???global.info.a_carregar???
Researcher at Centro de Biotecnologia e Química Fina (CBQF), with research activity focused on circular economy and industrial biotechnology fields, mainly on the development of innovative and sustainable products and processes from agro-industrial by-products, their tech transfer and scale up support. Ph.D. in Biotechnology, MS.c. in Bomedical Engineering and BS.c. in Bioengineering, Joana has over+10 years of research activity, mainly under collaborative ventures between academia and industry (collaboration in 8 european and national research projects), with competences on i) fractionation processes and characterization of lignocellulosic materials for the extraction/ production of bioactive molecules (polysaccharides, polyphenols, lignin and minerals); ii)the development of encapsulation systems for different molecules towards the improvement of bioaccessibility and/ or controlled release; and iii) functionalization of polymers for devopment of nano/micro systems and different structural characterization techniques. Author of 12 international peer-reviewed papers, 1 patent, 9 poster presentations and 6 oral communications in national and international conferences.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Joana Costa

Nomes de citação

  • Costa, J. R.
  • Costa, Joana R.

Identificadores de autor

Ciência ID
681E-7197-D742

Endereços de correio eletrónico

  • jrcosta@ucp.pt (Profissional)

Telefones

Telefone
  • 225580156 (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Bioprodutos Biomateriais
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Tecnologias de BioProcessamento
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Nanotecnologia - Nanomateriais

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Espanhol; Castelhano Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1)
Alemão Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2015/11/02 - 2020/05/19
Concluído
Biotecnologia (Doutoramento)
Especialização em Ciência e Engenharia Alimentar
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
" Valorization of grape by-product through extraction and encapsulation of bioactive compounds" (TESE/DISSERTAÇÃO)
19
2014
Concluído
Engenharia Biomédica (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Daptomycin Delivery into the Eye by Encapsulation into Chitosan Coated Alginate Nanoparticles" (TESE/DISSERTAÇÃO)
16
2012
Concluído
Bioengenharia (Licenciatura)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Desenvolvimento de um material compósito ara aplicação em medicina dentária" (TESE/DISSERTAÇÃO)
12
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/01/01 - Atual Investigador Contratado (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2016/11/02 - 2023/09/30 Investigador Contratado (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2015/11 - 2016/10 Investigador (Investigação) Universidade de Vigo, Espanha
EMBRAPA Centro de Tecnologia Agrícola e Alimentar, Brasil
2014/06 - 2015/07 Investigador (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
(...)
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2015/11 - 2016/10 BiValBi - Biotechnologies to Valorize the regional food Biodiversity in Latin America
FP7-PEOPLE
Bolseiro de Doutoramento
Universidade de Vigo, Espanha
Concluído
2014/06 - 2015/07 Retexmed
QREN – ADI 34161
Bolseiro de Investigação
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Centro Tecnológico das Indústrias Têxtil e do Vestuário de Portugal, Portugal
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2018/01 - Atual Alchemy
POCI-01-0247-FEDER-027578
Investigador
Concluído
2021/01/01 - 2025/12/31 Centro de Biotecnologia e Quimica Fina
LA/P/0076/2020
Universidade Católica Portuguesa, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2017/01/01 - 2020/12/31 Multi-purpose strategies for broadband agro-forest and fisheries by-products valorisation: a step forward for a truly integrated biorefinery
SAICTPAC/0040/2015
SAICTPAC/0040/2015
Universidade do Minho, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal

Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal

Universidade de Coimbra, Portugal

Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2019/01/01 - 2019/12/31 Centro de Biotecnologia e Química Fina
UID/Multi/50016/2019
Universidade Católica Portuguesa, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2019/05 - 2019/09 MICRODIGEST
EDRF 031716
Outra
2017/03/01 - 2019/02/28 MultiBioRefinery: Multi-purpose strategies for broadband agro-forest and fisheries by-products valorisation: a step forward for a truly integrated biorefinery
SAICTPAC/0040/2015
Universidade do Minho, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal

Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal

Universidade de Coimbra, Portugal

Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2019 - 2019 FODIAC
H2020-MSCA-RISE-2017
Outra
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Capêto, Ana Paula; Amorim, Manuela; Sousa, Sérgio; Costa, Joana R.; Uribe, Braian; Guimarães, Ana Sofia; Pintado, Manuela; Oliveira, Ana L. S.. Autor correspondente: Oliveira, Ana L. S.. "Fire-Resistant Bio-based Polyurethane Foams Designed with Two By-Products Derived from Sugarcane Fermentation Process". Waste and Biomass Valorization (2023): http://dx.doi.org/10.1007/s12649-023-02274-6.
    10.1007/s12649-023-02274-6
  2. Carvalho, Maria João; Costa, Joana R.; Pedrosa, Sílvia Santos; Pintado, Manuela; Oliveira, Ana L.S.; Madureira, Ana Raquel. "Sugarcane straw extracts: Production and purification by amberlite XAD-2". Food and Bioproducts Processing 140 (2023): 189-199. http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2023.06.005.
    10.1016/j.fbp.2023.06.005
  3. Costa, Joana R.; Neto, Tânia; Pedrosa, Sílvia S.; Sousa, Sérgio; Azevedo-Silva, João; Tavares-Valente, Diana; Mendes, Adélia; et al. "Biogenic silica microparticles as a new and sustainable cosmetic ingredient: assessment of performance and quality parameters". Colloids and Surfaces B: Biointerfaces (2023): 113305. http://dx.doi.org/10.1016/j.colsurfb.2023.113305.
    10.1016/j.colsurfb.2023.113305
  4. Costa, Joana R.; Pereira, Maria J.; Pedrosa, Sílvia S.; Gullón, Beatriz; Carvalho, Nelson M. de; Pintado, Manuela E.; Madureira, Ana Raquel. "Sugarcane straw as a source of arabinoxylans: optimization and economic viability of a two-step alkaline extraction". (2023): http://hdl.handle.net/10400.14/41783.
    10.3390/foods12122280
  5. Costa, Joana R.; Capeto, Ana Paula; Pereira, Carla F.; Pedrosa, Sílvia S.; Mota, Inês F.; Burgal, João da Silva; Pintado, Ana I.; et al. "Valorization of Sugarcane By-Products through Synthesis of Biogenic Amorphous Silica Microspheres for Sustainable Cosmetics". Nanomaterials 12 23 (2022): 4201. http://dx.doi.org/10.3390/nano12234201.
    10.3390/nano12234201
  6. Costa, Joana R.; Monteiro, Maria João; Tonon, Renata V.; Cabral, Lourdes M.C.; Pastrana, Lorenzo; Pintado, Manuela E.. "Fortification of coconut water with microencapsulated grape pomace extract towards a novel electrolyte beverage: Biological, sensorial and quality aspects". Future Foods 4 (2021): 100079. http://dx.doi.org/10.1016/j.fufo.2021.100079.
    10.1016/j.fufo.2021.100079
  7. Costa, Joana R.; Xavier, Miguel; Amado, Isabel R.; Gonçalves, Catarina; Castro, Pedro M.; Tonon, Renata V.; Cabral, Lourdes M.C.; Pastrana, Lorenzo; Pintado, Manuela E.. "Polymeric nanoparticles as oral delivery systems for a grape pomace extract towards the improvement of biological activities". Materials Science and Engineering: C 119 (2021): 111551. http://dx.doi.org/10.1016/j.msec.2020.111551.
    10.1016/j.msec.2020.111551
  8. Costa, Joana R.; Tonon, Renata V.; Cabral, Lourdes; Gottschalk, Leda; Pastrana, Lorenzo; Pintado, Manuela E.. "Valorization of Agricultural Lignocellulosic Plant Byproducts through Enzymatic and Enzyme-Assisted Extraction of High-Value-Added Compounds: A Review". ACS Sustainable Chemistry & Engineering 8 35 (2020): 13112-13125. http://dx.doi.org/10.1021/acssuschemeng.0c02087.
    10.1021/acssuschemeng.0c02087
  9. Costa, Joana R.; Amorim, Manuela; Vilas-Boas, Ana; Tonon, Renata V.; Cabral, Lourdes M. C.; Pastrana, Lorenzo; Pintado, Manuela. "Impact of in vitro gastrointestinal digestion on the chemical composition, bioactive properties, and cytotoxicity of Vitis vinifera L. cv. Syrah grape pomace extract". Food & Function 10 4 (2019): 1856-1869. http://dx.doi.org/10.1039/c8fo02534g.
    10.1039/c8fo02534g
  10. Costa, Joana R; Tonon, Renata V; Gottschalk, Leda MF; Santiago, Manuela CP de A; Mellinger-Silva, Caroline; Pastrana, Lorenzo; Pintado, Maria M; Cabral, Lourdes MC. "Enzymatic production of xylooligosaccharides from Brazilian Syrah grape pomace flour: a green alternative to conventional methods for adding value to agricultural by- products". Journal of the Science of Food and Agriculture 99 3 (2018): 1250-1257. http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.9297.
    10.1002/jsfa.9297
  11. Costa, Joana; Silva, Nadia; Sarmento, Bruno; Pintado, Manuela. "Delivery Systems for Antimicrobial Peptides and Proteins: Towards Optimization of Bioavailability and Targeting". Current Pharmaceutical Biotechnology 18 2 (2017): 108-120. http://dx.doi.org/10.2174/1389201017666161207112244.
    10.2174/1389201017666161207112244
  12. Costa, J. R.; Silva, N. C.; Sarmento, B.; Pintado, M.. "Potential chitosan-coated alginate nanoparticles for ocular delivery of daptomycin". European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases 34 6 (2015): 1255-1262. http://dx.doi.org/10.1007/s10096-015-2344-7.
    10.1007/s10096-015-2344-7
Poster em conferência
  1. Neto, Tânia; Pedrosa, Sílvia S.. "Optimization of hemicellulose extraction from sugarcanestraw by autohydrolysis". Trabalho apresentado em MicroBioTec 21, 2021.
  2. Costa, Joana R.; Costa, Ana Helena; Azevedo-Silva, João; Pintado, Manuela E.; Madureira, Ana Raquel. "Sugarcane-derived biogenic silica particles as a topical delivery system for retinoids". 2021.
  3. Sara Nunes da Costa e Silva; Soudabeh Ghalamara; Marta Isabel Correia Coelho; Joana Ribeiro da Costa; Ricardo Goméz García; Débora Andreia Campelo Campos; Teresa Bonifácio-Lopes; Ezequiel Ricardo Coscueta; Maria Manuela Estevez Pintado. "Integrated valorization of agri-food byproducts". Trabalho apresentado em ChemPor 2018 ¿ 13th International Chemical and Biological Engineering Conference, 2018.
  4. Costa, J. R.. "Valorisation of Amyris spent yeast waste biomass as a new source for sustainable production of ß-glucans". 2018.
  5. Costa, J. R.. "Characterization of prebiotic, antimicrobial and antioxidant activities of a xylooligosaccharides extract from grape pomace". 2017.
  6. Costa, J. R.. "Xylooligosaccharides recovery from Vitis vinifera L. cv. Syrah grape pomace flour through conventional methods". Trabalho apresentado em GLUPOR – 12ª Reunião do Grupo de Glúcidos, 2017.
  7. Costa, J. R.. "Physicochemical and morphological properties of chitosan plasticized films and ultra-sonicated with sodium tripolyphosphate for textile application". Trabalho apresentado em 11th International Meeting of the Portuguese Carbohydrate Group, 2016.
  8. Costa, J. R.. "Chemical composition, polyphenols, anthocyanins and antioxidant activity of Syrah grape pomace flour". Trabalho apresentado em Bio.IberoAmericana 2016, 2016.
  9. Costa, J. R.. "Studies on solubility and antimicrobial properties of chitosan films plasticized with glycerol and PEG and crosslinked with tripolyphosphate". Trabalho apresentado em VII Simposio Iberoamericano de Quitina, 2016.
Tese / Dissertação
  1. "Valorization of grape by-products through extraction and encapsulation of bioactive compounds". Doutoramento, Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, 2020. http://hdl.handle.net/10400.14/32218.
  2. "Daptomycin delivery into the eye by encapsulation into chitosan coated alginate nanoparticles". Mestrado, Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, 2014. http://hdl.handle.net/10400.14/16244.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2021/06/04 Valorização de subprodutos industriais através da produção novos ingredientes cosméticos Dia da Bioengenharia
universidade de Trás-os-montes e Alto Douro (Portugal)
2019/04/12 Veggy Flours – uma solução para o desperdício XXIX Semana da Nutrição
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação - Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2018/07/09 Valorization of grape pomace through extraction of xylooligossacharides for potential application in functional ingredients Annual PhD Workshop on Biotechnology
Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica Portuguesa (Porto, Portugal)
2018/07/03 Evaluation of prebiotic activity and resistance to simulated gastrointestinal digestionof a XOS-rich extract from grape pomace ISEKI Food
University of Stuttgart (Estugarda, Alemanha)
2017/07/04 Valorization of grape pomace through extraction of xylooligossacharides for potential application in functional ingredients Annual PhD Workshop on Biotechnology
Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica Portuguesa (Porto, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2024/02/15 - Atual Synthesis of silica monomers
Coorientador
Engenharia Biomédica (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2017/12/07 - 2017/12/09 Symposium organization. 7 -9 December, 2017, Porto. The Microbiotec congress is a biannual event since 2005 co-organized by the Portuguese Society of Microbiology and the Portuguese Society of Biotechnology. (2017/12/07 - 2017/12/09)
Simpósio (Outra)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2022/05/25 Development of Cosmetic Formulations Based on Hemicellulose from Sugarcane Bagasse
Arguente principal
Raquel Alexandra Alves Pires (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2023/11/29 - Atual Molecules MDPI
2023/08/09 - Atual Pharmaceuticals MDPI
2023/01/10 - Atual Separations MDPI
2022/12/28 - Atual Coatings MDPI
2021/01/20 - Atual Food Structure
2018 - 2018 The Journal of the Science of Food and Agriculture (2575-7962) Hill Publishing Group Inc.

Comissão de avaliação

Descrição da atividade
Tipo de assessoria
Instituição / Organização Entidade financiadora
2020/11/02 - 2020/11/11 Júri de Procedimento Concursal de Seleção Internacional para a contratação de assistente de laboratório
Membro
Universidade Católica Portuguesa, Portugal

Tutoria

Tópico Nome do aluno
2020/09/01 - 2021/02/28 Encapsulation of retinoids using biosilica microparticles Ana Helena Costa
2014/11/01 - 2015/06/30 Development of chitosan-based antimicrobial films Juliana Aguiar
2014/11/01 - 2015/06/30 Development of chitosan-based antimicrobial films Inês Flores
Distinções

Prémio

2022 CBQF Annual Incentive for PhD Researchers
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal