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Marta Isabel Pimenta de Carvalho has a Master's Degree in Applied Microbiology (2017) and a Degree in Microbiology (2015), both obtained at ESB-UCP. In the research project, during her degree, she worked at CINATE - Laboratory for analysis and testing of food and packaging - where she acquired experience in microbiological analysis. She also did a summer internship at the company "German - cereal milling", where she acquired knowledge related to the chemical analysis in food. With the work developed in these centers, Marta Carvalho not only acquired new knowledge but also learned new techniques. During the practical part of the Master's degree, in the area of Food Microbiology, she studied the antimicrobial activity of essential oils against various food pathogens, intending to develop an innovative product. In addition to acquiring more knowledge, this work also allowed her to acquire work planning and management skills. Her first professional research activity was in the project MOBFOOD, in which experiments with different food matrices were conducting in close relation to food industries. Marta was a research technician in the scientific research project PlantCovid, which aims to develop products based on plant extracts with antimicrobial function. Currently, Marta is PhD student in ESB-UCP. She has already published 3 research articles in scientific journals with peer review and 13 poster presentations at international/national scientific congresses. Additionally, Marta Carvalho recently contributed as daily supervisor of a Master's student and also supervised two student in his final project of bachelor's degree.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Marta Carvalho

Nomes de citação

  • Carvalho, M.

Identificadores de autor

Ciência ID
1E12-33DE-B7A6
ORCID iD
0000-0002-9651-6217

Endereços de correio eletrónico

  • mpcarvalho@ucp.pt (Profissional)

Moradas

  • Rua Diogo Botelho 1327, 4169-005 , Porto, Porto, Portugal (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Microbiologia
  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Biologia Molecular

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A2)
Português (Idioma materno)
Formação
Grau Classificação
2022/01/01 - 2026
Em curso
Biotecnologia (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Acinetobacter as foodborne pathogens: contributing data to fill knowledge gaps" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2015/09 - 2017/12/07
Concluído
Applied Microbiology (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Antimicrobial effect of Essential Oils against several pathogens and their influence on inhibition of Salmonella Enteritidis, Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus in paste of “alheira” during storage." (TESE/DISSERTAÇÃO)
16
2015/07 - 2015/08
Concluído
Unremunerated probation (Outros)
Germen - Moagem de Cereais, Portugal
2015/03 - 2015/07
Concluído
Unremunerated probation (Outros)
CINATE - Laboratório de análises e ensaios a alimentos e embalagens, Portugal
2011/09 - 2015/06/15
Concluído
Microbiology (Licenciatura)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Microbiological and antioxidant quality of aromatic herbs used as spices and / or infusions." (TESE/DISSERTAÇÃO)
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/02 - 2021/12 Investigador Contratado (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2018/03 - 2021/01 Investigador (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2018/03/01 - 2021/01/31 MobFood - Mobilizing scientific and technological knowledge in response to the challenges of the agri-food market
POCI-01-0247-FEDER-024524
Bolseiro de Mestrado
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
European Regional Development Fund
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2021/02/19 - 2021/12/18 PLANTCOVID - Applications of plant extracts with action directed to SARS-CoV-2
NORTE-01-02B7-FEDER054870
Bolseiro de Técnico de Investigação
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
European Regional Development Fund
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Adma Melo; Tiago B. Afonso; Marta Carvalho; Cláudia Rodrigues; Tânia Ribeiro; Márcio Carocho; Miguel Marques Pinto; et al. "Chemical characterization, cytotoxic evaluation and anti-SARS-CoV2 activity of plant extracts rich in hydrolysable tannins". Trabalho apresentado em 1st European Symposium on Phytochemicals in Medicine and Food, Belgrade, 2022.
    Publicado
Artigo em revista
  1. Marta Carvalho; Joana Barbosa; Marcelo Belchior Rosendo da Silva; Helena Albano; Paula Teixeira. "Impact of polysorbate 80 on the antimicrobial activity of oregano and thyme". Molecules 30 1 (2025): https://ciencia.ucp.pt/en/publications/fd446801-43fd-414b-96a0-71f9e9da944a.
    10.3390/molecules30010081
  2. Adma Melo; Tiago B. Afonso; Mariana C. Pedrosa; Marta Carvalho; Cláudia Rodrigues; Maria Inês Dias; Tânia Ribeiro; et al. "Phenolic profile and antioxidant and biological activities of plant extracts rich in hydrolyzable tannins". ACS Agricultural Science and Technology 4 10 (2024): 988-1001. https://ciencia.ucp.pt/en/publications/be07373b-bf9c-4b4c-9157-3de7ce41cc56.
    10.1021/acsagscitech.4c00271
  3. A.G. Soares Silva, Francisco; Carvalho, M.; Bento de Carvalho, Teresa; Gama, Miguel; Poças, Fátima; Teixeira, Paula. "Antimicrobial activity of in-situ bacterial nanocellulose-zinc oxide composites for food packaging". Food Packaging and Shelf Life 40 (2023): 101201. http://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2023.101201.
    10.1016/j.fpsl.2023.101201
  4. Oliveira, M; Carvalho, M.; Teixeira, P; Marcia Oliveira; Marta Carvalho; Paula Teixeira. Autor correspondente: Teixeira, P. "Characterization of the Toxigenic Potential of Bacillus cereus sensu lato Isolated from Raw Berries and Their Products". Foods 12 4021 (2023): https://www.mdpi.com/2304-8158/12/21/4021.
    Aceite para publicação • 10.3390/foods12214021
  5. Márcio Moura-Alves; Marta Carvalho; Deise Helena Baggio Ribeiro; Joana Barbosa; Leonor Silveira; Ângela Pista; Helena Patrícia Pinto; et al. "Hygiene indicators and salmonellae on surfaces of swine carcasses from two slaughterhouses in northern portugal". Journal of Food Protection 85 11 (2022): 1566-1575. https://ciencia.ucp.pt/en/publications/ac194a12-4aaa-4ad6-8d0f-39c682f41ff6.
    10.4315/JFP-21-312
  6. Márcio Moura-Alves; Carvalho, M.; Deise Ribeiro; Joana Barbosa; Leonor Silveira; Ângela Pistas; Helena Pinto; et al. "Hygiene indicators and Salmonella spp. on swine carcass surfaces". Journal of Food Protection (2022):
    Aceite para publicação
  7. Carvalho, Marta I. P.; Albano, Helena C. P.; Teixeira, Paula C. M.. "Influence of oregano essential oil on the inhibition of selected pathogens in "Alheira" during storage". Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria 18 1 (2019): 13-23. http://dx.doi.org/10.17306/j.afs.2019.0624.
    Aceite para publicação • 10.17306/j.afs.2019.0624
  8. Carvalho, M; Albano, H; Teixeira, P. "In Vitro Antimicrobial Activities of Various Essential Oils Against Pathogenic and Spoilage Microorganisms". Journal of Food Quality and Hazards Conrol 5 2 (2018): 41-48. http://dx.doi.org/10.29252/jfqhc.5.2.3.
    10.29252/jfqhc.5.2.3
Capítulo de livro
  1. Marta Carvalho; Teresa Bento de Carvalho; Joana Bastos Barbosa; Paula Teixeira; Bergogne-Bérézin, E.. "Bacteria: Acinetobacter". In Encyclopedia of Food Safety, 337-341. Elsevier, 2023.
    10.1016/b978-0-12-378612-8.00084-6
Poster em conferência
  1. Marta Carvalho; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Biofilm formation by Acinetobacter strains on stainless steel". 2024.
  2. Marta Carvalho; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Analysis of virulence factors across multiple Acinetobacter species". 2024.
  3. Marta Carvalho; Nunes, Maria J. M.; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Acinetobacter spp. in cooked hamburger". 2024.
  4. Joana Gomes; Lourenço Pinto de Rezende; Joana Barbosa; C. Neto; Marta Carvalho; N. Coelho; J. Ferreira; et al. "Spores in fabrics". 2022.
  5. Marta Carvalho; Marcelo Silva; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Effectiveness of a commercial peracetic acid-based disinfectant to reduce microbial loads in spinach (spinacia oleracea) leaves". 2022.
  6. Joana Gomes; Lourenço Pinto de Rezende; Joana Barbosa; Cláudia Neto; Marta Carvalho; Nuno Coelho; João Ferreira; et al. "Spore resistance to disinfection treatments by ozone and UV radiation in textiles". 2022.
  7. Marta Carvalho; Adma Melo; Tiago Afonso; Joana Barbosa; Tânia Ribeiro; Freni Tavaria; Márcio Carocho; et al. Autor correspondente: Marta Carvalho. "Determination of minimum inhibitory concentrations of several plants extracts against different bacterial pathogens". Trabalho apresentado em ICOSTEE 2022 - International Conference on Science, Technology, Engineering And Economy, 2022.
  8. Marta Carvalho; Adma Melo; Tiago B. Afonso; Joana Barbosa; Tânia Ribeiro; Freni Kekhasharú Tavaria; Márcio Carocho; et al. "Determination of minimum inhibitory concentrations of several plants extracts against different bacterial pathogens". 2022.
  9. Carvalho, M.; Adma Melo; Tiago Afonso; Joana Barbosa; Tânia Ribeiro; Freni Tavaria; Márcio Carocho; et al. "Evaluation of minimum inhibitory concentrations of plants extracts against several bacterial pathogens". Trabalho apresentado em Microbiotec'21, 2021.
  10. Carvalho, M.; Marcelo Silva; Helena Albano; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Determination of the minimum inhibitory concentrations of the antibacterial oregano and thyme essential oils in the presence of polysorbate 80". Trabalho apresentado em Microbiotec'21, 2021.
  11. Cláudia Neto ; Joana Barbosa; Vânia Ferreira; Lourenço Rezende; Mónica Oliveira; Joana Gomes; Carvalho, M.; et al. "UVC radiation and Ozone as disinfection methods against a viral surrogate of SARS-CoV-2". Trabalho apresentado em Microbiotec'21, 2021.
  12. Joana Gomes; Lourenço Rezende; Joana Barbosa; Cláudia Neto; Carvalho, M.; Nuno Coelho; João Ferreira; et al. "Ozone and UVC radiation as disinfection strategies of textile substrates". Trabalho apresentado em Microbiotec'21, 2021.
  13. Adma Melo; Tiago Afonso; Tânia Ribeiro; Manuela Machado; Carvalho, M.; Márcio Carocho; Freni Tavaria; Paula Teixeira; Manuela Pintado. Autor correspondente: Adma Melo. "Antioxidant activity, phenolic profile, cytotoxicity and genotoxicity of plant extracts". Trabalho apresentado em Microbiotec'21, 2021.
  14. Marta Carvalho; Adma Melo; Tiago Afonso; Joana Barbosa; Tânia Ribeiro; Freni Kekhasharú Tavaria; Márcio Carocho; et al. "Evaluation of minimum inhibitory concentrations of plants extracts against several bacterial pathogens". 2021.
  15. Marta Carvalho; Joana Barbosa; Marcelo Silva; Albano, Helena; Paula Teixeira. "Determination of the minimum inhibitory concentrations of the antibacterial oregano and thyme essential oils in the presence of polysorbate 80". 2021.
  16. Carvalho, M.; Márcio Moura-Alves; Cristina Saraiva; Alexandra Esteves; Deise Ribeiro; Inês Carvalho Leonardo; Frédéric Bustos Gaspar; Maria Teresa Barreto Crespo; Paula Teixeira. "Metagenomic assessment of the microbial diversity of swine carcasses". Trabalho apresentado em Dare2Change, 2021.
  17. Tiago Afonso; Adma Nadja Ferreira de Melo; Marta Isabel Pimenta de Carvalho; Tânia Isabel Bragança Ribeiro; Miguel Marques Pinto; Lillian Barros; Márcio Carocho; et al. "Evaluation of minimum inhibitory concentrations of plant extracts against environmental fungi and dermatophytes". Trabalho apresentado em Biochemistry and Microbiology Applied Technology Congress (BMAT), 2021.
  18. Carvalho, M.; Deise Ribeiro; Paula Teixeira. "Effectiveness of three disinfectants on the removal of Listeria monocytogenes biofilms". Trabalho apresentado em encontro ciência'21, 2021.
  19. Tiago B. Afonso; Adma Melo; Marta Carvalho; Tânia Ribeiro; Miguel Marques Pinto; Lillian Barros; Márcio Carocho; et al. "Evaluation of minimum inhibitory concentrations of plant extracts against environmental fungi and dermatophytes". 2021.
  20. Carvalho, M.; Ribeiro, D.; Moura-Alves, M.; Esteves, A.; Teixeira, P.. "Disinfectants efficiency against Salmonella spp. biofilms on stainless steel surface". Trabalho apresentado em Microbiotec'19 - Coimbra, 2019.
  21. Carvalho, M.; Ribeiro, D.; Moura-Alves, M.; Esteves, A.; Teixeira, P.. "Disinfectants efficiency against Listeria monocytogenes biofilms on stainless steel". Trabalho apresentado em 1º SIMPÓSIO INIAV PARA A SEGURANÇA ALIMENTAR – “RUMO À ALIMENTAÇÃO DO FUTURO” - Vila do Conde, 2019.
  22. Carvalho, M.; Ribeiro, D.; Moura-Alves, M; Esteves, A.; Teixeira, P.. "Antimicrobial resistence of Salmonella spp. isolated from a slaughterhouse". Trabalho apresentado em 1º SIMPÓSIO INIAV PARA A SEGURANÇA ALIMENTAR – “RUMO À ALIMENTAÇÃO DO FUTURO” - Vila do Conde, 2019.
  23. Carvalho, M.; Maciera, A.; Teixeira, P.. "Determination of antimicrobial activity and minimum inhibitory concentrations of commercial extracts against several pathogens isolated in a slaughterhouse". Trabalho apresentado em 33rd EFFoST International Conference, 2019.
    10.1063/1.5034295
  24. Carvalho, M.; Teixeira, P.. "Antimicrobial activity of industrial disinfectants against microorganisms isolated from slaughterhouse". Trabalho apresentado em 3rd International Conference on Food Contaminants, 2019.
  25. Carvalho, M.; Alves, Â.; Ferreira, F.; Teixeira, P.. "Growth of Listeria monocytogenes and Salmonella spp. on ready to eat fresh-cut lettuce: Microbiological counts and combase predictor". Trabalho apresentado em The International Committee on Predictive Modelling in Food (ICPMF), 2019.
  26. Carvalho, M.; Albano, H.; Oliveira, M.; Teixeira, P.. "Antimicrobial properties of essential oils against pathogens and spoilage bacteria associated to dry-fermented meat products". Trabalho apresentado em 31st Effost, Food Science and Technology Challenges for the 21st century - Research to Progress Society, 2017.
  27. Carvalho, M.; Oliveira, M.; Albano, H.; Teixeira, P.. "Antimicrobial properties of oregano oil (Origanum vulgare) against Listeria monocytogenes in "alheira"". Trabalho apresentado em VII International Conference on Environmental, Industrial and Applies Microbiology, 2017.
Resumo em conferência
  1. Adma Nadja Ferreira de Melo; Tiago André Barros Afonso; Marta Isabel Pimenta de Carvalho; Cláudia Rodrigues; Tânia Isabel Bragança Ribeiro; Márcio Carocho; Miguel Pinto; et al. "Red grape pomace extract: bioactive potential against bacteria, fungi and SARS-CoV-2". Trabalho apresentado em Dare2Change, Porto, 2023.
    Publicado
  2. Adma Nadja Ferreira de Melo; Tiago André Barros Afonso; Marta Isabel Pimenta de Carvalho; Cláudia Rodrigues; Tânia Isabel Bragança Ribeiro; Márcio Carocho; Miguel Marques Pinto; et al. "Plant extract with bioactive potential against SARS-CoV-2". Trabalho apresentado em Biochemistry and Microbiology Applied Technology Congress (BMAT), Hammamet, 2021.
    Publicado
Tese / Dissertação
  1. Carvalho, M.. "Antimicrobial effect of Essential Oils against several pathogens and their influence on inhibition of Salmonella Enteritidis, Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus in paste of "alheira" during storage". Mestrado, Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, 2017.

Propriedade Intelectual

Patente
  1. Manuela E. Pintado; Paula Teixeira; Tânia Ribeiro; Adma Melo; Freni Tavaria; Carvalho, M.; Miguel Pinto; Lilian Barros; Márcio Carocho. 2022. "Composição antimicrobiana, seus métodos e usos". Portugal.
Atividades

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2020/02/01 - 2020/07/24 Antimicrobial effect of Essential Oils against several pathogens and their influence on their inhibition
Coorientador de Afonso Couto
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2015 - Atual Participation in the organization of the open week
Outro
Open week
Universidade Católica Portuguesa Instituto de Ciências da Saúde Porto, Portugal
2015 - Atual Participation in the oral evaluation of the Biotechnology Olympics
Outro
Biotechnology Olympics
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal