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Identification

Personal identification

Full name
Margarida Baleiras-Couto

Author identifiers

Ciência ID
6817-51C9-690C

Email addresses

  • margarida.couto@iniav.pt (Professional)

Telephones

Telephone
  • 261712500 (Professional)

Addresses

  • INIAV, I.P. - Unidade Estratégica de Investigação e Serviços de Biotecnologia e Recursos Genéticos. Viticulture and Enology Experiment Station. Quinta da Almoinha, Dois Portos, 2565-191, Dois Portos, Torres Vedras, Portugal (Professional)

Knowledge fields

  • Engineering and Technology
  • Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
Education
Degree Classification
1991/04/01 - 1995/11/09
Concluded
PhD (Doktor (PhD))
Universiteit Utrecht, Netherlands
"Development and implementation of molecular typing techniques for identification of food spoilage yeasts, ISBN 90-393-1301-6" (THESIS/DISSERTATION)
PhD
1989
Concluded
Engenharia Agro-Industrial (Food Industry Engineering) (Licenciatura)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
16,4 (out of 20)
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2014/01/30 - Current Auxiliary Researcher (Research) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2004/10/01 - 2007/05/31 Postdoc (Research) Universidade do Minho Centro de Biologia Molecular e Ambiental, Portugal
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2002/09/01 - 2004/08/31 Postdoc (Research) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
1991/04/01 - 1995/12/31 Researcher (Research) TNO Locatie Zeist, Netherlands
TNO Locatie Zeist, Netherlands
1989/10/01 - 1990/09/30 Researcher (Research) Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
1998/10/01 - 1999/03/31 Visiting Professor (University Teacher) Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
1996/03/01 - 1997/09/30 Invited Assistant Professor (University Teacher) Universidade Lusófona Associação para a Investigação e Desenvolvimento em Cognição e Computação Centrado nas Pessoas, Portugal
1990/10/18 - 1991/04/01 Trainee Assistant (University Teacher) Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2009/10/15 - 2017/08/31 Coordinator of the Viticulture and Enology Activity Campus - INIAV Pólo Dois Portos Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2007/06/29 - 2009/10/14 Environment Strategies and Policies development Agência Portuguesa do Ambiente, Portugal
2000/09/01 - 2002/08/31 Consultant Matesica SA, Portugal
1996/04/01 - 2000/06/05 Technical consultant /General Director Federação das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2021 - 2024/02/29 GrapeVision
PTDC/BIA-FBT/2389/2020
Researcher
Universidade do Porto Centro de Investigação em Biodiversidade e Recursos Genéticos, Portugal
Ongoing
2018 - 2022/08/31 Grapevine conservation and breeding improvement
PDR2020-784-042738
Researcher
Ongoing
2018 - 2022/03/31 Advancing wine yeast genomics - exploring the evolutionary dimensions of domestication and the emergence of virulence
PTDC/BIA-MIC/30785/2017
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal

Universidade do Minho, Portugal

Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2019 - 2021/06/30 Grape microbiome and wine characteristics: new implications of terroir
UID/MULTI/04046/2019
Principal investigator
Universidade de Lisboa Instituto de Biossistemas e Ciências Integrativas, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2016 - 2021/06/30 Strategic Project for Support of Wine Sector in Centro Region: Evaluation of agronomic and enologic behavior of recommended and autochthonous vine varieties with potential interest for CVR Lisboa region
PO CENTRO-04-3928-FEDER-000001
Researcher
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Ongoing
2012 - 2015/06/30 Desenvolvimento de um Biosensor para Rastreabilidade do Vinho da Região do Douro(WineBioCode)
PTDC/AGR-ALI/117341/2010
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Instituto de Biotecnologia e Bioengenharia, Portugal

Instituto de Engenharia de Sistemas e Computadores, Portugal

Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2007 - 2010/08/31 GENÓMICA APLICADA À TRACEABILIDADE DO VINHO PORTUGUÊS
PTDC/AGR-ALI/69516/2006
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2007 - 2010 GraoeGen06 - Management & conservation of grapevine genetic resources (Grapegen06
Projecto Europeu AGRI-2006-0263
Researcher
Concluded
2004 - 2007 LeVini - Novas abordagens para a indústria de vinhos: Exploração de recursos genéticos de leveduras e desenvolvimento de métodos de diagnóstico molecular
POCTI/AGR/56102/2004
Researcher
Concluded
2004 - 2007 EnoSafe - Segurança e controlo de qualidade de vinhos: implementação de técnicas rápidas para monitorização e rastreabilidade microbiológica
Projeto Agro Nº 762
Researcher
Concluded
2004 - 2006 Caracterização de progenitores de Vitis vinífera subsp. sylvestris e de Dactylis glomerata, utilizando características morfológicas, fisiológicas e moleculares
PIDDAC 470/04
Researcher
Concluded
2002 - 2005 Aplicação de Técnicas de Biologia Molecular à Caracterização das Variedades Portuguesas de Videira;
Projeto Agro Nº 187
Researcher
Concluded
2002 - 2004 Aditivos Comerciais no fabrico de Vinhos. Incidências na Qualidade e na Segurança Alimentar
PIDDAC 720/02
Researcher
1993 - 1996 Spoilage yeasts in Foods and Beverages - Characterisation and Ecology for Improved Diagnosis and Control
AIR Project CT 93/830
Researcher
Concluded
Outputs

Publications

Book
  1. Baleiras-Couto, Margarida. Development and implementation of molecular typing techniques for identification of food spoilage yeasts. Netherlands. 1995.
    Published
Book chapter
  1. Baleiras-Couto, Margarida. "Autenticidade dos vinhos - Origem varietal". Portugal, 2015.
  2. Baleiras-Couto, Margarida. "Capitulo 5. Instrumentos de Politica, Gestão e Promoção Ambiental, subcapítulos 5.2. Gestão Ambiental e Responsabilidade Social; 5.5. Inspecção do Ambiente; 5.6. Investimento na área do Ambiente". In Relatório do Estado do Ambiente. 2008.
    Published
Conference abstract
  1. Baleiras-Couto, M.M.. "Microbiome and metabolic profiles from two Syrah vineyards in Portugal". Paper presented in ISSY35 International Specialized Symposium on Yeasts “Yeast Cornucopia: Yeast for health and wellbeing”, Antalya, 2019.
    Published
  2. Baleiras-Couto, M.M.. "Wine Fingerprinting Using a Bio-Geochemical Approach". Paper presented in 38th World Congress of Vine and Wine, 5-10 july, Mainz, Germany, 2015. Book of Abstracts, 133-134., Mainz, 2015.
    Published
  3. Baleiras-Couto, M.M.. "A autenticidade do vinho: um processo integrado e multidisciplinar". Paper presented in 4th Infowine.forum, Vila Real, 2014.
    Published
  4. Baleiras-Couto, M.M.. "Wine Authenticity - SSR Markers for must and wine varietal detection". Paper presented in Micro-Biotec 13 – Portuguese Congress of Microbiology and Biotecnhology, Aveiro, 2013.
  5. Baleiras-Couto, M.M.. "Saccharomyces cerevisiae strain implantation in industrial mixed strain wine fermentations using SSR markers". Paper presented in Micro-Biotec 13 – Portuguese Congress of Microbiology and Biotecnhology, 2013.
    Published
  6. Baleiras-Couto, M.M.. "Generation of a 26S rDNA restriction profile database for wine yeast identification". Paper presented in 34th World Congress of Vine and Wine, Porto, 2011.
    Published
  7. Baleiras-Couto, M.M.. "Effect of Cu, Se and Pb in yeast growth and grape must fermentation processes". Paper presented in In Vino Analytica Scientia 2011, Proceedings of the 7th Symposium, Graz, 2011.
    Published
  8. Baleiras-Couto, M.M.. "Optimização do método para a identificação molecular de castas presentes em mostos através da análise de microssatélites nucleares". Paper presented in 8º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo, 2010.
    Published
  9. Baleiras-Couto, M.M.. "Identificação de leveduras de interesse enológico por perfis de restricção de rDNA". Paper presented in 8º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo, Évora, 2010.
    Published
  10. Baleiras-Couto, M.M.. "Restriction profiles of 26S rDNA as a molecular approach for wine related yeast identification". Paper presented in Microbiotec 09, Vilamoura, 2009.
    Published
  11. Baleiras-Couto, M.M.. "Survey of Yeast Populations during Red Wine Fermentation". Paper presented in XVI Jornadas de Biologia de Leveduras “Professor Nicolau van Uden”, Vimeiro, 2008.
  12. Baleiras-Couto, M.M.. "Estudos de sinonímia e homonímia de variedades de Vitis vinifera L. por marcadores moleculares de SSR". Paper presented in 7º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo, Évora, 2007.
    Published
  13. Baleiras-Couto, M.M.. "Afinidades morfológicas entre ssp. Cultivadas e selvagens de Vitis vinifera no Alentejo". Paper presented in 7º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo”, 2007, Book of Abstracts, Vol.1, 10-19., Évora, 2007.
    Published
  14. Baleiras-Couto, M.M.. "Influência e Eliminação do Cobre e do Chumbo na Fermentação Alcoólica". Paper presented in “7º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo”, 2007, Book of Abstracts, Vol.2, 73-81., Évora, 2007.
    Published
  15. Baleiras-Couto, M.M.. "Monitorização da contaminação por leveduras numa linha de engarrafamento". Paper presented in “7º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo”, 2007, Book of Abstracts, Vol.2, 25-28., Évora, 2007.
    Published
  16. Baleiras-Couto, M.M.. "Microsatellite as molecular markers for Vitis vinifera L. synonyme and homonyme studies". Paper presented in XXIX World Vine and Wine Congress, Logrono, 2006.
    Published
  17. Baleiras-Couto, M.M.. "Survey of Saccharomyces cerevisiae populations during red wine fermentation". Paper presented in ISSY 25 - International Specialised Symposium on Yeasts “Systems Biology of Yeasts - From Models to Applications”, Espoo, 2006.
  18. Baleiras-Couto, M.M.. "Wine bottling process: microbial assessment and yeast characterization". Paper presented in ISSY 25 - International Specialised Symposium on Yeasts “Systems Biology of Yeasts - From Models to Applications”, Espoo, 2006.
  19. Baleiras-Couto, M.M.. "Dynamics of Saccharomyces cerevisiae population during red wine fermentation". Paper presented in Congresso Micro-Biotec 05, Portugal, Póvoa de Varzim, 2005.
    Published
  20. Baleiras-Couto, M.M.. "Microbial survey during wine botling – yeast characterization". Paper presented in Congresso Micro-Biotec 05, Póvoa de Varzim, 2005.
    Published
  21. Baleiras-Couto, M.M.. "DNA markers in must and wine – towards wine authenticity". Paper presented in In Vino Analytica Sciencia 2005, Montpellier, 2005.
    Published
  22. Baleiras-Couto, M.M.. "Caracterização de Leveduras Presentes na Fermentação de Vinhos Tintos por Técnicas de Biologia Molecular". Paper presented in 6º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo, Évora, 2004.
    Published
  23. Baleiras-Couto, M.M.. "Os microssatélites na identificação de variedades de videira". Paper presented in 6º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo, Évora, 2004.
    Published
  24. Baleiras-Couto, M.M.. "Utilização sustentável dos bosques ribeirinhos em Portugal no estudo da evolução da diversidade biológica da Vitis vinifera L.". Paper presented in 6º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo, Évora, 2004.
    Published
  25. Baleiras-Couto, M.M.. "Validation of molecular typing techniques for characterization of yeast strains isolated during red wine fermentation". Paper presented in ISSY23 - 23rd International Specialised Symposium on Yeasts "Interactions between Yeasts and other Organisms", Budapest, 2003.
    Published
  26. Baleiras-Couto, M.M.. "The potential of molecular methods for typing and identification of spoilage yeasts". Paper presented in 7th International Congress of Bacteriology and Applied Microbiology Division, Praga, 1994,, Prague, 1994.
  27. Baleiras-Couto, M.M.. "Evaluation of molecular methods for typing and identification of spoilage yeasts". Paper presented in II Congresso Ibérico de Biotecnologia BIOTEC/94, Vilamoura, Portugal, 1994. Book of Abstracts, EB P87, Vilamoura, 1994.
    Published
  28. Baleiras-Couto, M.M.. "The potential of the Random Amplified Polimorphic DNA assay for typing and identification of spoilage yeasts.". Paper presented in International ICFMH Congress FoodMicro - Novel approaches towards food safety assurance, Bingen, 1993.
    Published
  29. Baleiras-Couto, M.M.. "Effect of alcohol and temperature stress on the fatty acid composition of spoilage yeasts". Paper presented in International ICFMH Congress FoodMicro - Novel approaches towards food safety assurance P2-17, pg 71, 1993., Bingen, 1993.
    Published
Conference paper
  1. José Ramiro Fernandes; Pereira,L; Pedro Jorge; Moreira,L; Goncalves,H; Luís Carlos Coelho; Daniel Alexandre; et al. "Wine fingerprinting using a bio-geochemical approach". 2015.
    http://dx.doi.org/10.1051/bioconf/20150502021
  2. Baleiras-Couto, Margarida. "Wine Authenticity - SSR Markers for must and wine varietal detection". 2013.
Conference poster
  1. Baleiras-Couto, M.M.; Duarte, F.L., Ferreira, C., Baleiras-Couto, M.M.. "Yeast study in Arbutus unedo fruits fermentations from the center of Portugal". Paper presented in Microbiotec 19, Coimbra, Portugal, 2019.
  2. Baleiras-Couto, Margarida; Baleiras-Couto, M.M., Duarte, F.L. "Yeast Diversity in Arbutus unedo fruits fermentations". Paper presented in ISSY35 - International Specialized Symposium on Yeasts Yeast Cornucopia: Yeast for health and wellbeing”, Antalya, Turkey, 2019.
  3. Baleiras-Couto, M.M.; Baleiras-Couto, Margarida; Baleiras-Couto, M.M., Serralheiro, M.L., Duarte, F.L., Dias, R., Maia, M. Fortes, A.M. "Microbiome and metabolic profiles from two Syrah vineyards in Portugal". Paper presented in ISSY35 - International Specialized Symposium on Yeasts Yeast Cornucopia: Yeast for health and wellbeing”, Antalya, Turkey, 2019.
  4. Baleiras-Couto, M.M.; Pereira, L., Gomes, S., Barrias, S., Gomes, E., Baleiras-Couto, M., Fernandes, J. RA, Martins-Lopes, P.. "A biogeochemical strategy for wine authenticity". Paper presented in 1st Science & Wine World Congress, Porto, Portugal, 2019.
  5. Baleiras-Couto, M.M.; Filomena L. Duarte, Luís Coimbra, M. Margarida Baleiras-Couto.. "Filter Media Comparison for Wine Brettanomyces Removal". Paper presented in Micro-Biotec 17 - Portuguese Congress of Microbiology and Biotechnology, Porto, Portugal., 2017.
  6. Baleiras-Couto, M.M.; Filomena L. Duarte, Luis Coimbra, Margarida Baleiras-Couto. 2015.. "Filter media evaluation for the removal of Brettanomyces bruxellensis from wine.". Paper presented in ISSY 32 – International Specialized Symposium on Yeasts “Yeasts Biodiversity and Biotechnology in the twenty-first century”, Perugia, Itália., 2015.
  7. Baleiras-Couto, M.M.; Filomena L. Duarte, Fernando Pedrosa, Nuno Alves, Patrícia Marques, Margarida Baleiras-Couto. "Pilot scale assay of co-fermentation with Metschnikowia pulcherrima using different grape varieties". Paper presented in ISSY 32 – International Specialized Symposium on Yeasts “Yeasts Biodiversity and Biotechnology in the twenty-first century”, Perugia, Itália., 2015.
  8. Baleiras-Couto, M.M.; Margarida Baleiras-Couto, Mónica Assunção, Luísa L. Martins, Miguel P. Mourato. "Antioxidant enzyme activity response to selenium in wine yeasts". Paper presented in ISSY 32 – International Specialized Symposium on Yeasts “Yeasts Biodiversity and Biotechnology in the twenty-first century”, Perugia, Itália., 2015.
  9. Baleiras-Couto, M.M.; Margarida Baleiras-Couto, Leonor Pereira, Paula Martins-Lopes, João Brazão, José E. Eiras-Dias. "Control of grape varieties in wine – Detection using SSR markers". Paper presented in IX In Vino Analytica Scientia, Trento, Itália., 2015.
  10. Baleiras-Couto, M.M.; Margarida Baleiras-Couto, Leonor Pereira, João Brazão, Paula Martins-Lopes, Henrique Guedes-Pinto, José E. Eiras-Dias. "Wine Authenticity - SSR Markers for must and wine varietal detection". Paper presented in Micro-Biotec 13 – Portuguese Congress of Microbiology and Biotecnhology, Aveiro, Portugal, 2013.
  11. Baleiras-Couto, M.M.; Filomena L. Duarte, Cristina Aguilar, Margarida Baleiras-Couto. "Saccharomyces cerevisiae strain implantation in industrial mixed strain wine fermentations using SSR markers". Paper presented in Micro-Biotec 13 – Portuguese Congress of Microbiology and Biotecnhology, Aveiro, Portugal, 2013.
    10.1109/isbi.2002.1029331
  12. Baleiras-Couto, M.M.; Gouveia C., Pereira L. , Martins-Lopes P., Tafulo P. , Alexandre D., Eiras-Dias J., Brazão J., Clímaco P.; Baleiras-Couto M.M., Catarino S., Barros A., Almeida J., Graça A., Guedes-Pinto H., Jorge J., Fernandes J.R.A.. "Deteção de cadeias especificas de DNA usando sensores de fibra óptica". Paper presented in 8º Conferência Nacional de Física, 22º Encontro Ibérico para o ensino da Física, Aveiro, Portugal, 2012.
  13. Baleiras-Couto, M.M.; Pereira L., Fernandes J.R., Jorge P., Tafulo P., Alexandre D., Eiras-Dias J., Brazão J., Clímaco P.. "An Outlook on Wine Traceability". Paper presented in InfoWine.forum, Vila Real, Portugal, 2012.
  14. Baleiras-Couto, M.M.; Baleiras-Couto, M.M., Catarino, S., Braz, R., Garcia, V., Assunção, M., Curvelo-Gracia, A.S., Duarte, F.L.. "Effect of Cu, Se and Pb in yeast growth and grape must fermentation processes". Paper presented in In Vino Analytica Scientia 2011, Graz, Áustria, 2011.
    10.1142/9789813109384_0005
  15. Baleiras-Couto, M.M.; Baleiras-Couto M.M. , Zanol G., Duarte F.L.. "Generation of a 26S rDNA restriction profile database for wine yeast identification.". Paper presented in XXXIV World Congress of Vine and Wine, Porto, Portugal, 2011.
  16. Baleiras-Couto, M.M.; Duarte, F.L., Zanol, G. and Baleiras-Couto, M.M.. "Restriction profiles of 26S rDNA as a molecular approach for wine related yeast identification". Paper presented in "Microbiotec09", Vilamoura, Portugal, 2009.
  17. Baleiras-Couto, M.M.; Baleiras-Couto, M.M., Marques, A.G.S., Carneiro, L.C, Eiras-Dias, J.E.. "Estudos de sinonímia e homonímia de variedades de Vitis vinifera L. por marcadores moleculares de SSR.". Paper presented in 7º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo”, Évora, Portugal, 2007.
  18. Baleiras-Couto, M.M.; Baleiras-Couto, M.M. e Duarte, F.L.. "Monitorização da contaminação por leveduras numa linha de engarrafamento". Paper presented in 7º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo”, Évora, Portugal, 2007.
  19. Baleiras-Couto, M.M.. "Microsatellite as molecular markers for Vitis vinifera L. synonyme and homonyme studies.". Paper presented in XXIX World Vine and Wine Congress, Logrono, Spain, 2006.
  20. Baleiras-Couto, M.M.; Duarte, F.L., Alves, A.C., Alemão, M.F. and Baleiras-Couto, M.M.. "Survey of Saccharomyces cerevisiae populations during red wine fermentation..". Paper presented in 25th International Specialised Symposium on Yeasts (ISSY25), Finland, 2006.
  21. Baleiras-Couto, M.M.; Baleiras-Couto, M.M., Gomes, A.S., Casal, M. and Duarte, F.L.. "Wine bottling process: microbial assessment and yeast characterization". Paper presented in 25th International Specialised Symposium on Yeasts (ISSY25), Finland, 2006.
  22. Baleiras-Couto, M.M.. "Dynamics of Saccharomyces cerevisiae population during red wine fermentation". Paper presented in Congresso Micro-Biotec 05, Portugal, 2005.
  23. Baleiras-Couto, M.M.. "Microbial survey during wine botling – yeast characterization". Paper presented in Congresso Micro-Biotec 05, Portugal, 2005.
  24. Baleiras-Couto, M.M.. "Validation of molecular typing techniques for characterization of yeast strains isolated during red wine fermentation.". Paper presented in 23rd International Specialised Symposium on Yeasts (ISSY23) - Interactions between Yeasts and other Organisms, Budapeste, Hungary, 2003.
  25. Baleiras-Couto, M.M.. "DNA techniques for typing and identification of spoilage yeasts". Paper presented in 5th Netherlands Congress on Biotechnology, Amsterdam, The Netherlands, 1994.
  26. Baleiras-Couto, M.M.. "The potential of molecular methods for typing and identification of spoilage yeasts". Paper presented in 7th International Bacteriology & Applied Microbiology (BAM) & Mycology Congress, Prague, 1994.
  27. Baleiras-Couto, M.M.. "Evaluation of molecular methods for typing and identification of spoilage yeasts". Paper presented in II Congresso Ibérico de Biotecnologia BIOTEC/94, Vilamoura, Portugal, 1994.
  28. Baleiras-Couto, M.M.. "Effect of alcohol and temperature stress on the fatty acid composition of spoilage yeasts". Paper presented in International ICFMH Congress FoodMicro - Novel approaches towards food safety assurance, Bingen, Alemanha, 1993.
  29. Baleiras-Couto, M.M.. "Effect of alcohol stress on the fatty acid profile of spoilage yeasts". Paper presented in Dutch Society for Microbiology, The Netherlands, 1992.
  30. Baleiras-Couto, M.M.. "Produção de espumante natural com leveduras imobilizadas". Paper presented in V Congresso Nacional de Biotecnologia, Braga, Portugal, 1990, 1990.
Journal article
  1. Duarte, F. L.; Baleiras Couto, M.M.. Corresponding author: Duarte, F. L.. "Survey of Inoculated Commercial Saccharomyces cerevisiae in Winery-Based Trials. Fermentation 7, 176.". Fermentation 7 (2021): 176.
    Open access • Published
  2. Baleiras-Couto, Margarida. "Mixed Fermentation with Metschnikowia pulcherrima Using Different Grape Varieties". Fermentation (2019): http://dx.doi.org/10.3390/fermentation5030059.
    10.3390/fermentation5030059
  3. Maria Leonor Gonçalves Pereira; Sónia Gomes; Sara Barrias; M.E.P.Gomes; M. Margarida Baleiras-Couto; José Ramiro Afonso Fernandes; Paula Martins-Lopes. "From the Field to the Bottle¿: An Integrated Strategy for Wine Authenticity". Beverages (2018): http://www.mdpi.com/2306-5710/4/4/71.
    10.3390/beverages4040071
  4. Baleiras-Couto, Margarida. "Filter Media Comparison for the Removal of Brettanomyces bruxellensis from Wine". Am J Enol Vitic. 68 (4), 504-508; DOI: 10.5344/ajev.2017.17003. (2017):
    10.5344/ajev.2017.17003.
  5. Assuncao, M.; Martins, L. L.; Mourato, M. P.; Baleiras-Couto, M. M.. "Effect of selenium on growth and antioxidant enzyme activities of wine related yeasts". World Journal of Microbiology & Biotechnology 31 12 (2015): 1899-1906. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000363725700008&KeyUID=WOS:000363725700008.
    10.1007/s11274-015-1930-2
  6. Baleiras-Couto, M.M.; M. Margarida Baleiras-Couto, Fernando Pedrosa, Nuno Alves, Filomena L. Duarte. "Ensaios Tecnológicos com a levedura Metschnikowia pulcherrima (FLÁVIA®) em diferentes castas.". Enologia 62 (2014): 28-35.
    Published
  7. Duarte FL; Alves AC; Alemão MF; Baleiras-Couto MM. "Influence of red wine fermentation oenological additives on inoculated strain implantation.". (2013): http://europepmc.org/abstract/med/23386317.
    10.1007/s11274-013-1272-x
  8. Duarte, Filomena L.; Baleiras-Couto, Margarida. "Evaluation of Fermenting Grape Must Yeast Dynamics by SSCP Profiles". Ciencia E Tecnica Vitivinicola 27 2 (2012): 95-101. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000318753300004&KeyUID=WOS:000318753300004.
  9. Baleiras-Couto, Margarida. "Genómica aplicada à traçabilidade do vinho português". Enologia 55/56 (2010): 18-29.
    Published
  10. Zanol, G.C.; Baleiras-Couto, M.M.; Duarte, F.L.. "Restriction profiles of 26S rDNA as a molecular approach for wine yeasts identification". Ciencia e Tecnica Vitivinicola 25 2 (2010): 75-85. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84866069613&partnerID=MN8TOARS.
  11. Veloso, M.M.; Almandanim, M.C.; Baleiras-Couto, M.; Pereira, H.S.; Carneiro, L.C.; Fevereiro, P.; Eiras-Dias, J.. "Microsatellite database of grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars used for wine production in Portugal". Ciencia e Tecnica Vitivinicola 25 2 (2010): 53-61. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84866135859&partnerID=MN8TOARS.
  12. Almadanim, M.C.; Baleiras-Couto, M.M.; Pereira, H.S.; Carneiro, L.C.; Fevereiro, P.; Eiras-Dias, J.E.; Morais-Cecilio, L.; Viegas, W.; Veloso, M.M.. "Genetic diversity of the grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars most utilized for wine production in Portugal". Vitis - Journal of Grapevine Research 46 3 (2007): 116-119. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-34547590366&partnerID=MN8TOARS.
  13. Cunha, Jorge; Baleiras-Couto, Margarida; Cunha, Jose P.; Banza, Jorgete; Soveral, Adelaide; Carneiro, Luis C.; Eiras-Dias, Jose E.. "Characterization of Portuguese populations of Vitis vinifera L. ssp sylvestris (Gmelin) Hegi". Genetic Resources and Crop Evolution 54 5 (2007): 981-988. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000247930700007&KeyUID=WOS:000247930700007.
    10.1007/s10722-006-9189-y
  14. Baleiras-Couto, MM; Eiras-Dias, JE. "Detection and identification of grape varieties in must and wine using nuclear and chloroplast microsatellite markers". Analytica Chimica Acta 563 1-2 (2006): 283-291. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000236570900034&KeyUID=WOS:000236570900034.
    10.1016/j.aca.2005.09.076
  15. Baleiras Couto, M M; Reizinho, R G; Duarte, F L. "Partial 26S rDNA restriction analysis as a tool to characterise non-Saccharomyces yeasts present during red wine fermentations.". International journal of food microbiology 102 1 (2005): 49-56. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=MEDLINE&KeyUT=MEDLINE:15925001&KeyUID=MEDLINE:15925001.
    10.1016/j.ijfoodmicro.2005.01.005
  16. Baleiras-Couto, M.M.. "Manipulação Genética de Organismos na Indústria Agro-Alimentar: Utilização de matérias-primas pela Indústria". Boletim de Biotecnologia, 1999, 63: 20-21 63 (1999): 20-21.
    Published
  17. Couto, M.M.B.; Eijsma, B.; Hofstra, H.; Huis In'T Veld, J.H.J.; Van Der Vossen, J.M.B.M.; Baleiras-Couto, M.M.. "Evaluation of molecular typing techniques to assign genetic diversity among Saccharomyces cerevisiae strains". Applied and Environmental Microbiology 62 1 (1996): 41-46. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-0030058587&partnerID=MN8TOARS.
  18. Baleiras Couto, M.M.; Hartog, B.J.; Huis In't Veld, J.H.J.; Hofstra, H.; Van Der Vossen, J.M.B.M.. "Identification of spoilage yeasts in a food-production chain by microsatellite polymerase chain reaction fingerprinting". Food Microbiology 13 1 (1996): 59-67. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-0030085213&partnerID=MN8TOARS.
    10.1006/fmic.1996.0008
  19. Couto, M.M.B.; Vogels, J.T.W.E.; Hofstra, H.; Veld, J.H.J.H.i.; van der Vossen, J.M.B.M.; Baleiras-Couto, M.M.. "Random amplified polymorphic DNA and restriction enzyme analysis of PCR amplified rDNA in taxonomy: two identification techniques for food-borne yeasts". Journal of Applied Bacteriology 79 5 (1995): 525-535. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-0028828346&partnerID=MN8TOARS.
    10.1111/j.1365-2672.1995.tb03173.x
  20. Baleiras Couto, M M; Huis in't Veld, J H. "Influence of ethanol and temperature on the cellular fatty acid composition of Zygosaccharomyces bailii spoilage yeasts.". The Journal of applied bacteriology 78 3 (1995): 327-34. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=MEDLINE&KeyUT=MEDLINE:7730208&KeyUID=MEDLINE:7730208.
    10.1111/j.1365-2672.1995.tb05033.x
  21. Baleiras Couto, M M; van der Vossen, J M; Hofstra, H; Huis in 't Veld, J H. "RAPD analysis: a rapid technique for differentiation of spoilage yeasts.". International journal of food microbiology 24 1-2 (1994): 249-60. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=MEDLINE&KeyUT=MEDLINE:7703018&KeyUID=MEDLINE:7703018.
    10.1016/0168-1605(94)90123-6
Magazine article
  1. Baleiras-Couto, M.M.; Baleiras-Couto, M. e Duarte, F.L. "Contaminação Microbiológica em Adega", Enovitis , 2016
  2. Baleiras-Couto, M.M.; Fernandes, J.R. et al.. "Estratégia Global do Projeto WineBioCode. Interesse prático desta tecnologia na fileira do vinho", Voz do Campo Agrociência, 2015

Other

Other output
  1. Wine fingerprinting using a bio-geochemical approach. The wine sector is a billion euro business and therefore subjected to multiple attempts of fraudulent practices. This requires the development of rapid and reliable methods to detect such situations. The use of DNA-based detection systems are an emergent research field that have been extended to a wide variety of food prod- ucts and are still the most reliable methods for varietal identification.. 2015. Fernandes, José Ramiro; Pereira, Leonor; Jorge, Pedro; Moreira, Luís; Gonçalves, Helena; Coelho, Luís; Alexandre, Daniel; et al. http://hdl.handle.net/10400.5/9272.
    10.1051/bioconf/20150502021
  2. Survey of yeast diversity during wine bottling processes using restriction analysis of 26S ribosomal DNA (rDNA). Background and Aims: Microbiological stability of bottled wine is largely dependent on the bottling process as the last technological operation. In this survey yeast contamination was monitored and characterized during wine bottling. Methods and Results: Samples of wine, apparatus surfaces and bottles were collected. Yeast counts were recorded and colony morphotypes differentiated. Isolates were c. 2012. Baleiras-Couto, Margarida; Gomes, A. S.; Casal, Margarida; Duarte, Filomena. http://hdl.handle.net/1822/22356.
    10.1111/j.1755-0238.2011.00167.x
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2019/12/08 Análise de aguardentes de medronho da Região Centro e leveduras indígenas associadas - resultados preliminares, 2019. IV Encontro do Medronho e do Medronheiro, 8 de dezembro de 2019, Signo Samo, Pampilhosa da Serra, Portugal. IV Encontro do Medronho e do Medronheiro
Empresa Lenda da Beira, Câmara Municipal de Pampilhosa da Serra, Escola Superior Agrária de Coimbra e DRAP Centro (Pampilhosa da Serra, Portugal)
2019/11/01 Molecular markers on Viticulture and Enology – practical applications PhD Course
Middle East Tehcnical University (Ankara, Turkey)
2018/11/20 Brettanomyces: temida ou controlada? Wine with Science integrado na Science and Technology Week@BioISI,
ioISI na Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa (Lisboa, Portugal)
2015/07/05 Wine fingerprinting using a bio-geochemical approach 38th World Congress of Vine and Wine
OIV (Mainz, Germany)
2015/06/27 Escolha de castas e a elaboração de vinhos Workshop WineBioCode – Estratégias utilizadas na identificação de castas na região demarcada do Douro
Solar IVDP (Peso da Régua, Portugal)
2014/07/12 Grapevine (Vitis vinifera L.) traceability strategies: an integrated approach 4th Scientific Meeting
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2014/06/25 A impressão digital dos vinhos do Douro: da vinha ao vinho Alto Douro Vinhateiro – Território de Ciência e Cultura UNESCO
UTAD (Vila Real, Portugal)
2014/06/04 A autenticidade do vinho: um processo integrado e multidisciplinar 4th Infowine.forum
4th Infowine.forum (Vila Real, Portugal)
2014/05/21 A autenticidade dos vinhos do Douro Conferência realizada no âmbito do Dia Aberto ao Conhecimento
UTAD (Vila Real, Portugal)
2014/05/06 Apresentação do ensaio experimental: uvas, vinificação, evolução da fermentação e vinhos. Workshop com 4 edições nos dias 6, 7, 8 e 9 de maio, respetivamente em Évora, Vila Franca de Xira, Régua e Vila Nova de Gaia. Proenol Workshop “14 castas 28 vinhos. Prove a diferença da Biotecnologia”
Proenol (Évora, Portugal)
2014/04/09 O que estamos a beber? Uma análise multidisciplinar e integrada Jornadas de Solidariedade e do Seminário
Escola das Ciências da Vida e do Ambiente, UTAD (Vila Real, Portugal)
2013/07/12 Grapevine (Vitis vinifera L.) traceability strategies: an integrated approach Conferência realizada no âmbito dos Students Chapter
Faculdade de Ciências da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2013/06/06 Dekkera/Brettanomyces - a sua retenção por filtração - Edição Porto Wine Suppliers Workshop
Multifiltra, CorkSupply e Radoux (Porto, Portugal)
2013/06/04 Dekkera/Brettanomyces - a sua retenção por filtração - Edição Évora Wine Suppliers Workshop
Multifiltra, CorkSupply e Radoux (Évora, Portugal)
2013/04/30 Rastreabilidade do mosto e vinho por marcadores moleculares Workshop Wikiniav – Vitivinicultura no INIAV
INIAV (Oeiras, Portugal)
2012/11/22 Avaliação da tolerância ao selénio e do efeito nos mecanismos antioxidantes enzimáticos em 6 estirpes de leveduras de diferentes espécies Colóquio nº 49 “Trabalhos Recentes em Enologia”
INIAV (Dois Portos, Portugal)
2012/03 Caso de estudo — Contaminação microbiana em linhas de engarrafamento III Workshop Higienização em Adega
Escola Superior Agrária, Instituto Politécnico de Castelo Branco (Castelo Branco, Portugal)
2011/04 Caso de estudo 1 — Contaminação microbiana em linhas de engarrafamento Workshop Higienização em Adega
Comissão Regional dos Vinhos Verdes (Arcos de Valdevez, Portugal)
2011/01 Caso de estudo 1 — Contaminação microbiana em linhas de engarrafamento Workshop Higienização em Adega
INIA Dois Portos (Dois Portos, Portugal)
2010/12 Metodologias moleculares de diferenciação em Viticultura e Enologia , Colóquio “Biodiversidade em Viticultura e Enologia – um potencial de diferenciação no mercado?”, INIA Dois Portos, dezembro. Colóquio “Biodiversidade em Viticultura e Enologia – um potencial de diferenciação no mercado?”
INIA Dois Portos (Dois Portos, Portugal)
2010/05 Identificação de leveduras de interesse enológico por perfis de restricção de rDNA 8º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo
(Évora, Portugal)
2010/05 Optimização do método para a identificação molecular de castas presentes em mostos através da análise de microssatélites nucleares 8º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo
(Évora, Portugal)
2008/10 O Plano Nacional de Acção Ambiente e Saúde XX Jornadas Pedagógicas “Olhares Integradores sobre a Saúde”
Instituto Politécnico de Beja (Beja, Portugal)
2008/05 Survey of Yeast Populations during Red Wine Fermentation XVI Jornadas de Biologia de Leveduras “Professor Nicolau van Uden”
(Vimeiro, Portugal)
2007/05 Influência e Eliminação do Cobre e do Chumbo na Fermentação Alcoólica 7º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo
(Évora, Portugal)
2007/05 Afinidades morfológicas entre ssp. Cultivadas e selvagens de Vitis vinífera no Alentejo 7º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo
(Évora, Portugal)
2006/05 Dinâmica das populações de leveduras em ensaios de fermentação Curso EVN sobre Práticas enológicas de recente introdução no fabrico de vinhos
Estação Vitivinícola Nacional - INRB (Dois Portos, Portugal)
2005/07/07 DNA markers in must and wine – towards wine authenticity 4th SYMPOSIUM In Vino Analytica Scientia 2005
(Montpellier, France)
2005/06 Caracterização molecular. II Curso de Ampelografia II Curso de Ampelografia
Estação Vitivinícola Nacional-INIAP (Dois Portos, Portugal)
2005/05 Contaminação microbiológica. Seminário “Contaminação Microbiológica em Adega. Metodologias para a sua Deteção” Seminário “Contaminação Microbiológica em Adega. Metodologias para a sua Deteção”.
Estação Vitivinícola Nacional-INIAP (Dois Portos, Portugal)
2004/11 Implementação de técnicas de bioquímica e biologia molecular na caracterização de leveduras de interesse enológico XXXIII Colóquio Valorização do Património Vitivinícola Português pela Qualidade, Diversidade e Segurança Alimentar dos seus Produtos
Estação Vitivinícola Nacional (EVN-INIAP) (Dois Portos, Portugal)
2004/11 Caracterização e melhoramento genético e sanitário da videira XXXIII Colóquio Valorização do Património Vitivinícola Português pela Qualidade, Diversidade e Segurança Alimentar dos seus Produtos
Estação Vitivinícola Nacional (EVN-INIAP) (Dois Portos, Portugal)
2004/05 Utilização sustentável dos bosques ribeirinhos em Portugal no estudo da evolução da diversidade biológica da Vitis vinifera L. 6º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo
CVR Alentejo (Évora, Portugal)
2004/05 Os microssatélites na identificação de variedades de videira 6º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo
CVR Alentejo (Évora, Portugal)
2004/05 Caracterização de Leveduras Presentes na Fermentação de Vinhos Tintos por Técnicas de Biologia Molecular 6º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo
CVR Alentejo (Évora, Portugal)
2004/01 Aplicação de Técnicas de Biologia Molecular à Caracterização das Variedades Portuguesas de Videira - Divulgação dos resultados obtidos no 2º ano do Projeto Agro nº 187 Divulgação dos resultados obtidos no 2º ano do Projeto Agro nº 187
ITQB (Oeiras, Portugal)
2003/01 Aplicação de Técnicas de Biologia Molecular à Caracterização das Variedades Portuguesas de Videira XXVIII Colóquio da Estação Vitivinicola Nacional – INIAP no âmbito do Projecto Agro nº 187,Estação Vitivínicola Nacional-INIAP, Dois Portos, Portugal, janeiro. XXVIII Colóquio da Estação Vitivinicola Nacional – INIAP
Estação Vitivínicola Nacional-INIAP (Dois Portos, Portugal)
2002/10 Práticas enológicas – sua relação com a qualidade. Caracterização de leveduras I Curso Avançado sobre Vinho – Qualidade e Segurança Alimentar,
Estação Vitivinícola Nacional-INIAP (Dois Portos, Portugal)
1999 Utilização de Matérias-Primas Transgénicas pela Indústria Agro-Alimentar XII Jornadas de Engenharia Química
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico (Lisboa, Portugal)
1999 Campanha de Segurança Alimentar na Indústria Jobshop de Agronomia
Instituto Superior de Agronomia, Lisboa
1998/07/12 Perception, Regulation and Safety in Biotechnology IV Congresso Ibérico de Biotecnologia, I Encontro Ibero-Americano de Biotecnologia BIOTEC/98
(Guimarães, Portugal)
1993 The potential of the Random Amplified Polimorphic DNA assay for typing and identification of spoilage yeasts International ICFMH Congress FoodMicro - Novel approaches towards food safety assurance
International Committee on Food Microbiology and Hygiene (Bingen, Germany)

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2020/05/02 - 2020/09/30 “Caracterização de leveduras Saccharomyces cerevisiae isoladas de fermentados de medronho”
Supervisor of Miguel Pereira Sousa
Licenciatura em Biotecnologia (Degree)
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior Agrária de Coimbra, Portugal
2010 - 2011 Avaliação da tolerância ao selénio de diferentes espécies de leveduras em ensaios de fermentação
Supervisor
Mestrado em Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2010 - 2010 Effects of Selenium on wine yeast growth and in fermentation Processes
Supervisor
Leonardo da Vinci Programme (Scientific initiation)
National Center for Vocational-Occupational Training of Cartagena SEF-CARM, Spain
2006 - 2006 Influência dos teores em Cobre e Chumbo na fermentação alcoólica de mosto de uva
Co-supervisor
Licenciatura em Tecnologia e Segurança Alimentar (Degree)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2005 - 2006 Diferenciação de leveduras enológicas pelo método Polimorfismo da Conformação do DNA de Cadeia Simples (SSCP)
Supervisor
Licenciatura em Enologia
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2005 - 2006 Aplicação da técnica de AFLP - Amplified Fragment Length Polymorphism a clones de videira – Estudos preliminares de optimização
Supervisor
Licenciatura em Engenharia Agronómica (Degree)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2005 - 2006 Caracterização genética de variedades de Vitis vinifera L. pelo método de amplificação de regiões de microssatélites (SSRs)
Supervisor
Licenciatura em Engª Biotecnológica (Degree)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2005 - 2006 Caracterización de material vitícola cultivado en Castilla-La Mancha. Interacción genotipo – medio
Co-supervisor
Doutoramento (PhD)
Universidad de Castilla-La Mancha - Campus de Albacete, Spain
2005/02 - 2005/10 Implantação de leveduras secas activas (LSA) em cultura mista
Co-supervisor
Licenciatura em Engenharia Biotecnológica (Degree)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2004 - 2005 Técnicas de biologia molecular de caracterização de estirpes de levedura Saccharomyces cerevisiae. Sequenciação de DNA
Supervisor
Química Aplicada, ramo de Biotecnologia (Other)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2004 - 2005 Avaliação da população de leveduras da espécie Saccharomyces cerevisiae durante a fermentação de vinhos tintos elaborados com adjuvantes comerciais
Co-supervisor
Licenciatura em Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2004 - 2005 Utilização de técnicas de biologia molecular na identificação de castas e detecção em mostos e vinhos
Supervisor
Licenciatura em Engenharia Agronómica (Degree)
Universidade de Lisboa, Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2004 - 2005 Avaliação da contaminação microbiológica no processo de engarrafamento de vinhos. Identificação da zimobiota
Co-supervisor
Licenciatura em Engenharia Alimentar, Ramo Qualidade Alimentar (Degree)
Instituto Politécnico de Santarém Escola Superior Agrária, Portugal
2004/03 - 2004/11 Caracterização por métodos de biologia molecular de leveduras de espécies não Saccharomyces cerevisiae presentes na fermentação de vinhos tintos elaborados com aditivos comerciais
Supervisor
Licenciatura em Engenharia Biotecnológica (Degree)
Faculdade de Engenharia de Recursos Naturais, Universidade do Algarve, Portugal
2003 - 2004 Controlo microbiológico numa adega - Identificação de fontes de contaminação microbiana
Co-supervisor
Bacharelato em Engenharia Alimentar (Degree)
Instituto Politécnico de Santarém Escola Superior de Gestão e Tecnologia de Santarém, Portugal
1993/09 - 1994/02 Identification and Characterization of Spoilage Yeasts
Supervisor
Biotecnologia (Degree)
TNO Locatie Zeist, Netherlands

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2012/10/01 - 2012/11/22 Organização de Colóquio nº 49 “Trabalhos Recentes em Enologia” (2012/11/22 - 2012/11/22)
Seminar (Co-organisor)
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2011/01 - 2011/01 Organização de Workshop Higienização em Adega, INIA Dois Portos (2011/01 - 2011/01)
Workshop (Co-organisor)
2010/12 - 2010/12 Organização de Colóquio “Biodiversidade em Viticultura e Enologia – um potencial de diferenciação no mercado?” (2010/12 - 2010/12)
Seminar (Co-organisor)
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
1999/05/01 - 1999/10/19 Organização de Seminário temático dirigido à Indústria Alimentar - 7º Seminário “Desenvolvimento de cadeias agro-alimentares orientadas para o mercado” (1999/10/19 - 1999/10/19)
Seminar (Co-organisor)
Federação das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares, Portugal
1998/11/01 - 1999/05/03 Organização de Seminário temático dirigido à Indústria Alimentar - 6º Seminário “Higiene e Segurança Alimentar” (1999/05/03 - 1999/05/03)
Seminar (Co-organisor)
Federação das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares, Portugal
1998/07/01 - 1998/12/15 Organização de Seminário temático dirigido à Indústria Alimentar - 5º Seminário “Inovação na Indústria AgroAlimentar” (1998/12/15 - 1998/12/15)
Seminar (Co-organisor)
Federação das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares, Portugal
1997/05/01 - 1997/11/19 Organização de Seminário temático dirigido à Indústria Alimentar - 4º Seminário “Ambiente e a Indústria AgroAlimentar” (1997/11/19 - 1997/11/19)
Seminar (Co-organisor)
Federação das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares, Portugal
1996/11/01 - 1997/04/08 Organização de Seminário temático dirigido à Indústria Alimentar - 3º Seminário “Higiene na Indústria AgroAlimentar” (1997/04/08 - 1997/04/08)
Seminar (Co-organisor)
Federação das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares, Portugal
1996/06/01 - 1996/11/12 Organização de seminário temático dirigido à indústria Alimentar - 2º Seminário “Biotecnologia na Indústria AgroAlimentar” (1996/11/12 - 1996/11/12)
Seminar (Co-organisor)
Federação das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares, Portugal

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2021/02/23 - 2021/02/25 Participação no Enoforum Web Conference, que decorreu nos dias 23, 24 e 25 de fevereiro de 2021 organizado pela Vinidea Itália (9h formação)
Conference
Enoforum Web Conference
Vinidea Italy, Italy
2020/10/21 - 2020/10/21 GoToWebinar - Building better breakpoints: data and methods needed to determine breakpoints for new agents
Seminar
2018/10/31 - 2018/10/31 Seminário "Alfagene – Thermo Scientific Seminar Day”
Seminar
lfagene – Thermo Scientific Seminar Day
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2018/10/09 - 2018/10/09 Seminário “Multi-Omics Seminar”
Seminar
Multi-Omics Seminar
Universidade Nova de Lisboa Instituto de Tecnologia Química e Biológica, Portugal
2017/11/02 - 2017/11/02 Conferência “A sustentabilidade Alimentar das Cidades”
Conference
A sustentabilidade Alimentar das Cidades
Universidade de Lisboa - Colégio Food, Farming and Forestry (F3) , Portugal
2017/06/21 - 2017/06/21 Training Sessions com Dominique Delteil “Explorar a Gestão de Borras. Boas Práticas para o Mercado Atual”
Workshop
Explorar a Gestão de Borras. Boas Práticas para o Mercado Atual
Proenol, Portugal
2017/05/03 - 2017/05/03 Workshop “Conversas sobre Terroir"
Workshop
Conversas sobre Terroir
Proenol, Portugal
2017/03/14 - 2017/03/22 Formação em Balanced Scorecard
Other
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2016/10/27 - 2016/10/27 Seminário “Citometría de flujo aplicada a levaduras”
Seminar
Citometría de flujo aplicada a levaduras
Bio-Rad Laboratories GmbH, Germany
2016/07/14 - 2016/07/14 Mini Simpósio – Rede Agro “Dos vinhos de excelência aos produtos químicos: impacto da investigação em leveduras numa economia baseada na biotecnologia”
Symposium
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
2015/12/16 - 2015/12/16 Seminar “The Importance of the Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases”
Seminar
Organizado pela Embaixada da Holanda, Gabinete de Planeamento, Políticas e Administração Geral e INIAV,
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2015/12/11 - 2015/12/11 Participação no Seminário “A Seleção da Porvid – Clones e Material Policlonal de Castas Portuguesas de Videira”
Seminar
ACIBEV- Associação de Vinhos e Espirituosas de Portugal, Portugal
2015/11/27 - 2015/11/27 Participou na iniciativa “BioISI: Ciência para a Sociedade”, com a organização de uma Prova de Vinhos
Conference
“BioISI: Ciência para a Sociedade”
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
2015/06/25 - 2015/06/25 Assistir a Sessão “Do Interreg IVC ao Interreg Europe” Info Day
Meeting
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
2015/05/07 - 2015/05/07 Assistir a Palestra “A vida secreta das leveduras do vinho, por Prof. José Paulo Sampaio, FCT da UNL
Meeting
Conversas ao fim da tarde
Universidade de Lisboa, Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2015/03/27 - 2015/03/27 Assistir a Colóquio Prospeção e Conservação em Larga Escala da Diversidade das Castas Antigas de Videira em Portugal
Conference
PORVID- Associação Portuguesa para a Diversidade da Videira, Portugal
2015/01/15 - 2015/01/15 Assistir a Workshop "Sustainable viticulture"
Workshop
Academia das Ciências de Lisboa, Portugal
2014/10/17 - 2014/12/18 Formação Forgep – Programa de Formação em Gestão Pública
Other
Instituto Nacional de Administração Pública, Portugal
2014/10/07 - 2014/10/08 Final Conference Progress in Vitis vinifera Diversity Evaluation and Use. Cost Action FA1003 – Grapenet. East-West Collaboration for Grapevine Diversity Exploration and Mobilization of Adaptative Traits for Breeding
Conference
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2014/04/02 - 2014/04/02 Participação em Workshop "Como diversificar os perfis dos Vinhos durante o estágio com a enologia atual"
Workshop
Proenol, Portugal
2013/11/07 - 2013/11/07 Assistir a Sessão “INIAV – Parcerias para a investigação e inovação no âmbito da Programação para o Desenvolvimento Rural 2014-2020”
Seminar
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2012/10/26 - 2012/10/27 Participa no Simpósio Vitivinícola da Região de Lisboa
Symposium
Comissão Vitivinícola da Região de Lisboa - CVR Lisboa, Portugal
2012/10/17 - 2012/10/17 Assistir a Seminário “Medida e Avaliação da Sustentabilidade em Agricultura. A metodologia AGBalance (BASF)”
Seminar
BASF Corp, United States
2012/10/02 - 2012/10/02 Assistir ao Seminário “Fogo Bacteriano – Diagnóstico fitossanitário, deteção on-site e ferramentas epidemiológicas no controlo de Erwinia amylovora”
Seminar
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2012/05/16 - 2012/05/16 Participação no Workshop “Sustentabilidade do setor viveirista vitícola”
Workshop
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2012/01/31 - 2012/01/31 Participar em Colóquio “A Sustentabilidade do setor Vitivinícola: que Desafios?”
Conference
Instituto da Vinha e do Vinho, Portugal
2011/09/27 - 2011/09/27 Assistir a Conferência “Microbiologia Alimentar – Métodos Alternativos – A Problemática da Acreditação das Novas Tecnologias”
Conference
RELACRE, Portugal
2011/05/18 - 2011/05/18 Participação em Encontro-debate “A formação como base do desenvolvimento: desafios vencidos, desafios a vencer”
Meeting
Universidade de Lisboa, Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2010/10/21 - 2010/10/21 Colóquio “Genómica aplicada à traceabilidade do vinho Português” – divulgação de resultados finais do Projecto FCT PTDC/AGR-ALI/69516/2006
Symposium
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2010/06/17 - 2010/06/17 Assistir a Seminário "Leveduras de vinificação"
Seminar
Proenol, Portugal
2008/10/29 - 2008/10/30 Participação no 5º Congresso Nacional da Administração Pública: Modernização, Desenvolvimento e Competitividade
Congress
Instituto Nacional de Administração Pública, Portugal
2006/11/01 - 2007/06/29 Realização do Curso de Estudos Avançados em Gestão Pública (CEAGP - 7ª Edição)
Other
Instituto Nacional de Administração Pública, Portugal
2007/03/09 - 2007/03/09 Assistir a Seminário “Gestão de microrganismos: da vinha ao vinho”. Vinideas
Seminar
Vinideas, Desenvolvimento Enológico, Lda, Portugal
2006/12 - 2006/12 Formação em SPSS pelo INA (20 horas)
Other
Instituto Nacional de Administração Pública, Portugal
2005/05/18 - 2005/05/20 Curso “Prova de Aguardentes – Nível II” (20 horas)
Other
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2005/04/12 - 2005/04/15 Curso “Iniciação à Prova de Vinhos” (28 horas)
Other
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2005/03/16 - 2005/03/18 Curso “Prova de Aguardentes – Nível I” (20 horas)
Other
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2004/09/23 - 2004/09/24 Participar no II Encontro Nacional sobre Microssatélites e Genética de Populações / I Encontro Nacional sobre Marcadores Moleculares
Meeting
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2004/03/01 - 2004/03/03 Formação sobre Análise de Resultados de microssatélites
Workshop
Universidade Nova de Lisboa Instituto de Tecnologia Química e Biológica, Portugal
2004/02/05 - 2004/02/06 Participação nas XXXI Jornadas Portuguesas de Genética
Other
Universidade Nova de Lisboa Instituto de Tecnologia Química e Biológica, Portugal
2003/10/13 - 2003/10/17 Curso sobre Conservação in situ / Conservação on farm de Recursos Genéticos
Workshop
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2003/06/16 - 2003/06/17 I Encontro Nacional sobre Microssatélites e Genética de Populações
Meeting
Instituto Nacional de Engenharia e Tecnologia Alimentar, Portugal
2003/05/26 - 2003/05/27 Workshop "PHENCON (Phenetics with Confidence) - programa para análise multivariada com fins científicos"
Workshop
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2003/03/31 - 2003/04/16 Realização do EMBO Practical Course / Gulbenkian Practical Course: Plant Development - Molecular and Cellular Basis
Other
Instituto Gulbenkian de Ciência, Portugal
2003/02/17 - 2003/02/21 Realização do Curso “Selecção de Plantas de Propagação Vegetativa: o Caso da Videira”
Other
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
1995/09/10 - 1995/09/22 Realização do Curso "Current Advances in Genetics, Metabolism and Application of Lactic Acid Bacteria", NATO-ASI Program, Turquia
Other
Current Advances in Genetics, Metabolism and Application of Lactic Acid Bacteria
NATO, Belgium
1994/11/07 - 1994/11/11 Formação - Curso "International Advance Course on The Physiology of Food Associated Microorganisms", Department of Food Science, Graduate School VLAG, Wageningen Agricultural University
Other
Wageningen Agricultural University, Netherlands

Jury of academic degree

Topic
Role
Candidate name (Type of degree)
Institution / Organization
2018/05/17 Dissertação de Mestrado da Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Nova de Lisboa intitulada “Produção e Controlo de Qualidade de vinhos tranquilos: Caso de estudo – Quinta Vale do Armo”
(Thesis) Main arguer
João Pedro Matias Rodrigues (Master)
Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Nova de Lisboa, Portugal
2017/12/07 Dissertação de Mestrado da Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Nova de Lisboa intitulada “Requisitos para a Implementação do Referencial BRC na Adega Cooperativa de Palmela”
(Thesis) Main arguer
Cátia Sofia Oliveira Amaro Cruz (Master)
Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Nova de Lisboa, Portugal
2016/12/13 Dissertação de Mestrado da Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Nova de Lisboa intitulada “Processos Produtivos Do Vinho Generoso de Carcavelos – Villa Oeiras”
(Thesis) Main arguer
Ana Cristina Henriques Perdigão (Master)
Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Nova de Lisboa, Portugal
2013/02/21 Tese de Doutoramento pela Universidade de Múrcia, Espanha, intitulada “Effect of differently processed fruit and vegetable soups on ß-carotene and lycopene biavailability and oxidative status in humans”
(Thesis) Main arguer
Rebeca Martínez Tomás (PhD)
Universidade de Murcia, Spain
2011 Dissertação de Mestrado pelo Instituto Superior de Agronomia, UTL, Lisboa intitulado “Avaliação da tolerância ao selénio de diferentes espécies de leveduras em ensaios de fermentação”
Supervisor
Mónica Alexandra da Silva Assunção (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2006 Tese de Doutoramento pela Universidade de Castilla - La Mancha (Espanha) intitulada “Caracterización de material vitícola cultivado en Castilla-La Mancha. Interacción genotipo – medio”
(Thesis) Main arguer
Maria Engrácia Carrión Jiménez (PhD)
Universidade de Castilla - La Mancha, Spain
2005/11/28 Relatório de Fim de Curso de Engenharia Agro-Alimentar, Escola Superior Agrária de Santarém intitulado “Avaliação da contaminação microbiológica no processo de engarrafamento de vinhos. Identificação da zimobiota”,
Supervisor
Ana Sofia Simão Gomes (Other)
Engenharia Agro-Alimentar, Escola Superior Agrária de Santarém, Portugal
2004/09/03 Relatório de Estágio do Curso de Licenciatura em Engenharia Biotecnológica intitulado “Caracterização por métodos de biologia molecular de leveduras de espécies não Saccharomyces cerevisiae presentes na fermentação de vinhos tintos elaborados com aditivos comerciais”
Supervisor
Ricardo Manuel Ribeirinho Gomes Reizinho (Other)
Faculdade de Engenharia de Recursos Naturais, Universidade do Algarve, Portugal

Association member

Society Organization name Role
2018 - Current Membro do Grupo de Investigação M&B – Microbiology & Biotechnology do Biosystems and Integrative Science Institute (BIOISI), Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa Investigador
2014 - Current Participa no Grupo de Peritos de Enologia da CNOIV – Comissão Nacional da Organização Internacional da Vinha e do Vinho, promovida pelo IVV,I.P Perito

Committee member

Activity description
Role
Institution / Organization
2002 - Current Membro do Conselho Científico do Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, IP
Member
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2009 - 2017 Participa nas reuniões da Assembleia Geral da Comissão Nacional da Organização Internacional da Vinha e do Vinho em representação do INIAV,I.P.
Member
Instituto da Vinha e do Vinho, Portugal

Consulting

Activity description Institution / Organization
2009 - Current Participa nas atividades de prestação de serviços a entidades públicas e privadas, com a realização de análises no Laboratório de Microbiologia Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2009 - Current Realiza atividades de apoio e assistência técnica ao sector vitivinícola (análises laboratoriais) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2020/06/20 - 2020/06/20 Controlo microbiológico em vinhos / Unidade Curricular de Microbiologia, Pós-Graduação em Enologia da Faculdade de Engenharia da Universidade Lusófona (Lisboa) Pós-Graduação em Enologia (Pós-Graduação) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal
2019/05/21 - 2019/05/21 Lecciona aulas sobre “Estudos do microbioma das uvas na produção de vinhos” Mestrados de Tecnologias de Produção e Transformação Agro-Industrial (MTPTAi) e Fitotecnologia Nutricional para a Saúde Humana (MFNSH) (Mestrado) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2019/05/21 - 2019/05/21 Lecciona aula sobre “Metodologias moleculares de identificação de leveduras enológicas” Mestrados de Tecnologias de Produção e Transformação Agro-Industrial (MTPTAi) e Fitotecnologia Nutricional para a Saúde Humana (MFNSH) (Mestrado) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2019/03/16 - 2019/03/16 Colaboração em aula prática sobre controlo microbiológico em vinhos Pós-Graduação em Enologia (Pós-Graduação) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal
2018/05/26 - 2018/05/26 Lecciona uma aula sobre “Metodologias moleculares de identificação – leveduras enológicas” Pós-Graduação em Enologia, Unidade Curricular de Microbiologia (Pós-Graduação) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal
2018/05/14 - 2018/05/16 Colaboração na lecionação das aulas práticas do Curso de Prova de Vinhos — Nível I Curso de Prova de Vinhos — Nível I Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2018/04/10 - 2018/04/16 Lecciona aulas de Microbiologia Cursos Técnicos Superiores Profissionais (CTeSP)/Cuidados Veterinários Escola Profissional Agrícola Fernando Barros Leal, Portugal
2018/04/12 - 2018/04/12 Lecciona aula em “MARCADORES MOLECULARES EM VITICULTURA E ENOLOGIA – aplicações práticas” Mestrados em Tecnologias de Produção e Transformação Agro-Industrial e Fitotecnologia Nutricional para a Saúde Humana (Mestrado) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2017/04/20 - 2017/04/28 Lecciona aulas de Microbiologia Cursos Técnicos Superiores Profissionais (CTeSP)/Cuidados Veterinários (Curso de Especialização Tecnológica) Escola Profissional Agrícola Fernando Barros Leal, Portugal
2017/04/04 - 2017/04/04 Palestra "Estudos recentes em Marcadores moleculares na autenticidade e qualidade dos recursos genéticos em viticultura e enologia” Mestrados em Tecnologias de Produção e Transformação Agro-Industrial e Fitotecnologia Nutricional para a Saúde Humana Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2016/04/18 - 2016/04/20 Colaboração nas aulas práticas do VI Curso de Prova de Vinhos — Nível I VI Curso de Prova de Vinhos — Nível I Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
2016/03/11 - 2016/03/16 Lecionou aulas de Microbiologia Curso Técnico de processamento e Controlo de Qualidade Alimentar e Curso Técnicos Superiores Profissionais (CTeSP) (Curso de Especialização Tecnológica) Escola Profissional Agrícola Fernando Barros Leal, Portugal
2015/06/19 - 2015/06/19 Lecciona aula “Análise de marcadores de DNA na identificação de variedades de videira e estudos recentes em grainhas fósseis” Mestrado em Paleontologia, disciplina de Arqueobotânica Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2015/03/11 - 2015/03/11 Palestra com o título “Marcadores moleculares na autenticidade e qualidade dos recursos genéticos em viticultura e enologia” Mestrado em Tecnologias de Produção e Transformação Agro-Industrial (Mestrado) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2014/03/14 - 2014/03/21 Lecciona aulas práticas da disciplina de Microbiologia Curso Técnico de Processamento e Controlo de Qualidade Alimentar, Módulo 2 – Introdução às técnicas em Microbiologia (Curso de Especialização Tecnológica) Escola Profissional Agrícola Fernando Barros Leal, Portugal
2008/09 - 2008/09 Contaminación microbiológica en los alimentos. Prevención y detectión Curso Dieta Mediterránea Y Salud (Postgraduate Certificate) Universidad de Murcia - Campus de Espinardo, Spain
2006/06 - 2006/06 Caracterização Molecular. Módulo de Ampelografia, IV Curso de Mestrado em Viticultura e Enologia (ISA/EVN/Fac. Ciênc. Porto), Junho; IV Curso de Mestrado em Viticultura e Enologia (ISA/EVN/Fac. Ciênc. Porto) (Mestrado) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2004/11 - 2004/11 Leveduras presentes no processo de fabrico de vinho – caracterização por técnicas de biologia molecular. Aula lecionada na Universidade do Algarve. (Licenciatura) Universidade do Algarve - Campus de Gambelas, Portugal
1998/10/01 - 1999/03/31 Leciona Tecnologia dos Alimentos II / Tecnologia das Hortofrutícolas e Cereais Curso de Nutrição e Engenharia Alimentar (Licenciatura) Escola Superior de Ciências da Saúde, Portugal
1996/03/01 - 1997/09/30 Responsável pela disciplina de Engenharia Genética e Genética Molecular. Professora Auxiliar convidada. Engenharia Genética (Licenciatura) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal
1990/10 - 1991/04 Probabilidades e Estatística. Instituto Superior Técnico, Universidade Técnica de Lisboa, contrato em funções publicas como Assistente Estagiário. Engenharia Química, Engenharia Mecânica, Engenharia Electromecânica (Licenciatura) Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal

Journal scientific committee

Journal title (ISSN) Publisher
2021/02/23 - 2021/03/15 Australian Journal of Grape and Wine Research (1755-0238) Wiley Online Library
2020/02/27 - 2020/03/06 Journal of the Science of Food and Agriculture (1097-0010) Wiley (John Wiley & Sons)
2020/01/12 - 2020/02/12 Food Science & Nutrition (2048-7177) Wiley

Mentoring / Tutoring

Topic Student name
2015/01/01 - 2015/12/31 Programa de Estágios Profissionais na Administração Pública (PEPAC) Graciano Manuel Cunha Nunes

Other jury / evaluation

Activity description Institution / Organization
2017 - 2027 Comissão de avaliação e selecção de candidatos a Bolsa de investigação /Mestre, no âmbito do Projeto CENTRO-04-3928-FEDER-000001, financiado pelo Centro 2020 – Agência para o Desenvolvimento e Coesão, I.P. (anuncio Nº 3/2017/BI do INIAV). Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, IP , Portugal
2015 - 2015 Comissão de avaliação e selecção de candidatos a Bolsa de Pós-Doutoramento (BPD) no âmbito do projeto FCT PTDC/AGR-PRO/4261/2014. Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, IP , Portugal
Distinctions

Other distinction

1990 National Award on Engeneering
Ordem dos Engenheiros, Portugal