???global.info.a_carregar???
Nelson Miguel Vaz Pereira completed his Bachelor's degree in Biochemistry in 2019 at the Faculty of Sciences of the University of Lisbon (FCUL) and his Master's Degree in Biochemistry in 2022 at the Faculty of Science and Technology of the NOVA University of Lisbon (FCT-NOVA). He worked as a research fellow at the National Institute of Agricultural and Veterinary Research (INIAV) within the scope of the cLabel+ project: Innovative Natural, Nutritious and Consumer Oriented "Clean Label" Foods. Currently, he is pursuing a PhD in Sustainable Land Use, with a specialization in Food Engineering, at ISA and INIAV, funded by FCT under a non-academic environment PhD scholarship. He has published 3 articles in specialized journals.
Identification

Personal identification

Full name
Nelson Miguel Vaz Pereira

Citation names

  • Pereira, Nelson
  • Pereira, N

Author identifiers

Ciência ID
6414-92F9-6123
ORCID iD
0000-0003-4574-5615
Scopus Author Id
57355198800

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Advanced (C1) Proficiency (C2) Advanced (C1) Proficiency (C2) Advanced (C1)
Education
Degree Classification
2023/10 - 2027
Ongoing
Uso Sustentável da Terra (Doutoramento)
Major in Engenharia Alimentar
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2023/10/09 - 2024/04/08
Concluded
Ciências para a convivência da humanidade com o nosso planeta azul-verde fortemente ameaçado (Pós-Graduação)
Universidade de Évora, Portugal
18
2019/09 - 2022/02
Concluded
Bioquímica (Mestrado)
Universidade NOVA de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
"Valorização alimentar de frutos de tomate-indústria não amadurecido. Estudos de fermentação com utilização de starters de bactérias do ácido lático " (THESIS/DISSERTATION)
17
2016/09 - 2019/06/26
Concluded
Bioquímica (Licenciatura)
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
16
Affiliation

Others

Category
Host institution
Employer
2023/10/01 - Current Bolseiro de doutoramento Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
(...)
2022/02 - 2023/06 Bolseiro de investigação Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2021/10 - 2021/12 Monitor Pavilhão do Conhecimento-Centro Ciência Viva, Portugal
Projects

Grant

Designation Funders
2022/02 - 2023/06 cLabel+: Innovative Natural, Nutritious and Consumer Oriented Clean Label Foods
POCI-01-0247-FEDER-046080
Research Fellow
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
Outputs

Publications

Conference poster
  1. Pereira, Nelson; Ramos, Ana Cristina; Alves, Marco; Alves, Vítor D; Moldão-Martins, Margarida; Abreu, Marta. "Bioactive flour from sweet potato: Impact of drying method and potato variety on flour properties". Paper presented in 22nd World Congress of Food Science and Technology, 2024.
  2. Pereira, Nelson; Ramos, Ana Cristina; Alves, Vítor D; Moldão-Martins, Margarida; Abreu, Marta. "Bioactive Composition Of Sweet Potato Flours: Evaluation Of Blanching As a Drying Pretreatment". Paper presented in Encontro da Ciência 2024, 2024.
  3. Silva, Mafalda; Pereira, Nelson; Maria Manuela Lageiro; FERNANDO HENRIQUE REBOREDO; Ramos, Ana Cristina; Elsa M. Gonçalves. Corresponding author: Elsa M. Gonçalves. "Edible Mushrooms: Quantification of Phenolic Compounds, HPLC Characterization, and Antioxidant Capacity". Paper presented in Encontro da Ciência 2024, 2024.
  4. Pereira, Nelson; Ramos, Ana Cristina; Alves, Vítor D; Moldão-Martins, Margarida; Abreu, Marta. "Impact of hot water blanching as a drying pretreatment on the bioactive composition of sweet potato flours". Paper presented in 7º Simpósio de Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável, 2024.
  5. Silva, Mafalda; Pereira, Nelson; Maria Manuela Lageiro; Reboredo, Fernando; Ramos, Ana Cristina; Elsa M. Gonçalves. "Evaluation of total phenolic content, HPLC analysis, and antioxidant activity of selected edible mushrooms". Paper presented in 7º Simpósio de Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável, 2024.
  6. Silva, Mafalda; Manuela Vida; Correia, Cláudia; Pereira, Nelson; Alvarenga, Nuno; Dias, Igor; Ramos, Ana Cristina; Elsa M. Gonçalves. "Estudo preliminar de conservação de hambúrguer de grão-de bico fresco. Aplicação de tratamentos de conservação no sentido do prolongamento do tempo de vida". Paper presented in 7º Simpósio de Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável, 2024.
  7. Moreira, Maria; Maria Manuela Lageiro; Pereira, Nelson; Silva, Mafalda; Ramos, Ana Cristina; Pereira, G.; Peres, F.; Elsa M. Gonçalves. "Características bioativas de farinhas de leguminosas: uma abordagem comparativa". Paper presented in 7º Simpósio de Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável, 2024.
  8. Ramos, Ana Cristina; Pereira, Nelson; Soares, Andreia; Abreu, Marta; Gonçalves, Elsa M; Luz, Francisco ; Oliveira, Pedro Brás. "Avaliação da qualidade pós-colheita de diferentes genótipos de framboesa". Paper presented in 15ª Reunião Anual PortFIR, 2023.
  9. Pereira, Nelson; Gonçalves, Elsa M; Abreu, Marta. "Avaliação da bioacessibilidade in vitro de compostos bioativos antioxidantes em molho fermentado à base de tomate imaturo". Paper presented in 15ª Reunião Anual PortFIR, 2023.
  10. Silva, Mafalda; Pereira, Nelson; Lageiro, Manuela; Abreu, Marta; Reboredo, Fernando; Ramos, Ana Cristina; Gonçalves, Elsa M. "Comparative study of antioxidant activity and total phenolic content of selected edible mushrooms". Paper presented in 6ª Simpósio "Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável", 2023.
  11. Ramos, Ana Cristina; Soares, Andreia; Pereira, Nelson; Abreu, Marta; Gonçalves, Elsa M. "Avaliação das alterações físico-químicas e bioativas de variedades de batata doce ao longo da conservação". Paper presented in 6ª Simpósio "Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável", 2023.
  12. Moreira, M C; Soares, Andreia; Pereira, Nelson; Ramos, Ana Cristina; Abreu, Marta; Pereira, G; Bagulho, A; Peres, F; Gonçalves, Elsa M. "Estudo comparativo das características físico-químicas e bioativas de farinhas de leguminosas". Paper presented in 6ª Simpósio "Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável", 2023.
  13. Farrokhi, Mahsa; Pereira, Nelson; Vida, Manuela; Martins, Paula; Correia, Cláudia; Ramos, Ana Cristina; Gonçalves, Elsa M; Vieira, Margarida; Abreu, Marta. "Development of high-quality sauces with probiotic potential based on fermented green tomatoes". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  14. Ouro, Beatriz; Pereira, Nelson; Luís, Catarina; Ramos, Ana Cristina; Moldão-Martins, Margarida; Abreu, Marta; Gonçalves, Elsa M. "Salt and sugar-reduced strategies: An approach to mustard formulation". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  15. Fernandes, Solange; Pereira, Nelson; Lageiro, Manuela; Ramos, Ana Cristina; Alves, Vítor; Abreu, Marta; Gonçalves, Elsa M. "Optimization extraction of natural antioxidants from Galega kale by-products using response surface methodology". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  16. Luís, Catarina; Pereira, Nelson; Ouro, Beatriz; Ramos, Ana Cristina; Moldão-Martins, Margarida; Gonçalves, Elsa M; Abreu, Marta. "Assessment of alternatives to salt and sugar in healthy Ketchup formulations". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  17. Fernandes, Solange; Pereira, Nelson; Lageiro, Manuela; Ramos, Ana Cristina; Alves, Vítor; Abreu, Marta; Gonçalves, Elsa M. "Otimização da extração de antioxidantes naturais de subprodutos de Couve-galega utilizando a metodologia de superfície de resposta". Paper presented in 14ª Reunião Anual PortFIR, 2022.
  18. Carrilho, João; Jesus, Horácio; Pereira, Nelson; Ramos, Ana Cristina; Abreu, Marta; Gonçalves, Elsa M. "Avaliação comparativa da composição fitoquímica de farinha de bagaço de uva". Paper presented in 14ª Reunião Anual PortFIR, 2022.
  19. Ouro, Beatriz; Pereira, Nelson; Luís, Catarina; Ramos, Ana Cristina; Moldão-Martins, Margarida; Abreu, Marta; Gonçalves, Elsa M. "Estratégias Clean Label de redução de sal e açúcar em mostarda". Paper presented in 14ª Reunião Anual PortFIR, 2022.
  20. Luís, Catarina; Pereira, Nelson; Ouro, Beatriz; Ramos, Ana Cristina; Moldão-Martins, Margarida; Gonçalves, Elsa M; Abreu, Marta. "Redução dos teores de sal e açúcar em ketchup". Paper presented in 14ª Reunião Anual PortFIR, 2022.
  21. Farrokhi, Mahsa; Pereira, Nelson; Vida, Manuela; Martins, Paula; Correia, Cáudia; Ramos, Ana Cristina; Abreu, Marta; Gonçalves, Elsa M. "Potential probiotic starter cultures for lactic acid fermentation of green tomato to obtain highly nutritious ingredients". Paper presented in Encontro da Ciência 2022, 2022.
  22. Pereira, Nelson; Fernandes, Solange; Alves, Vítor; Abreu, Marta; Gonçalves, Elsa M. "Response surface methodology applied to the optimization of bioactive compounds extraction from Galega cabbage (Brassica oleracea l. var. acephala)". Paper presented in Encontro da Ciência 2022, 2022.
  23. Pereira, Nelson; Luís, Catarina; Ouro, Beatriz; Moldão-Martins, Margarida; Abreu, Marta; Gonçalves, Elsa M. "Ketchup and mustard formulations with reduced salt and sugar". Paper presented in Encontro da Ciência 2022, 2022.
  24. Carlos, Leopoldina; Pereira, Nelson; Abreu, Marta; Moldão-Martins, Margarida; Alves, Vítor; Gonçalves, Elsa M. "Development of functional pectin edible films prepared using couve-galega (Brassica oleracea L.) by-products". Paper presented in Dare2Change, 2021.
  25. Carlos, Leopoldina; Pereira, Nelson; Alegria, Carla; Ramos, Ana Cristina; Abreu, Marta; Gonçalves, Elsa M. "Physicochemical characterization of five Brassica vegetable species and their plant tissues". Paper presented in XV Encontro de Química dos Alimentos, 2021.
  26. Pereira, Nelson; Martins, Paula; Gonçalves, Elsa M; Ramos, Ana Cristina; Abreu, Marta. "Inoculated fermentation of immature-tomato with potential probiotic Lactiplantibacillus plantarum and Weissella paramesenteroides starter cultures". Paper presented in XV Encontro de Química dos Alimentos, 2021.
Journal article
  1. Pereira, Nelson; Farrokhi, Mahsa; Vida, Manuela; Lageiro, Manuela; Ramos, Ana Cristina; Vieira, Margarida C.; Alegria, Carla; Gonçalves, Elsa M. ; Abreu, Marta. "Valorisation of Wasted Immature Tomato to Innovative Fermented Functional Foods". Foods 12 7 (2023): 1532. http://dx.doi.org/10.3390/foods12071532.
    Open access • 10.3390/foods12071532
  2. Gonçalves, Elsa M; Pereira, Nelson; Silva, Mafalda; Alvarenga, Nuno; Ramos, Ana Cristina; Alegria, Carla; Abreu, Marta. "Influence of Air-Drying Conditions on Quality, Bioactive Composition and Sensorial Attributes of Sweet Potato Chips". Foods 12 6 (2023): 1198. http://dx.doi.org/10.3390/foods12061198.
    Open access • Published • 10.3390/foods12061198
  3. Pereira, Nelson; Alegria, Carla; Aleixo, Cristina; Martins, Paula; Gonçalves, Elsa M; Abreu, Marta. "Selection of Autochthonous LAB Strains of Unripe Green Tomato towards the Production of Highly Nutritious Lacto-Fermented Ingredients". Foods 10 12 (2021): 2916. http://dx.doi.org/10.3390/foods10122916.
    Open access • Published • 10.3390/foods10122916
Magazine article
  1. Abreu, Marta; Pereira, Nelson; Alves, Vítor D; Moldão-Martins, Margarida. "Gestão de coprodutos da indústria hortofrutícola - Circularidade e oportunidade de produzir ingredientes e produtos alimentares saudáveis", Vida Rural, 2024
  2. Ramos, Ana Cristina; Pereira, Nelson; Fernando Costa; Abreu, Marta. "Batata-doce (Ipomoea batatas L.): uma matéria-prima versátil", Vida Rural, 2024
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2023/09/07 Design of functional and gluten-free plant-based flours from fresh-cut industry coproducts Seminário sobre Inovação na Dieta Mediterrânica
(Tavira, Portugal)
2021/02 Estudos de fermentação lática em tomate não amadurecido para a elaboração de um ingrediente alimentar com elevada qualidade sensorial e bioativa Jornadas Intercalares das Dissertações Anuais dos Mestrados dos Departamentos de Química e de Ciências da Vida 2021
Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Nova de Lisboa (Portugal)

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2024/05/29 - 2024/05/29 7º Simpósio de Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável (2024/05/29 - 2024/05/29)
Symposium (Member of the Organising Committee)
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2024/07/25 - Current 25º Aniversário do Pavilhão do Conhecimento - Centro de Ciência Viva; Tema "Bom Apetite! A Ciência à Mesa"
Exhibition
25º Aniversário do Pavilhão do Conhecimento - Centro de Ciência Viva
Pavilhão do Conhecimento-Centro Ciência Viva, Portugal
2024/09/08 - 2024/09/12 22nd IUFoST World Congress of Food Science and Technology
Congress
22nd IUFoST World Congress of Food Science and Technology
IUFoST, Canada
2024/05/29 - 2024/05/29 7º Simpósio de Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável
Symposium
7º Simpósio de Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2024/04/10 - 2024/04/10 Innovative food pasteurization technologies
Seminar
Innovative food pasteurization technologies
CoLab4Food, Portugal
2023/05/25 - 2023/05/25 6º Simpósio de Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável
Symposium
6º Simpósio de Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável
Instituto Politécnico de Portalegre Escola Superior Agrária de Elvas, Portugal
2023/03/09 - 2023/03/09 Time4Tech: Processos inovadores de desidratação assistida para a indústria alimentar
Seminar
Time4Tech: Processos inovadores de desidratação assistida para a indústria alimentar
2022/07/12 - 2022/07/12 Soluções Clean Label para o setor agroalimentar | Na otimização da resposta do consumidor
Seminar
2022/06/28 - 2022/06/28 Soluções Clean Label para o setor agroalimentar | Na estabilização e conservação
Seminar
2022/05/24 - 2022/05/24 Liquid Chromatography - The Basics
Seminar
2022/05/24 - 2022/05/24 Soluções Clean Label para o setor agroalimentar | Na melhoria nutricional
Seminar
2022/05/19 - 2022/05/19 Workshop CLabel+: O conceito Clean Label na indústria Agroalimentar – oportunidades e desafios
Seminar
2020/11/25 - 2020/11/25 Matérias-Primas Vegetais e Algas | Novos Produtos e Novas Aplicações
Seminar
2020/11/20 - 2020/11/20 Impact of STEC on the global food supply chain
Seminar
2020/10/29 - 2020/10/29 Biological food authenticity testing: What qPCR analysis can reveal about our food
Seminar
2019/03/13 - 2019/03/13 Segurança no Laboratório
Seminar
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
2018/02/24 - 2018/02/25 IV Reunião Nacional de Bioquímicos
Meeting
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal