Identification
Personal identification
- Full name
- Nathana Lazzarotto Cristofoli
Citation names
- Cristofoli, N.L.
- Cristofoli, Nathana Lazzarotto
Author identifiers
- Ciência ID
- 791B-AC54-445A
- ORCID iD
- 0000-0002-0919-517X
Email addresses
- nlcristofoli@ualg.pt (Professional)
Telephones
- Telephone
-
- 289 800 10 Ext.: 6538 (Professional)
Addresses
- Universidade do Algarve, Campus Gambelas, Bloco B1, 8005-226, Faro, Faro, Portugal (Professional)
Websites
- www.linkedin.com/in/nathana-cristofoli-3a9010143 (Professional)
Knowledge fields
- Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
Languages
| Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
|---|---|---|---|---|---|
| Portuguese (Mother tongue) | |||||
| English | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Advanced (C1) | Upper intermediate (B2) |
| Italian | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Intermediate (B1) |
Education
| Degree | Classification | |
|---|---|---|
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2020/01/01 - 2024/06/30
Ongoing
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Ciências Biotecnológicas (Doutoramento)
Major in Biotecnologia Alimentar
Universidade do Algarve, Portugal
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2021/02 - 2021/05
Ongoing
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Statistical Thinking for Industrial Problem Solving (Outros)
SAS Analytics Software & Solutions, United States
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2021/03 - 2021/03
Concluded
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Certified Peer Reviewer Course (Outros)
Elsevier Inc, United States
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2020/01/28 - 2020/01/28
Concluded
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Principles and Applications of NMR Spectroscopy (Curso de Especialização Tecnológica)
Centro de Ciências do Mar, Portugal
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2017/09
Concluded
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Engenharia de Alimentos (Master)
Universidade Federal de Santa Catarina, Brazil
"OBTENÇÃO DE EXTRATOS COM POTENCIAL ANTIOXIDANTE E ANTIMICROBIANO DA FOLHA DA CAJAZEIRA (Spondias mombin)" (THESIS/DISSERTATION)
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18,0 |
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2016
Concluded
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Ciência dos Alimentos (Tecnologia de Frutas e Hortaliças) (Laurea Specialistica)
Universidade Federal de Pelotas, Brazil
"Extratos naturais obtidos de subprodutos vegetais com propriedades antimicrobianas" (THESIS/DISSERTATION)
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16 |
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2015
Concluded
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Engenharia de Alimentos (Graduado)
Universidade Federal do Ceará, Brazil
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16 |
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2013 - 2013
Concluded
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Formação de Auditores Internos (Curso médio)
ÍNDICE - Consultores Associados, Brazil
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2012 - 2012
Concluded
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Microsoft Excel (Curso médio)
S.O.S. Educação Profissional, Brazil
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2011 - 2011
Concluded
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Rotulagem obrigatória das massas alimentícias (Curso médio)
Federação das Indústrias do Estado do Ceará, Brazil
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2011 - 2011
Concluded
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Adição de ingredientes funcionais (Curso médio)
Federação das Indústrias do Estado do Ceará, Brazil
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2010 - 2010
Concluded
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Boas Práticas de Fabricação (Curso médio)
Serviço Nacional de Aprendizagem Industrial, Brazil
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2010 - 2010
Concluded
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Análise de perigos e pontos críticos de controle (Curso médio)
Serviço Nacional de Aprendizagem Industrial, Brazil
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Affiliation
Science
| Category Host institution |
Employer | |
|---|---|---|
| 2018/12/01 - 2019/12/31 | Researcher (Research) | Universidade do Algarve Centro de Ciências do Mar, Portugal |
| 2014/01/01 - 2014/12/01 | Researcher (Research) | Universidade Federal do Ceará, Brazil |
| Universidade Federal do Ceará, Brazil | ||
| 2010/07/01 - 2011/03/01 | Researcher (Research) | Universidade Federal do Ceará, Brazil |
| Universidade Federal do Ceará, Brazil |
Other Careers
| Category Host institution |
Employer | |
|---|---|---|
| 2018/09 - 2018/11 | Encarregado Operacional (Assistente Operacional) | Grand Carob, Portugal |
| Universidade do Algarve, Portugal | ||
| 2015/10/01 - 2015/12/20 | Assistente Técnico (Assistente Técnico) | Empresa Júnior de Consultoria em Eng. de Alimentos e Eng. Química, Brazil |
| 2012/12/01 - 2013/09/01 | Assistente Operacional (Assistente Operacional) | Sucos do Brasil S/A, JANDAIA, Brazil |
Positions / Appointments
| Category Host institution |
Employer | |
|---|---|---|
| 2025/04/15 - Current | Chief Executive Officer | Momodoro, Lda, Portugal |
Projects
Grant
| Designation | Funders | |
|---|---|---|
| 2020/01/01 - 2025/04/15 | Development of intelligent packaging based on raw materials obtained from the rhodophyte Porphyridium cruentum
SFRH/BD/149395/2019
PhD Student Fellow
Universidade do Algarve, Portugal
Universidade de Aveiro, Portugal |
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Ongoing
|
| 2018/12/01 - 2019/12 | ALGARED PLUS - RED transfronteriza para el desarrollo de productos innovadores con microALGAs
Research Fellow
Centro de Ciências do Mar, Portugal
Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal |
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Concluded
|
| 2015/02/01 - 2017/06/01 | OBTENÇÃO DE EXTRATOS COM POTENCIAL ANTIOXIDANTE E ANTIMICROBIANO DA FOLHA DA CAJAZEIRA (Spondias mombin)
CAPES
Master Student Fellow
Universidade Federal de Santa Catarina, Brazil
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Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior Erasmus Plus Concluded
|
| 2014/07/01 - 2014/12/31 | AGREGAÇÃO DE VALOR A CHÁ GELADO DE GENGIBRE ATRAVÉS DE FRUTAS PRODUZIDAS NA REGIÃO NORDESTE
PIBIC2014.2
Scientific Initiation Fellow
Universidade Federal do Ceará, Brazil
|
Concluded
|
| 2014/01/01 - 2014/06/30 | AGREGAÇÃO DE VALOR A FRUTAS PRODUZIDAS NA REGIÃO NORDESTE ATRAVÉS DA ELABORAÇÃO DE SALADA DE FRUTAS PRONTA PARA O CONSUMO
ENRIQUECIDAS COM LINHAÇA E QUITOSANA
PIBIC2014.1
Scientific Initiation Fellow
Universidade Federal do Ceará, Brazil
|
Concluded
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Outputs
Publications
| Book chapter |
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| Conference abstract |
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| Conference paper |
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| Conference poster |
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| Journal article |
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Activities
Oral presentation
| Presentation title | Event name Host (Event location) |
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|---|---|---|
| 2023/11/14 | Exopolysaccharides from Porphyridium cruentum as a novel reinforcing agent for bio-based biofilms | Jornadas Anuais de Doutorandos 2022
Universidade do Algarve (Faro, Portugal)
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| 2022/08/16 | Structural characterization of exopolysaccharides obtained from Porphyridium cruentum exhausted culture medium | Jornadas Anuais de Doutorandos 2022
Universidade do Algarve (Faro, Portugal)
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| 2020/12/09 | Recovery of natural polymers from an exhausted culture medium of microalga Porphyridium cruentum production by different methods | V Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura |
| 2019/12 | ALGARED+: Old and New Microalgae for Novel Bioactivities | AlgaEurope 2020
European Algae Biomass Association (Paris, France)
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Supervision
| Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
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|---|---|---|
| 2022/03/01 - 2022/08/31 | Obtention of phycoerythrin pigment from Porphyridium cruentum and evaluation of behavior as intelligent packaging agent
Co-supervisor
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Diethnes Panepistemio tes Ellados, Greece
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| 2021/05 - 2021/07 | Obtention of exopolysaccharides from the exhausted culture medium of Porphyridium cruentum and development of biofilms by
casting
Co-supervisor
|
Universidade do Algarve, Portugal
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Event organisation
| Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
|---|---|---|
| 2019/07/01 - 2019/07/04 | XII CIBIA Challenging Food Engineering as a Driver Towards Sustainable Food Processing (2019/07/01 - 2019/07/04)
Congress (Member of the Scientific Committee)
|
Universidade do Algarve, Portugal |
| 2019/03/26 - 2019/03/26 | Workshop ALGARED+ Novas Microalgas, Novas Aplicações (2019/03/26 - 2019/03/26)
Workshop (Member of the Organising Committee)
|
Universidade do Algarve, Portugal |
| 2010/08 - 2010/10 | 16ª Semana de Engenharia de Alimentos da Universidade Federal do Ceará (2010/10 - 2010/10)
Meeting
|
Universidade Federal do Ceará, Brazil |
Event participation
| Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
|---|---|---|
| 2019/11/22 - 2019/11/22 | ALGAE - Workshop
Workshop
|
Centro de Ciências do Mar, Portugal
|
| 2019/03/26 - 2019/03/26 | Workshop ALGARED+ Novas Microalgas, Novas Aplicações
Workshop
|
Universidade do Algarve, Portugal
|
Journal scientific committee
| Journal title (ISSN) | Publisher | |
|---|---|---|
| 2022/02 - Current | Food packaging and shelf life (2214-2894) | Elsevier |
| 2021/05 - Current | Design principles & practices (2473-5736) | |
| 2018/10 - Current | BRAZILIAN JOURNAL OF FOOD TECHNOLOGY (1981-6723) | SciELO |
| 2018/06 - Current | International Journal of Food Studies (2182-1054) | ISEKI Food Association |
Distinctions
Award
| 2014 | Melhor trabalho da área Ciência e Tecnologia de Alimentos do XXXIII Encontro de Iniciação Científica
Universidade Federal do Ceará, Brazil
|
