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Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Ana Sofia Oliveira

Nomes de citação

  • Oliveira, Ana Sofia

Identificadores de autor

Ciência ID
1A1D-5D1D-9236
ORCID iD
0000-0002-4373-9804

Endereços de correio eletrónico

  • assoliveira@ucp.pt (Profissional)
  • ucp-asoliveira@amyris.com (Profissional)

Moradas

  • Rua Diogo Botelho, 4169-005, Porto, Porto, Portugal (Profissional)

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2020/09 - 2023
Em curso
Biotecnologia (Doutoramento)
Especialização em Food Science and Engineering
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Development of peptide-rich extracts from yeast by-products for nutraceutical applications" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2012 - 2014
Concluído
Toxicologia Analítica Clínica e Forense (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
"Psychoactive substances present in legal highs acquired in smartshops or via Internet: chemical characterization and in vitro cytotoxicity studies of Kratom (Mitragyna speciosa)" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2009 - 2012
Concluído
Química (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Development of an analytical methodology for the determination of emerging pollutants: study of haloacetic acids in treated water" (TESE/DISSERTAÇÃO)
14
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2016/02 - 2019/02 Investigador (Investigação) REQUIMTE Unidade de Ciências Biomoleculares Aplicadas, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2019/03 - Atual Lab assistant & PhD student Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2015/04 - 2015/12 Quality control & Lab assistant Fuchs Lubrificantes Unipessoal Lda., Portugal
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Ana Lopes; Azevedo-Silva, J.; ERDEM ÇARSANBA; Pintado, M.; Oliveira, Ana Sofia; CMH Ferreira; Joana Odila Pereira; Ana P. Carvalho; Oliveira C.. "Peptide extract from spent yeast improves resistance of Saccharomyces cerevisiae to oxidative stress". Applied Microbiology and Biotechnology 107 11 (2023): 3405-3417. http://dx.doi.org/10.1007/s00253-023-12514-3.
    Publicado • 10.1007/s00253-023-12514-3
  2. Margarida Faustino; Carla F. Pereira; Joana Durão; Oliveira, Ana Sofia; Joana Odila Pereira; Carlos Ferreira; Manuela E. Pintado; Ana P. Carvalho. "Effect of drying technology in Saccharomyces cerevisiae mannans: Structural, physicochemical, and functional properties". Food Chemistry 412 (2023): 135545-135545. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.135545.
    Publicado • 10.1016/j.foodchem.2023.135545
  3. Eduardo Costa; Oliveira, Ana Sofia; Sara Silva; Alessandra Braga Ribeiro; Carla F. Pereira; CMH Ferreira; Francisca Casanova; et al. "Spent Yeast Waste Streams as a Sustainable Source of Bioactive Peptides for Skin Applications". International Journal of Molecular Sciences 24 3 (2023): 2253-2253. http://dx.doi.org/10.3390/ijms24032253.
    Publicado • 10.3390/ijms24032253
  4. Oliveira, Ana Sofia; Joana Odila Pereira; CMH Ferreira; Margarida Faustino; Joana Durão; Ana Margarida Pereira; Carla Oliveira; Manuela E. Pintado; Ana P. Carvalho. "Spent Yeast Valorization for Food Applications: Effect of Different Extraction Methodologies". Foods (2022): https://www.mdpi.com/2304-8158/11/24/4002.
    Publicado • 10.3390/foods11244002
  5. Margarida Faustino; Joana Durão; Carla F. Pereira; Oliveira, Ana Sofia; Joana Odila Pereira; Ana M. Pereira; CMH Ferreira; Pintado, M.; Ana P. Carvalho. "Comparative analysis of mannans extraction processes from spent yeast saccharomyces cerevisiae". Foods 11 23 (2022): https://ciencia.ucp.pt/en/publications/0a7d85bf-e138-4e07-951d-53577e85288c.
    Publicado • 10.3390/foods11233753
  6. Oliveira, Ana Sofia; Joana Odila Pereira; CMH Ferreira; Margarida Faustino; Joana Durão; Pintado, M.; Ana P. Carvalho. "Peptide-rich extracts from spent yeast waste streams as a source of bioactive compounds for the nutraceutical market". Innovative Food Science and Emerging Technologies 81 (2022): https://doi.org/10.1016/j.ifset.2022.103148.
    Publicado • 10.1016/j.ifset.2022.103148
  7. Ferreira, Carlos; Pereira, Carla F.; Oliveira, Ana Sofia; Faustino, Margarida; Pereira, Ana M.; Durão, Joana; Pereira, Joana Odila; Pintado, Manuela E.; Carvalho, Ana P.. "A Step for the Valorization of Spent Yeast through Production of Iron–Peptide Complexes—A Process Optimization Study". Processes 10 8 (2022): 1464. http://dx.doi.org/10.3390/pr10081464.
    Publicado • 10.3390/pr10081464
  8. Oliveira, Ana Sofia; Ferreira, Carlos; Pereira, Joana Odila; Pintado, Manuela E.; Carvalho, Ana P.. "Spent brewer's yeast (Saccharomyces cerevisiae) as a potential source of bioactive peptides: An overview". International Journal of Biological Macromolecules 208 (2022): 1116-1126. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2022.03.094.
    Publicado • 10.1016/j.ijbiomac.2022.03.094
  9. Oliveira, Ana Sofia; CMH Ferreira; Joana Odila Pereira; Pintado, M.; Ana P. Carvalho. "Valorisation of protein-rich extracts from spent brewer’s yeast (Saccharomyces cerevisiae)". Biomass Conversion and Biorefinery (2022): 1-58. https://ciencia.ucp.pt/en/publications/94d9869b-61bc-49b5-9eb8-453ebda9299c.
    Publicado • 10.1007/s13399-022-02636-5
  10. Filipa Amaro; Joana Almeida; Oliveira, Ana Sofia; Isabel Furtado; Maria de Lourdes Bastos; Guedes de Pinho P.; Joana Isabel Monteiro Pinto. "Impact of Cork Closures on the Volatile Profile of Sparkling Wines during Bottle Aging". Foods 11 3 (2022): 293-293. http://dx.doi.org/10.3390/foods11030293.
    Publicado • 10.3390/foods11030293
  11. Isabel Furtado; Paulo Lopes; Oliveira, Ana Sofia; Filipa Amaro; Maria de Lourdes Bastos; Miguel Cabral; Guedes de Pinho P.; Joana Isabel Monteiro Pinto. "The Impact of Different Closures on the Flavor Composition of Wines during Bottle Aging". Foods 10 9 (2021): 2070-2070. http://dx.doi.org/10.3390/foods10092070.
    Publicado • 10.3390/foods10092070
  12. Furtado, Isabel; Oliveira, Ana Sofia; Amaro, Filipa; Lopes, Paulo; Cabral, Miguel; Bastos, Maria de Lourdes; Guedes de Pinho, Paula; Pinto, Joana. "Volatile profile of cork as a tool for classification of natural cork stoppers". Talanta 223 (2021): 121698. http://dx.doi.org/10.1016/j.talanta.2020.121698.
    Publicado • 10.1016/j.talanta.2020.121698
  13. Baião, Luís F.; Oliveira, Ana Sofia; Gonçalves, Amparo; Guedes de Pinho, P.; Valente, Luisa M.P.; Cunha, Luís M.. "Analysis of volatile compounds in Paracentrotus lividus by HS-SPME/GS-MS and relation to its sensorial properties". LWT 130 (2020): 109629. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109629.
    Publicado • 10.1016/j.lwt.2020.109629
  14. Oliveira, Ana Sofia; Furtado, Isabel; Bastos, Maria de Lourdes; Guedes de Pinho, Paula; Pinto, Joana. "The influence of different closures on volatile composition of a white wine". Food Packaging and Shelf Life 23 (2020): 100465. http://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2020.100465.
    Publicado • 10.1016/j.fpsl.2020.100465
  15. Pinto, Joana; Oliveira, Ana Sofia; Lopes, Paulo; Roseira, Isabel; Cabral, Miguel; Bastos, Maria de Lourdes; Guedes de Pinho, Paula. "Characterization of chemical compounds susceptible to be extracted from cork by the wine using GC-MS and 1H NMR metabolomic approaches". Food Chemistry 271 (2019): 639-649. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.07.222.
    Publicado • 10.1016/j.foodchem.2018.07.222
  16. Pinto J; Oliveira, Ana Sofia; Azevedo J; De Freitas V; Lopes P; Roseira I; Cabral M; Guedes de Pinho P. "Assessment of oxidation compounds in oaked Chardonnay wines: A GC-MS and 1H NMR metabolomics approach.". Food chemistry (2018): http://europepmc.org/abstract/med/29622187.
    Publicado • 10.1016/j.foodchem.2018.02.156
  17. Oliveira, Ana Sofia; Sónia Fraga; Félix Carvalho; Ana Margarida Araújo; Cristiana Costa Pereira; João Paulo Teixeira; Maria de Lourdes Bastos; Paula Guedes de Pinho. "Chemical characterization and in vitro cyto- and genotoxicity of ‘legal high’ products containing Kratom (Mitragyna speciosa)". Forensic Toxicology 34 2 (2016): 213-226. https://doi.org/10.1007%2Fs11419-015-0305-6.
    Publicado • 10.1007/s11419-015-0305-6
Poster em conferência
  1. Oliveira, Ana Sofia; CMH Ferreira; Joana Odila Pereira; Sara Silva; Eduardo Costa; Pintado, M.; Ana P. Carvalho. "Iron-peptide complexes from spent yeast: evaluation of iron absorption using Caco-2 model". Trabalho apresentado em 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health, 2022.
  2. Oliveira, Ana Sofia; CMH Ferreira; Joana Odila Pereira; Pintado, M.; Ana P. Carvalho. "Iron complexation using spent yeast peptides for human supplementation". Trabalho apresentado em 5th Food structure and Functionally Symposium, 2022.
  3. Ana Sofia Oliveira; CMH Ferreira; Joana Odila Pereira; Pintado, M.; Ana P. Carvalho. "Peptide-rich extracts from spent yeast waste streams as a source of bioactive compounds for nutraceutical market". 2021.
  4. Oliveira, Ana Sofia; Nelson Mota de Carvalho; CMH Ferreira; Joana Odila Pereira; Pintado, M.; Madureira A. R.; Ana P. Carvalho. "Peptide-rich extracts from spent yeast as potential microbiota modulators". Trabalho apresentado em Microbiotech21, 2021.
  5. Oliveira, Ana Sofia; J. Pinto; P. Lopes; M. Cabral; M.L. Bastos; D. Dias da Silva; P. Guedes de Pinho. "Anticancer potential of semi-volatile compounds present in cork: Cytotoxic mixture effects in human colorectal adenocarcinoma cells". Trabalho apresentado em Eutotox 2018: Toxicology out of the box, 2018.
    10.1016/j.toxlet.2018.07.041
  6. Oliveira, Ana Sofia; Joana Pinto; Paulo Lopes; Miguel Cabral; Maria de Lourdes Bastos; Paula Guedes de Pinho. "Corkplus - Contribution of cork stoppers for chemical and sensory properties of bottled wine". Trabalho apresentado em UCIBIO Annual Meeting, 2018.
  7. Joana Pinto; Oliveira, Ana Sofia; Paulo Lopes; Isabel Roseira; Miguel Cabral; Paula Guedes de Pinho. "Characterization of chemical compounds in natural cork stoppers from different geographic origins by GC-MS and 1H NMR techniques: a metabolomic approach". Trabalho apresentado em 10th In Vino Analytica Scientia Symposium, 2017.
  8. Oliveira, Ana Sofia; Sónia Fraga; Félix Carvalho; Cristiana Costa Pereira; João Paulo Teixeira; Maria de Lourdes Bastos; Paula Guedes de Pinho. "Chemical composition in vitro cytotoxicity and genotoxicity of Kratom commercial products". Trabalho apresentado em Eurotox 2015: 51st Congress of the European Societies of Toxicology, 2015.
  9. Oliveira, Ana Sofia; Carlos Gonçalves; Paulo Almeida; Maria de Fátima Alpendurada. "Study of haloacetic acids in treated waters using HILIC chromatography and tandem mass.". Trabalho apresentado em 7th European Conference on Pesticides and Related Organic Micropollutants in the Environment and 13th Symposium on Chemistry and Fate of Modern Pesticides, 2012.

Propriedade Intelectual

Pedido provisório de patente
  1. 2022. "Compositions and methods for using previously cultured cells (No. US63/429,893)".
    Protegido
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2022 Study on peptides extraction methodologies from spent yeast: a sustainable approach INSURE.Hub
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia (Porto, Portugal)
2018 Volatile compounds in Paracentrotus lividus gonads related to its sensory properties 48th Conference of the West European Fish Technologists' Association
(Lisboa, Portugal)
2015 Chemical analysis of legal high products containing Kratom (Mitragyna speciosa) sold in smartshops or on the Internet. IJUP´15: 8º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
(Porto, Portugal)
2015 Chemical analysis and in vitro cytotoxicity of Kratom (Mitragyna speciosa) Reunião Anual da XLV Sociedade Portuguesa de Farmacologia, XXXIII Reunião de Farmacologia Clínica e XLV Reunião de Toxicologia
(Lisboa, Portugal)