???global.info.a_carregar???
Inês Gonçalves de Sousa. Completed the Mestrado in Food Science and Engineering in 2021/12/21 by Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia and Licenciatura in Food Quality and Human Nutrition in 2018/12/14 by Instituto Politécnico de Santarém Escola Superior Agrária. Attends the Doutoramento in Sustainable Land Use by Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia since 2022/09/14. Published 3 articles in journals. Participated in 1 event(s). Has received 2 awards and/or honors. Participates and/or participated as PhD Student Fellow in 1 project(s) and Research Fellow in 1 project(s). Works in the area(s) of Agrarian Sciences with emphasis on Agrarian and Food Biotechnology and Engineering and Technology with emphasis on Other Engineering and Technologies with emphasis on Food and Beverages.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Inês Gonçalves de Sousa

Nomes de citação

  • de Sousa, Inês Gonçalves
  • Sousa, Inês

Identificadores de autor

Ciência ID
FD11-5529-2929
ORCID iD
0000-0002-4781-0276

Endereços de correio eletrónico

  • inesgsousa@isa.ulisboa.pt (Profissional)

Moradas

  • Av. da República, Quinta do Marquês, 2780-157, Oeiras, Lisboa, Portugal (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Formação
Grau Classificação
2022/09/14 - 2027
Em curso
Sustainable Land Use (Doutoramento)
Especialização em Food Science and Engineering
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal
"Assessment of physical and organic solutions to prevent weevil infestation in stored rice" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2022/10/21 - 2022/10/22
Concluído
Scientific Writing Webinar "General Principles for Obtaining a Scientific Publication" (Outros)
ReadyToPub, Portugal
2022/02/21 - 2022/03/07
Concluído
Quality Management Systems - ISO 9001:2015 (Outros)
CFPSA - Centro de Formação Profissional para o Sector Alimentar, Portugal
2022/01/26 - 2022/01/26
Concluído
Sampling for Microbiological Analysis (Outros)
CFPSA - Centro de Formação Profissional para o Sector Alimentar, Portugal
2019/10 - 2021/12/21
Concluído
Food Science and Engineering (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
"Impact of ethanol treatment on the technological characteristics, nutritional composition, and bioactivity of gluten-free breads produced with different microalgae" (TESE/DISSERTAÇÃO)
16
2021/11 - 2021/11/18
Concluído
Defence and fraud in the context of food protection (Outros)
CFPSA - Centro de Formação Profissional para o Sector Alimentar, Portugal
2020/11/12 - 2020/12/09
Concluído
Implementation and Evaluation of the HACCP System (Outros)
CFPSA - Centro de Formação Profissional para o Sector Alimentar, Portugal
2019/11/04 - 2019/11/18
Concluído
Public Speaking (Outros)
Spead & Lead, Portugal
2015/09 - 2018/12/14
Concluído
Food Quality and Human Nutrition (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Santarém Escola Superior Agrária, Portugal
"Controlo da Qualidade de Análises Microbiológicas a Águas para Consumo Humano" (TESE/DISSERTAÇÃO)
14
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2022/04/04 - 2023/09/30 Investigador (Investigação) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária - Unidade de Tecnologia e Inovação, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/06 - 2022/03 Taster Prosense - Soluções em Análise Física & Sensorial, Portugal
2018/02 - 2018/06 Curricular Internship SGS Multilab - SGS Portugal, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2023/10/01 - Atual Assessment of physical and biological solutions to prevent weevil infestation in stored rice
2023.02433.BDANA
Bolseiro de Doutoramento
Em curso
2022/04/04 - 2023/09/30 TRACE-RICE 'Tracing rice and valorizing side streams along mediterranean blockchain'
Bolseiro de Investigação
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Cristiana Pereira; Inês Sousa; V. M. Lourenço; Sampaio PN; Raquel Garzon; Cristina M. Rosell; Carla Brites. "Relationship between Physicochemical and Cooking Quality Parameters with Estimated Glycaemic Index of Rice Varieties". Foods (2023): https://www.mdpi.com/2304-8158/13/1/135.
    10.3390/foods13010135
  2. de Sousa, Inês Gonçalves; Oliveira, Jorge; Mexia, António; Barros, Graça; Almeida, Carina; Brazinha, Carla; Vega, Anna; Brites, Carla. Autor correspondente: Brites, Carla. "Advances in Environmentally Friendly Techniques and Circular Economy Approaches for Insect Infestation Management in Stored Rice Grains". Foods 12 3 (2023): 511. http://dx.doi.org/10.3390/foods12030511.
    Acesso aberto • Publicado • 10.3390/foods12030511
  3. Qazi, Waqas Muhammad; de Sousa, Inês Gonçalves; Nunes, M.C.; Raymundo, Anabela. Autor correspondente: Raymundo, Anabela. "Improving the Nutritional, Structural, and Sensory Properties of Gluten-Free Bread with Different Species of Microalgae". Foods (2022): https://www.mdpi.com/2304-8158/11/3/397.
    Acesso aberto • Publicado • 10.3390/foods11030397
Artigo em revista (magazine)
  1. de Sousa, Inês Gonçalves; Campos, Ana Maria; Almeida, Carina; Brites, Carla. "Métodos de deteção da infestação oculta nos grãos de arroz", Vida Rural, 2023, https://www.vidarural.pt/premium/metodos-detecao-infestacao-oculta-arroz/.
  2. Sousa, Inês; Sanches Silva, Ana; Oliveira, Jorge; Almeida, Carina; Almeida, Gonçalo; Barros, Graça; Mexia, António; Brites, Carla. "Prevenção de infestações e contaminações microbiológicas no armazenamento do arroz", Vida Rural, 2022, https://www.vidarural.pt/premium/prevencao-infestacoes-armazenamento-arroz/.
Poster em conferência
  1. de Sousa, Inês Gonçalves; Ferreira, Nicole; Pereira, Vanessa; Barros, Graça; Mexia, António; Brites, Carla. Autor correspondente: Brites, Carla. "Assessing UV-C Light Treatment as a Method to Control Hidden Infestations of Weevil (Sitophilus spp.) in Stored Rice". Trabalho apresentado em 2º Simpósio INIAV para a Segurança Alimentar, 2024.
  2. de Sousa, Inês Gonçalves; Soares, Andreia; Barros, Graça; Mexia, António; Brites, Carla. Autor correspondente: Brites, Carla. "Effects of compounds from essential oils on Sitophilus spp. development and rice quality". Trabalho apresentado em XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos, 2024.
  3. de Sousa, Inês Gonçalves; Brites, Carla. "Estimating Hidden Infestations in Rice by Measuring Carbon Dioxide Levels". Trabalho apresentado em International Conference on Sustainable Food, 2024.
  4. de Sousa, Inês Gonçalves; Naves, Pedro; Barros, Graça; Mexia, António; Brites, Carla. "Exploring Sitophilus (Coleoptera; Curculionidae) behaviour using a four-arm olfactometer: A step towards sustainable pest management in rice storage". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2024, 2024.
  5. Campos, Ana Maria; de Sousa, Inês Gonçalves; Almeida, Carina; Brites, Carla. "Molecular profiling of hidden insect infestation in stored rice grains: A Comprehensive RT-PCR Approach for Species Discrimination and Limit of Detection Assessment". Trabalho apresentado em Microbiotec - Congress of Microbiology and Biotechnology 2023, 2023.
  6. Campos, Ana Maria; de Sousa, Inês Gonçalves; Almeida, Carina; Brites, Carla. "Enhancing molecular screening of hidden insect infestation in rice grains by coi barcoding: primer performance and limit of detection". Trabalho apresentado em IV International Meeting of the Portuguese Society of Genetics, 2023.
  7. de Sousa, Inês Gonçalves; Campos, Ana Maria; Almeida, Carina; Brites, Carla. "How to detect hidden insect infestation in rice grains?". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2023, 2023.
  8. de Sousa, Inês Gonçalves; Soares, Andreia; Pereira, Cristiana ; Brites, Carla. "Improved methodology for rice cooking parameters evaluation and commercial types assessment". Trabalho apresentado em New advances from PRIMA projects for improving Mediterranean Agro-Food value chains, 2023.
  9. Campos, Ana Maria; de Sousa, Inês Gonçalves; Almeida, Carina; Brites, Carla. "Development of a rapid molecular methodology for the detection of hidden insect infestation in rice". Trabalho apresentado em New advances from PRIMA projects for improving Mediterranean Agro-Food value chains, 2023.
  10. de Sousa, Inês Gonçalves; Campos, Ana Maria; Almeida, Carina; Brites, Carla. Autor correspondente: Brites, Carla. "Identification of molecular rapid methods for hidden insect infestation determination in rice". Trabalho apresentado em Dare2Change, 2023.
  11. Sampaio, Pedro; Pereira, Cristiana ; de Sousa, Inês Gonçalves; Carbas, Bruna; Soares, Andreia; Brites, Carla. "Preliminary approach based on machine learning algorithms for commercial classification of rice types". Trabalho apresentado em Dare2Change, 2023.
  12. Sousa, Inês; Oliveira, Jorge; Mexia, António; Barros, Graça; Brites, Carla. Autor correspondente: Brites, Carla. "State of the art of non-conventional treatments for insect control in rice storage". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  13. Sousa, Inês; Abdelwahab S. Kassen; Brites, Carla. Autor correspondente: Brites, Carla. "Analysis of rice value chain in Egypt and perspectives for innovation". Trabalho apresentado em Ciência 2022, 2022.
  14. Castanho, Ana; Gonçalves, Elsa M; Soares, Andreia; Sousa, Inês; Oliveira, Jorge; Cunha, Luís M.; Brites, Carla. "Desenvolvimento de um léxico adequado à avaliação sensorial do arroz". Trabalho apresentado em Ciência 2022, 2022.
  15. Sousa, Inês; Qazi, Waqas Muhammad; Nunes, M.C.; Raymundo, Anabela. Autor correspondente: Raymundo, Anabela. "Gluten-free bread enriched with microalgae biomass pre-treated with ethanol: improvement of bread quality, nutritional and sensory properties". Trabalho apresentado em Dare2Change, 2021.
Tese / Dissertação
  1. "Impact of ethanol treatment on the technological characteristics, nutritional composition, and bioactivity of gluten-free breads produced with different microalgae". Mestrado, Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, 2021. https://www.repository.utl.pt/handle/10400.5/23854.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/05/29 Exploring Sitophilus (Coleoptera; Curculionidae) behaviour using a four-arm olfactometer: A step towards sustainable pest management in rice storage 7º Simpósio de Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária (Oeiras, Portugal)
2024/01/25 Innovative approaches for weevil infestation prevention in rice 2nd International Trainee Symposium in Agri Food, Nutrition and Health
(Canadá)
2021/09 The effect of the microalgae Chlorella vulgaris, Tetraselmis chuii and Nannochloropsis gaditana on technological aptitude, nutritional composition, and bioactivity of gluten-free breads XV Encontro de Química dos Alimentos
(Funchal, Portugal)

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2016/10/21 - 2016/11/01 Food Safety Team
Festival
Festival Nacional de Gastronomia de Santarém
LABORLINE - Serviços de Engenharia, Segurança e Higiene, Lda., Portugal
Distinções

Prémio

2024 Best Student Poster Communication
ReadyToPub, Portugal
2024 Best Student Poster on the topic “Sustainability in the Food System”
ReadyToPub, Portugal