???global.info.a_carregar???
Vitória Pereira has been attending the doctoral program in Biology (FCT Grant) at the University of Aveiro since 2019, having completed a master's degree in Marine Biology, in 2016, and a degree in Marine Sciences, in 2014, also at the University of Aveiro. Published 5 articles as co-author and 2 articles as the main author, in scientific journals. Got involved in the research activities of five R&D projects entitled: (1) BioDepura - Development of methodologies for depuration of bivalve mollusks suitable to the physiological requirements of each species, (2) MolBiPack - Improvement of the processes of packaging, transport and packing of bivalve molluscs: from catch to marketing [as a Research Fellow], (3) DepurD - Monitoring and decontamination systems for the sustainable exploitation of bivalve molluscs on the Portuguese coast, (4) NanoReproTox - Unraveling the ecological impacts of nanoparticles toxicity in the reproduction of marine organisms and (5) NutriMo - Development of handmade diets for tilapia nutrition in community based aquaculture in Mozambique. Works in the area(s) of Natural, Biological, Earth and Environmental Sciences, with emphasis on Marine Biology, and assisted undergraduate and master students in the development of their laboratory activities.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Vitória Sofia Almeida Santos Pereira
Género
Feminino

Nomes de citação

  • Pereira, V.
  • Pereira, Vitória

Identificadores de autor

Ciência ID
1B12-1869-D0B8
ORCID iD
0000-0003-2358-1920
Google Scholar ID
https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=hUcyjCMAAAAJ
Researcher Id
AAI-2379-2019
Scopus Author Id
56684418200

Endereços de correio eletrónico

  • vitoria.pereira@ua.pt (Profissional)

Telefones

Telefone
  • (+351) 234370789 (Profissional)

Moradas

  • Departamento de Biologia, Campus Universitário de Santiago, Universidade de Aveiro, 3810-193, Aveiro, Aveiro, Portugal (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Biologia Marinha
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Biologia
  • Ciências Naturais - Ciências da Terra e do Ambiente - Oceanografia

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2019 - 2023
Em curso
Biology (Doutoramento)
Universidade de Aveiro, Portugal
2014/09 - 2016/12
Concluído
Marine Biology (Mestrado)
Universidade de Aveiro Departamento de Biologia, Portugal
"Protective effects of seaweed feed supplementation towards genetic integrity in gilthead seabream (Sparus aurata)" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2010/10 - 2014/07
Concluído
Marine Sciences (Licenciatura)
Universidade de Aveiro Departamento de Física, Portugal
"Estudo da ecologia trófica de seis espécies de peixes de profundidade (Actinopterygii: Macrouridae) do NE Atlântico, através de isótopos estáveis" (TESE/DISSERTAÇÃO)
13
2009/05 - 2010/02
Concluído
Veterinary Clinical Assistant (Outros)
MASTER Distância - Formação Profissional, Portugal
18
2003/07 - 2006/12
Concluído
English Course - Advanced stage (Outros)
Wall Street Institute, Portugal
Percurso profissional

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2017/01 - 2018/05 Laboratorial work on a voluntary basis Universidade de Aveiro Departamento de Biologia, Portugal
2010/08 - 2010/09 Internship (Veterinary Clinical Assistant) Hospital Veterinário Montenegro, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2018/06 - 2019/05 MolBiPack – Improvement of the packaging, transport and packing of bivalve molluscs: from catch to marketing
MAR-01.03.01-FEAMP-0005
Bolseiro de Investigação
Universidade de Aveiro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Sílvia Pires; Inês Vital; Vitória Pereira; Henriques Bustani; Cláudia Aragão; Sofia Engrola; Miguel Cabano; et al. "Sustainable feed formulation to community-based aquaculture: Oreochromis niloticus fingerlings performance and antioxidant status". Journal of the World Aquaculture Society (2023): http://dx.doi.org/10.1111/jwas.13040.
    10.1111/jwas.13040
  2. Vitória Pereira; Sílvia F. S. Pires; Andreia C. M. Rodrigues; Pearl Ugochi Ofoegbu; Pedro Bem-Haja; Soares, Amadeu M.V.M.; Luis E.C. Conceição; Rui J. M. Rocha; Pacheco, Mário. "Microencapsulated Diets as an Alternative to Bivalve Feeding: Particle Size and Microalga Content Affect Feed Intake". Animals (2023): https://www.mdpi.com/2076-2615/13/12/2009.
    Acesso aberto • Publicado • 10.3390/ani13122009
  3. Marques, Ana; Ferreira, João; Cerqueda-Pacheco, Ana; Pereira, Vitória; Abreu, Helena; Pereira, Rui; Pires, Maria João; et al. "Genoprotection and metabolic benefits of marine macroalgae - Insights into the concept of functional foods through direct and indirect consumption". Food Bioscience 47 (2022): 101649. http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2022.101649.
    Publicado • 10.1016/j.fbio.2022.101649
  4. João A. Silvestre; Sílvia Pires; Vitória Pereira; Miguel Colaço; Ana Pedroso de Lima Costa; Soares A.M.V.M.; Domitília Matias; et al. "Meeting the Salinity Requirements of the Bivalve Mollusc Crassostrea gigas in the Depuration Process and Posterior Shelf-Life Period to Improve Food Safety and Product Quality". Water (2021): https://www.mdpi.com/2073-4441/13/8/1126.
    10.3390/w13081126
  5. Braga, Ana C.; Pereira, Vitória; Marçal, Raquel; Marques, Ana; Guilherme, Sofia; Costa, Pedro R.; Pacheco, Mário. "DNA damage and oxidative stress responses of mussels Mytilus galloprovincialis to paralytic shellfish toxins under warming and acidification conditions – Elucidation on the organ-specificity". Aquatic Toxicology 228 (2020): 105619. http://dx.doi.org/10.1016/j.aquatox.2020.105619.
    10.1016/j.aquatox.2020.105619
  6. Marques, Ana; Marçal, Raquel; Pereira, Vitória; Pereira, Patrícia; Mieiro, Cláudia; Guilherme, Sofia; Marques, Carlos; et al. "Macroalgae-enriched diet protects gilthead seabream (Sparus aurata) against erythrocyte population instability and chromosomal damage induced by aqua-medicines". Journal of Applied Phycology (2019): http://dx.doi.org/10.1007/s10811-019-01996-2.
    Publicado • 10.1007/s10811-019-01996-2
  7. Pereira, Patrícia; Korbas, Malgorzata; Pereira, Vitória; Cappello, Tiziana; Maisano, Maria; Canário, João; Almeida, Armando; Pacheco, Mário. "A multidimensional concept for mercury neuronal and sensory toxicity in fish - From toxicokinetics and biochemistry to morphometry and behavior". Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - General Subjects 1863 12 (2019): 129298. http://dx.doi.org/10.1016/j.bbagen.2019.01.020.
    Publicado • 10.1016/j.bbagen.2019.01.020
  8. Pereira, Vitória; Marques, Ana; Gaivão, Isabel; Rego, Andreia; Abreu, Helena; Pereira, Rui; Santos, Maria Ana; Guilherme, Sofia; Pacheco, Mário. "Marine macroalgae as a dietary source of genoprotection in gilthead seabream (Sparus aurata) against endogenous and exogenous challenges". Comparative Biochemistry and Physiology Part C: Toxicology & Pharmacology 219 (2019): 12-24. http://dx.doi.org/10.1016/j.cbpc.2019.01.006.
    Publicado • 10.1016/j.cbpc.2019.01.006
Poster em conferência
  1. Rocha, Rui; Pires, Sílvia; Costa, Ana P. L.; Pereira, Vitória; Cabral, Marina; Matias, Domitília; Pacheco, Mário; Soares, Amadeu; Rodrigues, Andreia C. M.. "Temperature effect on oxidative stress and depuration efficiency of different bivalve species produced in aquaculture". Trabalho apresentado em Aquaculture America 2020, 2020.
  2. Rocha, Rui; Rodrigues, Andreia C. M.; Pereira, Vitória; Pires, Sílvia; Pacheco, Mário; Costa, Ana P. L.; Marques, Catarina; Soares, Amadeu. "Bivalve harvesting, transport and packaging: how to improve the quality of product in consumers table". Trabalho apresentado em Aquaculture America 2020, 2020.
  3. Silva, Davide; Rodrigues, Andreia C. M.; Pires, Sílvia; Conceição, Luís; Dias, Jorge; Ofoegbu, Pearl; Pereira, Vitória; et al. "Different shell, different feed?". Trabalho apresentado em 4th Aquaimprove, 2019.
  4. Rodrigues, Andreia C. M.; Pires, Sílvia; Costa, Ana P. L.; Pereira, Vitória; Cabral, Marina; Matias, Domitília; Soares, Amadeu; Rocha, Rui. "Optimum water temperature boosts depuration efficiency changing oxidative stress status of different bivalve species". Trabalho apresentado em Aquaculture Europe, 2019.
  5. Pereira, Vitória; Ofoegbu, Pearl; Pires, Sílvia; Rodrigues, Andreia C. M.; Bem-Haja, Pedro; Almeida, Hugo; Cabral, Marina; et al. "Temperature effects on the depuration and shelf-life of Ruditapes decussatus from class C areas, to ensure food quality and safety". Trabalho apresentado em 3rd International Conference on Food Contaminants - Challenges in Risk Assessment, 2019.
  6. Pires, Sílvia; Martins, Diogo; Rodrigues, Andreia C. M.; Ofoegbu, Pearl; Pereira, Vitória; Pacheco, Mário; Costa, Ana P. L.; Soares, Amadeu; Rocha, Rui. "Quality and safety of cockles can be affected by harvesting and transport techniques". Trabalho apresentado em 3rd International Conference on Food Contaminants - Challenges in Risk Assessment, 2019.
  7. Rodrigues, Andreia C. M.; Pires, Sílvia; Costa, Ana P. L.; Pereira, Vitória; Ofoegbu, Pearl; Bettencourt, Filipa; Matias, Domitília; et al. "Water temperature affects differently the depuration and oxidative stress status of two bivalve species". Trabalho apresentado em 3rd International Conference on Food Contaminants, 2019.
  8. Rocha, Rui; Rodrigues, Andreia C. M.; Bem-Haja, Pedro; Pereira, Vitória; Costa, Ana P. L.; Marques, Catarina; Pacheco, Mário; Soares, Amadeu. "Ruditapes decussatus oxidative damage during commercialization period after a depuration process under different temperatures". Trabalho apresentado em Aquaculture 2019, World Aquaculture Society, 2019.
  9. Costa, Ana P. L.; Matos, Daniel; Rodrigues, Andreia C. M.; Pereira, Vitória; Pires, Sílvia; Bettencourt, Filipa; Matias, Domitília; Soares, Amadeu; Rocha, Rui. "Biochemical status of Solen marginatus harvested in class C areas, after a depuration process testing water temperature and organism positioning in tanks". Trabalho apresentado em ICFC - International Conference on Food Contaminants, 2019.
  10. Braga, Ana; Camacho, Carolina; Pereira, Vitória; Marçal, Raquel; Marques, Ana; Guilherme, Sofia; Marques, António; et al. "Accumulation and Biotransformation of algal, bacterial and cyanobacterial toxins in aquatic trophic chains". Trabalho apresentado em 18th International Conference on Harmful Algae – ICHA, 2018.
  11. Pereira, Vitória; Marques, Ana; Pereira, Ricardo; Pousão-Ferreira, Pedro; Barata, Marisa; Pereira, Patrícia; Pacheco, Mário. "Evidence towards a higher genotoxicity of inorganic mercury in fish (Diplodus sargus) comparing to the organic form - a paradigm shift?". Trabalho apresentado em 24th International Sustainable Development Research Society Conference, ACTION FOR A SUSTAINABLE WORLD: FROM THEORY TO PRACTICE, 2018.
  12. Braga, Ana; Camacho, Carolina; Pereira, Vitória; Marçal, Raquel; Marques, Ana; Guilherme, Sofia; Marques, António; et al. "Impact of climate change drivers on toxin contamination and genotoxicity in Mytilus galloprovincialis: combined effects of warming, acidification and harmful algal blooms". Trabalho apresentado em SETAC Europe 28th Anual Meeting: Responsible and Innovative Research for Environmental Quality, 2018.
  13. Pereira, Vitória; Marques, Ana; Gaivão, Isabel; Rego, Andreia; Abreu, Helena; Pereira, Rui; Santos, Maria Ana; Guilherme, Sofia; Pacheco, Mário. "Protective effects of seaweed feed supplementation against a genotoxic challenge in gilthead seabream (Sparus aurata)". Trabalho apresentado em VIII Jornadas de Genética e Biotecnologia, 2016.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2021/07/23 A cost-effective depuration process: how microencapsulated diets can improve bivalve valorization for global food security Animal Health Symposium - Unlocking Aquaculture Potential
CIIMAR (Matosinhos, Portugal)
2021/07/08 Squaring the circle of bivalves' valorization: how to ensure food safety preserving nutritional features? Research Summit 2021
University of Aveiro (Aveiro, Portugal)
2020/06/26 Squaring the circle of bivalves' valorization: how to ensure food safety preserving nutritional features? Research Summit 2020
University of Aveiro (Aveiro, Portugal)
2019/03 Optimization of depuration process of Ruditapes decussatus produced in C-grade areas to legally commercialization values Aquaculture 2019, World Aquaculture Society
(Estados Unidos)
2019 Cerastoderma edule: um alimento nutritivo ou um risco para a saúde pública? Workshop em Procedimentos de Cultura de Berbigão
(Aveiro, Portugal)
2019 Marine bivalves produced in aquaculture: a nutritious food source or a potential public health risk? ICFC - International Conference on Food Contaminants Challenges on Risk Assessment
(Aveiro, Portugal)
2019 Cockles harvesting, transport and packaging: how to improve the quality of product in consumers table? Aquaculture Europe 2019
(Berlin, Alemanha)
2018/06 Climate change drivers impacts on marine biotoxins contamination and genotoxicity in Mytilus galloprovincialis: combining the effects of warming, acidification and harmful algal blooms XIII Reunión Ibérica de Algas Tóxicas y biotoxinas marinas
(Espanha)