Identification
Personal identification
- Full name
- Carla Isabel Igreja Rodrigues
Citation names
- Rodrigues, Carla Isabel Igreja
- Carla I Rodrigues
Author identifiers
- Ciência ID
- 7A12-0970-20A6
Email addresses
- carla.rodrigues@gruponabeiro.com (Professional)
Telephones
- Telephone
-
- (351) 964772125 (Professional)
Addresses
- Diverge, Grupo Nabeiro Innovation Center, PhD, Coffee Researcher. Alameda dos Oceanos 65 1.1, 1990-208, Parque das Nações, Lisboa, Portugal (Professional)
Knowledge fields
- Exact Sciences - Chemical Sciences
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
- Engineering and Technology - Industrial Biotechnology
- Engineering and Technology - Materials Engineering
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
French | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | |
English | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) |
Education
Degree | Classification | |
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2016 - 2017
Concluded
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Programa MINDLAB - Grupo Nabeiro (Curso médio)
Fábrica de Startups de Lisboa, Portugal
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2016 - 2016
Concluded
|
Ação de formação em Conceitos Básicos de SHT (Curso médio)
SeguriHigiene Sáude no Trabalho S.A., Portugal
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2015 - 2015
Concluded
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National Judge Course (Curso médio)
Speciality Coffee Association of Europe, United Kingdom
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2014 - 2014
Concluded
|
Embalagens Destinadas a Géneros Alimentícios. Uma Visão Global. (Curso médio)
Silliker Portugal Merieux NutriSciences, Portugal
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2007 - 2011
Concluded
|
Doutoramento em Química Especialidade Química Analítica (Doutoramento)
Universidade de Lisboa, Portugal
"Geographical Origin Discrimination of the Green Coffee Bean and Analytical Qualification of the Roasting Profiles" (THESIS/DISSERTATION)
|
Aprovado com Distinção e Louvo |
2007
Concluded
|
Química (Doutoramento)
Major in Especialidade: Química Analítica
Universidade de Lisboa, Portugal
"Geographical origin discrimination of the green coffee bean and analytical qualification of the roasting profiles." (THESIS/DISSERTATION)
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1998 - 1999
Concluded
|
Tecnologia Alimentar e Qualidade (Pós-Graduação)
Universidade Nova de Lisboa, Portugal
"Tecnologia Alimentar e Qualidade" (THESIS/DISSERTATION)
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16 |
1991 - 1996
Concluded
|
Biologia Vegetal Aplicada (Licenciatura)
Universidade de Lisboa, Portugal
"Sistemática de Leveduras - Avaliação da diversidade genómica de Pichia membranaefaciens" (THESIS/DISSERTATION)
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15 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
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2017/11 - Current | Coordinating Researcher (Research) | Novadelta, Comércio e Indústria de Cafés, S.A., Portugal |
2016/04 - Current | Coordinating Researcher (Research) | Novadelta S.A., Portugal |
2015/01 - Current | Coordinating Researcher (Research) | Diverge, Grupo Nabeiro Innovation Center, Portugal |
2013/08 - Current | Coordinating Researcher (Research) | Novadelta, Comércio e Industrias de Café, S.A., Portugal |
2011/08 - 2013/06 | Research Assistant (Research) | Universidade de Lisboa, Portugal |
Other Careers
Category Host institution |
Employer | |
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2004/09 - 2010/12 | Técnico Superior (Técnico Superior) | Instituto de Ci|encia Aplicada e Tecnologia, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
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2006/03 - 2009/09 | Outra Situação (Docente-Ens. Sup. Politécnico) | Escola de Tecnologia e Gestão Industrial, Portugal |
Projects
Other
Designation | Funders | |
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2010/01 - 2010/12 | IsoGeoCoffee. Em Busca da Origem Geográfica do Grão Verde do Café através das Relações entre Isótopos e Factores Ambientais
(IsoGeoCoffee)
PTDC/AGR-AAM/104357/2008
Researcher
Universidade de Lisboa, Portugal
University of Natural Resources and Life Sciences, Austria Hawai'i University at Manoa, United States Universidade Federal de Lavras, Brazil |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
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Outputs
Publications
Book |
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Book chapter |
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Conference abstract |
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Conference paper |
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Journal article |
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Report |
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Thesis / Dissertation |
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Other
Other output |
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Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
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2017 | KN25. Coffeeart project - combining physicochemical and neuromarketing studies of coffee blends towards the development of coffee emotionmaps and neuroinsights | CoCoTea2017
Università del Piemonte Orientale, Italy; University of Turin, Italy; Wageningen University, The Netherlands (Turin, Portugal)
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2015 | When the Academics Meet the Industries. Past, present and future of cocoa, coffee and tea based products. | CoCoTea2015
Elsevier (Aveiro Portugal, Portugal)
|
2014 | Can Mathematics Improve the Art of Roasting Coffee? | Seminars
IST - CEMAT (Lisboa, Portugal)
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2009 | Isotopes in Coffee | Invited lecture on Stable Isotopes at the Max-Volmer-Laboratorium at the Technical University of Berlin
Max-Volmer Laboratorium (Berlin, Germany)
|
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
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2014 - Current | Café Expresso em Pastilha: a Qualquer Altura, a conveniência de uma Inovação
Co-supervisor
|
Biotecnologia Agrária e Alimentar (PhD)
Universidade de Aveiro, Portugal
TecMinho Associação Universidade-Empresa para o Desenvolvimento, Portugal |
2015 - 2015 | Determinação do perfil de compostos com capacidade antioxidante na bebida RedEspresso do sistema Delta Q
Co-supervisor
|
Mestrado em Engenharia Química (Master)
Associação para o Desenvolvimento do Instituto Superior Técnico, Portugal
Universidade de Lisboa, Portugal |
2015 - 2015 | Classificação de grãos de café de acordo com a origem geográfica: uma abordagem estatística. Análise de regiões produtoras
do Havai, Brasil, Etiópia e Quénia
Co-supervisor
|
Mestrado em Matemática e Aplicações (Master)
Associação para o Desenvolvimento do Instituto Superior Técnico, Portugal
|
2014 - 2014 | Desenvolvimento de Bebida à Base de Cevada em Cápsula de Café para o Sistema Delta Q
Co-supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Lisboa, Portugal
|
2013 - 2013 | Avaliação da resistência endógena de espécies de Pinus a Bursaphelenchus xylopphilus através da análise de fitoquímicos e
compostos orgânicos voláteis.
Co-supervisor
|
Biologia da Conservação (Master)
Universidade de Lisboa, Portugal
|
2009 - 2009 | Preparação de amostras para análise em espectrometria de massa de razão isotópica (IRMS)
Supervisor
|
Especialização em Qualidade Alimentar (Degree)
Escola de Tecnologia e Gestão Industrial, Portugal
Instituto de Ci|encia Aplicada e Tecnologia, Portugal |
2007 - 2007 | Análise isotópica do grão verde do café e discriminação da sua origem geográfica
Supervisor
|
Especialização em Qualidade Alimentar (Degree)
Escola de Tecnologia e Gestão Industrial, Portugal
Instituto de Ci|encia Aplicada e Tecnologia, Portugal |
2006 - 2006 | Determinação de perfis de compostos voláteis em diferentes bebidas de café
Supervisor
|
Especialização em Qualidade Alimentar (Degree)
Escola de Tecnologia e Gestão Industrial, Portugal
Instituto de Ci|encia Aplicada e Tecnologia, Portugal |
2004 - 2004 | Análise quantitativa e qualitativa do perfil de ácidos orgânicos de baixo peso molecular em bebida de café submetido a diferentes
condições de torra
Supervisor
|
Especialização em Qualidade Alimentar (Degree)
Escola de Tecnologia e Gestão Industrial, Portugal
Instituto de Ci|encia Aplicada e Tecnologia, Portugal |
Event organisation
Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2014 - 2014 | Simpósio Café, Saúde e Sociedade
Symposium (Other)
|
Centro de Ciência do Café, Portugal |
2011 - 2011 | SIBAE Training School on Stable Isotopes and Sampling Issues
Workshop (Other)
|
COST Action - European Science Foundation, Portugal |
2009 - 2009 | SIBAE - Working Groups Meeting
Meeting (Other)
|
European Science Foundation (COST Action), Portugal |
2007 - 2007 | SIBAE-BASIN Stable Isotope Meeting-Isotopes as Tracers of Ecological Change
Meeting (Other)
|
European Science Foundation (COST Action), Portugal |
Event participation
Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
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2017 - 2017 | 3ª CICAI - Conferência Internacional Cooperação Agroalimentar para a Inovação (e Networking Lunch)
Conference
|
3ª CICAI - Conferência Internacional Cooperação Agroalimentar para a Inovação
Associação Integralar Intervenção de Excelência no Sector Agro-Alimentar, Portugal
|
2017 - 2017 | Screening of antioxidant activity in different coffee blends
Congress
|
Microbiotec'17
Portuguese Society of Microbiology and the Portuguese Society of Biotechnology, Portugal
|
2017 - 2017 | Development and characterization of edible films from polysaccharides of different sources
Congress
|
12º Encontro Nacional – Glupor-12
Grupo de Glúcidos da Sociedade Portuguesa de Química, Portugal
|
2017 - 2017 | Expofarma 2017 - Lounge Inovação: Café&Saúde: Benefícios do Consumo do Café
Other
|
Expofarma 2017
ANL, Portugal
|
2016 - 2016 | 3º Simpósio Nacional SPASS 2016
Symposium
|
3º Simpósio Nacional SPASS 2016 - Comissão Científica e Key Note Speaker
Insituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
|
2016 - 2016 | ECSITE 2016 Annual Conference
Conference
|
ECSITE 2016 Annual Conference
ECSITE, Austria
|
2014 - 2014 | Dynamic simulation of the supercritical green coffee beans decaffeination process
Meeting
|
14th European Meeting on Supercritical Fluids |
2014 - 2014 | Innovation Food Fair XVII Encontro de Química dos Alimentos
Workshop
|
XII Encontro de Química dos Alimentos
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
2014 - 2014 | Embalagens Destinadas a Géneros Alimentícios. Uma Visão Global.
Seminar
|
Embalagens Destinadas a Géneros Alimentícios. Uma Visão Global.
Silliker Portugal, Merieux NutriSciences, Portugal
|
2013 - 2013 | The application of isotope mass spectrometry to the study of the ecophysiology of plant seeds
Meeting
|
COST-SIBAE 2013 MEETING Challenges in the Applications of Stable Isotopes Across Disciplines and Scales
SIBAE, Poland
|
2012 - 2012 | Isotopes as a Tool for Geographic Fingerprinting of Coffee (The IsoGeoCoffee Project)
Conference
|
Science in the Tropics: glimpsing the past, projecting the future
IICT - Instituto de Investigação Científica Tropical, Portugal
|
2011 - 2011 | Isotopes as tracers of the main environmental factors that contribute to the specificity of the green coffee bean
Conference
|
European Geosciences Union General Assembly 2011
European Geosciences Union, Austria
|
2010 - 2010 | Coffee seeds isotopic composition as a potential proxy to evaluate Minas Gerais, Brazil seasonal variations during seed maturation
Conference
|
European Geosciences Union General Assembly 2010
European Geosciences Union, Austria
|
2010 - 2010 | SIBAE Working Groups Meeting
Meeting
|
SIBAE Biaanual Meeting
European Science Foundation, Spain
|
2009 - 2009 | Application of Polyurethane Foams to Characterize Aroma Compounds in Coffee Blends
Conference
|
4th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA2009)
International Association of Environmental Analytical Chemistry, Czech Republic
|
2008 - 2008 | In Search for the Geographic Origin Discrimination of the Green Coffee Bean
Conference
|
22nd International Conference on Coffee Science – ASIC 2008
ASIC, Brazil
|
2008 - 2008 | Comparing SPME fibres on the Characterization of Aroma of Roasted Coffee according to different roasting profiles
Conference
|
32nd International Symposium on Capillary Chromatography |
2007 - 2007 | Stable Isotope Analysis for Origin Discrimination of Green Coffee: heavy isotopes as local indicators
Conference
|
7th INTERNATIONAL FOOD DATA CONFERENCE- Food Composition and Biodiversity
FAO, Brazil
|
2007 - 2007 | Stable Isotopes in Ecology
Workshop
|
Stable Isotopes in Ecology
European Science Foundation (SIBAE - Stable Isotopes in Atmospheric - Biospheric Exchange) and University of Vienna, Austria
|
2007 - 2007 | ESN Conference - A systematic approach to planning and performing sensory tests
Conference
|
ESN Conference - A systematic approach to planning and performing sensory tests
European Sensory Netwrok (ESN), Portugal
|
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
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---|---|---|
2017 | Assessment Methodologies for Food Safety: Agglomerated Cork Stoppers | Catarina Miguens das Neves André (PhD)
Universidade de Lisboa, Portugal
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2011 | Isotope Analysis of Dental Enamel for Assessing Geographic Origin and Geographic Mobility in Humans: A Pilot Study | Luciana Azevedo de Sá Rio Branco (Master)
Universidade do Porto, Portugal
Universidade de Lisboa, Portugal |
Association member
Society Organization name | Role | |
---|---|---|
2011/10 - Current | Universidade da Terceira Idade da Câmara Municipal de Alenquer | |
2010/10 - Current | Associação Europeia de Terapias Orientais | |
2009/10 - Current | SIBAE - Stable Isotopes in Biospheric-Atmospheric-Earth System Research Network | |
2009/04 - Current | EGU - European Geosciences Union | |
2015/04 - 2018/01 | SCA Speciality Coffee Assotiation | |
2013/01 - 2017/05 | AICC - Associação Industrial e Comercial do Café | |
2015/05 - 2015/12 | Associação Industrial e Comercial do Café | |
2007/06 - 2010/12 | Cooperativa Crescer na Cidade |
Consulting
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2016 - Current | SIFIDE II | |
2015 - Current | Candidatura SIFIDE II | |
2014 - Current | Relatório de projecto: CoffeeArt Projeto QREN individual I&DT, FCOMP-01-0202-FEDER-024886 | |
2014 - Current | Relatório técnico: SIFIDE II |
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
---|---|---|---|
2014 - 2014 | Técnicas de Torrefação | Aperfeiçoamento (Curso médio) | |
2014 - 2014 | Técnicas de Torrefação | Aperfeiçoamento (Curso médio) | Associação Industrial e Comercial do Café, Portugal |
2012 - 2012 | Stable isotope analysis of natural products as a tool to study ecological processes/Downscalling Isoscapes to Community Level | Especialização (Curso médio) | SIIAF/CBA/FCUL, Portugal |
2012 - 2012 | Aromaterapia de Inverno | Aperfeiçoamento (Curso médio) | |
2011 - 2011 | SIBAE Training School on Stable Isotopes and Sampling Issues | Especialização (Curso médio) | SIBAE network (COST Action - European Science Foundation) e FCUL, Portugal |
2007 - 2007 | Bioquímica | Especialização (Curso médio) | ETGI/UCP, Portugal |
2007 - 2007 | Química Orgânica | Especialização (Curso médio) | ETGI/UCP, Portugal |
2007 - 2007 | Projecto | Especialização (Curso médio) | ETGI/UCP, Portugal |
2006 - 2006 | Bioquímica | Especialização (Curso médio) | ETGI/UCP, Portugal |
2006 - 2006 | Química Orgânica | Especialização (Curso médio) | ETGI/UCP, Portugal |
2005 - 2005 | Bioquímica | Especialização (Curso médio) | ETGI/UCP, Portugal |
2005 - 2005 | Química Orgânica | Especialização (Curso médio) | ETGI/UCP, Portugal |
Evaluation committee
Activity description Role |
Institution / Organization | Funding entity | |
---|---|---|---|
2012 - Current | Candidaturas a projectos de investigação científica nacionais | National Center of Science and Technology Evaluation, Kazakhstan |
Journal scientific committee
Journal title (ISSN) | Publisher | |
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2012/01/02 - 2012/12/31 | Food Chemistry |
Other jury / evaluation
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2017 - Current | 4º Campeonato Nacional de Baristas na função de Juíz Sensorial (SCA - speciality coffee assotiation and AICC, portugal) | Associação de Industrial e Comercial do Café, Portugal |
2016 - Current | 3º Campeonato Nacional de Baristas | Associação de Industrial e Comercial do Café, Portugal |
2015 - Current | 2º Campeonato Nacional de Baristas | Associação de Industrial e Comercial do Café, Portugal |
Distinctions
Other distinction
2017 | Prémio Produto do Ano 2016 - Delta Q MyQoffee
Product of the Year Portugal, Portugal
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2014 | Melhor Mestrado Engenharia Alimentar (Coorientação dos Estudos de Diana Silva)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
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2010 | Best Research Project
Organizing Comittee of the 22nd ICP-MS User Meeting, Portugal
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