Artigo em conferência |
- Morais, Alcina M. M. B.; Sousa, A.S.; Marcal, S.; Nunes, C.; Barros, J.; Ferreira, I.; Freitas, A.C.; Nunes, J.; Pintado,
M.. "Phenolics content and Antioxidant Activity of Aqueous Extracts from Bio-residues of Agrocybe cylindracea". Trabalho apresentado
em IberPhenol - International Conference, Coimbra, 2020.
Publicado
- Morais, Alcina M. M. B.; Lopez, M.M.L.; Morais, R.M.S.C.. "Flavonoid enrichment of fresh-cut apple through osmotic dehydration".
Trabalho apresentado em XX EUROFOODCHEM Congress, Porto, 2019.
Publicado
- Assis, F.R.; Morais, R.M.S.C.; Morais, Alcina M. M. B.. "Effect of the osmotic pre-treatment on the water activity of apple
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Publicado
- Morais, Alcina M. M. B.; Emser, K.; Teixeira, P.; Barbosa, J.. "Lactobacillus plantarum survives during osmotic dehydration
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Porto, 2017.
Publicado
- Morais, Alcina M. M. B.; Assis, F.R.; Morais, R.M.S.C.. "Desidratação osmótica de cubos de maçã e fisális com soluções de
sorbito". Trabalho apresentado em 13º Encontro de Química de Alimentos, Porto, 2016.
Publicado
- Morais, Alcina M. M. B.; Pinho, A.R.C.; Assis. F.R.; Pintado, M.. "Desidratação de queijo por ar quente, liofilização e micro-ondas".
Trabalho apresentado em 13º Encontro de Química de Alimentos, Porto, 2016.
Publicado
- Ramalhosa, Elsa; Lamas, Hugo; Pereira, José A.; Morais, Alcina M. M. B.; Ramalhosa, E.; Lamas, H.; Pereira, J.A.; Morais,
A.M.M.B.. "Physical characteristics and drying kinetics of Portuguese ‘Longal’ chestnut". Trabalho apresentado em 6th International
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Publicado
- Ramalhosa, Elsa; Lamas, Hugo; Pereira, José A.; Morais, Alcina M. M. B.. "Avaliação do “shrinkage” ao longo da secagem por
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2010.
Publicado
- Morais, Alcina M. M. B.; Fernandes, S.D.S.; Ribeiro, C.A.S.; Morais, R.M.S.C.; Fernandes, S. D. S.; Ribeiro, C. A .S.; Morais,
Rui M. S. C; Morais, Alcina M. M. B.. "Alterações de cor e atividade da polifenol oxidase de cubos de maçã ‘Starking’ revestidos
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Publicado
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Publicado
- Drieghe, Koen; Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Qualidade de puré de kiwi armazenado sob vácuo". Trabalho apresentado
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Publicado
- Rocha, Ada M. C. N.; Mota, Catarina; Morais, Alcina M. M. B.. "Impacto do processamento mínimo em cenouras (cv. Nantes) embaladas
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Publicado
- Rocha, Ada M. C. N.; Mota, Catarina; Morais, Alcina M. M. B.. "Efeito do armazenamento sob vácuo na actividade da PPO e nos
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Publicado
- Rocha, Ada M. C. N.; Snoeck, Diedrik; Morais, Alcina M. M. B.. "Relação entre as alterações de cor e a actividade da polifenoloxidase
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Publicado
- Galvis-Sánchez, Andrea C.; Fonseca, Susana C.; Morais, Alcina M. M. B.; Malcata, F. Xavier. "Effect of CA-storage on the physical
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Publicado
- Galvis-Sánchez, Andrea C.; Morais, Alcina M. M. B.. "Actividade da pectinametilesterase da pêra 'Rocha' após armazenamento
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Publicado
- Moura, Sandra; Almeida, Nuno; Paupério, Joana; Sousa, Paula; Morais, Alcina M. M. B.. "Escurecimento enzimático de maçã e
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Publicado
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Influência do armazenamento sob atmosfera controlada na qualidade de maçã minimamente
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Publicado
- Morais, Alcina M. M. B.. "Modified atmosphere for preservation of asparagus". Trabalho apresentado em I Congresso Ibero-Americano
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- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Physicochemical and sensorial characterization of a new variety of apple (cv.
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Publicado
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Activity of 'Jonagored' apple polyphenoloxidase (PPO) stored in controlled
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Publicado
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Measurement of colour changes in minimally processed apple (cv. Jonagored)
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Publicado
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Avaliação sensorial de maçã minimamente processada (cv. Jonagored) após armazenamento
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Publicado
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Physical, chemical and sensory changes of minimally processed apple (cv. Jonagored)
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Publicado
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Publicado
- Nunes, M.Cecilia N.; Morais, Alcina M. M. B.; Brecht, Jeffrey K.; Sargent, Steven A.. "Quality of strawberries after storage
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Publicado
- Bernardo, Alcina M. M.; Dumoulin, Elisabeth; Lebert, André. "Modelling of hot air drying of sugar beet fibre". Trabalho apresentado
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Publicado
- Bernardo, Alcina M. M.; Dumoulin, Elisabeth; Brouard, François; Bernardo, A. M. M.. "Séchage de fibres à l'air chaud et à
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Publicado
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Artigo em revista |
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- Ma. Michelle L. Lopez; Rui M.S.C. Morais; Alcina M.M.B. Morais; Rui M. S. C. Morais; Alcina M.M. Bernardo. "Flavonoid enrichment
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- Raposo, Maria Filomena de Jesus; Morais, Rui Manuel Santos Costa De; Morais, Alcina Maria Miranda Bernardo De; De Jesus Raposo,
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Artigo em revista (magazine) |
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- Morais, Alcina M. M. B.. "Revestimentos comestíveis para frutos de IV Gama", Frutas, Legumes e Flores , 2008
- Morais, Alcina M. M. B.. "Vácuo prolonga vida útil de cenoura de IV gama", Frutas, Legumes e Flores, 2007
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Cientistas estudam batata embalada sob vácuo", Frutas, Legumes e Flores , 2005
- Brochado, Cidália M. S.; Morais, Alcina M. M. B.. "Modelos matemáticos para projecto de embalagem sob atmosfera modificada",
Alitecna , 1994
- Brochado, Cidália M. S.; Morais, Alcina M. M. B.. "Preservação de produtos horto-frutícolas sob atmosfera modificada/ controlada",
Alitecna, 1994
|
Capítulo de livro |
- Morais, Alcina M. M. B.; Alves, A.; Kumla, D.; De Morais, R.M.S.C.. "Pharmaceutical and Biomedical Potential of Sulphated
Polysaccharides from Algae". In Polysaccharides of Microbial Origin, 1-28. Springer International Publishing, 2021.
10.1007/978-3-030-35734-4_49-1
- Morais, Alcina M. M. B.. "Biodegradable Bio-based Plastics Toward Climate Change Mitigation". 1-43. Springer New York, 2021.
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- Batista, P.S.P.; Bernardo De Morais, A.M.M.; Pintado, M.; De Morais, R.M.S.C.. "Alginate— pharmaceutical and medical applications".
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Publicado
- De Jesus Raposo, M.F.; Morais, Alcina M. M. B.; Costa De Morais, R.M.S.. Autor correspondente: Costa De Morais, R.M.S.. "Bioactivity
and applications of polysaccharides from marine microalgae". In Polysaccharides: Bioactivity and Biotechnology. 2015.
Publicado • 10.1007/978-3-319-03751-6_47-1
- Maria Filomena de Jesus Raposo; Alcina M.M. Bernardo; Rui M. S. C. Morais; de Jesus Raposo, M.F.; Bernardo De Morais, A.M.M.;
Costa De Morais, R.M.S.. "Bioactivity and applications of polysaccharides from marine microalgae". In Polysaccharides:
Bioactivity and Biotechnology, editado por Ramawat, {Kishan Gopal, 1-38. Springer Nature Switzerland AG, 2014.
10.1007/978-3-319-03751-6_47-1
- Susana C. Fonseca; Samuel Jácome; R. Pinheiro; M.R. Alves; L. Noronha; J. Silva; G. Almeida; et al. "Application of nisin
and chitosan as antimicrobial agents in traditional cured and smoked “Alheira”". editado por A. M{\'e, 88-91. BrownWalker
Press, 2013.
- Jácome, S.L.; Todorov, S.D.; Fonseca, S.C.; Guerreiro, J.S.; Monteiro, V.; Fernandes, P.; Noronha, L.; et al. "Bioconservação
de alimentos tradicionais por adição de bactérias ácido-lácticas e das suas bacteriocinas". In Estratégias Inovadoras para
Desenvolvimento de Alimentos mais Saudáveis. FOODSME-HOP TECHNOLOGY BOOK. 2013.
|
Livro |
- Pinto, Pedro Z.; Morais, Alcina M. M. B.. Boas Práticas para Conservação de Produtos Hortofrutícolas. Porto, Portugal:
Associação para a Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica. 2000.
Publicado
- Silva, Filipa V. M.; Morais, Alcina M. M. B.; Fonseca, Susana C.. Boas Práticas Pós-Colheita para Frutos Frescos. Porto,
Portugal: Associação para a Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica. 2000.
Publicado
|
Poster em conferência |
- Ana Sofia dos Santos Sousa; Sara Marçal; J. Barros; I. Ferreira; A C Freitas; Alcina M.M. Bernardo Morais; Joao Nunes; Pintado,
M.. "Phenolics content and antioxidant activity of aqueous extracts from bio-residues of agrocybe cylindracea". 2020.
- Ribeiro, Catarina. A. S.; Morais, Alcina M. M. B.. "Influência da aplicação de filmes comestíveis na qualidade de frutos cortados
e secos". Trabalho apresentado em QUIMERA. Jornadas de Biotecnologia, 2009.
- Drieghe, Koen; Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Influência das condições de armazenamento na qualidade de kiwi
minimamente processado". Trabalho apresentado em 8º Encontro de Química de Alimentos, 2007.
- Raposo, M. Filomena J.; Silva, J. Vítor N.; Sousa, C. C.; Morais, Alcina M. M. B.; Morais, Rui M. S. C. "Microbiological
and sensorial analysis of salicornia shoots preserved in controlled atmosphere". Trabalho apresentado em MICRO'07 - XXXIII
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- Rocha, Ada M. C. N.; Schauwers, Axelle; Morais, Alcina M. M. B.. "a* values to follow lycopene concentration during ripening
and storage of tomato (cv. Caruso)". Trabalho apresentado em 3rd Central European Congress on Food, 2006.
- Rocha, Ada M. C. N.; Mota, Catarina; Morais, Alcina M. M. B.. "Efeito do armazenamento sob vácuo na actividade da PPO e nos
compostos fenólicos da cenoura descascada (cv. Nantes)". Trabalho apresentado em 7º Encontro de Química de Alimentos,
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- Rocha, Ada M. C. N.; Mota, Catarina; Morais, Alcina M. M. B.. "Impacto do processamento mínimo em cenouras (cv. Nantes) embaladas
sob vácuo". Trabalho apresentado em V Congresso Ibérico de Ciências Hortícolas, IV Congresso Iberoamericano de Ciências
Hortícolas, 2005.
- Rocha, Ada M. C. N.; Mota, Catarina; Morais, Alcina M. M. B.. "Effects of minimally processing and temperature on respiration
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- Rocha, Ada M. C. N.; Coulon, Emilie C.; Morais, Alcina M. M. B.. "Qualidade de batata descascada (var. Jaerla) armazenada
em vácuo". Trabalho apresentado em BIOTEC’2003, Congresso Nacional de Biotecnologia, 2003.
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- Morais, Alcina M. M. B.; Avelar, M. Luísa; Rodrigues, Ana C.. "Influence of delayed CA storage on ascorbic acid content and
brown heart incidence in ‘Rocha’ pear". Trabalho apresentado em 4th International Conference on Postharvest Science,
2000.
- Galvis-Sánchez, Andrea C.; Morais, Alcina M. M. B.. "Actividade da pectinametilesterase da pêra 'Rocha' após armazenamento
em atmosfera controlada". Trabalho apresentado em 4ºEncontro de Química de Alimentos, 1999.
- Moura, Sandra; Almeida, Nuno; Paupério, Joana; Sousa, Paula; Morais, Alcina M. M. B.. "Escurecimento enzimático de maçã e
pêra: efeito dos tratamentos químico e térmico". Trabalho apresentado em 4º Encontro de Química de Alimentos, 1999.
- Morais, Alcina M. M. B.. "Preservação da qualidade de produtos hortofrutícolas frescos ou minimamente processados". Trabalho
apresentado em IX Semana das Ciências da Nutrição, 1999.
- Monteiro, Clara M. C.; Galvis-Sánchez, Andrea C.; Morais, Alcina M. M. B.. "Polyphenoloxidase activity during ripening of
pear fruit". Trabalho apresentado em 10º Simpósio Europeu em Hidratos de Carbono, 1999.
- Avelar, M. Luísa; Rodrigues, Ana C.; Boeykens, Annick; Bosnea, Louluda; Monteiro, Clara M. C.; Morais, Alcina M. M. B.. "Physico-chemical
and biochemical parameters to highlight quality changes of 'Rocha' pear during CA storage". Trabalho apresentado em Madrid98
- COST915 Conference on Physiological and Technological Aspects of Gaseous and Thermal Treatments of Fresh Fruit & Vegetables,
1998.
- Galvis-Sánchez, Andrea C.; Morais, Alcina M. M. B.. "Texture measurements of 'Rocha' pear after storage". Trabalho apresentado
em Madrid98 - COST915 Conference on Physiological and Technological Aspects of Gaseous and Thermal Treatments of Fresh
Fruit & Vegetables, 1998.
- Morais, Alcina M. M. B.; Avelar, M. Luísa; Ferreira, João F. F. C.; Morais, Rui M. S. C; Ferreira, J. P. M.. "Polyphenoloxidase
activity of pear reduced by CA storage". Trabalho apresentado em II Congresso Ibero-Americano de Engenharia de Alimentos,
1998.
- Morais, Alcina M. M. B.; Rocha, Ada M. C. N.. "Shelf-life of minimally processed apple stored at 4ºC". Trabalho apresentado
em II Congresso Ibero-Americano de Engenharia de Alimentos, 1998.
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Polyphenoloxidase and phenolic content to highlight browning of minimally processed
apple during CA storage". Trabalho apresentado em Joint Workshop COST 914 - COST 915 on Non conventional methods for the
control of post-harvest disease and microbiological spoilage, 1997.
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Activity of 'Jonagored' apple polyphenoloxidase (PPO) stored in controlled
atmosphere". Trabalho apresentado em Institute of Food Technologists Annual Meeting, 1997.
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Avaliação sensorial de maçã minimamente processada (cv. Jonagored) após armazenamento
sob atmosfera controlada". Trabalho apresentado em II Jornadas das Indústrias Agro-Alimentares, 1996.
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Measurement of colour changes in minimally processed apple (cv. Jonagored)
stored under controlled atmosphere". Trabalho apresentado em Fifth World Congress of Chemical Engineering, 1996.
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Immersion time for ascorbic acid dipping of cut apple (cv. Jonagored)". Trabalho
apresentado em 2ºEncontro de Química de Alimentos, 1995.
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Caracterização físico-química e sensorial de uma nova variedade de maçã (cv.
Jonagored)". Trabalho apresentado em I Congresso Ibero-Americano de Engenharia de Alimentos, 1995.
- Nunes, M.Cecilia N.; Morais, Alcina M. M. B.; Brecht, Jeffrey K.; Sargent, Steven A.. "Quality of strawberries after storage
in controlled atmospheres at above optimum storage temperatures". Trabalho apresentado em Florida State Horticultural Society
One Hundred and Eighth Annual Meeting, 1995.
- Rocha, Ada M. C. N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Physical, chemical and sensorial changes of minimally processed apple (cv.
Jonagored) during refrigerated storage". Trabalho apresentado em Phytochemistry of Fruit and Vegetables, 1995.
- Nunes, M.Cecilia N.; Brecht, Jeffrey K.; Morais, Alcina M. M. B.. "Effects of temperature, packaging and storage time on weight
loss and ascorbic acid content of strawberries". Trabalho apresentado em 9th World Conference of Food Science and Technology,
1995.
- Rocha, Ada M. C. N.; Brochado, Cidália M. S.; Morais, Alcina M. M. B.. "Relationship between sensorial and composition characteristics
of cut apple (cv. Jonagored)". Trabalho apresentado em 9th World Conference of Food Science and Technology, 1995.
- Nunes, M.Cecilia N.; Morais, Alcina M. M. B.; Brecht, Jeffrey K.; Sargent, Steven A.. "Quality of strawberries after storage
is reduced by a short delay to cooling". Trabalho apresentado em Conference Harvest and Postharvest Technologies for Fresh
Fruits and Vegetables, 1995.
- Rocha, Ada M. C. N.; Brochado, Cidália M. S.; Morais, Alcina M. M. B.. "Influence of chemical treatment and controlled atmosphere
on the quality of cut apple (cv. Jonagored)". Trabalho apresentado em Conference Harvest and Postharvest Technologies for
Fresh Fruits and Vegetables, 1995.
- Nunes, M.Cecilia N.; Brecht, Jeffrey K.; Morais, Alcina M. M. B.; Sargent, Steven A.. "Controlling temperature and water loss
to maintain vitamin C levels in strawberries during postharvest handling". Trabalho apresentado em IV North American Strawberry
Conference, 1995.
- Nunes, M.Cecilia N.; Morais, Alcina M. M. B.; Brecht, Jeffrey K.; Sargent, Steven A.. "Effects of delay to cooling and storage
on postharvest decay of strawberry (cv. Chandler)". Trabalho apresentado em II Iberian Congress of Biotechnology "BIOTEC
94", 1994.
- Rocha, Ada M. C. N.; Brochado, Cidália M. S.; Morais, Alcina M. M. B.. "Influence of chemical treatment and controlled atmosphere
on some quality parameters of cut apple ('Jonagored') stored at 4 °C". Trabalho apresentado em II Iberian Congress of Biotechnology
"BIOTEC 94", 1994.
- Morais, Alcina M. M. B.. "Use of perforation for modified atmosphere storage of asparagus". Trabalho apresentado em II
Iberian Congress of Biotechnology "BIOTEC 94", 1994.
- Nunes, M.Cecilia N.; Morais, Alcina M. M. B.. "Quality evaluation of tomato (cv. Buffalo) under CA". Trabalho apresentado
em Conference EUREKA VISION "Food Processing '94", 1994.
- Rocha, Ada M. C. N.; Brochado, Cidália M. S.; Morais, Alcina M. M. B.. "Modified atmosphere packaging for extension of the
shelf-life of cut apple (cv. Jonagored)". Trabalho apresentado em Conference EUREKA VISION "Food Processing '94", 1994.
- Rocha, Ada M. C. N.; Brochado, Cidália M. S.; Morais, Alcina M. M. B.. "Influence of chemical treatment on quality of refrigerated
cut orange". Trabalho apresentado em 1ºEncontro de Química Alimentar, 1993.
- Nunes, M.Cecilia N.; Brecht, Jeffrey K.; Morais, Alcina M. M. B.; Sargent, Steven A.. "Effects of delays to cooling and packaging
on strawberry quality". Trabalho apresentado em Third Conference EFFoST "Food Control: On-line Control for Improved Quality",
1993.
- Brochado, Cidália M. S.; Morais, Alcina M. M. B.. "Controlling temperature to reduce respiration rate of fresh-cut orange".
Trabalho apresentado em Third Conference EFFoST "Food Control: On-line Control for Improved Quality", 1993.
- Nunes, M.Cecilia N.; Brecht, Jeffrey K.; Morais, Alcina M. M. B.; Sargent, Steven A.. "Colour changes of three different strawberry
cultivars: Sweet Charlie, Oso Grande and Chandler, during storage". Trabalho apresentado em Third Conference EFFoST "Food
Control: On-line Control for Improved Quality", 1993.
- Brochado, Cidália M. S.; Morais, Alcina M. M. B.; Rocha, Ada M. C. N.. "Shelf-life of fresh-cut orange". Trabalho apresentado
em Third Conference EFFoST "Food Control: On-line Control for Improved Quality", 1993.
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