???global.info.a_carregar???
Cynthia Luderer (PhD in Communication and Semiotics, by the Pontifical University of São Paulo- Brazil) is a researcher at the Communication and Society Research Center (CECS) of the University of Minho. She dedicates her works to the field of food consumption and is interested in discourses of sustainability, memory and health around this field. Part of her PhD was in Anthropology of Food (Rovira i Virgili University, Spain) and this knowledge adds value for the fieldwork. Luderer is a member of study groups in Portugal (DIAITA- University of Coimbra; GICCA, University of Minho) and Brazil (Mnemon- ESPM, São Paulo).
Identification

Personal identification

Full name
Cynthia Arantes Ferreira Luderer

Citation names

  • Luderer, Cynthia

Author identifiers

Ciência ID
4D14-F58F-3B7B
ORCID iD
0000-0001-5149-669X

Email addresses

  • cynthialuderer@ics.uminho.pt (Professional)

Telephones

Telephone
  • 253604695 (Professional)

Websites

  • https://www.facebook.com/cynthiaarantes.luderer/ (Social media)
  • https://orcid.org/0000-0001-5149-669X (Scholar)
  • http://www.cecs.uminho.pt/en/investigador/cynthia-luderer/ (Scholar)
  • https://pucsp.academia.edu/CynthiaArantesLuderer (Scholar)
  • https://www.linkedin.com/in/cynthia-luderer-829b2a48/ (Professional)

Knowledge fields

  • Social Sciences - Media and Communications

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
Spanish; Castilian Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1)
English Advanced (C1) Advanced (C1) Upper intermediate (B2) Advanced (C1) Upper intermediate (B2)
French Intermediate (B1) Advanced (C1) Intermediate (B1) Upper intermediate (B2) Intermediate (B1)
Catalan Beginner (A1) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2)
Education
Degree Classification
2018/07 - 2019/02
Attended
The Culinary Magazines of Portuguese Supermarkets and their Sustainable Discourses (Pós-doutoramento)
Major in Cultural Studies
Universidade do Minho Centro de Estudos de Comunicação e Sociedade, Portugal
2009/07 - 2013/09
Concluded
Communication and Semiotics (Doctor)
Major in Regimes in communication processes
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, Brazil
"O papel dos chefs celebridades na construção do espetáculo da alimentação: análise discursiva das revistas de gastronomia de luxo" (THESIS/DISSERTATION)
máximo
2010
Concluded
Technological in Gastronomy (Graduado)
Centro Universitário Monte Serrat, Brazil
""n/a"" (THESIS/DISSERTATION)
"n/a"
2005 - 2007
Concluded
Communication and Semiotics (Master)
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, Brazil
"O processo de comunicacão na criação do carnavalesco Raul Diniz " (THESIS/DISSERTATION)
máxima
2003 - 2005
Concluded
Business Management - Focus on Quality (Postgraduate Certificate)
Universidade Paulista, Brazil
"Implantação da qualidade nas empresas: um meio para incentivar a criatividade e ratificar a educação social" (THESIS/DISSERTATION)
máximo
2004
Concluded
Elementary and secondary school administration (Licence)
Faculdade de Educação Ciências e Letras Don Domênico, Brazil
""n/a"" (THESIS/DISSERTATION)
"n/a"
1988
Concluded
History (Licence)
Universidade Católica de Santos, Brazil
"Parque Balneário" (THESIS/DISSERTATION)
"n/a"
1982/02 - 1982/10
Attended
Museology (Bachelor)
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro, Brazil
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2019/03/01 - Current Contracted Researcher (Research) Universidade do Minho Centro de Estudos de Comunicação e Sociedade, Portugal
Universidade do Minho Centro de Estudos de Comunicação e Sociedade, Portugal

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2009/08/01 - 2015/02/01 Associate Professor (University Teacher) Centro Universitário Monte Serrat, Brazil
2013/02/01 - 2014/10/01 Associate Professor (University Teacher) Sociedade de Ensino Superior Estácio de Sá, Brazil
2013/11/01 - 2013/12/01 Invited Assistant Professor (University Teacher) Centro Universitário Senac, Brazil
2008/08/01 - 2011/08/01 Associate Professor (University Teacher) Universidade Metropolitana de Santos, Brazil
2008/02/01 - 2009/07/01 Associate Professor (University Teacher) Unibr- União Brasileira Educacional, Brazil

Other Careers

Category
Host institution
Employer
2002 - 2008 Professor do ensino básico e secundário (Professor do ensino básico e secundário) Secretaria da Educação do Estado de São Paulo, Brazil
1988/02 - 1993 Professor do ensino básico e secundário (Professor do ensino básico e secundário) Secretaria da Educação do Estado de São Paulo, Brazil

Others

Category
Host institution
Employer
2011/02/01 - 2011/09/01 Coordenação Centro Universitário Monte Serrat, Brazil
1994 - 2009 Karrosse Kurbis- acessórios escolares (Gestora) Cynthia Arante Ferreira ME, Brazil
Projects

Grant

Designation Funders
2010 - 2013 O papel dos chefs-celebridades na construção do espetáculo da alimentação: análise discursiva das revistas de gastronomia de luxo [The role of celebrity chefs in the construction of the food spectacle: discourse analysis of luxury gastronomy magazines]
BEX 2512-11.4
PhD Student Fellow
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, Brazil
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
Concluded
2005 - 2007/07 O Processo de Comunicação na Criação do Carnavalesco Raul Diniz [The Communication Process in the Creation of Carnavalesco Raul Diniz ]
Master Student Fellow
Secretaria da Educação do Estado de São Paulo, Brazil
Secretaria da Educação do Estado de São Paulo
Concluded

Contract

Designation Funders
2014 - 2016 Comunicação, Consumo e Memória: Da Cena Cosplay a Outras Teatralidadades Juvenis
MCTI/CNPq/MEC/CAPES nº22/2014
Researcher
Escola Superior de Propaganda e Marketing, Brazil
Concluded

Other

Designation Funders
2019 - 2021/08 Memórias do futuro, códigos e consumos: teatralidades steams, textos e espaços (Memories of the future, codes and consumptions: steams theatricalities, texts and spaces)
xxxxxxxx
Researcher
Associação Escola Superior de Propaganda e Marketing, Brazil
Escola Superior de Propaganda e Marketing
Concluded
2020 - 2021 Cultura e Desenvolvimento: Projetos Culturais e a Agenda 2030
Researcher
Universidade do Minho Centro de Estudos de Comunicação e Sociedade, Portugal
Ongoing
2020 - 2020/05 Cultura no pós-Norte 2020
Researcher
Universidade do Minho Centro de Estudos de Comunicação e Sociedade, Portugal
Concluded
2019 - 2020 Cultura no pós-Centro 2020
Researcher
Universidade do Minho Centro de Estudos de Comunicação e Sociedade, Portugal
Concluded
2014 - 2017 Comunicação, consumo e memória: da cena cosplay a outras teatralidades juvenis.
Researcher
Escola Superior de Propaganda e Marketing, Brazil
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
Concluded
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Luderer, Cynthia. "A new diet- news on food habits and climate changes". In Handbook of climate change across the food supply chain, edited by Djekic, Illija; Leal Filho, Walter; Smetana, Sergi; Kovaleva, Marina, 39-53. Cham, Switzerland: Springer Nature Switzerland AG, 2022.
    Published
  2. Luderer, Cynthia. "A cozinha tradicional lusitana e a replicação dos memes nas revistas de culinária de supermercados portugueses [The Traditional Portuguese Cuisine and the Meme Replication on Portuguese Supermarket Culinary Magazines.]". In Das Culturas da Alimentação ao Culto dos Alimentos, edited by Asfora Nadler, Wanessa; Soares, Carmen. Coimbra, Portugal: Universidade de Coimbra, 2022.
    In press
  3. Luderer, Cynthia; Ferreira, Luciana. "Revistas de Culinária de Supermercados Portugueses: Discursos contraditórios para as mães [Portuguese Supermarket Culinary Magazines: Contradictory Discourses for Mothers]". In Comensalidade em Narrativa: estudos de mídia e subjetividade. Salvador, Brazil: EDUFBA, 2022.
    In press
  4. Luderer, Cynthia; Marques, Cinthia Elizabet Otto Rolla; Silva, Carlos Manuel Baptista Lopes. "DELIquarantine: uma página no Facebook como espelho dos hábitos alimentares em tempos de pandemia [DELIquarantine: a Facebook page as a mirror of eating habits in times of pandemic]". In Redes e Espelhos Sociotécnicos: Abordagens iber-americanas, edited by Capoano, Edson; Costa, Pedro Rodrigues; Barredo Ibáñez, Daniel, 195-221. Quito, Ecuador: Ciespal, 2021.
    Published
  5. Luderer, Cynthia. "A Agenda 2030 e suas potencialidades para a cultura [The 2030 Agenda and its potential for culture]". In Políticas culturais municipais: análise de documentos estruturantes em torno da cultura, edited by Gama, Manuel; Costa, Pedro Rodrigues, 193-206. Braga, Portugal: CECS, 2021.
    Published
  6. Luderer, Cynthia; Carvalho, Anabela. "As revistas de culinária de supermercados portugueses e seus discursos sobre alimentação [The cooking magazines of Portuguese supermarkets and their discourses on food]". In Comunidades, participação e regulação. VI Jornadas Doutorais, Comunicação & Estudos Culturais, 52-70. Braga, Portugal: Lasics-CECS, 2019.
    Published
  7. Luderer, Cynthia. "Memórias vitorianas consumidas por steamers ingleses: prato cheio para um piquenique [Victorian memories consumed by English steamers: a full plate for a picnic]". In Cosplay, steampunk e medievalismo: memória e consumo nas teatralidades juvenis, edited by Mônica Rebecca Ferrari Nunes, 145-186. Porto Alegre, Brazil: Sulina, 2017.
    Published
  8. Luderer, Cynthia. "Memória: sintoma do mal-estar da onivoridade [Memory: symptom of the malaise of omnivorality]". In Sintoma e fantasia no capitalismo comunicacional, edited by Prado, José Luiz Aidar; ´Prates, Vinícius, 171-193. São Paulo, Brazil: Estação das Letras e Cores, 2017.
    Published
  9. Luderer, Cynthia. "A difusão da gastronomia luso-brasileira na cidade de Santos". In Interfaces da Lusofonia, edited by Martins, Moisés de Lemos; Cabecinhas, Rosa; Lurdes Macedo; Macedo, Isabel. Braga, Portugal: LASICS, 2014.
    Published
  10. Luderer, Cynthia. "Registros da vanguarda gastronômica: imagens de uma cozinha criativa". In Luzes, camera, palavras!, edited by Francisco de Moura Pinheiro, 109-122. Rio Branco, Brazil: EDUFAC, 2013.
    Published
Conference abstract
  1. Luderer, Cynthia; Balbé, Alice dutra; Costa, Pedro. "A integração lusófona e o mal-estar entre a(s) língua(s) nos campis Portugueses.". Paper presented in 6º Congresso Internacional de Antropologia AIBR, Madrid, 2020.
    Published
  2. Luderer, Cynthia. "Mensagens que se replicam em defesa de um novo modo de vida". Paper presented in 6º Congresso Internacional de Antropologia AIBR, Madrid, 2020.
    Published
  3. Luderer, Cynthia. "Os restaurantes na pós-modernidade: um fetiche midiático". 2010.
Conference paper
  1. Sotilo, Caroline; Luderer, Cynthia. "Entre utopias e heterotopias: agricultura de proximidade das AMAPs/CSA portuguesas [Between utopias and heterotopias: proximity agriculture in Portuguese AMAPs/CSA]". Paper presented in Comunicon 2021, São Paulo, 2021.
    Published
  2. Luderer, Cynthia. "Destinos com sabor de tradição- um roteiro vinculado ao consumo de modelos sustentáveis [Destinations with a taste of tradition - a roadmap linked to the consumption of sustainable models]". Paper presented in XI Congresso SOPCOM: Comunicação, Turismo e Cultura, Funchal, 2019.
    Published
  3. Luderer, Cynthia. "Los restaurantes gastronómicos-la invitación al consumo en tiempo de crisis [Gastronomic restaurants - the invitation to consume in times of crisis]". Paper presented in IV Congreso Internacional Observatorio de la Alimentación & Funcadión Alícia-Otras MAneras de Comer, Barcelona, 2015.
    Published
  4. Luderer, Cynthia. "Memórias revisitadas na gastronomia- a onda retrô [Memories revisited in gastronomy - the retro wave]". Paper presented in Comunicon 2014, São Paulo, 2014.
    Published
  5. Luderer, Cynthia. "Proyecto sostenible: los chefs en la comunidad caiçara". Paper presented in Periferías, fronteras y diálogos, Tarragona, 2014.
    Published
  6. Luderer, Cynthia. "Culinária caiçara: um legado mestiço valorado pelas mãos de um chef". Paper presented in Congresso Internacional de gastronomia-mesa tendencias, São Paulo, 2012.
    Published
  7. Luderer, Cynthia. "Las memorias culinarias vividas por estudiantes de un curso virtual de pedagogía: experiencias que contribuyen para una reflexión sobre la aprendisaje alimentaria en las escuelas". Paper presented in 1 congreso internacional comer en la escuela, Barcelona, 2012.
    Published
  8. Luderer, Cynthia. "Os restaurantes na pós-modernidade: um fetiche midiático". Paper presented in Congresso Internacional de Gastronomia, 2010, São Paulo, 2010.
    Published
  9. Luderer, Cynthia. "A necessária tradução do espetáculo televisivo das escolas de samba". Paper presented in CICOM, Braga, 2009.
    Published
  10. Luderer, Cynthia. "O Processo Criativo do Carnavalesco Raul Diniz". Paper presented in 9 congresso internacional APCG, Vitória, 2008.
    Published
  11. Luderer, Cynthia. "Samba-look: do desenho à passarela". Salvador, 2006.
    Published
Journal article
  1. Baptistela,Eveline; Luderer, Cynthia. "Supermarket Culinary Magazine: A Telescope to Observe Portuguese Contemporary Food Culture". Popular Culture Studies Journal on Food, Popular culture, and the COVID-19 Pandemic 10 1 (2022): https://mpcaaca.org/wp-content/uploads/2022/04/9_SupermarketCulinaryMagazine_Luderer_Baptistella-1.pdf.
    Open access • Published
  2. Rodrigo Guissoni; Cynthia Melo; Joelma Monte de Carvalho. "A Semiótica do Turismo para Análises Visuais [The Tourism Semiotics for Visual Analysis]". RBTUR (2022):
    Open access • Under revision
  3. Sotilo, Caroline; Luderer, Cynthia. "CSA: um programa de agroecologia em Portugal e seus códigos culturais". Rivar: Revista iberoamericana de viticultura, agroindustria e ruralidade 9 26 (2022): 36-54. https://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5516.
    Open access • Published
  4. "As pipocas nos cinemas: um consumo insustentável a ser digerido [Popcorn in cinemas: an unsustainable consumption to be digested]". Mangút: Conexões Gastronomicas 1 2 (2021): 56-71. https://revistas.ufrj.br/index.php/mangut/article/view/41857/26688.
    Published
  5. Luderer, Cynthia; Lucas de Vasconcelos Teixeira. "Os idosos e as memórias gustativas em tempos de pandemia: Filipa Gomes e o discurso de saúde do óleo Fula [The elderly and taste memories in times of pandemic: Filipa Gomes and the Fula oil health discourse]". Comunicação Pública 16 30 (2021): https://doi.org/10.4000/cp.11573.
    Open access • Published
  6. Luderer, Cynthia. "Comer à luz dos fogos de artifício: Um evento gastronómico impulsionado pela crise económica catalã [Eating by the light of fireworks: A gastronomic event driven by the Catalan economic crisis]". Revista de Turismo Contemporâneo, 7 1 (2019): 28-48. https://periodicos.ufrn.br/turismocontemporaneo/article/view/16977.
    Open access • Published
  7. Luderer, Cynthia; Soares, Claudia. "Tripadvisor e a repercussão de experiências gastronômicas mnêmicas [Tripadvisor and the repercussion of mnemic gastronomic experiences]". Turismo & Desenvolvimento 2 27-28 (2017): 293-295. http://revistas.ua.pt/index.php/rtd/article/view/6573.
    Open access • Published
  8. Luderer, Cynthia. "Capital culinário: o círculo dos alimentos nos meios de comunicação [Culinary capital: the circle of food in the media ]". Galaxia 13 26 (2013): 260-262. http://www.scielo.br/pdf/gal/v13n26/v13n26a21.pdf.
    Open access • Published
  9. Luderer, Cynthia. "Os limites a serem superados por um carnavalesco na construção de um espetáculo de uma escola de samba.". Iara: Revista de Moda, Cultura e Arte 5 (2012): 90-111. http://www.iararevista.sp.senac.br/.
    Open access • Published
  10. Luderer, Cynthia; Silva, Luciana. "Os holofotes midiáticos projetam a popular cozinha caiçara.". Revista Internacional de Folkcomunicação 10 20 (2012): 145-163. http://www.revistas.uepg.br/index.php?journal=folkcom&page=issue&op=current&path%5B%5D=showToc.
    Open access • Published
  11. Luderer, Cynthia; Oliveira, Erico. "A iconofagia dos chefs celebridades". Unisanta Humanitas 1 2 (2012): 145-161. http://periodicos.unisanta.br/index.php/hum/article/view/144/132.
    Open access • Published
  12. Luderer, Cynthia. "Um chef de cozinha caiçara: a mestiçagem presente na gastronomia de luxo". Unisanta Humanitas 1 1 (2012): 42-54. http://periodicos.unisanta.br/index.php/hum/article/view/108.
    Open access • Published
  13. Luderer, Cynthia. "O Processo de criação de um carnavalesco: limites, memórias e escolhas na construção de um mar tenebroso". Tessituras & Criação 1 (2011): https://revistas.pucsp.br/index.php/tessituras/article/view/5623.
    Open access • Published
Magazine article
  1. "Tripadvisor e a repercussão de experiências gastronômicas mnêmicas", 2017, http://revistas.ua.pt/index.php/rtd/article/view/6573.
  2. Luderer, Cynthia. "Um encontro com os aromas", Gostonomia, 2014, https://gostonomia.com.br/2014/02/02/um-encontro-com-os-aromas/.
  3. "Capital culinário: o círculo dos alimentos nos meios de comunicação.", 2013, https://revistas.pucsp.br/index.php/galaxia/article/view/18327/13624.
  4. Luderer, Cynthia. "Visita Guiada-a experiência de fazer um tour pelo Barque Culinary Center, em San sebastian, a mais nova escola de gastronomia da Espanha", 2012, https://www.revistamenu.com.br/2012/04/04/abril-2012/.
Newspaper article
  1. Luderer, Cynthia. "O destaque de um chef de cozinha nos Estados Unidos", Imprensa Livre, 2009, B8
  2. Luderer, Cynthia. "Um cardápio de memórias", Imprensa Livre, 2009, B8
  3. Luderer, Cynthia. "A Cultura Caiçara", Imprensa Livre, 2009, B8
Online resource
  1. A iconofagia dos chefs celebridades. 2012. http://periodicos.unisanta.br/index.php/hum/article/view/144/132.
  2. Os limites a serem superados por um carnavalesco na construção de um espetáculo de uma escola de samba. 2012. http://www.iararevista.sp.senac.br/.
  3. Os holofotes midiáticos projetam a popular cozinha caiçara. 2012. http://www.revistas.uepg.br/index.php?journal=folkcom&page=issue&op=current&path%5B%5D=showToc.
  4. O processo de criação de um carnavalesco: limites, memórias e escolhas na construção de um mar tenebroso. 2011.
Thesis / Dissertation
  1. Luderer, Cynthia. "O papel dos chefs-celebridades na construção do espetáculo da alimentação: análise discursiva das revistas de gastronomia de luxo [The role of celebrity chefs in the construction of the food spectacle: discourse analysis of luxury gastronomy magazines]". PhD, Pontificia Universidade Catolica de Sao Paulo - Campus Consolaçao-Marques de Paranagua, 2013. https://tede2.pucsp.br/handle/handle/4549?mode=full.
  2. Luderer, Cynthia. "O Processo de Comunicação e Criação do Carnavalesco Raul Diniz [The Communication Process in the Creation of Carnavalesco Raul Diniz]". Master, Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, 2007. https://tede2.pucsp.br/handle/handle/4960.
Working paper
  1. Luderer, Cynthia. 2007. "Fundamentos Teóricos e Metodológicos da História e Gepgrafia e Práticas". Working Paper.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2022/04/27 Do campo à cidade: cultura, comunicação e memória a evocar o consumo alimentar Seminário Permanente do CECS
Universidade do Minho (Braga)
2022/04/12 Encantos mnêmicos do documentário Juliana: uma disrupção das representações feministas e culinárias contemporâneas XII Congresso SOPCOM
Nova FCSH-Lisboa (Lisboa, Portugal)
2022/04/11 Um programa de rádio alternativo para tratar da agricultura de proximidade XII Congresso SOPCOM
Nova FCSH-Lisboa (Lisboa)
2021/11/04 The discourses of Portuguese supermarkets around sustainability "ICS: CIÊNCIA EM DIÁLOGO"
Instituto Ciências Sociais Universidade do Minho (Braga, Portugal)
2021/10 Entre utopias e heterotopias- agricultura de proximidade das AMAPs/CSA Portuguesas COMUNICON 2021
Escola SUperior de Propaganda e Marketing- São Paulo (São Paulo, Brazil)
2021/07/02 Arraial do Buscapé- um evento gastronômico caiçara a transformar uma comunidade II Encontro Internacional Todas as Artes
Universidade do Porto (Porto)
2021/02/03 Representações mediáticas da saúde e da alimentação contemporânea- Para que serve a comida? Seminário Permanente do CECS
Centro de Estudos de Comunicação e Socidade (Braga, Portugal)
2021 A Essência de uma AMAP em um folder [the Essence of an AMAP in a folder] 8th International CSA Symposium
URGENCI- (Manaus)
2020/08/05 As convocações mediáticas em torno do consumo alimentar [The media calls around food consumption] Feira do Livro de Braga
Braga (Braga, Portugal)
2020/07 A integração lusófona e o mal-estar entre a(s) língua(s) nos campis portugueses 6ª Congreso Internacional de Antropologia AIBR
UTAD- online (Vila Real, Portugal)
2020/07 Mensagens que se replicam na defesa de um novo modo de vida 6ª Congreso Internacional de Antropologia AIBR
UTAD- online (Vila Real, Portugal)
2019/11/14 Destinos com sabor de tradição: um diálogo com o consumo de modelos sustentáveis XI Sopcom- Comunicação, Turismo e Cultura
Universidade da Madeira (Funchal, Portugal)
2019/11/07 Entre ser ou não sustentável: convocações às mudanças de hábitos alimentares V Congresso Internacional sobre Culturas
Universidade Beira Interior (Covilhã, Portugal)
2019/10/24 As revistas de culinária de supermercados portugueses e a cozinha tradicional lusitana: um diálogo com a sustentabilidade 6º Colóquio DIAITA Luso-brasileiro de História e Culturas da Alimentação
Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2019/10/16 O espetáculo gastronómico: (re) vistas aos chefs Tertúlia: Dia internacional da Alimentação
Livraria Centésima Página (Braga, Portugal)
2019/10/16 Comida: um bem (i) material Seminário de Alimentação e Sustentabilidade
Universidade do Minho-Centro de Estudos de Comunicação e Sociedade (CECS) (Braga, Portugal)
2019/06/11 ENTRE MEMÓRIAS E IDEOLOGIAS: UM NEBULOSO CENÁRIO PARA AS ESCOLHAS ALIMENTARES EIBEA
Universidade do Minho (Braga, Portugal)
2019/05/03 Revistas de Culinária de Supermercados Portugueses: desinformações que convocam ao consumo alimentar V Congresso de Literacia Media e Cidadania
Universidade de Aveiro (Aveiro, Portugal)
2018/10/15 As revistas de culinária de supermercados portugueses e seus discursos sustentáveis. VI Jornadas Doutorais CECS
CECS- Universidade do Minho (Braga, Portugal)
2018/10/10 Entre o prazer, a saúde e a sustentabilidade: paradoxos discursivos nas revistas de culinária de supermercados portugueses International Seminar Food, Health and Environment: Sustainability and Challenges
Centre for History of the University of Lisbon (Lisboa, Portugal)
2018/06/07 Discourses around the Portuguese Gastronomy: the Gastronomic Media Spectacle. Quatrième Conférence Internationale d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation
l’université de Tours-IEHCA (Tours, France)
2017/12/15 Gastronomia e seu circuito gourmet: um espetáculo movido por diferentes agentes. 2017. Seminário GI Identidades, Culturas, Vulnerabilidades
ICS (Lisboa, Portugal)
2017/10/16 Carnaval e processos criativos Diálogos transdisciplinares de comunicação, cultura e sociedade
Universidade Cidade de São Paulo (São Paulo, Brazil)
2017 Tripadvisor e a repercussão de experiências gastronômicas mnêmicas. Invtur
Universidade Aveiro (aveiro, Portugal)
2015/09 More than pop corn: flavors´s experience by moviegoers from Santos AISU
Padua University (Padova, Italy)
2015/09 Gastronomic Events in times of economic crisis AISU
Padua University (Padova)
2015/06 Los restaurantes gastronómicos-la invitación al consumo en tiempos de crisis Otras maneras de Comer: Elecciones, convicciones, restricciones
Universidade de Barcelona (Barcelona, Spain)
2015/01 The issue of gender in the gastronomic show Heforshe
Hanze University Groningen (Groningen, Netherlands)
2015 The edges of the gastronomic spectacle: eating on Brazilian beaches International Conference of Food History and Food Culture
Tours University (Tours, France)
2014/11/13 Estudos em Turismo e Hospitalidade- cenário e perspectivas II Encontro Científicos de Hospitalidade Hotec
Faculdade de Turismo e Hotelaria (São Paulo, Brazil)
2014/09/03 Proyecto sostenible- los chefs en la comunidad caiçara XIII Congreso de antropologia - periferias , fronteras y diálogos
Universitat Rovira i Virgili (Tarragona, Spain)
2014/06/18 Proyecto sostenible de chefs- un dispositivo para promoción de la región caiçara 3 International congress unitwin network Unesco Chais Culture, tourirm development on touriem and gastronomy heritage-foodscapes, gastroregions and gastronomy tourism
Universitat de Barcelona (Barcelona, Spain)
2014 Memórias revisitadas na gastronomia- a onda rétro Comunicon
ESPM-SP (São Paulo)
2014 Um pecado saudável- a gula pelo espetáculo. V fórum Gastronomia Saúde de Sociedade
Universidade Federal do Rio de Janeiro (Rio de Janeiro)
2013/07/05 A difusão da Gastronomia Luso-Brasileira na CIdade de Santos Interfaces da Lusofonia
Universidade do Minho (Braga, Portugal)
2012/11/05 Culinária Caiçara- um legado mestiço valorado pelas mãos de um chef Congresso Internacional de Gastronomia Mesa Tendências 2012
Centro Universitário Senac (São Paulo, Brazil)
2012/06 Las memorias culinarias vividas por estudiantes de un curso virtual de pedagogía- experiências que contribuyen para una reflexión sobre el aprendizaje alimentario en las escuelas I Congreso Internacional Comer en la Escuela
Universidad de Barcelona (Barcelona, Spain)
2011/05/12 Papo & Pipoca- a hospitalidade na Sétima arte Semana da Hospitalidade Unimonte
Centro Universitário Monte Serrat (Santos, Brazil)
2011/05/07 O poder da linguagem midiática no consumo da gastronomia de luxo 1 Encontro de Docentes da Hospitalidade da Unimonte
Centro Universitário Unimonte (Santos, Brazil)
2010/11/12 A Projeção da Cozinha Caiçara na Mídia Impressa XIII Folkcom
Universidade Estadual de Santa Cruz (Ilhéus, Brazil)
2010/11 A culinária caiçara- uma representação da mestiçagem na mídia impressa VIII Semana de Comunicação
Universidade Estadual de Santa Cruz (Ilhéus, Brazil)
2010/10/27 Os restaurantes na pós-modernidade- um fetiche midiático Congresso Internacional de GAstronomia Mesa Tendências 2010
Centro Universitário Senac (São Paulo, Brazil)
2009/09/25 A necessária tradução do espetáculo televisivo das Escolas de Samba InternationalCOngress Communicacation , Cognition and Media
Catholic University of Portugal (Braga, Portugal)
2008/10/24 O processo criativo do carnavalesco Raul Diniz 9 COngresso Internacional Associação de Pesquisadores de Crítica Genética
Centro de Artes da Universidade Federal do Espírito Santo (Vitória, Brazil)
2008/05/31 Carnaval e processo criativo Diálogos transdisciplinares- comunicação, mídia e cultura
Universidade Nove de julho (São Paulo, Brazil)
2008/05/14 O processo de criatividade do carnavalesco
Universidade Braz Cubas (Mogi das Cruzes, Brazil)
2008/04/22 O processo de comunicação na criação de um carnavalesco Uninove- tendÊncias da comunicação-ideologias, cultura e meios de comunicação
Universidade Nove de Julho (São Paulo, Brazil)
2006/10/06 Samba look- do desenho à passarela II Colóquio Nacional de Moda
Universidade Salvador (Salvador, Brazil)
2004/02/26 Criatividade- uso do lado direito do cérebro
Prefeitura Municipal de Cubatão (Cubatão, Brazil)
2003/10/13 Criatividade- o uso do lado direito do cérebro Semana da Educação
Prefeitura Municiap de São Vicente (São Vicente, Brazil)
1993/11/12 Avaliação Semanada Educação
Prefeitura Municipal de Santos (Santos, Brazil)

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2014/05/10 - Current Os livros de Gastronomia materializados em 3D (2014)
Exhibition (Co-organisor)
Centro Universitário Monte Serrat, Brazil
2011/05/07 - Current Encontro com apresentação de trabalhaos de docentes dos cursos de hotelaria, turismo e gastronomia da Unimonte (2011)
Meeting (Co-organisor)
Centro Universitário Monte Serrat, Brazil
2022/06/30 - 2022/06/30 Green Readers. Evento virtual promovido pelo GICCA- Grupo de Investigadores de Comunicação Ciência e Ambiente. Convidada: Eveline Baptistella. Tema; A inclusão dos animais não humanos na esfera ética da mídia: um desafio para o antropoceno (2022)
Meeting (Co-organisor)
Universidade do Minho, Portugal
2022/05/26 - 2022/05/26 Green Readers. Evento virtual promovido pelo GICCA- Grupo de Investigadores de Comunicação Ciência e Ambiente. Convidada: Susana Batel. Tema: A transição verde - Que implicações para a justiça sõcio-ambiental e direitos humanos (2022)
Meeting (Co-organisor)
Universidade do Minho, Portugal
2022/05/02 - 2022/05/02 Green Readers. Evento virtual promovido pelo GICCA- Grupo de Investigadores de Comunicação Ciência e Ambiente. Convidada: José Azevedo. Literacia, Comunicação e Ação Climática: novos desafios e novas estratégias (2022)
Meeting (Co-organisor)
Universidade do Minho, Portugal
2022/03/31 - 2022/03/31 Green Readers. Evento virtual promovido pelo GICCA- Grupo de Investigadores de Comunicação Ciência e Ambiente. Convidada: Marcia Franz Amaral. Tema: As narrativas jornalísticas sobre os desastres ambientais: regularidades e proposições (2022)
Meeting (Co-organisor)
Universidade do Minho, Portugal
2022/01/27 - 2022/01/27 Green Readers. Evento virtual promovido pelo GICCA- Grupo de Investigadores de Comunicação Ciência e Ambiente. Convidado: Jorge Leandro Rosa. Tema: A determinação energética das alterações climáticas (2022)
Meeting
Universidade do Minho, Portugal
2021 - 2022 GICCA- Science, Communication and Environment Research Group of the University of Minho organizes a monthly event for the discussion of sustainability-related topics, entitled Green Readers (2021 - 2022)
Meeting (Co-organisor)
Universidade do Minho - Campus de Azurém, Portugal
2021/11/25 - 2021/11/25 Green Readers. Evento virtual promovido pelo GICCA- Grupo de Investigadores de Comunicação Ciência e Ambiente. Convidada: Iva Pires. Tema: Conversas sobre desperdício alimentar, (2021 - 2021)
Meeting (Co-organisor)
Universidade do Minho, Portugal
2021/10/28 - 2021/10/28 Green Readers- Evento on line, promovido pelo GICCA (Grupo de Investigadores de Comunicação Ciência e Ambiente). Convidado: Vinícius Prates. Tema; Políticas da crise ambiental: um mapa da ideologia do Antropoceno, (2021/10/28)
Meeting (Co-organisor)
Universidade do Minho, Portugal
2021/10/14 - 2021/10/14 III Seminário de Alimentação e Sustentabilidade-[3rd Food and Sustainability Seminar,] -2030 Agenda and food: a taste of culture. The Brazilian chefs Bel Coelho and Eudes Assis, the curator of the exhibition Pratodomundo – food for 10 billion Leonardo Menezes and the creative director of Born Agency, Duarte Vilaça, will sit at the table to discuss the relationship between food and the 2030 Agenda. The meeting will be hosted by POLObs researchers Manuel Gama and Cynthia Luderer, both with international scientific research experience in the topic (2021/10/14 - 2021/10/14)
Seminar (President of the Organising Committee)
Universidade do Minho Centro de Estudos de Comunicação e Sociedade, Portugal
2021/09/17 - 2021/09/17 III Diálogos MNEMON- Memória e Mercado [MNEMON Dialogues- Memory and Market]- meeting with outstanding professionals in the universe of advertising with communication students based on the study and analysis of pieces that deal with the theme of memory and consumption (2021/09 - 2021/09)
Meeting
Associação Escola Superior de Propaganda e Marketing, Brazil
2021/09/17 - 2021/09/17 III Diálogos MNEMON: Memória e Mercado- Os últimos dias da Kombi. Grupo de Pesquisa MNEMON- Memória, Comunicação e Consumo (ESPM/ CNPq). São Paulo. (2021)
Meeting (Member of the Scientific Committee)
Associação Escola Superior de Propaganda e Marketing, Brazil
2020/11/06 - 2020/11/06 II Diálogos MNEMON: Memória e Mercado- Case Astronauta_ Agência DPZ &T. [Debatedora] Grupo de Pesquisa MNEMON- Memória, Comunicação e Consumo (ESPM/ CNPq/Brasil) (2020)
Meeting (Member of the Scientific Committee)
Associação Escola Superior de Propaganda e Marketing, Brazil
2020/10/16 - 2020/10/16 II Seminário da Alimentação e Sustentabilidade- evento anual, dedicado à discussão sobre o consumo alimentar e a sustentabilidade, destacado na data do Dia Mundial da Alimentação. Visa-se debate o tema pelas vozes de diferentes áreas científicas. Neste ano foram abordados a macrobiótica, a gestão de cantinas em universidades e o avanço da tecnologia para a produção de alimentos. (2020/10/16 - 2020/10/16)
Seminar (President of the Organising Committee)
Universidade do Minho Centro de Estudos de Comunicação e Sociedade, Portugal
2010/05/09 - 2010/05/13 I Semana da Hospitalidade- Ano da Itália no Brasil (2010)
Other (Co-organisor)
Centro Universitário Monte Serrat, Brazil

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2014/10/29 - Current Mesa redonda promovida pelo movimento Cidade-se- pelo desenvolvimento da consciência sustentável. Tema da mesa: Resgatando a Culinária Caiçara
Round table
Cidade-se: Pelo desenvolvimento da consciência sustentável
Centro Universitário Monte Serrat, Brazil
2020/11/27 - 2020/11/27 Criação e apresentação de um curta de 10 minutos (A cidade que (não) queremos centrado na reflexão coletiva que teve como base contributos de participantes que tratassem sobre o futuro das cidades, tematizado em todas as dimensões da sustentabilidade, https://www.youtube.com/watch?v=amXaTVCMQqk&fbclid=IwAR1OEZ_9NMJHf3yKdLdHXAQfvSc9c8QCPDbDzzQwf1kDwMq2caq2dLiCTas
Meeting
Noite Europeia dos Investigadores
Universidade do Minho, Portugal
2020/11/06 - 2020/11/06 Debatedora no encontro destinado a debater peças publicitárias tematizadas nos conceitos da memória.
Meeting
II Diálogos MNEMON: Memória e mercado- Case Astronauta-Agência DPZ&T
Associação Escola Superior de Propaganda e Marketing, Brazil
2019/03/08 - 2019/03/08 Mesa Redonda . Atividade extra curricular relacionada à temática do dia da Mulher.
Round table
Dia da Mulher-Mesa redonda
Universidade Senior da Póvoa de Varzim, Portugal

Ad Hoc journal article review

Journal title (ISSN) Publisher
2022/05/12 - 2022/05/12 Revista Lusófona de Estudos Culturais (RLEC CECS
2022/04/30 - 2022/04/30 Mangut- Conexões gastronomicas Universidade Federal do Rio de Janeiro
2021/03 - 2021/03 Mangút-conexões gastronomicas Universidade Federal do Rio de Janeiro
2021 - 2021 Ecoturismo e Conservação UNIRIO
2021 - 2021 Food, Popular Culture, and the COvid -19 Pandemic for the Popular Cultures Studies Journal Manuscript Journal Manuscript
2020/06/04 - 2020/07 REVISTA ESPAÑOLA DE COMUNICACIÓN EN SALUD (1989-9882) Departamento de Comunicación de la Universidad Carlos III de Madrid y la Asociación Española de Comunicación Sanitaria
2019/09/19 - 2019/10/02 Interface - Comunicação, Saúde, Educação. Unesp

Conference scientific committee

Conference name Conference host
2021/11/16 - 2021/11/18 1º Simpóstio de Gastronomia, Ciências e Educação, 2ª Encontro de Pesquisa em Gastronomia do Brasil Universidade Federal do Rio de Janeiro
2021/09 - 2021/09 COMUNICON 2021 São Paulo- Brazil

Consulting

Activity description Institution / Organization
2022/06/06 - 2022/06/10 Parecerista 31º Encontro Anual dos Programas de Pós- Graduação em Comunicação- COMPÓS Universidade Federal do Maranhão, Brazil
2021/10 - 2021/10 Avaliação de quatro trabalhos propostos para o GT 07 – Comunicação, Consumo e Memória: Cenas Culturais e Midiáticas, coordenação de Mônica Rebecca Ferrari Nunes Associação Escola Superior de Propaganda e Marketing, Brazil

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2020/11/16 - 2020/11/16 Aula apresentada na disciplina Comunicação, Ciência e Ambiente, para o curso de Licenciatura em Sociologia e Ciências da Comunicação da Universidade do Minhoi Ciências da Comunicação (Licenciatura) Universidade do Minho, Portugal
2014/02 - 2015/04 Metodologia da Pesquisa Científica MBA em Gestão e Estratégica Empresarial (Postgraduate Certificate) Universidade Estácio de Sá, Brazil
2008/09 - 2011/08 Fundamentos Teóricos e Metodologicos da História e da Geografia e Práticas Pedagogia (Licence) Universidade Metropolitana de Santos, Brazil

Interview (newspaper / magazine)

Activity description Newspaper / Forum
2022/01/31 interview on Sustainable food served in moderation in supermarket magazines, work that Luderer has been developing for the past three years NÒS- Jornal online da U Minho (n. 112)
Distinctions

Award

2015 Mérito- II PRÊMIO PROFESSOR PADRE GERALDO MAGELA TEIXEIRA
2003 Mérito Concurso Professor do Ano