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Preciosa de Jesus da Costa Pires. Publicou 15 artigos em revistas especializadas. No seu currículo Ciência Vitae os termos mais frequentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Chouriço; Food additives; Meat products; CNPQ::LINGUISTICA, LETRAS E ARTES::LETRAS; Crítica literária; Poesia brasileira; Poesia eletrônica; Poesia visual; Literary criticism; Brazilian poetry; Electronic poetry; Visual poetry; Pecuária biológica; Géneros; Composição química; Composição mineral; Rótulo nutricional; Organic livestock; Gender; Chemical composition; Mineral composition; Nutrition label; CNPQ::LINGUISTICA, LETRAS E ARTES::ARTES; Arteloucura; Arte; Loucura; Processo; Criativo; Subjetividade; Art; Madness; Creative; Process; Subjectivity; Milk; Chemometrics; Pathogens; CNPQ::LINGUISTICA, LETRAS E ARTES::LETRAS::TEORIA LITERARIA; Poesia; Filosofia; Crítica Literária; Poetry; Philosophy; alojamento; performance produtiva de coelhos; densidade animal; pine bark; antioxidant properties; phenolic compounds; RP-HPLC-UV; Qualidade; Vitelos; Padrão nutricional; Ácido gordo; PUFA de cadeia longa; Calves; Quality; Nutritional standard; Fatty Acids; long chain PUFA; Raul Seixas; MPB; Paradoxias; Clarice Lispector; Desobediência; Literatura e Filosofia; Fundo; Superfície; Indiscipline; Literature and philosophy; Bottom; Surface; .
Identification

Personal identification

Full name
Preciosa de Jesus da Costa Pires

Citation names

  • Pires, Preciosa
  • Pires, P.

Author identifiers

Ciência ID
701C-165D-87B1
ORCID iD
0000-0003-2075-5913
Scopus Author Id
1079553

Knowledge fields

  • Exact Sciences - Chemical Sciences - Organic Chemistry
  • Exact Sciences - Chemical Sciences - Organic Chemistry
Education
Degree Classification
1991/09 - 1995/05
Concluded
Química (Doktor (PhD))
Major in Química Orgânica
Universidade de Liverpool, United Kingdom
"Synthesis and Applications of Metal(IV) Phosphates, Phosphonates and their Analogues in Oxidation Reactions using Hydrogen Peroxide" " (THESIS/DISSERTATION)
Unânimidade
1985/10 - 1990/07
Concluded
Química Industrial (Licenciatura)
Universidade de Coimbra Faculdade de Ciencias e Tecnologia, Portugal
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
1990 - 1991/03 Researcher (Research) Universidade de Coimbra Departamento de Química, Portugal

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
1999/05 - Current Teacher Coordinator (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
1995 - 1999 Assistant (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal

Other Careers

Category
Host institution
Employer
1991/04 - 1991/08 Carreiras / Categorias Subsistentes F Hoffmann-La Roche AG, Switzerland
Projects

Contract

Designation Funders
2018 - 2021/06 RICEPLUS: Desenvolvimento de soluções inovadoras de funcionalização tecnológica e nutricional de arroz Carolino
POCI-01-0247- FEDER-033389
Researcher
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2018 - 2019/12 Novos patés com elevada qualidade organolética, sensorial e nutricional sustentados na redução do desperdício atual de co-produtos de pescado de elevado valor nutricional
Vale OI COMUR nº 41634
Researcher
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
2017 - 2019/12 PIGS+CARE - Otimização da produção de carcaças pesadas de suíno de modo natural e zeloso sem recurso à castração, visando novos produtos cárneos sem resíduos e elevado valor acrescentado
ANI-17626 - Projetos em co-promoção
Researcher
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2016 - 2019/06 REDVALUE Aliança tecnológica para completar o ciclo de produção agroindustrial e florestal
SOE1/P1/E0123
Researcher
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2015 - 2019/03/31 DIVERSITY OF LOCAL PIG BREEDS AND PRODUCTION SYSTEMS FOR HIGH QUALITY TRADITIONAL PRODUCTS AND SUSTAINABLE PORK CHAINS
Horizon 2020, GRANT NUMBER: 634476
Researcher
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2017 - 2018/06 DEM@BIOFUMADOS - Demonstrador do Biofumados - Tradição vs Qualidade - Produção de Enchidos e Fumados Tradicionais Portugueses
ANI 17634 - Demonstradores em co-promoção
Researcher
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2013 - 2015/09/30 Integral assessment of risk-based intervention strategies to improve the microbial safety of Portuguese traditional sausages
FCT/PTCRIS/ 129230
Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia
Outputs

Publications

Conference paper
  1. Pires, P.. "Outdoor housing systems for Bísaro pig breed with a hoop barn: some effects on welfare". Paper presented in Food Futures – Ethics, Science & Culture, 2016.
  2. Pires, Preciosa; Araújo, José Pedro Pinto; Barros, M.; Fernandes, E.; Cerqueira, Joaquim; Cadavez, Vasco; Gonzales-Barron, Ursula; Dias, Teresa. "Composición de los aditivos en embutido fermentado portugués (chouriço) despues del secado". 2015.
  3. Pires, P.. "Caraterísticas da carcaça e conteúdo mineral da carne de cabrito de raça Bravia em modo de produção biológico". Paper presented in IV Congreso Internacional de Agroecoloxía e Agricultura Ecolóxica, 2012.
  4. Pires, P.. "Composição dos ácidos gordos do músculo de jovens bovinos de raça Cachena em modo de produção biológico e convencional". Paper presented in 3.º Colóquio Nacional de Horticultura Biológica / 1.º Colóquio Nacional de Produção Animal Biológica, 2011.
  5. Pires, P.. "Canales de la raza Cachena con animales de edad inferior a 12 meses". Paper presented in XIV Jornadas sobre Producción Animal, 2011.
    Published
Journal article
  1. Araújo, José Pedro; Marques, Rui; Pires, Preciosa; Cantalapiedra, Jesus; Durão, José; Cerqueira, Joaquim Lima. "Productive performance of rabbits created in cages under the effect of two densities". (2019): https://revistas.rcaap.pt/index.php/rca/article/view/16595.
  2. Vieito, Catarina da Silva; Pires, Preciosa; Fernandes, Élia; Vaz Velho, Manuela. "Chemical characterization of pine bark (Pinus pinaster Aiton subsp. atlantica), antioxidant properties and phenolic profile of its extracts". (2019): https://revistas.rcaap.pt/millenium/article/view/14587.
  3. Pires, P.. "Growth performance of Bísaro pigs in hoop barn and confinement housing systems,Crecimiento de cerdos Bísaros alojados en un sistema hoop barn y en confinamiento tradicional". Archivos de Zootecnia (2018): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85042020876&partnerID=MN8TOARS.
  4. Pires, P.. "The effect of different solvents on extraction yield, total phenolic content and antioxidant activity of extracts from pine bark (Pinus pinaster subsp. atlantica)". Chemical Engineering Transactions 64 (2018): 124. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85047071145&partnerID=MN8TOARS.
    Published
  5. Araújo,José Pedro; Marques,Rui; Pires,Preciosa; Cantalapiedra,Jesus; Durão,José; Cerqueira,Joaquim Lima. "Desempenho produtivo de coelhos criados em jaulas sob o efeito de duas densidades". (2017): http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000500054.
  6. Pires, P.. "Minhota breed cattle: Carcass characterisation and meat quality affected by sex and slaughter age". Animal Production Science (2016): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84993961047&partnerID=MN8TOARS.
    Published
  7. Gonzales-Barron, U.; Cadavez, V.; Pereira, A.P.; Gomes, A.; Araújo, J.P.; Saavedra, M.J.; Estevinho, L.; et al. "Relating physicochemical and microbiological safety indicators during processing of linguiça , a Portuguese traditional dry-fermented sausage". Food Research International 78 (2015): 50-61. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2015.11.007.
    Published • 10.1016/j.foodres.2015.11.007
  8. Guerreiro, J.S.; Barros, M.; Fernandes, P.; Pires, P.; Bardsley, R.. "Principal component analysis of proteolytic profiles as markers of authenticity of PDO cheeses". Food Chemistry 136 3-4 (2013): 1526-1532. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84870290202&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2012.02.066
  9. Ferreira, R.; Pires, P.; De Castro, B.; Sá Ferreira, R.A.; Carlos, L.D.; Pischel, U.. "Zirconium organophosphonates as photoactive and hydrophobic host materials for sensitized luminescence of Eu(III), Tb(III), Sm(III) and Dy(III)". New Journal of Chemistry 28 12 (2004): 1506-1513. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-11244264500&partnerID=MN8TOARS.
    10.1039/b410222c
  10. Pires, Preciosa; Fernandes, Élia; Vilarinho, Manuela; Barros, Mário; Ferreira, Rita; Carneiro, Luísa; Almeida, Gonçalo; Vaz-Velho, Manuela. "Comparison of milk from two different cow breeds Barrosã and Frísia". (2003): http://hdl.handle.net/10400.14/6674.
  11. Rocha, G.O.; Johnstone, R.A.W.; Hemming, B.F.; Pires, P.J.C.; Sankey, J.P.. "Rates of formation of peroxyacetic acid from hydrogen peroxide and acetic acid in the presence of metal(IV) phosphates". Journal of Molecular Catalysis A: Chemical 186 1-2 (2002): 127-133. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-0037157790&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/S1381-1169(02)00063-8
  12. Pires, P.. "Dioxygen activation and homogeneous catalytic oxidation". Coordination Chemistry Reviews 126 1-2 (1993): 338. http://dx.doi.org/10.1016/0010-8545(93)85040-b.
    10.1016/0010-8545(93)85040-b
Newspaper article
  1. Pires, P.. "An assessment of the processing and physicochemical factors contributing to the microbial contamination of salpicão, a naturally-fermented Portuguese sausage", LWT - Food Science and Technology, 2016, https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.04.038.
Thesis / Dissertation
  1. Alves, Joel Fernando Malheiro. "Valorização de resíduos por co-digestão anaeróbia". Master, 2016. http://hdl.handle.net/20.500.11960/1517.
  2. Klapa, Ourania. "Bioenergy and industrial applications of grape pomace from "Vinho Verde"". Master, 2015. http://hdl.handle.net/20.500.11960/1426.
  3. Gonçalves, Imanuel Rodrigues. "Estudo da produção de biogás a partir de resíduos alimentares". Master, 2014. http://hdl.handle.net/20.500.11960/1148.
  4. Coelho, Rute da Conceição Pombo. "Atributos de qualidade de carne do cabrito de raça Bravia em modo de produção biológico". Master, 2012. http://hdl.handle.net/20.500.11960/1174.
  5. Cunha, Natália Carina Vieitas da. "Comparação de métodos de quantificação de lípidos totais e avaliação da interferência do método na análise do perfil dos ácidos gordos". Master, 2011. http://hdl.handle.net/20.500.11960/1320.
  6. Araújo, Alexandra Falcão de. "Avaliação da composição físico-química do músculo de vitelos da raça Cachena em modo de produção biológico e convencional". Master, 2011. http://hdl.handle.net/20.500.11960/1322.

Intellectual property

Patent
  1. Pires, P.. 1996. "Oxidation Catalysts". United Kingdom.
    Allowed