setembro de 2018. [II MEETINGS OF CULTURE AND FIGUEIRA DA FOZ'S PATRIMONY: THE ROYAL VISIT OF 1882", 28 and 29 of September 2018. (2018 - 2018)] (2018 - 2018)
Meeting
Município da Figueira da Foz, Portugal
2018/03/22 - 2018/03/22 Já ninguém manda postais (2018/03/22 - 2018/03/22)
Round table (Co-organisor)
Município da Figueira da Foz, Portugal
2017 - 2018 À BEIRA SAL PLANTADA, A SALICÓRNIA AMADA”, oficinas (2017 - 2018) Município da Figueira da Foz, Portugal
2011 - 2017 Coordenação da programação anual das exposições de fotografia da Sala de Exposições temporárias Afonso Cruz, Centro de Artes e Espetáculos da Figueira da Foz (2011 - 2017)
Exhibition
2013 - 2013 Preparation and coordination of the catalog and photography exhibition" Figueira da Foz: Destinos a Descobrir" (2013 - 2013)
Exhibition (Member of the Organising Committee)
2012 - 2012 V Concurso de Fotografia da Figueira da Foz. (2012 - 2012)
Call
Município da Figueira da Foz, Portugal
2008 - 2008 Preparation and coordination of the exhibition and its respective catalog of Figueirense cartophilia A Figueira dava um Postal (2008 - 2008) Município da Figueira da Foz, Portugal
2008 - 2008 IV Concurso de Fotografia da Figueira da Foz (2008 - 2008)
Call (Member of the Scientific Committee)
Município da Figueira da Foz, Portugal
2007 - 2007 Preparation and coordination of the catalog and photography exhibition A Figueira entre o Sagrado e o Profano: Símbolos, festas e Tradições, (2007 - 2007)
Exhibition
Município da Figueira da Foz, Portugal
2006 - 2006 Preparation and coordination of the exhibition and its respective catalog of photography/cinema Manuel Santos: a imagem de um talento (2006 - 2006)
Exhibition (Member of the Scientific Committee)
Município da Figueira da Foz, Portugal
2006 - 2006 III Concurso de Fotografia da Figueira da Foz (2006 - 2006)
Call (Member of the Scientific Committee)
Município da Figueira da Foz, Portugal
2005 - 2005 Preparation and coordination of the catalog and photography exhibition Figueira da Foz - Patrimónios. (2005 - 2005)
Exhibition (Member of the Organising Committee)
Município da Figueira da Foz, Portugal
2004 - 2004 II Concurso de Fotografia da Figueira da Foz. (2004 - 2004)
Call (Member of the Scientific Committee)
2003 - 2003 Preparation and coordination of the catalog and photography exhibition Figueira Imagens de Fim de Século (2003 - 2003)
Exhibition (Member of the Organising Committee)
Município da Figueira da Foz, Portugal

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2025/03/20 - 2025/03/21 JORNADAS PORTUGUESAS DE GASTRONOMIA: A doçaria portuguesa: passado, presente e futuro.
Round table
“Quão conventual é o doce que sai do convento?”
Câmara Municipal de Cascais, Portugal
2025/02/08 - 2025/02/08 Apresentação do livro "Doçaria Portuguesa. Das origens ao século XVIII" de João Pedro Gomes, tese de doutoramento em Patrimónios Alimentares: Culturas e Identidades da Universidade de Coimbra
Meeting
Apresentação do livro "Doçaria Portuguesa. Das origens ao século XVIII" de João Pedro Gomes
FNAC Portugal ACDLDMPT Ltd, Portugal
2024/11/14 - 2024/11/14 "Norte Diem". Espanha Verde
Meeting
"Norte Diem". Espanha Verde
2024/11/11 - 2024/11/11 Historical Gastronomy Workshop by researchers and instructors from the Bachelor's in Gastronomy. Recipes for Pastéis de Santa Clara present in Portuguese culinary literature from the 16th century to the present
Workshop
Oficina de gastronomia histórica. Pastéis de Santa Clara
Turismo de Portugal, Portugal
2024/11/04 - 2024/11/04 Seminário CEGaS. Economia Circular para uma Gastronomia Sustentável. [CEGaS Seminar. Circular Economy for Sustainable Gastronomy.]
Seminar
Seminário CEGaS. Economia Circular para uma Gastronomia Sustentável.
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Hotelaria e Turismo, Portugal
2024/10/15 - 2024/10/15 Historical Gastronomy Workshop by researchers and instructors from the Bachelor's in Gastronomy. Preparation of Marmalade, a preserve with culinary records dating back to the 16th century in Portugal
Workshop
Oficina de gastronomia histórica
Turismo de Portugal, Portugal
2024/03/23 - 2024/03/23 Member of the jury for the 6th edition of the "Election of the Best Traditional Folar of Figueira da Foz" Contest and the 1st edition of the "Election of the Easter Innovation Product of Figueira da Foz 2024" Contest, promoted by the Commercial and Industrial Association of Figueira da Foz
Call
Eleição do Melhor Folar Tradicional da Figueira da Foz
Associação Comercial e Industrial da Figueira da Foz, Portugal

Jury of academic degree

Topic
Role
Candidate name (Type of degree)
Institution / Organization
2024/04/14 Gastronomia Sociobiodiversa
(Thesis) Arguer
Bruna Gewehr (PhD)
Fundação de Apoio da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brazil
2021 Projecto final desenvolvimento de produtos gastronómicos [Final project to develop gastronomic products (Thesis)]
(Thesis) Main arguer
Décio André Carvalho da Silva (Other)
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia e Gestão de Oliveira do Hospital, Portugal

Association member

Society Organization name Role
2024/03/22 - Current Centro de Investigação Professor Doutor Joaquim Veríssimo Serrão Membro

Committee member

Activity description
Role
Institution / Organization
2023 - Current "Member of the Advisory Council for Cascais' candidacy for UNESCO Creative City of Gastronomy"
Advisor / Consultant
Câmara Municipal de Cascais, Portugal

Consulting

Activity description Institution / Organization
2024/12/09 - Current Membro do Conselho Consultivo da Candidatura de Cascais a Cidade Criativa da Gastronomia da UNESCO

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2021/04/22 - 2021/04/22 Gastronomia: do Património ao Turismo, Gastronomia: do Património ao Turismo” (Curso de Especialização Tecnológica) Escolas do Turismo de Portugal, Portugal

Interview (newspaper / magazine)

Activity description Newspaper / Forum
2024/11/29 Raízes, herbáceos e frutos: os vegetais no património alimentar português Ponto Final. Parágrafo

Interview (tv / radio show)

Program Topic
2024/12/07 - 2024/12/07 Sou Pessoa Para Isso Percurso de investigadora, doutoramento e o recente Livro "São Favas Contadas. Dos vegetais ao vegetarianismo".
2024/12/02 - 2024/12/02 Dois dedos de conversa. RDP Internacional Livro "São Favas Contadas. Dos vegetais ao vegetarianismo".
2024/11/13 - 2024/11/13 Convidado Extra Livro "São Favas Contadas. Dos vegetais ao vegetarianismo".
2024/10/22 - 2024/10/22 Portugal em Direto Livro "São Favas Contadas. Dos vegetais ao vegetarianismo".
Distinctions

Award

2024 PRÉMIO LITERATURA GALA FIGUEIRA TV
Figueira TV, Portugal
2021 Merit Award for the Master's in Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade (for the 2012-2014 cycle), supported by Turismo Centro de Portugal.
Turismo Centro de Portugal, Portugal
2020 Best Gourmand Awards Food Heritage
Best Gourmand Awards, France
2019 Prix de la Littérature Gastronomique
Academia Internacional de Gastronomia, Portugal
2018 Higher Education Merit Scholarship (for the academic year 2012-2014)
Universidade de Coimbra, Portugal
2017 Cookbook Fair
Portugal Cookbook Fair, Portugal
2016 Best Gourmand Awards Food Heritage
Best Gourmand Awards, France