???global.info.a_carregar???
Cíntia Ferreira-Pêgo graduated with a degree in Human Nutrition and Dietetics from the Universitat Rovira i Virgili, Spain (2010), and has a master’s degree in Training and Sports Nutrition from the Universidad Europea de Madrid, Spain (2012). She obtained her Ph.D. with International Mention in Nutrition and Metabolism from the Universitat Rovira i Virgili, Spain, and the University of Arkansas, USA (2016). Her main epidemiological research interests are the Mediterranean Diet, the consumption of dairy products, hydration and/or the consumption of different types of beverages, and their relationship with health and disease. Currently, her main interest resides in the evaluation of dietary habits and behavior of university students. Since 2019, C.F-P has been an auxiliary researcher in CBIOS - Universidade Lusófona’s Research Center for Biosciences and Health Technologies.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Cíntia Ferreira Pêgo

Nomes de citação

  • Ferreira-Pêgo, Cíntia

Identificadores de autor

Ciência ID
4115-8C7E-28D5
ORCID iD
0000-0001-6930-4107

Endereços de correio eletrónico

  • cintia.pego@ulusofona.pt (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Espanhol; Castelhano Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2)
Catalão Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2013/09/02 - 2016/11/22
Concluído
Ph.D in Nutrition and Metabolism (Doutoramento)
Especialização em Hydration and beverages consumption
Universitat Rovira i Virgili, Espanha

University of Arkansas Fayetteville, Estados Unidos
"Assessment of fluid intake as a determinant of lifestyle and its impact on health" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Excellent Cum Laude
2012 - 2013
Concluído
Human Nutrition and Dietetics (Licenciatura)
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, Espanha
2010 - 2012
Concluído
Masters in Training and Sports Nutrition (Mestrado)
Universidad Europea de Madrid, Espanha
"EFFECT OF POLYPHENOLIC FLAVONOIDS ON BODY COMPOSITION IN HEALTHY HEALTHY PEOPLE" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2007/09 - 2010/07/01
Concluído
Human Nutrition and Dietetics (Bacharelato)
Universitat Rovira i Virgili, Espanha
"GRAVIMETRIC COMPARATIVE TEST OF 6 COMPLETE AND FIBER ENTRY NUTRITION FORMULES ADMINISTERED BY PROBE" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2019/01/02 - Atual Investigador Auxiliar (carreira) (Investigação) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Centro de Investigação em Biociências e Tecnologias da Saúde, Portugal
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Centro de Investigação em Biociências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2016/11/23 - 2017/01/31 Pós-doutorado (Investigação) Universitat Rovira i Virgili, Espanha
2013/09/02 - 2016/11/22 Investigador (Investigação) Universitat Rovira i Virgili Facultat de Medicina I Ciences de la Salut, Espanha

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2017 - 2019 Professor Associado (Docente Universitário) Universidad Internacional Iberoamericana, Porto Rico
2012 - 2017 Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Universitat Rovira i Virgili, Espanha

Outras Carreiras

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2018/01 - 2018/12 Assessor Superior (Técnico Superior de Saúde - Nutrição) Uriach y Compañía SL, Espanha
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2014/05/01 - 2017 Long-term effects of an energy-restricted Mediterranean diet on mortality and cardiovascular disease: the PREDIMED PLUS Study
info:eu-repo/grantAgreement/EC/FP7/340918/EU
Bolseiro de Doutoramento
European Commission
Em curso
2013 - 2016 PREDIMED - Prevención con dieta Mediterranea
Bolseiro de Doutoramento
Universitat Rovira i Virgili Facultat de Medicina I Ciences de la Salut, Espanha
2013 - 2016 Liq.In7
Bolseiro de Doutoramento
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em jornal
  1. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Water mineralization and its importance for health", limentacion, Nutricion y Salud, 2016, http://www.institutodanone.es/assets/ans_23_1_5may.pdf.
Artigo em revista
  1. Ana S Fernandes; Ferreira-Pêgo; João Guilherme Costa. "Functional Foods for Health: The Antioxidant and Anti-Inflammatory Role of Fruits, Vegetables and Culinary Herbs". Foods (2023): https://www.mdpi.com/2304-8158/12/14/2742.
    10.3390/foods12142742
  2. Sofia Lopes; Tatiana Fontes; Regina Menezes; Monteiro Rodrigues L; Ferreira-Pêgo. "Mediterranean Diet Adherence and Its Relationship to Metabolic Markers and Body Composition in Portuguese University Students". Nutrients (2023): https://www.mdpi.com/2072-6643/15/10/2330.
    10.3390/nu15102330
  3. Mónica Monteiro; Ferreira-Pêgo. "University Students Eating Habits: Normal Semester vs. Lockdown Period Caused by COVID-19 Pandemic". International Journal of Environmental Research and Public Health (2022): https://www.mdpi.com/1660-4601/19/19/12750.
    10.3390/ijerph191912750
  4. Sofia Lopes; Tatiana Fontes; Rejane Giacomelli Tavares; Monteiro Rodrigues L; Ferreira-Pêgo. "Bioimpedance and Dual-Energy X-ray Absorptiometry Are Not Equivalent Technologies: Comparing Fat Mass and Fat-Free Mass". International Journal of Environmental Research and Public Health (2022): https://www.mdpi.com/1660-4601/19/21/13940.
    10.3390/ijerph192113940
  5. Tatiana Fontes; Monteiro Rodrigues L; Ferreira-Pêgo. "Comparison between Different Groups of Vegetarianism and Its Associations with Body Composition: A Literature Review from 2015 to 2021". Nutrients (2022): https://www.mdpi.com/2072-6643/14/9/1853.
    10.3390/nu14091853
  6. Íris Guerreiro; Ferreira-Pêgo; Carregosa, Diogo; Claudia Nunes dos Santos; Regina Menezes; Ana S Fernandes; João Guilherme Costa. "Polyphenols and Their Metabolites in Renal Diseases: An Overview". Foods (2022): https://www.mdpi.com/2304-8158/11/7/1060.
    10.3390/foods11071060
  7. Mónica Monteiro; Tatiana Fontes; Ferreira-Pêgo. "Nutrition Literacy of Portuguese Adults—A Pilot Study". International Journal of Environmental Research and Public Health (2021): https://www.mdpi.com/1660-4601/18/6/3177.
    10.3390/ijerph18063177
  8. Paula Pereira; Carla Palma; Ferreira-Pêgo; Olga Amaral; Anabela Amaral; Patricia Rijo; João Gregório; Lídia Palma; Marisa Nicolai. "Grape Pomace: A Potential Ingredient for the Human Diet". Foods (2020): https://www.mdpi.com/2304-8158/9/12/1772.
    10.3390/foods9121772
  9. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Anthropometric assessment of children aged between 6 and 14 years from a school in Lisbon". Biomedical and Biopharmaceutical Research Journal (2020): http://doi.org/10.19277/bbr.17.2.237.
    10.19277/bbr.17.2.237
  10. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Eating behavior: The influence of age, nutrition knowledge, and Mediterranean diet". Nutrition and Health (2020): http://dx.doi.org/10.1177/0260106020945076.
    10.1177/0260106020945076
  11. Rita Bárbara; Ferreira-Pêgo. "Changes in Eating Habits among Displaced and Non-Displaced University Students". International Journal of Environmental Research and Public Health (2020): https://www.mdpi.com/1660-4601/17/15/5369.
    10.3390/ijerph17155369
  12. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Factors influencing healthy food choices of university students". Biomedical and Biopharmaceutical Research Journal (BBR) (2020): http://doi.org/10.19277/bbr.17.1.220.
    10.19277/bbr.17.1.220
  13. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Preliminary sensory evaluation of salty crackers with grape pomace flour". Biomedical and Biopharmaceutical Research Journal (2020): http://doi.org/10.19277/bbr.17.1.222.
    10.19277/bbr.17.1.222
  14. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Anthropometric evaluation of pre-school and school age children from Azores archipelago, Portugal". Journal Biomedical and Biopharmaceutical Research (2019): http://doi.org/10.19277/bbr.16.2.208.
    10.19277/bbr.16.2.208
  15. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Body shape concerns in Portuguese university students". Journal Biomedical and Biopharmaceutical Research (2019): http://doi.org/10.19277/bbr.16.2.209.
    10.19277/bbr.16.2.209
  16. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Anthropometric evaluation of children aged between 3 and 9 years from Canary Island". Journal Biomedical and Biopharmaceutical Research (2019): http://doi.org/10.19277/bbr.16.2.207.
    10.19277/bbr.16.2.207
  17. Ferreira-Pêgo, Cíntia; Rodrigues, Joana; Costa, Adriana; Sousa, Bruno. "Adherence to the Mediterranean diet in Portuguese university students". Journal Biomedical and Biopharmaceutical Research 16 1 (2019): 41-49. http://dx.doi.org/10.19277/bbr.16.1.196.
    Publicado • 10.19277/bbr.16.1.196
  18. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "A higher Mediterranean diet adherence and exercise practice are associated with a healthier drinking profile in a healthy Spanish adult population". European journal of nutrition (2017): https://doi.org/10.1007/s00394-015-1117-5.
    10.1007/s00394-015-1117-5
  19. Amor, A.J.; Serra-Mir, M.; Martínez-González, M.A.; Corella, D.; Salas-Salvadó, J.; Fitó, M.; Estruch, R.; et al. "Prediction of cardiovascular disease by the framingham-REGICOR equation in the high-risk PREDIMED cohort: Impact of the mediterranean diet across different risk strata". Journal of the American Heart Association 6 3 (2017): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85014995129&partnerID=MN8TOARS.
    10.1161/JAHA.116.004803
  20. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Frequent Consumption of Sugar- and Artificially Sweetened Beverages and Natural and Bottled Fruit Juices Is Associated with an Increased Risk of Metabolic Syndrome in a Mediterranean Population at High Cardiovascular Disease Risk". The Journal of nutrition (2016): https://doi.org/10.3945/jn.116.230367.
    10.3945/jn.116.230367
  21. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Letter to the Editor Re: Nissensohn M. et al.; Nutrients 2016, 8, 232". Nutrients (2016): http://europepmc.org/articles/PMC4997368.
    10.3390/nu8080453
  22. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Beverage Intake Assessment Questionnaire: Relative Validity and Repeatability in a Spanish Population with Metabolic Syndrome from the PREDIMED-PLUS Study". Nutrients (2016): http://europepmc.org/articles/PMC4997388.
    10.3390/nu8080475
  23. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Total fluid intake and its determinants: cross-sectional surveys among adults in 13 countries worldwide". European journal of nutrition (2015): http://europepmc.org/articles/PMC4472938.
    10.1007/s00394-015-0943-9
  24. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Intake of water and different beverages in adults across 13 countries". European journal of nutrition (2015): http://europepmc.org/articles/PMC4473281.
    10.1007/s00394-015-0952-8
  25. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Magnesium in tap and bottled mineral water in Spain and its contribution to nutritional recommendations". Nutricion hospitalaria (2015): https://doi.org/10.3305/nh.2015.31.5.8589.
    10.3305/nh.2015.31.5.8589
  26. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "The calcium concentration of public drinking waters and bottled mineral waters in Spain and its contribution to satisfying nutritional needs". Nutricion hospitalaria (2014): https://doi.org/10.3305/nh.2014.30.1.7491.
    10.3305/nh.2014.30.1.7491
  27. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Fluid intake in Spanish children and adolescents; a cross-sectional study". Nutricion hospitalaria (2014): https://doi.org/10.3305/nh.2014.29.5.7420.
    10.3305/nh.2014.29.5.7420
  28. Ferreira-Pêgo, Cíntia. "Fluid intake from beverages in Spanish adults; cross-sectional study". Nutricion hospitalaria (2014): https://doi.org/10.3305/nh.2014.29.5.7421.
    10.3305/nh.2014.29.5.7421
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2022/02/11 Cookware and Food Packaging Materials: an Analysis of Portuguese Consumers Practices and Perception of Safety. Reunião da Sociedade Portuguesa de Farmacologia – XXI Reunião de Toxicologia
Sociedade Portuguesa de Farmacologia (Porto, Portugal)
2020/11/02 Mediterranean Diet Adherence, Eating Behavior and Body Shape Concerns in Portuguese University Students Encontro Ciência
Fundação para a Ciência e Tecnologia (Lisbon, Portugal)
2019/11/12 ASSESSMENT OF FLUID INTAKE AS A DETERMINANT OF LIFESTYLE AND ITS IMPACT ON HEALTH II Simposio de epidemiología y bioestatística
Universidad CES (Medellín, Colômbia)
2017/07/01 FREQUENT CONSUMPTION OF SUGAR AND ARTIFICIALLY SWEETENED BEVERAGES, AND NATURAL AND BOTTLED FRUIT JUICES ARE ASSOCIATED WITH AN INCREASED RISK OF METABOLIC SYNDROME IN A MEDITERRANEAN POPULATION AT HIGH CVD RISK 34th International Symposium on Diabetes and Nutrition
2015/04/07 SUGAR-SWEETENED BEVERAGES INTAKE AND METABOLIC SYNDROME Sesiones cienti´ficas 2015 – Nutricio´n, Alimentacio´n y Si´ndrome Metabo´ lico.
CCNIEC (Barcelona, Espanha)
2014/11/12 A HEALTHIER LIFESTYLE IS ASSOCIATED WITH A HEALTHIER DRINKING PROFILE III World Congress of Public Health Nutrition
2014/11/12 FLUID INTAKE FROM BEVERAGES IN SPANISH ADULTS: CROSS-SECTIONAL STUDY III World Congress of Public Health Nutrition

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2021/01/02 - Atual Contribution of yam to the reduction of protein-calorie malnutrition in children under 10 years of age in Angola
Orientador
Health Sciences (Doutoramento)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Centro de Investigação em Biociências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2020/03/02 - 2021/03/01 Adherence to the Mediterranean Diet of Portuguese children from the 1st cycle and the 2nd cycle of Basic Education
Orientador
Nutrition Sciences (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Centro de Investigação em Biociências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2020/03/02 - 2021/01/13 COMPARISON OF THE FOOD HABITS OF PORTUGUESE UNIVERSITY STUDENTS IN THE NORMAL TIME, DURING ACADEMIC EVALUATIONS AND DURING THE CONFIDENCE PERIOD BY COVID-19
Orientador
Nutrition Sciences (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Centro de Investigação em Biociências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2019/01/02 - 2019/11/26 CHARACTERIZATION OF THE CONSUMER POPULATION OF FOOD SUPPLEMENTS FOR SARCOPENIA AND DYSLIPIDEMIA
Orientador
Pharmaceutical Sciences (Mestrado)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal
2019/03/01 - 2019/07/15 Evaluation of the effectiveness of lectures on nutrition in training athletes
Orientador
Nutrition Sciences (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2020/03/03 - 2020/03/04 III Jornadas Lusófonas de Nutrição (2020/03/03 - 2020/03/04)
Simpósio (Presidente da Comissão Organizadora)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal

Arbitragem científica em conferência

Nome da conferência Local da conferência
2015/07/02 - Atual RESEARCH WITH RECERCAIXA Barcelona
2015/03/26 - Atual THE SCIENTIFIC METHOD: HOW TO RESEARCH AND MAKE SCIENCE Barcelona
2020/03/03 - 2020/03/04 III Jornadas Lusófonas da Nutrição Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2015/04/21 - Atual OLIVE OIL AND HEALTH: YOUR NUTRITIONAL PROPERTIES (Bachelor) Generalitat de Catalunya Departament de Salut, Espanha
2015/02/21 - 2015/02/22 BASIC NUTRITION DURING PREGNANCY (Postgraduate Certificate) Danone SA, França

Entrevista (jornal / revista)

Descrição da atividade Jornal / Forum
2016/07/07 DRINKING MORE THAN FIVE GLASSES PER WEEK OF JUICES AND SUGAR-SWEETENED BEVERAGES, EVEN IF THEY ARE LIGHT, INCREASES THE RISK OF SUFFERING METABOLIC SYNDROME Periódico ABC

Entrevista / Programa (rádio / tv)

Programa Tema
2020/02/19 - Atual Saúde em dia Hydration and water consumption
2016/07/19 - Atual Oral interview for La Nova Radio Reus / La Xarxa Catalunya (17: 17h-17: 27h). SUGAR SWEETENED BEVERAGES AND THE RISK OF METABOLIC SYNDROME
2016/07/17 - Atual Oral interview for Cadena Ser during the Ser Consumidor program. FREQUENT CONSUMPTION OF SUGAR SWEETENED BEVERAGES INCREASES THE RISK OF METABOLIC SYNDROME
2016/07/11 - Atual Oral interview for Euskadi Radio (21:00-22:00h). THE RISKS OF SUGAR SWEETENED BEVERAGES
2016/07/11 - Atual Oral interview for Aragón Radio live from 7 pm to 8 pm. SUGAR SWEETENED BEVERAGES AND THE RISK OF METABOLIC SYNDROME

Membro de associação

Nome da associação Tipo de participação
2017 - Atual Ordem dos Nutricionistas

Membro de comissão

Descrição da atividade
Tipo de participação
Instituição / Organização
2019 - Atual Sociedade Portuguesa de Fisiologia/ Portuguese Society of Physiology
Distinções

Prémio

2017 GRIFOLS/ SENPE-FUNDACIÓN SENPE - Award for the best scientific article published in the journal Nutrición Hospitalaria with the greatest impact factor
2010 PRÉMIO S. LLUC 2010 - Award for the best research project within the internal student program