Identification
Personal identification
- Full name
- Maria Manuela Faria Amorim
Citation names
- Amorim, M.M
- Manuela Amorim
Author identifiers
- Ciência ID
- 791D-E9BA-D432
- ORCID iD
- 0000-0002-1485-0423
- Google Scholar ID
- 6Dh9FuoAAAAJ&hl
Knowledge fields
- Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
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Spanish; Castilian (Mother tongue) | |||||
Portuguese | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Upper intermediate (B2) |
English | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2012/01/01 - 2018/09/26
Concluded
|
Biotecnologia (Doutoramento)
Major in Food Science and Engineering
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Development and characterization of functional ingredients through valorization of spent brewer yeast: peptide concentrates
and ß-glucans with biological activities" (THESIS/DISSERTATION)
|
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2003 - 2008
Concluded
|
Microbiologia (Licenciatura)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
14 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2018/06/01 - Current | Contracted Researcher (Research) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2016/10/01 - 2018/06/01 | Researcher (Research) | Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal |
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal | ||
2011 - 2018 | Researcher (Research) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2008 - 2009 | Research Trainee (Research) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
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2009 - 2010 | Tradutora Projecto iberoamericano C-PRO | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2016/11/01 - 2016/12/31 | NANO-BIOACTIVE carriers: new nanoparticulate systems for protection of bioactive compounds for incorporation in systems.
ND
Other
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia Argentina Ministerio de Ciencia Tecnología e Innovación Concluded
|
2012/01/01 - 2016/01/01 | Development and characterization of functional ingredients through valorization of spent brewer yeast: peptide concentrates
and ß-glucans with biological activities
SFRH/BD/81901/2011
PhD Student Fellow
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2010/01/01 - 2012/12/31 | ACTIPEP: Produção e avaliação biológica de novos extractos péptidicos a partir da hidrólise de sub-produtos lácteos proteínas
do soro, e da industria cervejeira - levedura de cerveja, para o desenvolvimento de novos ingredientes funcionais.
QREN-ADI 11531
Research Fellow
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Concluded
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2018/06/01 - 2023/09/30 | ALCHEMY: Economic valorization of coproducts/residues from fermentative processes
Alchemy
Researcher
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
European Regional Development Fund
Concluded
|
2016 - 2019 | BIORALSTRIP: Development of oral films with nanoencapsulated bioactive compounds
PTDC/BBB-NAN/3249/2014
Other
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2016/05/01 - 2017/09/30 | R4TEXTILES: Desenvolvimento de têxteis sustentáveis com base na valorização de resíduos têxteis e agroalimentares.
10151
Research Fellow
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Concluded
|
2014 - 2015 | VALORINTEGRADOR: Valorização integrada de subprodutos agro-alimentares para aplicação na alimentação humana e animal.
38861
Other
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Concluded
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Outputs
Publications
Conference poster |
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Journal article |
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Thesis / Dissertation |
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Intellectual property
Patent |
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Other
Other output |
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Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
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2019/07 | Capturing High Value from Industrial Fermentation BioProduts. | Encontro Ciência 2019
Centro de congressos de Lisboa (Lisboa, Portugal)
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2015/09/01 | Prebiotic activity of brewer yeast cell wall | ICFNT 2015: International Conference on Food and Nutrition Technology
(Londres, United Kingdom)
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2015/07 | Desenvolvimento de ingredientes funcionais a partir do subproduto da indústria cervejeira. Universidade | Empresa na Formação Pós-Graduada
Universidade Católica Portuguesa (Porto, Portugal)
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2015 | Incorporação de Péptidos bioativos em alimentos | Jornadas de Nutrição
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
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2011/09 | Responsabilidad social y Biotecnologia |
Universidad Inca Garcilaso de la Vega (Lima, Peru)
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Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
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2019/12/06 | Market Potential of Yeast Beta-glucans in the Cosmetic Industry within the Alchemy Project
(Thesis) Main arguer
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Ângela Sofia Marques Soares (Master)
Universidade Católica Portuguesa Católica Porto Business School, Portugal
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Association member
Society Organization name | Role | |
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2013 - Current | ISAPP - International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics |
Journal scientific committee
Journal title (ISSN) | Publisher | |
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2020 - Current | Innovative Food Science and Emerging Technologies | Elsevier |
2018 - Current | International Journal of Applied Microbiology and Biotechnology Research |
Distinctions
Other distinction
2013 | Travel award
International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics, United States
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