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Filipa B. Pimentel holds a Ph.D. in Pharmaceutical Sciences from the Faculty of Pharmacy, University of Porto. She completed her M.Sc. in Food Service Management in 2011 from the Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto, and obtained her Bachelor's degree in Nutrition Sciences from the same institution in 2004. Currently, she is developing her professional activity as Invited Adjunct Teacher at Instituto Politécnico de Viana do Castelo and research activity in two research centres: REQUIMTE LAQV Porto, and Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade (CISAS), Instituto Politécnico de Viana do Castelo. Her research work is reflected in 33 published articles in specialized peer-review journals, 1 book chapter, and more than 75 communications in national and international scientific meetings. She has actively participated in seven research projects as a Research Fellow, highlighting her commitment to advancing scientific knowledge. She is also a co-author of a registered patent for SOILIFE and has received three awards, two of which are related to the patented SOILIFE process. Her main interests and research areas are within Agricultural Sciences particularly Agriculture and Food Biotechnology, sustainability and valorisation of food industry by-products, food processing and technology; food chemistry; food sciences and nutrition; food safety; analytical chemistry applied to food and nutrition; sensory analysis; and the impact of food and nutrition on health matters. She has been developing skills in sample preparation methods (liquid-liquid and solid-liquid extraction); development, application and validation of analytical methodologies (HPLC-FLD/DAD, LC-DAD-ESI-MS, GC, spectrophotometric methods, and biosensors for the detection of food allergens). Lately, during her PhD project, she developed skills regarding the extraction, isolation and purification of food-derived proteins, enzymatic production of protein hydrolysates and peptides and their further characterization. The most frequent terms in the context of scientific and technological production in her CiênciaVitae are proximal composition; fatty acids; vitamins; low protein foods; protein content; amino acids; vitamin E; amino acids; peptides; bioactive compounds; phenolics; antioxidant activity; natural antioxidants; biosensors; voltammetry; electrochemical immunosensors; screen-printed carbon electrode; by-products; olive oil by-products; olive pomace; seaweeds. Her other areas of interest include Food Security; Food Toxicology; Aquaculture; Sensory Analysis; Hygiene and Food Safety, and HACCP.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Filipa Alexandra Botelho Pimentel

Nomes de citação

  • Pimentel, Filipa
  • Filipa B. Pimentel
  • FB Pimentel
  • Pimentel. F.B.

Identificadores de autor

Ciência ID
551F-2FC1-68BA
ORCID iD
0000-0002-4597-8198
Researcher Id
AAG-1151-2019
Scopus Author Id
35945760800

Endereços de correio eletrónico

  • filipapimentel@estg.ipvc.pt (Profissional)

Moradas

  • Escola Superior de Tecnologia e Gestão | Avenida do Atlântico, nº 644 , 4900-348, Viana do Castelo, Viana do Castelo, Portugal (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Português Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Francês Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2020/06/02
Concluído
Ciências Farmacêuticas (Doutoramento)
Especialização em Nutrição e Química dos Alimentos
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
"Antioxidant properties of Porphyra dioica: a study focusing the protein fraction of different life cycle stages" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2011
Concluído
Mestrado em Alimentação Coletiva (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Refeições para doentes com fenilcetonúria: Confecção, análise química (macro e micronutrientes) e comparação dos resultados analíticos com resultados calculados com o software NutPlan®" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2004
Concluído
Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Recomendações nutricionais na infância - Particularidades na fenilcetonúria" (TESE/DISSERTAÇÃO)
14
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/01/01 - Atual Investigador (Investigação) Instituto Politécnico de Viana do Castelo Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade, Portugal
2020/04/01 - Atual Investigador (Investigação) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/10/09 - Atual Professor Adjunto Convidado (Docente Ensino Superior Politécnico) Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2023/03/01 - 2023/07/31 Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
2021/09/23 - 2023/07/31 Professor Adjunto Convidado (Docente Ensino Superior Politécnico) Instituto Superior de Saúde, Portugal
2020/10/06 - 2023/07/31 Professor Adjunto Convidado (Docente Ensino Superior Politécnico) Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal
2021/03/01 - 2021/07/31 Professor Adjunto Convidado (Docente Ensino Superior Politécnico) Instituto Superior de Administração e Gestão, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2016/03/01 - 2020/03/01 Bolseira de Doutoramento Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
(...)
2012/09/01 - 2016/02/29 Bolseira de investigação REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
(...)
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2016/03/01 - 2019/02/28 Macroalgae from semi-intensive production: bioactive peptides and their potential applications
SFRH/BD/109042/2015
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2020/04 - 2020/09 UIDB/50006/2020
UIDB/50006/2020
UIDB/50006/2020
Bolseiro de Investigação
N/A
2019/01/01 - 2019/12/31 Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2019
LA/P/0008/2020
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal

Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal

Universidade de Évora, Portugal

Unidade de Investigação Vidro e Cerâmica para as Artes, Portugal

Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2019/01/01 - 2019/12/31 Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Processes
UID/QUI/50006/2019
Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal

Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2015/09/01 - 2016/02/29 UID/QUI/50006/2013
Bolseiro de Investigação
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Concluído
2014/03/01 - 2015/06/30 OLIVALE – Desenvolvimento inovador para produção de azeite de qualidade superior e com menor impacto ambiental
T363121593-00025527
Bolseiro de Investigação
Concluído
2013/03/01 - 2014/12/30 INFOVINHO Rede temática de informação e divulgação para o sector vitivinícola
T262186862 – 00016577
T262186862 00016577
Bolseiro de Investigação
N/A
Concluído
2013/01/01 - 2014/01/01 Projeto Estratégico- LA 6
PEst-C/EQB/LA0006/2013
Bolseiro de Investigação
Concluído
2012/09/01 - 2013/01/30 PROAMBIENTE – Produção sustentável de linguado senegalês usando dietas de reduzido impacto ambiental
PROAMBIENTE-5362 Programa: QREN - ON2
Bolseiro de Investigação
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Filipa B. Pimentel; Vasco D. Teixeira; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Composição nutricional e atividade antioxidante de macroalgas vermelhas provenientes de aquacultura sustentável.". Trabalho apresentado em XIV Encontro de Química dos Alimentos - Indústria, Ciência, Formação e Inovação, Viana do Castelo, 2018.
    Publicado
  2. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves. "Total phenolics of Gracilaria vermiculophylla: optimizing extraction procedures using green methodologies". Trabalho apresentado em Euro Green Chemistry. 7th International Conference on Green Chemistry & Technology, Dublin, 2018.
  3. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Catarina S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Anas platyrhynchos criado em sistema de produção semi-extensiva: Estudo da fração proteica e do perfil de aminoácidos". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
    Publicado
  4. Filipa B. Pimentel; Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Hijikia fusiforme e Himanthalia sp. Perfil nutricional e teor de NaCl". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
  5. Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Edgar Pinto; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; Agostinho A. Almeida; Arminda C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Macroalgas edíveis uma fonte de minerais essenciais". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
  6. Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; Arminda C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "O potencial antioxidante das macroalgas vermelhas e castanhas". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
    10.17648/ppgcf-2017-66349
  7. Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Henri P.A. Nouws; M. Beatriz P.P. Oliveira; C. Delerue-Matos. "Otimização da extração de Ara h 6 (um alergénio do amendoim) a partir de uma matriz alimentar à base de chocolate.". Trabalho apresentado em XII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
  8. M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Valorization of olive pomace: bioactive compounds and antioxidant properties". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
  9. Sílvia M.F. Bessada; João C.M. Barreira; J. Santos; Filipa B. Pimentel; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Coleostephus myconis, a Portuguese ruderal species with food purposes: fatty acids and tocopherols profile". Trabalho apresentado em , Coleostephus myconis, a Portuguese ruderal species with food purposes: fatty acids and tocopherols profile, Porto, 2016.
  10. R.C. Alves; F.B. Pimentel; H.P.A. Nouws; M. Beatriz P.P. Oliveira; C. Delerue-Matos; Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Henri P.A. Nouws. "Optimização da extração de Ara h 6 (um alergénio do amendoim) a partir de uma matriz alimentar à base de chocolate". Trabalho apresentado em 13º Encontro de Química dos Alimentos Disponibilidade, valorização e inovação: uma abordagem multidimensional dos alimentos, Porto, 2016.
    Publicado
  11. Teresa Moreira; J. Santos; A.S.G. Costa; D. Pinto; Filipa B. Pimentel; A.I. Oliveira; F. Rodrigues; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Valorization of Calluna vulgaris (l.) Hull as a potential cosmetic ingredient: characterization, antioxidant activity and cell viability study". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
    Publicado
  12. Filipa B. Pimentel; I. Rocha; Rita C. Alves; Catarina S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Caracterização do perfil de aminoácidos da carne do peito de faisão (Phasanius colchicus)". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos- Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
  13. Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Arminda C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional profile of edible marine macroalgae: macronutrients". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos- Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
  14. Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Henri P.A. Nouws; R.C.B. Marques; González-García, María Begoña; M. Beatriz P.P. Oliveira; C. Delerue-Matos. "Development and validation of a voltammetric biosensor for the detection of a major peanut allergen in foodstuffs". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos- Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
    Publicado
  15. Mariana Araújo; Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; T.J.R. Fernandes; L.M.P. Valente; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Tocopherols in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle: optimization and validation of an extraction method". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos- Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
    Publicado
  16. A.F. Vinha; F.B. Pimentel; R.C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Filipa B. Pimentel; Rita. C. Alves; A.S.G. Costa. "Borututu (Cochlospermum angolense): influência do processamento no teor de vitamina E". Trabalho apresentado em III Congresso Iberoamericano de Peloides, Ponta Delgada, S. Miguel, Açores, Portugal, POnta Delgada, 2013.
    Publicado
  17. Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação. "Phenylalanine content of foods for patients with Phenylketonuria". 2012.
Artigo em revista
  1. Pimentel, Filipa B.; Machado, Marlene; Cermeño, Maria; Kleekayai, Thanyaporn; Machado, Susana; Rego, Andreia M.; Abreu, Maria H.; et al. "Enzyme-Assisted Release of Antioxidant Peptides from Porphyra dioica Conchocelis". Antioxidants 10 2 (2021): 249. http://dx.doi.org/10.3390/antiox10020249.
    10.3390/antiox10020249
  2. Pimentel, Filipa B.; Cermeño, Maria; Kleekayai, Thanyaporn; Harnedy, Pádraigín A.; FitzGerald, Richard J.; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P.P.. "Effect of in vitro simulated gastrointestinal digestion on the antioxidant activity of the red seaweed Porphyra dioica". Food Research International 136 (2020): 109309. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109309.
    Publicado • 10.1016/j.foodres.2020.109309
  3. Machado, Susana; Costa, Anabela S.G.; Pimentel B., Filipa; Oliveira, M. Beatriz P.P.; Alves, Rita C.. "A study on the protein fraction of coffee silverskin: Protein/non-protein nitrogen and free and total amino acid profiles". Food Chemistry 326 (2020): 126940. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126940.
    10.1016/j.foodchem.2020.126940
  4. Pimentel, Filipa B.; Cermeño, Maria; Kleekayai, Thanyaporn; Machado, Susana; Rego, Andreia; Fernandes, Eduarda; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P.P.; FitzGerald, Richard J.. "Contribution of in vitro simulated gastrointestinal digestion to the antioxidant activity of Porphyra dioica conchocelis". Algal Research 51 (2020): 102085. http://dx.doi.org/10.1016/j.algal.2020.102085.
    Publicado • 10.1016/j.algal.2020.102085
  5. Marlene Machado; Susana Machado; Filipa B. Pimentel; Victor Freitas; Rita C. Alves; Beatriz Oliveira. "Amino Acid Profile and Protein Quality Assessment of Macroalgae Produced in an Integrated Multi-Trophic Aquaculture System". Foods (2020): https://www.mdpi.com/2304-8158/9/10/1382.
    10.3390/foods9101382
  6. Osório, Catarina; Machado, Susana; Peixoto, Juliana; Bessada, Sílvia; Pimentel, Filipa B.; C. Alves, Rita; Oliveira, M. Beatriz P. P.. "Pigments Content (Chlorophylls, Fucoxanthin and Phycobiliproteins) of Different Commercial Dried Algae". Separations 7 2 (2020): 33. http://dx.doi.org/10.3390/separations7020033.
    Publicado • 10.3390/separations7020033
  7. Filipa B. Pimentel; Maria Cermeno; Thanyaporn Kleekayai; Pádraigín A. Harnedy-Rothwell; Eduarda Fernandes; Rita C. Alves; Beatriz Oliveira; Richard J. (Dick) FitzGerald. "Enzymatic Modification of Porphyra dioica-Derived Proteins to Improve their Antioxidant Potential". Molecules (2020): https://www.mdpi.com/1420-3049/25/12/2838.
    10.3390/molecules25122838
  8. Barreira, João C.M.; Nunes, M. Antónia; da Silva, Beatriz Vieira; Pimentel, Filipa B.; Costa, Anabela S.G.; Alvarez-Ortí, M.; Pardo, J. E.; Oliveira, M. Beatriz P.P.. "Almond cold-pressed oil by-product as ingredient for cookies with potential health benefits: Chemical and sensory evaluation". (2019): http://hdl.handle.net/10198/20263.
    10.1016/j.fshw.2019.07.002
  9. Pimentel, F.B.; Alves, R.C.; Harnedy, P.A.; FitzGerald, R.J.; Oliveira, M.B.P.P.. "Macroalgal-derived protein hydrolysates and bioactive peptides: Enzymatic release and potential health enhancing properties". Trends in Food Science and Technology 93 (2019): 106-124. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85072253296&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.tifs.2019.09.006
  10. Rodrigues, Francisca; Moreira, Teresa; Pinto, Diana; Pimentel, Filipa B.; Costa, Anabela S.G.; Nunes, M. Antónia; Gonçalves Albuquerque, Tânia; et al. "The phytochemical and bioactivity profiles of wild Calluna vulgaris L. flowers". (2018): http://hdl.handle.net/10400.22/13847.
    10.1016/j.foodres.2018.06.012
  11. Antunes, I.C.; Ribeiro, M.F.; Pimentel, F.B.; Alves, S.P.; Oliveira, M.B.P.P.; Bessa, R.J.B.; Quaresma, M.A.G.. "Lipid profile and quality indices of ostrich meat and giblets". Poultry Science 97 3 (2018): 1073-1081. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85043313032&partnerID=MN8TOARS.
    10.3382/ps/pex379
  12. Antunes, I.C.; Ribeiro, M.F.; Pimentel, F.B.; Alves, S.P.; Oliveira, M.B.P.P.; Bessa, R.J.B.; Quaresma, M.A.G.. "Corrigendum to: Lipid profile and quality indices of ostrich meat and giblets (Poultry Science (2018) 97 (1073-1081) DOI: 10.3382/ps/pex379)". Poultry Science 97 8 (2018): 3006-3006. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85055074398&partnerID=MN8TOARS.
    10.3382/ps/pey270
  13. Pimentel, F.B.; Alves, R.C.; Rodrigues, F.; Oliveira, M.B.P.P.. "Macroalgae-derived ingredients for cosmetic industry-an update". Cosmetics 5 1 (2018): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85051573126&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/cosmetics5010002
  14. Bessada, Sílvia M.F.; Barreira, João C.M.; Santos, J.; Costa, Carla; Pimentel, Filipa B.; Bessa, Maria João; Teixeira, João Paulo; Oliveira, M.B.P.P.. "Evaluation of the cytotoxicity (HepG2) and chemical composition of polar extracts from the ruderal species Coleostephus myconis (L.) Rchb.f.". (2017): http://hdl.handle.net/10198/15258.
    10.1080/15287394.2017.1286915
  15. Soto-Zarazúa, M.G.; Bah, M.; Costa, A.S.G.; Rodrigues, F.; Pimentel, F.B.; Rojas-Molina, I.; Rojas, A.; Oliveira, M.B.P.P.. "Nutraceutical Potential of New Alfalfa (Medicago sativa) Ingredients for Beverage Preparations". Journal of Medicinal Food 20 10 (2017): 1039-1046. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85031740288&partnerID=MN8TOARS.
    10.1089/jmf.2017.0046
  16. Pinto, D.; Rodrigues, F.; Braga, N.; Santos, J.; Pimentel, F.B.; Palmeira-De-Oliveira, A.; Oliveira, M.B.P.P.. "The Castanea sativa bur as a new potential ingredient for nutraceutical and cosmetic outcomes: Preliminary studies". Food and Function 8 1 (2017): 201-208. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85011004238&partnerID=MN8TOARS.
    10.1039/c6fo01469k
  17. Costa, Anabela S. G.; Barreira, João C. M.; Ruas, Adilson; Vinha, Ana F.; Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita C.; Ferreira, Isabel C. F. R.; et al. "Improving bioactive compounds extractability of Amorphophallus paeoniifolius (Dennst.) Nicolson". (2016): http://hdl.handle.net/10400.22/9208.
    10.1016/j.indcrop.2015.11.019
  18. Alves, Rita C.; Pimentel, Filipa B.; Nouws, Henri P.A.; Silva, Túlio H.B.; Oliveira, M. Beatriz P.P.; Delerue-Matos, Cristina; Pimentel, Filipa B; Silva, Túlio H B; Oliveira, M Beatriz P P. "Improving the extraction of Ara h 6 (a peanut allergen) from a chocolatebased matrix for immunosensing detection: Influence of time, temperature and additives". (2016): http://hdl.handle.net/10400.22/9431.
    http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.085
  19. Soto-Zarazúa, M.G.; Rodrigues, F.; Pimentel, F.B.; Bah, M.M.; Oliveira, M.B.P.P.. "The isoflavone content of two new alfalfa-derived products for instant beverage preparation". Food and Function 7 1 (2016): 364-371. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84956707473&partnerID=MN8TOARS.
    10.1039/c5fo01115a
  20. Nunes, M.A.; Pimentel, F.B.; Costa, A.S.G.; Alves, R.C.; Oliveira, M.B.P.P.. "Olive by-products for functional and food applications: Challenging opportunities to face environmental constraints". Innovative Food Science and Emerging Technologies 35 (2016): 139-148. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84966348893&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.ifset.2016.04.016
  21. Nunes, M.A.; Pimentel, F.; Costa, A.S.G.; Alves, R.C.; Oliveira, M.B.P.P.. "Cardioprotective properties of grape seed proanthocyanidins: An update". Trends in Food Science and Technology 57 (2016): 31-39. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84988957291&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.tifs.2016.08.017
  22. Quaresma, M.A.G.; Pimentel, F.B.; Ribeiro, A.P.; Ferreira, J.D.; Alves, S.P.; Rocha, I.; Bessa, R.J.B.; Oliveira, M.B.P.P.. "Lipid and protein quality of common pheasant (Phasianus colchicus) reared in semi-extensive conditions". Journal of Food Composition and Analysis 46 (2016): 88-95. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84949518894&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.jfca.2015.11.005
  23. Filipa B. Pimentel. "Olive by-products: Challenge application in cosmetic industry". Industrial Crops and Products (2015): http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0926669015002022.
    10.1016/j.indcrop.2015.03.027
  24. Filipa B. Pimentel. "Are coffee silverskin extracts safe for topical use? An in vitro and in vivo approach". Industrial Crops and Products (2015): http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0926669014006190.
    10.1016/j.indcrop.2014.10.014
  25. Alves, Rita C.; Pimentel, Filipa B.; Nouws, Henri P.A.; Marques, Raquel C.B.; González-García, María Begoña; Oliveira, M. Beatriz P.P.; Delerue-Matos, Cristina. "Detection of Arah1 (a major peanut allergen) in food using an electrochemical gold nanoparticle-coated screen-printed immunosensor". (2015): http://hdl.handle.net/10400.22/7255.
    10.1016/j.bios.2014.08.026
  26. Alves, Rita C.; Pimentel, Filipa B.; Nouws, Henri P. A.; Correr, Wagner; González-García, María Begoña; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Delerue-Matos, Cristina. "Detection of the peanut allergen Ara h 6 in foodstuffs using a voltammetric biosensing approach". (2015): http://hdl.handle.net/10400.22/7224.
    10.1007/s00216-015-8879-8
  27. Araújo, Mariana; Alves, Rita C.; Pimentel, Filipa B.; Costa, Anabela S.G.; Fernandes, Telmo J.R.; Valente, Luísa M.P.; Rema, Paulo; Oliveira, M. Beatriz P.P.. "New approach for vitamin E extraction in rainbow trout flesh: Application in fish fed commercial and red seaweed-supplemented diets". (2015): http://hdl.handle.net/10400.22/7236.
    10.1002/ejlt.201400656
  28. Araújo, Mariana; Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P.P.. "Phenolic compounds from olive mill wastes: Health effects, analytical approach and application as food antioxidants". (2015): http://hdl.handle.net/10400.22/7228.
    10.1016/j.tifs.2015.06.010
  29. Rodrigues, F.; Santos, J.; Pimentel, F.B.; Braga, N.; Palmeira-de-Oliveira, A.; Oliveira, M.B.P.P.. "Promising new applications of Castanea sativa shell: Nutritional composition, antioxidant activity, amino acids and vitamin e profile". Food and Function 6 8 (2015): 2854-2860. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84938772362&partnerID=MN8TOARS.
    10.1039/c5fo00571j
  30. Filipa B. Pimentel; Faculdade de Farmácia; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação; Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita C.; Oliva-Teles, M. Teresa; Costa, Anabela S. G.; et al. "Targeting specific nutrient deficiencies in protein-restricted diets: some practical facts in PKU dietary management". Food & Function (2014): http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2014/fo/c4fo00555d#!divAbstract.
    10.1039/C4FO00555D
  31. Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita C.; Costa, Anabela S. G.; Fernandes, Telmo J. R.; Torres, Duarte; Almeida, Manuela F.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Faculdade de Farmácia; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação. "Nutritional composition of low protein and phenylalanine-restricted dishes prepared for phenylketonuric patients". (2014): http://hdl.handle.net/10400.22/5285.
    10.1016/j.lwt.2013.12.031
  32. Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita C.; Costa, Anabela S. G.; Torres, Duarte; Almeida, Manuela F.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Faculdade de Farmácia; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação. "Phenylketonuria: Protein content and amino acids profile of dishes for phenylketonuric patients. The relevance of phenylalanine". (2014): http://hdl.handle.net/10400.22/5269.
    10.1016/j.foodchem.2013.10.099
  33. Pereira, Lucena C.; Ferreira da Vinha, Ana; Costa, Anabela; Alves, Rita C.; Domingues, Valentina; Pimentel, Filipa; Delerue-Matos, M. Cristina; Oliveira, M. Beatriz P.P.. "Valorização das folhas de louro (L. nobilis L. e L. azorica (Feub.) Franco)". (2013): http://hdl.handle.net/10284/9791.
  34. Ribeiro, L.; Calhau, C.; Pinheiro-Silva, S.; Santos, A.; Alçada, M.; Guimarães, J.; Pina, A.; et al. "Impact of acute exercise intersity on plasma concentrations of insulin, growth hormone and somatostatin,Exercício físico e insulina, hormona do crescimento e somatostatina". Acta Medica Portuguesa 17 3 (2004): 199-204. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-9644257064&partnerID=MN8TOARS.
Artigo em revista (magazine)
  1. Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Arminda C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Perfil nutricional de algas marinhas edíveis: influência da origem geográfica", Tecnoalimentar Revista da Indústria alimentar, 2015, http://www.tecnoalimentar.pt/noticias/tecnoalimentar-nr-2/.
Capítulo de livro
  1. Rita C. Alves; Cristina M.D. Soares; Filipa B. Pimentel; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Intoxicações alimentares". In Toxicologia Forense. Lisboa, Portugal: Lidel, 2015.
    Publicado
Poster em conferência
  1. Filipa B. Pimentel; Susana Machado; Mariana Cruz; Maria M. Ribeiro; Carolina Lopes; Maria Figueiredo; Rita. C. Alves; Margarida Liz Martins. Autor correspondente: Filipa B. Pimentel. "FONTES ALIMENTARES SUSTENTÁVEIS: PERFIL PROTEICO DO CHÍCHARO (LATHYRUS SATIVUS L.)". Trabalho apresentado em O XXII Congresso de Nutrição e Alimentação & III Congresso Internacional de Nutrição e Alimentação, 2023.
  2. Filipa B. Pimentel; Machado, Marlene. "By-products from seaweed production: protein content and amino acids profile". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Química dos Alimentos: Bio-sustentabilidade e bio-segurança alimentar, inovação e qualidade alimentar, 2022.
  3. Filipa B. Pimentel; Maria Cermeño; Rita Carneiro Alves; Pádraigín A. Harnedy; Richard J. FitzGerald; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Effect of enzyme-assisted hydrolysis on bioactive properties of the early life stage (conchocelis) of Porphyra dioica proteins". Trabalho apresentado em 1º Simpósio INIAV para a Segurança Alimentar “Rumo à alimentação do Futuro”, INIAV, Auditório Municipal de Vila do Conde, Portugal, 2019.
  4. Filipa B. Pimentel; Maria Cermeño; Pádraigín A. Harnedy; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; Richard J. FitzGerald; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Improving the extraction and isolation of proteins from Porphyra spp.". Trabalho apresentado em XX EuroFoodChem Congress, EUCheMS and SPQ, 2019.
  5. Rita C. Alves; Susana Machado; Filipa B. Pimentel; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Free and total amino acid profile of coffee silverskin". Trabalho apresentado em XX EuroFoodChem Congress, EUCheMS and SPQ, 2019.
  6. Filipa B. Pimentel; Maria Cermeño; Pádraigín A. Harnedy; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira; Richard J. FitzGerald. "Nitrogenous content of early life stages of the red seaweed Porphyra dioica.". Trabalho apresentado em 47th Annual Food Research Conference, School of Food and Nutritional Sciences, 2018.
  7. Filipa B. Pimentel; Vasco D. Teixeira; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Assessing the nutritional profile and antioxidant activity of red seaweeds species produced in integrated multi-trophic aquaculture system". Trabalho apresentado em XIV Encontro de Química dos Alimentos Indústria, Ciência, Formação e Inovação, Escola Superior de Tecnologia e Gestão do IPVC, Viana do Castelo, Portugal, 2018.
  8. Filipa B. Pimentel; M. Antónia Nunes; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Gracilaria vermiculophylla: effect of preservation methods on the fatty acids profile". Trabalho apresentado em 10º Encontro Nacional de Cromatografia, IPB, Escola Superior Agrária, Bragança, Portugal, 2017.
  9. Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Influence of roasting on the amino acid profile of defatted almond flour.". Trabalho apresentado em 10º Encontro Nacional de Cromatografia, IPB, Escola Superior Agrária, Bragança, Portugal, 2017.
  10. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Macroalgae peptides and current applications: A review". Trabalho apresentado em 31st EFFoST International Conference, 2017.
  11. Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita. C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Gracilaria vermiculophylla grown in IMTA system: evaluating the effect of different preservation methods on the nutritional composition". Trabalho apresentado em EuroFoodChem XIX Conference, 2017.
    10.5220/0006270202680275
  12. Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Freitas; E. fernandes; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional and antioxidant screening of Gracilaria vermiculophylla". Trabalho apresentado em 2nd International Congress of CiiEM - Translational Research and Innovation in Human in health Sciences, 2017.
  13. M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Raw and stored olive pomace: comparing tocochromanols profile". Trabalho apresentado em Raw and stored olive pomace: comparing tocochromanols profile, 2017.
  14. Filipa B. Pimentel; Catarina S. G. Costa; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Hijikia fusiforme and Himanthalia: nutritional profile and NaCl content". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal, 2016.
  15. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Anas platyrhynchos reared in semi-extensive conditions: assessment of protein fraction and amino acids profile". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal, 2016.
  16. Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Antioxidant potential of brown and red macroalgae". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal, 2016.
  17. Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Edgar Pinto; A.S.G. Costa; A.A. Almeida; A.C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Edible macroalgae as a source of essential elements". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal, 2016.
  18. M.G. Soto-Zarazúa; F. Rodrigues; Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; J.P. Teixeira; M. Bah; J. Barreira; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Evaluation of isoflavone content and cytotoxic activity of two new mexican alfalfa-based foodstuffs". Trabalho apresentado em ICOETox, International Conference of Environmental and Occupational Health and iBAMTOX, Ibero-American Meeting on Toxicology and Environmental Health, 2016.
  19. F. Rodrigues; Sílvia M.F. Bessada; J.M.C. Barreira; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M.H. Amaral; M. Beatriz P.P. Oliveira. "In vitro and in vivo evaluation of coffee silverskin as cosmetic ingredient.". Trabalho apresentado em ICOETox, International Conference of Environmental and Occupational Health and iBAMTOX, Ibero-American Meeting on Toxicology and Environmental Health, 2016.
  20. Filipa B. Pimentel; Clícia M.J. Benevides; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional assessment of selected varieties of beans". Trabalho apresentado em IJUP-Investigação Jovem na Universidade do Porto 9ª Edição, Porto, 2016.
  21. Filipa B. Pimentel; M. Francisca Dias; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Compliance verification of tea and herbal infusions labeling legislation". Trabalho apresentado em IJUP-Investigação Jovem na Universidade do Porto 9ª Edição, Porto, 2016.
  22. Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Undaria pinnatifida (Wakame) and Porphyra tenera (Nori): HPLC/FLD screening of vitamin E profile". Trabalho apresentado em XVI Latin-American Congress on Chromatography & 9th National Meeting on Chromatography, 2016.
  23. Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Porphyra tenera: uma fonte alternativa de proteína?". Trabalho apresentado em 2º Simpósio Nacional SPASS 2015, Promoção de uma alimentação saudável e segura, Qualidade nutricional e Processamento alimentar, INSA, Lisboa, Portugal, 2015.
  24. M.G. Soto-Zarazúa; F. Rodrigues; C. Costa; Filipa B. Pimentel; J.P. Teixeira; M. Bah; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Isoflavone content and citotoxic activity of two new mexican alfalfa-based foodstuffs". Trabalho apresentado em 2º Simpósio Nacional SPASS 2015, Promoção de uma alimentação saudável e segura, Qualidade nutricional e Processamento alimentar, INSA, Lisboa, 2015.
  25. F. Rodrigues; J. Santos; Filipa B. Pimentel; N. Braga; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Castanea sativa shell: a potential new ingrediente for cosmetic industry". Trabalho apresentado em 2º Simpósio Nacional SPASS 2015, Promoção de uma alimentação saudável e segura, Qualidade nutricional e Processamento alimentar, INSA, Lisboa, 2015.
  26. Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Edible macroalgae: a source of mineral intake.". Trabalho apresentado em EFSA@EXPO – The EFSA’s second scientific conference, Shaping the future of food safety, together, Milan, Italy,, 2015.
  27. M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; A. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Olive pomace as a source of bioactive compounds.". Trabalho apresentado em EFSA@EXPO – The EFSA’s second scientific conference, Shaping the future of food safety, together, Milan, Italy, 2015.
  28. Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Nouws, Henri P.A.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Cristina Delerue Matos. "Comparison of different extraction conditions for Ara h 6 (a peanut allergen) electrochemical analysis in a chocolate matrix". Trabalho apresentado em 20th Meeting of the Portuguese Electrochemical Society, Braga, Portugal, 2015.
  29. F. Rodrigues; C. Pereira; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; B. Sarmento; M.H. Amaral; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Coffee silverskin as new cosmetic ingredient: in vitro and in vivo evaluation". Trabalho apresentado em 42nd CRS Annual Meeting & Exposition of the Controlled Release Society, 2015.
  30. H. PUGA; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A.F. Vinha; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Multi-frequency multi-mode modulated ultrasound-assisted extraction: a green technology to recover antioxidants from coffee silverskin". Trabalho apresentado em Third International Congresso on Cocoa Coffee and Tea, 2015.
  31. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; M. Antónia Nunes; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Dietary Supplements for Brain Function Improvement: Are Labels Really Informative?". Trabalho apresentado em 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases, 2015.
  32. Mariana Araújo; Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; T.J.R. Fernandes; A.S.G. Costa; L.M.P. Valente; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Vitamin E content of rainbow trout muscle after feeding a 5% dietary supplementation of seaweed Gracilaria vermiculophylla.". Trabalho apresentado em 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases, 2015.
  33. Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; T.J.R. Fernandes; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Lipid and Fatty Acid Profile of Edible Macroalgae". Trabalho apresentado em 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases, Orlando, Florida, USA, 2015.
  34. M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Olive Pomace: a preliminary approach intending its valorization". Trabalho apresentado em 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases, Orlando, Florida, USA, 2015.
  35. R. Pacheco; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A. F. Vinha; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional value and fatty acid profile from acorns (Quercus nigra): intending new alternative applications". Trabalho apresentado em 8th Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria da Universidade, Porto, Portugal, 2015.
  36. Filipa B. Pimentel. "Isoflavone content in two alfalfa-derived products used for the preparation of nutritional beverages". Trabalho apresentado em 8th Meeting of Young Researchers of University of Porto, Reitoria da Universidade, Porto, Portugal, 2015.
  37. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; I. Rocha; Catarina S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Caracterização do perfil de aminoácidos da carne do peito de faisão (Phasanius colchicus)". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos. Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
  38. Filipa B. Pimentel. "Nutritional profile of edible marine macroalgae: macronutrientes". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos. Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
  39. Rita. C. Alves; Filipa B. Pimentel; Nouws, Henri P.A.; R. C. B. Marques; González-García, María Begoña; M. Beatriz P.P. Oliveira; Cristina Delerue Matos. "Development and validation of a voltammetric biosensor for the detection of a major peanut allergen in foodstuffs". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos. Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
  40. Mariana Araújo; Rita. C. Alves; Filipa B. Pimentel; T. Fernandes; L.M.P. Valente; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Tocopherols in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle: optimization and validation of an extraction method". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos. Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
  41. Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Nouws, Henri P.A.; R.C.B. Marques; González-García, María Begoña; M. Beatriz P.P. Oliveira; C. Delerue-Matos. "Biosensor for quantification of a major peanut allergen (Ara h 1) in food products". Trabalho apresentado em 19th Meeting of the Portuguese Electrochemical Society and XVI Iberian Meeting of Electrochemistry, 2014.
  42. Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; A. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional profile of edible red marine seaweeds". Trabalho apresentado em IMMR, International Meeting on Marine Research 2014, IPL Peniche, Portugal, 2014.
  43. Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Nouws, Henri P.A.; R.C.B. Marques; González-García, María Begoña; M. Beatriz P.P. Oliveira; Cristina Delerue Matos. "Electrochemical immunosensor for Ara h 1 (a major peanut allergen) detection". Trabalho apresentado em ESEAC 2014 15th International Conference on Electroanalysis, 2014.
  44. Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Marine macroalgae: a source of excellence of natural compounds with beneficial effects for health- A review". Trabalho apresentado em . IJUP 14, 7th Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
  45. I. Rocha; Filipa B. Pimentel; Rita. C. Alves; A.S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Farmed pheasant (Phasanius colchius) meat for human consumption: amino acid profile characterization". Trabalho apresentado em IJUP 14, 7th Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
  46. Sara Janeiro; Ana C. Vasconcelos; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Amino acid characterization of wild duck (Anas platyrhynchos) meat". Trabalho apresentado em IJUP 14, 7th Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
  47. Filipa B. Pimentel; J. Botelho; Catarina S.G. Costa; A.F. Vinha; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Dietary supplements for cognitive function improvement: control of amino acid levels". Trabalho apresentado em IJUP 14, 7th Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
  48. Mariana Araújo; Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; T. Ternandes; L.M.P. Valente; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Comparison of different methods of extraction to quantify vitamin E in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle". Trabalho apresentado em IJUP 14, 7th Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
  49. A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; T. Fernandes; A.C. Ruas; A.F. Vinha; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Elephant foot yam (Amorphophallus paeoniifolius (Dennst.) Nicolson): the effect of processing on the amino acid profile.". Trabalho apresentado em IJUP 14, 7th Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
  50. Filipa B. Pimentel; Sara Janeiro; Ana C. Vasconcelos; R. C. Alves; A.S.G. Costa; Mário S. G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira; Rita C. Alves. "Wild and farmed duck leg meat: comparison of amino acid profiles by HPLC-FLD". Trabalho apresentado em 8º Encontro Nacional de Cromatografia, Universidade da Beira Interior, Covilhã, Portugal, 2013.
  51. L.C. Pereira; A.F. Vinha; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; V. Domingues; Filipa B. Pimentel; C. Delerue-Matos; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Valorização das folhas de louro (nobilis L. e L. azorica (Feub.) Franco)". Trabalho apresentado em III Congresso Iberoamericano de Peloides, S. Miguel, Açores, 2013.
  52. A.F. Vinha; Filipa B. Pimentel; Rita. C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Borututu (Cochlospermum angolense): influência do processamento no teor de vitamina.". Trabalho apresentado em III Congresso Iberoamericano de Peloides, S. Miguel, Açores, 2013.
  53. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; T.J.R. Fernandes; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Dietary management in phenylketonuria: the nutritional composition of cooked dishes". Trabalho apresentado em ICIEM 2013 - The 12th International Congress of Inborn Errors of Metabolism, Barcelona, Espanha, 2013.
  54. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Macronutrient composition of cooked dishes for patients with Phenylketonuria". Trabalho apresentado em ICCAS 2013 - 8th International Conference on Culinary Arts and Sciences Global, National and Local Perspectives, Porto, Portugal, 2013.
  55. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Quantification of tocopherols and tocotrienols in cooked dishes for Phenylketonuric patients". Trabalho apresentado em ICCAS 2013 - 8th International Conference on Culinary Arts and Sciences Global, National and Local Perspectives, Porto, Portugal, 2013.
  56. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Phenylketonuria nutritional management: phenylalanine content of daily-consumed foods". Trabalho apresentado em 1st Symposium on Medicinal Chemistry of University of Minho, Braga, 2013.
  57. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Protein and Phenylalanine content in recipes for PKU patients: how much do we know about it based on Food Composition Databases?". Trabalho apresentado em 5th European Phenylketonuria Group (EPG) Symposium: "Advances and challenges in PKU”, Istambul, Turquia, 2013.
  58. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M.T. Oliva-Teles; D. Torres; M.F. Almeida; C. Delerue-Matos; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Trace elements (iron and zinc) content in cooked dishes for PKU patients". Trabalho apresentado em 5th European Phenylketonuria Group (EPG) Symposium: "Advances and challenges in PKU”, Istambul, Turquia, 2013.
  59. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Vitamin B12 quantification and vitamin E profile of cooked dishes for patients with phenylketonuria". Trabalho apresentado em IX Simpósio Internacional - Soc. Portuguesa de Doenças Metabólicas SPDM, Coimbra, Portugal, 2013.
  60. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional composition of low protein cooked recipes and comparison with estimates data using NUTPLAN® software tool methodology". Trabalho apresentado em IX Simpósio Internacional - Soc. Portuguesa de Doenças Metabólicas SPDM, Coimbra, Portugal, 2013.
  61. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Vitamin E profile of cooked dishes for patients with Phenylketonuria". Trabalho apresentado em IJUP 2013 – 6th Meeting of young researchers of University of Porto, Porto, 2013.
  62. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Phenylalanine content of foods for patients with Phenylketonuria". Trabalho apresentado em 7º Encontro Nacional de Cromatografia. Sociedade Portuguesa de Química. Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Porto, 2012.
  63. Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Refeições para fenilcetonúricos – Estudo da composição proteica e em fenilalanina.". Trabalho apresentado em XXII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química. Universidade do Minho, Braga, 2011.
  64. A.R. Marinho; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M.T. Oliva-Teles; N. Faria; M. Beatriz P.P. Oliveira; D. Torres. "Quantificação de teores médios de ferro e zinco de refeições ovo-lacto-vegetarianas". Trabalho apresentado em XXII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química. Universidade do Minho, Braga, 2011.
  65. Marinho, Ana Raquel; Pimentel, Filipa; Alves, Rita C.; Oliva-Teles, M. Teresa; Faria, N.; Oliveira, Maria Beatriz; Torres, Duarte. "Quantification of Iron and Zinc in ovolactovegetarian meals". Trabalho apresentado em XXII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química, 2011.
  66. Pimentel, Filipa; Alves, Rita C.; Costa, Anabela S. G.; Torres, Duarte; Almeida, M.F.; Oliveira, Maria Beatriz. "Phenylketonuric meals: protein and phenylalanine composition". Trabalho apresentado em XXII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química, 2011.
Resumo em conferência
  1. Filipa B. Pimentel; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; Marisa Freitas; Eduarda Fernandes; M. Beatriz P. P. Oliveira. "Translational Research and Innovation in Human and Health Science: Nutritional and antioxidant screening of Gracilaria vermiculophylla". Trabalho apresentado em 3rd International Congress of CiiEM (Annals of Medicine), Lisbon, 2018.
    Publicado
  2. Francisca Rodrigues; Diana Pinto; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Permeation of caffeine, CQA and HMF from Coffee silverskin extracts on EpiSkinTM 3D model". Trabalho apresentado em 10º Encontro Nacional de Cromatografia (Oral Communication), Bragança, Portugal, 2017.
    Publicado
  3. Filipa B. Pimentel; Rita alves; Oliva-Teles, M Teresa; Duarte P. M. Torres; Manuela F. Almeida; delerue-matos, C; M. Beatriz P.P. Oliveira; Torres, Duarte. "Quantification of trace elements (iron and zinc) in meals for patients with Phenylketonuria". Trabalho apresentado em XVIII Encontro Luso-Galego de Química, Vila Real, 2012.
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Propriedade Intelectual

Patente
  1. M. Beatriz P.P. Oliveira; M. Antónia Nunes; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel. 2017. "OLIVE POMACE PRODUCTS, METHOD OF PRODUCTION AND THEIR USES".
    Concedida/Emitida

Outros

Outra produção
  1. Doenças Hereditárias do Metabolismo das Proteínas – Truques e Dicas. 2004. Filipa B. Pimentel.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2019/06 Simulated gastrointestinal digestion increases the antioxidant activity of Porphyra dioica XX EuroFoodChem Congress
EUCheMS (Food Chemistry division of European Association for Chemical and Molecular Sciences) and SPQ (Sociedade Portuguesa de Química) (Porto, Portugal)
2019/05/16 Produção sustentável de macroalgas: valorizar até ao subproduto O Fascínio das Plantas
(Porto, Portugal)
2018/12 Nitrogenous content of Porphyra dioica produced in an integrated multi-trophic aquaculture system University of Limerick Department of Biological Sciences 2018 Annual Research Day
University of Limerick Department of Biological Sciences (Limerick, Irlanda)
2018 Total phenolics of Gracilaria vermiculophylla: optimizing extraction procedures using green methodologies Euro Green Chemistry - 7th International Conference on Green Chemistry & Technology
(Dublin, Irlanda)
2018 Macroalgas de aquacultura: um estímulo à Economia Azul em Portugal O Fascínio das Plantas
(Porto, Portugal)
2017/12 Permeation of caffeine, CQA and HMF from Coffee silverskin extracts on EpiSkinTM 3D model OC-21 10º Encontro Nacional de Cromatografia
Sociedade Portuguesa de Química (Bragança, Portugal)
2016/09 Valorization of olive pomace: bioactive compounds and antioxidant properties XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal
Sociedade Portuguesa de Química (Porto, Portugal)
2016/02/17 Baobab fruit: Assessment of seed kernel lipid fraction 9th Meeting of young researchers of University of Porto
Reitoria da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2012/11 Quantification of trace elements (iron and zinc) in meals for patients with Phenylketonuria XVIII Encontro Luso-Galego de Química
Sociedade Portuguesa de Química (SPQ), o Colégio Oficial de Químicos (COLQUIGA) e Associação dos Químicos da Galiza (AQUIGA) (Vila Real, Portugal)
Distinções

Prémio

2018 Prémio BFK (Born from Knowledge) no âmbito do Prémio Empreendedorismo e Inovação Crédito Agrícola 2018
ANI - Agência Nacional de Inovação, Portugal
2018 Prémio Empreendedorismo e Inovação Crédito Agrícola 2018
Crédito Agrícola, Portugal

Outra distinção

2014 Poster Prize for Best Poster, ESEAC 2014 - 15th International Conference on Electroanalysis (ESEAC)