???global.info.a_carregar???
I hold a Master’s degree in Food Engineering from the Instituto Superior de Agronomia, University of Lisbon, and I am currently a research fellow at the LEAF – Linking Landscape, Environment, Agriculture, and Food research group. My research focuses on the development of innovative and sustainable food products, incorporating macro- and microalgae, alternative proteins, and bio-based ingredients. My expertise includes the extraction and characterization of bioactive compounds (e.g., hydrocolloids) using eco-friendly techniques such as microwave-assisted extraction (MAE), ultrasound-assisted extraction (UAE), and water bath extraction. Additionally, I have worked on the development of vegan emulsions and gel-based structures for food applications, including functional fillings and plant-based emulsions, assessing their nutritional, functional, and structural properties. I have contributed to projects such as: Pacto da Bioeconomia Azul - VERTICAL ALGAS - Sea2Fork (valorization of marine biomass for food applications). VIIA FOOD - MYA Protein Emulsions (development of protein-based emulsions for food applications). VIIA FOOD - Development of new food products with alternative proteins.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Filipe Vinagre
Género
Masculino

Nomes de citação

  • Vinagre, Filipe

Identificadores de autor

Ciência ID
DA16-5300-DB5E
ORCID iD
0009-0006-2073-4513

Endereços de correio eletrónico

  • fafvinagre@gmail.com (Profissional)

Moradas

  • Instituto Superior de Agronomia, Tapada da Ajuda, 1349-017, Lisbon, Lisbon, Portugal (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2)
Italiano Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2)
Formação
Grau Classificação
2024/03/01 - 2025/02/28
Frequentou
Online Training Course on "Competências Transversais em Investigação Científica: Alimentação, Inovação, Sustentabilidade" (Outros)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2021/09/20 - 2023/12/19
Concluído
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
"Development of food products with impact on health, based on macroalgae from Portuguese coast " (TESE/DISSERTAÇÃO)
16.45
2018/09/17 - 2021/06/18
Concluído
Ciências de Engenharia - Engenharia Alimentar (Licenciatura)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2025/05/01 - 2025/10/30 Estagiário de Investigação (Investigação) Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal
Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal
2024/03/15 - 2025/03/14 Investigador (Investigação) Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2024/06 - 2025/03/14 VIIAFOOD - AltProtein
Bolseiro de Investigação
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Em curso
2024/03/15 - 2025/03/14 MYA Protein Emulsions
C644929456- 00000040
Bolseiro de Investigação
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal
Em curso
2023/02/07 - 2023/12/19 Pacto da Bioeconomia Azul - VERTICAL ALGAS - Sea2Fork
C644915664-00000026
Bolseiro de Mestrado
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Vinagre, Filipe; Ferreira, Andreia S.; Nunes, Cláudia; Alegria, Maria J. A.; Nunes, M.C.; Raymundo, Anabela. "Characterization and gelling potential of macroalgae extracts obtained through eco-friendly technologies for food-grade gelled matrices". Gels (2025): https://www.mdpi.com/2310-2861/11/4/290.
    Acesso aberto • Publicado
Capítulo de livro
  1. Vinagre, Filipe; Coelho, Pedro; Komora, Norton; Tasso, Ana; Centeno, Filipe; Xavier, Adriana ; Raymundo, Anabela. "Desenvolvimento Sustentável: Maioneses Vegan com Extratos Proteicos de Leveduras". In TecnoAlimentar nº 41, 23-29. Portugal: Engenho e Média, Lda, 2025.
    Publicado
Poster em conferência
  1. Vinagre, Filipe. "Waves of Change: Ultrasound and Microwaves Optimizing Sustainable Hydrocolloid Assisted Extraction from Seaweeds". Trabalho apresentado em 1st International Congress on Algae Biotechnology, 2025.
  2. Vinagre, Filipe; Nunes, M.C.; Raymundo, Anabela; Silva, J. M.. "Rheology properties of gelled foods based on Atlantic macroalgae extracts". Trabalho apresentado em Ibereo, 2024.
  3. Vinagre, Filipe; Raymundo, Anabela; Nunes, M.C.. "As macroalgas como agentes gelificantes: aplicações ilimitadas". Trabalho apresentado em Lisbon Food Affair, 2024.
  4. Vinagre, Filipe; Raymundo, Anabela; Nunes, M.C.. "Seaweed-derived polysaccharides: extraction methods and functional attributes for gastronomic applications". Trabalho apresentado em AlgaEurope2023, 2023.
Resumo em conferência
  1. Almeida, Bernardo; Pisco, Érica; Vinagre, Filipe; Dias, Ricardo; Raymundo, Anabela; Freitas, Victor; Soares, Susana. Autor correspondente: Freitas, Victor. "Potential of a novel yeast protein extract with multifaceted applications". Trabalho apresentado em 38th EFFoST International Conference, Bruges, 2024.
    Publicado
Tese / Dissertação
  1. "Development of food products with impact on health, based on macroalgae from Portuguese coast". Mestrado, Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, 2023.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2025/02/12 Cookies with algae filling Lisbon Food Affair 2025
AIP / FIL – Feira Internacional de Lisboa (Lisboa, Portugal)
2025/01/22 The potential of microalgae as a healthy and sustainable food ingredientes II InovaAlgae - Algas: A Nova Fronteira da Inovação na Biotecnologia
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) (São Paulo, Brasil)
2024/12/12 Combining Seaweeds and Microalgae: Assessing hydrothermal extracts of Chondrus Crispus for gelled food snacks enriched with Chlorella vulgaris AlgaeEurope2024
European Algae Biomass Association (EABA) and DLG Benelux (Athens, Grécia)
2024/10/11 Development and Characterization of Gel Matrices from Chondrus crispus Extracts for Food Applications XVII Encontro de Química dos Alimentos
Sociedade Portuguesa de Química (Vila Real, Portugal)
2024/02/06 Macroalgae as gelling agents: unlimited applications Lisbon Food Affair 2024
(Lisboa, Polónia)

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2024/09/04 - 2024/09/06 IBEREO IBEREO 2024 (The Iberian Meeting on Rheology) (2024/09/04 - 2024/09/06)
Congresso (Outra)
Spanish Group of Rheology (GER) and the Portuguese Society of Rheology (SPR) (Lisboa, Portugal), Portugal
2024/06/03 - 2024/06/05 21st European Young Cereal Scientists and Technologists Workshop (2024/06/03 - 2024/06/05)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
AACC International, Estados Unidos

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2024/09/27 - 2024/09/27 Future Foods: Healthy and Sustainable
Exposição
European Researchers' Night 2024
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal
2024/07/08 - 2024/07/12 Sustainable and nutritious food of the future
Exposição
OCUPAÇÃO CIENTÍFICA DE JOVENS NAS FÉRIAS 2024
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal
2023/10/06 - 2023/10/08 FOOD OF THE FUTURE: HEALTHY AND SUSTAINABLE - ISA Open Day
Exposição
Dia Aberto do ISA
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2023/07/06 - 2023/07/08 Food of the Future: Healthy and Sustainable - ULisboa Summer 2023
Exposição
Verão ULisboa
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal