???global.info.a_carregar???
Paula Cristina Azevedo Rodrigues. Concluiu o(a) Doutoramento em Engenharia Química e Biológica em 2011/03/01 pelo(a) Universidade do Minho e Mestrado em Recursos Genéticos e Melhoramento de Espécies Agrícolas e Florestais em 2004/01/08 pelo(a) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias. É Professor Adjunto no(a) Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária. Atua na(s) área(s) de Ciências Naturais com ênfase em Ciências Biológicas com ênfase em Micologia e Ciências Agrárias com ênfase em Biotecnologia Agrária e Alimentar com ênfase em Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar.
Identification

Personal identification

Full name
Paula Cristina Azevedo Rodrigues

Citation names

  • Rodrigues, Paula
  • Rodrigues, P.

Author identifiers

Ciência ID
2312-18AE-DA42
ORCID iD
0000-0002-3789-2730
Scopus Author Id
7102639646

Addresses

  • Campus de Santa Apolónia, 5300-253, Bragança, Bragança, Portugal (Professional)

Websites

Knowledge fields

  • Natural sciences - Biological Sciences - Mycology
  • Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology - Agricultural Biotechnology and Food Biotechnology

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1)
Spanish; Castilian Beginner (A1) Advanced (C1) Beginner (A1) Beginner (A1)
French Beginner (A1) Intermediate (B1) Beginner (A1) Beginner (A1)
Education
Degree Classification
2007/03/01 - 2011/03/01
Concluded
Programa Doutoral em Engenharia Química e Biológica /Chemical and Biological Engineering (Doutoramento)
Major in Tecnologia Alimentar / Food Technology
Universidade do Minho Escola de Engenharia, Portugal
"Mycobiota and aflatoxigenic profile of Portuguese almonds and chestnuts from production to commercialisation" (THESIS/DISSERTATION)
Aprovado por Unanimidade
2001/10/01 - 2004/01/08
Concluded
Recursos Genéticos e Melhoramento de Espécies Agrícolas e Florestais / Genetic Resources and Plant Breeding (Mestrado)
Major in Fitopatologia / Phytopathology
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal
"Identification of Non-Host Resistance Genes in Wheat to Puccinia striiformis f. sp. hordei" (THESIS/DISSERTATION)
Muito Bom
1993/10 - 1998/11
Concluded
Engenharia Agrícola / Agrarian Engineering (Licenciatura)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"Produção e caracterização de um antissoro policlonal para detecção de ds-RNA" (THESIS/DISSERTATION)
15 valores
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2021/01/01 - Current Researcher (Research) Laboratório Associado para a Sustentabilidade e Tecnologia em Regiões de Montanha (SusTEC), Portugal
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2003 - Current Researcher (Research) Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2011/03/01 - Current Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2000/02/01 - 2011/02/28 Assistant (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
1999/02/01 - 2000/01/31 Invited Assistant (University Teacher) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2021/03/01 - Current MIRRI-PT-Pólo Norte - Consórcio do norte da infraestrutura portuguesa de investigação em recursos microbianos
NORTE-01-0145-FEDER-084445
Researcher
Ongoing
2021/01/31 - Current RevestCAST - Otimização dos processos industriais de aplicação de revestimentos comestíveis para a conservação pós-colheita da castanha (Castanea sativa)
POCI-01-0247-FEDER-049276
Researcher
2021/01/01 - Current PreVineGrape - Desenvolvimento de um biofungicida para combate a doenças da videira
POCI-01-0247-FEDER-049695
Researcher
2021/01/01 - Current 100%FIGO - Produto biofuncional e com elevada eficiência de circularidade na transformação e conservação por tecnologias avançadas de extração e incorporação de compostos bioativos
POCI-01-0247-FEDER-064977
Researcher
Ongoing
2020/07/01 - Current BIOma - Soluções integradas de BIOeconomia para a Mobilização cadeia Agroalimentar
POCI-1-0247-FEDER-046112
Researcher
Ongoing
2020/06/01 - Current UP4HEALTH - Sustainable and cost-effective production process for the upcycling of olive, grape and nut by-products into 4 natural and healthy ingredients for nutraceutical and cosmetic applications
H2020-BBI-JTI-2019 – 888003
Researcher
Ongoing
2023/01/01 - 2025/12/31 VIIAFOOD – Plataforma de Valorização, Industrialização e Inovação comercial para o Agroalimentar
C644929456-00000040
Researcher
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Ongoing
2021/01/01 - 2025/12/31 Laboratório para a Sustentabilidade e Tecnologia em Regiões de Montanha
LA/P/0007/2020
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2020/07/01 - 2025/06/30 BEONAT - Innovative value chains from tree & shrub species grown in marginal lands as a source of biomass for bio-based industries
BBI-2019-SO1-R1 - 887917 – BEONNAT
Researcher
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Ongoing
2022/01/17 - 2025/01/16 MYCOTOX-PALOP - Multi-actor partnership for the risk assessment of MYCOTOXins along the food chain in African Portuguese-speaking countries (PALOP)
FCT AGA-KHAN / 541590696 / 2019
Principal investigator
Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Aga Khan Development Network
Ongoing
2018 - 2022/12 ValorCast - Valorização da castanha e otimização da sua comercialização
Researcher
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal
Concluded
2021/10/01 - 2022/09/30 GnomoCastRot: Chestnut brown rot disease and the causal agent Gnomoniopsis castanea: post-harvest control strategies
EXPL2021CIMO_02 (GnomoCastRot)
Principal investigator
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Centro de Investigação de Montanha
Concluded
2017/11/01 - 2022/06/30 ValNuts - Valorização dos frutos secos de casca rija (FSCR)
Researcher
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Concluded
2017 - 2021 DivInA - DIVersificação e INovação na produção Apícola
Researcher
Concluded
2017/03/28 - 2020/09/27 Promoting bee health for sustainable agriculture
ARIMNET2/0002/2016
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2019/01/01 - 2019/12/31 Centro de Investigação de Montanha (CIMO) / Mountain Research Center (CIMO)
UID/AGR/00690/2019
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2014 - 2016 ROSIMEL “O mel de Rosmaninho Português: um alimento funcional e fonte de nutracêuticos
...
Researcher
Concluded
2014 - 2016 AROMAP "Preservation of aromatic condiment plants
PRODER nº 535
Researcher
Concluded
2014 - 2016 SteamRadSter: Food ingredients decontamination by steam and irradiation
Eureka Project No.9147
Researcher
Concluded
2013 - 2015 QTradiSaus - Avaliação integral de estratégias de intervenção baseadas em risco para melhorar a segurança microbiana dos enchidos tradicionais portugueses (Integral assessment of risk-based intervention strategies to improve the microbial safety of P
FCT PTDC_AGR-TEC_3107_2012
Researcher
Concluded
2012 - 2014 Aumento da produção de castanha e recuperação dos castanheiros doentes pela aplicação da luta biológica contra o Cancro
PRODER
Researcher
Concluded
2012 - 2014 Ionizing radiation as an alternative treatment for preservation of Chestnut fruit
Eureka Project nº 7596
Researcher
Concluded
2011 - 2014 “Processamento de carnes de suíno, ovino e caprino, para a produção de novos produtos. Presunto e paté. (BISOVICAP - novos produtos)
QREN SI I&DT Co-Promoção nº 21511/2011
Researcher
2011/01/01 - 2013/12/31 Projecto Estratégico - UI 690 - 2011-2012 / Strategic Project - UI 690 - 2011-2012
PEst-OE/AGR/UI0690/2011
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2010 - 2013 CHESTNUTSRAD – “Tratamento alternativo de conservação de castanha
QREN Co-Promoção nº 13198/2010
Researcher
Concluded
Outputs

Publications

Book
  1. Ramalhosa E; Pereira E; Rodrigues, P.; Fernandes L; Pereira JA; Bento A; Ferrão AC; Guiné R; Correia P. Manual de boas práticas – Amêndoa e Avelã. Portugal: Centro Nacional de Competências dos Frutos Secos. 2022.
    In press
  2. Rodrigues, P.; Ferreira, M.; Monteiro, J.. Segmentation and classification of leukocytes using neural networks: A generalization direction. 2008.
    10.1007/978-3-540-75398-8_17
Book chapter
  1. Rodrigues, Paula; Gomes, Ana; Gomes-Laranjo, José; Sampaio, Ana. Corresponding author: Rodrigues, Paula. "Controlo das podridões da castanha". In ValorCast – Valorização da castanha e otimização da sua comercialização. 2022.
    Published
  2. Rodrigues, P.; Venâncio, A.. "Chapter 15. Biological Techniques". In Food Chemistry, Function and Analysis, 314-336. Royal Society of Chemistry, 2017.
    10.1039/9781788010252-00314
  3. Rodrigues, Paula Cristina Azevedo; Gil-Serna, Jéssica; González-Jaén, M. Teresa. "Evaluating Aflatoxin Gene Expression in Aspergillus Section Flavi". In Methods in Molecular Biology, 237-247. Springer New York, 2016.
    Published • 10.1007/978-1-4939-6707-0_15
  4. Rodrigues, Paula. "Alimentos secos". In A segurança dos alimentos em casa, 29-33. Bragança, Portugal, 2014.
    Published
  5. Rodrigues, Paula. "Bolores e micotoxinas nos alimentos". In A segurança dos alimentos em casa, 159-163. Bragança, Portugal, 2014.
    Published
  6. Rodrigues, Paula; Soares, Célia; Kozakiewicz, Zofia; Paterson, Russell; Lima, Nelson; Venâncio, Armando. "Identification and characterization of Aspergillus flavus and aflatoxins". Fomatex, 2007.
Conference abstract
  1. Marx, Itala; Ardohain, Elizandra; Rodrigues, P.; Afonso, Andreia; Oliveira, Izamara ; Pires, Tânia; Barros, Lillian; Heleno, Sandrina. "Valorization of Castanea sativa Mill. flowers and Eucalyptus globulus L. leaves as a source of bioactive compounds with potential to inhibit grape pathogens". Paper presented in 2nd Global Summit on Food Science and Technology (GSFST2023), Rome, 2023.
    Published
  2. Ardohain, Elizandra; Marx, Itala; Rodrigues, P.; Afonso, Andreia; Oliveira, Izamara ; Pires, Tânia; Barros, Lillian; Heleno, Sandrina. "Plant extracts: A study on the chemical characterization and bioactive potential to inhibit grape pathogens". Paper presented in 2nd Global Summit on Food Science and Technology (GSFST2023), Rome, 2023.
    Published
  3. Gomes, A.; Sampaio, Ana; Rodrigues, P.; Gomes-Laranjo, J.. Corresponding author: Sampaio, Ana. "Field trials for the evaluation of two pesticides and a nutrient solution in the control of Gnomoniopsis smithogilvyi". Paper presented in Biocastanea 2021 International Meeting of Chestnut - XII Jornadas de Transferência Técnica e Científicas, Léon, 2021.
    Published
  4. Martins, Vitor Manuel R.; Smati, N.; Aylanc, Volkan; Vilas Boas, Miguel; Rodrigues, Paula. "Bee bread preservation methods: physico-chemical and microbial stability". Paper presented in 1st Natural products application: Health, Cosmetic and Food, 2021.
  5. Souto-e-Melo, A. L.; Figueiredo, Ana S.; Sousa, C.; Rodrigues, P.. "Ludificação na sala de aula ¿ um estudo de caso: análise prévia". Paper presented in IV Seminário Internacional Educação, Territórios e Desenvolvimento Humano, Porto, 2021.
    In press
  6. Fernandes, Filipa; Carocho, Márcio; Heleno, Sandrina A.; Rodrigues, Paula; Dias, Maria Inês; Pinela, José; Barros, Lillian; et al. "Aplicação de conservantes naturais em formulações nutracêuticas". Paper presented in VI Encontro de Jovens Investigadores do Instituto Politécnico de Bragança, Bragança, 2019.
    Published
  7. Calado, Thalita; Antonio, Amilcar L.; Rodrigues, Paula; Cabo Verde, Sandra; Venâncio, Armando. "Effect of gamma radiation on mycotoxins solutions". Paper presented in ISM MycoRed International Conference, Apulia, 2013.
    Published
Conference paper
  1. Agostini, Isadora; Silva, Sofia; Dallemole-Giaretta, Rosangela; Gomes-Laranjo, José; Sampaio, Ana; Rodrigues, Paula. "Agentes biológicos no combate das podridões da castanha". 2022.
  2. Gomes, Ana; Sampaio, Ana; Rodrigues, Paula; Gomes-Laranjo, José. "Ensaio de campo para controlo de Gnomoniopsis smithogilvyi". 2022.
  3. Aylanc, Volkan; Smati, Nehed; Martins, Vitor Manuel Ramalheira; Falcão, Soraia; Rodrigues, Paula; Vilas-Boas, Miguel. "Nutritional composition, bioactivity and microbiological stability of bee bread during the preservation process". 2022.
  4. Silva, Sofia; Agostini, Isadora; Pontes, Luirícia; Ramalhosa, Elsa; Gouveia, Maria Eugénia; Rodrigues, Paula. "Agentes de biocontrolo contra as podridões da castanha no pós-colheita". 2022.
  5. Álvarez Rubio, Micaela; Cebrián Cabezón, E.; Roncero Benavente, E.; Rodrigues, Paula; Delgado Perón, Josué; Andrade Gracia, Maria. "Modes of action of rosemary and Debaryomyces hansenii against Aspergillus westerdijkiae in dry-cured meat matrix". 2022.
  6. Macuamule, Custódia; Venâncio, Armando; Afonso, S.; Rodrigues, Paula. "MYCOTOX-PALOP - Multi-actor partnership for the risk assessment of mycotoxins along the food chain in African Portuguese-speaking countries (PALOP)". 2022.
  7. Aly Castillo; Tiane C. Finimundy; Sandrina A. Heleno; Paula Rodrigues; Filipa A. Fernandes; Simón Pereira; Carmen Garcia-Jares; Lillian Barros; Marta Lores. "Novel Incorporation of Red-Stage Haematococcus pluvialis Wet Paste as a Colourant and Enhancer of the Organoleptic and Functional Properties of Filloas †". 2021.
    10.3390/Foods2021-11072
  8. Vaz, Andreia; Mourão, Filipa; Costa, Patrícia; Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando. "Aflatoxin M1 in Europe between 1990-2018". 2021.
  9. Possamai, Guilherme; Driss, Jihen Oueslati; Giaretta, Rosângela; Gomes-Laranjo, José; Camelo, Verónica; Sampaio, Ana; Rodrigues, Paula. "Chestnut brown rot and Gnomoniopsis smithogilvyi: characterization of the disease and of the causal agent in Portugal". 2021.
  10. Venâncio, Armando; Vale, Teresa Dias; Guimarães, Ana; Calado, Thalita; Rodrigues, Paula. "Biodiversity of toxigenic fungi in the food chain and the co-occurrence of mycotoxins". 2021.
  11. Khouja, Dora; Fernandes, Filipa Alexandra; Carocho, Márcio; Calhelha, Ricardo C.; Rodrigues, Paula; Zaghdoudi, Khalil; Barros, Lillian; Heleno, Sandrina A.; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Tools to develop dairy ingredients: bioactive and preservative purposes". 2021.
  12. Sampaio, Ana; Camelo, Verónica; Fraga, I; Gomes, Ana; Sulyok, Michael; Gomes-Laranjo, José; Dias, Albino A.; Rodrigues, Paula. "Enzymes and secondary metabolites profiles of Gnomoniopsis smithogilvyi are affected by chestnut medium". 2021.
  13. Fernandes, Filipa Alexandra; Khouja, Dora; Carocho, Márcio; Calhelha, Ricardo C.; Melgar Castañeda, Bruno; Rodrigues, Paula; Reis, Filipa S.; et al. "Development of natural hypocholesterolemic agents: application in cottage cheese". 2021.
    10.33211/jnhpr.20
  14. Fernandes, Filipa Alexandra; Carocho, Márcio; Heleno, Sandrina A.; Rodrigues, Paula; Dias, Maria Inês; Pinela, José; Prieto Lage, Miguel A.; et al. "Nutraceutical formulations: addition of natural ingredients as preservatives". 2021.
  15. Carli, Cristiane de; Aylanc, Volkan; Santamaria-Echart, Arantzazu; Pereira, Celeide; Sousa, Miguel; Barreiro, M.F.; Rodrigues, Paula; Vilas-Boas, Miguel; Falcão, Soraia. "Propolis application in food preservation: development of chitosan-based edible films". 2021.
  16. Fernandes, Filipa Alexandra; Carocho, Márcio; Heleno, Sandrina A.; Rodrigues, Paula; Pinela, José; Prieto Lage, Miguel A.; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Influence of natural preservatives on the bioactivity and stability of a nutraceutical formulation". 2021.
  17. Costa, C.S.; Pereira, F.; Barbedo, I.; Almeida, J.P.; Almeida-De-Souza, J.; Cabo, P.; Rodrigues, P.; et al. "Demola Co-creation Approach: The Students' Perspective". 2021.
    10.4995/HEAd21.2021.13090
  18. Fernandes, Filipa A.; Carocho, Márcio; Heleno, Sandrina A.; Rodrigues, Paula; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Perfil físico e estabilidade de fiambres conservados com um revestimento natural". 2020.
  19. Rodrigues, P.; Vieira, S.. "Optimizing Agent Training with Deep Q-Learning on a Self-Driving Reinforcement Learning Environment". 2020.
    10.1109/SSCI47803.2020.9308525
  20. Lema, Filipe; Mekki, Imen; Falcão, Soraia; Tomás, Andreia; Rodrigues, Paula; Martins, Vitor Manuel Ramalheira; Vilas-Boas, Miguel; Rodrigues, Paula. "Preservation techniques and their impact on bee pollen chemical and microbiological composition". Paper presented in 5th International Symposium on Bee Products, International Honey Commission, 2019.
  21. Fernandes, Filipa A.; Carocho, Márcio; Heleno, Sandrina A.; Rodrigues, Paula; Dias, Maria Inês; Pinela, José; Barros, Lillian; et al. "Ingredientes naturais como agentes conservantes: aplicação em formulações nutracêuticas". 2019.
  22. Molina, Adriana K.; Corrêa, Rúbia C.G.; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Heleno, Sandrina A.; Rodrigues, Paula; Kostic, Marina; et al. "Aplicac¸a~o de frutos de Lonicera caerulea L. var. Kamtschatica no desenvolvimento de corantes alimentares com propriedades bioativas". 2019.
  23. Lema, Filipe; Mekki, Imen; Tomás, Andreia; Falcão, Soraia; Rodrigues, Paula; Martins, Vitor Manuel Ramalheira; Vilas-Boas, Miguel. "The impact of preservation techniques on bee pollen nutritional value, microbiological stability, and antioxidant properties". 2019.
  24. Graeff, Francieli; Fernandes, Luana; Pereira, Ermelinda; Rodrigues, Paula; Cabo, Paula; Pereira, J.A.; Bento, Albino; Garcia, Carolina; Ramalhosa, Elsa. "Projeto ValNuts: valorização dos frutos secos de casca rija". 2019.
  25. Vaz, Andreia; Gomes, Francileni Pompeu; Alves, A.; Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando. "Optimization and validation of two methods to determine the levels of AFM1 in milk and cheese samples using immunoaffinity columns for extraction and HPLC-FLD for quantification". 2019.
  26. Fernandes, Filipa A.; Carocho, Márcio; Heleno, Sandrina A.; Rodrigues, Paula; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Desenvolvimento e aplicação de um revestimento conservante natural para fiambres; perfil físico-químico e estabilidade". 2019.
  27. Reis, Filipa S.; Dias, Maria Inês; Heleno, Sandrina A.; Rodrigues, Paula; Barreira, João C.M.; Oliveira, Andreia; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Corantes naturais de origem vegetal aplicados no setor da pastelaria". 2018.
  28. Hamdi, Mohamed; Bejaoui, Hend; Rodrigues, Paula. "Identification of mycobiota from Tunisian olives and determination of their mycotoxigenic profile". 2017.
  29. Wierzbínska, A.; Barros, Lillian; Sulyok, M.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Rodrigues, Paula. "Evaluation of the bioactive properties of a secondary metabolite produced by Penicillium nordicum". 2017.
  30. Vasconcelos, Rute; Wochner, K.F.; Becker-Algeri, T.A.; Rodrigues, Paula; Drunkler, Deisy A.. "Probiótico e prebióticos: impacto na bioacessibilidade de aflatoxina B1 no leite". 2017.
  31. Vasconcelos, R.A.M.; Wochner, K.F.; Becker-Algeri, T.A.; Moreira, M.C.; Rodrigues, Paula; Colla, Eliane; Drunkler, Deisy A.. "Effect of Lactobacillus plantarum and prebiotics in reduction of aflatoxin B1 in milk". 2017.
  32. Bejaoui, Hend; Flamini, Guido; Rodrigues, Paula; Mihoubi, Nourhène. "Fungal flora from Tunisian olives carposphere: diversity and volatile organic compounds". 2017.
  33. Hamdi, Mohamed; Morais, Jorge Sá; Bejaoui, Hend; Rodrigues, Paula. "Ecophysiology of Penicillium expansum and patulin production in synthetic and olive-based media". 2017.
  34. Vipotnik, Ziva; Rodríguez, Alicia; Rodrigues, Paula. "Produção de Ocratoxina A em presunto por Aspergillus westerdijkiae". 2017.
  35. Meftah, Sana; Abid, Salwa; Dias, Teresa; Rodrigues, Paula. "Efeito de uma cultura starter e de leveduras nativas na produção de Ocratoxina A por Penicillium nordicum em produtos cárneos". 2016.
  36. Vasconcelos, Rute; Wochner, K.F.; Becker-Algeri, T.A.; Rodrigues, Paula; Drunkler, Deisy A.. "Probiotic and prebiotics: impact on bioavailability of aflatoxin B1 in milk". 2016.
  37. Vipotnik, Ziva; Rodríguez, Alicia; Rodrigues, Paula. "Production of ochratoxin A in dry-cured ham based-media by Aspergillus westerdijkiae". 2016.
  38. Meftah, Sana; Abid, Salwa; Dias, Teresa; Rodrigues, Paula. "Effect of commercial starter cultures and native yeasts on Ochratoxin A production in meat products". 2016.
  39. Cadavez, Vasco; Gonzales-Barron, Ursula; Pereira, Ana Paula; Gomes, Aline; Lopes-da-Silva, M.F.; Rodrigues, Paula; Estevinho, Leticia M.; Dias, Teresa. "Microbial quality indicators and physicochemical properties of a Portuguese traditional dry-fermented sausage along processing". 2015.
  40. Pereira, Ana Paula; Gomes, Aline; Cadavez, Vasco; Fernandes, Conceição; Rodrigues, Paula; Estevinho, Leticia M.; Gonzales-Barron, Ursula; Dias, Teresa. "Relating microbiological and physicochemical patterns of a traditional Portuguese fermented sausage along processing". 2015.
  41. Pires, Sancia; Durão, Luís; Karolos, Douvlataniotis; Vasileios, Papazis; Cadavez, Vasco; Rodrigues, Paula. "Contributo para o perfil epidemiológico das principais doenças fúngicas da criação de abelhas melíferas". 2015.
  42. Gonzales-Barron, Ursula; Pereira, Ana Paula; Gomes, Aline; Lopes-da-Silva, M.F.; Rodrigues, Paula; Estevinho, Leticia M.; Cadavez, Vasco; Dias, Teresa. "Levels of hygiene and safety quality indicators along the processing stages of a Portuguese traditional dry-fermented sausage (Linguiça)". 2015.
  43. Gonzales-Barron, Ursula; Pereira, Ana Paula; Aline, Gomes; Lopes-da-Silva, M.F.; Rodrigues, Paula; Fernandes, Conceição; Estevinho, Leticia M.; et al. "Evaluación de la higiene e inocuidad de un embutido fermentado Portugués (linguiça) a lo largo de su procesamiento". Paper presented in XVI Jornadas sobre Producción Animal, Zaragoza, 2015.
  44. Calado, Thalita; Antonio, Amilcar L.; Cabo Verde, Sandra; Rodrigues, Paula; Botelho, M. Luísa; Abrunhosa, Luís; Venâncio, Armando. "Efeito da radiação gama em soluções de aflatoxinas". 2012.
  45. Santos, Cledir; Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "MALDI-TOF MS: improved methods for the identification/characterisation and authentication of fungal strains". 2012.
  46. Rodrigues, Paula; Soares, Célia; Santos, Cledir; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "Taxonomy of Aspergillus: integration of methods for new and revisited species in section Flavi". 2012.
  47. Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "Identificação de fungos aflatoxigénicos em produtos alimentares por métodos moleculares". 2011.
  48. Soares, Célia; Peterson, Stephen W.; Rodrigues, Paula; Lima, Nelson; Venâncio, Armando. "Three new aflatoxigenic species of Aspergillus section Flavi isolated in Portugal". 2011.
  49. Calado, Thalita; Antonio, Amilcar L.; Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando; António, Amílcar. "Effect of ¿-radiation in the survival of Aspergillus parasiticus in chestnuts". 2011.
  50. Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "Identificação de fungos aflatoxigénicos em produtos alimentares.". 2011.
  51. Soares, Célia; Rodrigues, Paula; Freitas-Silva, Otniel; Abrunhosa, Luís; Venâncio, Armando. "Liquid chromatography for multimycotoxin detection for filamentous fungi identification". 2010.
  52. Rodrigues, Paula; Santos, Cledir; Venâncio, Armando; Lima, Nelson; Kozakiewicz, Z.. "MALDI-TOF ICMS as a modern approach to identify potential aflatoxigenic fungi". 2010.
    Rodrigues, Paula; Santos, C.; Kozakiewicz, Z.; Venâncio, Armando; Lima, Nelson, MALDI-TOF ICMS as a modern approach to identify potential aflatoxigenic fungi. VI Latin American Congress of Mycotoxicology and II International Symposium on Algal and Fungal
  53. Rodrigues, Paula; Soares, Célia; Freitas-Silva, Otniel; Santos, Cledir; Paterson, Russell; Kozakiewicz, Zofia; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "Contributions of Micoteca da Universidade do Minho to food mycology". 2010.
  54. Rodrigues, Paula; Santos, Cledir; Venâncio, Armando; Lima, Nelson; Santos, C.. "Characterization and identification of aspergillus section flavi isolates from portuguese almonds using a polyphasic approach including MALDI-TOF ICMS". 2010.
    Rodrigues, Paula; Santos, C.; Venâncio, Armando; Lima, Nelson, Characterization and identification of Aspergillus section flavi isolates from portuguese almonds using a polyphasic approach including MALDI-TOF ICMS. Semana de Engenharia 2010. Guimarães, Po
  55. Rodrigues, Paula; Torres, A.; Nunes F.; Leirós, Ana Catarina Correia; Santos, Cledir; Venâncio, Armando; Lima, Nelson; et al. "Portuguese isolates of Aspergillus section Flavi unraveled by the calmodulin gene". 2010.
    Rodrigues, Paula; Torres, A.; Nunes F.; Leirós, C.; Santos, C.; Venâncio, Armando; Lima, Nelson, Portuguese isolates of Aspergillus section Flavi unraveled by the calmodulin gene. ECBOL 2 - 2nd Conference of the European Consortium for the Barcoding of Li
  56. Rodrigues, Paula; Santos, Cledir; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "Integrated morphologic, metabolic, molecular and spectral methods for identification of Aspergillus section Flavi isolated from Portuguese almonds.". 2010.
  57. Abrunhosa, Luís; Calado, Thalita; Soares, Célia Maria Gonçalves; Rodrigues, Paula; Freitas-Silva, Otniel; Venâncio, Armando. "Current situation on the occurrence of mycotoxins and toxigenic fungi in Portugal". 2010.
    Abrunhosa, Luís; Calado, Thalita; Soares, C.; Rodrigues, P.; Freitas-Silva, O.; Venâncio, Armando, Current situation on the occurrence of mycotoxins and toxigenic fungi in Portugal. MycoRed International Workshop Mycotoxicological risks in Mediterranean c
  58. Rodrigues, Paula; Santos, Cledir; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "Calmodulin gene as good voucher as MALDI-TOF ICMS to identify Portuguese isolates of Aspergillus section Flavi". 2010.
  59. Soares, Célia; Rodrigues, Paula; Freitas-Silva, Otniel; Abrunhosa, Luís; Venâncio, Armando. "Rapid HPLC method for simultaneous detection of aflatoxins and cyclopiazonic from Aspergillus section Flavi". 2010.
  60. Venâncio, Armando; Lima, Nelson; Paterson, R. R. M.; Kozakiewicz, Z.; Morales-Valle, H.; Rodrigues, Paula; Soares, Célia; Silva, Otniel Freitas. "Food mycology : from the fork to the farm". 2009.
  61. Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando; Kozakiewicz, Zofia; Lima, Nelson. "Identification of aflatoxigenic and non-aflatoxigenic strains of Aspergillus Section Flavi isolated from Portuguese almonds". 2009.
  62. Rodrigues, Paula; Soares, Célia; Santos, Cledir; Fraga, Marcelo; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "A polyphasic approach for black Aspergillus identification using MALDI-TOF MS.". 2009.
  63. Gomes, Susana Paula Martins; Moreira, Leandro; Pereira, Ana Paula; Rodrigues, Paula; Estevinho, Leticia M.. "Propriedades anti-fúngicas de meis comerciais.". 2009.
  64. Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "Characterisation of mycoflora and aflatoxigenic fungi from portuguese almonds: from production to commercialization.". 2009.
  65. Rodrigues, Paula; Santos, Cledir; Kozakiewicz, Zofia; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "Polyphasic approach including maldi-tof mass spectrometry to characterise aflatoxigenic species of aspergillus section flavi". 2009.
  66. Rodrigues, Paula; Soares, Célia; Freitas-Silva, Otniel; Santos, Cledir; Paterson, Russell; Venâncio, Armando; Lima, Nelson; et al. "Micotoxinas: contributos da Micoteca da Universidade do Minho (MUM) para a segurança alimentar.". 2009.
  67. Rodrigues, Paula; Santos, C.; Kallow, W.; Erhard, M.; Welker, M.; Kozakiewicz, Zofia; Lima, Nelson; Venâncio, Armando. "MALDI-TOF MS potentialities and limits to characterise aflatoxigenic species of Aspergillus Section Flavi". 2008.
  68. Lima, Nelson; Rodrigues, Paula; Soares, Célia Maria Gonçalves; Santos, C.; Paterson, R. R. M.; Venâncio, Armando; Soares, Célia; Santos, Cledir; Paterson, Russell. "Modern polyphasic methods that include MALDI-TOF analyses for fungal identifications and authentications". 2008.
  69. Matos, Mauro; Sousa, Maria João; Baptista, Paula; Dias, Rui; Rodrigues, Paula; Martins, Anabela. "Macrofungi in Castanea sativa ecosystems on the North-Eastern Trás-os-Montes.". 2007.
  70. Sousa, Maria João; Matos, Mauro; Dias, Rui; Baptista, Paula; Rodrigues, Paula; Rodrigues, Ana Paula; Borges, António; Martins, Anabela. "Macrofungos micorrízicos em ecossistemas de Castanea sativa Mill. do Nordeste Transmontano – Projecto Agro 689". 2007.
  71. Dias, Rui; Matos, Mauro; Sousa, Maria João; Baptista, Paula; Rodrigues, Paula; Martins, Anabela; Fernandes, Mariana; Rodrigues, Ana Paula; Borges, António. "Macrofungos em ecossistemas de Castanea sativa Mill. do Nordeste Transmontano". 2007.
  72. Sousa, Maria João; Baptista, Paula; Rodrigues, Paula; Martins, Anabela; Dias, Rui; Matos, Mauro. "Macrofungi diversity associated with Quercus pyrenaica in Parque Natural de Montesinho.". 2007.
  73. Soares, C.; Rodrigues, Paula; Kozakiewicz, Zofia; Lima, Nelson; Venâncio, Armando. "Characterization of Aspergillus flavus isolated from winemaking grapes". 2007.
  74. Rodrigues, Paula; Kallow, W.; Erhard, M.; Welker, M.; Kozakiewicz, Zofia; Lima, Nelson; Venâncio, Armando. "Characterization and differentiation of aflatoxigenic species of Aspergillus section Flavi by MALDI-TOF MS". 2007.
  75. Baptista, Paula; Rodrigues, Paula; Martins, Anabela; Tavares, Rui Manuel; Lino-Neto, Teresa. "In vitro evidences of mycoparasitism of the ectomycorrhizal fungus Pisolithus tinctorius by Hypholoma fasciculare". 2006.
  76. Martins, Anabela; Baptista, Paula; Dias, Rui; Matos, Mauro; Sousa, Maria João; Rodrigues, Paula; Rodrigues, Ana Paula; Borges, António. "Macrofungos em ecossistemas de Castanea sativa Mill. e Quercus pyrenaica Wild. – Projecto AGRO 689". 2006.
  77. Baptista, Paula; Sousa, Maria João; Dias, Rui; Matos, Mariana; Rodrigues, Paula; Martins, Anabela. "Macrofungi from Castanea sativa Mill. and Quercus pyrenaica Wild.: Evaluation of mycorrhizal vs nonmycorrhizal fungi biodiversity – Project AGRO 689". 2006.
  78. Rodrigues, Paula; Baptista, Paula; Costa, Adelino; Lopes, D.; Rodrigues, R.; Borges, B.; Sousa, Maria João; Martins, Anabela; Costa, A.. "Project AGRO 689: In vitro mycorrhization of Castanea sativa and Pinus pinaster plants". 2006.
  79. Baptista, Paula; Dias, Rui; Sousa, Maria João; Rodrigues, Paula; Martins, Anabela. "Diversidade de macrofungos num povoamento misto de Pseudotsuga sp., Pinus sp. e Quercus sp.". 2006.
  80. Martins, Anabela; Baptista, Paula; Rodrigues, Paula; Pais, M.S.; Pais, Maria Salomé. "Estudos e perspectivas futuras da micorrização in vitro e ex vitro de Castanea sativa Mill.". 2005.
  81. Baptista, Paula; Rodrigues, Paula; Sousa, Maria João; Fernandes, Mariana; Martins, Anabela; Rodrigues, Ana Paula; Dias, Rui; Borges, António. "Estudo da comunidade macrofúngica associada a souto (Castanea sativa), pinhal (Pinus pinaster) e carvalhal (Quercus pyrenaica), no Nordeste Transmontano". 2005.
  82. Offerman, J.; Sousa, Maria João; Rodrigues, Paula; Martins, Anabela; Dias, A.. "In vitro culture conditions of colletotrichum gloeosporioides: b) Effect of temperature shock on spore production". 2005.
  83. Baptista, Paula; Sousa, Maria João; Rodrigues, Paula; Fernandes, Mariana; Martins, Anabela; Rodrigues, Ana Paula; Dias, Rui; Borges, António. "Diversidade de macrofungos comestíveis e não comestíveis num povoamento misto de Pseudotsuga sp., Pinus sp. e Quercus sp.". 2005.
  84. Baptista, Paula; Rodrigues, Paula; Sousa, Maria João; Fernandes, Mariana; Martins, Anabela; Rodrigues, Ana Paula; Dias, Rui; Borges, António. "Macrofungos em ecossistemas de Castanea sativa Mill. do Nordeste Transmontano". 2005.
  85. Branco, Sara; Baptista, Paula; Martins, Anabela; Rodrigues, Ana Paula. "Estudo da comunidade macrofúngica associada a Quercus pyrenaica Willd. no Parque Natural de Montesinho". 2005.
  86. Baptista, Paula; Rodrigues, Paula; Sousa, Maria João; Rodrigues, Ana Paula; Borges, António; Martins, Anabela. "Study of the macrofungi community associated with pinus (Pinus pinaster), chestnut (Castanea sativa) and oak (Quercus pyrenaica), in the Northeast of Portugal". 2005.
  87. Rodrigues, Paula; Martins, Anabela. "In vitro interaction of Amanita muscaria and Phytophthora cinnamomi: possible biocontrol effect". 2005.
  88. Offerman, J.; Sousa, Maria João; Rodrigues, Paula; Martins, Anabela; Dias, A.. "In vitro culture conditions of Colletotrichum gloeosporioides for spore production: a) Effect of medium composition and light on spore production". 2005.
  89. Rodrigues, Paula; Garrood, J.M.; Shen, Q.-H.; Smith, P.H.; Boyd, L.A.. "Non-host resistance: is it really a durable source of resistance?". 2004.
  90. Rodrigues, Paula; Garrood, J.M.; Shen, Q.-H.; Smith, P.H.; Boyd, L.A.. "Identification of non-host resistance genes in wheat to barley yellow rust". 2004.
Conference poster
  1. Vale Dias, Teresa; Santos, Valentina; Santos, Carla; Rodrigues, Paula; Armando Venâncio. "Mycotoxigenic potential of fungi isolated from highly cured Portuguese cheese". 2023.
  2. Vale Dias, Teresa; Santos, Valentina; Santos, Carla; Rodrigues, Paula; Armando Venâncio. "Mycobiota of São Jorge cheeses with different ripening periods". 2023.
  3. Martins, Vitor Manuel R.; Fortes, Adriana; Tomás, Anreia; Rodrigues, Paula; Vilas-Boas, Miguel. "Mixture of bee bread with honey ¿ nutritional and microbiological characterization". Paper presented in 3rd International Congress on Biological and Health Sciences, 2023.
  4. Fortes, Adriana; Tomás, Andreia; Rodrigues, Paula; Vilas Boas, Miguel; Martins, Vitor. "Stability evaluation of a bee bread and honey mixture". Paper presented in 2nd International Congress on Bee Sciences, 2023.
  5. Vale Dias, Teresa; Santos, Carla; Susana Salgado; Rodrigues, Paula; Armando Venâncio. "Pilot Study of the air mycobiota of a cheese factory". Paper presented in British Mycological Society 125th Anniversary Conference Fungi and the Environment, 2022.
  6. Molina, Adriana K.; Vega, Erika N.; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Heleno, Sandrina; Rodrigues, Paula; Kostic, M.; et al. Corresponding author: Pereira, Carla. "Bioactive food colorants obtained from Lonicera caerulea L., Morus nigra L., and Rubus fruticosus L. fruits.". Paper presented in Natural products application: Health, Cosmetic and Food, 2021.
  7. Driss, J. O.; Possamai, G.; Dallemole-Giaretta, R.; Camelo, V.; Gomes-Laranjo, J.; Sampaio, A.; Rodrigues, P.. "Chestnut brown rot in Portugal: presence, virulence and perspectives on disease control". Paper presented in Webinar Session: New insights and current experiments on diseases caused by the nut rot agent of chestnut Gnomoniopsis castaneae in Europe, 2021.
  8. Ueda, Jonata M.; Pedrosa, Mariana C; Fernandes, Filipa A.; Calhelha, Ricardo C.; Melgar, Bruno; Rodrigues, Paula; Dias, Maria Inês; et al. "Natural food preservatives: application of rosemary, basil and sage in yogurts as aviable alternative to artificial ones, using sustainable, low cost and efficient processes". Paper presented in Natural products application Congress: Health, Cosmetic and Food, 2021.
  9. Ramos, Vitor; Pereira, José Alberto; Rodrigues, Paula; Baptista, Paula. "Underpinning CIMO¿s Culture Collection ¿ bring together in-house repositories of relevant microorganisms.". Paper presented in Microbiotec¿19 - Congress of Microbiology and Biotechnology, 2019.
  10. Rodrigues, Paula; Mekki, Imen; Lema, Filipe; Tomás, Andreia; Falcão, Soraia; Martins, Vitor Manuel Ramalheira; Rodrigues, Paula; Vilas-Boas, Miguel. "Bee pollen nutritional value and microbiological stability: influence of preservation techniques.". Paper presented in APIMONDIA, International Apicultural Congress, Beekeeping together with agriculture, 2019.
  11. Bejaoui, Hend; Flamini, Guido; Rodrigues, Paula; Mihoubi, Nourhène. "Fungal flora from Tunisian olives carposphere: diversity and volatile organic compounds". 2017.
  12. Wierzbínska, A.; Barros, Lillian; Sulyok, M.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Rodrigues, Paula. "Evaluation of the bioactive properties of a secondary metabolite produced by Penicillium nordicum". 2017.
  13. Hamdi, Mohamed; Morais, Jorge Sá; Bejaoui, Hend; Rodrigues, Paula. "Ecophysiology of Penicillium expansum and patulin production in synthetic and olive-based media". 2017.
  14. Meftah, Sana; Abid, Salwa; Dias, Teresa; Rodrigues, Paula. "Efeito de uma cultura starter e de leveduras nativas na produção de Ocratoxina A por Penicillium nordicum em produtos cárneos". 2017.
  15. Pereira, Eliana; Barros, Lillian; Antonio, Amilcar L.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Rodrigues, Paula; Pereira, Eliana; Ferreira, Isabel C.F.R.; Antonio, Amilcar L.; Cabo Verde, Sandra. "Effect of gamma irradiation in mycotoxin decontamination of Aloysia citrodora Paláu". Paper presented in 5° Encontro Português de Jovens Químicos (PYCheM) e o 1° Encontro Europeu de Jovens Químicos (EYCHeM), 2016.
Journal article
  1. Micaela Álvarez; Isadora Agostini; Ana Sampaio; Ángel Román; Josué Delgado; Paula Rodrigues. "Unravelling the effect of control agents on Gnomoniopsis smithogilvyi on a chestnut-based medium by proteomics". Pest Management Science (2023): https://doi.org/10.1002/ps.7920.
    10.1002/ps.7920
  2. Chtioui, Wiem; Heleno, Sandrina; Migheli, Quirico; Rodrigues, Paula. "Plant extracts as biocontrol agents against Aspergillus carbonarius growth and ochratoxin A production in grapes". International Journal of Food Microbiology 407 (2023): 110425. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2023.110425.
    Published • 10.1016/j.ijfoodmicro.2023.110425
  3. Ertosun, Seymanur; Falcão, Soraia I.; Aylanc, Volkan; Tomás, Andreia; Russo-Almeida, Paulo; Rodrigues, Paula; Vilas-Boas, Miguel. "The impact of bee product incorporation on the processing properties, nutritional value, sensory acceptance, and microbial stability of bread". Journal of Food Measurement and Characterization (2023): http://dx.doi.org/10.1007/s11694-023-02172-4.
    Published • 10.1007/s11694-023-02172-4
  4. Ana Sofia Brandão; Cristina Caleja; Maria Inês Dias; Asma ben Salha; Feriel Rezouga; Paula Rodrigues; Isabel C. F. R. Ferreira; Lillian Barros; José M. R. C. A. Santos. "Valorization of pomace from craft cider: Nutritional value, chemical composition, and phenolic and mineral profiles". eFood 4 3 (2023): http://dx.doi.org/10.1002/efd2.85.
    10.1002/efd2.85
  5. Micaela Álvarez; Isadora Agostini; Sofia Silva; Rosangela Dallemole-Giaretta; Michael Sulyok; Sampaio A; Paula Rodrigues. "Mycotoxins and Other Secondary Metabolites Are Produced by Gnomoniopsis smithogilvyi When Confronted with Biological and Chemical Control Agents". Agriculture 13 6 (2023): 1166-1166. http://dx.doi.org/10.3390/agriculture13061166.
    10.3390/agriculture13061166
  6. Guilherme Possamai; Rosangela Dallemole-Giaretta; José Gomes-Laranjo; Ana Sampaio; Paula Rodrigues. "Chestnut Brown Rot and Gnomoniopsis smithogilvyi: Characterization of the Causal Agent in Portugal". Journal of Fungi (2023): https://doi.org/10.3390/jof9040401.
    10.3390/jof9040401
  7. Micaela Álvarez; María J. Andrade; Josué Delgado; Félix Núñez; Ángel-Carlos Román; Paula Rodrigues. "Rosmarinus officinalis reduces the ochratoxin A production by Aspergillus westerdijkiae in a dry-cured fermented sausage-based medium". Food Control (2023): https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109436.
    10.1016/j.foodcont.2022.109436
  8. Paula Rodrigues; Arij Jelassi; Elifa Kanoun; Michael Sulyok; Paula Correia; Elsa Ramalhosa; Ermelinda Lopes Pereira. "Effect of different storage conditions on the stability and safety of almonds". Journal of Food Science (2023): https://doi.org/10.1111/1750-3841.16453.
    10.1111/1750-3841.16453
  9. Roriz, Custódio Lobo; Carocho, Márcio; Alves, Maria José; Rodrigues, Paula; Morales, Patricia; Ferreira, Isabel C. F. R.; Heleno, Sandrina A.; Barros, Lillian. "Betacyanins obtained from alternative novel sources as natural food colorant additives: incorporated in savory and sweet food products". Food & Function 14 19 (2023): 8775-8784. http://dx.doi.org/10.1039/d3fo01660a.
    Published • 10.1039/d3fo01660a
  10. Castillo, Aly; Finimundy, Tiane C.; Heleno, Sandrina A.; Rodrigues, Paula; Fernandes, Filipa A.; Pereira, Simón; Lores, Marta; Barros, Lillian; Garcia-Jares, Carmen. "The generally recognized as safe (GRAS) microalgae Haematococcus pluvialis (wet) as a multifunctional additive for coloring and improving the organoleptic and functional properties of foods". Food & Function 14 13 (2023): 6023-6035. http://dx.doi.org/10.1039/d3fo01028g.
    10.1039/d3fo01028g
  11. Gomes A; Sampaio A; Rodrigues, P.; Gomes-Laranjo, José. "Tratamentos em campo com fungicidas e solução nutritiva em castanheiros: incidência de podridões e de Gnomoniopsis smithogilvyi na castanha pós-colheita". Revista de Ciências Agrárias 46 1 (2023): 54-64.
    Open access • Published
  12. Silva MQ; Meirelles, Miguel; Rodrigues, P.; Mendonça, Álvaro. Corresponding author: Rodrigues, P.. "Desenvolvimento e caracterização de bebida láctea fermentada elaborada com leite de cabra Serrana". Desenvolvimento e caracterização de bebida láctea fermentada elaborada com leite de cabra Serrana. Revista de Ciências Agrárias 46 1 (2023): 65-76.
    Published
  13. Paula Rodrigues; Jihen Oueslati Driss; José Gomes-Laranjo; Ana Sampaio. "Impact of Cultivar, Processing and Storage on the Mycobiota of European Chestnut Fruits". Agriculture (2022): https://doi.org/10.3390/agriculture12111930.
    10.3390/agriculture12111930
  14. Álvarez, Micaela; Núñez, Félix; Delgado, Josué; Andrade, María J.; Rodrigues, Paula. "Proteomic evaluation of the effect of antifungal agents on Aspergillus westerdijkiae ochratoxin A production in a dry-cured fermented sausage-based medium". International Journal of Food Microbiology 379 (2022): 109858. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109858.
    Published • 10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109858
  15. Fernandes, Luana; Graeff, Francieli; Jelassi, Arij; Sulyok, Michael; Garcia, Carolina; Rodrigues, Nuno; Pereira, J.A.; et al. "Effect of relative humidity on the quality and safety of peeled almond kernels (Prunus dulcis Mill.) during simulated maritime transport/storage". Journal of Food Science (2022): http://hdl.handle.net/10198/26851.
    10.1111/1750-3841.16369
  16. De Carli, Cristiane; Aylanc, Volkan; Mouffok, Kheira; Santamaria-Echart, Arantzazu; Barreiro, M.F.; Tomás, Andreia; Pereira, Celeide; et al. "Production of chitosan-based biodegradable active films using bio-waste enriched with polyphenol propolis extract envisaging food packaging applications". International Journal of Biological Macromolecules 213 (2022): 486-497. http://hdl.handle.net/10198/25981.
    10.1016/j.ijbiomac.2022.05.155
  17. Derbassi, Nabila Ben; Pedrosa, Mariana C.; Heleno, Sandrina A.; Fernandes, Filipa Alexandra; Dias, Maria Inês; Calhelha, Ricardo C.; Rodrigues, Paula; et al. "Arbutus unedo leaf extracts as potential dairy preservatives: case study on quark cheese". Food & Function 13 9 (2022): 5442-5454. http://hdl.handle.net/10198/25550.
    Published • 10.1039/D1FO04158D
  18. Fernandes, Filipa Alexandra; Pedrosa, Mariana C.; Ueda, Jonata Massao; Ferreira, Elisabete; Rodrigues, Paula; Heleno, Sandrina A.; Carocho, Márcio; et al. "Improving the physicochemical properties of a traditional portuguese cake – “económicos” with chestnut flour". Food & Function 13 15 (2022): 8243-8253. http://hdl.handle.net/10198/26548.
    Published • 10.1039/D2FO01385A
  19. Vaz, Andreia; Mendonça, Álvaro; Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando. "Distribution of aflatoxin M1 during production of sheep and goat cheeses". (2022): http://hdl.handle.net/10198/26154.
    10.1111/jfpp.17093
  20. Erika N. Vega; Adriana K. Molina; Carla Pereira; Maria Inês Dias; Sandrina A. Heleno; Paula Rodrigues; Isabel P. Fernandes; et al. "Anthocyanins from Rubus fruticosus L. and Morus nigra L. Applied as Food Colorants: A Natural Alternative". Plants 10 6 (2021): 1181-1181. https://doi.org/10.3390/plants10061181.
    10.3390/plants10061181
  21. Oliveira, Wolfmann A.; Rodrigues, Alba R.P.; Oliveira, Fabiano A.; Oliveira, Vanessa S.; Laureano-Melo, Roberto; Stutz, Evandro T.G.; Lemos Junior, Wilson J.F.; et al. "Potentially probiotic or postbiotic pre-converted nitrite from celery produced by an axenic culture system with probiotic lacticaseibacilli strain". Meat Science 174 (2021): 108408. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2020.108408.
    Published • 10.1016/j.meatsci.2020.108408
  22. Jonata M. Ueda; Mariana C. Pedrosa; Filipa A. Fernandes; Paula Rodrigues; Bruno Melgar; Maria Inês Dias; José Pinela; et al. "Promising Preserving Agents from Sage and Basil: A Case Study with Yogurts". Foods 10 3 (2021): 676-676. https://doi.org/10.3390/foods10030676.
    10.3390/foods10030676
  23. Hamdi, Mohamed; Bejaoui, Hend; Sá-Morais, Jorge; Rodrigues, Paula. "Ecophysiology of Penicillium expansum and patulin production in synthetic and olive-based media". Fungal Biology 125 2 (2021): 95-102. http://dx.doi.org/10.1016/j.funbio.2019.08.005.
    Published • 10.1016/j.funbio.2019.08.005
  24. Silva, Larissa Cardoso; de Souza Lago, Heitor; Rocha, Márcia Oliveira Terra; de Oliveira, Vanessa Sales; Laureano-Melo, Roberto; Stutz, Evandro Toledo Gerhardt; de Paula, Breno Pereira; et al. "Craft Beers Fermented by Potential Probiotic Yeast or Lacticaseibacilli Strains Promote Antidepressant-Like Behavior in Swiss Webster Mice". Probiotics and Antimicrobial Proteins (2021): http://dx.doi.org/10.1007/s12602-020-09736-6.
    Published • 10.1007/s12602-020-09736-6
  25. Nikolchina, Iva; Rodrigues, Paula; Iva Nikolchina; Paula Rodrigues. "A preliminary study on mycobiota and ochratoxin a contamination in commercial palm dates (Phoenix dactylifera)". Mycotoxin Research 37 3 (2021): 215-220. http://hdl.handle.net/10198/24295.
    10.1007/s12550-021-00432-0
  26. Vasconcelos, Rute Alexandra Machado; Kalschne, Daneysa Lahis; Wochner, Katia Francine; Moreira, Maria Clara Cândido; Becker-Algeri, T.A.; Centenaro, Andressa Inez; Colla, Eliane; et al. "Feasibility of L. plantarum and prebiotics on Aflatoxin b1 detoxification in cow milk". Food Science and Technology (2021): http://hdl.handle.net/10198/24525.
    Published • 10.1590/fst.34120
  27. Rodrigues, Paula; Silva, L.C.; Schmidt, G.B.; Alves, L.G.O.; Oliveira, Vanessa S.; Laureano-Melo, Roberto; Stutz, Evandro Toledo Gerhardt; et al. "Use of probiotic strains to produce beers by axenic or semi-separated co-culture system". Food and Bioproducts Processing 124 (2020): 408-418. http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2020.10.001.
    10.1016/j.fbp.2020.10.001
  28. Márcio Carocho; Patricia Morales; María Ciudad-Mulero; Virginia Fernández-Ruiz; Elisabete Ferreira; Sandrina Heleno; Paula Rodrigues; Lillian Barros; Isabel C.F.R. Ferreira. "Comparison of different bread types: Chemical and physical parameters". Food Chemistry 310 (2020): 125954-125954. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125954.
    10.1016/j.foodchem.2019.125954
  29. Fernandes, Filipa A.; Carocho, Márcio; Heleno, Sandrina A.; Rodrigues, Paula; Dias, Maria Inês; Pinela, José; Prieto, Miguel A.; et al. "Effect of Natural Preservatives on the Nutritional Profile, Chemical Composition, Bioactivity and Stability of a Nutraceutical Preparation of Aloe arborescens". Antioxidants 9 4 (2020): 281. http://dx.doi.org/10.3390/antiox9040281.
    Published • 10.3390/antiox9040281
  30. Andreia Vaz; Ana C. Cabral Silva; Paula Rodrigues; Armando Venâncio; Vaz, Andreia; Silva, Ana C. Cabral; Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando. "Detection Methods for Aflatoxin M1 in Dairy Products". Microorganisms 8 2 (2020): 246-246. https://doi.org/10.3390/microorganisms8020246.
    10.3390/microorganisms8020246
  31. Sana Meftah; Salwa Abid; Teresa Dias; Paula Rodrigues; Meftah, Sana; Abid, Salwa; Dias, Teresa; Rodrigues, Paula. "Mechanisms underlying the effect of commercial starter cultures and a native yeast on ochratoxin A production in meat products". LWT 117 (2020): 108611-108611. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.108611.
    10.1016/j.lwt.2019.108611
  32. Roriz, Custódio Lobo; Heleno, Sandrina A.; Carocho, Márcio; Rodrigues, Paula; Pinela, José; Dias, Maria Inês; Fernandes, Isabel P.; et al. "Betacyanins from Gomphrena globosa L. flowers: Incorporation in cookies as natural colouring agents". Food Chemistry 329 (2020): 127178-127178. http://hdl.handle.net/10198/9558.
    10.1016/j.foodchem.2020.127178
  33. Adriana K. Molina; Erika N. Vega; Carla Pereira; Maria Inês Dias; Sandrina A. Heleno; Paula Rodrigues; Isabel P. Fernandes; et al. "Promising Antioxidant and Antimicrobial Food Colourants from Lonicera caerulea L. var. Kamtschatica". Antioxidants (2019): https://doi.org/10.3390/antiox8090394.
    10.3390/antiox8090394
  34. Paula Rodrigues; Diana Silva; Pedro Costa; Luís Abrunhosa; Armando Venâncio; Alfredo Teixeira; Rodrigues, Paula; et al. "Mycobiota and mycotoxins in Portuguese pork, goat and sheep dry-cured hams". Mycotoxin Research (2019): https://doi.org/10.1007/s12550-019-00374-8.
    10.1007/s12550-019-00374-8
  35. Rossana V.C. Cardoso; Ângela Fernandes; Sandrina A. Heleno; Paula Rodrigues; Ana M. Gonzaléz-Paramás; Lillian Barros; Isabel C.F.R. Ferreira. "Physicochemical characterization and microbiology of wheat and rye flours". Food Chemistry 280 (2019): 123-129. https://doi.org/10.1016%2Fj.foodchem.2018.12.063.
    10.1016/j.foodchem.2018.12.063
  36. Marcio Carocho; Sandrina Heleno; Paula Rodrigues; M. Filomena Barreiro; Lillian Barros; Isabel C.F.R. Ferreira. "A novel natural coating for food preservation: Effectiveness on microbial growth and physicochemical parameters". LWT 104 (2019): 76-83. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.01.031.
    10.1016/j.lwt.2019.01.031
  37. Andréia O. Santos; Andreia Vaz; Rodrigues P; Ana C. A. Veloso; Armando Venâncio; António Manuel Peres. "Thin Films Sensor Devices for Mycotoxins Detection in Foods: Applications and Challenges". Chemosensors (2019): http://www.mdpi.com/2227-9040/7/1/3.
    10.3390/chemosensors7010003
  38. Sana Meftah; Salwa Abid; Teresa Dias; Paula Rodrigues; Meftah, Sana; Abid, Salwa; Dias, Teresa; Rodrigues, Paula. "Effect of dry-sausage starter culture and endogenous yeasts on Aspergillus westerdijkiae and Penicillium nordicum growth and OTA production". LWT 87 (2018): 250-258. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.08.090.
    10.1016/j.lwt.2017.08.090
  39. Rodrigues, P.; Venâncio, A.; Lima, N.; Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "Toxic reagents and expensive equipment: are they really necessary for the extraction of good quality fungal DNA?". Letters in Applied Microbiology 66 1 (2017): 32-37. http://dx.doi.org/10.1111/lam.12822.
    Published • 10.1111/lam.12822
  40. Vipotnik, Ziva; Rodríguez, Alicia; Rodrigues, Paula; Vipotnik, Z.; Rodríguez, A.; Rodrigues, P.. "Aspergillus westerdijkiae as a major ochratoxin A risk in dry-cured ham based-media". International Journal of Food Microbiology 241 (2017): 244-251. http://hdl.handle.net/10198/13735.
    10.1016/j.ijfoodmicro.2016.10.031
  41. Pereira, Eliana; Barros, Lillian; Antonio, Amilcar L.; Cabo Verde, Sandra; Santos-Buelga, Celestino; Ferreira, Isabel C.F.R.; Rodrigues, Paula; et al. "Is gamma radiation suitable to preserve phenolic compounds and to decontaminate mycotoxins in aromatic plants? A case-study with Aloysia citrodora Paláu". Molecules 22 3 (2017): http://hdl.handle.net/10198/15305.
    10.3390/molecules22030347
  42. Pereira, Eliana; Barros, Lillian; Antonio, Amilcar L.; Cabo Verde, Sandra; Santos-Buelga, Celestino; Ferreira, Isabel C.F.R.; Rodrigues, Paula. "[17] Is Gamma Radiation Suitable to Preserve Phenolic Compounds and to Decontaminate Mycotoxins in Aromatic Plants? A Case-Study with Aloysia citrodora Paláu". Molecules 22 (2017): 347.
  43. Cadavez, Vasco; Gonzales-Barron, Ursula; Pires, P.; Fernandes, E.; Pereira, Ana Paula; Gomes, Aline; Araújo, J.P.; et al. "An assessment of the processing and physicochemical factors contributing to the microbial contamination of salpicão, a naturally-fermented Portuguese sausage". LWT - Food Science and Technology 72 (2016): 107-116. http://hdl.handle.net/10198/13738.
    Published • 10.1016/j.lwt.2016.04.038
  44. C, A.; T, C.; A, V.; N, L.; P, R.; Arita, Camila; Calado, Thalita; et al. "Description of a strain from an atypical population of Aspergillus parasiticus that produces aflatoxins B only, and the impact of temperature on fungal growth and mycotoxin production". European Journal of Plant Pathology 139 4 (2014): 655-661. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84903547151&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s10658-014-0438-1
  45. Rodrigues, P.; Venâncio, A.; Lima, N.; Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "Incidence and diversity of the fungal genera Aspergillus and Penicillium in Portuguese almonds and chestnuts". European Journal of Plant Pathology 137 1 (2013): 197-209. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84881227234&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s10658-013-0233-4
  46. Rodrigues, P.; Venâncio, A.; Lima, N.; Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando; Lima, Nelson. "Mycobiota and mycotoxins of almonds and chestnuts with special reference to aflatoxins". Food Research International 48 1 (2012): 76-90. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84859044045&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodres.2012.02.007
  47. Soares, C.; Rodrigues, P.; Peterson, S.W.; Lima, N.; Venâncio, A.; Soares, Célia; Rodrigues, Paula; et al. "Three new species of Aspergillus section Flavi isolated from almonds and maize in Portugal". Mycologia 104 3 (2012): 682-697. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84863534450&partnerID=MN8TOARS.
    10.3852/11-088
  48. Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando; Lima, Nelson; Rodrigues, P.; Venâncio, A.; Lima, N.. "Aflatoxigenic fungi and aflatoxins in Portuguese almonds". The Scientific World Journal 2012 (2012): http://hdl.handle.net/10198/6830.
    10.1100/2012/471926
  49. Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando; Lima, Nelson; Rodrigues, P.; Santos, C.; Venâncio, A.; Lima, N.. "Species identification of Aspergillus section Flavi isolates from Portuguese almonds using phenotypic, including MALDI-TOF ICMS, and molecular approaches". Journal of Applied Microbiology 111 4 (2011): 877-892. http://hdl.handle.net/10198/6712.
    10.1111/j.1365-2672.2011.05116.x
  50. Soares, C.; Rodrigues, P.; Freitas-Silva, O.; Abrunhosa, L.; Venâncio, A.; Soares, Célia; Rodrigues, Paula; et al. "HPLC method for simultaneous detection of aflatoxins and cyclopiazonic acid". World Mycotoxin Journal 3 3 (2010): 225-231. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-77955699544&partnerID=MN8TOARS.
    10.3920/WMJ2010.1216
  51. Gomes, S.; Dias, L.G.; Moreira, L.L.; Rodrigues, P.; Estevinho, L.. "Physicochemical, microbiological and antimicrobial properties of commercial honeys from Portugal". Food and Chemical Toxicology 48 2 (2010): 544-548. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-74649087125&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.fct.2009.11.029
  52. Rodrigues, Paula; Venâncio, Armando; Kozakiewicz, Zofia; Lima, Nelson; Rodrigues, P.; Venâncio, A.; Kozakiewicz, Z.; Lima, N.. "A polyphasic approach to the identification of aflatoxigenic and non-aflatoxigenic strains of Aspergillus section flavi isolated from portuguese almonds". International Journal of Food Microbiology 129 2 (2009): 187-193. http://hdl.handle.net/10198/1052.
    10.1016/j.ijfoodmicro.2008.11.023
  53. Rodrigues, Paula; Martins, Anabela. "Interacção in vitro entre macrofungos micorrízicos de Castanea sativa e o patógeno Phytophthora cinnamomi". (2006): http://hdl.handle.net/10198/957.
  54. Martins, Anabela; Baptista, Paula; Rodrigues, Paula; Pais, Maria Salomé. "Estudos e perspectivas futuras das micorrizas e da indução de micorrização in vitro e ex vitro de Castanea sativa Mill.". (2005): http://hdl.handle.net/10198/3884.
  55. Martins, A.; Baptista, Paula; Rodrigues, P.; Pais, M.S.. "Estudos e perspetivas futuras das micorrizas e da indução de micorrização in vitro e ex vitro de Castanea sativa Mill". Anais da Associação Micológica ¿A Pantorra¿ ¿ A Floresta e os Cogumelos 5 (2005): 59-78.
  56. Rodrigues, Paula; Garrood, J.M.; Shen, Q.-H.; Smith, P.H.; Boyd, L.A.; Rodrigues, P.. "The genetics of non-host disease resistance in wheat to barley yellow rust". Theoretical and Applied Genetics 109 2 (2004): 425-432. http://hdl.handle.net/10198/931.
Thesis / Dissertation
  1. Rodrigues, Paula. "Mycobiota and aflatoxigenic profile of Portuguese almonds and chestnuts from production to commercialisation". PhD, 2011. http://hdl.handle.net/10198/3618.
  2. Rodrigues, Paula. "Identification of non-host resistance genesin wheat to Puccinia striiformis f. sp. hordei". Master, 2004. http://hdl.handle.net/10198/934.
  3. Rodrigues, Paula; Carvalho, Miguel; Nazaré-Pereira, Ana Maria. "Produção e caracterização de um antissoro policlonal para detecção de ds-RNA". Degree, 1998. http://hdl.handle.net/10198/997.

Other

Other output
  1. DNA sequencing of the phytopathogenic fungus Gnomoniopsis smithogilvyi. Deposit of 8 DNA sequences of the fungus species Gnomoniopsis smithogilvyi in the National database Center for Biotechnology Information (NCBI): MW165483, MW165484, MW165485, MW165486, MW170363, MW170364, MW170365 and MW170366. 2020. Rodrigues, P.; Possamai, G.. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2023/10/30 In vitro evaluation of plant extracts as antifungal agents against Botrytis cinerea 4th International Electronic Conference on Foods, session Food Chemistry and Biochemistry - Focus on Sustainable Food Systems: Current Trends and Advances
2023/06/28 Mitigation of ochratoxin A in the food chain, from prevention to remediation 1st International Workshop of the Spanish network on mycotoxins, toxigenic fungi and their decontamination processes & MycoTWIN Worshops 5-6
2023/06/15 Plant extracts as natural agents against Botrytis cinerea infection XXII EuroFoodChem 2023
2023/03/23 Plant extracts: A study on the chemical characterization and bioactive potential to inhibit grape pathogens 2nd Global Summit on Food Science and Technology (GSFST2023)
2023/03/23 Valorization of Castanea sativa Mill. Flowers and Eucalyptus globulus L. leaves as a source of bioactive compounds with potential to inhibit grape pathogens 2nd Global Summit on Food Science and Technology (GSFST2023)
2022/11/24 Phylogenetic analysis of fungi associated to olive tree I Encontro Consórcio Montanha para o Conhecimento de Jovens Investigadores – STEAM e VII Encontro Jovens Investigadores
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
2022/11/24 Avaliação microbiológica da eficácia de filmes de quitosano e própolis na conservação de amoras. I Encontro Consórcio Montanha para o Conhecimento de Jovens Investigadores ¿ STEAM e VII Encontro Jovens Investigadores
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
2022/09/28 Modes of action of rosemary and Debaryomyces hansenii against Aspergillus westerdijkiae in dry-cured meat matrix 27th International ICFMH Conference (FoodMicro 2022)
(Athens, Greece)
2022/09/28 Modes of action of rosemary and Debaryomyces hansenii against Aspergillus westerdijkiae in dry-cured meat matrix 27th International ICFMH Conference (FoodMicro 2022)
(Athens, Greece)
2022/07/07 Ensaio de campo para controlo de Gnomoniopsis smithogilvyi IV Simpósio da Castanha
UTAD (Vila Real)
2021/11/09 Biodiversity of toxigenic fungi in the food chain and the co-occurrence of mycotoxins MycoTWIN-MycoKey 2021 International Conference – Integrated and Innovative key actions for mycotoxin management in the food and feed chain
(Bari, Italy)
2021/05/18 Application of apple cider residue on citric acid and glycerol bioprocesses using Aspergillus niger under solid state fermentation. 2nd online conference on Circular Economy: Make It Happen
online
2021/03/24 Chestnut brown rot and Gnomoniopsis smithogilvyi: characterization of the disease and of the causal agent in Portugal II Plant pests and diseases forum - redefining concepts, mechanisms & management tools
online
2021/01/12 Chestnut brown rot in Portugal: presence, virulence and perspectives on disease control; Webinar New insights and current experiments on diseases caused by the nut rot agent of chestnut Gnomoniopsis castaneae in Europe
(Online)
2012/06/14 Taxonomy of Aspergillus: Integration of methods for new and revisited species in section Flavi ECCOXXXI – 31st Annual Meeting of the European Culture Collection Organisation “Closing the gap between science and society
Universidade do Minho (Braga)

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2023/09 - Current Screening, evaluation and characterization of antagonistic microorganisms against Gnomoniopsis smithogilvyi, the causal agent of chestnut brown rot in Portugal
Co-supervisor
Ciências Químicas e Biológicas (PhD)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2023/03 - Current Microbiota on wineries’ surfaces: characterization and control
Co-supervisor
Ciências Químicas e Biológicas / Chemical and Biological Sciences (PhD)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2022/10/15 - Current Risk assessment of mycotoxins in Mozambique and mitigation strategies
Supervisor
Doutoramento em Ciências Agrárias e Florestais (PhD)
2021/01 - Current Inside of Portuguese Cheese Industry: risk assessment for mycotoxigenic fungi and quality control
Co-supervisor of Teresa Ventura Vale Fernandes Dias
Doutoramento em Engenharia Química e Biológica (PhD)
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
2019/12/04 - 2022/05/08 AFM1 - Aflatoxin M1 in dairy products- Causes and strategies to overcome it.
Co-supervisor of Andreia Sofia Gonçalves Vaz
Doutoramento em Engenharia Química e Biológica (PhD)
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
2021 - 2022 Avaliação do potencial de controlo das podridões da castanha por agentes biológicos
Supervisor
Agroecologia (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2020 - 2021 Application of apple cider residue on citric acid bioprocesses using Aspergillus niger under solid state fermentation
Supervisor
Biotechnological Engineering (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2020 - 2021 Production of bacterial cellulose from kombucha SCOBY: optimization of the bioprocess and industrial application
Supervisor
Biotechnological Engineering (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2019/10 - 2020/12 Technological processes for reduction of fungal and mycotoxin contamination of nuts.
Supervisor of Arij Jelassi
Mestrado em Engenharia Biotecnológica (Master in Biotechnological Engineering, double diploma ESA-IPB/Université Libre de Tunis-Tunisia (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2019/10 - 2020/12 Podridão da castanha em Trás-os-Montes: caracterização morfológica, ecofisiológica e molecular do agente causal Gnomoniopsis smithogilvyi
Supervisor
Mestrado em Agroecologia (duplo diploma com Universidade Tecnológica Federal do Paraná) (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2019/10 - 2020/11 Desenvolvimento e caracterização de bebida láctea fermentada elaborada com leite de cabra Serrana
Co-supervisor of Mariah Quintino Silva
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (dupla diplomação com o Centro Federal de Educação Celso Suckow da Fonseca) (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2018/10 - 2019/11 Chestnut rots: disease incidence and molecular identification of causal agentes
Supervisor
Mestrado em Engenharia Biotecnológica (double diploma ESA-IPB/Université Libre de Tunis-Tunisia) (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2018/10 - 2019/11 Optimization and internal validation of a method for extraction and detection of ochratoxin A in cheese
Supervisor of Sirine Zribi
Mestrado em Engenharia Biotecnológica (double diploma ESA-IPB/Université Libre de Tunis-Tunisia) (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2018/10 - 2019/11 Microbial contamination of bee pollen and impact of preservation methods.
Supervisor
Mestrado em Engenharia Biotecnológica (double diploma ESA-IPB/Université Libre de Tunis-Tunisia) (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2018/10 - 2019/06 Evaluation of the mycobiota and mycotoxin contamination of palm dates and native biocontrol agents for OTA detoxification
Supervisor
Himiko Tehnologicen i Metalurgicen Universitet, Bulgaria
2017/10 - 2018/10 Eventuais perigos para a saúde pública provenientes da alimentação animal
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2017/10 - 2018/10 Ecophysiology of Pencillium expansum and patulin production in synthetic and olive-based media
Supervisor of Mohamed Hamdi
Mestrado em Engenharia Biotecnológica (double diploma ESA-IPB/Institute Supérieur de Biotechnologie de Monastir-Tunisia) (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2016/10 - 2017/10 Evaluation of bioactive potential of a secondary metabolite produced by Penicillium nordicum
Supervisor
Mestrado em Engenharia Biotecnológica (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2015 - 2016 Efeito do probiótico L. plantarum e prebióticos na redução e bioacessibilidade da aflatoxina B1 no leite
Co-supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Dupla Diplomação com Engenharia de Alimentos, Universidade Tecnológica Federal Do Paraná, Brasil (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2015 - 2016 Effect of comercial starter cultures and native yeasts on ochratoxin A production by Aspergillus westerdijkiae and Penicillium nordicum in meat products.
Supervisor
em Engenharia Biotecnológica (double diploma ESA-IPB/Institut Supérieur de Biotechnologie de Monastir-Tunisia) (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2014 - 2015 Identificação de fungos filamentosos e quantificação de Ocratoxina A em produtos cárneos ao longo do período de cura
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2012 - 2013 Avaliação da Qualidade de Presuntos de Suíno, Ovino e Caprino Relativamente à Contaminação por Micotoxinas
Supervisor
Food Quality and Safety (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2019/12/05 - Current VI Encontro de Jovens Investigadores do IPB (2019/12/05)
Meeting (Member of the Scientific Committee)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2017 - 2017 V Encontro de Jovens Investigadores do Instituto Politécnico de Bragança (2017/11/29 - 2017/11/29)
Meeting
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2016 - 2016 IV Encontro de Jovens Investigadores do Instituto Politécnico de Bragança (2016/11/16 - 2016/11/16)
Meeting (Member of the Organising Committee)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2015 - 2015 III Encontro de Jovens Investigadores do Instituto Politécnico de Bragança (2015/11/11 - 2015/11/13)
Meeting (Member of the Organising Committee)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2015 - 2015 Curso Curto Segurança e Regulamentação em Biotecnologia (2015/03/05 - 2015/03/06)
Workshop (President of the Organising Committee)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2014 - 2014 ERASMUS Intensive Programme: Methods in Food Mycology and Mycotoxicology (2014/06/08 - 2014/06/22)
Workshop (President of the Organising Committee)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Jury of academic degree

Topic
Role
Candidate name (Type of degree)
Institution / Organization
2021/12/14 Efecto de agentes para el biocontrol de mohos ocratoxigénicos en embutidos curadomadurados.
(Thesis) Main arguer
Rubio, María Micaela Álvarez (PhD)
2018/01/18 Estrategias para el control de mohos toxigénicos en derivados cárnicos curado-madurados utilizando microorganismos y factores ambientales.
(Thesis) Arguer
Arévalo, Ana Belén Peromingo (PhD)
Universidad de Extremadura Facultad de Veterinaria, Spain

Committee member

Activity description
Role
Institution / Organization
2018/03/14 - Current Membro do Conselho Técnico-Científico da ESA-IPB
Member
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2016/09 - Current Coordenadora de Estágios em contexto de trabalho do CTeSP Biotecnologia e Inovação
Coordinator
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2018/01/05 - 2022/01 Vice-Presidente do Conselho Pedagógico
President / Vice-president
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2018/01/05 - 2022/01 Comissão de Creditação de Competências da ESA-IPB, por inerência ao cargo de Vice-Presidente do Conselho Pedagógico
Member
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2018/01/03 - 2022/01 Presidente da Comissão Científica do Mestrado em Engenharia Biotecnológica
Coordinator
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2015/12 - 2022/01 Diretora de Curso do Mestrado em Engenharia Biotecnológica
Director
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2018 - 2022 Comissão de criação de planos de formações de dupla diplomação no âmbito do Mestrado em Engenharia Biotecnológica
Coordinator
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2019/05/17 - 2019/12/27 Comissão de autoavaliação A3ES do curso de Mestrado em Engenharia Biotecnológica
President / Vice-president
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2019/06 - 2019/10 Comissão de criação do curso de Licenciatura em Enologia
Member
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2014 - 2018 Comissão Científica do Mestrado em Engenharia Biotecnológica
Member
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2017/01 - 2017/12 Coordenador do Gabinete de Relações com o Exterior e Imagem (GREI) da ESA-IPB
Coordinator
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2017/01 - 2017/07 Comissão de constituição do Laboratório Colaborativo MORE
Member
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2013/09 - 2017/01 Membro nomeado do Gabinete de Relações com o Exterior e Imagem (GREI) ESA-IPB
2015/11 - 2016/09 Membro da Comissão de criação do CTeSP em Biotecnologia e Inovação
Member
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2012 - 2013 Membro da Comissão de Reestruturação da Licenciatura em Engenharia Alimentar e do Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar
Member
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2018/07/13 - 2018/07/13 Ochratoxin A (OTA) extraction, cleanup and quantification from dried dates Summer Training Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2017/04/26 - 2017/04/26 Industrial Microbiology: Ochratoxin A (OTA) extraction, cleanup and quantification from ham samples ERASMUS Intensive Programme Regional Food Industry – The Portuguese Context Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2014/07/08 - 2014/07/22 Classic methods of fungal detection and quantification in food samples” (3h); “Classic methods of fungal identification in pure culture: Morphological and biochemical identification” (3h); “Case studies” (1h). ERASMUS Intensive Programme Methods in Food Mycology and Mycotoxicology Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2013/03/25 - 2013/04/04 Curso de formação técnica em Micologia e micotoxicologia dos alimentos e produtos armazenados, Centro de Investigação Agronómica e Tecnológica de São Tomé, São Tomé e Príncipe, ao abrigo do Projecto de Reabilitação das Infraestruturas de Apoio à Segurança Alimentar (PRIASA) Micologia e micotoxicologia dos alimentos e produtos armazenados Centro de Investigação Agronómica e Tecnológica de São Tomé, São Tomé and Príncipe