???global.info.a_carregar???
PhD student in Biochemistry at University of Évora - “Studying food acceptance: salivary biochemical responses to pre-consummatory food stimuli and their relationship with oral food perception”. Academic background in the field of biological sciences. Research experiences focused on salivary proteomics, specifically studying salivary protein profile resulting from pathological (e.g., obesity, weight-loss) and nutritional (food-items) conditions. Curious about the biological mechanisms underlying eating behaviour, regulation of food intake, food preferences and choices.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Carla Sofia da Silva Simões

Nomes de citação

  • Simões, Carla

Identificadores de autor

Ciência ID
4B1D-3E06-7006
ORCID iD
0000-0001-9866-1015

Endereços de correio eletrónico

  • carlasimoes3@hotmail.com (Profissional)
  • d51413@alunos.uevora.pt (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Bioquímica

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Francês Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2)
Alemão Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2021/10/01 - 2025/10/01
Em curso
Bioquímica (Doutoramento)
Universidade de Évora, Portugal
"Studying food acceptance: salivary biochemical responses to pre-consummatory food stimuli and their relationship with oral food perception" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2014/01/24
Concluído
Bioquímica (Mestrado)
Universidade de Évora, Portugal
"Avaliação de alterações na composição e função proteica da saliva induzidas pela perda de peso" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/10 - 2025/09 Estagiário de Investigação (Investigação) Universidade de Évora Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais Mediterrânicas, Portugal
2020/04/01 - 2020/09/01 Estagiário de Investigação (Investigação) Universidade Nova de Lisboa Centro de Estudos de Doenças Crónicas, Portugal
2017/05/01 - 2020/02/29 Assistente de Investigação (carreira) (Investigação) Universidade de Évora, Portugal
Universidade de Évora Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais Mediterrânicas, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2021/10/01 - 2025/10/01 Studying food acceptance: salivary biochemical responses to pre-consummatory food stimuli and their relationship with oral food perception
2021.06485.BD
Bolseiro de Doutoramento
Universidade de Évora, Portugal

Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2023/08/20 - 2023/08/24 Student/ECR bursary to attend the 15th Pangborn Sensory Science Symposium
PANG2023_0674
Elsevier Ltd
Concluído
2020/10/01 - 2021/09/30 SensePredict - Prever o gosto fora da Boca
StartUP Voucher 2019-2022 – 3ª Cut-Off
Research Entrepreneur - Programme StartUp Voucher-IAPMEI
Concluído
2017/12/04 - 2020/02/29 Sabor Sur
Investigador
Universidade de Évora Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais Mediterrânicas, Portugal
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2024/01 - 2027/10 FLAVOURsome Cost Action (CA22161)
FLAVOURsome Cost Action (CA22161)
Early career member at the WG2 - FLAVOURsome Cost Action (CA22161)
Em curso
2023 - 2024 Modulation sAlivary Composition VisuAl and Odorant stimuli : MACAOs
2022.15135.CBM
Early Stage Researcher (PhD student)
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Simões, Carla. "Designing menus to shape consumers’ perception of traditional gastronomy: Does it work for the Portuguese Alentejo cuisine?". Trabalho apresentado em 2nd International Conference on Food Design and Food Studies (EFOOD 2019), Lisboa, 2019.
Artigo em revista
  1. Louro, Teresa; Simões, Carla; Castelo, Paula Midori; Capela e Silva, Fernando; Luis, Henrique; Moreira, Pedro; Lamy, Elsa. Autor correspondente: Lamy, Elsa. "How Individual Variations in the Perception of Basic Tastes and Astringency Relate with Dietary Intake and Preferences for Fruits and Vegetables". Foods 10 8 (2021): 1961. http://dx.doi.org/10.3390/foods10081961.
    10.3390/foods10081961
  2. Simões, Carla; Caeiro, Inês; Carreira, Laura; Silva, Fernando Capela e; Lamy, Elsa. "How Different Snacks Produce a Distinct Effect in Salivary Protein Composition". Molecules 26 9 (2021): 2403. http://dx.doi.org/10.3390/molecules26092403.
    10.3390/molecules26092403
  3. Louro, Teresa; Simões, Carla; Lima, Wilmara; Carreira, Laura; Castelo, Paula Midori; Luis, Henrique; Moreira, Pedro; Lamy, Elsa. "Salivary Protein Profile and Food Intake: A Dietary Pattern Analysis". Journal of Nutrition and Metabolism 2021 (2021): 1-10. http://dx.doi.org/10.1155/2021/6629951.
    10.1155/2021/6629951
  4. Fonseca, Rosalina; Madeira, Natália; Simoes, Carla. "Resilience to fear: The role of individual factors in amygdala response to stressors". Molecular and Cellular Neuroscience 110 (2021): 103582. http://dx.doi.org/10.1016/j.mcn.2020.103582.
    10.1016/j.mcn.2020.103582
  5. Lamy, Elsa; Santos, Vera; Barrambana, Sara; Simões, Carla; Carreira, Laura; Infante, Paulo; Capela e Silva, Fernando. "Saliva Protein Composition Relates with Interindividual Variations in Bread Sensory Ratings". Starch - Stärke 73 1-2 (2020): 2000052. http://dx.doi.org/10.1002/star.202000052.
    10.1002/star.202000052
  6. Carreira, Laura; Midori Castelo, Paula; Simões, Carla; Capela e Silva, Fernando; Viegas, Cláudia; Lamy, Elsa. "Changes in Salivary Proteome in Response to Bread Odour". Nutrients 12 4 (2020): 1002. http://dx.doi.org/10.3390/nu12041002.
    10.3390/nu12041002
  7. Guedes, David; Simões, Carla; Vlademir, Silva; Pinheiro, Cristina; Capela e Silva, Fernando; Tavares, Sofia; Lucas, Maria; Lamy, Elsa. "How menu description change consumer perception about traditional gastronomy: the case of the Portuguese “Alentejo cuisine”". Obesity Reviews 22 3 (2020): http://hdl.handle.net/10174/28027.
    Publicado
  8. Lamy, Elsa; Simões, Carla; Rodrigues, Lénia; Costa, Ana Rodrigues; Vitorino, Rui; Amado, Francisco; Antunes, Célia; do Carmo, Isabel. "Changes in the salivary protein profile of morbidly obese women either previously subjected to bariatric surgery or not". Journal of Physiology and Biochemistry 71 4 (2015): 691-702. http://dx.doi.org/10.1007/s13105-015-0434-8.
    10.1007/s13105-015-0434-8
Poster em conferência
  1. Simões, Carla; Midori Castelo, Paula; Jiménez, Maria; Costa, Ana; Simao, Claudia; Lamy, Elsa. "How our salivary proteome changes over time in response to the smell of strawberry – a methodological approach". Trabalho apresentado em 8th edition of the PhD Students Meeting in Environment and Agriculture, 2023.
  2. Simões, Carla; Costa, Ana; Simão, Claudia; Lamy, Elsa. "A systematic review of literature: Effect of exposure to anticipatory food stimuli on salivary responses and appetite related hormones". Trabalho apresentado em Ciência 2023 – Science and Technology in Portugal Summit, 2023.
  3. Simões, Carla; Caeiro, Inês; Guedes, David; Cardoso, Hélia; Lamy, Elsa. "Exploring the relationship between the salivary Amylase (AMY1) Gene Copy Number and the levels of alpha amylase in saliva in response to sucrose stimulation". Trabalho apresentado em VII PhD Students Meeting in Environment and Agriculture, 2022.
  4. Lamy, Elsa; Simões, Carla; Serranito, Agostinho J.; Pedro B. Oliveira; Ana Cristina Agulheiro Santos. "O papel da saliva na avaliação sensorial e preferência por alimentos ricos em polifenóis: A framboesa como caso de estudo". Trabalho apresentado em 1º Congresso de Instituições de Ensino Superior para a salvaguarda da Dieta Mediterrânica, 2021.
  5. Simões, Carla; Caeiro, Inês; Colaço, Andreia; Sabino, Beatriz; Piteira, Cristina; Ferreira, Inês; Fontes, M; et al. "How different snacks produce a distinct effect in salivary protein composition". Trabalho apresentado em V PhD Students Meeting in Environment and Agriculture, 2020.
  6. Caeiro, Inês; Simões, Carla; Carreira, Laura; Coelho, Ana; Anjo, S; Manadas, Bruno; Jerónimo, E; Lamy, Elsa. "Changes in salivary proteome of goats induced by a diet supplemented with Cistus ladanifer L.—a preliminary study.". Trabalho apresentado em VII Congreso SEProt and 1st Joint online meeting of Spanish, French and Portuguese Proteomics associations - ProteOviedo2020 online meeting., 2020.
  7. Carreira, Laura; Midori, Castelo P; Simões, Carla; Capela e Silva, Fernando; Viegas, Cláudia; Lamy, Elsa. "Can bread smell induce changes in Human Salivary Proteome?". Trabalho apresentado em VII Congreso SEProt and 1st Joint online meeting of Spanish, French and Portuguese Proteomics associations - ProteOviedo2020 online meeting., 2020.
  8. Guedes, David; Simões, Carla; Capela e Silva, Fernando; Lucas, Maria Raquel; Pinheiro, Cristina; Tavares, Sofia; Lamy, Elsa. "Which emotions are in cheese? - a study linking psychological aspects with sensory perception.". Trabalho apresentado em 13th Pangborn Sensory Science Symposium; 28 July - 1 August 2019, Edinburgh, UK (presented by Lamy, E.), 2019.
  9. Louro, Teresa; Simões, Carla; Luís, Henrique; Moreira, Pedro; Lamy, Elsa. "Can salivary profile contribute to adherence to Mediterranean Diet?". Trabalho apresentado em 13th Pangborn Sensory Science Symposium, Edinburgh, UK (presented by Lamy, E.), 2018.
  10. Simões, Carla; Costa, Ana Rodrigues; Antunes, Célia M.; Lamy, Elsa. "Alterações na actividade enzimática da amilase salivar em indivíduos obesos". Trabalho apresentado em Jornadas do Departamento de Química 2013, 2013.
  11. Simões, Carla; Costa, Ana Rodrigues; Pinheiro, Cristina; do Carmo, I; Amado, Fernando; Antunes, Célia M.; Lamy, Elsa. "Alterações na actividade enzimática da amilase salivar em indivíduos obesos.". Trabalho apresentado em 16º Congress of the Portuguese Society of Obesity Studies, 2012.
Tese / Dissertação
  1. Simões, Carla. "Avaliação de alterações na composição e função proteica da saliva induzidas por perda de peso". Mestrado, Universidade de Évora, 2014. http://dspace.uevora.pt/rdpc/handle/10174/11399.
  2. Simões, Carla. "Avaliação das alterações na composição proteica da saliva induzidas pela obesidade". Licenciatura, Universidade de Évora Departamento de Química, 2011.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2021/12/09 Influence of food smell emotional response in saliva biochemical composition: fundamental research with potential for further applied interventions on food acceptance VI Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura
MED-Mediterranean Institute for Agriculture, Environment and Development (Évora, Portugal)
2019/10 How menu description changes consumers perception about traditional gastronomy: the case of the Portuguese “Alentejo cuisine” 3rd Cook and Health Conference
Research Unit of Católica-Lisbon School of Business and Economics (Lisboa, Portugal)
2018/10/11 Alterações proteicas na saliva induzidas por perda de peso, por exercício físico e restrição calórica 2ªs Jornadas de Intervenção Multidisciplinar na Obesidade
Centro de Investigação em Saúde e Tecnologia (H&TRC) - Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa (ESTeSL-IPL), (Lisboa, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2019/03 - 2019/06 Proteoma salivar como fonte de biomarcadores de ingestão?
Coorientador
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade de Évora Centro de Química de Évora, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2023/09/28 - 2023/09/29 A Multidisciplinaridade à Mesa” (2º Congresso da Rede de Instituições de Ensino Superior para a Salvaguarda da Dieta Mediterrânica/2ª Conferência Internacional sobre Dieta e Gastronomia Mediterrânicas (2023/09/28 - 2023/09/29)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade de Évora, Portugal
2018/03 - 2018/10 International Conference on Mediterranean Diet and Gastronomy – Linking Innovation, Sustainability and Health, Évora (2018/10/15 - 2018/10/16)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade de Évora Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais Mediterrânicas, Portugal
2017/09/26 - 2017/09/29 Hands-on-Course - Combining Proteomics and Genomics towards the Proteogenomics concept, ICAAM, Évora (2017/09/26 - 2017/09/29)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade de Évora Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais Mediterrânicas, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2023/08/20 - 2023/08/24 Conference attendence - 15th Pangborn Sensory Science Symposium 20-24 August 2023 | Cité des Congrès de Nantes, France
Conferência
15th Pangborn Sensory Science Symposium
2020/12/09 - 2020/12/09 V PhD Students Meeting in Environment and Agriculture
Encontro
Universidade de Évora, Portugal
2020/11/12 - 2020/11/12 VII Congreso SEProt and 1st Joint online meeting of Spanish, French and Portuguese Proteomics associations - ProteOviedo2020 online meeting
Encontro
2020/03/02 - 2020/03/16 Short course: Introduction to biostatistics applied to clinical research
Outro
Instituto Politécnico de Lisboa Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa, Portugal
2019/12/13 - 2019/12/13 1st DevBioMed Symposium – From Developmental Biology to Medicine and Back
Simpósio
Fundação Champalimaud, Portugal
2019/11/19 - 2019/11/19 1st NMS Biosafety Workshop, Nova Medical School
Oficina (workshop)
Universidade Nova de Lisboa Centro de Estudos de Doenças Crónicas, Portugal
2019/09/27 - 2019/09/27 Participation at the European Researchers’ night 2019 with the dissemination activity: "A influência da saliva nas preferências alimentares e adopção do padrão da dieta mediterrânica"
Outro
European Researchers’ night 2019, Évora
2019/07/08 - 2019/07/08 Ciência 2019 – Science and Technology in Portugal Summit
Outro
Ciência 2019
2019/05/08 - 2019/05/08 Workshop “Obesity at the Interface of Neurosciences and Physiology”
Oficina (workshop)
Fundação Champalimaud, Portugal
2018/11/11 - 2018/11/11 Science outreach activity at the FISSIN, Lisbon
Exposição
FISSIN - International Exhibition of Health, Dietary Supplements, Functional Ingredients and Nutraceuticals
2018/10/10 - 2018/10/11 2ªs Jornadas de Intervenção Multidisciplinar na Obesidade
Seminário
Instituto Politécnico de Lisboa Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa, Portugal
2018/07/02 - 2018/07/02 Science outreach activity at the Ciência 2018 with the dissemination activity "O papel da saliva na perceção oral dos alimentos"
Outro
Ciência 2018 - Science and Technology in Portugal Summit
2018/05/10 - 2018/05/11 XVII Congress of Food and Nutrition & I International Congress of Food and Nutrition, Lisbon
Congresso
2018/02/24 - 2018/02/24 VII SPB Clinical Biochemistry Workshop – Allergy and Environment
Oficina (workshop)
Universidade de Évora, Portugal
2017/07/03 - 2017/07/07 Advanced Drug Delivery - Course in the framework of the PhD i3DU
Seminário
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
2017/05/23 - 2017/05/25 Oncobiology Course, NOVA Medical School
Outro
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2009/05 - 2009/05 Workshop “Functional genomics aspects of applied immunology”, NOVA Medical School
Oficina (workshop)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal