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Holds a MSc in Bioengineering by the Faculty of Engineering of the University of Porto. Developed her master thesis on the encapsulation of a natural antioxidant into biopolymer microparticles. In 2016 worked as a Junior Scientist at Vitasquare (Netherlands), a biotechnology company specialized in spray-dried ingredients. In 2017 participated in a research project within the circular economy concept. She was a Process Engineer for Infant Nutrition and Healthy Cereal Solutions at Nestlé. Currently Reasearch Assistant and PhD student at the ALCHEMY project, on the valorization of by-products and development of innovative and functional food and cosmetic products.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Francisca Casanova Bastos

Nomes de citação

  • Casanova, Francisca
  • Bastos, FCC

Identificadores de autor

Ciência ID
0E1C-A786-E4B3
ORCID iD
0000-0001-7570-0384

Endereços de correio eletrónico

  • franciscacasanovacb@gmail.com (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Bioprodutos Biomateriais

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2020/09 - 2024/01
Concluído
Biotecnologia (Doutoramento)
Especialização em FOOD SCIENCE AND ENGINEERING
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Design of Cellulose Based Micro- and Nanostructures for Encapsulation and Controlled Release of Lipophilic Biomolecules" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2010/09 - 2015/07
Concluído
Bioengenharia (Mestrado integrado)
Especialização em Engenharia Biológica
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
"Encapsulation of Rosmarinic Acid Into Biopolymer-Based Microparticles for Topical Delivery" (TESE/DISSERTAÇÃO)
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Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/11/01 - Atual Assistente de Investigação (carreira) (Investigação) Biorbis Unipessoal LDA, Portugal
2019/05 - 2023/09/30 Assistente de Investigação (carreira) (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2017/05 - 2017/10 Estagiário de Investigação (Investigação) Universidade de Aveiro, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2017/10 - 2019/05 Empresa Nestle Portugal S A, Portugal
2016/01 - 2017/01 Empresa VITASQUARE B.V., Países Baixos
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2017/05 - 2017/10 Agroforwealth - Biorefinação de sub-produtos agrícolas e florestais: uma estratégia de valorização de recursos para o bem estar social e a sustentabilidade
CENTRO-01-0145-FEDER-000001
Bolseiro de Mestrado

Projeto

Designação Financiadores
2019/05 - Atual ALCHEMY - Capturing High Value from Industrial Fermentation BioProduts
POCI-01-0247-FEDER-027578
Lab Assistant; PhD Student
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Ribeiro, Alessandra B.; Moreira, Helena; Pereira, Sofia I.A.; Godinho, Mariana; Sousa, Ana Sofia da Silva; Castro, Paula; Pereira, Carla F.; et al. "Bio-based superabsorbent hydrogels for nutrient release". Journal of Environmental Chemical Engineering (2024): 112031. http://dx.doi.org/10.1016/j.jece.2024.112031.
    10.1016/j.jece.2024.112031
  2. Araújo, Liliana; Adriana R. Machado; RAMOS, ÓSCAR; Casanova, Francisca; Sousa, Sérgio; Ribeiro, Alessandra; Vieira, Eduarda ; Manuela Pintado; Moreira, Patrícia. "Implementation of a Circular Bioeconomy: Obtaining Cellulose Fibers Derived from Portuguese Vine Pruning Residues for Heritage Conservation, Oxidized with TEMPO and Ultrasonic Treatmen". AGRICULTURE 13 10 (2023): https://doi.org/10.3390/agriculture13101905.
  3. Ricardo Freixo; Francisca Casanova; Alessandra B. Ribeiro; Carla F. Pereira; Eduardo M. Costa; Manuela E. Pintado; Óscar L. Ramos. "Extraction methods and characterization of cellulose fractions from a sugarcane by-product for potential industry applications". Industrial Crops and Products 197 (2023): 116615-116615. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2023.116615.
    10.1016/j.indcrop.2023.116615
  4. Eduardo Costa; Sara Silva; Carla F. Pereira; Alessandra Braga Ribeiro; Francisca Casanova; Ricardo Freixo; Pintado, M.; Óscar L. Ramos. "Carboxymethyl Cellulose as a Food Emulsifier: Are Its Days Numbered?". Polymers 15 10 (2023): 2408-2408. http://dx.doi.org/10.3390/polym15102408.
    10.3390/polym15102408
  5. Francisca Casanova; Carla F. Pereira; Alessandra B. Ribeiro; Eduardo M. Costa; Ricardo Freixo; Pedro M. Castro; João C. Fernandes; Manuela Pintado; Óscar L. Ramos. "Design of Innovative Biocompatible Cellulose Nanostructures for the Delivery and Sustained Release of Curcumin". Pharmaceutics (2023): https://doi.org/10.3390/pharmaceutics15030981.
    10.3390/pharmaceutics15030981
  6. Francisca Casanova; Ricardo Freixo; Carla F. Pereira; Alessandra B. Ribeiro; Eduardo M. Costa; Manuela E. Pintado; Óscar L. Ramos. "Comparative Study of Green and Traditional Routes for Cellulose Extraction from a Sugarcane By-Product". Polymers (2023): https://doi.org/10.3390/polym15051251.
    10.3390/polym15051251
  7. Eduardo Costa; Ana Sofia Oliveira; Sara Silva; Alessandra Braga Ribeiro; Carla F. Pereira; CMH Ferreira; Francisca Casanova; et al. "Spent Yeast Waste Streams as a Sustainable Source of Bioactive Peptides for Skin Applications". International Journal of Molecular Sciences 24 3 (2023): 2253-2253. http://dx.doi.org/10.3390/ijms24032253.
    10.3390/ijms24032253
  8. Araújo, L.; Machado, A.R.; Sousa, S.; Ramos, Ó.L.; Ribeiro, A.B.; Casanova, F.; Pintado, M.E.; Vieira, E.; Moreira, P.. "Implementation of a Circular Bioeconomy: Obtaining Cellulose Fibers Derived from Portuguese Vine Pruning Residues for Heritage Conservation, Oxidized with TEMPO and Ultrasonic Treatment". Agriculture (Switzerland) 13 10 (2023): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85175065075&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/agriculture13101905
  9. Casanova, F.; Pereira, C.F.; Ribeiro, A.B.; Castro, P.M.; Freixo, R.; Martins, E.; Tavares-Valente, D.; et al. "Biological Potential and Bioaccessibility of Encapsulated Curcumin into Cetyltrimethylammonium Bromide Modified Cellulose Nanocrystals". Pharmaceuticals 16 12 (2023): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85180730882&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/ph16121737
  10. Eduardo Costa; Carla F. Pereira; Alessandra Braga Ribeiro; Casanova, Francisca; Ricardo Freixo; Manuela Pintado; Oscar L Ramos. "Characterization and Evaluation of Commercial Carboxymethyl Cellulose Potential as an Active Ingredient for Cosmetics". Applied Sciences (2022): https://www.mdpi.com/2076-3417/12/13/6560.
    10.3390/app12136560
  11. Casanova, Francisca; Pereira, Carla F.; Ribeiro, Alessandra B.; Freixo, Ricardo; Costa, Eduardo; Pintado, Manuela E.; Fernandes, João C.; Ramos, Óscar L.. "Novel micro-and nanocellulose-based delivery systems for liposoluble compounds". (2021): http://hdl.handle.net/10400.14/35671.
    10.3390/nano11102593
  12. Van Kerrebroeck, Simon; Bastos, Francisca Casanova C.; Harth, Henning; De Vuyst, Luc. "A low pH does not determine the community dynamics of spontaneously developed backslopped liquid wheat sourdoughs but does influence their metabolite kinetics". International Journal of Food Microbiology 239 (2016): 54-64. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2016.07.019.
    10.1016/j.ijfoodmicro.2016.07.019
  13. Casanova, F.; Estevinho, B.N.; Santos, L.. "Preliminary studies of rosmarinic acid microencapsulation with chitosan and modified chitosan for topical delivery". Powder Technology 297 (2016): 44-49. http://dx.doi.org/10.1016/j.powtec.2016.04.014.
    10.1016/j.powtec.2016.04.014
  14. Francisca Casanova; Lúcia Silveira Santos. "Encapsulation of cosmetic active ingredients for topical application - a review". (2016): https://hdl.handle.net/10216/104607.
    10.3109/02652048.2015.1115900
Poster em conferência
  1. R. Freixo; Alessandra Braga Ribeiro; Eduardo Costa; Casanova, Francisca; Carla F. Pereira; Pintado, M.; Oscar L Ramos. "Cello-oligosaccharides from sugarcane bagasse and their emerging potential as prebiotic agents". 2022.
  2. Casanova, Francisca. "Design of Cellulose Based Micro and Nanostructures for Encapsulation and Release of Curcumin". Trabalho apresentado em European Biotechnology Congress 2022, 2022.
  3. Casanova, Francisca. "Design of green routes for cellulose extraction from a sugarcane by-product". Trabalho apresentado em 6th Green and Sustainable Chemistry Conference, 2021.
  4. Casanova, Francisca. "Sugarcane as a sustainable source of biologically active carboxymethyl cellulose". Trabalho apresentado em Microbiotec, 2021.
  5. Casanova, Francisca. "Cellulose from sugarcane bagasse as a potential prebiotic agent". Trabalho apresentado em Microbiotec, 2021.
  6. R. Freixo; Casanova, Francisca; Alessandra Braga Ribeiro; Carla F. Pereira; Eduardo Costa; Oscar L Ramos. "Evaluation of different acid hydrolysis in sugarcane bagasse for cellulose-rich extract production". 2021.
  7. R. Freixo; Alessandra Braga Ribeiro; Casanova, Francisca; Carla F. Pereira; Eduardo Costa; Pintado, M.; Oscar L Ramos. "Sugarcane bagasse cello-oligosaccharides as prebiotic agents". 2021.
  8. Francisca Casanova; Berta Nogueiro Estevinho; Lúcia Silveira Santos. "Encapsulation Of Rosmarinic Acid Into Chitosan and Modified Chitosan Microparticles for Topical Delivery". Trabalho apresentado em Encontro de Investigação Jovem IJUP, 2015.
Resumo em conferência
  1. Casanova, Francisca. "Sustainable Autohydrolysis and Bleaching Processing for Cellulose Extraction from a Sugarcane By-Product". Trabalho apresentado em Circular Economy: Make it Happen, Porto, 2022.
    Publicado
Tese / Dissertação
  1. Francisca Casanova Cerqueira Bastos. "Encapsulation of Rosmarinic Acid Into Biopolymer-Based Microparticles for Topical Delivery". Mestrado, 2015. https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/88926.

Outros

Outra produção
  1. Bio-Based Superabsorbent Hydrogels for Nutrient-Controlled Release. 2023. Ribeiro, A.B.; Moreira, H.; Pereira, S.I.A.; Godinho, M.; Castro, P.M.L.; Pereira, C.F.; Casanova, F.; et al. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85175142601&partnerID=MN8TOARS.
    10.2139/ssrn.4607745
Distinções

Prémio

2022 Presentation Recognition - 2nd Prize
Smart Waste Young Professionals, Portugal