Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Diana Luazi Matos de Oliveira
Nomes de citação
- Oliveira, Diana
- Diana Luazi Oliveira
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 9510-5561-CD65
- ORCID iD
- 0000-0003-1412-0655
Endereços de correio eletrónico
- dloliveira@ucp.pt (Profissional)
Websites
- https://www.linkedin.com/in/dianaluazioliveira/ (Profissional)
- https://www.researchgate.net/profile/Diana-Oliveira-8 (Profissional)
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
- Ciências Exatas - Química - Química Analítica
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Inglês | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) |
Português (Idioma materno) | |||||
Espanhol; Castelhano | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2018/09/06 - 2019/04/14
Concluído
|
Teaching and learning in higher education (Postgraduate Certificate)
Especialização em Teaching in higher education
University College Cork, Irlanda
"Teaching and Leaning Final Portfolio" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Concluded successfully |
2017 - 2018
Concluído
|
Certificate in Professional Skills for Research Leaders (PSRL) (Postgraduate Certificate)
Especialização em Institute of Leadership and Management
University College Cork, Irlanda
Institute of Leadership and Management, Reino Unido "NA" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
NA |
2008/09/10 - 2012/10/26
Concluído
|
Food and Nutritional Sciences (Doctor of Philosophy)
Especialização em Dairy
University of Reading, Reino Unido
"Separation and Prebiotic Evaluation of Oligosaccharides from Caprine Whey" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Passed without corrections |
2006/09 - 2008/02
Concluído
|
Engenharia Alimentar e Nutrição (Mestrado)
Instituto Piaget de Almada, Portugal
"Valorização de subprodutos agro-industriais: Avaliação da polpa de alfarroba como potencial fonte de ingredientes funcionais" (TESE/DISSERTAÇÃO)
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17 |
1998/10 - 2003/11
Concluído
|
Engenharia Alimentar (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Beja Escola Superior Agrária, Portugal
|
16 |
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
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2019/03/19 - Atual | Investigador Contratado (Investigação) | Amyris Inc, Estados Unidos |
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal (...) |
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2018/02/01 - 2021/02/01 | Investigador principal (carreira) (Investigação) | H2020 Marie Sklodowska-Curie Actions and Enterprise Ireland, Irlanda |
University College Cork College of Science Engineering and Food Science, Irlanda | ||
2016 - 2018 | Investigador Contratado (Investigação) | University College Cork College of Science Engineering and Food Science, Irlanda |
University College Cork College of Science Engineering and Food Science, Irlanda (...) |
||
2013/09 - 2016/01 | Investigador Contratado (Investigação) | Lunds Universitet, Suécia |
Lund University Diabetes Centre, Suécia (...) |
||
2008/09 - 2012/10 | Estagiário de Investigação (Investigação) | University of Reading, Reino Unido |
University of Reading, Reino Unido | ||
2006/09 - 2008/02 | Estagiário de Investigação (Investigação) | Instituto Piaget de Almada, Portugal |
Laboratório Nacional de Energia e Geologia - Campus do Lumiar, Portugal | ||
2004/01 - 2005/01 | Assistente de Investigação (carreira) (Investigação) | Instituto Nacional de Engenharia Tecnologia e Inovação (INETI), Portugal |
Instituto Nacional de Engenharia Tecnologia e Inovação (INETI), Portugal | ||
2003/01 - 2003/10 | Estagiário de Investigação (Investigação) | Instituto Nacional de Engenharia Tecnologia e Inovação (INETI), Portugal |
Instituto Nacional de Engenharia Tecnologia e Inovação (INETI), Portugal |
Docência no Ensino Superior
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2018 - 2019 | Leitor (Docente Universitário) | University College Cork College of Science Engineering and Food Science, Irlanda |
University College Cork College of Science Engineering and Food Science, Irlanda | ||
2014 - 2015 | Leitor (Docente Universitário) | Lunds Universitet, Suécia |
Lunds Universitet, Suécia |
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2012 - 2013 | Quality manager - External consultant | Queijaria Monte da Vinha ("Monte da Vinha" Cheesemaking), Portugal |
Queijaria Monte da Vinha ("Monte da Vinha" Cheesemaking), Portugal | ||
2005/05 - 2008/08 | Quality and production manager | Queijaria Monte da Vinha ("Monte da Vinha" Cheesemaking), Portugal |
Queijaria Monte da Vinha ("Monte da Vinha" Cheesemaking), Portugal |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2017/01/01 - 2019/04/01 | Development and valorisation of phospholipid-enriched whey protein-based ingredients for technological and nutritional applications
(ProPho)
MSCA-200144
Investigador responsável
University College Cork, Irlanda
Dairy Processing Technology Centre, Irlanda |
EU Framework Programme for Research and Innovation Marie Sklodowska-Curie Actions Enterprise Ireland Concluído
|
2018/03 - 2018/03 | Dairy Side-Streams Proteins Profile by Capillary Electrophoresis
731101
Investigador
Laboratório Nacional de Energia e Geologia - Campus do Lumiar, Portugal
|
Horizon 2020
Concluído
|
2017 - 2017 | Proposal Preparation Support Scheme
CS20182103
Investigador
University College Cork, Irlanda
|
Enterprise Ireland
Concluído
|
2008/09/05 - 2012/10/25 | Separation and Prebiotic Evaluation of Oligosaccharides from Caprine Whey
SFRH/BD/39042/2007
Bolseiro de Doutoramento
University of Reading, Reino Unido
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2007 - 2008 | "VALORALFA" - "Carob pulp Valorisation for the production of food ingredients with functional properties
SFRH/BPD/46308/2008
Bolseiro de Mestrado
Laboratório Nacional de Energia e Geologia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2018/03/18 - 2022/12/31 | Alchemy - Economic valorization of coproducts/residues from fermentative processes
750232
Investigador
Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal Amyris Bio Products Portugal, Unipessoal, Lda,, Portugal |
Amyris Inc Agência para o Investimento e Comércio Externo de Portugal EPE Em curso
|
2016/09/10 - 2018/01/01 | Combining in-factory product streams for development of new dairy ingredients.
Investigador
University College Cork, Irlanda
Dairy Processing Technology Centre, Irlanda |
EU Framework Programme for Research and Innovation Industrial Leadership Horizon 2020 Concluído
|
2013/09/10 - 2015/09/30 | Metabolic "crosstalk" between the gut and peripheral tissues: Impact of specific substrates on the gut microflora and on metabolic
risk markers in healthy subjects
VR (2010–333)
Investigador
Lund University Antidiabetic Food Centre, Suécia
Lunds Universitet, Suécia |
Vinnova Lund University Antidiabetic Food Centre Concluído
|
2004/01 - 2005/02 | Products and materials with new functionalities - Materiais e produtos com novas funcionalidades
P002 / M005
Bolseiro de Técnico de Investigação
Instituto Nacional de Engenharia Tecnologia e Inovação (INETI), Portugal
|
Concluído
|
2004 - 2005 | Influence of silage feeding in the production, quality, flavor and sanitary quality in goat’s milk of national breeds
Agro 8.1/349
Bolseiro de Técnico de Investigação
Instituto Nacional de Engenharia Tecnologia e Inovação (INETI), Portugal
|
Concluído
|
Produções
Publicações
Artigo em revista |
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Capítulo de livro |
|
Poster em conferência |
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Tese / Dissertação |
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Propriedade Intelectual
Patente |
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Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
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2021/05 | Recovery of biomolecules derived from food industry by-products - Extraction | Online lecture as part of the Food Engineering Graduate Course
Technological Institute of Acayucan – Faculty of Biochemical engineering, Mexico (Acayucan, México)
|
2018/09/12 | Valorisation of lipid-enriched whey protein-based ingredients from dairy processing side-streams | 16th Euro Fed Lipids Congress : Fats, Oils and Lipids: Science, Technology and Nutrition in a Changing World
SCI Lipids Group (Belfast, Reino Unido)
|
2015/03/10 | Recovery of natural oligosaccharides from caprine whey by membrane processing | Food waste valorisation for sustainable chemicals, materials & fuels (EUBis)
EU COST Action TD1203 (Semmering, Áustria)
|
2012/06 | Separation of oligosaccharides from caprine milk whey and evaluation of its potential prebiotic activity | “Valorization of Mediterranean biowastes and effluents”
The International Association of Mediterranean Agro-Industrial Wastes (Santarém)
|
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
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2019/09 - Atual | Development and establishment of a platform with in vitro gastrointestinal models for testing of human food and animal feed
ingredients
Coorientador
|
Biotecnologia (Doutoramento)
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2018 - 2018 | Dairy Side-Streams Proteins Profile by Capillary Electrophoresis
Orientador
|
Analytical Chemistry, Environmental Analytical Chemistry & Pharmaceutical Analysis (Mestrado)
University College Cork College of Science Engineering and Food Science, Irlanda
|
Participação em evento
Descrição da atividade Tipo de evento |
Nome do evento Instituição / Organização |
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2016/03 - 2016/07 | COHiTEC training program in technology commercialization: organized by COTEC Portugal, the Portuguese Business Association
for Innovation, to assess the commercial viability of the products or services that can be obtained from the science/technology
proposed by participant researchers/technologists and inducing entrepreneurial and technology commercialization skills. Nova
School of Business and Economic, Lisbon, PT
Outro
|
COHiTEC Training program
Universidade Nova de Lisboa Nova School of Business and Economics Unidade de Investigação, Portugal
COTEC Portugal - Associação Empresarial para a Inovação , Portugal |
2014/10 - 2015/05 | The Health Innovation Program (HIP) promoted by the Antidiabetic Food Centre (AFC) and Lund
University was a 8 month training programme covering several topics related with health, prevention, health promotion, functional
food, innovation, business and entrepreneurship
Outro
|
Health Innovation Program (HIP)
Lund University Antidiabetic Food Centre, Suécia
|
2014 - 2014 | Antidiabetic Food Centre is a VIIN Excellence Center in Research and Innovation at Lund University. The Centre is a joint
venture between Lund University, Region Skåne and industry partners. The overall objective is to prevent diabetes through
innovative food concepts by joint venture research and promotion of science-based business activities.
Simpósio
|
7th AFC Symposium
Lund University Antidiabetic Food Centre, Suécia
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2012/06/06 - 2012/06/08 | IAMAW 1st INTERNATIONAL WORKSHOP on "Valorization of Mediterranean biowastes and effluents"
Oficina (workshop)
|
“Valorization of Mediterranean biowastes and effluents”
The International Association of Mediterranean Agro-Industrial Wastes (IAMAW), Portugal
|
Júri de grau académico
Tema Tipo de participação |
Nome do candidato (Tipo de grau) Instituição / Organização |
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2021/07/22 | Producción y propiedades de nuevos prebióticos derivados de hemicelulosas y pectinas
Arguente
|
Beatriz Miguez Alonso (Doutoramento)
Universidade de Vigo - Campus Ourense, Espanha
Universidade de Vigo Departamento de Enxeñaría Química, Espanha |
2016/12/18 | "Caprine whey valorisation towards a sustainable artisanal cheese production". As part of the MSc programme in Environmental
Engineering of the Instituto Superior de Agronomia (ISA) (Agronomic Institute), Lisbon, Portugal. (Engenharia Ambiental)
Arguente principal
|
Joana Monteiro (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
Arbitragem científica em revista
Nome da revista (ISSN) | Editora | |
---|---|---|
2022/01 - Atual | Nutrition and Food Science Technology | Frontiers |
2021/09 - Atual | Nutrients (2072-6643) | MDPI |
2021/04/01 - Atual | Fermentation (2311-5637) | MDPI |
2014/11/11 - 2015/01/27 | Journal of Food Engineering | Elsevier |
Curso / Disciplina lecionado
Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
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2021/09/06 - 2021/09/10 | "Evaluation of potential bioactive properties of agro-industrial by products" as part of the course Biomass potential as source of added value products - a step towards sustainability (Curso de extension tecnologica: Potencial de la biomasa residual como fuente de productos de alto valor añadido: un avance hacia la sostenibilidad) for undergrad students of the Department of Chemical Engineering, Faculty of Science, University of Vigo, Ourense Campus, Spain | Food Science and Technology (Bachelor (1.º ciclo de estudos)) | Universidade de Vigo - Campus Ourense, Espanha |
Membro de associação
Nome da associação | Tipo de participação | |
---|---|---|
2018 - Atual | INFOGEST is a former COST Action (2011-2015) and is since 2015 an international research network whose objective is to improve health properties of food by sharing the knowledge on the digestive process. | Member |
2014 - 2019 | The Food Waste Network (FoodWasteNet) was a Biotechnology and Biological Sciences Research Council funded Network in Industrial Biotechnology and Bioenergy (BBSRC NIBB). | Member |
2008 - 2018 | Society of Dairy Technology (SDT) – UK | Member |
Membro de comissão
Descrição da atividade Tipo de participação |
Instituição / Organização | |
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2018/01 - 2019/03 | Board member - Research staff representative ( UCC - School of Food and Nutritional Sciences)
Membro
|
University College Cork College of Science Engineering and Food Science, Irlanda |
Tutoria
Tópico | Nome do aluno | |
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2021/12 - 2022/06 | International Mentor Program (IMP). | Cristina Gil Villanueva |
Distinções
Prémio
2018 | ERC Support Award - Proposal Preparation Support Scheme
Enterprise Ireland, Irlanda
Horizon 2020 European Innovation Council Fast Track to Innovation, Bélgica |
2018 | Biofuels Research Infrastructure for Sharing Knowledge (BRISK2)
Horizon 2020 European Innovation Council Fast Track to Innovation, Bélgica
|
2017 | Marie Sklodowska-Curie-Career FIT fellowship
European Commission Marie Sklodowska-Curie Actions, Bélgica
Enterprise Ireland, Irlanda |
2017 | Research Infrastructure Award: Category D (Opportunistic funding)
Science Foundation Ireland (SFI), Irlanda
|
2014 | Fysiografen
Academy of Science, Medicine and Technology of Lund´s University, , Suécia
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2010 | Travel grant
Society of Dairy Technology (SDT), Reino Unido
|
2010 | Travel grant
Arthur Hosier/Meyer Sassoon, Arthur Hosier for Life Sciences of the UoR, Reino Unido
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2008 | PhD scholarship
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
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2003 | Merit scholarship (2002/2003)
European Student Grant, Portugal
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Título
2012 | Doctor of Philosophy (PhD)
University of Reading, Reino Unido
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2008 | Master in Food Engineering and Nutrition
Instituto Piaget de Almada, Portugal
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2003 | Graduated in Food Science and Technology
Instituto Politécnico de Beja Escola Superior Agrária, Portugal
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Outra distinção
2021 | Guest Editor of Special Issue "Fermented and Functional Food" of the Journal Fermentation (ISSN 2311-5637).
MDPI AG, Suiça
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2021 | Guest Editor of the Special Issue "New Frontiers in Plant Based Functional Food" in Applied Science Journal (ISSN 2076-3417).
MDPI AG, Suiça
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2017 | Seal of Excellence
Horizon 2020, Bélgica
European Commission Marie Sklodowska-Curie Actions, Bélgica Science Foundation Ireland (SFI), Irlanda |