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Mikel Añibarro Ortega holds a BSc degree in Chemistry (2016) from the University of the Basque Country, Spain, and a joint Master's degree in Pharmacy and Chemistry of Natural Products (2019) from the Polytechnic Institute of Bragança (IPB), Portugal, and the University of Salamanca, Spain. His exceptional academic performance during his Master's program was recognized with the highest possible dissertation grade of 20 and the Diploma of Best Finalist Student of his Master's degree (2020) from IPB. PhD in Agri-Food Science and Technology (2024) from the University of Vigo, Spain, supported by a highly competitive scholarship awarded by the Portuguese Foundation for Science and Technology. His research has focused on the chemical characterization of nutrients and phenolic compounds from Solanaceae plants, including fruits and underexplored aerial parts. He utilized advanced chromatographic and spectrometric techniques to analyze these compounds, along with a wide range of in vitro assays to evaluate their bioactivities. Mikel has an impressive academic track record, with 21 ISI-indexed publications and a national invention patent (PT117256A). His research findings have been presented in 50 scientific conferences, including 21 oral presentations, at both national and international levels. His research extensively analyzed by-products from tomato, bell pepper, and eggplant crops, leading to the identification of phenolic profiles in these plant matrices. This work highlighted their potential as valuable sources of bioactive molecules with antioxidant, anti-inflammatory, and anti-diabetic properties. Mikel has also collaborated with researchers from INIAV (Portugal) and the University of Thessaly (Greece) on innovative studies involving tomato plants. Currently, he is serving as a guest editor for a Special Issue in the journal Separations (MDPI).
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Mikel Añibarro Ortega

Nomes de citação

  • Añibarro-Ortega, Mikel

Identificadores de autor

Ciência ID
C61D-DD88-73C7
ORCID iD
0000-0002-2835-5079

Telefones

Telemóvel
  • 933410386 (Pessoal)

Moradas

  • Centro de Investigação de Montanha - Campus Santa Apolónia, 5300-253, Bragança, Bragança, Portugal (Profissional)
  • Rua Do Paço, número 24, 1ºTrás, 5300-223, Bragança, Bragança, Portugal (Pessoal)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Exatas - Química - Química Analítica
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras áreas das Engenharias e Tecnologias
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras áreas das Engenharias e Tecnologias

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Espanhol; Castelhano (Idioma materno)
Basco (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Português Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2019 - 2024
Concluído
PhD in Agri-Food Science and Technology (Doutoramento)
Universidade de Vigo, Espanha
"Valorisation of bioactive compounds from Solanaceae crop by-products into novel nutraceutical ingredients" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2017 - 2019
Concluído
Pharmacy and Chemistry of Natural Products (Mestrado)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Universidad de Salamanca, Espanha
"Aloe vera (Aloe barbadensis Mill.): aspectos químicos y bioactivos y potencial para desarrollo de extractos ricos en aloesina" (TESE/DISSERTAÇÃO)
18
2016 - 2016
Concluído
Food Safety Management Course. HACCP system. Registration and Traceability. (Outros)
Universidad Antonio de Nebrija, Espanha
2010 - 2016
Concluído
Degree in Chemistry (Bachelor)
Universidad del País Vasco, Espanha
"Evaluación del uso del MiniVAP® en la extracción de compuestos activos de plantas" (TESE/DISSERTAÇÃO)
12
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2019/11/18 - Atual Estagiário de Investigação (Investigação) Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
(...)

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/04/01 - 2020/06/15 Technical assistant volunteer for COVID-19 tests Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2017/09 - 2019/07 Master degree student Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2017/02/06 - 2017/07/07 Laboratory assistant Terai Cosmética, Espanha
2015/11/09 - 2016/06/17 Quality control laboratory technician FYM - Italcementi, Espanha
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2019/11/18 - 2020/10/18 VALORNATURAL - Valorização de Recursos Naturais através da Extração de Ingredientes de Elevado Valor Acrescentado para Aplicações na Indústria Alimentar
Bolseiro de Investigação
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
European Regional Development Fund
Em curso

Outro

Designação Financiadores
2019/02 - 2019/12 IBERPHENOL - Red cooperativa de investigación en el ámbito de polifenoles y sus aplicaciones industriales
Outra
European Regional Development Fund
Em curso
2019/02 - 2019/12 TRANSCoLAB - Laboratorio Colaborativo Transfronterizo para la sostenibilidad y innovación del sector Agroalimentario y Agroindustrial
Outra
European Regional Development Fund
2018/09/17 - 2019/07/25 AllNat - Using natural deep eutectic solvents for the extraction of bioactive compounds from plant material
Outra
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Pinela, José; Pereira, Carla; Añibarro-Ortega, Mikel; Molina, Adriana K.; Roriz, Custódio Lobo; Fernandes, Ângela; Carvalho, Ana Maria; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "From wild edible plants to contemporary foods: nutritional and phytochemical studies with vegetables and spices". 2021.
Artigo em revista
  1. Pinela, José; Añibarro-Ortega, Mikel; Barros, Lillian. "Food Waste Biotransformation into Food Ingredients: A Brief Overview of Challenges and Opportunities". Foods 13 21 (2024): 3389. http://dx.doi.org/10.3390/foods13213389.
    10.3390/foods13213389
  2. ¿en, Ali Umut; Almeida, Daiana; da Silveira, Tayse F. F.; Pires, Tânia S. P.; Añibarro-Ortega, Mikel; Mandim, Filipa; Barros, Lillian; et al. "Bioactivities of Waste Cork and Phloem Fractions of Quercus cerris Bark". Processes 12 10 (2024): 2081. http://dx.doi.org/10.3390/pr12102081.
    10.3390/pr12102081
  3. Plasencia, Paula; Finimundy, Tiane C.; Carocho, Márcio; Calhelha, Ricardo C.; Añibarro-Ortega, Mikel; Pires, Tânia C.S.P.; Barreiro, Filomena; et al. "Extraction of Bioactive Compounds from Rubus Idaeus Bioresidues: A Full Screening on Phenolic Composition and Bioactive Potential". Waste and Biomass Valorization (2024): http://dx.doi.org/10.1007/s12649-024-02696-w.
    10.1007/s12649-024-02696-w
  4. Añibarro-Ortega, Mikel; López, Víctor; Núñez, Sonia; Petrovic, Jovana; Mandim, Filipa; Barros, Lillian; Sokovic, Marina; et al. Autor correspondente: Pinela, José. "Phenolic composition and in vitro bioactive and enzyme inhibitory properties of bell pepper (Capsicum annuum L.) plant extracts". Industrial Crops and Products 214 (2024): 118546. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2024.118546.
    Publicado • 10.1016/j.indcrop.2024.118546
  5. Nicolescu, Alexandru; Babota, Mihai; Aranda Cañada, Eduardo; Inês Dias, Maria; Añibarro-Ortega, Mikel; Cornea-Cipcigan, Mihaiela; Tanase, Corneliu; et al. "Association of enzymatic and optimized ultrasound-assisted aqueous extraction of flavonoid glycosides from dried Hippophae rhamnoides L. (Sea Buckthorn) berries". Ultrasonics Sonochemistry 108 (2024): 106955. http://dx.doi.org/10.1016/j.ultsonch.2024.106955.
    10.1016/j.ultsonch.2024.106955
  6. Sen, Umut; Almeida, Daiana; da Silveira, Tayse F. F.; Pires, Tânia S. P.; Añibarro-Ortega, Mikel; Mandim, Filipa; Barros, Lillian; et al. "Exploring the Bioactive Properties of Hydroethanolic Cork Extracts of Quercus cerris and Quercus suber". Processes 12 8 (2024): 1579. http://dx.doi.org/10.3390/pr12081579.
    10.3390/pr12081579
  7. Polyzos, Nikolaos; Paschoalinotto, Beatriz H.; Pires, Tânia C. S. P.; Añibarro-Ortega, Mikel; Calhelha, Ricardo; Ferreira, Isabel C. F. R.; Dias, Maria Inês; Barros, Lillian; Petropoulos, Spyridon A.. "The Impact of Deficit Irrigation on the Agronomic Performance and Chemical Composition of Scolymus hispanicus L.". Horticulturae 10 5 (2024): 479. http://dx.doi.org/10.3390/horticulturae10050479.
    10.3390/horticulturae10050479
  8. Liava, Vasiliki; Chaski, Christina; Añibarro-Ortega, Mikel; Pereira, Alexis; Pinela, José; Barros, Lillian; Petropoulos, Spyridon A.. "The Effect of Biostimulants on Fruit Quality of Processing Tomato Grown under Deficit Irrigation". Horticulturae 9 11 (2023): 1184. http://dx.doi.org/10.3390/horticulturae9111184.
    10.3390/horticulturae9111184
  9. Silva, Beatriz Nunes; Cadavez, Vasco; Caleja, Cristina; Pereira, Eliana; Calhelha, Ricardo C.; Añibarro-Ortega, Mikel; Finimundy, Tiane; et al. "Phytochemical Composition and Bioactive Potential of Melissa officinalis L., Salvia officinalis L. and Mentha spicata L. Extracts". Foods 12 5 (2023): 947. http://dx.doi.org/10.3390/foods12050947.
    10.3390/foods12050947
  10. Babota, Mihai; Frumuzachi, Oleg; Nicolescu, Alexandru; Dias, Maria Inês; Pinela, José; Barros, Lillian; Añibarro-Ortega, Mikel; et al. "Thymus Species from Romanian Spontaneous Flora as Promising Source of Phenolic Secondary Metabolites with Health-Related Benefits". Antioxidants 12 2 (2023): 390. http://dx.doi.org/10.3390/antiox12020390.
    10.3390/antiox12020390
  11. Pereira, Alexis; Añibarro-Ortega, Mikel; Kostic, Marina; Nogueira, António; Sokovic, Marina; Pinela, José; Barros, Lillian. "Upcycling Quince Peel into Bioactive Ingredients and Fiber Concentrates through Multicomponent Extraction Processes". Antioxidants 12 2 (2023): 260. http://dx.doi.org/10.3390/antiox12020260.
    10.3390/antiox12020260
  12. Plasencia, Paula; Heleno, Sandrina A.; Finimundy, Tiane; Carocho, Márcio; Calhelha, Ricardo C.; Añibarro-Ortega, Mikel; Alves, Maria José; et al. "Recovery of High Valuable Bioactive Molecules from Vaccinium myrtillus L. Bioresidues". Waste and Biomass Valorization 14 9 (2023): 2873-2884. http://dx.doi.org/10.1007/s12649-023-02042-6.
    10.1007/s12649-023-02042-6
  13. Polumackanycz, Milena; Petropoulos, Spyridon Alexandros; Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela, José; Barros, Lillian; Plenis, Alina; Viapiana, Agnieszka. "Chemical Composition and Antioxidant Properties of Common and Lemon Verbena". Antioxidants 11 11 (2022): 2247. http://dx.doi.org/10.3390/antiox11112247.
    10.3390/antiox11112247
  14. Rugolo, Maximiliano; Mascoloti Spréa, Rafael; Dias, Maria Inês; Pires, Tânia C. S. P.; Añibarro-Ortega, Mikel; Barroetaveña, Carolina; Caleja, Cristina; Barros, Lillian. "Nutritional Composition and Bioactive Properties of Wild Edible Mushrooms from Native Nothofagus Patagonian Forests". Foods 11 21 (2022): 3516. http://dx.doi.org/10.3390/foods11213516.
    10.3390/foods11213516
  15. Dias, Maria Inês; Albiston, Carly; Añibarro-Ortega, Mikel; Ferreira, Isabel C.F.R.; Pinela, José; Barros, Lillian. Autor correspondente: Dias, Maria Inês. "Sonoextraction of phenolic compounds and saponins from Aesculus hippocastanum seed kernels: Modeling and optimization". Industrial Crops and Products 185 (2022): 115142. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2022.115142.
    10.1016/j.indcrop.2022.115142
  16. Othman, Souha; Añibarro-Ortega, Mikel; Dias, Maria Inês; Ciric, Ana; Mandim, Filipa; Sokovic, Marina; Ferreira, Isabel C.F.R.; Pinela, José; Barros, Lillian. "Valorization of quince peel into functional food ingredients: A path towards "zero waste" and sustainable food systems". Heliyon 8 10 (2022): e11042. http://dx.doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e11042.
    10.1016/j.heliyon.2022.e11042
  17. Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela, José; Ciric, Ana; Lopes, Elsa; Molina, Adriana K.; Calhelha, Ricardo C.; Sokovic, Marina; et al. Autor correspondente: Pinela, José. "Extraction of Aloesin from Aloe vera Rind Using Alternative Green Solvents: Process Optimization and Biological Activity Assessment". Biology 10 10 (2021): 951. http://dx.doi.org/10.3390/biology10100951.
    10.3390/biology10100951
  18. Novais, Cláudia; Pereira, Carla; Molina, Adriana K.; Liberal, Ângela; Dias, Maria Inês; Añibarro-Ortega, Mikel; Alves, Maria José; et al. "Bioactive and Nutritional Potential of Medicinal and Aromatic Plant (MAP) Seasoning Mixtures". Molecules 26 6 (2021): 1587. http://dx.doi.org/10.3390/molecules26061587.
    Publicado • 10.3390/molecules26061587
  19. Rocha, Rosiane; Pinela, José; Abreu, Rui M.V.; Añibarro-Ortega, Mikel; Pires, Tânia C.S.P.; Saldanha, Ana Luísa; Alves, Maria José; et al. "Extraction of Anthocyanins from Red Raspberry for Natural Food Colorants Development: Processes Optimization and In Vitro Bioactivity". Processes 8 11 (2020): 1447. http://dx.doi.org/10.3390/pr8111447.
    Publicado • 10.3390/pr8111447
  20. Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela, José; Ciric, Ana; Martins, Valter; Rocha, Filomena; Sokovic, Marina D.; Barata, Ana Maria; et al. "Valorisation of table tomato crop by-products: Phenolic profiles and in vitro antioxidant and antimicrobial activities". Food and Bioproducts Processing 124 (2020): 307-319. http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2020.09.006.
    Publicado • 10.1016/j.fbp.2020.09.006
  21. Ortega, Mikel. "Compositional Features and Bioactive Properties of Aloe vera Leaf (Fillet, Mucilage, and Rind) and Flower". Antioxidants 8 10 (2019): 444. http://dx.doi.org/10.3390/antiox8100444.
    Acesso aberto • Publicado • 10.3390/antiox8100444
Capítulo de livro
  1. Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela, José; Alexios Alexopoulos; Petropoulos, Spyridon Alexandros; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. Autor correspondente: Pinela, José. "The powerful Solanaceae: Food and nutraceutical applications in a sustainable world". In Advances in Food and Nutrition Research. Academic Press, Elsevier, 2022.
    Aceite para publicação
Poster em conferência
  1. Añibarro-Ortega, Mikel; Barros, Lillian; Pinela, José. "Fortificación de yogur con extrato de hojas de berenjena (Solanum melongena L.): Impacto en propriedades fisicoquímicas y bioactivas". Trabalho apresentado em XXVII Encontro Luso Galego de Química, 2023.
  2. Chaski, Christina; Añibarro-Ortega, Mikel; Pereira, Alexis; Pinela, José; Barros, Lillian; Petropoulos, Spyridon A.. "The effects of biostimulants and deficit irrigation on chemical composition of greenhouse tomato". Trabalho apresentado em The 3rd International Electronic Conference on Agronomy, 2023.
  3. Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela, José; Barros, Lillian. "Composição nutricional e química de lulo (Solanum quitoense Lam.)". Trabalho apresentado em Congresso Nacional dos Recursos Silvestres, 2023.
  4. Pereira, Alexis; Añibarro-Ortega, Mikel; Rocha, Filomena; Lopes, Violeta Rolim; Carvalho, Ana Maria; Barata, Ana Maria; Barros, Lillian; Pinela, José. "Diversidade nutricional de acessos de tomate de mesa das regiões centro e norte de Portugal". Trabalho apresentado em Congresso Nacional dos Recursos Silvestres, 2023.
  5. Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela, José; Barros, Lillian. "Subprodutos do cultivo das solanáceas como fonte sustentável de compostos bioativos e ingredientes funcionais de valor para a indústria alimentar". Trabalho apresentado em Encontro com a Ciência e Tecnologia em Portugal, 2023.
  6. Pereira, Alexis; Othman, Souha; Dias, Maria Inês; Añibarro-Ortega, Mikel; Sokovic, Marina D.; Pinela, José; Barros, Lillian. "Effect of extraction mehod on the phenolic profile and antimicrobial activity of quince peel extracts". Trabalho apresentado em Royal Society of Chemistry #RSC2023 Poster Twitter Conference, 2023.
  7. Pinela, José; Carly Albiston; Añibarro-Ortega, Mikel; Pereira, Alexis; Dias, Maria Inês; Barros, Lillian. Autor correspondente: Pinela, José. "Análise cromatográfica de metabolitos secundários em frutos de castanheiro da Índia". Trabalho apresentado em 12º Encontro Nacional de Cromatografia, 2022.
  8. Añibarro-Ortega, Mikel; Rocha, Rosiane; Pereira, Alexis; Pires, T.C.S.P.; António Nogueira; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; Pinela, José. "Desenvolvimento de corantes bioativos a partir de subprodutos de framboesa vermelha usando extrações assistidas por calor e ultrassom". Trabalho apresentado em IV Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias, 2022.
  9. Pereira, Alexis; Añibarro-Ortega, Mikel; Ciric, Ana; Dias, Maria Inês; Sokovic, Marina D.; Pinela, José; Barros, Lillian. "Caracterização e extração otimizada de compostos bioativos de casca de marmelo". Trabalho apresentado em IV Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias, 2022.
  10. Molina, Adriana K.; Paschoalinotto, B. H.; Añibarro-Ortega, Mikel; Pereira, Carla; Pinela, José; Esteves, V.T.; Dias, Maria Inês; Barros, Lillian. "Nutritional quality of mealworm (Tenebrio molitor) oil obtained by extrusion". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  11. Pereira, Alexis; Añibarro-Ortega, Mikel; António Nogueira; Pinela, José; Barros, Lillian. "Natural food ingredients from quince peel: Towards a "zero-waste" production system". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  12. Añibarro-Ortega, Mikel; Dias, Maria Inês; Petrovic, Jovana; Pereira, Alexis; Sokovic, Marina D.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Simal-Gandara, Jesus; Pinela, José; Barros, Lillian. "Valorização de subprodutos agrícolas vegetais como fonte renovável de ingredientes bioativos". Trabalho apresentado em Encontro com a Ciência e Tecnologia em Portugal, 2022.
  13. Pereira, Alexis; Othman, Souha; Dias, Maria Inês; Añibarro-Ortega, Mikel; Ferreira, Isabel C.F.R.; Pinela, José; Barros, Lillian. "Perfil fenólico, bioatividade e teor de fibras de casca de marmelo". Trabalho apresentado em Encontro com a Ciência e Tecnologia em Portugal, 2022.
  14. Añibarro-Ortega, Mikel; Dias, Maria Inês; Petrovic, Jovana; Pereira, Alexis; Sokovic, Marina; Ferreira, Isabel C.F.R.; Miguel A. Prieto; et al. "Upcycling Agricultural By-Porducts intro Renewable Bioactive Ingredients". Trabalho apresentado em #RSCPoster Twitter Conference, 2022.
  15. Añibarro-Ortega, Mikel; Dias, Maria Inês; Petrovic, Jovana; Pereira, Alexis; Marina D. Sokovic; Ferreira, Isabel C.F.R.; prieto, miguel angel; et al. "Upcycling agricultural by-products into renewable bioative ingredients". Trabalho apresentado em Royal Society of Chemistry #RSC2022 Poster Twitter Conference, 2022.
  16. Pereira, Alexis; Othman, Souha; Dias, Maria Inês; Añibarro-Ortega, Mikel; Ferreira, Isabel C.F.R.; Pinela, José; Barros, Lillian. "Phenolic profile, bioactivity and fibre contente of quince peel". Trabalho apresentado em Royal Society of Chemistry #RSC2022 Poster Twitter Conference, 2022.
  17. Añibarro-Ortega, Mikel; Rocha, Rosiane; Pereira, Alexis; Pires, T.C.S.P.; Nogueira, António José M.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Pinela, José; Barros, Lillian. "Desenvolvimento de corantes bioativos a partir de subprodutos de framboesa vermelha usando extrações assistidas por calor el ultrassom". Trabalho apresentado em V Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias, 2022.
  18. Pereira, Alexis; Othman, Souha; Dias, Maria Inês; Añibarro-Ortega, Mikel; Ferreira, Isabel C.F.R.; Pinela, José; Barros, Lillian. Autor correspondente: Pinela, José. "Novel antioxidant and fibre-rich food ingredients from quince peel". Trabalho apresentado em 1st Research Meeting on Biochemestry, 2021.
  19. Añibarro-Ortega, Mikel; Petrovic, Jovana; Dias, Maria Inês; Pereira, Alexis; Sokovic, Marina; Ferreira, Isabel C.F.R.; Prieto Lage, Miguel A.; et al. Autor correspondente: Pinela, José. "Solanaceae crop by-products as renewable sources of bioactive phenolic extracts". Trabalho apresentado em 1st Research Meeting on Biochemestry, 2021.
  20. Pereira, Alexis; Souha Othman; Añibarro-Ortega, Mikel; Dias, Maria Inês; Pinela, José; Barros, Lillian. Autor correspondente: Pinela, José. "Efeito do método de extração no perfil fenólico e na atividade antioxidante de extratos de casca de marmelo". Trabalho apresentado em XXVI Encontro Luso-Galego De Química, 2021.
  21. Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela, José; Petrovic, Jovana; M.A. Prieto; Sokovic, Marina D.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Simal-Gandara, Jesus; Barros, Lillian. Autor correspondente: Pinela, José. "Nutritional Composition and Biological Activity of Goldenberry (Physalis peruviana L.): An Emerging Fruit Crop in Portugal". Trabalho apresentado em The 2nd International Electronic Conference on Foods - Future Foods and Food Technologies for a Sustainable World, 2021.
  22. Añibarro-Ortega, Mikel; Carly Albiston; Dias, Maria Inês; Ferreira, Isabel C.F.R.; Pinela, José; Barros, Lillian. "Horse chestnut (Aesculus hippocastanum L.) seed phenolic extracts obtained by ultrasound-assisted extraction". Trabalho apresentado em 5th International Symposium on Phytochemicals in Medicine and Food (5-ISPMF), 2021.
  23. Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela Jose; Ciric, Ana; Mocan, Andrei; Ferreira, Olga; Barros, Lillian; Sokovic, Marina D.; Ferreira, Isabel C.F.R.. Autor correspondente: Pinela Jose. "Flor de Aloé vera: uma fonte interessante de bioativos para a indústria cosmética". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2021, 2021.
  24. Carly Albiston; Dias, Maria Inês; Pinela, José; Añibarro-Ortega, Mikel; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. Autor correspondente: Pinela, José. "Phenolic profiles of horse chestnut (Aesculus hippocastanum L.) seed extracts obtained by ultrasound-assisted extraction". Trabalho apresentado em 7th Portuguese Young Chemists Meeting (PYCheM), 2021.
  25. Pinela, José; Añibarro-Ortega, Mikel; Ciric, Ana; Filomena Rocha; Ana Maria Barata; Marina D. Sokovic; Carvalho, Ana Maria; Isabel C.F.R. Ferreira; Barros, Lillian. Autor correspondente: Pinela, José. "TABLE TOMATO LEAVES ARE A SUSTAINABLE SOURCE OF RUTIN AND DISPLAY ANTIOXIDANT, ANTIHEMOLYTIC AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY". Trabalho apresentado em 7th Portuguese Young Chemists Meeting (7PyChem), 2021.
  26. Pinela, José; Añibarro-Ortega, Mikel; Barros, Lillian; Jorge A. Saraiva; Ferreira, Isabel C.F.R.. "High hydrostatic pressure as a tool to improve the antioxidant activity of watercress extracts". Trabalho apresentado em 7th Portuguese Young Chemists Meeting (PYCheM), 2021.
  27. Pinela, José; Añibarro-Ortega, Mikel; Maria Beatriz Prior Pinto Oliveira; Ferreira, Isabel C.F.R.; Mikel Añibarro-Ortega; M. Beatriz P.P. Oliveira; Isabel C.F.R. Ferreira. "Pharmacological potential of green tomato glycoalkaloids: an overview". Trabalho apresentado em 2021 #RSC Poster Twitter Conference, 2021.
  28. Añibarro-Ortega, Mikel; Rocha, Rosiane; Pinela, José; Pires, Tânia C.S.P.; Abreu, Rui M.V.; Ana Luísa Saldanha; Alves, Maria José; et al. Autor correspondente: Pinela, José. "RED RASPBERRY WASTE AS A SOURCE OF ANTHOCYANIN-RICH FOOD COLORANTS: EXTRACTION PROCESS OPTIMIZATION AND FUNCTIONALITY ASSESSMENT". Trabalho apresentado em Natural products application Health, Cosmetic and Food, 2021.
  29. Carly Albiston; Pinela, José; Añibarro-Ortega, Mikel; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. Autor correspondente: Pinela, José. "RELEVANCE OF HORSE CHESTNUT (AESCULUS HIPPOCASTANUM L.) SAPONINS IN HEALTH AND COSMETICS". Trabalho apresentado em Natural products application Health, Cosmetic and Food, 2021.
  30. Mónica Gonçalves; Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela, José; Alves, Maria José; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. Autor correspondente: Pinela, José. "ANTIOXIDANT AND ANTIHEMOLYTIC ACTIVITY OF PUMPKIN BY-PRODUCTS: A CONTRIBUTION TOWARDS RESOURCE-USE EFFICIENCY". Trabalho apresentado em Natural products application Health, Cosmetic and Food, 2021.
  31. Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela, José; Ciric, Ana; Mocan, Andrei; Caleja, Cristina; Ferreira, Olga; Barros, Lillian; Sokovic, Marina; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Insights into the phenolic composition and bioactive properties of Aloe vera flower". Trabalho apresentado em 11º Encontro Nacional de Cromatografia, 2019.
  32. Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela, José; Ciric, Ana; Mocan, Andrei; Sokovic, Marina; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Flor de Aloe vera: composición fenólica y propiedades bioactivas". Trabalho apresentado em XXV Encontro Galego-Portugués de Química, 2019.
  33. Pinela, José; Añibarro-Ortega, Mikel; Barros, Lillian; Silva, Soraia P.; Coelho, Elisabete; Coimbra, Manuel A.; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Aspectos químicos y nutricionales del filete de Aloe vera". Trabalho apresentado em XXV Encontro Galego-Português de Química, 2019.
  34. Añibarro-Ortega, Mikel; Vega, Erika N.; Pinela, José; Pereira, Carla; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Development of anthocyanin-based natural food colorants from fruit bio-wastes". Trabalho apresentado em iMed Conference, 2019.
  35. Molina, Adriana; Vega, Erika N.; Añibarro-Ortega, Mikel; Pereira, Carla; Pinela, José; Dias, Inès; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Matrizes vegetais de interesse cosmético e alimentar: casos de estudo com Aloe vera (Aloe barbadensis Mill.) e haskap (Lonicera caerulea L.)". Trabalho apresentado em XXVI Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química, 2019.
  36. Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela, José; Ferreira, Olga; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Recovery of bioactive polyphenols from Aloe vera (Aloe barbadensis Mill.) rind using binary mixtures of propylene glycol and water". Trabalho apresentado em International Symposium on Green Chemistry - ISGC2019, 2019.
Resumo em conferência
  1. Pereira, Alexis; Añibarro-Ortega, Mikel; Nogueira, António; Barros, Lillian; Pinela, José. "Optimization of Dietary Fiber Extraction from Quince Peel". 2023.
    10.3390/ecp2023-14690
  2. Añibarro-Ortega, Mikel; Pinela, José; Petrovic, Jovana; Prieto, Miguel A.; Sokovic, Marina; Ferreira, Isabel C. F. R.; Simal-Gandara, Jesus; Barros, Lillian. "Nutritional Composition and Biological Activity of Goldenberry (Physalis peruviana L.): An Emerging Fruit Crop in Portugal". 2021.
    10.3390/foods2021-10949
  3. Añibarro-Ortega, Mikel; Rocha, Rosiane; Pinela, José; Pires, Tânia C.S.; Abreu, Rui M.V.; Saldanha, Ana Luísa; Alves, Maria José; et al. "Red raspberry waste as a source of anthocyanin-rich food colorants: extraction process optimization and functionality assessment". Trabalho apresentado em In 1st Natural products application: health, cosmetic and food: book of abstracts, Bragança, 2021.
Tese / Dissertação
  1. Añibarro-Ortega, Mikel. "Aloe vera (Aloe barbadensis Mill.): aspectos químicos y bioactivos y potencial para desarrollo de extractos ricos en aloesina". Mestrado, Instituto Politécnico de Bragança, 2019.
  2. Añibarro-Ortega, Mikel. "Evaluación del uso del MiniVap® en la extracción de compuestos activos de plantas". Licenciatura, Universidad del País Vasco, 2016.

Propriedade Intelectual

Patente
  1. Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; Pinela, José; Añibarro-Ortega, Mikel; Ferreira, Olga; Lopes, Elsa Timóteo. 2022. "Method for obtaining a functional extract rich in aloesin from an Aloe vera by-product". Portugal.
    Permitida
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2023/09 Nutritional and chemical characteristics of portuguese table tomato genotypes Congresso Internacional de História da Ciência no Ensino
(Faro, Portugal)
2023/05 Exploiting the nutritional and chemical diversity of portuguese tomato (Solanum lycopersicum L.) germplasm 8th Portuguese Young Chemists Meeting
(Vila Real, Portugal)
2022/11 Caracterización nutricional y propiedades bioactivas de cuatro variedades tradicionales de tomate (Solanum lycopersicum L.) III Congreso Nacional de Jóvenes Investigadores en Ciencia, Ingeniería y Tecnología de los Alimentos
(Salamanca, Espanha)
2022/10 Chemical profile and nuraceutical features of cape gooseberry fruit and fruiting calix XVI Encontro de Química dos Alimentos
(Castelo Branco, Portugal)
2022/10 Red tomato vs. Yellow tomato: which is healthier? A comparative study of nutritional and antioxidant traits of tomato farmer’s varieties XVI Encontro de Química dos Alimentos
(Castelo Branco, Portugal)
2021/12/17 Quince peel as a source of functional food ingredients: a “zero waste” approach in times of scarcity Chromatography helps in times of crisis
(Portugal)
2021/12/17 Horse chestnut seeds: from the inedible kernel to valuable bioactive extracts Chromatography helps in times of crisis
(Portugal)
2021/12/10 SOLANACEAE CROP BY-PRODUCTS AS RENEWABLE SOURCES OF BIOACTIVE PHENOLIC EXTRACTS 1st Research Meeting on Biochemistry (1RMB)
(Brasil)
2021/12/09 NOVEL ANTIOXIDANT AND FIBRE-RICH FOOD INGREDIENTS FROM QUINCE PEEL 1st Research Meeting on Biochemistry (1RMB)
(Brasil)
2021/08/25 From wild edible plants to contemporary foods: Nutritional and phytochemical studies with vegetables and spices 5th International Symposium on Phytochemicals in Medicine and Food (5-ISPMF)
(Nanchang, China)
2021/07/14 Extração de aloeresina B a partir de Aloe vera com recurso a solventes alternativos: Otimização do processo e avaliação de bioatividades XXVII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química
(Braga, Portugal)
2021/06/10 Extraction of aloeresin B from Aloe vera using alcohol-water mixtures: Process modelling and optimization 2º Encontro do Grupo de Químicos no Estrangeiro da SPQ
(Portugal)
2021/06/10 HPLC-DAD-ESI/MS Analysis of Horse Chestnut Seed Phenolic Compounds 2º Encontro do Grupo de Químicos no Estrangeiro da SPQ
(Portugal)
2021/06/10 Tomato Plant Biomass: From Agricultural By-Products to Bioactive Extracts with Industrial Application 2º Encontro do Grupo de Químicos no Estrangeiro da SPQ
(Portugal)
2021/05/20 DEVELOPMENT OF BIOACTIVE PURPLE-RED COLORANTS FROM RED RASPBERRY WASTE USING HEAT-/ULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTIONS COUPLED WITH RSM 7th Portuguese Young Chemists Meeting (7PyChem)
(Bragança, Portugal)
2020/12/04 From Table Tomato By-Products to Bioactive Food Ingredients 4th International Symposium on Phytochemicals in Medicine and Food (4-ISPMF),
(Xi'an, China)
2019/12/10 Phytochemical composition and in vitro antioxidant and antimicrobial properties of Aloe vera leaf tissue extracts 11º Encontro Nacional de Cromatografia
Sociedade Portuguesa de Química (SPQ) (Costa da Caparica, Portugal)
2019/12/05 Aloe vera leaf and flower as potential sources of high added-value compounds for cosmetic and food industries VI Encontro de Jovens Investigadores do Instituto Politécnico de Bragança (VI EJI)
Polytechnic Institute of Bragança (IPB) (Bragança, Portugal)
2019/11/20 Aspectos químicos y nutricionales del filete de Aloe vera XXV Encontro Galego-Portugués de Química
Colegio Oficial de Químicos de Galicia (Santiago de Compostela, Espanha)
2019/07/03 Aloe vera leaf and rind as a source of bioactive compounds of cosmeceutical value 2ª Escola de Verão & Simpósio de Dupla Diplomação DD2019
Polytechnic Institute of Bragança (IPB) (Bragança, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2023/02 - 2033/06 Caracterização nutricional e química de acessos de tomate (Solanum lycopersicum L.) da coleção do banco Português de germoplasma vegetal
Orientador
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2022/09 - 2023/01 Caracterização química e avaliação da atividade biológica de polpa, pele e sementes de lulo (Solanum quitoense)
Orientador
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2022/02 - 2022/06 Valorização de subprodutos de abóbora como fonte de nutrientes e antioxidantes
Orientador
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2021/09 - 2022/01 Upcycling quince peel into valuable functional food ingredients
Orientador
Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2020/02/27 - 2020/02/27 Visit of the Minister of Agriculture, Maria do Céu Albuquerque, to the Mountain Research Center. Demostrator of CIMO's activities/products. (2020/02/27 - 2020/02/27)
Outro (Coorganizador)
Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2020/02/03 - 2020/02/03 Visit of the Prime Minister, António Costa, to the Brigantia-EcoPark Science and Technology Park. Demostrator of CIMO's activities/products. (2020/02/03 - 2020/02/03)
Outro (Coorganizador)
Associação para o desenvolvimento do Brigantia-EcoPark, Portugal

Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2019/11/15 - 2019/11/15 Visit of the Minister of Territorial Cohesion, Ana Abrunhosa, and the Secretary of State, Isabel Ferreira, to the Mountain Research Center. Demostrator of CIMO's activities/products. (2019/11/15 - 2019/11/15)
Outro (Coorganizador)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2019/04/30 - 2019/04/30 Dia Aberto do IPB 2019 - "Sabes o que são alimentos funcionais e nutracêuticos?" - Science activity monitor with functional food and nutraceuticals (2019/04/30 - 2019/04/30)
Exposição (Coorganizador)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2020/01/29 - 2020/01/31 International conference about co-creation processes in higher education
Conferência
International Conference on Co-Creation Processes in Higher Education - IN2COP
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2019/02/06 - 2019/02/06 Seminar about new trends in liquid chromatography and innovative detectors
Seminário
1.º Seminário de Cromatografia: Cromatografia Líquida e Detetores
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2024/11 - Atual Separations (2297-8739) MDPI

Tutoria

Tópico Nome do aluno
2021/09 - 2022/03 Reutilização da casca de marmelo em ingredientes alimentares funcionais Alexis Pereira
2019/11 - 2020/11 Optimization of ultrasound-assisted extraction of saponins from Aesculus hippocastanum fruit by response surface methodology Carly Albiston
2020/03 - 2020/09 Effectiveness of natural extracts in inhibiting lipid peroxidation and oxidative haemolysis Eliza Buzzacaro
2019/10 - 2020/02 Implementation of a cellular assay for measurement of the antioxidant activity of natural extracts Yago Azevedo
2019/01 - 2019/11 Development of a bioactive natural colorant rich in anthocyanins from raspberry waste Rosiane Yarine Duarte Lopes Rocha
Distinções

Outra distinção

2020 Diploma of best MSc in Pharmacy and Chemistry of Natural Products
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2019 Finalist of the AstraZeneca Foundation Innovate Competition at the iMed Conference 11.0, in Lisbon
Fundação AstraZeneca, Portugal
2019 Winning Ideas - LifeCoat
Fundação La Caixa, Espanha