Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Loleny Tavares
Nomes de citação
- Tavares, Loleny
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 911F-16B2-4FCA
- ORCID iD
- 0000-0002-2112-4702
Endereços de correio eletrónico
- tavaresloleny@ua.pt (Profissional)
- loleny.tavares@ufrgs.br (Profissional)
- tavaresloleny@ua.pt (Profissional)
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
- Ciências Exatas - Química - Química Analítica
- Ciências Exatas - Química - Química de Colóides
- Ciências Exatas - Química - Química Física
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia dos Materiais - Revestimentos e Filmes
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Novos Materiais de Bio-derivados
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Bioprodutos Biomateriais
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia dos Materiais - Papel e Madeira
- Ciências Exatas - Química - Ciência de Polímeros
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Português | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) |
Inglês | Utilizador independente (B2) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2021/06/01 - 2022/06/01
Em curso
|
Postdoctoral Researcher in Chemical and Materials Engineering (Pós-doutoramento)
Universidade de Aveiro, Portugal
|
|
2017/03/01 - 2020/11/27
Concluído
|
Food Science and Technology (Doutoramento)
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil
"Encapsulation of bioactive compounds of garlic and ginger using different methods and wall materials" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Approved unanimously, with Distinction and Honors |
2020/01/04 - 2020/01/13
Concluído
|
Structure-Function Relationships in Food Proteins (Outros)
Especialização em Food Science and Technology
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil
|
|
2018/11/20 - 2018/11/21
Concluído
|
Intensive Training in Fourier Transform Infrared Spectrometry (Outros)
Especialização em Chemical
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil
|
|
2017/09/01 - 2018/01/31
Concluído
|
Food Processing and Storage (Outros)
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil
|
|
2017/09/01 - 2018/01/31
Concluído
|
Advanced Topics in Food Analysis (Outros)
Especialização em Food Science and Technology
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil
|
|
2017/02/01 - 2017/07/31
Concluído
|
Experimental Design in Food Science and Technology (Outros)
Especialização em Food Science and Technology
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil
|
|
2009/09/01 - 2015/09/22
Concluído
|
Integrated Master in Bioengineering- Branch of Biological Engineering (Mestrado integrado)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
"Synergistic effects between biopolymers: application to edible films and coatings for food packaging" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2023/06/01 - Atual | Investigador Contratado (Investigação) | Universidade de Aveiro, Portugal |
Universidade de Aveiro CICECO, Portugal | ||
2021/06/01 - 2023/03/31 | Pós-doutorado (Investigação) | Universidade de Aveiro, Portugal |
School of Design, Management and Production Technologies, Portugal | ||
2019/08/01 - 2019/12/31 | Investigador visitante (Investigação) | LEPABE - Laboratory for Process Engineering, Environment, Biotechnology and Energy., Portugal |
LEPABE - Laboratory for Process Engineering, Environment, Biotechnology and Energy., Portugal | ||
2017/03/01 - 2019/07/31 | Investigador (Investigação) | Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil |
2014/09/01 - 2015/07/31 | Investigador (Investigação) | Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal |
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2024/02/14 - Atual | Teaching Service: Higher Professional Training Course in Mechatronics and Production Systems. Discipline: Fundamentals and Applications of Materials | Universidade de Aveiro, Portugal |
School of Design, Management and Production Technologies, Portugal, Portugal | ||
2023/01/02 - 2023/07/31 | Teaching Service: Course: Mould Project - Discipline: Fundamentals and Applications of Materials | Universidade de Aveiro, Portugal |
School of Design, Management and Production Technologies, Portugal | ||
2022/09/01 - 2023/02/28 | Teaching Service: Course: Product Design and Technology - Discipline: Principles and Applications of Materials | Universidade de Aveiro, Portugal |
School of Design, Management and Production Technologies, Portugal | ||
2022/09/01 - 2023/02/28 | Teaching Service: Course: Technology and Production Systems- Discipline: Principles and Applications of Materials | Universidade de Aveiro, Portugal |
School of Design, Management and Production Technologies, Portugal | ||
2019/03/01 - 2019/06/30 | Trainee Professor in the Discipline of Food Engineering Laboratory | Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil |
2018/03/01 - 2018/07/31 | Trainee Professor in the Unit Operations Discipline in Food Engineering II | Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2021/06/01 - 2023/03/31 | NANO-SIM 3D - Development of new metallic and thermoplastic matrix composites
NANO-SIM 3D - Development of new metallic and thermoplastic matrix composites
Bolseiro de Pós-Doutoramento
|
Agência Nacional de Inovação SA
Em curso
|
2017/03/01 - 2020/11/27 | Encapsulation of bioactive compounds of garlic and ginger
88881.130937/2016-01
Bolseiro de Doutoramento
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil
|
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
Concluído
|
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2023/06/01 - Atual | FAIST - Fábrica Ágil Inteligente Sustentável e Tecnológica
Investigador
Universidade de Aveiro CICECO, Portugal
|
European Union
Em curso
|
2023/06 - Atual | FAIST - Fábrica Ágil Inteligente Sustentável e Tecnológica | European Union |
2021/06/01 - Atual | B2-SOLUTIONS - Biobased and Biodegradable Composites
POCI-01-0247-FEDER-048505
Desenvolvimento técnico
|
Agência Nacional de Inovação SA |
2018/01/15 - 2020/11/30 | Encapsulation of bioactive compounds obtained from bracts of Araucária angustifolia using polymers with prebiotic activity
Grant number:
17/2551-0000
Desenvolvimento técnico
|
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES).
Concluído
|
2014/01/09 - 2015/08/31 | Associated Laboratory for green chemistry- Clean Technologies and processes
UID/QUI/50006/2013
Bolseiro de Mestrado
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
Produções
Publicações
Artigo em revista |
|
Capítulo de livro |
|
Poster em conferência |
|
Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
|
---|---|---|
2023/06/15 | Incorporation of agro-industrial by-products extracts as an alternative to synthetic UV filters to develop a value-added sunscreen | The 5th Doctoral Congress in Engineering
Faculty of Engineering of the University of Porto (Portugal)
|
2023/04/04 | Effect of pine resins incorporation on physicochemical, thermal, and mechanical properties of biobased and biodegradable composites | MATERIAIS 2023 - XXI Congresso da Sociedade Portuguesa de Materiais and XII International Symposium on Materials
University of Minho (Portugal)
|
2022/10/21 | Effect of incorporation of graphene nanoplatelets on mechanical properties of biobased and biodegradable composites | 3nd Sustainable and Smart Advanced Manufacturing Meeting
University of Minho (Portugal)
|
2022/10/21 | Characterization of bio-based and biodegradable materials for the production of automotive parts | 2nd Sustainable and Smart Advanced Manufacturing Meeting
Escola Superior de Design, Gestão e Tecnologias da Produção de Aveiro –Norte (ESAN) (Portugal)
|
2015/05/13 | Biodegradable films obtained from chitosan and whey protein isolate. | The eighth edition of IJUP (Young Research at University of Porto).
University of Porto
|
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2024/02/01 - Atual | Valorization of Agricultural By-Products: Investigating the Incorporation of Extracts and Respective Microparticles into Functional
Foods
Coorientador de Bárbara Pereira
|
Mestrado em Bioengenharia (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
|
2023/09/01 - Atual | Enhancing butter properties through Bioactive compounds and 3d-printed Biodegradable packaging
Coorientador de Maria Manuel Henriques Teixeira
|
Mestrado em Bioengenharia (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
|
2023/06/01 - Atual | FAIST - Fábrica Ágil Inteligente Sustentável e Tecnológica
Coorientador de Sílvio Alexandre Moreira Abrantes
|
Engenharia Química (Doutoramento)
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2023/02/01 - Atual | Incorporation of agro-industrial by-products extracts as an alternative to synthetic UV filters to
develop a value-added sunscreen
Coorientador de Mariana Aranha Messias.
|
Mestrado em Engenharia Química (Mestrado) |
Participação em evento
Descrição da atividade Tipo de evento |
Nome do evento Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2023/09/28 - 2023/09/28 | European Researchers' Nights are public events dedicated to bringing researchers closer to the public. The aim is also to
motivate young people to embark on research careers. The events promote how researchers contribute to our society by displaying
their work.
Exposição
|
European Researchers' Nights
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2023/07/26 - 2023/07/26 | Empowering the Portuguese footwear and leather goods industry with awareness and training initiatives focused on innovative
technologies, processes, and sustainable materials, elevating its market responsiveness and positioning it as a global leader
in modernity
Oficina (workshop)
|
Product Development and Prototyping
Centro Tecnológico do Calçado de Portugal (CTCP), Portugal
|
2023/07/19 - 2023/07/20 | Summer Academy of the University of Aveiro - Monitoring activities with students
Oficina (workshop)
|
Summer Academy of the University of Aveiro- 2023
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2023/07/05 - 2023/07/07 | Science Meeting 2023: ¿Science and the Ocean Beyond the Horizon¿. The Science Meeting is the biggest annual event in the area
of science and technology in Portugal, promoted by the Foundation for Science and Technology (FCT) in collaboration with the
National Agency for Scientific and Technological Culture – Ciência Viva and, this year, also with the University of Aveiro.
The initiative also has the institutional support of the Minister of Science, Technology and Higher Education and the Parliamentary
Committee for Education, Science, and Youth.
Exposição
|
Science Meeting 2023: ¿Science and the Ocean Beyond the Horizon¿
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2023/06/20 - 2023/06/21 | TECNET Business Camp
Iniciativa que reúne, no mesmo espaço, profissionais das áreas tecnológicas, empreendedores, empresários, investidores, financiadores
e instituições, para dar a conhecer projetos inovadores, perspetivar o futuro e potenciar o networking e sinergias.
Encontro
|
TECNET Business Camp
SANJOTEC Centro Empresarial e Tecnológico de São João da Madeira, Portugal
|
2022/12/15 - 2022/12/15 | Exhibition of demonstrator projects at the 43rd Board Meeting Technical Network skills polymers research and development
Exposição
|
43rd Meeting of the Technical Council of ARCP - Association of Competence Network in Polymers
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2022/07/25 - 2022/07/25 | Inviting international students to learn more about the relation between polymer structure and design and their circularity, the newest recycling technologies, the relation between polymers and energy consumption and new policy perspectives on circularity. During this Blended Intensive Program (BIP) visions, methodologies and best practices are shared and discussed between professors and students virtually as well as face to face in order to set the new horizon for circular polymers. | ERASMUS+ Blended Intensive Programme (BIP) - SUSTAINABLE PLASTICS - FROM FEEDSTOCKS TO PRODUCT DESIGN
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2022/07/20 - 2022/07/21 | Monitoring of the activities- Summer Academy of the University of Aveiro
Exposição
|
Summer Academy
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2022/06/07 - 2022/06/08 | Dissemination of prototype parts obtained as part of the B2 Solutions project for higher education students.
Exposição
|
Skills for Future
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2022/05/06 - 2022/05/06 | Inspiring Future-Dissemination of the training offers of the Superior School of Design, Management and Production Technologies Aveiro Norte | Inspiring Future
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2015/06/17 - 2015/06/19 | The 3rd International Symposium International Meeting on
Packaging Material / Bioproduct Interactions (MATBIM 2015).
June 17 to 19th 2015. Poster Presentation- Physicochemical and microstructural properties of
biodegradable films from blends of whey protein and chitosan.
Conferência
|
The 3rd International Symposium International Meeting on Packaging Material / Bioproduct Interactions (MATBIM 2015)
Aragon Institute of Engineering Research, Espanha
|
Arbitragem científica em revista
Nome da revista (ISSN) | Editora | |
---|---|---|
2023/11/10 - Atual | Food Hydrocolloids (0268-005X) | Elsevier |
2023/07/28 - Atual | Grasas y Aceites (1988-4214) | Instituto de la Grasa |
2023/07/01 - Atual | Biomass Conversion and Biorefinery (2190-6823) | Springer |
2023/06/01 - Atual | Food Chemistry: X ( 2590-1575) | Elsevier |
2023/05/01 - Atual | Innovative Food Science & Emerging Technologies (1878-5522) | Elsevier |
2023/05/01 - Atual | Food and Bioprocess Technology (1935-5149) | Springer |
2023/04/24 - Atual | Innovative Food Science and Emerging Technologies (1878-5522) | Elsevier |
2023/01/09 - Atual | Molecules (1420-3049) | MDPI |
2022/12/30 - Atual | Critical Reviews in Food Science and Nutrition ( 1040-8398) | Taylor & Francis |
2022/12/14 - Atual | Frontiers in Nutrition (2296-861X) | Frontiers |
2022/09/14 - Atual | International Journal of Environmental Research and Public Health (1660-4601) | MDPI |
2022/08/23 - Atual | Polymers (2073-4360) | MDPI |
2022/08/02 - Atual | Mathematical Biosciences and Engineering (15471063) | AIMS Press |
2022/07/23 - Atual | International Journal of Science and Technology (1026-3098) | Scientia Iranica |
2022/05/18 - Atual | Sustainability (2071-1050) | MDPI |
2022/01/01 - Atual | Powder Technology (0032-5910) | Elsevier |
2020/03/01 - Atual | Coatings (2079-6412) | MDPI |
2020/01/01 - Atual | Foods (2304-8158) | MDPI |
2020/01/01 - Atual | Heliyon (2405-8440) | Elsevier |
2018/06/29 - Atual | Revista virtual de química (1984-6835) | Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
Comissão de avaliação
Descrição da atividade Tipo de assessoria |
Instituição / Organização | Entidade financiadora | |
---|---|---|---|
2023/07/12 - Atual | Guest-Editor of the Special Issue entitled "Strategies for the Valorization of Agricultural By-Products for Food Packaging
and Conservation"
Avaliador
|
Frontiers, Suiça | |
2023/02/17 - Atual | Guest-Editor of the Special Issue entitled ""Biobased, Biodegradable, and Functional Polymers in Agriculture and Food Science"
Avaliador
|
MDPI AG, Suiça | |
2022/12/15 - Atual | Guest-Editor of the Special Issue entitled "Food Authenticity and Traceability in Tandem with Computer Science Disciplines"
Avaliador
|
Frontiers, Suiça |
Curso / Disciplina lecionado
Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
---|---|---|---|
2024/02/14 - Atual | Fundamentals and Applications of Materials. | Higher Professional Training Course in Mechatronics and Production Systems | Universidade de Aveiro, Portugal |
2023/02/01 - 2023/07/31 | Fundamentals and Applications of Materials. | Mould Project (Curso Técnico Superior Profissional) | Universidade de Aveiro, Portugal |
2022/09/01 - 2023/02/28 | Principles and Applications of Materials | Product Design and Technology (Licenciatura) | Universidade de Aveiro, Portugal |
2022/09/01 - 2023/02/28 | Principles and Applications of Materials | Technology and Production Systems (Licenciatura) | Universidade de Aveiro, Portugal |
2019/03/01 - 2019/06/30 | Laboratory of Food Engineering | Food Engineering (Licenciatura) | Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil |
2018/03/01 - 2018/06/30 | Unit Operations in Food Engineering II | Food Engineering (Licenciatura) | Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil |
Entrevista (jornal / revista)
Descrição da atividade | Jornal / Forum | |
---|---|---|
2021/09/21 | Fogo Island: Young Loleny Tavares' doctoral thesis receives Mention CAPES Award Honoree | Jornal Terra Nova |
2021/09/10 | News- PPGCTA student receives honorable mention in the 2021 Capes de Thesis Award | PPGCTA |
2021/09/03 | News- UFRGS has awarded work and four honorable mentions in the Capes de Tese Prize | UFRGS |
2021/01/13 | Loleny Tavares- Student Program-Postgraduate Agreement (PEC/PG) | CAPES |
2020/12/15 | The importance of encapsulating the bioactive compounds present in garlic and ginger (EN). A importância de encapsular o bioativo compostos presentes no alho e no gengibre (PT). | Jornal Terra Nova |
2015/06/30 | Loleny Tavares- I believe that I will be an asset to any food company (EN). Acredito que serei uma mais-valia para qualquer empresa do ramo alimentício (PT) | Sapo |
2015/06/30 | Cape Verdean youth presents innovative environmental project (EN). Jovem Cabo Verdiano apresenta projeto ambiental inovador (PT) | Jornal Terra Nova |
2015/05/14 | 400 Projects to change the world (EN). 400 projetos para mudarem o mundo (PT). | Jornal de Notícias |
Entrevista / Programa (rádio / tv)
Programa | Tema | |
---|---|---|
2021/09/06 - 2021/09/06 | Moonlight Serenade- Radio Brockton FM | Food bioactive compounds |
Revisão ad hoc de artigos em revista
Nome da revista (ISSN) | Editora | |
---|---|---|
2023/10/01 - Atual | Acta Alimentaria An International Journal of Food Science (0139-3006) | AKJournals |
2023/01/10 - Atual | Applied Sciences (2076-3417) | MDPI |
2023/01/10 - Atual | Journal of Apicultural Research (0021-8839) | Taylor & Francis |
Tutoria
Tópico | Nome do aluno | |
---|---|---|
2021/09/01 - Atual | B2-SOLUTIONS - Biobased and Biodegradable Composites | Liliana Raquel Coelho Sousa |
Distinções
Prémio
2023 | Jornadas CICECO Art in Science Competition finalist presenting mesmerizing image of black hole with swirling microparticles
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2021 | Thesis received Honorable mention CAPES Thesis Award - 2020 Edition
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)., Brasil
|
Título
2020 | Featured student- Programa Estudantes-Convênio de Pós-Graduação (PEC-PG)- Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível
Superior (CAPES).
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)., Brasil
|
Outra distinção
2023 | Cover image of Resources (ISSN 2079-9276), MDPI, Volume 12, Issue 1 (January 2023) – 16 articles |
2021 | Postdoctoral fellowship (Grant number: POCI-01-0247-FEDER-039842)
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2019 | Candidate approved for International Scientific Mission at University of Porto.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil
|
2017 | PhD. Fellowship (Grant number: 17/2551-0000)
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)., Brasil
|
2009 | Integrated Masters Degree fellowship
Governo de Cabo Verde, Cabo Verde
|