???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
Marta Sofia Dores da Silva

Citation names

  • Silva, Marta
  • Silva, MSD

Author identifiers

Ciência ID
0315-E5D4-4F98
ORCID iD
0000-0001-5629-9919
Education
Degree Classification
2019/12/05 - 2019/12/07
Concluded
ISAK training course - Level One Anthropometrist (Outros)
Major in Level One Anthropometrist (Technician - Restricted profile)
Associação Portuguesa de Nutrição, Portugal

International Society for the Advancement of Kinanthropometry (ISAK), United Kingdom
2017/09/07 - 2019/10/08
Concluded
Controlo de Qualidade (Mestrado integrado)
Major in Água e Alimentos
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
"Polycyclic Aromatic Hydrocarbons analysis by acetonitrile-based extraction – Smoked Salmon compliance with EU legislation" (THESIS/DISSERTATION)
17
2017/04 - 2017/04
Concluded
Unidade de Formação Contínua em “Alergia Alimentar” (Outros)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
19 (Escala: 0-20)
2017/03 - 2017/03
Concluded
Curso de Princípios de Comunicação Intercultural (Outros)
Universidade do Porto Faculdade de Letras, Portugal
18 (Escala: 0-20)
2016/10 - 2016/12
Concluded
Formação Pedagógica Inicial de Formadores - Certificado de Competências pedagógicas (CCP) (Outros)
Instituto do Emprego e Formação Profissional, Portugal
4 (Escala: 0-5)
2012/09/11 - 2016/09/14
Concluded
Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Dietary supplements with Citrus aurantium extract could interact with drugs" (THESIS/DISSERTATION)
15
2015/10 - 2015/12
Concluded
Unidade de Formação Contínua - Nutrição, envelhecimento e anti envelhecimento: desafios e oportunidades (Outros)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
16 (Escala: 0-20)
2009/09 - 2012/07
Concluded
Curso Científico-Humanístico em Ciências e Tecnologias (Ensino secundário)
Escola Secundária Dr. António Granjo , Portugal
19
Affiliation

Science

2019/11 - Current Research Trainee (Research)
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2018/10 - 2019/01 Research Trainee (Research)
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Others

2017/10/01 - 2020/03/06 Nutricionista
Clínica Avenida Dra. Sandra Brás, Chaves, Portugal
2017/11/01 - 2019/11/01 Nutricionista.
Ginásios AmazinGym, Portugal
2016/11/01 - 2017/07/31 Nutricionista estagiária
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2016/09/01 - 2017/07/31 Nutricionista estagiária
Escolas Dragon Force, Futebol Clube do Porto (FCP) , Portugal
2016/02/01 - 2016/07/31 Estagiária curricular
Berner Fachhochschule Fachbereich Gesundheit, Switzerland
Projects

Grant

Designation Funders
2019 - Current DIETimpact –- Diet impact on the prevention of chronic diseases: a foodomics approach
PTDC/SAU-NUT/30322/2017
Research Fellow
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Outputs

Publications

Conference abstract
  1. Silva, Marta. "Application of an acetonitrile based-extraction in processed muscle foods for the determination of 4 polycyclic aromatic hydrocarbons". Paper presented in XVIII Congresso de Nutrição e Alimentação, Associação Portuguesa de Nutrição (APN), 2019.
  2. Silva, MSD; Tânia Cordeiro; Olívia Pinho; Olga Viegas; Isabel Ferreira; Iva Fernandes; Nuno Mateus; Conceição Calhau. "Inhibitory effect of vinegar on PAHs formation in charcoal grilled pork loin". Paper presented in XVIII Congresso de Nutrição e Alimentação, Associação Portuguesa de Nutrição (APN), Porto, 2019.
    Published
  3. Silva, MSD; Melo, Armindo; Pinho, Olívia; Olga Maria da Silva Viegas; Isabel Maria Pinto Leite Viegas Oliveira Ferreira. "Optimized Acetonitrile Based-Extraction for Determination of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Cooked Muscle Foods". Paper presented in Encontro Luso-Galego de Química, Porto, 2018.
    Published
Conference poster
  1. Silva, MSD; Borges, Nuno Pedro Garcia Fernandes Bento; Helena Jenzer & Leila Sadeghi. "Dietary supplements with Citrus aurantium extract could interact with drugs". Paper presented in XVII Congress of Food and Nutrition & I International Congress of Food and Nutrition, Associação Portuguesa de Nutrição, 2018.
  2. Silva, MSD; Rocha, Janete; Viegas, Olga; Ferreira, Isabel MPLVO. "Bioactive compounds in monovarietal Portuguese wines: Trans-resveratrol and Melatonin". Paper presented in XVII Congress of Food and Nutrition & I International Congress of Food and Nutrition, Associação Portuguesa de Nutrição, 2018.
Journal article
  1. Cordeiro, Tânia; Viegas, Olga; Silva, Marta; Martins, Zita E.; Fernandes, Iva; Ferreira, Isabel M.L.P.V.O.; Pinho, Olívia; Mateus, Nuno; Calhau, Conceição. "Inhibitory effect of vinegars on the formation of polycyclic aromatic hydrocarbons in charcoal-grilled pork". Meat Science (2020): 108083. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2020.108083.
    10.1016/j.meatsci.2020.108083
  2. Silva, Marta; Viegas, Olga; Melo, Armindo; Finteiro, Daniela; Pinho, Olívia; Ferreira, Isabel M. P. L. V. O.. "Fast and Reliable Extraction of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons from Grilled and Smoked Muscle Foods". Food Analytical Methods 11 12 (2018): 3495-3504. http://dx.doi.org/10.1007/s12161-018-1325-8.
    Published • 10.1007/s12161-018-1325-8
  3. Sadeghi, Leila; Sandra Büsser; Marina Beyeler; Augustina Ewere Ayogb; Helena Jenzer. "Disease Prevention and Management by Nutrition – Whole Grains as Functional Foods". Canadian Journal of Clinical Nutrition (2017): 22-33. http://dx.doi.org/10.14206/canad.j.clin.nutr.2017.02.03.
    Published • 10.14206/canad.j.clin.nutr.2017.02.03
  4. Silva, MSD; Leila Sadeghi; Sandra Müller; Helena Jenzer. "Tamil migrant women’s perception of a transcultural dietetics tool for the counseling of gestational diabetes patients". Acta Portuguesa de Nutrição 2183-5985 (2017):
    Published
  5. Jenzer, Helena; Marty, Irene; Sandra Büsser; Franziska Scheidegger-Balmer; Linda Jennifer Ruch; Sofia Martins; Francesca Rotunno; Noëmi Dajanah Maurer-Brunner; Sadeghi, Leila. "Know-how and Know-why Nutrients may be Less Bioaccessible and Less Bioavailable due to Proton Pump Inhibitor - Food Interactions and Incompatibilities Involving Metal-Aquo Complexes". Journal of Nutritional Disorders & Therapy 06 03 (2016): http://dx.doi.org/10.4172/2161-0509.1000191.
    10.4172/2161-0509.1000191
  6. Jenzer, Helena; Busser, Sandra; Balmer, Franziska Scheidegger. "Nutrition and Dietetic Product Shortages are A Neglected Issue in Alerting Systems and in Registries". Journal of Clinical Nutrition & Dietetics 2 3 (2016): http://dx.doi.org/10.4172/2472-1921.100022.
    10.4172/2472-1921.100022
  7. Silva, MSD; Helena Jenzer; Leila Sadeghi; Sandra Büsser. "Functional Foods". BAOJ Nutrition 2 3 (2016): 1-3. https://bioaccent.org/nutrition/nutrition11.pdf.
    Open access • Published
  8. Silva, MSD; Balmer, Franziska Scheidegger; Leila Sadeghi; Helena Jenzer. "«Nutrigenomics» in der Ernährungsberatung: Weiterbildungsbedarf für Nutrition 2.0". Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin (2016): https://www.rosenfluh.ch/ernaehrungsmedizin-2016-03/nutrigenomics-in-der-ernaehrungsberatung-weiterbildungsbedarf-fuer-nutrition-2-0.
    Published
Thesis / Dissertation
  1. Silva, MSD. "Polycyclic Aromatic Hydrocarbons analysis by acetonitrile-based extraction – Smoked Salmon compliance with EU legislation". Master, Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, 2019. https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/122920.
  2. Silva, MSD. "Dietary supplements with Citrus aurantium extract could interact with drugs". Degree, Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, 2016. http://catalogo.up.pt:80/F/?func=direct&doc_number=000836684&local_base=UPB01.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2019/05 Development and validation of an Acetonitrile Based- Extraction in Processed Muscle Foods for the Determination of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons and Applications Diet, Health and Disease Prevention Conference
Faculty of Pharmacy, University of Porto (Portugal)

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2020/02/03 - 2020/02/17 Reconhecer as divergências dos chefes e dos nutricionistas em gastronomia e identificar formas de conciliar as diferentes perspetivas de modo a otimizar o perfil nutricional e organolético das preparações culinárias .
Seminar
Divergências e Convergências – Nutrição e Gastronomia
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
Distinctions

Award

2014 Prémio de Mérito Publico por “Dedicação e Versatilidade Artística”
Academia de Artes de Chaves (AAC), Portugal