Identification
            Personal identification
- Full name
- Narcisa Maria Bandarra
Citation names
- Bandarra, Narcisa
- Bandarra N.M.
- Narcisa M. Bandarra
Author identifiers
- Ciência ID
- 6316-47CA-37ED
- ORCID iD
- 0000-0002-7563-9226
Telephones
- Telephone
- 
                           - 213027000 (Professional)
 
Knowledge fields
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
Languages
| Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review | 
|---|---|---|---|---|---|
| English | Intermediate (B1) | Advanced (C1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | |
| Spanish; Castilian | Intermediate (B1) | Advanced (C1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | |
| French | Intermediate (B1) | Advanced (C1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | 
Education
            | Degree | Classification | |
|---|---|---|
| 2018 Concluded | Ciências do Mar (Título de Agregado) Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal "Valorização dos produtos do mar" (THESIS/DISSERTATION) | Aprovado | 
| 1999 Concluded | Biotecnologia (Doutoramento) Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal "Óleos de Peixe: Extracção, Caracterização, Estabilização e Aspectos Nutricionais da sua Utilização" (THESIS/DISSERTATION) | Aprovado | 
Affiliation
            Science
| Category Host institution | Employer | |
|---|---|---|
| 2023 - Current | Coordinating Researcher (Research) | Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | 
| 2020/12 - Current | Coordinating Researcher (Research) | Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal | 
| 2016 - Current | Auxiliary Researcher (Research) | Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal | 
| 2001 - 2023 | Auxiliary Researcher (Research) | Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | 
Others
| Category Host institution | Employer | |
|---|---|---|
| 2015 - Current | Interdisciplinary Laboratory | Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal | 
| 2014/07/02 - Current | Head of Aquaculture, Upgrading and Bioprospecting Division (DivAv) | Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | 
| 1999/06/01 - Current | Head of Nutrition Laboratory/ Researcher | Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | 
Projects
            Grant
| Designation | Funders | |
|---|---|---|
| 2024/04 - Current | AQUASERV 101131121 Coordinator at IPMA
                                     Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | EU Framework Programme for Research and Innovation Research Infrastructures and E-Infrastructures | 
| 2023/03 - Current | DHA4AD - Tailor-made structured lipids: a pilot study on sustainable sources of docosahexaenoic fatty acid (DHA) for the prevention
                                 of Alzheimer’s disease 2022.08133.PTDC Coordinator at IPMA
                                    
                                  | Ongoing | 
| 2022 - Current | FishEUTrust 101060712 Coordinator at IPMA
                                     Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | Horizon Europe Food Bioeconomy Natural Resources Agriculture and Environment | 
| 2021 - 2023 | ALGADIGEST- Desenvolvimento de uma nova solução de suplementação enzimática para a sustentabilidade da produção avícola com
                                 base na utilização eficiente de microalgas 2020/17/SI/70114/2019 Coordinator at IPMA
                                    
                                  | Concluded | 
| 2017 - 2023 | I9+PROALGA - Inovação na Utilização de Recursos Marinhos 16-01-03-FMP-001 Principal investigator
                                    
                                  | Concluded | 
| 2019/12 - 2022/05 | METROFOOD – Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition 871083 Coordinator at IPMA
                                    
                                  | Horizon 2020 | 
| 2021 - 2022 | MP-RAS – Minimize microplastic contamination in onshore (RAS) meagre farming EEA.BG.SGS1.006.2019 Coordinator at IPMA
                                     Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | EEA Grants Concluded | 
| 2018 - 2021 | Disclosing the potential of seaweeds for feeding pigs and poultry PTDC/SAUNUT/ 30455/2017 PTDC/CAL-ZOO/30238/2017 Coordinator at IPMA
                                     Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Concluded | 
| 2020/09/04 - 2020/10/31 | AlgaValue - Valorização dos subprodutos do processo biotecnológico de produção de esqualeno e DHA pela microalga Aurantiochytrium
                                 sp. Lisboa-01-0247-FEDER-017680 Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | European Regional Development Fund Concluded | 
| 2016 - 2019 | NOVELMAR – Novel marine poducts with biotechnological applications do INNOVMAR – Innovation and Sustainability in the Management
                                 and Exploitation of Marine Resource NORTE-01-0145-FEDER- 000035 Coordinator at IPMA
                                    
                                  | |
| 2016 - 2019 | MICROSUÍNO - Valorização das microalgas para a produção de suínos e melhoria da qualidade da sua carne com base numa nova
                                 geração de enzimas comerciais LISBOA- 01-0247-FEDER-003399 Coordinator at IPMA
                                    
                                  | |
| 2017 - 2018 | BIVALOR - Criação de infraestrutura de Depósito, Transformação e Valorização dos Bivalves do Estuário do Tejo MAR-01.03.01-FEAMP-0023 Coordinator at IPMA
                                    
                                  | Concluded | 
| 2014 - 2017 | MICROGASTRICO - Desenvolvimento de novas enzimas para melhorar o valor nutricional de microalgas em monogástricos PTDC/CVT-NUT/5931/201 Coordinator at IPMA
                                    
                                  | Concluded | 
| 2007 - 2010 | Rationale and options in dietary use of canned sardines in olive oil and tomato (omega3, lycopene, and oleic acid) related
                                 to inflammatory and athero-thrombogenic biomarkers in obesity and metabolic syndrome PTDC/SAU39237/2006 Coordinator at IPMA
                                    
                                  | Concluded | 
| 2004 - 2008 | YOUNG - Health of young European families and fish consumption UE 506359 Coordinator at IPMA
                                    
                                  | Concluded | 
| 2003 - 2006 | The Use of Dietary Conjugated Linoleic Acid By Fish: Potential Benefit For Human POCTI/CVT/39237/2001 Coordinator at IPMA
                                    
                                  | Concluded | 
| 2000 - 2003 | Novos sistemas de reciclagem de efluentes agro-industriais usando biotecnologia de microalgas com valorização da biomassa POCTI/43626/BIO/2000 Coordinator at IPMA
                                    
                                  | Concluded | 
Contract
| Designation | Funders | |
|---|---|---|
| 2024/10 - 2025/05 | Project GENE MARE PORTUGAL BIOBANCO AZUL/BANCO NACIONAL DOS RECURSOS VIVOS MARINHOS No code Co-Principal Investigator (Co-PI)
                                     Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | Ongoing | 
| 2017/09/28 - 2023/12/31 | I9+ PROALGA - Inovação na Utilização de Recursos Marinhos. MAR 2020. MAR-01.03.01-FEAMP-0011 Principal investigator
                                    
                                  | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Ongoing | 
| 2018 - 2023/09/30 | Inovação na Utilização de Recursos Marinhos 16-01-03-FMP-0011 Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | Concluded | 
| 2019 - 2023 | BIOMEDAQU - Aquaculture meets Biomedicine: Innovation in Skeletal Health research. Instituto Português do Mar e da Atmosfera Olhão, Portugal | European Commission Ongoing | 
| 2017 - 2023 | PESCADO CONTROLADO IV MAR-05-02-01-FEAMP-0012 Coordinator at IPMA
                                    
                                  | Concluded | 
| 2019/10/01 - 2022/09/18 | NEWFOOD4THOUGHT “Exploring the potential of bioactive nutrients for the prevention of Alzheimer’s disease and cognitive aging
                                 through in vitro assays, in vivo verification, and in silico quantification of health benefits” Lisboa-01-0145-FEDER-030455 PTDC/SAU-NUT/30455/2017 Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Ongoing | 
| 2017/06 - 2021/10 | Rações Inovadoras para a Aquacultura com base na Bioprospecção e Extracção de Bioactivos de Algas 16-02-01-FMP-0047 Principal investigator
                                    
                                  | Ongoing | 
| 2016/07/01 - 2019/12/31 | Developing novel feed enzymes for improving the nutritional value of microalgae for monogastrics PTDC/CVT-NUT/5931/2014 Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Concluded | 
| 2016 - 2019 | ALGAVALUE - Valorização dos subprodutos da produção biotecnológica de esqualeno e DHA pela microalga Aurantiochytrium sp. 17680 Coordinator at IPMA
                                    
                                  | Agência Nacional de Inovação SA | 
| 2011/01/01 - 2014/12/31 | Diversifying live feed diets for rearing marine fish larvae in semi-intensive systems - DIVERSE PTDC/MAR/113786/2009 Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal Universidade da Madeira, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Concluded | 
| 2010/02/01 - 2013/12/31 | Benefits and risks of fish products consumption: A benefit-risk analysis based on the occurrence and bioaccessibility of n-3
                                 PUFA and Selenium, Mercury and Arsenic in raw and cooked products GOODFISH PTDC/SAU-ESA/103825/2008 Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Concluded | 
| 2008/10/01 - 2012/09/30 | A New Method for the Study of Essential Fatty Acid Requirements in Fish Larvae EFARFish PTDC/MAR/67017/2006 Centro de Ciências do Mar, Portugal Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Concluded | 
| 2008/08/01 - 2011/12/31 | Post-mortem changes in gilthead sea bream muscle proteins: its implications to flesh texture - TEXBREAM PTDC/MAR/70858/2006 Centro de Ciências do Mar, Portugal Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Concluded | 
| 2007/10/01 - 2010/12/31 | Rationale and options in dietary use of canned sardines in olive oil and tomato omega 3, lycopene, and oleic acid related
                                 to inflammatory and aterotrombogenic biomarkers in obesity and metabolic syndrome related cardiovascular disease PTDC/SAU-OSM/70560/2006 Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Concluded | 
| 2007 - 2010 | Pigments, Antioxidants and PUFA’s In Microalgae-Based Food Products - Functional and Structural Implications PTDC/AGR-ALI/65926/2006 Coordinator at IPMA
                                     Laboratório Nacional de Energia e Geologia - Campus do Lumiar, Portugal Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Concluded | 
| 2005/10/01 - 2007/05/31 | Sardine in captivity: an opportunity to study stress reactions to fishing and contaminants POCI/MAR/57945/2004 | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Concluded | 
Outputs
            Publications
| Book | 
 | 
| Book chapter | 
 | 
| Book review | 
 | 
| Conference abstract | 
 | 
| Conference paper | 
 | 
| Conference poster | 
 | 
| Journal article | 
 | 
| Newspaper article | 
 | 
| Report | 
 | 
| Thesis / Dissertation | 
 | 
Other
| Other output | 
 | 
Activities
            Supervision
| Thesis Title Role | Degree Subject (Type) Institution / Organization | |
|---|---|---|
| 2022 - Current | Reprodução de corvinas: avaliação da qualidade do alimento na produção de ovos e larvas Co-supervisor | Universidad de Cádiz Escuela Internacional de Doctorado en Estudios del Mar, Spain | 
| 2021 - Current | Optimizing feeding for larval rearing and fattening of purple sea urchins (Paracentrotus lividus, Lamark 1916) Co-supervisor | Universidad de Cádiz Escuela Internacional de Doctorado en Estudios del Mar, Spain | 
| 2021 - Current | Valorização nutricional e nutracêutica de um recurso marinho: um estudo translacional do jelly fish Physalia physalis Supervisor | Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal | 
| 2021 - Current | Tailor-made foods for the prevention of Alzheimer disease and cognitive decline Supervisor | Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal | 
| 2021 - Current | Optimization of the agronomic conditions for the sustainable cultivation of edible halophytes in integrated multitrophic aquaculture
                                 (IMTA) system Co-supervisor | Universidade do Algarve, Portugal | 
| 2017 - Current | Caracterização e valorização do pepino-do-mar no Estuário do Sado: perfil nutricional e propriedades biológicas, e aplicação
                                 de novas tecnologias de processamento Co-supervisor | Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal | 
| 2016 - Current | Evaluation of the benefit/risk associated to the consumption of cultivated seaweed based on the bioaccessibility of
                                 omega 3 fatty acids, essential minerals, antioxidant compounds and mercury (total and organic) Co-supervisor | Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal | 
| 2023/05 - 2023/08 | Production of DHA-rich extracts intended for the prevention of Alzheimer Disease by enzymatic conversion of fish oils Supervisor | Université de Bretagne Occidentale, France | 
| 2017 - 2022 | Bioactive compounds from microalgae and seaweeds Supervisor | Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal | 
| 2015 - 2021 | Cultivo heterotrófico de microalgas marinhas produtoras de DHA e esqualeno para aplicação na indústria alimentar e nutracêutica Supervisor | Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal | 
| 2015 - 2021 | Avaliação nutricional e toxicológica do pescado mais consumido na província do Namibe – Angola Co-supervisor | Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal | 
| 2019/05 - 2019/07 | Determination of fatty acids in erythrocytes to evaluate metabolic outcomes adherence to dietary treatment in obese
                                 patients with nonalcoholic fatty liver disease Supervisor | Universidad de Navarra, Spain | 
| 2019/04 - 2019/07 | Bioassay and biochemical analysis of Chlamydomonas reinhardtii Supervisor | Universidad de Córdoba Facultad de Ciencias, Spain | 
| 2009 - 2017/07/28 | “Importância de Dietas Ricas em Ácidos Essenciais n-3 e n-6 no Controlo de Biomarcadores Anti e Pró-inflamatórios em Doentes
                                 com Morbilidades Associadas ao Síndrome Metabólico”. Co-supervisor of Paulo Fernando Fernandes Bispo | Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal | 
| 2015 - 2017 | Riscos e benefícios associados ao consumo do pescado: desenvolvimento de ferramentas para determinação dos principais nutrientes
                                 e contaminantes e avaliação de sua bioacessibilidade Supervisor | EMBRAPA Agroindustrial Tropical, Brazil | 
| 2009 - 2017 | Importância de dietas ricas em ácidos essenciais n-3 e n-6 no controlo de biomarcadores anti e pró-inflamatórios em doentes
                                 com morbilidades associadas ao síndrome metabólico Supervisor | Universidade Nova de Lisboa, Portugal | 
| 2011 - 2011 | Produção de compostos bioactivos a partir de microalgas heterotróficas Supervisor | Universidade Federal do Rio Grande, Brazil | 
| 2002 - 2005 | Produção de biomoléculas pelas microalgas Isochrysis galbana e Diacronema vlkianum Co-supervisor | Izmir Üniversitesi, Turkey | 
Event organisation
| Event name Type of event (Role) | Institution / Organization | |
|---|---|---|
| 2022 - Current | Seminário dos Projetos NewFood4Thought e I9+ProAlga designado ao tema: Valorização de recursos marinhos sustentáveis como
                                 fonte de compostos para a promoção da saúde e bem-estar (2022/09/09 - 2022/09/09) Seminar (President of the Organising Committee) | Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | 
| 2022 - 2022 | Seminário “1º Seminário online do Projeto NewFood4Thought – “Alimentação e declínio cognitivo: Potencial e estratégias” (2022/03/22 - 2022/03/22) Seminar (President of the Organising Committee) | Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | 
| 2019 - 2019 | Workshop em Economia Azul: Inovação na Cadeia de Valor (2019/07/03 - 2019/07/03) Workshop | Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | 
| 2019 - 2019 | European Maritime Day in my country (EMD 2019) - Marine algae for human consumption (2019/06/20 - 2019/06/20) Other (Other) | Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | 
| 2017 - 2018 | President of the Scientific and Organizing Committee of the 48th WEFTA meeting, which took place at Gulbenkian in Lisbon with
                                 the theme: Valorization through Innovative Processing, Biotechnology and Bioprospecting, Health and Nutrition, Aquaculture
                                 and Food Integrity. Yet she was directly involved in the organization of almost 20 other events or scientific meetings. (2018/10/15 - 2018/10/18) Conference (President of the Organising Committee) | Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | 
| 2015 - 2016 | 46th WEFTA Meeting (2016/10/12 - 2016/10/14) Conference (Member of the Scientific Committee) | Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | 
| 2006 - 2007 | 37th WEFTA Meeting (2007/10/24 - 2007/10/27) Conference (Member of the Organising Committee) | Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | 
| 2002 - 2003 | 6º Encontro de Química de Alimentos “Segurança e Qualidade Alimentar” (2003/06/22 - 2003/06/25) Meeting (President of the Organising Committee) | Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal | 
Jury of academic degree
| Topic Role | Candidate name (Type of degree) Institution / Organization | |
|---|---|---|
| 2023/02/13 | Lipidómica de microalgas para identificação da sua assinatuta lipídica e bioprospeção de fitoquímicos benéficos à saúde (Thesis) Main arguer | Daniela Salomé Moderno Couto (PhD) Universidade de Aveiro, Portugal | 
| 2021/12/14 | Unravelling foodborne viruses from fish matrices: evaluation of its potential as food safety hazards (Thesis) Main arguer | Andreia Filipa Oliveira da Silva (PhD) Universidade Nova de Lisboa Instituto de Tecnologia Química e Biológica António Xavier, Portugal | 
| 2021/12/10 | Application of quality safety and traceability system procedures in the aquaculture production of new species in Madeira Autonomous
                                 Region (RAM) (Thesis) Main arguer | Jorge Dinis Câmara Freitas (PhD) Universidade da Madeira, Portugal | 
| 2021/09/21 | Valorization of cultured macroalgae using lipid signatures (Thesis) Main arguer | Diana Carla Salzedas Lopes (PhD) Universidade de Aveiro, Portugal | 
| 2021/05/20 | Posira glaciaris as a possible source of lipids for human consumption and
                                 aquafeeds (Thesis) Arguer | Lars Dalheim (PhD) UiT Norges arktiske universitet Institutt for farmasi, Norway | 
| 2021/02/23 | Aproveitamento e Valorização de Polvo da Costa Portuguesa e de Robalo de Aquacultura” no âmbito do Programa Doutoral: Ciências
                                 dos Alimentos, especialidade em Ciência e Tecnologia dos Alimentos. Thesis Member | José António Salgado de Moura Muniz (PhD) | 
| 2021/02/10 | Initial trials on Plocamium cartilagineum (Linnaeus) and Sphaerococcus coronopifolius (Stackhouse) cultivation and
                                 bioremediation potentials (Thesis) Main arguer | Inês Fernandes Freitas (Master) Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal | 
| 2021/01/28 | Utilização de assinaturas lipídicas do músculo de polvo comum (Octopus vulgaris) para rastrear a sua origem geográfica (Thesis) Main arguer | Luís Carlos Lopes Gaspar (Master) Universidade de Aveiro, Portugal | 
| 2020/12/15 | “ Follow-up of two energy-restricted dietary strategies in subjects with nonalcoholic fatty liver disease: underlying nutritional
                                 and lifestyle factors”. Dia 15 de dezembro 2020. Facultad de Farma´cia y Nutrición, Universidad Navarra. (Thesis) Arguer | Bertha Araceli Marin Alejandre  (PhD) Universidad de Pamplona, Colombia | 
| 2020/09/25 | In vitro antitumor activity of
                                 arachidonic and docosahexaenoic acids as monoacylglicerols and free fatty acids on
                                 colorectal cancer cells (Thesis) Arguer | María José González Fernández (PhD) Universidad de Almería, Spain | 
| 2019/12/20 | The effect of nutrient concentration and production system on bioactive compounds of Ulva spp. cultivated in different integrated
                                 systems (Thesis) Main arguer | Francisco da Costa Ferreira Veiga Machado (Master) Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal | 
| 2019/07/30 | Processed animal by-products as sustainable ingredients in diets for European seabass (Dicentrarchus labrax) Supervisor | Inês Gomes Campos (PhD) Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal | 
| 2018/11/16 | Eficiência de poliquetas e halófitas na biorremediação de um efluente de uma piscicultura a operar em regime super intensivo. Dia 16 de novembro de 2018. (arguente). | Bruna Alexandra Martins Marques (PhD) | 
| 2018/05/03 | “Detection and enumeration of Pseudomonas aeruginosa in coastal waters (Peniche, Portugal) (Thesis) Main arguer | Adriana Pereira Januário (Master) Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal | 
| 2017/06/16 | Use of Biogeochemical tools to trace the geographic origin of bivalves-First steps towards origin certification”. Dia 16
                                 de junho de 2017. (Thesis) Main arguer | Fernando António Francisco Ricardo (PhD) | 
| 2016/02/18 | Evaluation of algae as dietary ingredient for marine fish (Thesis) Arguer | Antonio Jesús Vizcaíno Torres (PhD) Universidad de Almería, Spain | 
| 2015/06/22 | Bioactive compounds-enriched vegetables and oils as cytotoxic agents on ht-29 colorectal cancer cell line. (efectos citotóxicos
                                 de hortalizas y aceites ricos en compuestos bioactivos en la línea de cáncer colorrectal HT-29).” Dia 22 de Junho 2015. (Thesis) Main arguer | Rebeca Pilar Ramos Bueno (PhD) Universidad de Almería, Spain | 
| 2014/10/02 | Qualidade nutricional do perfil lipídico da carne de lampreia-marinha (Petromyzon marinus, L.) utilizada em consumo humano (Thesis) Main arguer | Hugo Jorge Rodrigues Eliseu Vent (Master) Universidade de Évora, Portugal | 
| 2013/07/29 | Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha Palaemonetes Varians (Thesis) Main arguer | Rui Encarnação (Master) Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal | 
| 2013/05/07 | Influence of feeding management and preservation methods on muscle quality in some fish species of mediterranean aquaculture (Thesis) Arguer | Maria Isabel Sáez Casado (PhD) Universidad de Almería, Spain | 
| 2012/04/20 | “Síntesis de triglicéridos estructurados conteniendo DHA y AA en posición sn-2 para el uso en fórmulas infantiles”. Dia 20
                                 de Abril 2012. Universidade de Almeria. (arguente). (Thesis) Main arguer | Carmen Elena Venegas Venegas  (PhD) Universidad de Almería, Spain | 
| 2011/11/25 | Estudo do probiótico PAS-TR na alimentação de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus L.) crescimento, resposta inflamatória,
                                 microbiota intestinal (Thesis) Main arguer | Inês Garcia Niza (Master) Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal | 
| 2011/03/03 | Cultivo de microalgas unicelulares para determinação da produção lipídica e sequestro de carbono (Thesis) Main arguer | Liliana do Rosário Velez Carolino (Master) Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal | 
| 2010/04/23 | Sea urchin Paracentrotus Lividus (Lamarck 1816) eggs and endotrophic larvae: Potential of their use as marine larval fish
                                 first-feeding (Thesis) Main arguer | João Gago (PhD) Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal | 
| 2010/01/07 | Requisitos do ácidos araquidónico em microdietas para larvas de dourada (Sparus aurata, L., 1758) (Thesis) Main arguer | Filipa Soares Rocha (Master) Universidade do Algarve, Portugal | 
| 2009/03/27 | Produtos da pesca capturados na costa portuguesa: benefícios e perigos associados ao seu consumo Supervisor | Cláudia Afonso (PhD) Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal | 
| 2008/02/22 | Benefícios e Riscos do consumo de produtos da pesca em Portugal (Thesis) Main arguer | Vanessa da Conceição Ferraria (Master) Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal | 
| 2007/04/01 | Effect of sea urchin Paracentrotus lividus (Lamarck, 1816) broodstock diet on larvae development (Thesis) Main arguer | Tiago Repolho (Master) Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal | 
| 2007/03/23 | “Estudio del perfil de ácidos grasos en la evaluación de la dieta Mediterránea como patrón de dieta saludable en poblaciones
                                 Europeas”. Faculdade de Farmácia da Universidade de Barcelona. (arguente). (Thesis) Main arguer | Isabel Pons (PhD) Colegio de Farmacéuticos de la Provincia de Barcelona, Spain Fundació Universitat Autónoma de Barcelona, Spain | 
| 2005/07/06 | Efeito da Suplementação de ácido linoleico conjugado em dietas para juvenis de truta arco-íris Oncorhynchus mykiss (Thesis) Main arguer | Amélia Cláudia Figueiredo Silva (Master) Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal | 
Committee member
| Activity description Role | Institution / Organization | |
|---|---|---|
| 2019 - Current | National Strategy for Food and Nutritional Security in Portugal, namely in Axis 2 (Vulnerable groups: health and nutrition;
                                 group coordinated by DGS) and Axis 3 (Good functioning of the Food Chain; group coordinated by GPP) Member | Gabinete de Planeamento, Políticas e Administração Geral, Portugal | 
| 2018/11/19 - Current | High Level Panel in Ocean economy Member | |
| 2018 - Current | Coordinator of sub-working group 6 of CEN/TC454/WG6 of the European Committee for Standardization (CEN) dedicated to the preparation
                                 of standards for the method of determination of fatty acids in algae and algae-based products. Coordinator | European Committee for Standardization (CEN), Belgium | 
| 2018 - Current | Member of the international standardization committee CEN (European Committee for Standardization)/TC 454 dedicated to algae
                                 and algae-derived products, which aims develop and establish technical standards (and reports) for analytical and determination
                                 of analytes in micro- and macroalgae matrices Member | European Committee for Standardization (CEN), Belgium | 
| 2018 - Current | Member of the Portuguese standardization committee CT 211 (CEN/TC 454) for algae and products derived from algae, which reviews
                                 documents and proposals prepared by the groups of the international committee on micro- and macroalgae and also discusses
                                 voting recommendations relating to these. Member | Instituto Português da Qualidade, Portugal | 
| 2017 - Current | By invitation of the Portuguese Foundation for Science and Technology (FCT), joined the Scientific Panel of the 2030 Strategic
                                 Agenda Working Group on research and innovation for agri-food, forestry and biodiversity, having been rapporteur. This participation
                                 falls within the scope of the Strategic Framework of the National Research Policy. She was an integral part of the Strategy
                                 Working Group for the Promotion of Healthy Eating (EIPAS) which was constituted by deliberation of the Council of Ministers
                                 on September 15, 2016 (DB Member | Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal | 
| 2015 - Current | National representative of the West European Fish Technologists Association (WEFTA). Member | Western European Fish Technologists Association, Belgium | 
| 2023/03/14 - 2023/03/15 | Jornadas Sistemas de Conocimeniento en Iberoamérica: perspetivas y oportunidades de
                                 la cooperación Iberoamérica Member | |
| 2022/11/02 - 2022/11/03 | Foro Iberoamérica Científica “Promoviendo una buena ciência para una mejor política pública” Member | |
| 2018 - 2021 | Working group to prepare the National Code of Good Practices for Vessels de Pesca. Member | Docapesca Portos e Lotas SA, Portugal | 
Consulting
| Activity description | Institution / Organization | |
|---|---|---|
| 2023 - Current | Consultant by invitation from the Director of Fisheries and Aquaculture from the Ministry of Agriculture, Rural Development and Fisheries of São Tomé and Príncipe (Dr. Ilair da Conceição) – within the scope of the protocol with the national reference laboratory for product quality control of fishing | Ministério da Agricultura Desenvolvimento Rural e Pescas de São Tomé e Príncipe, São Tomé and Príncipe | 
| 2022/07 - Current | Evaluator of international research projects at the request of the Executive Board of Austrian Science Fund (FWF) project P-36108-B | Fonds zur Förderung der wissenschaftlichen Forschung, Austria | 
| 2022 - Current | Evaluator of international research projects at the request of the Research Council of Norway project 309455 | Norges forskningsråd, Norway | 
| 2019 - Current | Evaluator of international research projects at the request of UiT in Norway, the project 190926 | UiT Norges arktiske universitet, Norway | 
| 2001 - 2021 | FAO – Food and Agriculture Organization - within the scope of the valorization of species of lesser commercial value. | Food and Agriculture Organization of the United Nations, Italy | 
Course / Discipline taught
| Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
|---|---|---|---|
| 2022 - Current | Unidade Curricular de Nuclear Radiológico Biológico e Químico_NRBQ | Gestão de Segurança, Emergência e Proteção Civil | Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal | 
| 2021 - Current | Química Geral | Gestão de Segurança, Emergência e Proteção Civil | Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal | 
| 2016 - Current | Aquaculture - Quality and Nutritional Value of Fishery and Aquaculture Products | Engenharia Zootécnica e Mestrados de Aquacultura (Mestrado) | Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal | 
| 2016 - Current | Valorização dos Produtos Do Mar | Toxicologia e Segurança Alimentar (Licenciatura) | Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal | 
| 2013 - Current | Qualidade dos produtos da pesca e aquacultura | Zootecnia (Postgraduate Certificate) | Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Faculdade de Ciências Agronômicas, Brazil | 
| 2010 - Current | Bromatology – “Nutritional Value and Benefits of consuming Fishery Products and Aquaculture”. | Mestrado de Química e Bioquímica (Mestrado) | Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal | 
| 2010 - 2014 | Food Quality Control and Toxicology – “Assessment of Benefits in food: how to minimize risks and maximize benefits”. | Controlo de Qualidade e Toxicologia doa Alimentos (Mestrado) | Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal | 
Interview (newspaper / magazine)
| Activity description | Newspaper / Forum | |
|---|---|---|
| 2020/03 | Já comeu Algas hoje? | Revista Prevenir | 
| 2015 | Oxidação dos PUFA Ómega 3 | Programa de Comunicação de 2 Minutos, Springer dirigido à comunidade médica | 
| 2012/10/05 | Benefícios associados ao consumo de peixe azul | Saúde Pública Expresso | 
| 2012/05/05 | Benefícios do consumo de pescado na prevenção cardiovascular | Saúde Pública Expresso | 
Interview (tv / radio show)
| Program | Topic | |
|---|---|---|
| 2019/07/13 - Current | Programa À Roda da Alimentação | O peixe puxa carroça | 
| 2017/02/22 - Current | Programa Saúde em Jogo | Benefícios para a Saúde Ómega 3 | 
| 2016/02/08 - Current | Programa Espaço Saúde | Benefícios para a Saúde Ómega 3 | 
| 2012/03/03 - Current | Diário da manhã da RTPN | Importância dos ácidos gordos ómega 3 e a avaliação do índice ómega 3 | 
| 2011/03/03 - Current | Diário da manhã da TVI | Importância dos ómega 3 | 
| 2014 - 2014 | Programa Biosfera | Projeto Algaene | 
Distinctions
            Award
| 2023 | WEFTA Award Western European Fish Technologists Association, Belgium | 
| 2023 | Prémio Congresso Internacional S4Agro 2023 Universidade da Beira Interior, Portugal | 
| 2022 | Prémio Inovação ExpoFish Portugal ExpoFish Portugal, Portugal | 
| 2011 | Prémio para a melhor Comunicação na área da Obesidade e Co-morbilidade Sociedade Portuguesa de Obesidade, Portugal | 
Other distinction
| 2002 | Excelence of World Conference of Nephrology | 
| 1996 | Prémio Boehringer Mannheim Sociedade Portuguesa de Nefrologia, Portugal | 
