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I am a PhD student in the Doctoral Program in Agricultural Sciences at the Faculty of Sciences of the University of Porto, currently developing my thesis at the GreenUPorto research center. I have a strong interest in the areas of sensory analysis and consumer sciences and am currently working on the evaluation and development of advanced methods for assessing consumer perception of innovative novel foods.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Pedro Manuel Rodrigues de Sousa

Nomes de citação

  • Sousa, Pedro Manuel
  • Sousa, P. M.

Identificadores de autor

Ciência ID
A018-4812-3AD6
ORCID iD
0000-0001-7477-5237

Domínios de atuação

  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Espanhol; Castelhano Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2020/09 - 2024
Em curso
Ciências Agrárias (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2018/09 - 2020/11
Concluído
Tecnologia e Ciência Alimentar (Mestrado integrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Avaliação do uso de contextos de realidade virtual imersiva sobre a perceção de pastelaria de alta qualidade" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2015/09 - 2018/07
Concluído
Ciências de Engenharia (Licenciatura)
Especialização em Perfil Alimentar
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Análise Sensorial - Processos e Ensaios" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2022/01 - Atual PhD Studentship - GreenUPorto
UI/BD/152303/2021
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2020/07 - 2020/10 Hands on Science for Sustainable AgriFood Production: From the Soil to the Fork (GreenUPorto/FCUP)
Bolseiro de Investigação
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Alba-Martínez, Jose; Sousa, P. M.; Martínez-Monzó, Javier; Cunha, Luís M.; García-Segovia, Purificación. "“Eating with Your Eyes First”: Cross-Cultural Evaluation of Visual Expectations Generated by High-End Pastry". 2023.
    10.3390/foods2023-15003
Artigo em revista
  1. Alba-Martinéz, J.; Sousa, P. M.; Alcañiz Raya, M.; Cunha, L. M.; Martínez-Monzó, J.; García-Segovia, P.. "Impact of context in visual evaluation of design pastry: comparison of real and virtual". Food Quality and Preference (2021): 104472-104472. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodqual.2021.104472.
    10.1016/j.foodqual.2021.104472
  2. Sousa, P. M.; Moreira, M. J.; Moura, A. P.; Lima, R. C.; Cunha, L. M.. "Consumer Perception of the Circular Economy Concept Applied to the Food Domain: An Exploratory Approach". Sustainability 13 20 (2021): 11340-11340. http://dx.doi.org/10.3390/su132011340.
    10.3390/su132011340
  3. Sousa, P. M.; Moreia M. J.; Moura, A. P.; Cunha, L. M.. "Conceptualização e perspetivas do consumidor face à Economia Circular na valorização de novos produtos/ingredientes em contexto alimentar: um estudo exploratório". CAPTAR (2021): https://doi.org/10.34624/captar.v0i0.22954.
Poster em conferência
  1. Sousa, P. M.. "Influence of discourse characteristics on the acceptance of chocolates and beverages". Trabalho apresentado em 5th Congress of the Spanish Association of Sensory Analysis Professionals, 2023.
  2. Sousa, P. M.. "Crosscultural conceptualization of high-end pastry cakes based on visual stimulus". Trabalho apresentado em 36th EFFoST International Conference 2022, 2022.
  3. Sousa, P. M.; Moreira, M. J.; Moura, A. P.; Cunha, L. M.. "Consumers conceptualization of Circular Economy and perspectives towards the valorization of by-products as new products/ingredients in the food context". Trabalho apresentado em Pangborn 2021, 2021.
  4. Sousa, P.M.; Alba-Martinéz, J.; Alcañiz Raya, M.; Martínez-Monzó, J.; Cunha, L. M.; García-Segovia, P.. "Impact of contexts on the visual evaluation of design pastry". Trabalho apresentado em 9th European Conference on Sensory and Consumer Research, 2020.
  5. Rocha, Célia; Ribeiro, José Carlos; Sousa, P. (A018-4812-3AD6); Lima, Rui Costa; Cunha, Luís M.. "Evaluation of pet food product and packaging perception using projective mapping and eye-tracking techniques". Trabalho apresentado em 9th European Conference on Sensory and Consumer Research, 2020.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2021/05/05 Impact of contexts on the visual evaluation of design pastry Encontro de Investigação Jovem
Universidade do Porto (Porto, Portugal)

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2023/11/25 - 2023/11/26 Participation in the 12-hour hackathon, organised by Seasoned, under the guidance of prof. Edgar Chambers IV, Prof. Laura Vazquez, Prof. Carolina Chaya, Prof. Amaparo Tárrega and Dr. Matín Ávila in San Sebastián. Sensory Science Hackaton
Basque Culinary Center, Espanha
2023/09/11 - 2023/09/15 Participation in the 40-hour course, organised by the Spanish Association of Sensory Analysis Professionals (AEPAS), under the guidance of Prof. Carolina Chaya, Prof. Pascal Schlich, Prof. Mostafa Qannari, and Prof. Amaparo Tárrega in Madrid. I International Course on Sensometrics AEPAS
2021/06/02 - 2021/06/04 The program allowed to discuss the more recent achievement in the research field regarding wine and olive oil production and their importance on the Mediterranean Diet. 2nd Science & Wine World Congress - Wine and Olive Oil Production: The Fluid Aspect of Mediterranean Diet
2019/05/08 - 2019/05/10 The topic chosen for this 1st Science & Wine World Congress is “The Wine of the Future”. This was the moment to bring together the experience of experts from industry, academia, research institutions, service providers, regulatory agencies and policy makers and design the wine that will be consumed in the future.
Congresso
1st Science & Wine World Congress - The wine of the future
2019/04 - 2019/04 Participation in the "Wine Defects Olfactory Training", given by specialist Dr. Francisco Campos at the Sense Test Lda. premises, with a total duration of 7.5 hours.
Oficina (workshop)
Wine Defects Olfactory Training
Distinções

Prémio

2020 2nd Prize Poster Awarded - Eurosense 2020
2019 Finalist ECOTROPHELIA Portugal 3ª Edição
PortugalFoods, Portugal