Identification
Personal identification
- Full name
- Luisa Cristina Pereira Roseiro
Citation names
- Roseiro, Luisa
- L.C. Roseiro
- Cristina Roseiro
Author identifiers
- Ciência ID
- 1F12-4150-2205
- ORCID iD
- 0000-0002-2994-8095
Email addresses
- cristina.roseiro@iniav.pt (Professional)
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
1999
Concluded
|
Ciência e Tecnologia Animal (Doutoramento)
Major in Tecnologia de Produtos de Origem Animal
Universidade de Lisboa, Portugal
"Caracterização microbiológica, físico-química e sensorial das carnes PSE, Normal e DFD. Influência da tecnologia de desmancha,
tipo de embalagem e condições de armazenagem" (THESIS/DISSERTATION)
|
Aprovada por unanimidade |
1994
Concluded
|
Ciência e Tecnologia de Alimentos (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
"Aptidão Tecnológica das Carnes de Porco PSE e DFD num Produto Cozido" (THESIS/DISSERTATION)
|
Muito Bom |
1986
Concluded
|
Ciências Farmacêuticas (Licenciatura)
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
"A tuberculose e outras Micobacterioses" (THESIS/DISSERTATION)
|
Bom |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2012/08/01 - Current | Auxiliary Researcher (Research) | Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal |
2000/11/01 - 2012/07/31 | Auxiliary Researcher (Research) | Instituto Nacional de Engenharia e tecnologia Industrial, Portugal |
1999/11/01 - 2000/10/31 | Research Assistant (Research) | Instituto Nacional de Engenharia e tecnologia Industrial, Portugal |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2006 - Current | Assistant Professor (University Teacher) | Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal |
Projects
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2023/09/01 - Current | SPIN ¿Sustainable ProteIN
PRR-C05-i03-I-000192-LA9.5
|
Ongoing
|
2022/01/02 - 2023/05/31 | Child Lamb
PDR2020-101-031690
Researcher
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
|
Ongoing
|
2020/06/01 - 2023/05/31 | cLabel+: Alimentos inovadores “clean label” naturais, nutritivos e orientados para o consumidor
POCI-01-0247-FEDER-046080
Researcher
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
|
Ongoing
|
2020/01/02 - 2022/07/31 | HARMONY - ONE HEALTH HARMONISATION OF PROTOCOLS FOR THE DETECTION OF FOODBORNE PATHOGENS AND AMR DETERMINANTS
773830-Harmony
Researcher
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
|
Ongoing
|
2019/04/17 - 2022/07/30 | FRESAN FED/201777389-710 - Fortalecimento da Resiliência e da Segurança Alimentar e Nutricional em Angola
FRESAN FED/201777389-710
|
Concluded
|
2018 - 2020 | Utilização de subprodutos da agroindústria na alimentação animal.
PDR2020-101-030988 Operação - 1.0.1 - Grupos Operacionais
PDR2020-101-030988
Researcher
|
Grupos Operacionais
Concluded
|
2013 - 2015 | Evaluation of tuna caught in the Azores
RAAFDR-01-0482-FEDER-000004 (4)
Researcher
|
Concluded
|
2013 - 2015 | Meat production from mature cattle raised under extensive
PA 46131 Parceria 463
Researcher
|
Concluded
|
2011 - 2013 | Quality evaluation of the "IGP Beef of Azores”
RAAFDR-01-0482-FEDER-000004 (2)
Researcher
|
Concluded
|
2011 - 2013 | Characterization and innovation of Traditional meat products of the Azores Autonomous Region.
RAAFDR-01-0482-FEDER-000004 (3)
Researcher
|
Concluded
|
2010 - 2012 | Carcass and meat quality of cull dairy cows in the Azores Autonomous Region.
RAAFDR-01-0482-FEDER-000004 (1)
Researcher
|
Concluded
|
2009 - 2011 | BioAvailability and risk assessment of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and toxic elements (As, Cd, Hg and Pb) in processed
meat and seafood products.
ERA-FOOD/0001/2008
Researcher
|
Concluded
|
2007 - 2010 | Effect of selection for high growth rate and feed restriction on muscle protein degradation and collagen synthesis and muscle
fibre characteristics in Alentejana bulls. Relationship with tenderness
PTDC/CVT/65707/2006
PTDC/CVT/65707/2006
Researcher
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2005 - 2008 | Quality of traditional dry fermented meat products in relation to processing conditions.
POCI 2010 IDEIA
POCI 2010 IDEIA
Researcher
Instituto Nacional de Engenharia e tecnologia Industrial, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Concluded
|
2001 - 2004 | Influence of raw material mince and NaCl content on the microbial, biochemical and sensorial characteristics of typical Painho
from Portalegre along the ageing period
AGRO nº 218
AGRO nº 218
Researcher
Instituto Nacional de Engenharia e tecnologia Industrial, Portugal
|
AGRO
Concluded
|
1998 - 2000 | Caracterização da carne de bovino Mertolenga face aos processos de produção e de transformação/comercialização
PAMAF, Medida 5, Acção 5.2
PAMAF Acção 5.2 - Nº99.61.5947.1
Researcher
|
PEDIZA - medida 2.5
Concluded
|
1993 - 1996 | Methods of Improving Pig Welfare and Meat Quality by Reducing Stress and Discomfort Before Slaughter
EC-AIR3-Project CT92-0262
AIR3- CT92-0262
Researcher
|
European Commission
Concluded
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference paper |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Other
Other output |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2016/10/22 | Impacto do processamento na qualidade da muxama. | Congresso Internacional de Nutrição e Segurança Alimentar
(Tábua, Portugal)
|
2015/07/12 | Qualidade da Carne de Vacas Leiteiras Reformadas da Região Autónoma dos Açores. Caracterização nutricional e functional | Seminário Produção de Carne de Bovino
Cooperativa Verd’Atlântico (Ilha do Pico, Portugal)
|
2015/03/20 | Qualidade da Carne de Vacas Leiteiras Reformadas da Região Autónoma dos Açores. Caracterização nutricional e funcional | Seminário Qualidade da Carne de Vacas Leiteiras Reformadas da Região Autónoma dos Açores
(Horta, Faial, Portugal)
|
2014/04/06 | Benefícios do consumo de carne e produtos cárneos na qualidade nutracêutica da dieta mediterrânica. | Seminário “A Dieta Mediterrânica como Património Cultural Imaterial da Humanidade”
Ordem dos Engenheiros (Lisboa, Portugal)
|
2012/03/05 | Caracterização nutricional e funcional da carne de vaca dos Açores | Workshop realizado no âmbito do projeto Seproqual- Inovação do Programa Proconvergência "Qualidade da carcaça e da carne de
vacas leiteiras reformadas da Região Autónoma dos Açores"
INOVA - Instituto de Novas Tecnologias dos Açores (Ponta Delgada, Portugal)
|
2011/03/23 | Hidrocarbonetos policíclicos aromáticos (HPA) em produtos cárneos fumados | Workshop “Avaliação dos riscos e benefícios associados ao consumo de produtos cárneos fumados tradicionais e pescado cozinhado:
limitações e perspectivas" ERA/PTG/0001/2008 - RISKFOODCONT
INRB, I.P. / L-IPIMAR
|
2011/03/23 | Benifícios do consumo de carne e produtos cáneos | Workshop “Avaliação dos riscos e benefícios associados ao consumo de produtos cárneos fumados tradicionais e pescado cozinhado:
limitações e perspectivas”
(Lisboa, Portugal)
|
2010 | Estrutura e ultraestrutura muscular. Bioquímica da carne | José Diogo Bivar Weinholtz Roseiro
Instituto Superior de Agronomia (Lisboa, Portugal)
|
2005/11/25 | Influência do teor de sal no perfil lipolítico de um produto cárneo fermentado de fabrico tradicional | III Jornadas Ibéricas de Raças Autóctones e Produtos Tradicionais, Transformação com genuinidade
(Elvas, Portugal)
|
2005/11/25 | Variação de parâmetros físico-quimicos do paínho de portalegre ao longo da fase de secagem/maturação. | III Jornadas Ibéricas de Raças Autóctones e Produtos Tradicionais, Transformação com genuinidade
(Elvas, Portugal)
|
1996 | Microbial and retail life evaluation of PSE, Normal and DFD pork under aerobic refrigeration | 42th International Congress of Meat Science and Technology
(Lillehamer, Norway)
|
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
---|---|---|---|
2014/03/01 - Current | Tecnologia Alimentar II | Medicina Veterinária (Curso de mestrado (conclusão do curso de especialização)) | Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal |
2006/09/01 - Current | Tecnologia Alimentar I | Medicina Veterinária (Curso de mestrado (conclusão do curso de especialização)) | Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal |
Journal scientific committee
Journal title (ISSN) | Publisher | |
---|---|---|
2014 - Current | Polycyclic Aromatic Compounds (1563-5333) | Informa UK (Taylor & Francis) |
2014 - Current | Journal of the Brazilian Chemical Society (0103-5053) | Sociedade Brasileira de Quimica (SBQ) |
2012 - Current | Food and Chemical Toxicology (0278-6915) | Elsevier |
2012 - Current | Meat Science (0309-1740) | Elsevier |
2017 - 2019 | Food Chemistry (0308-8146) | Elsevier |
2014 - 2019 | Food Control (0956-7135) | Elsevier |
2012 - 2016 | Meat Science (0309-1740) | Elsevier |