???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
Rui Dias Costa

Citation names

  • Dias Costa, Rui
  • Costa, Rui Dias

Author identifiers

Ciência ID
841F-1491-CB47
ORCID iD
0000-0003-4681-9276
Scopus Author Id
58625538100

Email addresses

  • ruiacosta@utad.pt (Professional)
Education
Degree Classification
2023/12/14 - 2023/12/14
Concluded
Application Method ETHOS X - Total Fat (Curso de Especialização Tecnológica)
UNICAM SISTEMAS ANALITICOS, Portugal
2023/06/15 - 2023/07/07
Concluded
Compostos Fenólicos: Propriedades e Aplicações (Curso de Especialização Tecnológica)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2022/07/14 - 2022/07/14
Concluded
Requisitos Gerais de Competência para Laboratórios: NP EN ISO/IEC 17025:2018 e Guias IPAC Aplicáveis. Certificado N.º 0284/2022. (Curso de Especialização Tecnológica)
RELACRE - Associação de Laboratórios Acreditados de Portugal, Portugal
2022/06/15 - 2022/07/07
Concluded
HPLC - uso da técnica cromatográfica na análise de matrizes alimentares e de sub-produtos (Curso de Especialização Tecnológica)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2022/03/02 - 2022/03/04
Concluded
Webinar de Escrita Científica “Princípios Gerais para Obter uma Publicação Científica (Curso de Especialização Tecnológica)
ReadytoPub, Portugal
2019/02/07 - 2019/11/25
Concluded
Técnico Superior de Segurança no Trabalho (Pós-Graduação)
Instituto Politécnico da Guarda, Portugal
17
2019/03/02 - 2019/04/01
Concluded
Estágio Laboratorial - Laboratório de Fitoquímicos (Curso de Especialização Tecnológica)
Major in Ciências da Vida e do Ambiente
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2018/06/14 - 2018/06/14
Concluded
BioNumerics 6.6 (Curso de Especialização Tecnológica)
Fundação da Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa, Portugal
2015/11/09 - 2015/12/15
Concluded
Certificado de Competências Pedagógicas (Curso de Especialização Tecnológica)
Comunilog, Portugal
4
2014/11/02 - 2015/02/25
Concluded
Curso de Formação Profissional de Agente, Corretor de Seguros ou Mediador ou de Resseguros - Ramos Não Vida e Vida (Curso de Especialização Tecnológica)
Associação Portuguesa de Seguradores, Portugal
2012/09/05 - 2014/12/15
Concluded
Segurança Alimentar (Mestrado)
Major in Ciências Agrárias
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
""Ocorrência de Enterobacteriaceae, E. coli e E. coli O157 em pele e carcaças de suínos abatidos em Matadouro"" (THESIS/DISSERTATION)
16
2009/09/21 - 2012/07/11
Concluded
Ciência Alimentar (Licenciatura)
Major in Ciências da Vida e do Ambiente
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
13
2012/01 - 2012/06
Concluded
Estágio laboratorial (Curso de Especialização Tecnológica)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
18
2003/09 - 2009/06
Concluded
Científico-Humanístico de Ciências e Tecnologias (Ensino secundário)
Major in Científico-Humanístico de Ciências e Tecnologias
Escola Secundária São Pedro, Portugal
13
Affiliation

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2016/06/01 - 2017/10/31 Técnico Superior de Segurança Alimentar Associação Miguel Torga, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2022/01/01 - Current Estudante de Doutoramento em Ciências Químicas e Biológicas Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2019/08/05 - 2021/12/30 Técnico Superior de Segurança Alimentar Associação Miguel Torga, Portugal
2017/11/01 - 2018/11/30 Bolseiro de Investigação do Projeto Innovine & Wine Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
2015/03/02 - 2015/06/30 Bolseiro de Investigação do Projeto Sambucus Fresh Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
Projects

Grant

Designation Funders
2017/11/01 - 2018/11/30 Projeto Innovine & Wine
Projeto Innovine & Wine
Research Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
2015/03/02 - 2015/06/30 Projeto Sambucus Fresh
SambucusFRESH n.º 23109
Research Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Concluded
Outputs

Publications

Conference poster
  1. Dias Costa, Rui. Corresponding author: Dias Costa, Rui. "Grape Stem's Potential: A Novel Reservoir of Phenolic Compounds Offering Antioxidant and Anti-Aging Properties.". Paper presented in IV Jornadas de Enologia., 2023.
  2. Dias Costa, Rui. "Preliminary study of the phenolic composition, antioxidant and antimicrobial activity of wine byproducts from the Dão Region.". Paper presented in IV Jornadas de Enologia., 2023.
  3. Dias Costa, Rui. Corresponding author: Dias Costa, Rui. "Could The "Eternal Fountain of Youth" Be Found In Oenological Waste? A Case Study Of Região Demarcada do Douro.". Paper presented in Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química. 24-26 de julho de 2023., 2023.
  4. Dias Costa, Rui. Corresponding author: Dias Costa, Rui. "Unleashing Winemaking's Hidden Power: By-Products As Antioxidant-Rich Bioactive Sources.". Paper presented in 3rd World Science & Wine: Sustainability of wine production and food systems in the Mediterranean region. Associação das empresas do Vinho do Porto., 2023.
  5. Dias Costa, Rui. Corresponding author: Dias Costa, Rui. "Muffins fortified with grape pomace from the Douro region: evaluation of antioxidant capacity, phenolic composition, and sensorial characteristics.". Paper presented in EliteSci - Student Conference - Colégio Doutoral da UTAD, 2023.
  6. Dias Costa, Rui. Corresponding author: Dias Costa, Rui. "Folgasão variety: Evaluation of grape stems, grape pomace, and vine shoots extraction efficiency.". Paper presented in Dare2change – Innovation – Driven Agrifood Bussiness., 2023.
  7. Dias Costa, Rui. Corresponding author: Dias Costa, Rui. "Could grape pomace be considered a good raw material for the muffin’s enrichment?". Paper presented in Dare2change – Innovation – Driven Agrifood Bussiness., 2023.
  8. Dias Costa, Rui. Corresponding author: Dias Costa, Rui. "Prunus lusitanica L. fruits as factories of compounds with bioactive potential.". Paper presented in Dare2change – Innovation – Driven Agrifood Bussiness., 2023.
  9. Dias Costa, Rui. Corresponding author: Dias Costa, Rui. "Phytochemical evaluation, antioxidant, and anti-aging capacities of honey from Pittosporum undulatum Vent., naturalized in the Azores Archipelago.". Paper presented in Dare2change – Innovation – Driven Agrifood Bussiness., 2023.
  10. Dias Costa, Rui. "Muffins fortified with grape pomace from the Douro region: evaluation of antioxidant capacity, phenolic composition, and sensorial characteristics.". Paper presented in VI Jornadas de Engenharia Agronómica., 2022.
  11. Dias Costa, Rui. "Chemical characterization and antioxidant capacity of Azores endemic and naturalized plant leaves: A circular valorization of agricultural side-streams.". Paper presented in VI Jornadas de Engenharia Agronómica., 2022.
  12. Dias Costa, Rui. "Phenolic composition and antioxidant capacity of vine shoots from the Douro region.". Paper presented in Encontro de Ciência 22, 2022.
  13. Dias Costa, Rui. "The use of natural antioxidants from edible flowers as potential substitute of synthetic antioxidants in food industry.". Paper presented in Encontro de Ciência 22, 2022.
  14. Dias Costa, Rui. "Evaluation of oenological properties of natural Saccharomyces cerevisiae for production of Douro Region wines". Paper presented in International Congress on Grapevine and Wine Sciences in Logroño, 2018.
  15. Costa, Rui. ""The WM&B_Lab yeast culture collection: biodiversity of non Saccharomyces as a source for the development of new starter-cultures."". Paper presented in International Congress on Grapevine and Wine Sciences in Logroño, 2018.
    Assistant staff
  16. Costa, Rui. ""Evaluation of oenological proprieties of natural Saccharomyces cerevisiae for production of Douro Region wines."". Paper presented in International Congress on Grapevine and Wine Sciences in Logroño, 2018.
    Assistant staff
  17. Costa, Rui. ""Ocorrência de Salmonella spp. em carcaças e pele de suínos abatidos em matadouro."". Paper presented in Jornadas de Segurança Alimentar e Saúde Pública., 2015.
    Assistant staff
  18. Costa, Rui. ""Contaminação por Enterobacteriaceae e E. coli da pele e carcaças de suíno ao abate. Relação com o tempo de permanência na abegoaria, o nível de sujidade fecal da pele e a ordem de abate."". Paper presented in Jornadas de Segurança Alimentar e Saúde Pública., 2015.
    Assistant staff
  19. Costa, Rui. ""Salmonella sp. in pigs' skin, external and internal carcass surface at slaughterhouse. Epidemiology and control of hazards in production chain"". Paper presented in SafePork. One health approach under a concept of farm to fork, 2015.
    Assistant staff
  20. Costa, Rui. ""In the slaughterhouse, how can the first carcasses be more contaminated with Enterobacteriaceae and E.coli than the last ones?"". Paper presented in SafePork. One health approach under a concept of farm to fork, 2015.
    Assistant staff
  21. Costa, Rui. ""Could skin level cleanness be an indicator of Salmonella in slaughtered pigs?"". Paper presented in Annual Scientific Conference and Annual General Meeting of the European College of Veterinary Public Health Evidence-informed decision-making within Veterinary Public Health, 2014.
    Assistant staff
  22. Costa, Rui. ""Effect of lairage on Enterobacteriaceae level on skin and carcass of slaughtered swine"". Paper presented in Annual Scientific Conference and Annual General Meeting of the European College of Veterinary Public Health Evidence-informed decision-making within Veterinary Public Health, 2014.
    Assistant staff
Journal article
  1. Costa, Rui Dias; Domínguez-Perles, Raúl; Abraão, Ana; Gomes, Véronique; Gouvinhas, Irene; Barros, Ana Novo. "Exploring the Antioxidant Potential of Phenolic Compounds from Winery By-Products by Hydroethanolic Extraction". Molecules 28 18 (2023): 6660. http://dx.doi.org/10.3390/molecules28186660.
    10.3390/molecules28186660
  2. Rui Dias Costa; Vanessa Silva; Ana Leite; Margarida Saraiva; Teresa Teixeira Lopes; Patrícia Themudo; Joana Campos; Madalena Vieira-Pinto. "Salmonella spp., Escherichia coli and Enterobacteriaceae Control at a Pig Abattoir: Are We Missing Lairage Time Effect, Pig Skin, and Internal Carcass Surface Contamination?". Foods (2023): https://doi.org/10.3390/foods12152910.
    10.3390/foods12152910
Report
  1. Dias Costa, Rui. 2012. "Estudo dos parâmetros químicos e físicos de cerejas de origem húngara".
Thesis / Dissertation
  1. Dias Costa, Rui. ""Ocorrência de Enterobacteriaceae, E. coli e E. coli O157 em pele e carcaças de suínos abatidos em Matadouro"". Master, Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, 2014.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2023/12/11 Enhancing Winery By-Products: Converting Residuals into High-Value Resources. I Seminar PhD in Chemical and Biological Sciences.
Escola de Ciências da Vida e do Ambiente (Vila Real, Portugal)
2023/11/22 Revealing the Antioxidant Potential of Phenolic Compounds Extracted from Grape Stems of the Região Demarcada do Douro. XXVII Encontro Luso-Galego de Química. 22th November, 2023.
Sociedade Portuguesa de Química (Porto, Portugal)
2023/11/17 Winery By-Products: Shifting from Waste to Valuable Resource. Inov4Agro Scholarship Researcher’s Day.
Inov4Agro (Vila Real, Portugal)
2023/10/25 Unveiling the Cosmetic Potential of Winery By-Products. 3rd Online Conference for Young Researchers 2022 - Circular Economy: Make It Happen
Smart Waste Young Professionals (Portugal)
2022/10/24 Evaluation of antioxidant capacity and phenolic composition of muffins fortified with grape pomace from the Douro region Encontro de Química dos Alimentos.
Sociedade Portuguesa de Química (Castelo Branco, Portugal)
2022/10/14 New approaches for the development of alternative foods based on vegetable and ocean sources. Innovation in Mediterranean Traditional Foods: novel products and processes (IMTF).
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
2022/05/19 Bioactive compounds from by-products of craft beers: Characterization and potential application. 2nd Online Conference for Young Researchers 2022 - Circular Economy: Make It Happen.
Smart Waste Young Professionals (Portugal)
2022/05/18 Phenolic composition and antioxidant capacity of grape pomace and grape stems from the Douro region. 2nd Online Conference for Young Researchers 2022 Circular Economy: Make It Happen.
Smart Waste Young Professionals (Portugal)
2022/05/18 Bioactive Compounds from Winery By-Products: An Innovative Strategy in Wound Management. 2nd Online Conference for Young Researchers 2022 - Circular Economy: Make It Happen.
Smart Waste Young Professionals (Portugal)

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2018/06/29 - Current Participação no Workshop Innovation Genomic Technologies
Seminar
Workshop Innovation Genomic Technologies
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2016/04/15 - Current Participação no Workshop Alergias, intolerâncias e doenças metabólicas
Seminar
Workshop Alergias, intolerâncias e doenças metabólicas
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2015/10/02 - Current Participação nas Jornadas de Segurança Alimentar e Saúde Pública
Seminar
Jornadas de Segurança Alimentar e Saúde Pública
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014/05/14 - Current Participação no Seminário: Biossegurança em ambiente laboratorial. Laboratórios de Nível de Biossegurança
Seminar
Biossegurança em ambiente laboratorial. Laboratórios de Nível de Biossegurança
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2018/11/07 - 2018/11/09 Participação no Congresso International Congress on Grapevine and Wine Sciences
Congress
International Congress on Grapevine and Wine Sciences
Universidad Internacional de la Rioja - Campus de Logrono, Spain
2013/10/16 - 2013/10/18 Participação nas IV Jornadas de Ciência Alimentar
Seminar
IV Jornadas de Ciência Alimentar
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Association member

Society Organization name Role
2014/05 - Current Presidente da Mesa de Assembleia - Associação Balance Opportunity
2013/09 - 2016/12 Tuna Académica da UTAD Relações Públicas

Consulting

Activity description Institution / Organization
2022/07 - 2022/07 Higiene e Segurança Alimentar no terceiro sector. Gerosad, Portugal
2022/04 - 2022/04 Higiene e Segurança Alimentar no terceiro sector.
2016/04 - 2016/04 Higiene e Segurança Alimentar em Instituições. Associação Aldeias de Mondim de Basto , Portugal
Distinctions

Award

2022 Muffins fortified with grape pomace from the Douro region: evaluation of antioxidant capacity, phenolic composition, and sensorial characteristics.
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro - Departamento de Engenharia Agronómica, Portugal
2022 Bioactive Compounds from Winery By-Products: An Innovative Strategy in Wound Management.