???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
Maria Eduardo Figueira

Citation names

  • Figueira, Maria-Eduardo

Author identifiers

Ciência ID
201F-E5FD-4BC6
Researcher Id
efigueira@ff.ul.pt
Education
Degree Classification
2020/06/19
Concluded
Ciências Farmacêuticas (Título de Agregado)
Major in Bromatologia
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
Unanimidade
2020/06
Concluded
Agregação (Título de Agregado)
Major in Bromatologia
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
Unanimidade
1999
Concluded
Farmácia (Doutoramento)
Major in Especialidade: Bromatologia
Universidade de Lisboa, Portugal
"Clembuterol Como Promotor de Crescimento: Pesquisa de Resíduos, Efeitos Metabólicos e Influência na Reactividade Vascular" (THESIS/DISSERTATION)
1977 - 1982/07
Concluded
Farmácia (Licenciatura)
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
14
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
1999/12 - Current Assistant Professor (University Teacher) Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
1990/02 - 1999/12 Assistant (University Teacher) Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
1986/03 - 1990/02 Trainee Assistant (University Teacher) Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Figueira, Maria. "Chaper 2 - Adapting education to the needs of pharmacists and pharmaceutical scientists.(pages 20-42)". In Pedagogies for Pharmacy Curricula: Emerging Research and Opportunities, 20-42. 2021.
  2. Bettencourt-Câmara, Madalena; Sepodes, Bruno; Bronze, Rosário; Figueira, Maria-Eduardo. "Supplements in the EU: an updated analysis of health claims related to articular joint health". Book Publisher International, 2019.
  3. Câmara, Madalena Bettencourt da; Figueira, Maria Eduardo; Ferreira, João Pedro Borges; Coelho, Ana Varela; Feliciano, Rui; Silva, Andreia Bento da; Mecha, Elsa; et al. "Caracterização química e avaliação da actividade biológica da framboesa (Rubus Idaeus L.) : Contribuição para o desenvolvimento de uma alegação de saúde". 2019.
  4. Figueira, Maria. "2. Two sides of the same coin: the impact of grain legumes on human health – Common bean (Phaseolus vulgaris L.) as a case study” I". In Legume Seed Nutraceutical Research.. Jimenez-Lopez J & Clemente C, Eds., 2019.
    Published
  5. Figueira, Maria. "3.39. Tea extracts". Elsevier T Books, 2017.
    Published
  6. Figueira, Maria. "“Aprendizagem ativa por adaptação do ‘team e problem-based learning’ na formação em Ciências Farmacêuticas”.". In Congresso Nacional de Práticas Pedagógicas no Ensino Superior. Portugal: Editores: Fernando Remião, José Fernando Oliveira, Luís Castro, Maria Amélia Ferreira, Patrícia Rosado Pinto e Rita Cadima., 2015.
    Published
  7. Figueira, Maria. "Chapter 3: Galactose: Diet and Its Implication in Galactosemia in Nutrition and Diet Research Progress". Ed. Nova Science Pubishers New York., 2014.
    Published
  8. Figueira, Maria. "Chapter 25: Vitamin K in Green Tea Leaves". In Tea in health and disease prevention. Academic Press Elsevier, 2012.
  9. Figueira, Maria. "Flavonoids and its Contribution to a Healthier Life". In Handbook on Flavonoids: Dietary Sources, Properties and Health Benefits,. Nova Science Publishers Inc., 2012.
    Submitted
  10. Figueira, Maria. "Capítulo 3: Nutracêuticos na fronteira com os alimentos funcionais". In Nutracêuticos e Alimentos FuncionaisCapítulo 3: “Nutracêuticos na fronteira com os alimentos funcionais. Lidel, 2010.
  11. Figueira, Maria. "As variedades tradicionais de maçãs das Beiras e as cultivares exóticas: estudo comparativo". Agro-Manual Publicações, Lda, 2009.
    Published
Journal article
  1. Mecha, Elsa; Natalello, Sofia; Carbas, Bruna; da Silva, Andreia Bento; Leitão, Susana T.; Brites, Carla; Veloso, Maria Manuela; et al. "Disclosing the Nutritional Quality Diversity of Portuguese Common Beans—The Missing Link for Their Effective Use in Protein Quality Breeding Programs". Agronomy 11 2 (2021): 221. http://dx.doi.org/10.3390/agronomy11020221.
    10.3390/agronomy11020221
  2. Direito, Rosa; Rocha, João; Sepodes, Bruno; Eduardo-Figueira, Maria. "Phenolic Compounds Impact on Rheumatoid Arthritis, Inflammatory Bowel Disease and Microbiota Modulation". Pharmaceutics 13 2 (2021): 145. http://dx.doi.org/10.3390/pharmaceutics13020145.
    10.3390/pharmaceutics13020145
  3. Bártolo, Inês; Santos, Bruna S.; Fontinha, Diana; Machado, Marta; Francisco, Denise; Sepodes, Bruno; Rocha, João; et al. "Spiro-ß-lactam BSS-730A Displays Potent Activity against HIV and Plasmodium". ACS Infectious Diseases 7 2 (2021): 421-434. http://dx.doi.org/10.1021/acsinfecdis.0c00768.
    10.1021/acsinfecdis.0c00768
  4. Rocha, João; Leandro, Raquel; Direito, Rosa; Gonçalves, Margarida; Duarte, Maria Paula; Fernandes, Adelaide; Sepodes, Bruno; Figueira, Maria-Eduardo. "Attenuation of Colonic Injury and Inflammation by Administration of a Phenolic Extract of Summer Savory (Satureja hortensis L.) in Experimental Inflammatory Bowel Disease in Mice". Applied Sciences 10 23 (2020): 8465. http://dx.doi.org/10.3390/app10238465.
    10.3390/app10238465
  5. Mecha, Elsa; Feliciano, Rodrigo P.; Rodriguez-Mateos, Ana; Silva, Sandra D.; Figueira, Maria Eduardo; Vaz Patto, Maria Carlota; Bronze, Maria Rosário. "Human bioavailability of phenolic compounds found in common beans: the use of high-resolution MS to evaluate inter-individual variability". British Journal of Nutrition 123 3 (2019): 273-292. http://dx.doi.org/10.1017/s0007114519002836.
    10.1017/s0007114519002836
  6. Mecha, Elsa; Leitão, Susana T.; Carbas, Bruna; Serra, Ana T.; Moreira, Pedro M.; Veloso, Maria Manuela; Gomes, Ricardo; et al. "Characterization of Soaking Process’ Impact in Common Beans Phenolic Composition: Contribute from the Unexplored Portuguese Germplasm". Foods 8 8 (2019): 296. http://dx.doi.org/10.3390/foods8080296.
    10.3390/foods8080296
  7. Direito, Rosa; Rocha, João; Serra, Ana-Teresa; Fernandes, Adelaide; Freitas, Marisa; Fernandes, Eduarda; Pinto, Rui; et al. "Anti-inflammatory Effects of Persimmon (Diospyros kaki L.) in Experimental Rodent Rheumatoid Arthritis". Journal of Dietary Supplements 17 6 (2019): 663-683. http://dx.doi.org/10.1080/19390211.2019.1645256.
    10.1080/19390211.2019.1645256
  8. Direito, Rosa; Reis, Catarina; Roque, Luís; Gonçalves, Margarida; Sanches-Silva, Ana; Gaspar, Maria Manuela; Pinto, Rui; et al. "Phytosomes with Persimmon (Diospyros kaki L.) Extract: Preparation and Preliminary Demonstration of In Vivo Tolerability". Pharmaceutics 11 6 (2019): 296. http://dx.doi.org/10.3390/pharmaceutics11060296.
    10.3390/pharmaceutics11060296
  9. Mota, Ana Henriques; Direito, Rosa; Carrasco, Marta P.; Rijo, Patrícia; Ascensão, Lia; Viana, Ana Silveira; Rocha, João; et al. "Combination of hyaluronic acid and PLGA particles as hybrid systems for viscosupplementation in osteoarthritis". International Journal of Pharmaceutics 559 (2019): 13-22. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2019.01.017.
    10.1016/j.ijpharm.2019.01.017
  10. Lima, Katelene; Silva, Olga; Figueira, Maria Eduardo; Pires, Carolina; Cruz, Daisy; Gomes, Samuel; Maurício, Elisabete Muchagato; Duarte, Maria Paula. "Influence of the in vitro gastrointestinal digestion on the antioxidant activity of Artemisia gorgonum Webb and Hyptis pectinata (L.) Poit. infusions from Cape Verde". Food Research International 115 (2019): 150-159. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2018.08.029.
    10.1016/j.foodres.2018.08.029
  11. Direito, Rosa; Rocha, João; Lima, Ana; Gonçalves, Maria Margarida Boavida Pontes; Duarte, Maria Paula Amaro de Castilho; Mateus, Vanessa; Sousa, Catarina; et al. "Reduction of Inflammation and Colon Injury by a Spearmint Phenolic Extract in Experimental Bowel Disease in Mice". (2019): http://hdl.handle.net/10362/97775.
    https://doi.org/10.3390/medicines6020065
  12. Rocha, João; Direito, Rosa; Lima, Ana; Mota, Joana; Gonçalves, Margarida; Duarte, Maria Paula; Solas, João; et al. "Reduction of inflammation and colon injury by a Pennyroyal phenolic extract in experimental inflammatory bowel disease in mice". (2019): http://hdl.handle.net/10400.21/10733.
    10.1016/j.biopha.2019.109351
  13. Figueira, Maria. "Anti-inflammatory activity of grapefruit juice in an in vivo model of ulcerative colitis: comparability studies of unprocessed and bioprocessed juices.". Journal of Functional Food 63 (2019):
    Published
  14. Figueira, Maria. "Anti-inflammatory effect of limonin from cyclodextrin (un)processed orange juices in in vivo acute inflammation and chronic rheumatoid arthritis models.". Journal of Funtional Foods 49 (2018): 146-153.
    Published
  15. Silva, Sandra; Garcia-Aloy, Mar; Figueira, Maria Eduardo; Combet, Emilie; Mullen, William; Bronze, Maria Rosário. "High Resolution Mass Spectrometric Analysis of Secoiridoids and Metabolites as Biomarkers of Acute Olive Oil Intake-An Approach to Study Interindividual Variability in Humans". Molecular Nutrition & Food Research 62 2 (2017): 1700065. http://dx.doi.org/10.1002/mnfr.201700065.
    10.1002/mnfr.201700065
  16. Direito, Rosa; Lima, Ana; Rocha, João; Ferreira, Ricardo Boavida; Mota, Joana; Rebelo, Patrícia; Fernandes, Adelaide; et al. "Dyospiros kaki phenolics inhibit colitis and colon cancer cell proliferation, but not gelatinase activities". The Journal of Nutritional Biochemistry 46 (2017): 100-108. http://dx.doi.org/10.1016/j.jnutbio.2017.03.002.
    10.1016/j.jnutbio.2017.03.002
  17. Figueira, Maria-Eduardo; Oliveira, Mónica; Direito, Rosa; Rocha, João; Alves, Paula; Serra, Ana-Teresa; Duarte, Catarina; et al. "Protective effects of a blueberry extract in acute inflammation and collagen-induced arthritis in the rat". Biomedicine & Pharmacotherapy 83 (2016): 1191-1202. http://dx.doi.org/10.1016/j.biopha.2016.08.040.
    10.1016/j.biopha.2016.08.040
  18. Sousa, M.; Machado, V.; Costa, R.; Figueira, M.E.; Sepodes, B.; Barata, P.; Ribeiro, L.; Soares, R.. "Red Raspberry Phenols Inhibit Angiogenesis: A Morphological and Subcellular Analysis Upon Human Endothelial Cells". Journal of Cellular Biochemistry 117 7 (2016): 1604-1612. http://dx.doi.org/10.1002/jcb.25452.
    10.1002/jcb.25452
  19. Bettencourt-Câmara, Madalena; Sepodes, Bruno; Bronze, Rosário; Figueira, Maria-Eduardo. "Supplements in the European Union: an analysis of health claims related to articular joint health". 6 (2016): 12-35. http://hdl.handle.net/10400.26/9918.
    10.9734/EJNFS/2016/19031
  20. Silva, S.; Combet, E.; Figueira, M. E.; Koeck, T.; Mullen, W.; Bronze, M. R.. "New perspectives on bioactivity of olive oil: evidence from animal models, human interventions and the use of urinary proteomic biomarkers". Proceedings of the Nutrition Society 74 3 (2015): 268-281. http://dx.doi.org/10.1017/s0029665115002323.
    10.1017/s0029665115002323
  21. Rocha, Joao; Figueira, Maria-Eduardo; Barateiro, Andreia; Fernandes, Adelaide; Brites, Dora; Pinto, Rui; Freitas, Marisa; et al. "Inhibition of Glycogen Synthase Kinase-3ß Attenuates Organ Injury and Dysfunction Associated With Liver Ischemia-Reperfusion and Thermal Injury in the Rat". Shock 43 4 (2015): 369-378. http://dx.doi.org/10.1097/shk.0000000000000298.
    10.1097/shk.0000000000000298
  22. Silva, S.; Sepodes, B.; Rocha, J.; Direito, R.; Fernandes, A.; Brites, D.; Freitas, M.; et al. "Protective effects of hydroxytyrosol-supplemented refined olive oil in animal models of acute inflammation and rheumatoid arthritis". The Journal of Nutritional Biochemistry 26 4 (2015): 360-368. http://dx.doi.org/10.1016/j.jnutbio.2014.11.011.
    10.1016/j.jnutbio.2014.11.011
  23. Figueira, Maria. "Common bean (Phaseolus vulgaris L.): Underexplored attributes for food development.". The journal of the International Legume Society 9 (2015): 28-30.
  24. Silva, Sandra; Bronze, Maria R; Figueira, Maria E; Siwy, Justina; Mischak, Harald; Combet, Emilie; Mullen, William. "Impact of a 6-wk olive oil supplementation in healthy adults on urinary proteomic biomarkers of coronary artery disease, chronic kidney disease, and diabetes (types 1 and 2): a randomized, parallel, controlled, double-blind study". The American Journal of Clinical Nutrition 101 1 (2014): 44-54. http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.114.094219.
    10.3945/ajcn.114.094219
  25. Rocha, Joao; Eduardo-Figueira, Maria; Barateiro, Andreia; Fernandes, Adelaide; Brites, Dora; Bronze, Rosario; Duarte, Catarina MM; et al. "Anti-inflammatory Effect of Rosmarinic Acid and an Extract ofRosmarinus officinalisin Rat Models of Local and Systemic Inflammation". Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology 116 5 (2014): 398-413. http://dx.doi.org/10.1111/bcpt.12335.
    10.1111/bcpt.12335
  26. Rocha, Joao; Eduardo-Figueira, Maria; Barateiro, Andreia; Fernandes, Adelaide; Brites, Dora; Pinto, Rui; Freitas, Marisa; et al. "Erythropoietin Reduces Acute Lung Injury and Multiple Organ Failure/Dysfunction Associated to a Scald-Burn Inflammatory Injury in the Rat". Inflammation 38 1 (2014): 312-326. http://dx.doi.org/10.1007/s10753-014-0035-7.
    10.1007/s10753-014-0035-7
  27. Pimpão, Rui C.; Dew, Tristan; Figueira, Maria E.; McDougall, Gordon J.; Stewart, Derek; Ferreira, Ricardo B.; Santos, Claudia N.; Williamson, Gary. "Urinary metabolite profiling identifies novel colonic metabolites and conjugates of phenolics in healthy volunteers". Molecular Nutrition & Food Research 58 7 (2014): 1414-1425. http://dx.doi.org/10.1002/mnfr.201300822.
    10.1002/mnfr.201300822
  28. Figueira, M. E.; Câmara, M. B.; Direito, R.; Rocha, J.; Serra, A. T.; Duarte, C. M. M.; Fernandes, A.; et al. "Chemical characterization of a red raspberry fruit extract and evaluation of its pharmacological effects in experimental models of acute inflammation and collagen-induced arthritis". Food Funct. 5 12 (2014): 3241-3251. http://dx.doi.org/10.1039/c4fo00376d.
    10.1039/c4fo00376d
  29. Reto, Márcia; Almeida, Cristina; Rocha, João; Sepodes, Bruno; Figueira, Maria-Eduardo. "Green Tea (Camellia sinensis): Hypocholesterolemic Effects in Humans and Anti-Inflammatory Effects in Animals". Food and Nutrition Sciences 05 22 (2014): 2185-2194. http://dx.doi.org/10.4236/fns.2014.522231.
    10.4236/fns.2014.522231
  30. Fojo, C.; Figueira, M.E.; Almeida, C.M.M.. "Fluoride content of soft drinks, nectars, juices, juice drinks, concentrates, teas and infusions marketed in Portugal". Food Additives & Contaminants: Part A 30 4 (2013): 705-712. http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2013.785636.
    10.1080/19440049.2013.785636
  31. Figueira, Maria. "Evaluation of cardiovascular protective effect of diferente apple varieties – correlation of response with composition.". Food Chemistry 135 (2012): 2378-2386.
    Published
  32. Figueira, Maria. "Characterization of traditional and exotic apple varieties from Portugal. Part 1 – Nutritional, phytochemical and sensory evaluation". Journal of functional foods 2 (2010): 35-45.
    Published
  33. Figueira, Maria. "Characterization of traditional and exotic apple varieties from Portugal. Part 2 – Antioxidant and antiproliferative activities". Journal of functional foods 2 (2010): 46-53.
    Published
  34. Rocha, Joao; Sepodes, Bruno; Eduardo-Figueira, Maria; Bronze, Maria Rosario; Lima, Beatriz Silva; Mota-Filipe, Helder. "ANTI-INFLAMMATORY EFFECT OF ROSMARINIC ACID ON A MODEL OF CARRAGEENAN-INDUCED PAW EDEMA". (2009): http://hdl.handle.net/10451/21013.
  35. Bignotto, Leticia; Rocha, Joao; Sepodes, Bruno; Eduardo-Figueira, Maria; Pinto, Rui; Chaud, Marco; de Carvalho, Joao; Moreno, Heitor,; Mota-Filipe, Helder. "Anti-inflammatory effect of lycopene on carrageenan-induced paw oedema and hepatic ischaemia-reperfusion in the rat". British Journal of Nutrition 102-1 (2009): 126-133. http://hdl.handle.net/10451/21568.
    Published • http://dx.doi.org/10.1017/S0007114508137886
  36. Amaro, Maria Ines; Rocha, Joao; Vila-Real, Helder; Eduardo-Figueira, Maria; Mota-Filipe, Helder; Sepodes, Bruno; Ribeiro, Maria H.. "Anti-inflammatory activity of naringin and the biosynthesised naringenin by naringinase immobilized in microstructured materials in a model of DSS-induced colitis in mice". Food Research International. 42-8 (2009): 1010-1017. http://hdl.handle.net/10451/20997.
    http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2009.04.016
  37. Rocha, Joao; Eduardo-Figueira, Maria; Bronze, Maria Rosario; Lima, Beatriz Silva; Sepodes, Bruno; Mota-Filipe, Helder. "ROSMARINIC ACID ATTENUATES INFLAMMATORY-INDUCED ORGAN INJURY IN THERMAL INJURY AND LIVER ISCHEMIA-REPERFUSION-INJURY". (2009): http://hdl.handle.net/10451/21014.
  38. Reto, Marcia; Figueira, Maria Eduardo; Filipe, Helder Mota; Almeida, Cristina M.M.. "Fluoride content in green tea infusions (Camellia sinensis)". Quim Nova 31 (2008): 317-320. http://hdl.handle.net/10451/21128.
    Published
  39. Reto, Marcia; Figueira, Maria Eduardo; Filipe, Helder Mota; Almeida, Cristina M.M.. "Chemical composition of green tea (Camellia sinensis) infusions commercialized in Portugal". Plant Foods for Human Nutrition 62 (2007): 139-144. http://hdl.handle.net/10451/21127.
    Published • http://dx.doi.org/10.1007/s11130-007-0054-8
  40. Figueira, Maria. "Analysis of Vitamin K in Green Tea Leafs and Infusions by SPME-GC-FID.". Food Chemistry. 2007; 100 (2007): 405-411.
    Submitted
  41. Sepodes, Bruno; Abdelrahman, Maha; Pinto, Rui; Figueira, Maria-Eduardo; Mota-Filipe, Helder; Thiemermann, Christoph. "Glycogen synthase kinase-3b inhibitor, TDZD-8, attenuates the liver injury caused by ischemia-reperfusion in the rat". (2006): http://hdl.handle.net/10451/21015.
  42. Neves, CL; Almeida, Cristina M.M.; Semedo J; Matos, MC; Figueira, Maria Eduardo. "Correlação do Perfil Lipídico de Grãos de Duas Cultivares de Amendoim com a Resistência à infecção por Aspergillus flavus". (2006): http://hdl.handle.net/10451/21946.
  43. Reto, Marcia; Almeida, Cristina M.M.; Barroso, Isabel; Sepodes, Bruno; Pinto, Rui; Mota-Filipe, Helder; Figueira, Maria-Eduardo. "Hypocholesterolemic effect of green tea and antioxidant effect ofepigallocatechin gallate (EGCG) from green tea". (2006): http://hdl.handle.net/10451/21016.
Thesis / Dissertation
  1. Faria, Ana Marta Simões Júlio Bettencourt de. "Curmina em nanopartículas: aplicação à produção de alimentos funcionais". Master, 2019. http://hdl.handle.net/10451/43511.
  2. Direito, Rosa. "Avaliação do papel do extrato de diospyros kaki L. : (diospiro) na prevenção da inflamação e cancro". PhD, 2019. http://hdl.handle.net/10451/39750.
  3. Matias, Filipa Nunes. "Avaliação do valor nutricional de cereais de pequeno-almoço recorrendo a modelos de perfil nutricional". Master, 2019. http://hdl.handle.net/10400.18/6858.
  4. Conceição, Rita Pereira. "The effect of mandarin juice on rats on high fat diet plus cholesterol". Master, 2019. http://hdl.handle.net/10451/43412.
  5. Monteiro, Cátia Vanessa Querido. "Avaliação in vivo das propriedades anti-inflamatórias, em modelo de colite, de uma lectinina purificada do medronheiro (Arbutus unedo)". Master, 2017. http://hdl.handle.net/10451/34298.
  6. Repilado Regodón, Maria Elena. "Análisis de la producción de acrilamida en aceitunas negras oxidadas comerciales". Master, 2017. http://hdl.handle.net/10451/34257.
  7. Kellen, A. van der. "Desenvolvimento e validação de um método de cromatografia líquida de ultra resolução acoplado a um detetor de fluorescência para determinação de bisfenol A em alimentos embalados". Master, 2017. http://hdl.handle.net/10400.18/5482.
  8. Henriques, Ana Catarina Ramalho. "Estudo dos efeitos antioxidante e anti-inflamatório do chocolate preto e da pasta de cacau". Master, 2017. http://hdl.handle.net/10316/83656.
  9. Silva, Sandra. "The importance of phenolic compounds to the biological activity of virgin olive oil". PhD, 2017. http://hdl.handle.net/10451/30397.
  10. Dias, Katy Esteves. "Avaliação da atividade antimicrobiana, imunomoduladora eanticancerígena de extratos de mirtilo e de framboesa". Master, 2016. http://hdl.handle.net/10451/34352.
  11. Ferreira, Filipa Andreia Lopes. "A alimentação como adjuvante na terapêutica do cancro". Master, 2016. http://hdl.handle.net/10451/35834.
  12. Correia, Maria Madalena Morais Bettencourt da Câmara. "Caracterização química e avaliação da actividade biológica da framboesa (Rubus idaeus L.). Contribuição para o desenvolvimento de uma alegação de saúde". PhD, 2016. http://hdl.handle.net/10400.26/12126.
  13. Rodrigues, Sara Margarida Caetano. "Papel dos antioxidantes alimentares no controlo da diabetes mellitus". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10451/26889.
  14. Isidoro, Carolina Alexandra Lopes Graça. "Suplementos alimentares na prevenção das Doenças Cardiovasculares". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10451/26832.
  15. Meseiro, Vânia Filipa Freitas. "Suplementos alimentares utilizados na prática desportiva". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10451/26858.
  16. Lopes, Bruna Alexandra Araújo. "Suplementos alimentares : Obstipação e Diarreias". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10451/26839.
  17. Almeida, Mafalda Castanheira de. "Alimentos anticancro : uma forma de combater o cancro". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10451/26928.
  18. Martins, Angélica Michoux. "Alergias e intolerâncias alimentares". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10451/27031.
  19. Figueiredo, Melissa Vanessa Ferreira. "Suplementos Alimentares Dietéticos no controlo da Diabetes mellitus tipo II". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10451/26814.
  20. Vieira, José Miguel Mendes Vilalva. "Avaliação de risco de novos alimentos". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10451/26922.
  21. Leandro, Raquel Nobre. "Avaliação do potencial anti-inflamatório, antioxidante e antimicrobiano de extratos de segurelha, salsa e coentros". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10362/16083.
  22. Fernandes, Amaro Domínguez Carreiro. "Esteróis e estanóis na matriz alimentar : relação com a redução dos níveis de colesterol e a redução do risco de doenças coronárias". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10451/20790.
  23. Coelho, Bebiana Maria Ribeiro. "Compostos fenólicos e as suas propriedades antioxidantes em ingredientes funcionais". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/36737.
  24. Monteiro, Ana Patrícia de Almeida. "Ocorrência de derivados azotados em alguns produtos destinados à alimentação infantil : nitratos e nitritos". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/15306.
  25. Apolinário, Rita Isabel Barreiro. "Papel dos Antioxidantes Alimentares no Controlo da Diabetes Mellitus". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/26758.
  26. Martins, Maria Alexandra Pepe Patrício. "Papel dos antioxidantes alimentares no controlo da diabetes mellitus". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/26851.
  27. Almeida, Joana Dias dos Santos Casanova de. "Compostos Fenólicos como ingredientes funcionais". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/26743.
  28. Pardana, Susana Cláudia da Rocha. "Suplementos Alimentares na Prevenção das Doenças Cardiovasculares". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/26870.
  29. Clemente, Ana Mendes Martins. "Bioconversão e bioatividade de limonóides em citrinos". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/15297.
  30. Pardete, Carolina Filipa Felicíssimo. "Avaliação de risco de suplementos alimentares". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/36754.
  31. Branco, Elisa Alexandra Duarte Conceição Morgado. "Suplementos Alimentares para o Emagrecimento". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/25732.
  32. Oliveira, Mónica Ferreira. "Avaliação da resposta anti-inflamatória de um extrato de Vaccinium corymbosum (mirtilo) num modelo de artrite reumatoide". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/15292.
  33. Breia, Margarida Pacheco da Costa Nogueira. "Papel dos antioxidantes alimentares nos efeitos secundários da radioterapia pélvica". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/36778.
  34. Andrade, Joana Filipa Jardim. "Suplementos alimentares no Desporto". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/26750.
  35. Fernandes, Julieta Maria Rosário. "Avaliação de risco de novos alimentos". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/25730.
  36. Amaral, Maria Clara Cabral. "Papel dos antioxidantes alimentares no controlo da diabetes mellitus". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10451/25748.
  37. Taniça , Teresa Raquel Santos. "Alergias e intolerâncias alimentares". Master, 2013. http://hdl.handle.net/10451/30200.
  38. Dias, Valentina Sofia Bernardo. "Propriedades antioxidante e anti-inflamatória dos frutos vermelhos". Master, 2013. http://hdl.handle.net/10451/46164.
  39. Fojo, Cristiana Eusébio Santos. "Ocorrência de fluoretos em sumos, néctares e refrigerantes comercializados em Portugal continental". Master, 2011. http://hdl.handle.net/10451/11219.
  40. Freitas, Cassius Francisco de Andrade. "Avaliação da atividade anti-inflamatória de um extrato de framboesa na Artrite Reumatóide". Master, 2011. http://hdl.handle.net/10451/11010.
  41. Porto, Andreia Alvarez. "Contributo para a estimativa da prevalência da ingestão de edulcorantes intensos num grupo de jovens estudantes em Portugal Continental". Master, 2010. http://hdl.handle.net/10451/2609.
  42. Fonseca, Paula Alexandra Rato da Costa, 1975-. "Pesquisa e quantificação de resíduos de antibióticos em leitões para consumo humano". Master, 2007. http://catalogo.ul.pt/F/?func=item-global&doc_library=ULB01&type=03&doc_number=000518238.

Other

Other output
  1. Bisfenol A (BPA). Poster de divulgação sobre Bisfenol A (BPA) informando sobre: O que é? Onde pode estar presente? Efeitos na saúde; Como ocorre a contaminação dos alimentos? Prevenção.. 2017. der Kellen, Ana Van; Vilarinho, Fernanda; Andrade, Mariana; Figueira, Maria Eduardo; Sanches-Silva, Ana. http://hdl.handle.net/10400.18/4774.
Activities

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2020 - 2021 Análise e Conservação dos Alimentos Ciências da Nutrição (Licenciatura) Universidade de Lisboa Faculdade Medicina, Farmacia e Motricidade Humana, Portugal
2020 - 2021 Seminários Mestrado Qualidade Alimentar e Saúde (Mestrado) Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
2018 - 2021 Química dos Alimentos Ciências da Nutrição (Licenciatura) Universidade de Lisboa Faculdade Medicina, Farmacia e Motricidade Humana, Portugal
2016 - 2021 Bromatologia Mestrado Qualidade Alimentar e Saúde (Mestrado) Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
2016 - 2021 Projeto Mestrado Qualidade Alimentar e Saúde (Mestrado) Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
2011 - 2021 Controlo Qualidade e Toxicologia dos Alimentos Mestrado Nutrição Clínica (Mestrado) Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal
2011 - 2021 Bromatologia e Tecnologia de Alimentos Mestrado Integrado Ciências Farmacêuticas (Mestrado integrado) Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
2008 - 2017 Controlo Qualidade Alimentar Ciências Farmacêuticas (Mestrado integrado) Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
2008 - 2016 Bromatologia Mestrado Controlo Qualidade e Toxicologia dos Alimentos (Mestrado) Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
2006 - 2011 Bromatologia e Análises Bromatológicas Ciências Farmacêuticas (Mestrado integrado) Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
Distinctions

Award

2019 Best poster presentation
Universidade Nova de Lisboa, Portugal
2015 Prémio de melhor comunicação em Poster na sessão de “Physiology and Immunology"
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal

Other distinction

2014 Prémio Ordem Farmacêuticos com o trabalho"Evaluation of anti-inflammatory effects of refined olive oil supplemented with hydroxytyrosol in a rheumatoid arthritis animal model”.
2012 1ª menção honrosa nos Nutrition Award de 2012 na categoria de Investigação de Desenvolvimento com o trabalho intitulado Bravo Esmolfe – uma maçã com efeito benéfico na saúde cardiovascular
Fundação Calouste Gulbenkian, Portugal
2010 Arthur E. Baue-Award (Travel Grant) atribuido ao trabalho “Rosmarinic acid attenuates inflammatory-induced organ injury in liver ischemia reperfusion and thermal injury in the rat” apresentado em comunicação oral no “8th World Congress of Trauma, Shoc