???global.info.a_carregar???
Marta Isabel Correia Coelho has acquired solid experience in the field during her Bsc in Biosciences with specialization in Microbiology (ESB-UCP), Master's Degree in Biotechnology (IST-UTL), and PhD in Food Science and Technology and Nutrition (UCP, UM, UA), namely production and characterization of functional ingredients and food, by-product upgrading, and genotoxic and cytotoxic effects of food products. Currently, she is the coordinator of the SWYP group, a researcher at the Center for Fine Biotechnology and Chemistry, and a trainer at the Portuguese Catholic University. She works on developing functional ingredients from by-products, focusing mainly on evaluating the relationship between the effects of their bioactive compounds on the modeling of the gastrointestinal microbiota, biomarkers, and genotoxicity mechanisms involved. She supervised over than 10 BSc, MSc, PhD, and MSc students from the Biftec EU program. She has published more than 30 papers in peer-reviewed journals and has an h-index of 18.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Marta Isabel Correia Coelho

Nomes de citação

  • Coelho, Marta
  • Coelho, MC

Identificadores de autor

Ciência ID
0413-9857-6FC2
ORCID iD
0000-0002-6542-175X
Google Scholar ID
https://scholar.google.com/citations?hl=pt-PT&user=paeizYsAAAAJ
Researcher Id
HNP-0966-2023
Scopus Author Id
56364794500

Endereços de correio eletrónico

  • coelhocmarta@gmail.com (Pessoal)

Domínios de atuação

  • Ciências Naturais

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Francês Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2025 - 2025
Em curso
Ciência de Dados em Biotecnologia (Pós-Graduação)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2015/10/01 - 2021/12/20
Concluído
Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Universidade do Minho, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal
"Ohmic-heating treatment as a new process for development of functional ingredients trhough valorisation of tomato and grape by-products" (TESE/DISSERTAÇÃO)
19
2015
Concluído
Ciência e Tecnologia Alimentar e Nutrição (Doutoramento)
Especialização em Sem especialidade
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Ohmic-Heating Treatment as a New Process for Development of Functional Ingredients Through Valorisation of Tomato and Grape by-Products" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2011
Concluído
Master Degree (MSc) in Biotechnology (Mestrado)
Universidade de Lisboa, Portugal
"“Cytogenetic effects in pathology anatomy laboratory workers exposed to formaldehyde" (18 valores)" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15 valores
2011
Concluído
Biotecnologia (Mestrado)
Especialização em Sem especialização
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
"Cytogenetic effects in pathology anatomy laboratory workers exposed to formaldehyde" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2009
Concluído
Biosciences with specialization in Microbiology (Licenciatura)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
" “Characterization of biological properties and toxicity of Quercus extracts"." (TESE/DISSERTAÇÃO)
13 valores
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/06/01 - Atual Pós-doutorado (Investigação) Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2021/12/01 - 2023/05/31 Investigador Contratado (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2015/10/01 - 2021/12/20 PhD “Ohmic-heating treatment as a new process for development of functional ingredients through valorisation of tomato and grape by-products - SFRH/111884/2015 Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2015/10/01 - 2021/12/20 PhD student “Ohmic-heating treatment as a new process for development of functional ingredients through valorisation of tomato and grape by-products: production, characterization, bioactivity and Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/01/01 - 2021/11/30 Bolseira de Investigação projecto ALGALUP Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2014/06/01 - 2015/06/30 Researcher: FEDER 38921 Infusium Premium – Criação de lotes de plantas aromáticas premium com propriedades sensorias e funcionais validadas com elevada aceitação pelo consumidor Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal
2014/06/01 - 2015/06/30 Researcher: FEDER 38921 Infusium Premium – Criação de lotes de plantas aromáticas premium com propriedades sensorias e funcionais validadas com elevada aceitação pelo consumidor Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2013/05/01 - 2014/02/28 Researcher “Myrtillus – Mirtilo com Inovação” (QREN-ADI 13736) Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal
2013/05/01 - 2014/02/28 Researcher “Myrtillus – Mirtilo com Inovação” (QREN-ADI 13736) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2012/05/01 - 2012/10/31 Researcher QREN - “FRUTAMAIS- Preservação de características funcionais, nutricionais e organolépticas de frutas e alimentos derivados¿" Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal
2012/05/01 - 2012/10/31 Researcher QREN - “FRUTAMAIS- Preservação de características funcionais, nutricionais e organolépticas de frutas e alimentos derivados¿" Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2011/02/17 - 2012/02/17 Researcher FCT: “GenFA- Occupational Exposure to Formaldehyde. Genotoxic Damage and Susceptibility evaluation in Pathology Anatomy Laboratory workers.” (PTDC/SAU-ESA/102367/2008) Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal
2011/02/17 - 2012/02/17 “GenFA- Occupational Exposure to Formaldehyde. Genotoxic Damage and Susceptibility evaluation in Pathology Anatomy Laboratory workers.” (PTDC/SAU-ESA/102367/2008) Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal
2009/04/01 - 2009/07/31 Voluntary work in the project "Natural Antioxidants From Aqueous Extracts of Pieris brassicae Larvae: Mutagenicity and Cytotoxicity Evaluation" (PTDC/AGR-AAM/64150/2006) Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2008/10/01 - 2009/02/27 Voluntary researcher in the project:“Antioxidants in herbal teas as functional ingredients: extraction, characterization, biovailability, activity and applications”. Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2008/10/01 - 2009/02/27 Voluntary researcher in the project:“Antioxidants in herbal teas as functional ingredients: extraction, characterization, biovailability, activity and applications”. Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2015/09/01 - 2021/12/12 Ohmic-heating treatment as a new process for development of functional ingredients through valorisation of tomato and grape by-products
SFRH/111884/2015
Bolseiro de Doutoramento
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2015/10/01 - 2019/12/09 Ohmic-heating treatment as a new process for development of functional ingredients through valorisation of tomato and grape by-products: production, characterization, bioactivity and potential application
SFRH/BD/111884/2015
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2023/06 - Atual Projeto VerticaI Algas, Sub- Projeto - Desenvolvimento de novos modelos de biorrefinaria para o processamento de biomassa de algas em ingredientes.
C644915664-00000026
Investigador Pós-doutorado
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Em curso
2023/03/01 - 2026/02/28 gBiOT – Nutraceutical biopolymeric-biocatalytic microbot against gut inflammatory disorders
2022.02926.PTDC
Universidade Católica Portuguesa, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Investigação e Inovação em Saúde, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2017/01/01 - 2020/06/30 Estratégias multiuso para a valorização de uma gama alargada de subprodutos agroflorestais e das pescas: Um passo em frente na criação de uma biorrefinaria integrada
SAICTPAC/0040/2015
Universidade de Aveiro, Portugal

Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal

Universidade Católica Portuguesa, Portugal

Universidade do Minho, Portugal

Universidade de Coimbra, Portugal

Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2019/01/01 - 2019/12/31 Centro de Biotecnologia e Química Fina
UID/Multi/50016/2020
Universidade Católica Portuguesa, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2019/01/01 - 2019/12/31 Centre for Biotechnology and Fine Chemistry
UID/Multi/50016/2019
Universidade Católica Portuguesa, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2019/01/01 - 2019/12/31 Centre of Biological Engineering - University of Minho
UID/BIO/04469/2019
Universidade do Minho, Portugal

Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2017/03/01 - 2019/02/28 MultiBioRefinery: Multi-purpose strategies for broadband agro-forest and fisheries by-products valorisation: a step forward for a truly integrated biorefinery
SAICTPAC/0040/2015
Universidade do Minho, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal

Universidade de Coimbra, Portugal

Universidade Católica Portuguesa, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2021/12 - 2023/05 Nutrisafelab - Desenvolvimento de soluções para indústria de panificação para promoção de CleanLable e do valor nutricional e funcional dos seus produtos
POCI-01-0247-FEDER-069939
Bolseiro de Investigação
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2020 - 2021/11/30 Alternativa integral para la explotación de macroalgas en la zona del Galicia y Portugal
Bolseiro de Investigação
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Sérgio Sousa; Marta C Coelho; Kritika Adlakha; Ana Martins; Marta Correia; Ana Pimenta Martins; Maria João Monteiro; et al. "Development of an innovative laminated dough with half-fat content". 2023.
  2. Sousa, Sérgio; Coelho, Marta; Adlakha, Kritika; Martins, Ana; Correia, Marta; Pimenta, Ana; Monteiro, Maria João; et al. "Development of an innovative laminated dough with half-fat content". Trabalho apresentado em XXII EuroFoodChem, Belgrade, 2023.
  3. Coelho, Marta; Sousa, Sérgio; Azevedo, Inês; Martins, Ana; Correia, Marta; Pimenta, Ana; Monteiro, Maria João; et al. "Development of clean label bakery products with natural preservatives". Trabalho apresentado em Dare2Change, 2023.
  4. Isaakidis, Akritas; Barros, Sérgio Carvalho; Coelho, Marta; Machado, Manuela; Rodrigues, Nuno; Pereira, José; Gomes, Ana; Correia, Marta. "Comparison between two organic extra virgin olive oils from Northern Portugal". 2022.
  5. Roupar, Dalila; Coelho, Marta C.; Silva, Sara; Pintado, Manuela; Teixeira, José A.; Nobre, Clarisse; Teixeira, J. A.; Gonçalves, Clarisse Salomé Nobre. "Fermentability of fructo-oligosaccharides produced by Aspergillus ibericus by human gut microflora". 2019.
  6. Coelho, Marta; Pereira, Ricardo Nuno Correia; Rodrigues, António; Teixeira, J. A.; Pintado, Manuela. "Extraction of carotenoids supported by ohmic heating and characterization of biological properties and stability throughout gastrointestinal tract". 2019.
  7. Coelho, Marta; Pereira, Ricardo; Teixeira, J. A.; Pintado, Manuela; Coelho, Marta; Coelho, Marta Isabel; Pereira, Ricardo Nuno Correia; Pintado, Manuela E.. "Valorization of tomato by-products: influence of ohmic heating process on polyphenols extraction". 2017.
    10.18143/AISANH_v5i2_11
  8. Coelho, Marta C.; Pereira, Ricardo; Teixeira, José A.; Rodrigues, António S.; Pintado, Manuela; Pereira, Ricardo Nuno Correia; Teixeira, J. A.. "Electric fields effects on carotenoids from tomato by-products". 2017.
  9. Coelho, Marta. "Avaliação das alterações provocadas pela maturação no conteúdo de ácidos fenólicos e flavonóides de mirtilo". 2014.
  10. S. Costa; F. Brandão; M. Coelho; C. Costa; P. Coelho; S. Silva; B. Porto; J. P. Teixeira; Coelho, Marta. "Micronucleus frequencies in lymphocytes and buccal cells in formaldehyde exposed workers". 2013.
    10.2495/ehr130081
  11. Oliveira, Ana; Alexandre, Elisabete M. C.; Coelho, Marta; Lopes, Cláudia; Almeida, Domingos P. F.; Pintado, Manuela E.. "Peach phytochemicals availability during yoghurt shelf-time". 2013.
  12. Oliveira, Ana; Alexandre, Elisabete M. C.; Coelho, Marta; Lopes, Cláudia; Almeida, Domingos P. F.; Pintado, M. E.. "Effect of controlled atmosphere and storage temperature on the phenolics and carotenoids of pasteurized peach purées". 2013.
  13. Silva, Sara; Norberto, Sónia; Costa, Eduardo; Pereira, Miguel; Costa, Maria do Rosário; Coelho, Marta; Faria, Ana; Pintado, M. E.; Calhau, Conceição. "Bioavailability of phenolic compounds from blueberry leaf infusions (Vaccinium Corymbosum L.) In caco-2 cells". 2013.
  14. Silva, Sara; Coelho, Marta; Costa, Eduardo; Pintado, Manuela. "Impacto da metodologia de congelamento no perfil fitoquímico de duas cultivares de mirtilo (Vaccinium corymbosum)". Trabalho apresentado em Congreso Iberoamericano de ingeniería de alimentos (CIBIA), Valencia, 2013.
  15. Silva, Sara; Coelho, Marta; Costa, Eduardo; Pereira, Miguel F; Costa, Maria Rosário; Pintado, Maria Manuela. "Optimização e caracterização da fracção fenólica de extratos de mirtilo (folha e fruto)". Trabalho apresentado em Congreso Iberoamericano de ingeniería de alimentos, 2013.
    Publicado
  16. Coelho, Marta; Silva, Sara; Costa, Eduardo; Pintado, Maria Manuela; Coelho, Marta. "Avaliação das alterações provocadas pela maturação no conteúdo de compostos fenólicos (ácidos fenólicos e flavonoides) de mirtilo". Trabalho apresentado em Congreso Iberoamericano de ingeniería de alimentos, 2013.
    Publicado
  17. Sara Silva; Marta C Coelho; Eduardo Costa; Pintado, M.. "Impacto da metodologia de congelamento no perfil fitoquímico de duas cultivares de mirtilo (Vaccinium corymbosum)". 2013.
  18. Marta C Coelho; Sara Silva; Eduardo Costa; Pintado, M.. "Avaliação das alterações provocadas pela maturação no conteúdo de compostos fenólicos (ácidos fenólicos e flavonoides) de mirtilo". 2013.
  19. Sara Silva; Marta C Coelho; Eduardo Costa; Miguel F Pereira; Maria Rosário Costa; Pintado, M.. "Optimização e caracterização da fracção fenólica de extratos de mirtilo (folha e fruto)". 2013.
  20. Ana Oliveira; Elisabete Alexandre; Marta C Coelho; Pintado, M.; Domingos P. F. Almeida. "Incorporation of strawberry into yoghurt". 2012.
  21. Coelho, Marta; Oliveira, Ana; Gomes, Helena; Alexandre, Elisabete M. C.; Almeida, Domingos P. F.; Pintado, M. E.. "pH effects on the phytochemical composition and antioxidant activity of processed peach". 2012.
  22. Oliveira, Ana; Alexandre, Elisabete M. C.; Coelho, Marta; Pintado, M. E.; Almeida, Domingos P. F.. "Strawberry yogurt incorporation effects on the phytochemical composition". 2012.
Artigo em revista
  1. Maria Helena de Almeida Ribeiro Rocha; Pedro Ribeiro; Rodrigues, Pedro Miguel; Ana Maria Pereira Gomes; Maria Manuela Estevez Pintado; Coelho, Marta. Autor correspondente: Maria Manuela Estevez Pintado. "Bioinformatic Insights of the Carotenoids’ Role on Gut Microbiota Dynamics". Foods (2026):
    Submetido
  2. Ana S. P. Moreira; Helena R. Rocha; Susana Aveiro; Andreia S. Ferreira; Kayane Oliveira; Alexandra Conde; Marta C Coelho; et al. "Unlocking biochemical profile of chaetoceros calcitrans, cylindrotheca fusiformis, and Nannofrustulum shiloi (Bacillariophyta) for nutritional and added-value applications". Algal Research 89 (2025): https://ciencia.ucp.pt/en/publications/f23af687-f1d5-4559-a777-7414ab358f19.
    10.1016/j.algal.2025.104080
  3. Rita Pais; Tiago Conde; Bruna B. Neves; Marisa Pinho; Marta Coelho; Hugo Pereira; Alexandre M. C. Rodrigues; et al. "Bioactive Lipids in Dunaliella salina: Implications for Functional Foods and Health". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13203321.
    10.3390/foods13203321
  4. Valter F. R. Martins; Marta Coelho; Manuela Machado; Eduardo Costa; Ana M. Gomes; Fátima Poças; Raul A. Sperotto; et al. "Integrated Valorization of Fucus spiralis Alga: Polysaccharides and Bioactives for Edible Films and Residues as Biostimulants". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13182938.
    10.3390/foods13182938
  5. Daniela Magalhães; Ricardo Gonçalves; Cristina V. Rodrigues; Helena R. Rocha; Manuela Pintado; Marta C. Coelho. "Natural Pigments Recovery from Food By-Products: Health Benefits towards the Food Industry". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13142276.
    10.3390/foods13142276
  6. Helena R. Rocha; Manuela E. Pintado; Ana M. Gomes; Marta C. Coelho. "Carotenoids and Intestinal Harmony: Exploring the Link for Health". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13111599.
    10.3390/foods13111599
  7. Silva, Sara; Machado, Manuela; Coelho, Marta; Costa, Eduardo M.; Pintado, Manuela. "Insights into the Antimicrobial Potential of Acorn Extracts (Quercus ilex and Quercus suber)". Applied Sciences 13 11 (2023): 6820. http://dx.doi.org/10.3390/app13116820.
    10.3390/app13116820
  8. Marta C. Coelho; Célia Costa; Dalila Roupar; Sara Silva; Antonio Sebastião Rodrigues; José Teixeira; Pintado, M.; et al. Autor correspondente: Pintado, Maria Manuela. "Modulation of the Gut Microbiota by Tomato Flours Obtained after Conventional and Ohmic Heating Extraction and Its Prebiotic Properties". Foods 12 9 (2023): 1920-1920. http://dx.doi.org/10.3390/foods12091920.
    Publicado • 10.3390/foods12091920
  9. Maria Helena Rocha; Coelho, Marta; Ana Maria Gomes; Maria Manuela Estevez Pintado; Rocha, Helena R.; Coelho, Marta C.; Gomes, Ana M.; et al. Autor correspondente: Maria Manuela Estevez Pintado. "Carotenoids diet: digestion, gut microbiota modulation, and inflammatory diseases". Nutrients (2023): https://doi.org/10.3390/nu15102265.
    Acesso aberto • Aceite para publicação • 10.3390/nu15102265
  10. Marta C. Coelho; Soudabeh Ghalamara; Ricardo Pereira; António S. Rodrigues; José A. Teixeira; Manuela E. Pintado; Débora Campos; et al. "Innovation and Winemaking By-Product Valorization: An Ohmic Heating Approach". Processes 12 4 (2023): 818-818. https://doi.org/10.3390/pr11020495.
    10.3390/pr11020495
  11. Coelho, M.C.; Rodrigues, A.S.; Teixeira, J.A.; Pintado, M.E.. "Integral valorisation of tomato by-products towards bioactive compounds recovery: Human health benefits". Food Chemistry 410 (2023): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85146048057&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2022.135319
  12. Dalila Roupar; Marta Coelho; Daniela A. Gonçalves; Soraia Silva; Elisabete Coelho; Sara Silva; Manuel A. Coimbra; et al. "Evaluation of Microbial-Fructo-Oligosaccharides Metabolism by Human Gut Microbiota Fermentation as Compared to Commercial Inulin-Derived Oligosaccharides". Foods (2022): https://www.mdpi.com/2304-8158/11/7/954.
    10.3390/foods11070954
  13. Coelho, Marta; Oliveira, Carla; Coscueta, Ezequiel; Fernandes, João; Pereira, Ricardo; Teixeira, José; Rodrigues, Sebastião; et al. "Bioactivity and Bioaccessibility of Bioactive Compounds in Gastrointestinal Digestion of Tomato Bagasse Extracts". Foods 11 7 (2022): http://hdl.handle.net/10362/136337.
    https://doi.org/10.3390/foods11071064
  14. Marta Coelho; Sara Silva; Eduardo Costa; Ricardo N. Pereira; António Sebastião Rodrigues; José António Teixeira; Manuela Pintado; et al. "Anthocyanin Recovery from Grape by-Products by Combining Ohmic Heating with Food-Grade Solvents: Phenolic Composition, Antioxidant, and Antimicrobial Properties". Molecules (2021): https://doi.org/10.3390/molecules26133838.
    10.3390/molecules26133838
  15. Ribeiro, Tânia B.; Oliveira, Ana; Coelho, Marta; Veiga, Mariana; Costa, Eduardo M.; Silva, Sara; Nunes, João; et al. "Are olive pomace powders a safe source of bioactives and nutrients?". Journal of the Science of Food and Agriculture (2021): http://hdl.handle.net/10400.14/31679.
    10.1002/jsfa.10812
  16. Alexandre, Elisabete M. C.; Coelho, Marta C.; Ozcan, Kardelen; Pinto, Carlos A.; Teixeira, J. A.; Saraiva, Jorge A.; Pintado, Manuela; et al. "Emergent technologies for the extraction of antioxidants from prickly pear peel and their antimicrobial activity". Foods (2021): http://hdl.handle.net/1822/70779.
    10.3390/foods10030570
  17. Ricardo N. Pereira; Marta I. Coelho; Zlatina Genisheva; Jean Michel Fernandes; António A. Vicente; Manuela E Pintado; e José A. Teixeira; et al. "Using Ohmic Heating effect on grape skins as a pretreatment for anthocyanins extraction". Food and Bioproducts Processing (2020): http://hdl.handle.net/10400.14/31049.
    10.1016/j.fbp.2020.09.009
  18. M.C. Coelho; R. Pereira; A.S. Rodrigues; J.A. Teixeira; M.E. Pintado. "The use of emergent technologies to extract added value compounds from grape by-products". Trends in Food Science & Technology (2020): https://doi.org/10.1016%2Fj.tifs.2020.09.028.
    10.1016/j.tifs.2020.09.028
  19. Rocha C; Coelho M; Lima RC; Campos FM; Pintado M; Cunha LM. "Increasing phenolic and aromatic compounds extraction and maximizing liking of lemon verbena (Aloysia triphylla) infusions through the optimization of steeping temperature and time.". Food science and technology international = Ciencia y tecnologia de los alimentos internacional (2019): http://europepmc.org/abstract/med/31284762.
    10.1177/1082013219860352
  20. Coelho, Marta; Pereira, Ricardo; Rodrigues, António S.; Teixeira, José A.; Pintado, Manuela E.; Marta Coelho; Ricardo Pereira; et al. "Extraction of tomato by-products’ bioactive compounds using ohmic technology". Food and Bioproducts Processing 117 (2019): 329-339. http://hdl.handle.net/10400.14/28189.
    10.1016/j.fbp.2019.08.005
  21. Ana Oliveira; Marta Coelho; Elisabete M. C. Alexandre; Manuela Pintado; Oliveira, Ana; Coelho, Marta; Alexandre, Elisabete M. C.; Pintado, Manuela. "Impact of storage on phytochemicals and milk proteins in peach yoghurt". Journal of Food Measurement and Characterization (2017): https://doi.org/10.1007%2Fs11694-017-9562-x.
    10.1007/s11694-017-9562-x
  22. Coelho, M.; Silva, S.; Rodríguez-Alcalá, L.M.; Oliveira, A.; Costa, E.M.; Borges, A.; Martins, C.; et al. "Quercus based coffee-like beverage: effect of roasting process and functional characterization". Journal of Food Measurement and Characterization (2017): 1-9. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85033378368&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s11694-017-9660-9
  23. Silva, Sara; Costa, Eduardo M.; Coelho, Marta C.; Morais, Rui M.; Pintado, Manuela E.; Sara Silva; Eduardo M. Costa; et al. "Variation of anthocyanins and other major phenolic compounds throughout the ripening of four Portuguese blueberry (Vaccinium corymbosum L) cultivars". Natural Product Research 31 1 (2017): 93-98. http://hdl.handle.net/10400.14/22999.
    10.1080/14786419.2016.1209668
  24. Ana Oliveira; Elisabete M.C. Alexandre; Marta Coelho; Rui M. Barros; Domingos P.F. Almeida; Manuela Pintado. "Peach polyphenol and carotenoid content as affected by frozen storage and pasteurization". LWT - Food Science and Technology 66 (2016): 361-368. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.10.037.
    10.1016/j.lwt.2015.10.037
  25. Coelho, Marta; M. Coelho; C. Rocha; L.M. Cunha; L. Cardoso; L. Alves; R.C. Lima; et al. "Influence of harvesting factors on sensory attributes and phenolic and aroma compounds composition of Cymbopogon citratus leaves infusions". Food Research International 89 Part 2 (2016): 1029-1037. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996916302848.
    https://doi.org/10.1016/j.foodres.2016.07.008
  26. Ana Oliveira; Marta Coelho; Elisabete M. C. Alexandre; Domingos P. F. Almeida; Manuela Pintado. "Long-Term Frozen Storage and Pasteurization Effects on Strawberry Polyphenols Content". Food Bioprocess Technol (2015): http://dx.doi.org/10.1007/s11947-015-1539-3.
    10.1007/s11947-015-1539-3
  27. Ana Oliveira; Elisabete M.C. Alexandre; Marta Coelho; Cláudia Lopes; Domingos P.F. Almeida; Manuela Pintado; Oliveira, Ana; et al. "Incorporation of strawberries preparation in yoghurt: Impact on phytochemicals and milk proteins". Food Chemistry 171 (2015): 370-378. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.107.
    10.1016/j.foodchem.2014.08.107
  28. Ana Oliveira; Elisabete M.C. Alexandre; Marta Coelho; Maria Helena Gomes; Domingos P.F. Almeida; Manuela Pintado; Oliveira, Ana; et al. "Effect of modified atmosphere on polyphenols during storage of pasteurised strawberry purées". LWT - Food Science and Technology 60 1 (2015): 377-384. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2014.09.038.
    10.1016/j.lwt.2014.09.038
  29. Mónica Oleastro; Marta Coelho; Marília Gião; Salomé Coutinho; Sandra Mota; Andrea Santos; João Rodrigues; Domitília Faria. "Outbreak of Clostridium difficilePCR ribotype 027 - the recent experience of a regional hospital". BMC Infectious Diseases 14 1 (2014): http://dx.doi.org/10.1186/1471-2334-14-209.
    10.1186/1471-2334-14-209
  30. Coelho, Marta. "Cytogenetic and Immunological Effects Associated with Occupational Formaldehyde Exposure". Journal of Toxicology and Environmental Health, Part A 76 4-5 (2013): 217-229. https://doi.org/10.1080/15287394.2013.757212.
    10.1080/15287394.2013.757212
  31. Sousa, Carla; Fernandes, Fátima; Valentão, Patrícia; Rodrigues, António Sebastião; Coelho, Marta; Teixeira, João Paulo; Silva, Susana; et al. "Brassica oleracea L. Var. costata DC and Pieris brassicae L. aqueous extracts reduce methyl methanesulfonate-induced DNA damage in V79 hamster lung fibroblasts". J. Agric. Food Chem. 60 21 (2012): 5380-5387. http://hdl.handle.net/10400.18/1198.
    doi: 10.1021/jf300941s.
  32. Coelho, Marta. "Metal(Loid) Levels in Biological Matrices from Human Populations Exposed to Mining Contamination—Panasqueira Mine (Portugal)". Journal of Toxicology and Environmental Health, Part A 75 13-15 (2012): 893-908. https://doi.org/10.1080/15287394.2012.690705.
    10.1080/15287394.2012.690705
  33. Patrícia Clara dos Santos Coelho; Julia García-Lestón; Susana Pinho e Silva; Carla Sofia Trindade da Costa; Solange Cristina Bastos da Costa; Marta Isabel Correia Coelho; Blanca Laffon Lage; Eduardo Pásaro Mendez; João Paulo Fernandes Teixeira. "Geno- and Immunotoxic Effects on Populations Living Near a Mine: A Case Study of Panasqueira Mine in Portugal". Journal of Toxicology and Environmental Health, Part A 74 15-16 (2011): 1076-1086. http://dx.doi.org/10.1080/15287394.2011.582314.
    10.1080/15287394.2011.582314
  34. P.S. Coelho; S.P. Silva; S. Costa; C. Costa; M. Coelho; J. Garcia-Lestón; B. Laffon; J.P. Teixeira. "Alterations in lymphocyte subsets and TCR mutation frequencies in populations exposed to metal contamination—Panasqueira mine area (Portugal)". Toxicology Letters 205 (2011): S47-S47. https://doi.org/10.1016%2Fj.toxlet.2011.05.184.
    10.1016/j.toxlet.2011.05.184
  35. S. Costa; P. Coelho; C. Costa; S. Silva; M. Coelho; B. Porto; J.P. Teixeira. "Human biomonitoring of occupational exposure to formaldehyde". Toxicology Letters 205 (2011): S73-S73. http://dx.doi.org/10.1016/j.toxlet.2011.05.276.
    10.1016/j.toxlet.2011.05.276
Capítulo de livro
  1. Costa, Rui Dias; Coelho, Marta; Domínguez-Perles, Raúl; B619-3B18-2D94; Ana Novo Barros. "Polyphenols from winery by-products: conventional versus unconventional extraction methodologies". 2025.
    Submetido
  2. Rocha, Helena R.; Coelho, Marta; Morais, Rui C; Pintado, Maria Manuela; Gomes, Ana. "Microalgae-Derived Bioactive Compounds: Extraction, Bioaccessibility, Bioavailability, and Health Benefits". In Plant-based bioactive compounds on human health: Bioactivities and Biochemical mechanisms towards multifunctional food and pharmacological uses. Springer Nature, 2025.
    Aceite para publicação
  3. Ribeiro, Tânia Bragança; Voss, Glenise; Coelho, Marta; Manuela Pintado; Ribeiro, T.B.; Voss, G.B.; Coelho, M.C.; Pintado, M.E.. "Food waste and by-product valorization as an integrated approach with zero waste: Future challenges". In Future Foods Global Trends, Opportunities, and Sustainability Challenges, 569-596. Elsevier, 2021.
    Publicado
Edição de livro
  1. Bautista-Hérnandez, Israel; Rocha, Helena R.; Coelho, Marta; Gomes, Ana; Pintado, Maria Manuela; Gómez-García, R.. Methods and Protocols in Food Science: Algae-Derived Bioactive Compounds. Springer Nature. 2026.
    Aceite para publicação
Poster em conferência
  1. Bassani, Joseane C.; Steffens, Juliana; Backes, Geciane T.; Barbosa, joana; Maria Manuela Estevez Pintado; Coelho, Marta; Hugo Pereira; et al. "Microalgae Fermentation as a Strategy to Improve Flavour". Trabalho apresentado em 1st International Congress on Algae Biotechnology, 2025.
  2. Rocha, Helena R.; Rui Manuel Santos Costa de Morais; Maria Manuela Estevez Pintado; Gomes, Ana; Coelho, Marta. "Carotenoid-Microbiota Dynamics: In Vitro Analysis of Gut Modulation and Associated Health Benefits". Trabalho apresentado em Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal, 2024.
  3. Coelho, Marta; Rocha, Helena R.; Morais, Rui C; Ana Maria Pereira Gomes; Maria Manuela Estevez Pintado. "Comparative Analysis of Two Algae: Impact on Bioavailability, Health Benefits, and Matrix Variations". Trabalho apresentado em Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal, 2024.
  4. Rocha, Helena R.; Rui Manuel Santos Costa de Morais; Maria Manuela Estevez Pintado; Gomes, Ana; Coelho, Marta. "Exploring Carotenoid-Intestinal Microbiota Interplay: In Vitro Insights into Gastrointestinal Interactions and Health-Enriching Effects". Trabalho apresentado em 10th International Human Microbiome Consortium Congress, 2024.
  5. Coelho, Marta; Rocha, Helena R.; Morais, Rui C; Ana Maria Pereira Gomes; Manuela Pintado. "DUAL-STUDY EXPLORATION: IMPACT OF EXTRACTION METHODS ON BIOAVAILABILITY, HEALTH-RELATED PROPERTIES, AND MATRIX VARIATIONS". Trabalho apresentado em 10th International Human Microbiome Consortium Congress, 2024.
  6. V. Martins; M. Coelho; M. Machado; E. Costa; A. M. Gomes; F. Poças; M. Pintado; R. M. S. C. Morais; A. M. M. B. Morais. "Characterization of alga Fucus sp. extracts and residues and their application in producing edible films". Trabalho apresentado em 8th Conference of the International Society for Applied Phycology, 2024.
  7. Rocha, Helena R.; Morais, Rui C; Maria Manuela Estevez Pintado; Ana Maria Pereira Gomes; Coelho, Marta. "Unravelling Carotenoid Digestion: Insights into Bioaccessibility and Functional Properties". Trabalho apresentado em 8th Conference on Food Digestion, 2024, 2024.
  8. Coelho, Marta; Rocha, Helena R.; Cunha , Sara; Morais, Rui C; Ana Maria Pereira Gomes; Maria Manuela Estevez Pintado. "Impact of gastrointestinal digestion on the bioactivity and bioaccessibility of carotenoids and phenolic compounds from algae".". Trabalho apresentado em 8th Conference on Food Digestion, 2024., 2024.
  9. Sara A. Cunha; Marta C Coelho; Ezequiel Coscueta; Ana Sofia Salsinha; A. R. Costa-Pinto; Bruno Sarmento; Pintado, M.. "Bioavailability of Chlorella vulgaris hydrolysates after standardized gastrointestinal model (Infogest)". 2024.
  10. Helena R. Rocha; Rui Morais; Pintado, M.; Ana Maria Gomes; Marta C Coelho. "Unravelling carotenoid digestion". 2024.
  11. Valter F. R. Martins; Marta C Coelho; Manuela Machado; Eduardo Costa; Ana Maria Gomes; Maria de Fátima Poças; Pintado, M.; Rui Morais; Alcina M.M. Bernardo. "Characterization of alga Fucus sp. extracts and residues and their application in producing edible films". 2024.
  12. Marta C Coelho; Helena R. Rocha; Rui Morais; Ana Maria Gomes; Pintado, M.. "Dual-study exploration". 2024.
  13. Marta C Coelho; Helena R. Rocha; Rui Morais; Ana Maria Gomes; Pintado, M.. "Comparative analysis of two algae". 2024.
  14. Marta C Coelho; Helena R. Rocha; Sara A. Cunha; Rui Morais; Ana Maria Gomes; Pintado, M.. "Impact of gastrointestinal digestion on the bioactivity and bioaccessibility of carotenoids and phenolic compounds from algae". 2024.
  15. Helena R. Rocha; Rui Morais; Pintado, M.; Ana Maria Gomes; Marta C Coelho. "Exploring carotenoid-intestinal microbiota interplay". 2024.
  16. Helena R. Rocha; Rui Morais; Pintado, M.; Ana Maria Gomes; Marta C Coelho. "Carotenoid-microbiota dynamics". 2024.
  17. Rocha, Helena R.; Coelho, Marta; Ana Maria Pereira Gomes; Maria Manuela Estevez Pintado. "Dietary Carotenoids and their modulation of Intestinal Microbiota". 2023.
  18. Coelho, Marta; Sousa, Sérgio; Azevedo, Inês; Martins, Ana; Correia, Marta; Pimenta, Ana; Monteiro, Maria João; et al. "Revitalizing the Bakery Industry: Enhancing Nutritional and Functional Profiles Through Healthy and Clean Label Products". Trabalho apresentado em Ciência 2023, 2023.
  19. Sousa, Sérgio; Coelho, Marta; Adlakha, Kritika; Martins, Ana; Correia, Marta; Pimenta, Ana; Monteiro, Maria João; et al. "Revolutionizing the Bakery Industry: Creating Low-Fat, Low-Salt, Puff Pastry, While Preserving Sensory and Technological Excellence". Trabalho apresentado em Ciência 2023, 2023.
  20. Sérgio Sousa; Marta C Coelho; Kritika Adlakha; Ana Martins; Marta Correia; Ana Pimenta Martins; Maria João Monteiro; et al. "Revolutionizing the bakery industry". 2023.
  21. Marta C Coelho; Sérgio Sousa; Inês Azevedo Moreira; Ana Martins; Marta Correia; Ana Pimenta Martins; Maria João Monteiro. "Revitalizing the Bakery Industry". 2023.
  22. Ana Sofia Sousa; Pintado, M.; R. D. Matos; C Sousa; Manuela Machado; Marta C Coelho; Pedro Miguel Rodrigues; A. M. Magalhães; Ezequiel Coscueta. "gBIOT - Nutraceutical biopolymeric-biocatalytic microbot against gut inflammatory disorders". 2023.
  23. Ana Sofia dos Santos Sousa; Maria Manuela Estevez Pintado; Rita Daniela Santos Matos; Clara Cecília Santana Sousa; Manuela Machado; Marta Isabel Correia Coelho; Pedro Miguel de Luís Rodrigues; Ana Magalhães; Ezequiel Ricardo Coscueta. "gBIOT - Nutraceutical biopolymeric-biocatalytic microbot against gut inflammatory disorders". Trabalho apresentado em XXIX Porto Cancer Meeting, 2023.
  24. Marta C Coelho; Sérgio Sousa; Inês Azevedo Moreira; Ana Martins; Marta Correia; Ana Pimenta Martins; Maria João Monteiro; et al. "Development of clean label bakery products with natural preservatives". 2023.
  25. Helena R. Rocha; Ana Maria Gomes; Pintado, M.; Marta C Coelho. "Dietary carotenoids and their modulation of intestinal microbiota". 2023.
  26. Sérgio Sousa; Marta C Coelho; Kritika Adlakha; Ana Martins; Marta Correia; Ana Pimenta Martins; Maria João Monteiro; et al. "Development of an innovative laminated dough with half-fat content". 2023.
  27. Marta Correia; Akritas Isaakidis; Sergio Barros; Marta C Coelho; Manuela Machado; Ana Maria Gomes. "Organic Portuguese extra virgin olive oil fatty acids and polyphenol profiles". 2022.
  28. Maria Marta Ascensão Teixeira Correia; akritas Isaakidis; Sergio Barros; Marta Isabel Correia Coelho; Manuela Machado; Ana Maria Pereira Gomes. "Organic Portuguese extra virgin olive oil fatty acids and polyphenol profiles". Trabalho apresentado em Ciência na Base da ação - Congresso científico da APN, 2022.
  29. Akritas Isaakidis; Sérgio Carvalho Barros; Marta C Coelho; Manuela Machado; Nuno Rodrigues; José Pereira; Ana Maria Gomes; Marta Correia. "Comparison between two organic extra virgin olive oils from Northern Portugal". 2022.
  30. ROUPAR, DALILA; Coelho, Marta; Gonçalves, Daniela Alexandra; Silva, Soraia Pires; Coelho, Elisabete; Sara Silva; Coimbra, Manuel; et al. "Human gut microbiota fermentation of microbial-fructooligosaccharides". Trabalho apresentado em Food Structures, Digestion and Health 6th International Conference, 2021.
  31. Tânia Ribeiro; A. L. Oliveira; Marta C Coelho; Ana Vilas-Boas; João Nunes; António A. Vicente; Pintado, M.. "Incorporation of olive pomace ingredients in yoghurt as source of fibre and hydroxytyrosol". 2019.
  32. Sara Nunes da Costa e Silva; Soudabeh Ghalamara; Marta Isabel Correia Coelho; Joana Ribeiro da Costa; Ricardo Goméz García; Débora Andreia Campelo Campos; Teresa Bonifácio-Lopes; Ezequiel Ricardo Coscueta; Maria Manuela Estevez Pintado. "Integrated valorization of agri-food byproducts". Trabalho apresentado em ChemPor 2018 ¿ 13th International Chemical and Biological Engineering Conference, 2018.
  33. Sara Silva; soudabeh ghalamara; Marta C Coelho; Joana R. Costa; Ricardo Gómez-García; Débora Campos; Teresa Bonifácio-Lopes; Ezequiel Coscueta; Pintado, M.. "Integrated valorization of agri-food by products". 2018.
  34. Elisabete Alexandre; M. F. Duarte; Marta C Coelho; A. Vicente; J. A. Saraiva; Pintado, M.. "High pressure and ohmic heating assisted extraction of antioxidant compounds from prickly pear peel". 2018.
  35. Elisabete Alexandre; M. F. Duarte; Marta C Coelho; A. Vicente; J. A. Saraiva; Pintado, M.. "High pressure and ohmic heating assisted extraction of bioactive compounds from prickly pear peel and their antimicrobial activity". 2018.
  36. Silva, Sara; Costa, Eduardo; Aldeia, Cláudia; Serôdio, Alexandra; Coelho, Marta; Pintado, Manuela. "Tomato marc¿s impact upon probiotic organism¿s survival: An alternative functional ingredient for fermented products". Trabalho apresentado em V International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology ¿ BioMicroWorld 2017, 2017.
  37. Sara Silva; Eduardo Costa; Cláudia Aldeia; Alexandra Serôdio; Marta C Coelho; Pintado, M.. "Tomato marc’s impact upon probiotic organism’s survival: An alternative functional ingredient for fermented products". 2017.
  38. Marta C Coelho; Ricardo Pereira; J. A. Teixeira; Pintado, M.. "Valorization of tomato by-products". 2017.
  39. Rocha, Célia; Coelho, Marta; Manuela Pintado; Lima, R.C; Cardoso, L.; Alves, L.; Campos, Francisco Manuel; Cunha, L.M. "Sensory and chemical definition of premium Thymus × citriodorus infusions". Trabalho apresentado em 6th International Congress on Medicinal and Aromatic Plants, 2016.
  40. Coelho, Marta; Rocha, Célia; Cunha, L.M; Cardoso, L.; Alves, L.; Lima, R.C; Pereira, Maria João; Campos, Francisco Manuel; Manuela Pintado. "Influence of harvesting factors on the phenolic, aromatic and sensory characteristics of Mentha × piperita leaves infusions". Trabalho apresentado em 6th International Congress on Medicinal and Aromatic Plants, 2016.
  41. Rocha, Célia; Coelho, Marta; Lima, R.C; Manuela Pintado; Cardoso, L.; Alves, L.; Campos, Francisco Manuel; Cunha, L.M. "Sensory evaluation of Aloysia Triphylla infusions and their relation with phenolic and aromatic compounds: effect of place and type of cut". Trabalho apresentado em 6th International Congress on Medicinal and Aromatic Plants, 2016.
  42. Célia Rocha; Marta C Coelho; Pintado, M.; R.C Lima; Luis Alves; Francisco M Campos; Luís M. Cunha. "Sensory and chemical definition of premium Thymus × citriodorus infusions". 2016.
  43. Célia Rocha; Marta C Coelho; R.C Lima; Pintado, M.; Luis Alves; Francisco M Campos; Luís M. Cunha. "Sensory evaluation of Aloysia Triphylla infusions and their relation with phenolic and aromatic compounds: effect of place and type of cut". 2016.
  44. Marta C Coelho; Célia Rocha; Luís M. Cunha; Luis Alves; R.C Lima; Francisco M Campos; Pintado, M.. "Influence of harvesting factors on the phenolic, aromatic and sensory characteristics of Mentha × piperita leaves infusions". 2016.
  45. Coelho, Marta; Rocha, Célia; Cardoso, L.; Alves, L.; Campos, Francisco Manuel; Cunha, L.M; Manuela Pintado; Lima, R.C. "Temperature and time Aloysia triphylla infusion optimization for increased phenolic extraction and consumer acceptability". Trabalho apresentado em 3rd International Congress on Cocoa Coffee and Tea (CoCoTea 2015), 2015.
  46. Marta C Coelho; Célia Rocha; Luis Alves; Francisco M Campos; Luís M. Cunha; Pintado, M.; R.C Lima. "Temperature and time Aloysia triphylla infusion optimization for increased phenolic extraction and consumer acceptability". 2015.
  47. Silva, Sara; Costa, Eduardo; Coelho, Marta; Pereira, Miguel F; Costa, Maria Rosário; Pintado, Maria Manuela. "Comparison of bioactive compounds in four blueberry cultivars throughout the years: Selection of the best cultivars to be used in health promoting foodstuffs". Trabalho apresentado em 1st Congress on Food Structure Design, 2014.
  48. Sara Silva; Eduardo Costa; Marta C Coelho; Miguel F Pereira; Maria Rosário Costa; Pintado, M.. "Comparison of bioactive compounds in four blueberry cultivars throughout the years: Selection of the best cultivars to be used in health promoting foodstuffs". 2014.
  49. A. L. Oliveira; Elisabete Alexandre; Marta C Coelho; Cláudia Lopes; Domingos P. F. Almeida; Pintado, M.. "Effect of long frozen storage and pasteurization on strawberry polyphenols". 2014.
  50. Marta C Coelho; Eduardo Costa; Sara Silva; Pintado, M.. "Avaliação das alterações provocadas pela maturação no conteudo de ácidos fenólicos e flavonoides de mirtilo". 2014.
  51. Silva, Sara; Costa, Eduardo; Costa, Maria Rosário; Pereira, Miguel F; Coelho, Marta; Pintado, Maria Manuela; Costa, Maria do Rosário; et al. "Antibiofilm properties of Quercus ilex acorn extracts against MRSA and MSSA". Trabalho apresentado em MicroBioTec'13, 2013.
  52. Sara Silva; Sónia Norberto; Eduardo Costa; Miguel Pereira; Maria do Rosário Costa; Marta C Coelho; Ana Faria; Pintado, M.; Conceição Calhau. "Bioavailability of phenolic compounds from blueberry leaf infusions (Vaccinium corymbosum L.) in CaCo-2 cells". 2013.
  53. Sara Silva; Sónia Norberto; Eduardo Costa; Miguel F Pereira; Maria Rosário Costa; Marta C Coelho; Ana Rita Faria; Pintado, M.; Conceição Calhau. "Bioavailability of phenolic compounds from blueberry leaf infusions (Vaccinium corymbosum L.) in CaCo-2 cells". 2013.
  54. Sara Silva; Eduardo Costa; Maria Rosário Costa; Miguel Pereira; Marta C Coelho; Pintado, M.. "Antibiofilm properties of Quercus ilex acorn extracts against MRSA and MSSA". 2013.
  55. Ana Oliveira; Elisabete Alexandre; Marta C Coelho; Cláudia Lopes; Domingos P. F. Almeida; Pintado, M.. "Peach phytochemicals availability during yoghurt shelf-time". 2013.
  56. Silva, Sara; Costa, Eduardo; Coelho, Marta; Gomes, Helena; Morais, Pilar; Almeida, Domingos; Pintado, Maria Manuela. "Variation of the anthocyanin, phenolic content and antioxidant capacity in ripening blueberry fruit". Trabalho apresentado em 7th International Workshop on Anthocyanins, 2013.
  57. Silva, Sara; Costa, Eduardo; Coelho, Marta; Gomes, Helena; Morais, Pilar; Almeida, Domingos; Pintado, Maria Manuela. "Changes in anthocyanin, phenolic content and antioxidant capacity during the freezing and storage of blueberry fruit". Trabalho apresentado em 7th International Workshop on Anthocyanins, 2013.
  58. A. Oliveira; Elisabete Alexandre; Marta C Coelho; H. Gomes; Domingos P.F. Almeida; Pintado, M.. "Effect of controlled atmosphere on storage of pasteurized strawberry purées". 2013.
  59. A. Oliveira; Elisabete Alexandre; Marta C Coelho; H. Gomes; Domingos P.F. Almeida; Pintado, M.. "Use of kinetic models to predict anthocyanins retention in strawberry stored at different pH values". 2013.
  60. Sara Silva; Eduardo Costa; Marta C Coelho; H. Gomes; P. Morais; Domingos P.F. Almeida; Pintado, M.. "Changes in anthocyanin, phenolic contente and antioxidant capacity during the freezing and storage of blueberry fruit". 2013.
  61. A. Oliveira; Elisabete Alexandre; Marta C Coelho; E. Gomes; Domingos P.F. Almeida; Pintado, M.. "Effect of controlled atmosphere on storage of pasteurized peaches purées". 2013.
  62. Sara Silva; Eduardo Costa; Marta C Coelho; Helena Gomes; Pilar Morais; Domingos P.F. Almeida; Pintado, M.. "Changes in anthocyanin, phenolic content and antioxidant capacity during the freezing and storage of blueberry fruit". 2013.
  63. Ana Oliveira; Elisabete Alexandre; Marta C Coelho; Pintado, M.; Domingos P. F. Almeida. "Strawberry yoghurt incorporation effects on the phytochemical composition". 2012.
  64. Marta C Coelho; Ana Oliveira; Helena Gomes; Elisabete Alexandre; Domingos P.F. Almeida; Pintado, M.. "PH effects on the phytochemical composition and antioxidant activity of processed peach". 2012.
  65. Borges, André; Silva, Sara; Coelho, Marta; Gião, Maria; Rodrigues, António Sebastião; Maria Manuela Estevez Pintado. "Characterization of the Biological Properties and Toxicity of Quercus extracts". Trabalho apresentado em International Horticultural Congress, 2010.
Resumo em conferência
  1. Helena R. Rocha; Marta Coelho; Natacha Coelho; Rui Morais; Manuela E. Pintado; Ana M. Gomes. "Nutritional profiling and stability analysis of selected microalgae". Trabalho apresentado em XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos, Vila Real, 2024.
    Publicado
  2. Marta Coelho; Helena R. Rocha; Margarida Martins; Rui M. S. C. Morais; Ana Maria Gomes; Manuela E. Pintado. "Stability and nutritional assessment of macroalgae biomass: Ulva sp., Fucus vesiculosus, and Porphyra dioica". Trabalho apresentado em XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos, Vila Real, 2024.
    Publicado
  3. Coelho, Marta; Borges, Débora; Isabel Azevedo Costa ; Ana Maria Pereira Gomes; Maria Manuela Estevez Pintado; Maria Helena de Almeida Ribeiro Rocha; Rui Manuel Santos Costa de Morais. "Influence of Harvesting Location and Period on Bioactive Compounds in Portuguese Macroalgae: A Nutritional and Environmental Perspective". Trabalho apresentado em Microbiotec’23 , 7 a 9 de dezembro de 2023., 2023.
Tese / Dissertação
  1. Rocha, Maria Helena de Almeida Ribeiro. "Interaction between carotenoids and the intestinal microbiota and its impact on functinal properties". Mestrado, 2023. http://hdl.handle.net/10400.14/43056.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2025/04/11 Bioactive profile and antioxidant activity of Diatoms: a comparative study 1st International Congress on Algae Biotechnology
2025/04/10 Cheese-whey as an alternative growth medium for white Chlorella sorokiniana 1st International Congress on Algae Biotechnology
2024/10/11 Nutritional Profiling and Stability Analysis of Selected Microalgae Encontro Química dos Alimentos
(Portugal)
2024/10/09 Stability and Nutritional Assessment of Macroalgae Biomass: Ulva sp., Fucus vesiculosus, and Porphyra dioica Encontro Química dos Alimentos
(Portugal)
2021/12/09 Impact of macroalgae harvesting on bioactive compounds Algaeurope 2021
2019/09/05 Extraction of carotenoids supported by ohmic heating and characterization of biological properties and stability throughout gastrointestinal tract; WASTES
(Lisboa, Portugal)
2019/09/05 Future prospects for the agro-industrial waste sector blockchain as a driver of the circular economy 5th international conference wastes
(Lisboa, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2024/09/01 - Atual Health Potential: Dunaliella salina Microalgae in the Food Marke
Coorientador
BiFTec-FOOD4S (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2024/09/01 - Atual Harvesting Hope: Spirulina platensis as Nature's Answer to Health Threats
Orientador
M.Sc BiFTec-FOOD4S (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2024/09/01 - Atual Towards Sustainable Valorization: Harnessing Sargassum and Associated Algae for Innovative Applications
Coorientador
M.Sc BiFTec-FOOD4S (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2023/12/01 - Atual Exploring Algae for Carotenoid-rich Nutritional Enhancement
Coorientador de Maria Helena de Almeida Ribeiro Rocha
Biotecnologia (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2021 - Atual Winery by-products: An innovative and sustainable strategy on the treatment of diabetic foot wounds.
Coorientador de Rui André Dias da Costa
Ciências Químicas e Biológicas (Doutoramento)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2024/09/01 - 2025/02/10 Development of an expeditious fluorimetric method for the determination of biogenic amines in microalgae and cell viability
Coorientador de Rasgado, L. & Korner, J.
Master (Outra)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2024/05/01 - 2024/07/31 AI-Driven Analysis of Grape Flour Fermentability: Implications for Gut Microbiota Health
Orientador
Pós-Graduação em Ciência de Dados em Biotecnologia (Curso de aperfeiçoamento / especialização)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2023/10/01 - 2024/01/22 O Poder dos pigmentos naturais na ligação entre escolhas alimentares e comunicação intestino cérebro
Orientador de Marta Pinto Rodrigues Pereira Ganço; Diogo Soares das Neves; Joana da Silva Bastos Martins
Projeto curricular de Mestrado em Engenharia Biomédica (Outra)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2022/10/01 - 2023/10/10 Interaction between carotenoids and the intestinal microbiota and its impact on functional properties
Orientador
Microbiologia Aplicada (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2023/01/01 - 2023/06/30 Development of CleanLabel, nutritional and functional value product solutions for the bakery industry.
Coorientador
MSc Program European Master of Science in Food Science, Technology and Business (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2023 - 2023 Interaction between Carotenoids and the Intestinal Microbiota and Its Impact on Functional Properties
Orientador
Microbiologia Aplicada (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2024/10/25 - Atual Outreach participation "Noite dos Investigadores em Armamar" resulting on video transmission. https://youtu.be/dEbMevkSkmE?si=veuPRq2UJkY2dTZS

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2024/10/31 Provas públicas de Doutoramento em Engenharia Química e Biológica | Biobased Polymers and Antioxidants in Cosmetic Formulations
Arguente principal
Mónica Fernandes Freitas Serra (Doutoramento)
Universidade do Minho Departamento de Engenharia Biológica, Portugal
2023/06/14 DEVELOPMENT AND CHARACTERIZATION OF A NUTRITIONAL BALANCED PLANT-BASED GOUDA CHEESE ANALOGUE– PRELIMINARY STUDIES
Arguente principal
Srishti Khurana (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2022/06/14 Estudo Preliminar da composição fenólica, atividade antioxidante e antimicrobiana de sub-produtos da Indústria Vitivinícola da Região do Dão
Arguente principal
átia  Sofia Teixeira da Costa  (Mestrado)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal

Arbitragem científica em conferência

Nome da conferência Local da conferência
2024/03/01 - 2025/12/31 4thCircular Economy: Make it happen
2023/01/01 - 2023/12/31 3nd Circular Economy: Make it happen
2022/01/01 - 2022/12/31 2nd Edition Circular Economy Make it happen
2021/01/01 - 2021/11/01 Circular economy_ Make it happen

Comissão de avaliação

Descrição da atividade
Tipo de assessoria
Instituição / Organização Entidade financiadora
2024/09/01 - 2024/11/17 Evaluation of abstracts, pitch to select oral communication to creat program to Conference Circular Economy: Make it happen
Presidente

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2024/09/20 - Atual Classe: Breaking Down Barriers: Enhancing Bioaccessibility of Dietary Xenobiotics with New Extraction Methods MSc; PhD Universidad Autónoma de Coahuila, México
2024/06/07 - Atual Classe about: Dietary Xenobiotics and Metabolism: Implications for Human Health Doctorado en Ciencia e Tecnologia Alimentar (Doktor (PhD)) Universidade de Vigo - Campus da Auga, Espanha
2024/03/01 - Atual Create a Blended International Program (BIP) SHIFT - "Strategic Synergies in Agro-Food: A Holistic Journey Through Innovation, Sustainability, and Entrepreneurship"¿¿. U. Zagreb and U. Bologna (Doktor (PhD)) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2023/05 - Atual Participated on the theoretical on-line classesBIOACTIVE COMPOUNDS IN FOOD – CHARACTERIZATION AND PROPERTIES, Topic of the class: Carotenoides: extraction, characterization and biological validation This curricular unit is included in the curricular plan of the Doctorate in Food Science and Technology and Nutrition. In addition to the Portuguese students of this curricular unit, the current edition also included foreign students from the following universities: U. León (Spain); Kaunas University of Technology (Lithuania); University of Trento (Ita PhD Blended Intensive Program Erasmus+ (BIP)
2022/09/20 - Atual Biochemistry
2022/05/13 - Atual Class about Risk assessment at Pós-graduação de inovação alimentar Pós-graduação Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2022/04/09 - Atual workshop about A importância da gestão ambiental no setor agroalimentar Pós-Graduação em Gestão e Inovação no Setor Agroalimentar Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2021/02 - Atual Trainner of Bioquimica Funcional (Licenciatura)
2018/02/01 - Atual I participated in the entrepreneurship program carried out at Católica and by venturecatalysts. Programa Biotech Agrifood Inovation 2ª edição - Fevereiro 2018
2023/02 - 2023/06 Participation in entrepreneur Deep Tech Innovators Advanced Course - Transferência de Conhecimento Cientifico e Tecnológico em DeepTech: Biotecnologia Alimentar, Biomédica/Saúde, Ambiente, Tecnologias de Informação created in 'Draft proposal' by João Ricardo Mendes Guerra Marques Cortez Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2023/03/27 - 2023/03/29 Trainner “Curso de Curta Duração em Bioativos e Algas”. (Outros) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Membro de associação

Nome da associação Tipo de participação
2024/02/01 - Atual Coordinator of Smart Waste Young Professionals (SWYP) Coordinator of the SWYP working group - Portugal
2023/01/01 - Atual vice president of SWYP. Coordination of the activities of SWYP, including, communication, innovation, and research, education.
2022/01/01 - 2022/12/01 Co-coordinator of innovation and Researcher SWYP group

Membro de comissão

Descrição da atividade
Tipo de participação
Instituição / Organização
2024/10/10 - Atual Chair Person at Encontro Química dos Alimentos

Outro júri / avaliação

Descrição da atividade Instituição / Organização
2020/10 - Atual Internal Auditor at CINATE (company)

Tutoria

Tópico Nome do aluno
2024/12/27 - Atual Support the oversee PhD of Ms. Gouachi’s scientific activities a PhD student from the Institute of Nutrition, Food, and Agroalimentary Technology (INATAA), Laboratory of Food Quality Control, at Frères Mentouri Constantine 1 University, Algeria Ms. Ahlem Gouachi,
Distinções

Prémio

2025 Equipa vencedora no YOUAREIN (YOUng AgRifood European INnovators) Business Game 2025
2023 Programa de Incentivos
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2022 Programa de incentivos CBQF
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal

Outra distinção

2022 SWYPER do Mês de Março