???global.info.a_carregar???
Filipa Vicente, Nutritionist (1369N) specialist in Clinical Nutrition and Assistant Professor at the Egas Moniz University Institute (IUEM). She graduated in 2006 from the Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz and in Nutrition Sciences in 2010, completed a Master's degree in Experimental Pathology at the Faculty of Medicine of the University of Coimbra (2011) and a PhD in Food and Nutrition at the University of Barcelona (2016). She has been teaching on the Degree in Nutritional Sciences at IUEM since 2009 and is an Assistant Professor, full-time at the institution, since 2019. In addition to teaching, she supervises curricular internships for the Degree in Nutritional Sciences as well as dissertations for the Masters in Clinical Nutrition, Integrated Masters in Sciences Pharmaceuticals. Since 2016, she has also been a supervisor for professional internships for access to the Order of Nutritionists and a member of the jury for tests assessing knowledge of ethics and deontology. In the last 5 years he has published 7 articles in indexed international journals and 6 abstracts from international conferences. He carries out clinical activity at the Egas Moniz Higher Education Cooperative Clinics where he provides nutrition consultation services especially dedicated to those who exercise regularly.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Ana Filipa dos Reis Baltazar Vicente

Nomes de citação

  • VICENTE, FILIPA

Identificadores de autor

Ciência ID
6C16-C81C-C5F4
ORCID iD
0000-0003-0718-6824

Endereços de correio eletrónico

  • fvicente@egasmoniz.edu.pt (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
Formação
Grau Classificação
2021/04/15
Concluído
Clinical Nutrition Specialist (Título de especialista)
Ordem dos Nutricionistas, Portugal
2012/09/01 - 2016/03/09
Concluído
Food and Nutrition (Doctorat)
Universitat de Barcelona Facultat de Farmacia, Espanha
"A new food frequency questionnaire to assess cocoa consumption and its relationship with health in university students" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Cumlaude
2008/03/01 - 2011/03/21
Concluído
Experimental Pathology (Mestrado)
Universidade de Coimbra Faculdade de Medicina, Portugal
"Azeite e dieta mediterrânica num modelo de neoplasia experimental da mama" (TESE/DISSERTAÇÃO)
19
2010/05/18
Concluído
Nutrition Sciences (Licenciatura)
Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
15
2006
Concluído
Nutrition and Food Engineering (Licenciatura)
Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
"Relatório de Estágio Curricular" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
Percurso profissional

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2019/09/01 - Atual Professor Auxiliar (Docente Universitário) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2016/09/01 - 2019/08/31 Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2009/03/01 - 2016/08/31 Assistente Convidado (Docente Universitário) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2013 - 2016 Assistente (Docente Universitário) Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Maria J Rodríguez-Lagunas; Francisco J Pérez-Cano; Filipa Vicente; Paula Pereira; Margarida Castell. "Dietary Consumption of Polyphenols in University Students—Relationship with Their Health-Related Habits". 2020.
    10.3390/IECN2020-06991
Artigo em revista
  1. Filipa Vicente; Marcela Holanda; Renata Ramalho; João Mendes; Pedro Marques-Vidal; Paula Pereira. "Lower calcium and iron intake in adolescent gymnasts: A case of concern for youth sports nutrition". Nutrition (2023): https://doi.org/10.1016/j.nut.2023.112020.
    10.1016/j.nut.2023.112020
  2. Filipa Vicente; Rita Giro; Catarina N. Matias; Francesco Campa; Diana A. Santos; Margarida Cavaca; Pedro Duque; et al. "Development and Validation of an Anthropometric Equation to Predict Fat Mass Percentage in Professional and Semi-Professional Male Futsal Players". Nutrients 14 21 (2022): 4514-4514. http://dx.doi.org/10.3390/nu14214514.
    10.3390/nu14214514
  3. Joao Botelho; Filipa Vicente; Laura Dias; André Júdice; Paula Pereira; L. Proença; Vanessa Machado; Leandro Chambrone; JOSE JOAO BALTAZAR MENDES. "Periodontal Health, Nutrition and Anthropometry in Professional Footballers: A Preliminary Study". Nutrients (2021): https://www.mdpi.com/2072-6643/13/6/1792.
    10.3390/nu13061792
  4. Filipa Vicente; Mafalda Alexandra Silva; Tânia Gonçalves Albuquerque; Paula Pereira; Renata Ramalho; Beatriz Oliveira; Helena S. Costa. "Opuntia ficus-indica (L.) Mill.: A Multi-Benefit Potential to Be Exploited". Molecules 26 4 (2021): 951-951. http://dx.doi.org/10.3390/molecules26040951.
    10.3390/molecules26040951
  5. VICENTE, FILIPA. "The Prevalence of Dental Caries and Erosive Risk in Athletes Systematic Review". Revista Portuguesa de Estomatologia, Medicina Dentária e Cirurgia Maxilofacial 61 s1 (2020): http://dx.doi.org/10.24873/j.rpemd.2020.12.805.
    10.24873/j.rpemd.2020.12.805
  6. VICENTE, ANA. "The effect of endurance training in salivary flow and pH". Annals of Medicine (2019): http://dx.doi.org/10.1080/07853890.2018.1561981.
    10.1080/07853890.2018.1561981
  7. VICENTE, ANA. "Relationship between Cocoa Intake and Healthy Status: A Pilot Study in University Students". Molecules (2019): http://dx.doi.org/10.3390/molecules24040812.
    10.3390/molecules24040812
  8. Ramalho, R.; Pereira, A.C.; Vicente, F.; Pereira, P.. "Docosahexaenoic acid supplementation for children with attention deficit hyperactivity disorder: A comprehensive review of the evidence". Clinical Nutrition ESPEN 25 (2018): 1-7. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85045038693&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.clnesp.2018.03.126
  9. Vicente, F.; Saldaña-Ruíz, S.; Rabanal, M.; Rodríguez-Lagunas, M.J.; Pereira, P.; Pérez-Cano, F.J.; Castell, M.. "A new food frequency questionnaire to assess chocolate and cocoa consumption". Nutrition 32 7-8 (2016): 811-817. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84964596885&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.nut.2016.01.027
  10. Pereira, P.M.C.C.; Vicente, A.F.R.B.. "Meat nutritional composition and nutritive role in the human diet". Meat Science 93 3 (2013): 586-592. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84875105012&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.meatsci.2012.09.018
  11. Pedro Lopes, J.; Cardoso Pereira, P.M.C.; Baltazar Vicente, A.F.R.; Bernardo, A.; de Mesquita, M.F.. "Nutritional status assessment in colorectal cancer patients,Estado nutricional de los pacientes de cancer colorrectal". Nutricion Hospitalaria 28 2 (2013): 412-418. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84876982685&partnerID=MN8TOARS.
    10.3305/nh.2013.28.2.6173
  12. Rodrigues, A.; Pereira, P.C.; Vicente, A.F.; Brito, J.A.; Bernardo, M.A.; Mesquita, M.F.. "Food intake, body mass index and body fat mass in elderly". Asian Journal of Clinical Nutrition 4 3 (2012): 107-115. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84865552281&partnerID=MN8TOARS.
    10.3923/ajcn.2012.107.115
  13. Veigas, L.; Pereira, P.C.; Vicente, F.; Fernanda Mesquita, M.. "Overweight, obesity and abdominal adiposity effects in inflammatory proteins: C-reactive protein and fibrinogen". Journal of Medical Sciences (Faisalabad) 12 3 (2012): 70-77. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84867159248&partnerID=MN8TOARS.
    10.3923/jms.2012.70.77
  14. Pereira, P.C.; Vicente, A.F.; Mesquita, M.F.; Cabrita, A.S.. "Dietary fiber and DMBA-induced rat mammary carcinomas". International Journal of Cancer Research 7 4 (2011): 289-299. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-80155167848&partnerID=MN8TOARS.
    10.3923/ijcr.2011.289.299
  15. Pereira, P.C.; Vicente, A.F.; Mesquita, M.F.; Cabrita, A.S.. "The role of Phaseolus vulgaris in DMBA-induced sprague-dawley rat mammary carcinomas". International Journal of Cancer Research 7 2 (2011): 125-134. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-79957966245&partnerID=MN8TOARS.
    10.3923/ijcr.2011.125.134
  16. Pereira, P.C.; Vicente, A.F.; Cabrita, A.S.; Mesquita, M.F.. "The influence of olive oil on sprague dawley rats DMBA-induced mammary tumors". International Journal of Cancer Research 5 4 (2009): 144-152. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84873490472&partnerID=MN8TOARS.
    10.3923/ijcr.2009.144.152
Capítulo de livro
  1. Pereira, Paula C.; Vicente, Filipa. "Milk Nutritive Role and Potential Benefits in Human Health". 161-176. Elsevier, 2017.
    10.1016/b978-0-12-809762-5.00013-9
  2. Pereira, P.C.; Vicente, F.. "Meat Nutritive Value and Human Health". 465-477. Elsevier, 2017.
    10.1016/b978-0-08-100593-4.00019-9
Atividades

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2022/02/03 - 2022/12/12 Food and exercise: role in pregnancy outcomes
Orientador
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2022/02/25 - 2022/11/28 Iron intake in young gymnasts
Orientador
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2022/02/02 - 2022/10/25 Young swimmers: food and nutritional intake and challenges of high-competition sport
Orientador
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2022/02/02 - 2022/10/25 EFFECTS AND IMPORTANCE OF PROTEIN AND CARBOHYDRATE INTAKE IN FUTSAL ATHLETES
Orientador
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2021/10/30 RELATIONSHIP BETWEEN GUT HEALTH AND BONE HEALTH AND THEIR INFLUENCE ON BONE: A SCOPING REVIEW
Orientador
Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2021/10/30 EVALUATION OF THE EFFECTIVENESS OF HYPOGLUCIDE AND HYPERPROTEIN DIETS IN A WEIGHT LOSS PROCESS
Orientador
Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2021/10/30 NUTRITIONAL THERAPIES IN FIBROMYALGIA
Orientador
Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2021/10/30 Ketogenic Diet and Effects on Type II Diabetes Mellitus
Orientador
Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2021/10/30 INFLUENCE OF THE NUTRITIONAL STATUS AND WEIGHT OF THE PREGNANT WOMAN ON BIRTH WEIGHT
Orientador
Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2021/10/30 PERCEPTION, DISSATISFACTION WITH BODY IMAGE AND CONSEQUENT EATING DISORDERS
Orientador
Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2021/10/30 Development and implementation of training in hygiene and food safety in school cafeterias
Orientador
Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2021/10/30 What are the effects of a vegetarian diet on health: A Scoping Review
Orientador
Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2021/10/30 THE DIET OF YOUNG ATHLETES AN OVERVIEW
Orientador
Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2021/10/30 THE EFFECT OF EXERCISE AND NUTRITION ON THE MICROBIOTA OF AN ELITE ATHLETE
Orientador
Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2021/09/30 SPORTS DENTAL MEDICINE: FROM IDEOLOGY TO THE NEED FOR MULTIDISCIPLINARY AND INTEGRATED SCREENING: A SYSTEMATIC REVIEW
Coorientador
Medicina Dentária (Mestrado)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2020/03/01 - 2020/09/30 The prevalence of dental caries and erosive risk in athletes: systematic review
Coorientador
Medicina Dentária (Mestrado)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2021/11/18 ROLE OF VITAMIN K IN HEALTH
Arguente
Catarina Alves (Outro)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/10/22 Intestinal Microbiota: Implications of Diet and Development of Type 2 Diabetes Mellitus
Arguente
Mariana Cruz (Outro)
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2022/10/09 - Atual Nutrients MDPI
2020/10/01 - Atual Nutrients MDPI

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2019/09/26 - Atual Ethics and Deontology Ciências da Nutrição (Licenciatura) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2019/09/25 - Atual Applied Physiology - Practice lessons Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2019/03/01 - Atual General physiology - practice lessons Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2018/09/25 - Atual Food and human Nutrition - practice lessons Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2018/03/01 - Atual Food intake assessment Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2015/03/01 - Atual Sports Nutrition Ciências da Nutrição (Licenciatura) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2022/07/31 Gastrotechnics Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2021/03/01 - 2021/07/23 Food suplements Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
2020/09/25 - 2020/11/14 Nutrition Ciências Farmacêuticas (Mestrado integrado) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal

Membro de comissão

Descrição da atividade
Tipo de participação
Instituição / Organização
2020/09/07 - Atual Secretary of the Quality Assurance Commission for Teaching-Learning Egas Moniz CRL, member of the working group of the Internal Quality Assurance System (SIGQ) for A3ES processes
Membro
Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal