Identification
Personal identification
- Full name
- Sandra Silva
Citation names
- Silva, Sandra
Author identifiers
- Ciência ID
- 071E-78FF-2B98
- ORCID iD
- 0000-0003-2779-1781
Telephones
- Telephone
-
- 214469781 (Professional)
Addresses
- Apartado 12, 2781-901, Oeiras, Oeiras, Portugal (Professional)
Websites
- https://www.ibet.pt/ (Professional)
Knowledge fields
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
- Exact Sciences - Chemical Sciences - Analytical Chemistry
- Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
English | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) |
German | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2019/11
Concluded
|
Especialista em Indústria Farmacêutica (Título de especialista)
Major in Indústria Farmacêutica
Ordem dos Farmaceuticos, Portugal
|
Aprovado |
2017
Concluded
|
Farmácia (Doutoramento)
Major in Especialidade: Bromatologia
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
"The importance of phenolic compounds to the biological activity of Virgin Olive Oil " (THESIS/DISSERTATION)
|
Aprovado com distinção e louvor |
2001 - 2004
Concluded
|
Controlo da Qualidade e Toxicologia dos Alimentos (Especialização pós-licenciatura)
Major in Bromatologia
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
|
Muito Bom |
1991 - 1997
Concluded
|
Ciências Farmacêuticas (Licenciatura)
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
|
14 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
1998/04/13 - Current | Researcher (Research) | Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
1997 - 1998 | Bolseira | Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal |
Projects
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2018 - 2020 | Looking for Efficient Salt Substitutes: an encapsulated blend with olive oil, herbs, salicornia and microalgae (LESSSalt)
iBETXplore (referência IBET: PI 715)
Researcher
|
|
2018 - 2019 | The effect of olive oil compounds in the prevention of UV-induced melanomagenesis
Inova 4Health 39 (referência IBET: P835)
Researcher
|
|
2018 - 2019 | Omics approaches to investigate the anticancer properties of colonic metabolites derived from Virgin Olive Oil (Voomics)
iBETXplore (referência iBET: PI 711)
Researcher
|
|
2017 - 2019 | PRevenção da Artrite Reumatóide: Suplemento de HIdroxitirosol em AZeite refinado (PRARHITAZ)
Projeto Fundação Amélia de Mello (Referência iBET: P574)
Projeto Fundação Amélia de Mello (Referência iBET: P574)
Researcher
|
N/A |
2017 - 2019 | Efficacy of olive oil and phenolic compounds in reversing hypertension induced by chronic intermitente hypoxia
Inova 4Health 35 (referência iBET: P829)
Researcher
|
|
2010 - 2012 | Azeite+Global
QREN nº 12228
Researcher
|
|
2005 - 2006 | Estudos de fermentação de azeitona de mesa da cultivar ¿Azeiteira¿
* Project AGRO 463 Acção 8.1, Medida 8 do Programa AGRO
* Project AGRO 463 ¿ Acção 8.1, Medida 8 do Programa AGRO
Researcher
|
N/A |
2004 - 2006 | Azeitona de mesa do Nordeste Alentejano. Melhoramentos tecnológicos para a implementação da Denominação de Origem Protegida
AGRO 43003
Researcher
|
|
2004 - 2005 | Natural Antioxidants
POE-Medida 3.1, Cont.: 03/2003/00068/192
POE-Medida 3.1, Cont.: 03/2003/00068/192
Researcher
|
N/A |
2000 - 2003 | Recursos genéticos de Olea europaea L. em Trás-os-Montes e Alto Douro: prospecção, conservação, caracterização de variedades
e avaliação do seu potencial agronómico
PIDDAC 153/00
Researcher
|
|
1999 - 2000 | Estudos das cultivares de Olea europaea L. ‘Negrinha de Freixo’ e ‘Santulhana’ em Trás-os-Montes no âmbito da produção integrada
PIDDAC 130/99
Researcher
|
|
1998 - 2000 | Caracterização com vista à melhoria das fermentações tradicionais de azeitona de mesa, tipo negra natural da cv. ‘Galega’
PAMAF-IED-6030
Researcher
|
|
1999 - 1999 | Conservation, characterization, collecte et utilisation des resources genetiques de l`olivier
RESGEN
Researcher
|
|
1998 - 1998 | Valorização das cultivares de Olea europaea L. ‘Negrinha de Freixo’ (denominação de origem) e ‘Santulhana’ em Trás-os- Montes
PAMAF-IED-2009
Researcher
|
Outputs
Publications
Book |
|
Journal article |
|
Other
Other output |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2019/11 | A single dose of marine Chlorella vulgaris increases plasma concentration of lutein, ß-carotene and zeaxanthin in a 3 days intervention study with human healthy volunteers | EuroCaroten - International Conference on Carotenoid research and applications in agro-food and health. COST ACTION CA15136
COST ACTION CA15136 (Lemesos, Cyprus)
|
2019/09 | High Resolution Mass Spectrometric Analysis of Secoiridoids and Metabolites as Biomarkers of Acute Olive Oil Intake – An Approach to Study Interindividual Variability in Humans | Urinomics 2019 – 4th International Caparica Conference on Urine Omics and Translational Nephrology
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia (Caparica, Portugal)
|
2019/07 | Unveiling the benefits of Olive Oil for preventing human chronic diseases | Encontro Ciência '19
(Lisboa, Portugal)
|
2018/09 | Perspectives on bioactivity of olive oil | 2nd Food Bioactives and Health Conference
(Lisboa, Portugal)
|
2018/03 | FTIR-ATR as a tool to predict chemical parameters in different food samples | 1st PortASAP meeting/Cost Action CA16215
Cost Action CA16215 (Porto, Portugal)
|
2017/05 | Bioactivity of olive oil: evidences from animal model to human interventions | 4th Annual Conference Interdisciplinary Network on Agro-Food and Forestry
Universidade de Lisboa (Lisboa, Portugal)
|
2016/10 | New approaches on bioactivity of olive oil: evidences from animal model to human interventions | 1st International Scientific Meeting on Olive Oil (ISMOO)
(Barcelona, Spain)
|
2016/01 | High Resolution Mass Spectrometry Applied to Study Human Metabolism of Olive Oil Phenolic Compounds | XVI Latin-American Congress on Chromatography (XVI COLACRO) & 9th National Meeting on Chromatography (9ENC)
(Lisboa, Portugal)
|
2015/09 | Olive oil phenolic compounds: identification of urinary metabolites using high resolution mass spectrometry | 2nd International Caparica Conference on Urine Omics & 2nd International Caparica Conference in Translational Nephrology
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia (Caparica, Portugal)
|
2015/03/11 | Olive oil health benefits – new evidences from animal models and human interventions | Scan Seminar
ITQB (Oeiras, Portugal)
|
2014/07 | Health benefits of olive oil consumption: studies on the importance of phenolic compounds in biological activity | The Nutrition Society Summer Meeting 2014
Nutrition Society (Glasgow, United Kingdom)
|
2014/03 | Efeito na Saúde do Consumo de Azeite - Ensaio Clínico numa População Escocesa | "Noites na Ordem, Farmacêuticos pelo Mundo"
Ordem dos Farmacêuticos (Lisboa, Portugal)
|
2006/05 | Análise de compostos fenólicos em amostras de cultivares de oliveira (Olea europaea L.) por HPLC/MS | Ciclo de Seminários de Farmácia – Análises Bromatológicas
Universidade Lusófona (Lisboa, Portugal)
|
2003/10 | Análise de Compostos Fenólicos em Azeitonas e Azeites de Trás-os-Montes e Alto Douro | III Simpósio Nacional de Olivicultura
(Castelo Branco, Portugal)
|
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
---|---|---|---|
2002 - 2009 | Métodos Instrumentais de Análise/Espetroscopia de Absorção Atómica, Cromatografia, Eletroforese Capilar, Espetroscopia de Infravermelho | Técnico de Laboratório em Análises de Alimentos e Análises Ambientais (Curso de Especialização Tecnológica) | Universidade Católica Portuguesa Instituto de Ciências da Saúde, Portugal |
Distinctions
Award
2020 | Menção Honrosa
Universidade Nova de Lisboa Comprehensive Health Research Centre, Portugal
|
2019 | Melhor Poster
Universidade Nova de Lisboa Comprehensive Health Research Centre, Portugal
|
2016 | Melhor Poster
Nutrition Society, United Kingdom
|
Other distinction
2014 | Top 4 winner of Postgraduate Competition |
2014 | Prémio Inovação
Ordem dos Farmaceuticos, Portugal
|