Identification
Personal identification
- Full name
- Paulo Alexandre da Costa Fernandes
Citation names
- Fernandes, Paulo
Author identifiers
- Ciência ID
- 5614-CDEA-239E
- ORCID iD
- 0000-0002-3148-4445
Knowledge fields
- Natural sciences - Biological Sciences - Microbiology
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
English | Upper intermediate (B2) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2016/09/19 - 2016/09/23
Concluded
|
Metagenomics: From Bench to Data Analysis (Postgraduate Certificate)
Earlham Institute, United Kingdom
|
|
1997/07/21 - 1997/07/26
Concluded
|
Molecular Genetics of Pathogenic Bacteria (Postgraduate Certificate)
Instituto Gulbenkian de Ciência, Portugal
|
|
1994
Concluded
|
Ciências Biomédicas (Doutoramento)
Major in Outra:Biologia Molecular
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
"Floculação da Kluyveromyces Marzianus. Caracterização Molecular da Proteína de Parede P.37 e Respectivo Gene" (THESIS/DISSERTATION)
|
|
1992/08/03 - 1992/08/14
Concluded
|
Post-transcriptional control of gene expression (Postgraduate Certificate)
NATO/FEBS Advanced Courses, Greece
|
|
1990/09/10 - 1990/09/14
Concluded
|
Regulation of gene expression in eukaryotic cells (Postgraduate Certificate)
Federation of European Biochemical Societies, United Kingdom
|
|
1989/09/21
Concluded
|
Bioquímica (Licenciatura)
Major in Não Aplicável
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2018 - Current | Researcher (Research) | Instituto Politécnico de Viana do Castelo Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade, Portugal |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
1995 - Current | Teacher Coordinator (Polytechnic Teacher) | Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
1994 - 1995 | Invited Assistant Professor (University Teacher) | Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal |
1993 - 1994 | Invited Assistant (University Teacher) | Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário, Portugal |
Positions / Appointments
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2003/09/01 - Current | Manager of Laboratory, Institute, Museum, Centre or Observatory | Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal | ||
2013 - 2018 | Coordinator of the Master Course on Quality Management and Food Safety | Instituto Politécnico de Viana do Castelo - Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal | ||
2013 - 2016 | Coordinator of the scientific area of Biological Sciences | Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal | ||
2004 - 2010 | President of the Scientific Council | Instituto Politécnico de Viana do Castelo - Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
2001 - 2008 | President of the Representative Council of ESTG | Instituto Politécnico de Viana do Castelo - Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal | ||
2002 - 2004 | Vice-President of the Scientific Council of ESTG | Instituto Politécnico de Viana do Castelo - Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal | ||
1997 - 2004 | President of the Commission for the Assessment of IPVC | Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal | ||
2001 - 2003 | Coordinator of the Department of Basic and Computational Sciences of ESTG | Instituto Politécnico de Viana do Castelo - Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal | ||
1998 - 2001 | Organic Unit President | Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
1996 - 1998 | Vice-President of the Scientific Council of ESTG | Instituto Politécnico de Viana do Castelo - Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal | ||
1995 - 1998 | Coordinator of the Food Engineering Course | Instituto Politécnico de Viana do Castelo - Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal | ||
1995 - 1996 | Secretary of the Scientific Council of ESTG | Instituto Politécnico de Viana do Castelo - Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
1994/12 - 1995/09 | Transport and Processing of a cell wall protein from Kluyveromyces marxianus
2549DFA
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2021/03/14 - 2025/03/14 | SoilRecon- Soil Ecosystems in the XXI Century: pressures, conservation and future scenarios.
Researcher
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade,
Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2020/09 - 2023/09 | TECH - TECHNOLOGY, ENVIRONMENT, CREATIVITY AND HEALTH
Researcher
|
Ongoing
|
2020/04/01 - 2023/03/31 | TECCCO+Lab - Towards a More Efficient ,Comprehensive and Collaborative Covid19 Testing Laboratory
Principal investigator
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade,
Portugal
|
Ongoing
|
2018/12/01 - 2020/12/01 | MobFood - mobilization of scientific and technological knowledge in response to the challenges of the Agri-food market
Researcher
|
Ongoing
|
2018/09/01 - 2020/03/15 | Definition and influence of terroir on the quality of Alvarinho wine - Terralva
POCI-01-0145-FEDER-024328
Researcher
|
Concluded
|
2017 - 2019 | DeCodE - Making natural dyes and preservatives a real alternative to artificial additives through an open information strategy and experience-based applied research |
Concluded
|
2013/01/01 - 2015/01/01 | QTradiSaus-Integral assessment of risk-based intervention strategies to improve the microbial safety of Portuguese traditional
sausages
PTDC/AGR-TEC/3107/2012
|
Concluded
|
2009 - 2011 | Assessment of biological risks on waste sorting facilities
Autoridade das Condições de Trabalho 51APJ/08
Researcher
|
Concluded
|
2008 - 2010 | In Food Quality (Leonardo program)
Project nº LLP-LDV-TOI_2008-PT-412
Researcher
|
Concluded
|
2005 - 2009 | Innovation For Food Quality (Programm EQUAL)
Project 2004/EQUAL/A2/AD/274
Researcher
|
Concluded
|
1996 - 1998 | Development of low-cost medical immunoaffinity adsorbents based on recombinant single-chain mini-antibodies (scFvs)
PRAXIS XXI
Researcher
|
Concluded
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference abstract |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Magazine article |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2023/11 | Influence of goat milk pre-treatment with pulsed electric fields on cheese quality | 9th Workshop on Biosystems Engineering, WEB 9.0 PG
Universidade Federal Fluminense (Brazil)
|
2023/09 | Effect of mild pasteurization assisted with PEF on goat milk for goat cheesemaking | International Bioelectrics Symposium
(Lisbon, Portugal)
|
2022/10 | Inactivation of Escherichia coli and Listeria monocytogenes in raw goat milk by pulsed electric fields and mild heating | XVI Encontro de Química dos Alimentos
Livro de resumos p.153, ISBN 978-989-8124-36-4 (Castelo Branco, Portugal)
|
2022/10 | Inactivation of Escherichia coli and Listeria monocytogenes in raw goat milk by pulsed electric fields and mild heating | XVI Encontro de Química dos Alimentos,
(Castelo Branco, Portugal)
|
2022/10 | Avaliação da qualidade microbiológica de queijo de cabra produzido a partir de leite tratado com campos elétricos pulsados e pasteurização térmica moderada | Microbiologia 2022
Universidade do Minho (Braga, Portugal)
|
2021/11 | Inactivation of Listeria Monocitogenes in Milk by Pulsed Electric Field (PEF) and Mild Heating | Microbiotec 21- Congress of Microbiology and Biotechnology |
2021/09 | Application of microsatellite high resolution melting analysis for the discrimination of Alcoba a PGI Golden Delicious apples | XV Encontro de Química dos Alimentos, Funchal, Madeira |
2021/09 | Applications of pulsed electric field as pre-treatment from solute aqueous extraction in beetroot and potato and microbial inactivation | XV Encontro de Química dos Alimentos, Funchal, Madeira
(Funchal, Portugal)
|
2021/09 | Applications of pulsed electric field as pre-treatment from solute aqueous extraction in beetroot and potato and microbial inactivation | XV Encontro de Química dos Alimentos, Funchal, Madeira
(Funchal, Portugal)
|
2021/06 | Textural changes after solute aqueous extraction from beetroot subjected to a pulsed electric field pre-treatment | 6th International ISEKI-Food Conference |
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2013 - Current | NP EM ISO/IEC 17025, NP EN ISO/IEC 17020 e NP 4427 : integração aplicada a um laboratório de tecnologia automóvel
Supervisor
|
Gestão da Qualidade em Laboratórios (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
|
2011 - Current | Gestão da qualidade em laboratórios clínicos
Supervisor
|
Gestão da Qualidade em Laboratórios (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
|
2022 - 2022 | Neosartorya fischeri – crescimento e resistência térmica em preparados de fruta e bases lácteas
Supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
2022 - 2022 | Aplicação de campos elétricos pulsados de baixa/moderada intensidade na inativação microbiana
Supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
2017 - 2017 | Caracterização microbiológica do chocolate par uso industrial
Supervisor
|
Empreendedorismo e Inovação na Indústria Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
2017 - 2017 | Controlo da qualidade em microbiologia alimentar : estágio em laboratório com acreditação IPAC segundo a NP EN ISO/IEC 17025
Supervisor
|
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
2017 - 2017 | Gestão da qualidade num laboratório com acreditação : relatório de estágio na Silliker Portugal, S. A.
Supervisor
|
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
2016 - 2016 | Isolamento e caracterização de bacteriocinas com potencial interesse na área alimentar
Supervisor
|
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
2016 - 2016 | Estudo da bacteriocina produzida por Lactobacillus plantarum B391 para potencial utilização na indústria
Supervisor
|
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
2016 - 2016 | O design como veículo de comunicação para o desenvolvimento de uma marca de cerveja artesanal
Co-supervisor
|
Design Integrado (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
2015 - 2015 | Avaliação-diagnóstico das condições higio-sanitárias e boas práticas associadas à pesca artesanal destinada ao mercado interno
- Pedra Badejo, Cabo Verde
Co-supervisor
|
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
2014 - 2014 | Resistência a antibióticos de bactérias isoladas do ar ambiente de aterros sanitários
Supervisor
|
Segurança do Trabalho (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
2014 - 2014 | Estudo da produção de biogás a partir de resíduos alimentares
Co-supervisor
|
Sistemas de Energias Renováveis (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
2010 - 2011 | Estudo de Bacillus cereus em arroz
Supervisor
|
Empreendedorismo e Inovação na Industria Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
|
2002 - 2006 | Molecular Methods for Authentication of Protected Denomination of Origin (PDO) Chesses
Co-supervisor
|
PhD (PhD)
University of Nottingham Faculty of Biosciences, United Kingdom
|
1995 - 1999 | Evidências da multifuncionalidade da proteína p37 de Kluyveromyces marxianus
Co-supervisor
|
Grau de Doutor em Ciências Biomédicas (PhD)
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
|
Event organisation
Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2007 - Current | Open Seminar (Jornadas UMA) (2007)
Seminar (Member of the Organising Committee)
|
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal |
2006 - Current | Open Seminar (Jornadas UMA). (2006)
Seminar (Member of the Organising Committee)
|
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal |
Association member
Society Organization name | Role | |
---|---|---|
2020 - Current | Ordem dos Biólogos |
Conference scientific committee
Conference name | Conference host | |
---|---|---|
2023/06/13 - 2023/06/16 | 12th International Conference on Predictive Modelling in Food | |
2019/09/17 - 2019/09/20 | 11th International Conference on Predictive Modelling in Food | |
2003/12/06 - 2003/12/08 | X Congresso Nacional de Biotecnologia BIOTEC2003 | Sociedade Portuguesa de Biotecnologia |