???global.info.a_carregar???
Liliana Grazina completed a bachelor's degree in Biochemistry at the Faculdade de Ciências e Tecnologia (2011) and a master's degree in Food Safety at the Faculdade de Farmácia (2015), both at the Universidade de Coimbra. Presently, she is a PhD student of Pharmaceutical Sciences - Nutrition and Food Science Specialty at the Faculdade de Farmácia, Universidade do Porto, working in botanical identification of plant food supplements by DNA-based methods for authenticity assessment (PhD project entitled ¿Safety of Plant Food Supplements: advanced genomic and chemical approaches to assess botanical origin, illegal drugs and contaminants¿). Before her PhD, she also participated, as a researcher, in the European FP7 project GMOsensor, developing scientific activities in the assessment and traceability of GMO events in foods during six months at Biotec in the Universidade Federal do Delta do Parnaíba (Piauí, Brazil) and for one month at the Universidade Estadual de Feira de Santana (Bahia, Brazil). This mobility highly contributed to the development and enrichment of her path in science, increasing her ability to adapt to different scientific realities. As a result, she reached an H-index 6 (Scopus), with the publication of 12 articles in peer-review international journals (6 as 1st author), almost all ranking in the first quarter (Q1) of the category of Food Science & Technology. She also has two articles in proceeding conferences and two book chapters (1 as 1st author). Furthermore, L. Grazina was additionally author/co-author in 11 oral presentations and 16 posters in national and international scientific meetings.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Liliana Gonçalves Grazina

Nomes de citação

  • Grazina, Liliana

Identificadores de autor

Ciência ID
8813-96A8-29E9
ORCID iD
0000-0001-9033-9486

Endereços de correio eletrónico

  • lggrazina@gmail.com (Profissional)

Moradas

  • REQUIMTE/Laboratório de Bromatologia e Hidrologia, Departamento de Ciências Químicas. Rua de Jorge Viterbo Ferreira Nº228, 4050-313, Porto, Porto, Portugal , 4050-313, Porto, Porto, Portugal (Profissional)

Websites

  • https://laqv.requimte.pt/people/634-liliana_goncalves_grazina (Profissional)
  • https://sigarra.up.pt/ffup/pt/fest_geral.cursos_list?pv_num_unico=201707884 (Académico)

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Biologia Molecular
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Bioquímica
Formação
Grau Classificação
2017/10/01 - 2022/01/31
Em curso
Ciências Farmacêuticas (Doutoramento)
Especialização em Nutrição e Química dos Alimentos
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2015/07/24
Concluído
Mestrado em Segurança Alimentar (Mestrado)
Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal
"Deteção e quantificação de soja geneticamente modificada em alimentos por técnicas baseadas na reação em cadeia da polimerase" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17 Valores
2011/07/31
Concluído
Bioquímica (Licenciatura)
Universidade de Coimbra Faculdade de Ciencias e Tecnologia, Portugal
12 Valores
Percurso profissional

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2017/10/01 - Atual PhD Student REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2016/04/01 - 2017/09/30 Investigadora REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2014/03/02 - 2016/04/29 Colaborador em projetos de investigação no desenvolvimento de métodos de Biologia Molecular REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2014/09/15 - 2015/09/30 Investigador Visitante (Investigação) Universidade Federal do Delta do Parnaíba - Campus Ministro Reis Velloso, Brasil
Universidade Federal do Delta do Parnaíba - Campus Ministro Reis Velloso, Brasil
2012/11/01 - 2013/05/31 Monitora do Centro de Ciência Viva de Coimbra - Dinamização de visitas escolares e não escolares à exposição principal (princípios básicos da ciência e sua ligação à saúde, formas de comunicar no mund Centro Ciência Viva de Coimbra, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2016 - 2017/09 European project FOODINTEGRITY - FP7 - KBBE - 2013Ensuring the Integrity of the European food chain (member)
613688
Bolseiro de Investigação
Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal
European Commission Seventh Framework Programme for Research and Technological Development

Outro

Designação Financiadores
2014 - 2015/09 GMOsensor - Monitoring Genetically Modified Organisms in Food and Feed by Innovative Biosensor Approaches integrated in an International Research Staff Exchange Scheme (FP7) PEOPLE-2013-IRSES (Marie Curie actions)
612545
Investigador
Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal
EU Framework Programme for Research and Innovation Marie Sklodowska-Curie Actions
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Plácido, A.; Grazina, L.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "Detection and quantification of MON89788 soybean in foodstuffs by a new real-time PCR assay". Trabalho apresentado em 13º Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
    Publicado
  2. Soares, S.; Grazina, L.; Costa, J.; Oliveira, M.B.P.P.; Amaral,J.S.; Mafra, I.. "Botanical authentication of honey by DNA barcoding: application to lavender honey.". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
    Publicado
Artigo em revista
  1. Grazina, Liliana; Costa, Joana; Amaral, Joana S.; Garino, Cristiano; Arlorio, Marco; Mafra, I.. "Authentication of carnaroli rice by HRM analysis targeting nucleotide polymorphisms in the Alk and Waxy genes". Food Control 135 (2022): 108829. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.108829.
    10.1016/j.foodcont.2022.108829
  2. Grazina, Liliana. "Botanical authentication of globe artichoke-containing foods: Differentiation of Cynara scolymus by a novel HRM approach". Food Chemistry 366 (2022): 130621-130621. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130621.
    10.1016/j.foodchem.2021.130621
  3. Grazina, Liliana; Amaral, Joana S.; Costa, Joana; Mafra, Isabel. "Tracing Styphnolobium japonicum (syn: Sophora japonica) as a potential adulterant of ginkgo-containing foods by real-time PCR". Journal of Food Composition and Analysis 100 (2021): 103891. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103891.
    Publicado • 10.1016/j.jfca.2021.103891
  4. Liliana Grazina; Joana S. Amaral; Joana Costa; Isabel Mafra. "Towards authentication of Korean ginseng-containing foods: Differentiation of five Panax species by a novel diagnostic tool". LWT (2021): https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112211.
    10.1016/j.lwt.2021.112211
  5. Grazina, L.; Rodrigues, P.J.; Igrejas, G.; Nunes, M.A.; Mafra, I.; Arlorio, M.; Oliveira, M.B.P.P.; Amaral, J.S.. "Machine Learning Approaches Applied to GC-FID Fatty Acid Profiles to Discriminate Wild from Farmed Salmon". Foods (2020): https://doi.org/10.3390/foods9111622.
    Publicado • 10.3390/foods9111622
  6. Grazina, L.; Amaral, J.S.; Costa, J.; Mafra, I.. "Authentication of Ginkgo biloba Herbal Products by a Novel Quantitative Real-Time PCR Approach". Foods (2020): https://doi.org/10.3390/foods9091233.
    Publicado • 10.3390/foods9091233
  7. Grazina, L.; Amaral, J.S; Mafra, I.. "Botanical origin authentication of dietary supplements by DNA-based approaches". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety (2020): http://dx.doi.org/10.1111/1541-4337.12551.
    Publicado • 10.1111/1541-4337.12551
  8. Brara, Z.; Costa, J.; Villa, C.; Grazina, L.; Bitam, A; Mafra, I.. "Surveying genetically modified maize in foods marketed in Algeria". Food Control (2020): http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106928.
    10.1016/j.foodcont.2019.106928
  9. Soares, S.; Grazina, L.; Mafra, I.; Costa, J.; Pinto, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Amaral,J.S.. "Towards honey authentication: Differentiation of Apis mellifera subspecies in European honeys based on mitochondrial DNA markers". Food Chemistry (2019): http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.12.119.
    Publicado • 10.1016/j.foodchem.2018.12.119
  10. Soares, S.; Grazina, L.; Costa, J.; Amaral, J.S.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "Botanical authentication of lavender (Lavandula spp.) honey by a novel DNA-barcoding approach coupled to high resolution melting analysis". Food Control 86 (2018): 367-373. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85042172421&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodcont.2017.11.046
  11. Soares, S.; Grazina, L.; Mafra, I.; Costa, J.; Pinto, M.A.; Duc, H.P.; Oliveira, M.B.P.P.; Amaral, J.S.. "Novel diagnostic tools for Asian (Apis cerana) and European (Apis mellifera) honey authentication". Food Research International 105 (2018): 686-693. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85036652777&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodres.2017.11.081
  12. Costa, J.; Marani, M.; Grazina, L.; Villa, C.; Meira, L.; Oliveira, M.B.P.P.; Leite, J.R.S.A.; Mafra, I.. "Peptide selection and antibody generation for the prospective immunorecognition of Cry1Ab16 protein of transgenic maize". Food Chemistry 231 (2017): 340-347. https://doi.org/10.1016%2Fj.foodchem.2017.03.154.
    Publicado • 10.1016/j.foodchem.2017.03.154
  13. Grazina, L.; Plácido, A.; Costa, J.; Fernandes, T.J.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "Tracing two Roundup Ready™ soybean lines (GTS 40-3-2 and MON89788) in foods commercialised in Portugal". Food Control 73 (2017): 1053-1060. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.10.020.
    10.1016/j.foodcont.2016.10.020
  14. Costa, J.; Amaral, J.S.; Grazina, L.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "Matrix-normalised real-time PCR approach to quantify soybean as a potential food allergen as affected by thermal processing". Food Chemistry 221 (2017): 1843-1850. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85005978309&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2016.10.091
  15. Lima, D.F.; Lima, L.I.; Rocha, J.A.; Andrade, I.M.; Grazina, L.; Villa, C.; Meira, L.; et al. "Seasonal change in main alkaloids of jaborandi (Pilocarpus microphyllus Stapf ex Wardleworth), an economically important species from the Brazilian flora". PLoS ONE 12 2 (2017): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85011655304&partnerID=MN8TOARS.
    10.1371/journal.pone.0170281
  16. Silva, J.D.A.; Nascimento, M.G.P.; Grazina, L.; Castro, K.N.C.; Mayo, S.J.; Andrade, I.M.. "Ethnobotanical survey of medicinal plants used by the community of Sobradinho, Lus Correia, Piau, Brazil". Journal of Medicinal Plants Research 9 32 (2015): 872-883. http://dx.doi.org/10.5897/jmpr2015.5881.
    Publicado • 10.5897/JMPR2015.5881
Capítulo de livro
  1. Grazina, L.; Costa, J.; Amaral, J.S.; Mafra, I.. "High-Resolution Melting Analysis as a Tool for Plant Species Authentication". In Crop Breeding: Methods in Molecular Biology (Genetic Improvement Methods), editado por Pasquale Tripodi, 55-73. New York, Estados Unidos: Humana, Springer US, 2020.
    Publicado • 10.1007/978-1-0716-1201-9_5
  2. Fernandes, T.J.R.; Costa, J.; Plácido, A.; Villa, C.; Grazina, L.; Meira, L.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "Genetically Modified Organism Analysis as Affected by DNA Degradation". In Genetically Modified Organisms in Food, 111-118. Estados Unidos: American Press, Elsevier, 2016.
    Publicado • 10.1016/b978-0-12-802259-7.00011-7
Poster em conferência
  1. Grazina, L.; Amaral, J.S.; Costa, J.; Mafra, I.. "Authentication of Ginkgo biloba herbal products using a speciesspecific ITS1 marker". Trabalho apresentado em 9th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA) 2019, 2019.
  2. Grazina, L.; Costa, J.; Amaral, J.S.; Garino, C.; Arlorio, M.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "Applicability of HRM analysis for Carnaroli rice authentication based on polymorphisms of the Waxy gene". Trabalho apresentado em 5th FoodIntegrity Conference 2018, 2018.
  3. Amaral, J.S.; Grazina, L.; Nunes, M.A.; Mafra, I.; Rodrigues, P. J.; Igrejas, G.; Oliveira, M.B.P.P.. "Differentiation of production method and geographical origin of salmon based on the analysis of fatty acid composition". Trabalho apresentado em 5th FoodIntegrity Conference 2018, 2018.
  4. Mafra, I.; Raja, F. Z.; Costa, J.; Amaral, J.S; Grazina, L.; Villa, C.; Kartah, B.E.; Charrouf, Z.; Oliveira, M.B.P.P.. "A novel DNA-based approach for argan oil authentication: detection of olive oil as a potential adulterant". Trabalho apresentado em 5th FoodIntegrity Conference 2018, 2018.
  5. Amaral,J.S.; Soares, S.; Grazina, L.; Mafra, I.; Costa, J.; Pinto, M.A.; Duc, H.P.; Oliveira, M.B.P.P.. "Entomological authentication of honey based on DNA markers: differentiation of honey produced by Apis mellifera and Apis cerana honeybees". Trabalho apresentado em 5th FoodIntegrity Conference 2018, Nantes, France, 2018.
  6. Grazina, L.; Nunes, M.A.; Mafra, I.; Oliveira, M.B.P.P.; Amaral, J.S.. "Comparative analysis of fatty acid composition of wild vs. farmed salmon". Trabalho apresentado em 9th Meeting of Division of Analytical Chemistry, 2018.
  7. Raja, F.Z; Costa, J.; Amaral, J.S.; Charrouf, Z.; Grazina, L.; Villa, C.; Kartah, B.E.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "Development of new molecular tools to assess argan oil authenticity: detection of olive oil as a potential adulterant.". Trabalho apresentado em 1er Congres International de Biotechnologie Verte, "La Biotechnologie au Service d'Une Agriculture Durable", 2018.
  8. Grazina, L.; Nunes, M.A.; Mafra, I.; Oliveira, M.B.P.P.; Amaral, J.S.. "Evaluation of fatty acids of salmon from different origins: comparison of extraction and derivatization methodologies". Trabalho apresentado em 10º Encontro Nacional de Cromatografia, 2017.
  9. Lima, D.F.; Lima, L.I.; Rocha, J.A.; Andrade, I.M.; Grazina, L.; Villa, C.; Meira, L.; et al. "Sazonalidade dos principais alcaloides imidazólicos de Pilocarpus microphyllus (jaborandi), uma espécie economicamente importante da flora brasileira". Trabalho apresentado em Encontro de Biotecnologia do Nordeste – RENORBIO 2017, 2017.
  10. Grazina, L.; Costa, J.; Amaral, J.S.; Garino, C.; Arlorio, M.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "Exploiting polymorphisms in the Waxy and ALK genes of Italian rice varieties to identify DNA markers for Carnaroli authentication". Trabalho apresentado em FoodIntegrity Conference 2017, 2017.
  11. Soares, S.; Grazina, L.; Amaral, J.S.; Costa, J.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "Towards honey authentication: assessing European honey entomological origin by a molecular identification approach". Trabalho apresentado em FoodIntegrity Conference 2017, 2017.
  12. Ferrara, M.; Grazina, L.; De Paolis, A.; Logrieco, A.F.; Mafra, I.; Amaral, J.S.; Mulè, G.. "Development of a ddRAD library preparation and HRM approaches for SNP discovery and genotyping of Italian rice cultivars Carnaroli and Roma". Trabalho apresentado em International Symposium on Food Fraud Prevention and Effective Food Allergen Management, 2017.
  13. Soares, S.; Grazina, L.; Amaral,J.S.; Costa, J.; Pinto, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "DNA-based methods for honeybee species identification towards honey authentication". Trabalho apresentado em 13º Encontro de Química dos Alimentos, 2016.
  14. Grazina, L.; Plácido, A.; Costa, J.; Fernandes, T.J.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "Detection and Quantification of genetically modified soybean with the event Roundup Ready™ in foods commercialised in Portugal". Trabalho apresentado em 5th MoniQA International Conference, 2015.
Resumo em conferência
  1. Mendes, D.; Costa, J.; Villa, C.; Grazina, L.; Mafra, I.. "Multicopy versus unicopy genes as potential molecular markers for the detection of sesame as an allergenic food". Trabalho apresentado em 13th Meeting of Young Researchers of University of Porto, Porto, 2020.
    Publicado
  2. Amaral, J.; Mafra, I.; Grazina, L.. "Authenticity Assessment of Medicinal Plants and Plant Food Supplements.". Trabalho apresentado em International Symposium Analytical Chemistry Research & Development and Quality Control of Health Products 4th Edition, Bordéus, 2019.
    Publicado
  3. Amaral, J.S.; Grazina, L.; Mafra, I.. "New insights towards the authentication of medicinal plants and botanical products.". Trabalho apresentado em International Symposium Analytical Chemistry and Research & Development and Quality Control of Health Products, research versus industry ¿ 3th edition, Bordéus, 2018.
    Publicado
  4. Soares, S.; Grazina, L.; Mafra, I.; Costa, J.; Pinto, M.A.; Duc, H.P.; Oliveira, M.B.P.P.; Amaral, J.S.. "Development of Molecular Markers for Honey Entomological Origin Authentication.". Trabalho apresentado em XIX EuroFoodChem Conference, Budapest, 2017.
    Publicado
  5. Grazina, L.; Plácido, A.; Costa, J.; Fernandes, T.J.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "Tracing genetically modified soybean with the event GTS40-3-2 in commercialised foods.". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
    Publicado
  6. Grazina, L.; Plácido, A.; Costa, J.; Fernandes, T.J.R; Ramos, F.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, I.. "Real-time PCR detection and quantification of genetically modified soybean with the event GTS40-3-2 in food.". Trabalho apresentado em 8th Meeting of Young Researchers of University of Porto (IJUP2015), Porto, 2015.
    Publicado
  7. Grazina, L.; Plácido, A.; Manzanares, L.; Costa, J.; Fernandes, T.JR.; Oliveira, M.B.P.P.; Mafra, L.. "Detection and quantification of Roundup Ready soybean in food by conventional and real-time polymerase chain reaction.". Trabalho apresentado em 2º Workshop GMOsensor “Proteomics and Nanobiosensors: A new concept for GMO assessment,, Parnaíba, 2014.
    Publicado
  8. Plácido, A.; Grazina, L.; Manzanares, L.; Costa, J.; Fernandes, T.J.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Delerue-Matos, C.; Mafra, I.. "Screening transgenic soybean in foodstuffs by the detection of the 35S promoter.". Trabalho apresentado em 2nd International Workshop GMOsensor Biosensors and Biotechnology, Parnaíba, 2014.
    Publicado
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2020 Multicopy versus unicopy genes as potential molecular markers for the detection of sesame as an allergenic food. 13th Meeting of Young Researchers of University of Porto (IJUP2020).
(Porto, Portugal)
2019 Authenticity Assessment of Medicinal Plants and Plant Food Supplements. International Symposium Analytical Chemistry Research & Development and Quality Control of Health Products – 4th Edition
Université de Bordeaux (Bordéus, França)
2018/12/01 Detection of soybean oil as a potential adulterant of argan oil based on a novel DNA approach. 3rd International Conference on Food Science and Technology
(Budapest)
2018 New insights towards the authentication of medicinal plants and botanical products. International Symposium Analytical Chemistry and Research & Development and Quality Control of Health Products, research versus industry – 3th edition
Université de Bordeaux (Bordéus, França)
2018 Detection of soybean oil as a potential adulterant of argan oil based on a novel DNA approach. 3rd International Conference on Food Science and Technology
(Budapeste, Hungria)
2017 Development of molecular markers for honey entomological origin authentication EuroFoodChem XIX
(Budapeste)
2016/09/15 Tracing genetically modified soybean with the event GTS40-3-2 in commercialised foods. 13º Encontro de Química dos Alimentos
(Porto, Portugal)
2016 Effect of processing and protein material on the performance of a normalised real-time PCR approach to quantify soybean as a potential hidden allergen in foods. 2nd International ImpARAS conference
(Warsaw, Polónia)
2015/05/14 Real-time PCR detection and quantification of genetically modified soybean with the event GTS 403-2 in food 8º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2014/12/06 Detection and quantification of Roundup Ready soybean in food by conventional and real-time polymerase chain reaction 2º Workshop GMOsensor - "Proteomics and Nanobiosensors: A new concept for GMO assessment"
(Parnaíba, Brasil)
2014/12/06 Screening trangenic soybean in foodstuffs by the detection of the 35S promoter 2º Workshop GMOsensor “Proteomics and Nanobiosensors: A new concept for GMO assessment
(Parnaíba)

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2017 - 2017 Member of the Organising Committee of IMPARAS 5TH Working Group Meeting in Porto, Portugal (2017/06/07 - 2017/06/08)
Encontro (Membro da Comissão Organizadora)
2015 - 2015 Member of the Organising Committee of 5th MoniQA International Conference 2015 - Food and Health – Risks and Benefits. Innovative Technologies for Food Quality and Safety Management (2015/09/16 - 2015/09/18)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2020/11/05 - 2020/11/08 Participation in the 9th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis - RAFA 2019 in Prague, Czech Republic
Congresso
9th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis - RAFA 2019
2019/07/09 - 2019/07/11 Participation in the XI Curso de Verão em Química Medicinal - Fármacos como se obtêm, como atuam e porquê: Uma perspetiva da Química Farmacêutica Medicinal, in Faculty of Pharmacy of the University of Porto
Outro
XI Curso de Verão em Química Medicinal - Fármacos como se obtêm, como atuam e porquê: Uma perspetiva da Química Farmacêutica Medicinal
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
2019/06/19 - 2019/06/19 Participation in the Workshop "Nanotechnology and Brain Drug Delivery"
Oficina (workshop)
Nanotechnology and Brain Drug Delivery
Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal
2019/06/12 - 2019/06/14 Participation in the Short Course "Protein-ligand Interactions: From Theory to Practice"
Outro
Protein-ligand Interactions: From Theory to Practice
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2019/05/09 - 2019/05/10 Participation in the seminar "Diet, Health and Disease prevention" in Porto, Portugal
Seminário
Diet, Health and Disease Prevention
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2019/04/12 - 2019/04/12 Participation in the Conference "Biochemistry and Biophysics in the Post-Genomic Era"
Conferência
Biochemistry and Biophysics in the Post-Genomic Era
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal

Universidade do Minho, Portugal
2019/04/04 - 2019/04/05 Participation in the "Symposium on Health & Life, 2019 - Terapêuticas Integrativas e Complementares"
Simpósio
Symposium on Health & Life, 2019 - Terapêuticas Integrativas e Complementares
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
2019/01/29 - 2019/01/29 Participation in the Seminar "Segurança Alimentar e Saúde Pública"
Seminário
Segurança Alimentar e Saúde Pública
Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal
2018/12/20 - 2018/12/20 Participation in the Workshop "Mainstream molecular approaches in national environmental monitoring programs of aquatic ecosystems and biodiversity: Opportunities and challenges in Portugal"
Oficina (workshop)
Mainstream molecular approaches in national environmental monitoring programs of aquatic ecosystems and biodiversity: Opportunities and challenges in Portugal
Universidade do Porto Centro de Investigação em Biodiversidade e Recursos Genéticos, Portugal
2018/11/14 - 2018/11/15 Participation in the Food Integrity Conference 2018 in Nantes, France
Conferência
Food Integrity Conference 2018
2018/07/12 - 2018/07/12 Participation in the Short Course "European Drug Regulation and Advanced Therapies - EDRAT"
Outro
European Drug Regulation and Advanced Therapies - EDRAT
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2017/11/20 - 2017/11/24 Participation in the Short Course "Escrita Científica"
Outro
Curso de Curta Duração "Escrita Científica"
Universidade do Porto - Biblioteca ICBAS/ FFUP , Portugal
2017/11/08 - 2017/11/08 Participation in the Ethics Committee Journeys "Bioética, consumo e políticas alimentares"
Conferência
Jornadas da Comissão de Ética "Bioética, consumo e políticas alimentares"
Universidade do Porto - Comissão de Ética , Portugal
2017/10/02 - 2017/10/02 Participation in the "i3S Scientific Platforms Open Day"
Oficina (workshop)
i3S Scientific Platforms Open Day
Universidade do Porto Instituto de Investigação e Inovação em Saúde, Portugal
2017/09/28 - 2017/09/28 Participation in the Conference "Transversalidade da Química Farmacêutica Medicinal"
Conferência
Transversalidade da Química Farmacêutica Medicinal
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2017/09/20 - 2017/09/20 Participation in the "Open day: Frutas e Legumes"
Conferência
Open Day: Frutas e Legumes
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal

Universidade do Minho, Portugal

Universidade do Porto, Portugal
2017/06/07 - 2017/06/08 Participation in the 5th Working Group Meeting of COST Action 1402 ImpARAS in Porto, Portugal
Encontro
5th Working Group Meeting of COST Action 1402 ImpARAS
2017/05/10 - 2017/05/11 Participation in the Food Integrity Conference 2017 in Parma, Italy
Conferência
Food Integrity Conference 2017