???global.info.a_carregar???
Vanessa Vieira graduated in Clinical Analysis and Public Health at Polytechnic Institute of Bragança in 2012, during which she joined as a volunteer in the BioChemCore research group and, as a result of the established synergy and engagement, published her first scientific paper. Vanessa’s research interests motivated her to perform her MSc thesis on the chemical, nutritional and bioactive properties of wild mushrooms, defended in 2014, also at the Polytechnic Institute of Bragança. In 2015, she was awarded a PhD grant from the Portuguese Foundation for Science and Technology (FCT) in order to use natural deep eutectic solvents for the extraction of bioactive compounds from walnut tree residues and develop semi-solid formulations for topical use. During the PhD, she was awarded to spend two weeks abroad at Campinas University, São Paulo, Brazil, under the São Paulo School of Advanced Sciences on Reverse Engineering of Processed Foods. In October 2019, she completed her PhD in Chemical Engineering with honours at the University of Aveiro. After, in December 2019, she was contracted by Deifil Technology to be a researcher working under the mobilizer project “ValorNatural” at the LA Laboratory of Separation and Reaction Engineering - Laboratory of Catalysis and Materials, Porto, Portugal. Her work entailed the extraction of natural aromas from plants and nuts for bakery applications and the development of aroma models based on it. She was a part of the team in other 6 funded research projects (0612_TRANS_CO_LAB_2_P; ID individual-045079; POCI-01-0247-FEDER-049695; POCI-01-0247-FEDER-046112; PRR-C05-i03-I-000157; 101086293-CRISPit). Currently, Vanessa is the innovation manager of Deifil Technology, working on the development and optimization of mycelial-based products aiming at positioning the company in new business areas. In this context, she also is the R&D manager of fungi-related issues, of Deifil Technology, among other activities such as the technological and scientific supervision of funded and internal research projects, in collaboration with several national and international research centers.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Vanessa Ariana Azevedo Vieira

Nomes de citação

  • Vieira, Vanessa
  • Vieira, Vanessa A.

Identificadores de autor

Ciência ID
5915-DF7C-1077
ORCID iD
0000-0003-0408-9666

Domínios de atuação

  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia Química - Engenharia Química

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A2) Utilizador independente (B2) Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A2)
Francês Utilizador elementar (A2) Utilizador independente (B2) Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2015/11/01 - 2019/10/21
Concluído
Engenharia Química (Doutoramento)
Especialização em Bioengenharia
Universidade de Aveiro, Portugal
"Utilização de solventes alternativos para a extração de compostos bioativos de Juglans regia L. Using alternative solvents for the extraction of bioactive compounds from Juglans regia L." (TESE/DISSERTAÇÃO)
Aprovada com maior distinção e louvor
2012 - 2014
Concluído
Farmácia e Química dos Produtos Naturais (Mestrado)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Universidad de Salamanca, Espanha
"Caracterização nutricional e bioatividade de cogumelos silvestres comestíveis: Lactarius citriolens, Lactarius turpis, Leucopaxillus candidus e Morchella conica." (TESE/DISSERTAÇÃO)
18
2008 - 2012
Concluído
Análises Clínicas e Saúde Pública (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
"n/a" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
Percurso profissional

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/02/01 - Atual Investigador Universidade de Aveiro, Portugal
Universidade de Aveiro CICECO, Portugal
2019/12/02 - 2023/08/31 Gestor de Inovação Deifil Technology Lda., Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2023/01 - Atual HARVEST - Valorizar a Horta fAmiliar de forma a educaR para uma dieta mediterrânica, saudáVel E SustenTável
PRR-C05-i03-I-000157
Investigador
MORE, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Em curso
2023/01/01 - 2026/12/31 CRISPit - Bridging fundamental knowledge and novel technology to increase rice heat tolerance
101086293-CRISPit
Outra
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
European Commission
Em curso
2021 - 2023/07/01 PreVineGrape.: Desenvolvimento de um biofungicida para combate a doenças da videira
POCI-01-0247-FEDER-049695
Investigador
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído
2021/08/01 - 2023/06/30 BIOma - Soluções integradas de BIOeconomia para a Mobilização da cadeia Agroalimentar
POCI-01-0247-FEDER-046112
Investigador
Concluído
2021/08/01 - 2022/12/31 MiChestnut3 – Produção de híbridos de castanheiro altamente resistentes e produtivos com recurso a técnicas de micropropagação, micorrização e microenxertia
ID-045079
Outra
Deifil Technology Lda., Portugal
Agência para a Competitividade e Inovação IP
Concluído
2019/12/02 - 2022/08/31 Valor Natural: Valorization of natural resources through the extraction of high value added ingredients for the food industry
NORTE-01-0247-FEDER-02447
Investigador
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído
2019/12/02 - 2022/03 Laboratorio Colaborativo Transfronterizo para la sostenibilidad y innovación del sector Agroalimentario y Agroindustrial (TRANSCoLAB)
0612_TRANS_CO_LAB_2_P
Investigador
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Interreg Europe
Concluído
2019/01/01 - 2019/12/31 CICECO-Instituto de Materiais de Aveiro
UID/CTM/50011/2019
Universidade de Aveiro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2019/01/01 - 2019/12/31 Centro de Investigação de Montanha
UID/AGR/00690/2019
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2019/01/01 - 2019/12/31 Laboratory of Separation and Reaction Engineering
UID/EQU/50020/2019
Universidade do Porto Laboratório de Processos de Separação e Reacção Laboratório de Catálise e Materiais, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2018/06/01 - 2019/10/21 AllNat - Using natural deep eutectic solvents for the extraction of bioactive compounds from plant material
POCI-01-0145-FEDER-030463
Outra
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2016 - 2019/10/21 Natural Deep Eutectic Solvents: A platform to Boost Eucalyptus globulus and Quercus suber cork integrated Biorefineries
PTDC/AGR-TEC/1191/2014
Outra
Universidade de Aveiro CICECO, Portugal
Concluído
2011/10 - 2013/12 Portuguese wild mushrooms: chemical characterization and functional study of antiproliferative and proapoptotic properties in cancer cell lines
PTDC/AGR-ALI/110062/2009
Outra
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Concluído
2011/10 - 2012/08 Determination of microfungi metabolites with antimicrobial and antioxidative activity
FCT/Portugal-Sérvia 2011
Outra
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Outro

Designação Financiadores
2019/01/01 - 2019/12/31 Laboratório de Processos de Separação e Reacção
UID/EQU/50020/2019
Universidade do Porto Laboratório de Processos de Separação e Reacção Laboratório de Catálise e Materiais, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Oliveira, Fátima; Ferreira, Patrícia; Vieira, Vanessa; Afonso, Andreia; Fidalgo, Fernanda. "Micorrização e microenxertia ex vitro de clones de castanheiro". Trabalho apresentado em IV Simpósio da Castanha, Vila Real, 2022.
  2. Iglesias-Bernabé, Laura; Ribeiro, A C; Vieira, Vanessa; Gallego, Pedro Pablo; Afonso, Andreia. "In vitro mycorrhization of rootless chestnut explants". Trabalho apresentado em IV Simpósio da Castanha, Vila Real, 2022.
  3. Vieira, Vanessa; Pascoalino, Liege; Pereira, Eliana; Ferreira, Elisabete; Afonso, Andreia; Kessler, Júlia; Martins, Isabel; et al. "The potential of aromatic extracts to enhance the sensory perception of bread". Trabalho apresentado em 6. Vieira, V., Pascoalino, L.A., Pereira, E., Ferreira, E., Afonso, A., Kessler, J.C., Martins, I., Dias, M., Ferreira, I.C.F.R., Gallego, C., Gómez, M., Barros, L., Bragança, 2022.
  4. Kessler, Júlia; Vieira, Vanessa; Martins, Isabel; Manrique, Yaidelin; Calhelha, Ricardo; Barros, Lillian; Rodrigues, Alírio E.; Dias, Madalena M.. "CO2 terpene extracts and odour profile of Prunus dulcis, Corylus avellana and Juglans regia L. species to use as food ingredients". Trabalho apresentado em 5th EuChemS Conference on Green and Sustainable Chemistry, Virtual, 2021.
  5. Kessler, Júlia; Vieira, Vanessa; Martins, Isabel; Manrique, Yaidelin; Rodrigues, Alírio E.; Dias, Madalena M.. "The potential of fresh and dried Portuguese Origanum vulgare L. as an aromatic ingredient: an evaluation of SFE-CO2 extracts and hydrolate products". Trabalho apresentado em 4th Doctoral Congress Engineering (DCE21), 2021.
  6. Kessler, Júlia; Vieira, Vanessa; Martins, Isabel; Rodrigues, Alírio E.; Dias, Madalena M.. "Evaluation of the volatile composition of fresh and dehydrated Portuguese Rosmarinus officinalis extracted by supercritical CO2 fluid and steam distillation". Trabalho apresentado em XV Encontro de Química dos Alimentos, 2021.
  7. Vieira, Vanessa; Vilas-Boas, S.M.; Alves, Rebeca S; Coutinho, Joao A. P.; Pinho, Simao; Ferreira, Olga. "Thermodynamic modelling of binary mixtures containing naturally occurring phenolic acids". Trabalho apresentado em XXIV Encontro Luso Galego de Química, Porto, 2018.
  8. Vieira, Vanessa; Fernandes, Ângela; Prieto, Miguel A; Ricardo C. Calhelha; Barros, Lillian; Coutinho, Joao A. P.; Ferreira, Olga; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Polyols: efficient solvents to extract phenolic compounds from walnut leaves". Trabalho apresentado em 13th International Chemical and Biological engineering Conference, Aveiro, 2018.
  9. Vieira, Vanessa; Prieto, Miguel A; Barros, Lillian; Coutinho, Joao A. P.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Ferreira, Olga. "Polyols based solvents for the extraction of phenolic compounds from Juglans regia L. leaves". Trabalho apresentado em 10º Encontro Nacional de Cromatografia, Bragança, 2017.
  10. Silva, Liliana P.; Martins, Mónia A. R.; Vieira, Vanessa; Ferreira, Olga; Pinho, Simao; Coutinho, Joao A. P.. "Experimental approaches for the determination of SLE of eutectic and deep eutectic mixtures". Trabalho apresentado em 2nd Path Spring Workshop, Aveiro, 2017.
  11. Vieira, Vanessa; Prieto, Miguel A; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.; Coutinho, Joao A. P.; Ferreira, Olga. "Tailoring deep eutectic solvents for the extraction of phenolic compounds from Juglans regia L. leaves". Trabalho apresentado em 2nd Path Spring Workshop, Aveiro, 2017.
  12. Vieira, Vanessa; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.; Coutinho, Joao A. P.; Ferreira, Olga. "Extraction of phenolic compounds from biomass using deep eutectic solvents – valorizing J. regia leaves". Trabalho apresentado em 3rd EuCheMS Congress on Green and Sustainable Chemistry, York, 2017.
  13. Vieira, Vanessa; Ferreira, Olga; Barros, Lillian; Prieto, Miguel A; Coutinho, Joao A. P.; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Performance of phenolic compounds extraction using natural deep eutectic solvents based on choline chloride". Trabalho apresentado em The 4th International Symposium on Green Chemistry, La Rochelle, 2017.
  14. Vieira, Vanessa; Ferreira, Olga; Barros, Lillian; Prieto, Miguel A; Coutinho, Joao A. P.; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Optimization of extraction of phenolic compounds from Juglans regia L. leaves". Bragança, 2016.
  15. Reis, Filipa S.; Vieira, Vanessa; Barros, Lillian; Martins, Anabela; Stojkovic, Dejan; Sokovic, Marina; Ciric, Ana; Glamoclija, Jasmina; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Chromatographic analysis of nutraceuticals in the wild mushroom Suillus granulatus from different origins". 2013.
  16. Vieira, Vanessa; Reis, Filipa S.; Calhelha, Ricardo C.; Martins, Anabela; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Evaluation of human tumor cell lines growth inhibition by Leccinum vulpinum Watling and Suillus granulatus (L.) Roussel". 2013.
  17. Vieira, Vanessa; Calhelha, Ricardo C.; Reis, Filipa S.; Barros, Lillian; Sousa, Maria João; Queiroz, Maria João R.P.; Martins, Anabela; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Propriedades nutricionais, químicas e bioativas de duas espécies de cogumelos silvestres do género Leccinum, provenientes do Nordeste Transmontano". 2013.
  18. Heleno, Sandrina A.; Vieira, Vanessa; Gamalho, Azucena M.; Barros, Lillian; Martins, Anabela; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Análise metabolómica dirigida em cogumelos silvestres do género Boletus.". 2011.
Artigo em revista
  1. Júlia C. Kessler; Vanessa Vieira; Isabel M. Martins; Yaidelin A. Manrique; Patrícia Ferreira; Ricardo C. Calhelha; Andreia Afonso; et al. "The potential of almonds, hazelnuts, and walnuts SFE-CO2 extracts as sources of bread flavouring ingredients". Food Chemistry (2023): https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.135845.
    10.1016/j.foodchem.2023.135845
  2. Júlia C. Kessler; Vanessa Vieira; Isabel M. Martins; Yaidelin A. Manrique; Patrícia Ferreira; Ricardo C. Calhelha; Andreia Afonso; et al. "Chemical and organoleptic properties of bread enriched with Rosmarinus officinalis L.: The potential of natural extracts obtained through green extraction methodologies as food ingredients". Food Chemistry 384 (2022): 132514-132514. https://doi.org/10.1016%2Fj.foodchem.2022.132514.
    10.1016/j.foodchem.2022.132514
  3. Júlia C. Kessler; Vanessa A. Vieira; Isabel M. Martins; Yaidelin A. Manrique; Andreia Afonso; Patrícia Ferreira; Filipa Mandim; et al. "Obtaining Aromatic Extracts from Portuguese Thymus mastichina L. by Hydrodistillation and Supercritical Fluid Extraction with CO2 as Potential Flavouring Additives for Food Applications". Molecules 27 3 (2022): 694-694. https://doi.org/10.3390/molecules27030694.
    10.3390/molecules27030694
  4. Vieira, V.; Pereira, C.; Abreu, R.M.V.; Calhelha, R.C.; Alves, M.J.; Coutinho, J.A.P.; Ferreira, O.; Barros, L.; Ferreira, I.C.F.R.. "Hydroethanolic extract of Juglans regia L. green husks: A source of bioactive phytochemicals". Food and Chemical Toxicology 137 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85079154429&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.fct.2020.111189
  5. Vieira, V.; Calhelha, R.C.; Barros, L.; Coutinho, J.A.P.; Ferreira, I.C.F.R.; Ferreira, O.. "Insights on the extraction performance of alkanediols and glycerol: Using Juglans regia L. Leaves as a source of bioactive compounds". Molecules 25 11 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85085713773&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/molecules25112497
  6. Vilas-Boas, S.M.; Vieira, V.; Brandão, P.; Alves, R.S.; Coutinho, J.A.P.; Pinho, S.P.; Ferreira, O.. "Solvent and temperature effects on the solubility of syringic, vanillic or veratric acids: Experimental, modeling and solid phase studies". Journal of Molecular Liquids 289 (2019): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85066847821&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.molliq.2019.111089
  7. Vieira, V.; Pereira, C.; Pires, T.C.S.P.; Calhelha, R.C.; Alves, M.J.; Ferreira, O.; Barros, L.; Ferreira, I.C.F.R.. "Phenolic profile, antioxidant and antibacterial properties of Juglans regia L. (walnut) leaves from the Northeast of Portugal". Industrial Crops and Products 134 (2019): 347-355. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85064213623&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.indcrop.2019.04.020
  8. Vieira, V.; Prieto, M.A.; Barros, L.; Coutinho, J.A.P.; Ferreira, I.C.F.R.; Ferreira, O.. "Enhanced extraction of phenolic compounds using choline chloride based deep eutectic solvents from Juglans regia L.". Industrial Crops and Products 115 (2018): 261-271. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85042333340&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.indcrop.2018.02.029
  9. Vieira, V.; Prieto, M.A.; Barros, L.; Coutinho, J.A.P.; Ferreira, O.; Ferreira, I.C.F.R.. "Optimization and comparison of maceration and microwave extraction systems for the production of phenolic compounds from Juglans regia L. for the valorization of walnut leaves". Industrial Crops and Products 107 (2017): 341-352. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85020267508&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.indcrop.2017.06.012
  10. Vieira, V.; Barros, L.; Martins, A.; Ferreira, I.C.F.R.. "Nutritional and biochemical profiling of leucopaxillus candidus (bres.) singerwild mushroom". Molecules 21 1 (2016): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85000366249&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/molecules21010099
  11. Vieira, V.; Fernandes, A.; Barros, L.; Glamoclija, J.; Ciric, A.; Stojkovic, D.; Martins, A.; Sokovic, M.; Ferreira, I.C.F.R.. "Wild Morchella conica Pers. from different origins: A comparative study of nutritional and bioactive properties". Journal of the Science of Food and Agriculture 96 1 (2016): 90-98. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84954401707&partnerID=MN8TOARS.
    10.1002/jsfa.7063
  12. Vieira, V.; Barros, L.; Martins, A.; Ferreira, I.C.F.R.. "Expanding current knowledge on the chemical composition and antioxidant activity of the genus lactarius". Molecules 19 12 (2014): 20650-20663. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84919752781&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/molecules191220650
  13. Vieira, V.; Marques, A.; Barros, L.; Barreira, J.C.M.; Ferreira, I.C.F.R.. "Insights in the antioxidant synergistic effects of combined edible mushrooms: Phenolic and polysaccharidic extracts of boletus edulis and Marasmius oreades". Journal of Food and Nutrition Research 51 2 (2012): 109-116. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84862539940&partnerID=MN8TOARS.
Poster em conferência
  1. Gomes-Laranjo, J.; Iglesias-Bernabé, Laura; Vieira, Vanessa; Pinto, J A; Gaspar, Maria João; Afonso, Andreia. "In vitro establishment of chestnut clones of Martaínha variety". Trabalho apresentado em VII International Chestnut Symposium, 2023.
  2. Fontes, Natacha; Santa-Martha, C; Gonçalves, M; VAL, MARIA; Heleno, Sandrina; Barros, Lillian; Vieira, Vanessa; et al. "Plant extracts as natural agents against grapevine diseases paving the way to more resilient winegrowing systems". Trabalho apresentado em 44th World Congress of Vine and Wine, 2023.
  3. Ribeiro, A C; Silva, M M; Vieira, Vanessa; Ferreira, Patrícia; Afonso, Andreia. "Optimizing the mycelial cultivation of chestnut ectomycorrhizal fungi". Trabalho apresentado em IV Simpósio da Castanha, 2022.
  4. Vieira, Vanessa; Prieto, Miguel A; Barros, Lillian; Ricardo C. Calhelha; Ferreira, Isabel C.F.R.; Coutinho, Joao A. P.; Ferreira, Olga. "Using alternative solvents for the extraction of phenolics from Juglans regia L". Trabalho apresentado em Jornadas CICECO 2019, 2019.
  5. Vieira, Vanessa; Pereira, Carla; Abreu, Rui M.V.; Calhelha, Ricardo; Alves, Maria José; Coutinho, Joao A. P.; Ferreira, Olga; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Phytochemical profile and bioactivity of walnut green husks". Trabalho apresentado em The 3rd International Symposium on Green Chemistry, 2019.
  6. Vieira, Vanessa; Prieto, Miguel A; Barros, Lillian; Calhelha, Ricardo; Ferreira, Isabel C.F.R.; Coutinho, Joao A. P.; Ferreira, Olga. "Using alternative solvents for the extraction of phenolic compounds: Juglans regia L. leaves as a case study". Trabalho apresentado em The 3rd International Symposium on Green Chemistry, 2019.
  7. Vieira, Vanessa; Prieto, Miguel A; Barros, Lillian; Coutinho, Joao A. P.; Ferreira, Olga; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Optimization of the extraction of phenolic compounds from Juglans regia L. leaves using DES". Trabalho apresentado em Jornadas CICECO 2018, 2018.
  8. Vieira, Vanessa; Prieto, Miguel A; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.; Ferreira, Olga; Coutinho, Joao A. P.. "Tailloring deep eutectic solvents for the extraction of valuable compounds from natural sources using choline chloride and carboxylic acids mixtures: Optimization of the extr". Trabalho apresentado em São Paulo School of Advanced Sciences on Reverse Engineering of Processed Foods, 2017.
  9. Vieira, Vanessa; Ferreira, Olga; Barros, Lillian; Prieto, Miguel A; Coutinho, Joao A. P.; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Extraction of phenolic compounds from Juglans regia L. optimized by response surface methodology". Trabalho apresentado em XXII Encontro Luso-Galego de Química, 2016.
  10. Silva, Liliana P.; Martins, Mónia A. R.; Vieira, Vanessa; Ferreira, Olga; Pinho, Simao; Coutinho, Joao A. P.. "Phase diagrams of choline-based deep eutectic solvents". Trabalho apresentado em Jornadas CICECO 2016, 2016.
  11. Martins, Mónia A. R.; Silva, Liliana P.; Vieira, Vanessa; Ferreira, Olga; Pinho, Simao; Coutinho, Joao A. P.. "Phase diagrams of choline-based deep eutectic solvents". Trabalho apresentado em 42e Journées d'Étude des Équilibres entre Phases, 2016.
  12. Vieira, Vanessa; Reis, Filipa S.; Ricardo C. Calhelha; Martins, Anabela (0000-0001-6218-4413); Ferreira, Isabel C.F.R.. "Antioxidant properties of two Lactarius wild species from the Northeast of Portugal". Trabalho apresentado em 1st Symposium on Medicinal Chemistry of University of Minho, 2013.
  13. Gamalho, Azucena M.; Vieira, Vanessa; Barros, Lillian; Bareira, João (D-8269-2013); Ferreira, Isabel C.F.R.. "Efeitos sinergistas da atividade antioxidante de cogumelos comestíveis: mistura de extratos fenólicos e polissacarídicos de Boletus edulis e Marasmius oreades". Trabalho apresentado em 11º Encontro Nacional de Química dos Alimentos, 2012.