???global.info.a_carregar???
António Teixeira is a Biologist with an MSc in Molecular Biology, Biotechnology and entrepreneurship in plants and a PhD in Environmental Sciences. His research is focused on the plant-environment interactions and soil-plant-microbiota interactions. He was the principal investigator at UMinho of the INTERREG SUDOE project Fleurs locales (SO E4/P5/F1011). He has raised 236k € as PI in competitive funding (EU) in research projects. He was a team member of different relevant research projects, (BerryPlastid, Agrifood XXI, GrapeMicrobiota) all related to the study of plant/environment interactions and grape berry/wine quality. He has supervised three BSc, three MSc and one PhD students. He published 24 articles in journals indexed to Scopus plus 3 book chapters. He presented more than 20 communications at national and international congresses. He regularly reviews manuscripts for several journals related to plant science. He was an Early-Stage Researcher (ESR) on the Marie Curie fellowship in the Royal Botanic Gardens, Kew, UK and have a considerable network of international co-authors. He participated in several science dissemination activities for enhancing scientific literacy among young people and citizens (e.g. talks at the GreenFest www.greenfest.pt; organization of field and lab activities during the University Open Days, in the Pint Science and the European Researcher Nights over the years).
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
António da Costa Teixeira

Nomes de citação

  • Teixeira, António

Identificadores de autor

Ciência ID
C519-871B-4080
ORCID iD
0000-0003-1942-7955
Google Scholar ID
https://scholar.google.pt/citations?user=7MUyY2YAAAAJ&hl=pt-PT

Endereços de correio eletrónico

  • antonio.teixeira@bio.uminho.pt (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Exatas - Ciências da Computação e da Informação - Bioinformática
  • Ciências Naturais - Ciências da Terra e do Ambiente
  • Ciências Agrárias - Agricultura, Silvicultura e Pescas - Viticultura
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Biologia
  • Ciências Naturais - Ciências da Terra e do Ambiente
  • Ciências Naturais - Ciências da Terra e do Ambiente

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Português Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Francês Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2014/10/01 - 2017/11/30
Concluído
XXX PhD Cycle-Earth and Environmental Sciences (NASSTEC Curriculum) (Dottorato di Ricerca)
Università degli Studi di Pavia, Itália
"Life history traits in contrasting environments - intraspecies variation in stress tolerance" (TESE/DISSERTAÇÃO)
n/a
2013/11
Concluído
Molecular Biology, Biotechnology and Bioentrepreneurship in Plants (Mestrado)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
"Effect of grapevine genotype and environment on grape berry composition - Metabolism and metabolome studies in Alvarinho, Arinto and Padeiro de Basto varieties from North and South of Portugal " (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2011/07
Concluído
Aplied Biology (Licenciatura)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
"Estudo da atividade da enzima 3-desoxi-D-arabino-heptulosonato 7-fosfato (DAHP) sintetase em Vitis vinifera " (TESE/DISSERTAÇÃO)
14
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2022/02/17 - 2023/04/30 Investigador Auxiliar (carreira) (Investigação) Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Minho Centro de Biologia Molecular e Ambiental, Portugal
2019/06/02 - 2022/01/31 Pós-doutorado (Investigação) Universidade do Minho Centro de Biologia Molecular e Ambiental, Portugal
Universidade do Minho Centro de Biologia Funcional de Plantas, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2014/10/01 - 2017/09/30 Marie Curie fellowship Royal Botanic Gardens Kew, Reino Unido
2014/03/01 - 2014/07/01 Single act (Recibo verde ato único) - HPLC and RealTime PCR samples analysis Universidade Nova de Lisboa Instituto de Tecnologia Química e Biológica, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2020/05/01 - 2023/04/30 Fleurs locales - Biodiversity restoration chains by native seeds, in vineyards, agrosystems and natural spaces in the Mediterranean.
Investigador responsável
Universidade do Minho, Portugal
Concluído
2014/10/01 - 2017/09/30 NASSTEC Ative Seed Science, TEchnology and Conservation, Initial Training Network (ITN)
Bolseiro de Doutoramento
Royal Botanic Gardens Kew, Reino Unido
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2019/06/02 - 2021/12/31 BerryPlastid: Biosynthesis of secondary compounds in the grape berry: unlocking the role of the plastid
PTDC-BIA-FBT/28165/17
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Universidade do Minho Centro de Biologia Molecular e Ambiental, Portugal
Em curso

Outro

Designação Financiadores
2021/01/01 - Atual AgriFood XXI - Desenvolvimento e consolidação da investigação do setor agro- alimentar no Norte de Portugal, com referência NORTE-01-0145-FEDER-000041 cofinanciado pelo NORTE2020 através do Fundo Europeu de Desenvolvimento Regional (FEDER). IR: Hernâni Gerós. Funding: 338 830,98 ¿ team member
NORTE-01-0145-FEDER-000041
Member of the research team
Universidade do Minho Centro de Biologia Molecular e Ambiental, Portugal
2021/09/01 - 2024/08/31 GrapeMicrobiota - Metabolome-microbiota interactions in 3 grapevine cultivars of DOC Douro region – exploitation of the microterroir to enhance the typicity of wine
PTDC/BAA-AGR/2691/2020
Investigador
Universidade do Minho, Portugal
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. António Teixeira; Viviana Martins; Hernâni Gerós. "From the vineyard soil to the grape berry surface: Unravelling the dynamics of the microbial terroir". Agriculture, Ecosystems & Environment (2024): https://doi.org/10.1016/j.agee.2024.109145.
    10.1016/j.agee.2024.109145
  2. António Teixeira; Pietro P. M. Iannetta; Peter E. Toorop. "Plantago Species Show Germination Improvement as a Function of Nitrate and Temperature". Nitrogen (2024): https://doi.org/10.3390/nitrogen5030052.
    10.3390/nitrogen5030052
  3. Martins, Viviana; Teixeira, António; Gerós, Hernâni. "A comparison of microbiota isolation methods reveals habitat preferences for fermentative yeasts and plant pathogenic fungi in the grape berry". Food Microbiology 118 (2024): 104408. http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2023.104408.
    10.1016/j.fm.2023.104408
  4. António Nogueira; António Teixeira; Hernâni Gerós; Hélder Puga. "Ultrasound Prototype for Improving Germination and Seedling Growth in Tomato and Maize Seeds". Journal of Plant Growth Regulation (2023): https://doi.org/10.1007/s00344-023-11178-7.
    10.1007/s00344-023-11178-7
  5. Martins, Viviana; Szakiel, Anna; Teixeira, António; Abdallah, Cécile; Moreira, Carolina; Paczkowski, Cezary; Lanoue, Arnaud; Gerós, Hernâni. "Combined omics approaches expose metabolite-microbiota correlations in grape berries of three cultivars of Douro wine region". Food Chemistry 429 (2023): 136859. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.136859.
    10.1016/j.foodchem.2023.136859
  6. António Nogueira; Hélder Puga; Hernâni Gerós; António Teixeira. "Seed germination and seedling development assisted by ultrasound: gaps and future research directions". Journal of the Science of Food and Agriculture (2023): https://doi.org/10.1002/jsfa.12994.
    10.1002/jsfa.12994
  7. António Teixeira; Henrique Noronha; Sarah Frusciante; Gianfranco Diretto; Hernâni Gerós. "The grapevine metabolite profile of phloem sap is modified by flavescence dorée". OENO One (2023): https://doi.org/10.20870/oeno-one.2023.57.1.7302.
    10.20870/oeno-one.2023.57.1.7302
  8. Peter Ayogu; António Teixeira; Hernâni Gerós; Viviana Martins. "Identification of grape berry indigenous epiphytic yeasts with in vitro and in vivo antagonistic activity towards pathogenic fungi". OENO One (2023): https://doi.org/10.20870/oeno-one.2023.57.1.7273.
    10.20870/oeno-one.2023.57.1.7273
  9. António Teixeira; Henrique Noronha; Sarah Frusciante; Gianfranco Diretto; Hernâni Gerós. "Biosynthesis of Chlorophyll and Other Isoprenoids in the Plastid of Red Grape Berry Skins". Journal of Agricultural and Food Chemistry (2023): https://doi.org/10.1021/acs.jafc.2c07207.
    10.1021/acs.jafc.2c07207
  10. Inês L. Cabral; António Teixeira; Manon Ferrier; Arnaud Lanoue; Joana Valente; Frank S. Rogerson; Fernando Alves; et al. "Canopy management through crop forcing impacts grapevine cv.Touriga nacional performance in ripening and berry metabolomics profile". OENO One (2023): https://doi.org/10.20870/oeno-one.2023.57.1.7122.
    10.20870/oeno-one.2023.57.1.7122
  11. António Teixeira; Henrique Noronha; Mónica Sebastiana; Ana Margarida Fortes; Hernâni Gerós. "A proteomic analysis shows the stimulation of light reactions and inhibition of the Calvin cycle in the skin chloroplasts of ripe red grape berries". Frontiers in Plant Science 13 (2022): http://dx.doi.org/10.3389/fpls.2022.1014532.
    10.3389/fpls.2022.1014532
  12. Viviana Martins; Luís Costa; Rafaela Soares; Peter Ayogu; António Teixeira; Hernâni Gerós. "A catalogue of cultivable yeasts from the microbiota of grape berries cv. Vinhão and Loureiro". OENO One (2022): https://doi.org/10.20870/oeno-one.2022.56.3.5462.
    10.20870/oeno-one.2022.56.3.5462
  13. Inês L. Cabral; António Teixeira; Arnaud Lanoue ; Marianne Unlubayir; Thibaut Munsch; Joana Valente; Fernando Alves ; et al. "Impact of Deficit Irrigation on Grapevine cv. ‘Touriga Nacional’ during Three Seasons in Douro Region: An Agronomical and Metabolomics Approach". Plants (2022):
  14. Martins, Viviana; Szakiel, Anna; Paczkowski, Cezary; Teixeira, António; Gerós, Hernâni. "The restructuring of grape berry waxes by calcium changes the surface microbiota". Food Research International 150 (2021): 110812. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110812.
    https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110812
  15. Martins, Viviana; Unlubayir, Marianne; Teixeira, António; Lanoue, Arnaud; Gerós, Hernâni. "Exogenous Calcium Delays Grape Berry Maturation in the White cv. Loureiro While Increasing Fruit Firmness and Flavonol Content". Frontiers in Plant Science 12 (2021): http://dx.doi.org/10.3389/fpls.2021.742887.
    10.3389/fpls.2021.742887
  16. Viviana Martins; Marianne Unlubayir; Teixeira, António; Hernâni Gerós; Arnaud, LANOUE. "Calcium and methyl jasmonate cross-talk in the secondary metabolism of grape cells". Plant Physiology and Biochemistry (2021):
    Submetido
  17. Teixeira, António; Toorop, Peter E.; Iannetta, Pietro P. M.. "Differential Interspecific Adaptation to Abiotic Stress by Plantago Species". Frontiers in Plant Science 11 (2020): http://dx.doi.org/10.3389/fpls.2020.573039.
    10.3389/fpls.2020.573039
  18. Teixeira, António; Martins, Viviana; Frusciante, Sarah; Cruz, Telmo; Noronha, Henrique; Diretto, Gianfranco; Gerós, Hernâni. "Flavescence Dorée-Derived Leaf Yellowing in Grapevine (Vitis vinifera L.) Is Associated to a General Repression of Isoprenoid Biosynthetic Pathways". Frontiers in Plant Science 11 (2020): http://dx.doi.org/10.3389/fpls.2020.00896.
    10.3389/fpls.2020.00896
  19. Martins, Viviana; Lopez, Ricardo; Garcia, Ana; Teixeira, António; Gerós, Hernâni. "Vineyard calcium sprays shift the volatile profile of young red wine produced by induced and spontaneous fermentation". Food Research International 131 (2020): 108983. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996920300089.
    10.1016/j.foodres.2020.108983
  20. Teixeira, António; Iannetta, Pietro; Binnie, Kirsty; Valentine, Tracy A.; Toorop, Peter. "Myxospermous seed-mucilage quantity correlates with environmental gradients indicative of water-deficit stress: Plantago species as a model". Plant and Soil (2019): http://dx.doi.org/10.1007/s11104-019-04335-z.
    10.1007/s11104-019-04335-z
  21. Martins, V.; Teixeira, A.; Gerós, H.. "Changes in the volatile composition of wine from grapes treated with Bordeaux mixture: a laboratory-scale study". Australian Journal of Grape and Wine Research 21 3 (2015): 425-429. http://dx.doi.org/10.1111/ajgw.12150.
    10.1111/ajgw.12150
  22. Martins, Viviana; Teixeira, António; Bassil, Elias; Blumwald, Eduardo; Gerós, Hernâni. "Metabolic changes of Vitis vinifera berries and leaves exposed to Bordeaux mixture". Plant Physiology and Biochemistry 82 (2014): 270-278. http://dx.doi.org/10.1016/j.plaphy.2014.06.016.
    10.1016/j.plaphy.2014.06.016
  23. Martins, V.; Teixeira, A.; Bassil, E.; Hanana, M.; Blumwald, E.; Gerós, H.. "Copper-based fungicide Bordeaux mixture regulates the expression ofVitis viniferacopper transporters". Australian Journal of Grape and Wine Research 20 3 (2014): 451-458. http://dx.doi.org/10.1111/ajgw.12096.
    10.1111/ajgw.12096
  24. Teixeira, António; Martins, Viviana; Noronha, Henrique; Eiras-Dias, José; Gerós, Hernâni. "The First Insight into the Metabolite Profiling of Grapes from Three Vitis vinifera L. Cultivars of Two Controlled Appellation (DOC) Regions". International Journal of Molecular Sciences 15 3 (2014): 4237-4254. http://dx.doi.org/10.3390/ijms15034237.
    10.3390/ijms15034237
  25. Teixeira, António; Eiras-Dias, José; Castellarin, Simone; Gerós, Hernâni. "Berry Phenolics of Grapevine under Challenging Environments". International Journal of Molecular Sciences 14 9 (2013): 18711-18739. http://dx.doi.org/10.3390/ijms140918711.
    10.3390/ijms140918711
Capítulo de livro
  1. Teixeira, António; Martins, Viviana; Henrique Noronha; Eiras-Dias, José; Gerós, Hernâni. "Avaliação do perfil metabólico de uvas de três variedades de Vitis vinifera em duas regiões com Denominação de Origem". In 10 Anos de Encontros Vínicos do Vinho Verde / Actas, editado por Teresa Mota. Câmara Municipal de Viana do Castelo, 2021.
    Publicado
  2. Teixeira, António. "Nitrate improves germination of Plantago lagopus seeds from higher altitudes". In Native Seed Ecology, Production & Policy - Advancing knowledge and technology in Europe. 2018.
  3. Martins, V.; Teixeira, A.; Hanana, M.; Blumwald, E.; Gerós, H.. "Copper stress in grapevine". 299-319. 2016.
Poster em conferência
  1. Henrique Noronha; Teixeira, António; Martins, Viviana; Ayogu, Peter; António Nogueira; Mariana Vale; Hélder Badim; et al. "As plantas despoluem a atmosfera ao transformarem o CO2 no nosso alimento e fabricam o oxigénio que respiramos". Trabalho apresentado em European Researcher’s Night SciCli, 2021.
  2. Teixeira, António; Henrique Noronha; Viviana Martins; Peter Ayogu; António Nogueira; Mariana Vale; Hélder Badim; et al. "Biodiversity of agricultural ecosystems – from microorganisms to plants". Trabalho apresentado em European Researcher’s Night SciCli - Science for the Climate, 2021.
  3. Teixeira, António; Araújo, Diogo; Noronha, Henrique; Eiras-Dias, José; Gerós, Hernâni. "Lipoxygenase activity in grape berry". Trabalho apresentado em XIII Iberian Vegetal Biology Congress, 2013.
  4. Teixeira, António; Araújo, Diogo; Noronha, Henrique; Eiras-Dias, José; Gerós, Hernâni. "Lipoxygenase in Vitis Vinifera culture cells and grape berry". Trabalho apresentado em 4º Annual Workshop of Plant Biology PHD program (MAP-BioPlant), 2013.
Resumo em conferência
  1. Gerós, Hernâni; Conde, Artur; Breia, Richard; Martins, Viviana; Noronha, Henrique; António Teixeira. Autor correspondente: Gerós, Hernâni. "Membrane solute transport in plant-environment interaction". Trabalho apresentado em Catholic University of Louvain, Belgium, Louvain, 2022.
  2. Teixeira, António; Martins, Viviana; Breia, Richard; Noronha, Henrique; Conde, Artur; Gerós, Hernâni. "Keep it simple – Circadian cycles of stomata opening". Trabalho apresentado em Scientific activity “Science and Technology Week 2021, Braga, 2021.
  3. Gerós, Hernâni; Teixeira, António; Artur Conde; Henrique Noronha; Breia, Richard; Martins, Viviana; Vale, Mariana; et al. "Plant-environment interactions: from intracellular processes through to climate change.". Trabalho apresentado em II summer School of AgroEcology, Bologna, 2021.
  4. Gerós, Hernâni; Breia, Richard; Conde, Artur; Noronha, Henrique; Martins, Viviana; Teixeira, António; Ana Margarida Fortes. "MEMBRANE SOLUTE TRANSPORT IN GRAPEVINE AND PLANT ENVIRONMENT INTERACTION". Trabalho apresentado em XVII Spanish Portuguese Congress on Plant Biology BP 2021, 2021.
  5. Teixeira, António; Gerós, Hernâni. "Cadeias de restauração da biodiversidade por sementes nativas, em vinhedos, agrossistemas e espaços naturais do Mediterrâneo". Trabalho apresentado em Greenfest. Regenerar: Ecologia, Economia e Saúde, 2021.
  6. Gerós, Hernâni; Teixeira, António; Conde, Artur; Noronha, Henrique; Breia, Richard; Martins, Viviana. "Inovação agrícola e crescimento sustentado". Trabalho apresentado em Greenfest. Regenerar: Ecologia, Economia e Saúde, Braga, 2021.
  7. Teixeira, António; Gerós, Hernâni. "Biodiversity restoration chains using native seeds in vineyards, agrosystems and natural spaces in the Mediterranean - Interreg Sudoe project «Fleurs locales»". Trabalho apresentado em Greenfest. Regenerar: Ecologia, Economia e Saúde, Braga, 2021.
  8. Gerós, Hernâni; Teixeira, António; Viviana Martins; Frusciante, Sarah; Cruz, Telmo; Breia, Richard; Artur Conde; et al. "Flavescence Dorée–derived leaf yellowing in grapevine (Vitis vinifera L.) is caused by a general repression of isoprenoid biosynthetic pathways.". Trabalho apresentado em REDEFINING CONCEPTS, MECHANISMS &MANAGEMENT TOOLS. II PLANT PESTS AND DISEASES FORUM, Porto, 2021.
  9. Hernâni Varanda Gerós; Ana Cristina Gomes da Cunha; Teixeira, António; Artur Conde; Henrique Noronha; Richard Breia; Viviana Martins. "Grapevine in a changing environment field-oriented research to optimize short-term adaptation measures". Trabalho apresentado em Online Kick-off Seminar of the Project AgrifoodXXI, 2021.
  10. Teixeira, António; Ricardo Lopez; Arnaud, LANOUE; Gerós, Hernâni; Martins, Viviana. "Application of exogenous calcium to improve grape berry resistance to environmental challenges and impacts in fruit and wine quality". Trabalho apresentado em II Plant Abiotic Stress Forum - An integrative lens over plant adaptation, 2021.
  11. Inês Cabral; António Teixeira; Arnaud Lanoue; Marianne Unlubayir; Thibaut Munsch; Joana Irene Valente; Fernando Alves; et al. "INFLUENCE OF DEFICIT IRRIGATION ON GRAPEVINE CV. “TOURIGA NACIONAL” IN DOURO REGION: A METABOLOMIC APPROACH". Trabalho apresentado em XIIIth International Terroir Congress, Adelaide, 2020.
  12. Gerós, Hernâni; Breia, Richard; Teixeira, António; Noronha, Henrique; Martins, Viviana. "From the French paradox to nanoencapsulation of wine bioactive compounds. Workshop Exploring the molecular diversity of grape, a source of natural ingredients". Trabalho apresentado em LE STUDIUM Loire Valley Institute for Advanced Studies. Virtual meeting, 2020.
  13. Gerós, Hernâni; Breia, Richard; Teixeira, António; Noronha, Henrique; Martins, Viviana; Conde, Artur; Gerós, Hernâni. "Grapevine in a changing environment – field-oriented research to optimize short-term adaptation measures” in the international Webinaire “Vine & Wine: building the heritage of the future". Trabalho apresentado em Cultiver la vigne au XXIIe siècle, TOURS, 2020.
  14. Hernâni Varanda Gerós; Richard Breia; Teixeira, António; Henrique Noronha; Artur Conde; Viviana Martins; Hernâni Gerós. "DO PARADOXO FRANCÊS À NANOENCAPSULAÇÃO DE COMPOSTOS BIOATIVOS DO VINHO". Trabalho apresentado em Curso avançado "Bionanossistemas para aplicações farmacêuticas e cosméticas" Anfiteatro da Escola de Ciências., Braga, 2018.
  15. Teixeira, António; Toorop, Peter E.; Iannetta, Pietro. "Temperature and nitrate interact to break seed dormancy in four Plantago seed species". Trabalho apresentado em Seed Quality of Native Species –Seed ecology, production & policy, London, 2017.
  16. Teixeira, António; Martins, Viviana; Noronha, Henrique; Gerós, Hernâni. "Primeira avaliação do perfil metabólico de uvas de três variedades de Vitis vinifera em duas regiões com Denominação de Origem Controlada (DOC)". Trabalho apresentado em Encontros Vínicos do Vinho Verde, Viana do Castelo, 2014.
  17. Gerós, Hernâni; Martins, Viviana; Teixeira, António; Bassil, Elias; Blumwald, Eduardo; Gerós, Hernâni. "Copper transporter and grape berry metabolism in response to Bordeaux mixture". Trabalho apresentado em Annual Conference of Cost Action 1106-QualityFruit, Crete, 2013.
  18. Martins, Viviana; Teixeira, António; Bassil, Elias; Blumwald, Eduardo; Gerós, Hernâni. "Functional characterization of Vitis vinifera copper transporter 1 (VvCTr1". Trabalho apresentado em XIII Iberian Vegetal Biology Congress, Lisbon, 2013.
  19. Teixeira, António; Martins, Viviana; Bassil, Elias; Blumwald, Eduardo; Gerós, Hernâni. "Copper transporters in grapevine". Trabalho apresentado em 4º Annual Workshop of Plant Biology PHD program (MAP-BioPlant), Porto, 2013.
Tese / Dissertação
  1. Teixeira, António. "Life history traits in contrasting environments - intraspecies variation in stress tolerance". Doutoramento, Università degli Studi di Pavia, 2017.
  2. Teixeira, António. "Effect of grapevine genotype and environment on grape berry composition : metabolism and metabolome studies in Alvarinho, Arinto and Padeiro de Basto varieties from North and South of Portugal". Mestrado, 2013. http://hdl.handle.net/1822/27755.

Outros

Outra produção
  1. Haute École du Paysage, d'Ingénierie et d'Architecture de Genève (HEPIA). Geneve. Switzerland. Meeting of the Fleurs Locales Research project foreseen in the application. 2021. Teixeira, António; Gerós, Hernâni.
Atividades

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2021/01 - Atual Development and Application of Ultrasonic-based Solutions to Enhancement of Seeds Productivity and Growth
Coorientador de António Nogueira
PhD (Doutoramento)
Universidade do Minho Centro de Sistemas Microeletromecânicos, Portugal
2020/10 - Atual Biochemical and molecular approaches to understand the effect of calcium on the quality of grape berry (Vitis vinifera L.) and its microbial community
Coorientador
Master (Mestrado)
Universidade do Minho Departamento de Biologia, Portugal
2018/09 - 2020/04/23 Grapevine infection by Flavescence Dorée – Molecular and biochemical studies in cv. Loureiro leaves.
Orientador de Telmo Cruz
Molecular biology, biotechnology and entrepreneurship (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal

Universidade do Minho Departamento de Biologia, Portugal
2019/04/28 - 2019/07/23 Effect of climate change on the distribution of flavescence dorée and Scaphoideus titanus vector
Orientador de Maria João Basílio Anão Madureira
Applied Biology (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Minho Departamento de Biologia, Portugal
2013/04 - 2013/06/22 Studies on the Effect of the Grapevine Leafroll-associated virus 3 on the metabolism and composition of the grape berry in Cabernet Sauvignon and Touriga Nacional cultivars"
Coorientador
Degree in Biochemistry (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Minho, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2022/06/15 - 2022/06/17 METABO-OPEN 2022 - INTEGRAPE, training school in metabolomics fair data management ¿second edition.
Oficina (workshop)
15th to 17th June 2022 ¿ METABO-OPEN 2022 - INTEGRAPE, training school in metabolomics fair data management ¿ second edition.

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2018/03 - 2018/06 Evaluation of microbial growth of a bacterium (Escherichia coli) and a fungus (Saccharomyces cerevisiae) by optical density. Effect of antimicrobial agents and antibiotics on the growth of microorganisms. Growth of E. coli (gram negative) and Bacillus subtilis (Gram positive). Microbiology (Licenciatura) Universidade do Minho, Portugal

Tutoria

Tópico Nome do aluno
2021/11/24 - 2021/11/24 Semana da Ciência e Tecnologia Several
2016/04 - 2016/04 Sustainable farming at Balruddery Research Farm with James Hutton Institute agroecology Group of visiting scholars from São Paolo, Brazil and Glasgow, UK
2010/07 - 2010/07 Collaboration as monitor in high school program in the university- "Biology in the summer" Ciência Viva-Biology department, University of Minho Group of students
2009/07 - 2009/07 Collaboration as monitor in high school program in the university- "Biology in the summer" Ciência Viva-Biology department, University of Minho Group of students