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Nelson Félix. Especialista em Hotelaria e Restauração, concluiu a Licenciatura em Produção Alimentar em Restauração em 2009/09/07 pelo(a) Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril. É Professor Adjunto no(a) Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril e Responsável do Departamento F&B no(a) Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril. Possui 2 capítulo(s) de livros. Recebeu 6 prémio(s) e/ou homenagens. No seu currículo Ciência Vitae os termos mais frequentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Composição dos Alimentos; Segurança Alimentar; Acrilamida; Doçaria; Doces; Portugal; Avaliação do Risco; Acrylamide; UPLC-PDA; UPLC-MS/MS; Portuguese Foodstuff; PT SCHEMES; LC-MS; Produtos de Panificação; Produtos de glicogenação avançada; Mitigação; Pão; Vinagre; Emulsão; Tecnologia; Segurança; .
Identification

Personal identification

Full name
Nelson Félix

Citation names

  • Félix, Nelson

Author identifiers

Ciência ID
A91B-3BCB-9EFB
ORCID iD
0000-0001-5092-9078

Telephones

Mobile phone
  • 918629532 (Personal)

Websites

  • Www.nelsonfelix.pt (Personal)
Education
Degree Classification
2012/10/22 - 2013/05/05
Concluded
Hotelaria e Restauração (Título de especialista)
Major in Hotelaria e Restauração
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
2009/09/07
Concluded
Produção Alimentar em Restauração (Licenciatura)
Major in Hotelaria e Restauração
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
13
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2024/12/01 - Current Teacher Coordinator (Polytechnic Teacher) Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
2005/04/02 - Current Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal

Other Careers

Category
Host institution
Employer
1990/09/05 - 1997/10/15 Assistente Técnico (Assistente Técnico) Centro Formação Profissional do Sector Alimentar , Portugal
Centro Formação Profissional do Sector Alimentar , Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2016/12/01 - Current Responsável do Departamento F&B Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
2018/09/01 - 2019/10/01 Organic Unit Director Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
2014 - 2018 Conselho científico/técnico-científico ou orgão correspondente Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2017/12/01 - 2020/06/01 Estratégias de redução de acrilamida e produtos de glicogenação avançada em pão
SAICT-POL/24172/2016
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal

Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal

Instituto Politécnico de Santarém, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2017/09/18 - 2020/03/19 Agrio et Emulsio - Desenvolvimento de Novos Produtos
SAICT-POL/23583/2016
Instituto Politécnico de Santarém, Portugal

Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal

Instituto Politécnico de Beja, Portugal

Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Silva, Ana Teresa; Morgado, Cátia; Félix, Nelson; Basto de Lima, Maria Gabriela; Laranjeira, Cristina; Brandão, Carlos; Guerra, Manuela. "Development of gastronomic strategies for the application and valorization of new inverse emulsions of vegetable origin.". Springer, 2021.
  2. Félix, Nelson. "From Asia to Portugal – Fermentation Probiotics and Waste management in restaurants". In Experiencing Food, Designing Sustainable and Social Practices. LONDRES, United Kingdom: Taylor & Francis – CRC Press, 2020.
    In press
  3. Silva, Ana Teresa; Morgado, Cátia; Félix, Nelson; Brandão, Carlos; Guerra, Manuela; Basto De Lima, Maria Gabriela; Laranjeira, Cristina. "Gastronomic potential and pairings of new emulsions of vegetable origin". CRC Press, 2020.
    https://doi.org/10.1201/9781003046097
  4. Morgado, Cátia; Bernardo, Patrícia; Henriques, Inês; Jesus, Susana; Rego, Andreia; Delgado, Inês; Coelho, Inês; et al. "Effect of Rocha pear peel extracts added to wheat and rye bread formulations on acrylamide reduction and sensory quality maintenance". Springer International Publishing, 2019.
    10.1007/978-3-030-30938-1_15
  5. Félix, Nelson. "Conventual Sweets. A Culinary Journey to Innovation". Oxford, United Kingdom: Inter-Disciplinary Press. ISBN: 978-1-84888-430-4., 2016.
    Published
Conference paper
  1. Jesus, Susana; Delgado, Inês; Bordado, João; Lopes, Rui; Brandão, Carlos; Félix, Nelson; Castanheira, Isabel. "Estudo de Ocorrência de Acrilamida em Produtos de Panificação". 2016.
  2. Jesus, Susana; Delgado, Inês; Ramos, Ana; Brandão, Carlos; Félix, Nelson; Castanheira, Isabel. "Acrilamida em doçaria Portuguesa". 2015.
  3. André, Catarina; Delgado, Inês; Jesus, Susana; Ramos, Ana; Brandão, Carlos; Félix, Nelson; Castanheira, Isabel. "Contribution of metrology on determination of acrylamide in foodstuffs". 2015.
  4. Jesus, Susana; Delgado, Inês; Ramos, Ana; Brandão, Carlos; Félix, Nelson; Castanheira, Isabel. "Acrilamida em doçaria Portuguesa". 2015.
Journal article
  1. Soares, David Rocha; Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril; Santos, Rafael Ivo; Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril; Viegas, Cláudia; Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril; Félix, Nelson Ferreira; Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril; Pires, Maria José; Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril; Bonacho, Ricardo; Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril. "(Lu)gu: Legumes that glow in the dark: Development of a food product with pulses". (2019): https://www.dosalgarves.com/index.php/dosalgarves/article/view/176.

Intellectual property

Trademark
  1. 2015. "Bombons Pastel de Nata Nelson Félix".
    Registered
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2019/10/24 A experiência do mundo natural num momento de fine dining - cruzamentos de abordagens à sustentabilidade 6º Colóquio DIAITA Luso-Brasileiro em História e Culturas da Alimentação, 23-25 Outubro, 6º Colóquio DIAITA Luso-Brasileiro em História e Culturas da Alimentação, 23-25 Outubro, Universidade de Coimbra.
Universidade de Coimbra.
Distinctions

Award

1997 • 6º classification at the world contest of the pastry Cook sponsored by UIPCG held in Stuttgart / Germany in February 1997
1996 • Winner of the national competition of the pastry Cook sponsored by ARESP, held in Lisbon in November 1996

Other distinction

1993 • 8º Classification at the international competition sponsored by UIPCG and held in Stuttgart / Germany in February 1993
1992 • 4º Classification at the international competition for young pastry cooks sponsored by ARESP and UIPCG held in Lisbon in October 1992
1990 • 4º Classification at the World contest of young pastry cooks held in Baden, Austria sponsored by UIPCG in September 1990
1990 Winner of the national competition of young pastry cooks sponsored by the Restaurant Association of Portugal (ARESP) held in Lisbon, July 1990.