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Graduated in Tourism Management with a specialisation in Tourism Products from the Estoril School of Hospitality and Tourism in 2019. I enrolled in the Master's program in Gastronomic Sciences in the 2020/2021 academic year, a joint program between NOVA School of Science and Technology and Instituto Superior de Agronomia, which I completed in the 2021/2022 academic year. It was during the master's program that I found the area in which I most enjoy working: food science and technology. Since 2022, I've worked at the Instituto Superior de Agronomia in the LEAF research centre as a researcher fellow in new product development and innovation, combining fermented foods and sustainability. In July of 2024, I enrolled in Sustainable Land Use with a specialisation in Food Engineering.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Ana Catarina Sousa Costa
Data de nascimento
1995/09/01
Género
Feminino

Nomes de citação

  • Costa, Ana Catarina S.
  • Costa, Ana Catarina

Identificadores de autor

Ciência ID
721A-8965-00F8
ORCID iD
0000-0003-3122-0180

Endereços de correio eletrónico

  • acatarinacosta@isa.ulisboa.pt (Profissional)

Telefones

Telefone
  • (+351) 213653207 Ext.: 3207 (Profissional)

Moradas

  • Laboratório de Bioenergética Microbiana. Instituto Superior de Agronomia. Tapada da Ajuda, 1349-017, Lisboa, Lisboa, Portugal , 1349-017, Lisboa, Lisboa, Portugal (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Fermentação
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Microbiologia

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Espanhol; Castelhano Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A2) Utilizador independente (B1)
Formação
Grau Classificação
2024/07/01 - 2028
Em curso
Sustainable Land Use (Doutoramento)
Especialização em Food Engineering
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2020/10/01 - 2022/10/28
Concluído
Ciências Gastronómicas (Master)
Universidade NOVA de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
""VEGarum: Innovation of an Ancestral Gastronomic Delicacy through the Fermentation of Palmaria palmata and Ulva rigida"" (TESE/DISSERTAÇÃO)
18
2020/10/01 - 2022/10/28
Concluído
Ciências Gastronómicas (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
""VEGarum: Innovation of an Ancestral Gastronomic Delicacy through the Fermentation of Palmaria palmata and Ulva rigida"" (TESE/DISSERTAÇÃO)
18
2016/09/19 - 2019/11/15
Concluído
Gestão Turística (regime pós-laboral) (Bachelor)
Especialização em Produtos e Destinos Turísticos
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
13
Percurso profissional

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/12 - Atual Monitor (Docente Universitário) Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/07/01 - Atual PhD Student Fellow LEAF - Landscape, Environment, Agriculture and Food Research Center, Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2023/07/01 - 2024/06/30 Researcher Fellow - Master LEAF - Landscape, Environment, Agriculture and Food Research Center, Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2022/12/01 - 2023/06/30 Researcher Fellow - Master LEAF - Landscape, Environment, Agriculture and Food Research Center, Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2024/07/01 - 2025/12/31 Agenda VIIAFOOD - Plataforma de Valorização, Industrialização e Inovação comercial para o AgroAlimentar (C644929456-00000040)
C644929456-00000040
Bolseiro de Doutoramento
LEAF - Landscape, Environment, Agriculture and Food Research Center, Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Em curso
2023/07/01 - 2024/07/31 Agenda VIIAFOOD - Plataforma de Valorização, Industrialização e Inovação comercial para o AgroAlimentar (C644929456-00000040)
C644929456-00000040
Bolseiro de Investigação
LEAF - Landscape, Environment, Agriculture and Food Research Center, Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Concluído
2022/12/01 - 2023/06 FermentedVegAlgae - Desenvolvimento de produtos fermentados inovadores a partir de algas e vegetais
LISBOA-01-0247-FEDER-047079
Bolseiro de Investigação
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2022/10/01 - 2023/10/28 VEGarum - Innovative, healthy ans tasty fermented products from seaweeds
UID/AGR/04129/2020
Master Dissertation in Gastronomical Sciences
LEAF - Landscape, Environment, Agriculture and Food Research Center, Instituto Superior de Agronomia, Portugal
LEAF - Landscape, Environment, Agriculture and Food Research Center, Instituto Superior de Agronomia
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Patrícia Branco; Elisabete Mauricio; Ana Catarina Costa; Diogo Ventura; Catarina Roma-Rodrigues; Maria Paula Duarte; Alexandra Fernandes; Catarina Prista. "Exploring the Multifaceted Potential of a Peptide Fraction Derived from Saccharomyces cerevisiae Metabolism: Antimicrobial, Antioxidant, Antidiabetic, and Anti-Inflammatory Properties". Antibiotics 12 8 (2023): 1332-1332. http://dx.doi.org/10.3390/antibiotics12081332.
    10.3390/antibiotics12081332
Capítulo de livro
  1. Costa, Ana Catarina; Braga, Joana; Simões, Sara; Ramos, Maria; Komora, Norton; Castelo-Branco, Diogo; Prista, Catarina; Raymundo, Anabela. "Particle Size and Viscosity Characterization of Fermented Barbecue Waste Stream". In Proceedings of the Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2024), 11-14. Springer Nature Switzerland, 2024.
    10.1007/978-3-031-67217-0_3
Poster em conferência
  1. Costa, Ana Catarina S.; Ramos, Maria; Tasso, Ana; Raymundo, Anabela; Prista, Catarina. "An industrial waste stream to a final product: The valorisation and incorporation of a tomato ketchup by-product". Trabalho apresentado em Dare2Change, 2025.
  2. Braga, Joana; Costa, Ana Catarina S.; Ramos, Maria; Komora, Norton; Tasso, Ana; Raymundo, Anabela; Prista, Catarina. "Valorization of by-products from barbecue production through fermentation processes.". Trabalho apresentado em XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos, 2024.
  3. Costa, Ana Catarina S.; Ramos, Maria; Figueira, Diogo; Castelo-Branco, Diogo; Prista, Catarina; Raymundo, Anabela. Autor correspondente: Costa, Ana Catarina S.. "Rheology and biochemical characterisation of fermented waste streams for the development of new ingredients". Trabalho apresentado em IBEREO 2024 - The Iberian Meeting on Rheology, 2024.
  4. Costa, Ana Catarina S.; Ramos, Maria; Figueira, Diogo; Castelo-Branco, Diogo; Raymundo, Anabela; Prista, Catarina. "Ferment to preserve and add value - solution for sauces". Trabalho apresentado em Food Talks - Lisbon Food Affair, 2024.
  5. Costa, Ana Catarina S.; Gerö, Maria; Ramos, Maria; Correia, Daniela; Delgado, Mayumi; Castelo-Branco, Diogo; Figueira, Diogo; Raymundo, Anabela; Prista, Catarina. Autor correspondente: Costa, Ana Catarina S.. "FermentedVegAlgae: Development and characterization of fermented seaweed products through lactic fermentation and ultrasounds approach". Trabalho apresentado em XXII Congress EuroFoodChem, 2023.
  6. Costa, Ana Catarina S.; Gerö, Maria; Ramos, Maria; Correia, Daniela; Delgado, Mayumi; Branco, Diogo Castelo; Figueira, Diogo; Raymundo, Anabela; Prista, Catarina. "Using Debaryomyces hansenii to produce innovative and healthy fermented plant-base products from seaweeds". Trabalho apresentado em 8th Conference on Physiology of Yeasts & Filamentous Fungi, 2023.
  7. Costa, Ana Catarina S.; Ramos, Maria; Correia, Daniela; Delgado, Mayumi; Castelo-Branco, Diogo; Figueira, Diogo; Raymundo, Anabela; Prista, Catarina. "Ultrasounds: a new approach to seaweeds fermentation process". Trabalho apresentado em Dare2Change, 2023.
  8. Ramos, Maria; Figueira, Diogo; Castelo-Branco, Diogo; Costa, Ana Catarina S.; Correia, Daniela; Delgado, Mayumi; Raymundo, Anabela; Prista, Catarina. "Vegetable lactic acid fermentation: a value chain approach to fight food waste and increase healthy food offerings in retail". Trabalho apresentado em Dare2Change, 2023.
  9. Costa, Ana Catarina S.; Soeiro, Gonçalo; Santos, Rafaela; Raymundo, Anabela; Prista, Catarina; Santos, Marisa Viegas. "VEGarum: Innovation of an ancestral gastronomic delicacy through the fermentation of Portuguese macroalgae". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Química dos Alimentos - Bio-sustentabilidade e Bio-segurança alimentar, Inovação e Qualidade alimentar, 2022.
Resumo em conferência
  1. Costa, Ana Catarina S.; Braga, Joana; Ramos, Maria; Tasso, Ana; Raymundo, Anabela; Prista, Catarina. "Fermentation of barbecue waste sauce: study of a new industrial recycling approach for target product reincorporation". Trabalho apresentado em FEMS MICRO - Federation of European Microbiological Societies, Milan, 2025.
    Aceite para publicação
Tese / Dissertação
  1. Costa, Ana Catarina Sousa. "VEGarum: Inovação de uma Iguaria Gastronómica Ancestral através da Fermentação de Palmaria palmata e Ulva rigida". Mestrado, Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, 2022. http://hdl.handle.net/10362/151805.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2025/02/12 Fermentar para preservar e acrescentar valor - solução para molhos Food Talks_Projetos de Investigação LEAF-ISA: Academia vs Indústria
Lisbon Food Affair (Lisbon, Portugal)
2024/10/09 Fermenting waste sauces: a new approach to industrial sustainability for reintroduction into the chain and development of new product. XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro (Vila Real , Portugal)
2024/02/06 Ferment to preserve and add value - solution for sauces Food Talks - Lisbon Food Affair
Lisbon Food Affair (Lisbon, Portugal)
2023/06/15 Chemical and functional characterization of innovative and healthy fermented plant-based products from sustainable land and sea vegetables XXII Congress EuroFoodChem
European Chemical Society (Belgrado, Sérvia)
2023/05/11 FERMENTEDVEGALGAE: Lactic acid fermentation processes to create innovative and nutritive products from surplus vegetables and macroalgae XXII Congress of Food and Nutrition and III International Congress of Food and Nutrition
Associação Portuguesa de Nutrição (Porto, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2024/02 - 2024/10 Valorization of by-products from barbecue production through fermentation processes
Coorientador
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2024/09/04 - 2024/09/06 Organisation of the IBERO 2024 ( The Iberian Meeting on Reology). (2024/09/04 - 2024/09/06)
Congresso (Outra)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2024/09/30 - 2024/09/30 Masterclass: FERMENTAÇÃO - Sauerkraut and dosas production demonstration
Congresso
Congresso de Cozinha - Comida e Liberdade
Edições do Gosto, Portugal
2024/09/27 - 2024/09/27 Noite Europeia dos Investigadores (NEI): Fermented foods: a recent food industry trend for a more sustainable and healthy society
Exposição
NEI - Noite Europeia dos Investigadores
Ciência Viva, Portugal

LEAF - Landscape, Environment, Agriculture and Food Research Center, Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2023/09/23 - 2023/09/23 Noite Europeia dos Investigadores (NEI): Legumes: Ancestral solutions to current problems? Legumes as a high nutritional quality, sustainable and tasty food
Outro
NEI - Noite Europeia dos Investigadores
Ciência Viva, Portugal

LEAF - Landscape, Environment, Agriculture and Food Research Center, Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2023/07/06 - 2023/07/06 Dissemination of science through didactics activities: esferification and ice cream with liquid nitrogen (Representation by the company Cooking Lab)
Festival
NOS ALIVE
Instituto Gulbenkian de Ciência, Portugal
2023/05/31 - 2023/06/01 Participation in activities to disseminate the results of the FermentedVegAlgae project: physical stand with testing and demonstration of the prototypes developed and organisation of a workshop with the consortium partners - Casa Mendes Gonçalves and MC Sonae.
Oficina (workshop)
The FermentedVegAlgae project: lactic acid fermentation of vegetables and macroalgae to fight food waste and increase healthy food product offerings in retail
Food Tech Congress, Polónia
2023/02/13 - 2023/02/13 Participation in activities to publicise the results of the FermentedVegAlgae project with tastings, sensory evaluation forms and demonstrations of the prototypes developed. (ISA/LEAF - Linking, Landscape, Enviromental, Agriculture and Food).
Oficina (workshop)
Food of the Future Workshop: Sustainable and nutritious alternatives
Lisbon Food Affair - FIL, Portugal
2022/10/16 - 2022/10/16 Demonstration and tasting of fermented foods in the microbial bioenergetics laboratory (ISA/LEAF - Linking, Landscape, Enviromental, Agriculture and Food)
Exposição
World Food Day
Pavilhão do Conhecimento-Centro Ciência Viva, Portugal
2022/06/05 - 2022/06/05 Demonstration of fermented foods produced as part of master's dissertations.
Oficina (workshop)
À Descoberta do LEAF na Tapada da Ajuda
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2022/03/23 - 2022/03/23 Representation of the Master's degree in Gastronomic Sciences - Demonstration and preparation of ice cream with liquid nitrogen.
Exposição
Futurália
FIL - Feira Internacional de Lisboa, Portugal

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2024/03/01 - Atual Transversal Competences in Scientific Research: Food, Innovation, Sustainability (Outros) Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2025/04/02 - 2025/04/04 New Product Development Training “NPD Skills”: Consumer-Centric Design in NPD & AI EIT Food CLC North-East Sp z oo, Polónia
2025/03/24 - 2025/03/27 Science Writing Workshop (Outros) TERRA Associate Laboratory, Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2024/11 - 2024/11 Effective Networking for Researchers (Workshop) (Outros) TERRA Associate Laboratory, Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Chaperone, Portugal
2024/10 - 2024/10 Identifying Skills and Strengths for Researchers (Workshop) (Outros) TERRA Associate Laboratory, Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Chaperone, Portugal
2023/09/11 - 2024/01/09 Nutrition and Health: Human Microbiome - WageningenX - edX platform (online non-degree course) edX LLC, Estados Unidos

Wageningen University, Países Baixos
2023/03/30 - 2023/08/22 Plant Based Diets: Food for a Sustainable Future - WageningenX - edX platform (online non-degree course) edX LLC, Estados Unidos

Wageningen University, Países Baixos
2022/11/16 - 2023/03/29 Food Fermentation: The Science of Cooking with Microbes - HarvardX - edX platform (online non-degree course) edX LLC, Estados Unidos

Harvard University, Estados Unidos

Membro de associação

Nome da associação Tipo de participação
2025/04 - Atual Sociedade Portuguesa de Microbiologia

Tutoria

Tópico Nome do aluno
2024/02 - Atual Master Thesis Mentor: Aceitação por parte dos consumidores de vinhos doces sujeitos a estufagem Cátia Bolota
2024/02/01 - 2024/10 Master Thesis Mentor: Valorization of by-products from barbecue production through fermentation processes Joana Braga
2024/07/15 - 2024/07/19 Ciencia Viva no Laboratório_Fermentar: uma forma de dar valor a resíduos da indústria alimentar (Fermenting: a way of giving value to food industry waste) Isabel Festas
2023/02/01 - 2024/02/29 Master Thesis Mentor: Characterization of sauerkraut-like fermented vegetables produced from wasted plant parts and surplus vegetables Margarida Próspero
2023/02/01 - 2024/02/29 Master Thesis Mentor: Production and characterization of fermented "sauerkraut- style" product from Portuguese macroalgae Alaria esculenta and Palmaria palmata Maria Gerö M. Branco
Distinções

Prémio

2023 Best student in Gastronomic Sciences 2021/2022
Universidade NOVA de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal